Gość: ket IP: *.chello.pl 13.01.07, 13:25 Mam ofertę mieszkania na Wrzecionie, na rogu Przy Agorze (tym obok Marymonckiej). Osiedle wygląda jak wygląda, czyli paskudnie. Trudno. Na Kabaty mnie nie stać. Co powiecie o bezpieczeństwie na Wrzecionie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lavinka Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.07, 16:49 Bezpieczniej niż na Mokotowie czy Ursynowie... ale Wawrzyszew jest pod tym względem lepszy... bywają małe hordy dresiarzy.... ale ponoć przestepczość na Bielanah jest najniższa w całym mieście... no,ale Młociny to najmniej przyjazny rejon w tym względzie... lav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirosław7 Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.07, 17:46 Jeśli chodzi o Młociny to nie masz racji.Jestem lokalnym samorządowcem,w komisji do spraw bezpieczeństwa i porządku publicznego.Bezpieczeństwo w naszym osiedlu jest na przyzwoitym poziomie.Śmiało można pospacerować nawet nocą.Gwoli ścisłości, Młociny to nie Wrzeciono. Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? 13.01.07, 20:44 Wrzeciono to popularna nazwa Młocin.Od nazwy ulicy. Jesteś samorządowcem i tego nie wiesz? Wszyscy okoliczni mieszkańcy tak na to mówią ;-p Pewnie nawet nie mieszkasz na Bielanach albo od paru lat zaledwie i wychodząc domu nawet nie wysiadasz z samochodu ;-D lav Odpowiedz Link Zgłoś
zoskaanka Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? 13.01.07, 21:27 lepiej sprawdź, Lavinko, zanim napiszesz bzdurę niestety na Bielanach znasz się tak samo kiepsko jak na aranżacji wnętrz Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? 13.01.07, 22:31 Obawiam się,że mieszkam na sąsiednim osiedlu od urodzeia więc chyba wiem lepiej jak jego rodowici mieszkańcy je nazywają, nie? Młociny to region który między innymi obejmuje osiedle. Zresztą na większości planów miasta niesłusznie nazwano tak rejon obok huty(po drugiej stronie Marymonckiej).Do czasu zbudowania osiedla "wrzeciono" tak nazywano cały region obejmujący las Bielański i jego okolice- w tym okolice "wrzeciona" gdzie do lat 50tych były tylko pola-także. Mówiło się-karuzela na Młocinach(lub na Bielanach). A znajdowała się ona dokładnie na wysokości dzisiejszego "Wrzeciona". Gdybyś pochodziła z Warszawy a nie jakiejś wsi,to może byś o tym wiedziała. Poza tym jeśli chodzi o wnętrzach trollico to znam się lepiej niż Ty, i to mi wystarczy wielbicielko plastikowych widelców ;-D lav Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka p.s. 13.01.07, 22:48 Zresztą nie wiem czy wiesz,ale do Młocin należały też kiedyś wsie Buraków oraz Łomianki. lav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Młociny a Młociny - jaka jest różnica? (Re: p.s.) IP: *.icm.edu.pl 13.09.07, 19:56 Ale nie wiem, czy wiesz, że przed wojną obecne Młociny (ówczesna wieś Młociny) należały także do GMINY MŁOCINY? Co innego wieś a co innego gmina. Obecne Młociny, to nie tereny dawnej gminy tylko dawnej wsi Młociny. Tak samo możemy się spierać, że nie mieszkamy na Bielanach tylko na Żoliborzu. Przecież przez tyle lat obecna dzielnica Bielany była częścią dzielnicy Żoliborz. Większość życia spędziłem na Żoliborzu by po 21 latach zamieszkać bez przeprowadzki na Bielanach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miroslaw7 Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 08:50 W Młocinach mieszkam od urodzenia,48 lat.Moi przdkowie osiedli tu w 1872r,a przybyli tu z Wawrzyszewa.Samochodem nie jeżdżę, raczej rowerem.Osiedle Wrzeciono jest położone na byłych gruntach Młociniaków, które to w okresie międzywojennym przekazali oni nieodpłatnie na lotnisko bielańskie.Wszyscy miejscowi wiedzą co to są Młociny(osiedle domów jednorodzinnych,plus powstałe ostatnio blokowiska przy ul. Heroldów), a co to jest Wrzeciono(blokowisko wybudowane w latach 60 ub. w. Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Zgadza się. 14.01.07, 14:45 Zgadza się. Przed wojną na miejscu Wrzeciona nie było jednak poł uprawnych(brak widocznej z lotu ptaka parcelacji). I to mnie zastanawia. Ze zdjęć lotniczych wygląda to jakby stamtąd brano piasek na budowę. Mogły być tam też pastwiska. lav W latach 50tych powstało charakterystyczne osiedle z szarej cegły- "Zdobycz Robotnicza"(na skraju Bielan i Warzyszewa),zresztą do tej pory jakieś boczne odnogi mej rodziny tam mieszkają. "Wrzeciono" to osiedle zbudowane przede wszystkim dla pracowników huty,którzy wra z całymi rodzinami zostali przesiedlenie ze Ślaska. Stąd "specyfika" tamtejszej ludnośc. Teraz jednak osiedle jest bardzo wymieszane. Część ludzi wykupiło mieszkania na własność,reszta jest własnością gminy,która dopiero od kilku lat zaczęła tam inwesować. 10 lat temu temu osiedlu groziła etykieta "getta",ale odkąd budują się tam nowe mieszkniówki,wszystko wróciło do normy. lap.s.Bardzo miło wiedzieć,ze jeszzce mieszkają w tej okolicy jej rdzenni mieszkańcy. Moja babcia sprowadziłą się na Bielany dopiero po wojnie(pochodzi z Centrum W-wy). Na początku mieszkała na "Zdobyczy" potem zamieniła się na mieszkanie na Wrzecionie. Z kolei moi rodzice wprowadzili się już do osiela z czasów wczesnego Gierka "Wawrzyszew" na początku lat 7-tych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirosław7 Re: Zgadza się. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 16:18 Osiedle "Zdobycz Robotnicza" powstało na Bielanach w okresie międzywojennym pomiedzy ul Marymoncką, a Kasprowicza. W tym rejonie zginęła w trzecim dniu powstania moja ciotka. Była sanitarjuszką zgrupowania Żubr AK.Na terenach obecnego osiedla Wrzeciono napewno było lotnisko bielańskie, a trochę bliżej Młocin parowozownia kolei wąskotorowej do Palmir.Tor zdemontowali Niemcy w 1943r. Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka tak na 60% 15.01.07, 14:11 Nie wydaje mi się to takie jednoznaczne.Na zdjęciach lotniczych z 1945 roku jeszcze nie ma na tych terench wszystkich obecnie znajdujących się tam budynków. Może zaprojektowano je i zaczęto budować w międzywojniu? To znaczy wokół pl.Konfederacji oraz w okolicy były budynki(wokół dzisiejszego Ratusza-Bielany),ale powstanie budynków z charakterystycznej szarej cegły datowałabym na okres tuż po wojnie. Zwłaszcza,że jeden z nich był oddawany na urodziny Gomółki(jedyny obłożony kamieniem) Sprawdź na zdjęciu: mapa1945.um.warszawa.pl/init.html Czyli reasumując, nazwa powstała przed wojną,ale budowę osiedla ukończono po wojnie,za nowych władz. lav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrzeciono Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? IP: *.chello.pl 20.01.07, 16:34 Wrzeciono to Wrzeciono, osiedle obok Warszyszewa, a Młociny są przy zajezdni Żoliborz za MAKRO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monik Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 21:59 Wrzeciono to nie jest popularna nazwa Młocin!!! Tak sie składa,że mieszkam tu od 30 lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? IP: *.mlociny.pl 08.03.07, 21:25 pierwsze slysze, zeby na Wrzeciono mowilo się Młociny - skad to wytrzasnelas? Owszem, moze kiedys, bardzo dawno temu tak bylo, ale od dawna to nie prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? 09.03.07, 09:46 No właśnie ja pisałam o tym "dawno" temu,bo moja prababcia i reszta starszej rodziny tak mówiła. Ona znała W-wę jeszcze sprzed I wojny światowej. Bo rzeczywiście daaaawno temu to były Młociny.Dziś oczywiście ten rejon wchodzi w skład gminy Bielany. Młociny zdegradowano do kawałka miasta wokół pałacyku Bruhla(choć kiedyś należały doń i Łomianki).Takie starowarszawskie naleciałości ;-D lav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirosław7 Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 16:19 Byłaś kiedyś w Młocinach? To nie jest kawałek wkół pałacu, są o wiele bardziej rozległe- 3000 mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? 09.03.07, 22:00 Mówię ogólnie ;-) Jak się znajdzie Pałac to i Młociny,bo jest on prawie w ich centrum....oczywiście zaliczają się do nich tereny zielone-park i las Młociński... zastanawiam się tylko do czego należy cm.Północny....tam to są tłumy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirosław7 Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 08:09 Cmentarz to już Wólka Węglowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? IP: *.icm.edu.pl 13.09.07, 19:48 Kiedyś osiedle na Wrzecionie nazywano Brzeziny. Pamiętam jak na starych książeczkach opłat czynszowych widniała ta nazwa. Tak czy siak dzielnicę naszą podzielono w 2001 roku na 14 obszarów Miejskiego Systemu Informacji, a jednym z nich jest obszar Wrzeciono, który ograniczony jest ulicami: Marymoncką, Lindego, Kasprowicza i Nocznickiego (źródło: www.zdm.waw.pl/index.php?id=263). Lavinko, a czy Ty mieszkasz na Bielanach? Jeśli tak, to na tabliczkach z ulicami i numerami budynków na czerwonym pasku białymi literkami można odczytać nazwę obszaru, na którym aktualnie się znajdujesz. Zerknij tam będąc na Wrzecionie. Przed II Wojną Światową tereny obecnego osiedla Wrzeciono należały do gminy Młociny, a była to dość rozległa gmina, w skład której wchodziło (o ile się nie mylę) np. obecne osiedle Górce. Czy z tego powodu Górce uznasz także za popularną nazwę Młocin? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalinosia Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.07, 15:56 dokładnie :) pamietam nawet piosenkę pierwszoklasisty mojej SP (chodziłam do 273): Tutaj na Brzezinach, jest niewielka taka malutka uliczka zwie się Balcerzaka. Przy niej stoi szkoła, to jest szkoła nasza, która dziś pierwszaków do siebie zaprasza i td :) O rany, że ja to jeszcze pamietam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eee Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 23:58 buhahahah...nie daj sie wkrecić....to najgorszy rejon bielan...pohutnicze bloki...biedota.....slums.....80% bezrobotnych...pijaczki.....bandziorki drobne...daj sobie spokój bo bedziesz załować Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? 20.01.07, 00:01 Ale te bandziorki "pracują" na Mokotowie ;-p Przecież własnych sąsiadów i rodziny nie będą okradać ;-) lav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? IP: *.mlociny.pl 08.03.07, 21:31 hehe, kiedys to moze i byl "kodeks zlodziejski", ale teraz juz dawno go nie ma. niedawno przed dlugi czas odbywalam praktyki w wrzecionskim komisariacie i mialam okazje sie temu wszystkiemu przyjrzec. fakt, przestepczosc na Wrzecionie niewatpliwie spadla, jednakze nie jest to godne polecenia miejsce.oczywiscie co innego, jak ktos tam mieszka od urodzenia - wtedy czlowiek inaczej sie czuje i postrzega to miejsca jako jak najbardziej bezpieczne, ale dla osob z zewnatrz chyba nie jest to najlepszy wybor. Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? 09.03.07, 09:49 To zależy w porównaniu do czego.Na takim Goławiu jest gorzej.A w Wilanowie w biały dzień wyrywają torebki.Tego na Wrzecionie nie uświadczysz. Myślę,że problem z Wrzecionem polega na jego słabym oświetleniu. W nocy w drobniejszych uliczkach można się o własny cień zabić :) Odpowiedz Link Zgłoś
sakis Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? 09.03.07, 12:01 w sprawie bezpieczenstwa na Wrzecionie rozmawialam z kilkoma osobami (wiem, że to mało, ale ci ludzie bardzo długo tam mieszkają) mieszkającymi tam, przeprowadzilam tez badanie ankietowe. Z rozmow wynikalo jednoznacznie,ze jakies +/- 10 lat temu bylo tam naprawde niebezpiecznie. teraz nie jest tam az tak zle, sa oczywiscie gorsze miejsca w Warszawie, ale niestety Wrzeciono ma bardzo zla opinie od lat i niestety taka sie pewnie utrzyma jeszcze dlugo, niezaleznie od tego jak bedzie naprawde. Poza tym nadal mieszka tam duzo "holoty", ludzi z marginesu społecznego i niestety to wlasnie oni sie rzucaja w oczy. Poza tym samo to miejsce nie jest najladniejsze, pomimo odnawiania blokow nadal widac te szarzyzne, zwlaszcza w okolicach ul. Doryckiej. Jednak powstaja tam nowe inwestycje, wiec moze to miejsce sie odmieni. Poza tym tak sobie mysle, ze jak ktos sie boi, to bedzie sie bal gdziekolwiek bedzie mieszkal. ja osobiscie nie chcialabym mieszkac na Wrzecionie (choc mieszkam na Mlocinach, w sumie niedaleko:-), aczkolwiek wiem, ze nie jest tam az tak zle, jak się mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? IP: *.chello.pl 26.01.07, 15:03 eee sam mi na bandziorka wygląda. pohutnicze bloki,fakt,max.4 piętra, kilka klatek,2 do 3 miszkań na piętrze. ech,rzeczywiście to straszne,zapomniałam,że każdy warszawiak woli dziesięciopiętrowe z 20 klatkami bez garaży, które już na wawrzyszewie można znaleźć. Dałeś mi do myślenia...a biedota jest w całej warszawie niestety.podziękujmy politykom i ucienijmy z bielan na pragę!!Tam bezpieczniej. Odpowiedz Link Zgłoś
agulha Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? 13.01.07, 17:35 Zaraz wszyscy zaczną Ci się wywnętrzać, jak to okropnie jest na Wrzecionie i jak to nieelegancko tu mieszkać. A ja mieszkam na drugim rogu Wrzeciona i Przy Agorze, przy Kasprowicza, i powiem tak: wrażenia estetyczne nieszczególne. Zdarzają się popijający panowie czy latem młodzieńcy przesiadujący na ławkach. Blok w środku typowy, czyli winda paskudna i często się psująca. Ale z bezpieczeństwem chyba jest dobrze, skoro przez 13 lat nikt mnie nie zaczepił, nie uderzył, nie okradł, nie włamał się (wyjątek: samochody. Raz mi wybito szybę i ukradziono radio, dwa razy obłamano lusterko i raz wybito szybkę trójkątną). Wracam do domu czasami o drugiej w nocy, sama. Miejsce dobrze skomunikowane, są połączenia tramwajowe i autobusowe, wiele linii często chodzi. Są sklepy i inna infrastruktura. W pobliżu powstają i powstały nowe osiedla (niestety tam w pobliżu Ciebie to akurat takie grodzono-opancerzone). Nie powiem, że polecam - sama się za rok-dwa przenoszę do nowego mieszkania, jak je już urządzę - ale żyje mi się tu dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? 13.01.07, 20:45 Też tak myślę. Człowieka raczej nie napadną, złaszcza miejscowego-bo zaraz ich by znaleźli (grupy miejscowej policji są dobrze znane). A samochody często niestety niszczą sąsiedzi, z zystej złośliwości... lav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinki Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.07, 21:48 Lavinka-ty się chyba z księżyca urwałaś jeśli dla ciebie Wrzeciono to to samo co Młociny.Zupelnie inne osiedle choc w tej samej dzielnicy - Bielany. Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? 13.01.07, 22:37 To nie to samo tylko część Młocin. Tak się nazywały przed wojną te regiony. Zapewne swoją wiedzę czerpiesz z planu miasta z któregoż też czerpali projektanci metra błędnie nazywając stację marymont-od hali marymonckiej a nie od wzgórza marymont przy którym znajduje się kolejna tacja(teraz "Słodowiec"). Na szczęście ktoś przytomny w porę to odkręcił. Zresztą skoro wrzeciono to nie młociny to jak wyjaśnisz nazwę ostatniej staji metra?Wg Twojej wiedzu powinna się nazywać huta albo właśnie wrzeciono-w końcu na planie "Młociny" są zupełnie gdzie indziej. Po wojnie,gdy te tereny zaczęły się rozbudowywać, ogranczono rejon Młocin li tylko do terenów okalających pałac Bruhla wraz z lasem Bielańskim.Tak jak mówiłam, do lat 50tych na miejscu "Wrzeciona" nie było nic poza pasącymi się krowami. Odpowiedz Link Zgłoś
sakis Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? 09.03.07, 12:08 masz rację, ale to było przed wojną, teraz Wrzeciono to Wrzeciono, a Młociny to Młociny , jak gdyby odrębne tereny na Bielanch.Sama się zdziwiłam, że ostatnia stacja metra będzie nosić nazwę Młociny, bo teraz Młociny są troszkę dalej. Zresztą jak są te niebieskie nazwy ulic, to na dole jest napisane, np. "Wrzeciono" czy "Młociny" i na Wrzecionie jest "Wrzeciono":-) - trochę to pokrętnie napisałam. Poza tym też mnie swego czasu zdziwiła nazwa stacji metra Marymont pod halą marymoncką - nie znam się dokładnie na tych nazwach, ale zawsze mi się wydawało, że Marymont jest trochę wyżej, ale może się nie znam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? 09.03.07, 21:58 Tak, pokręcili te nazwy zupełnie.... a ta stacja Słodowiec miała się nazywać park Kaskada... a on przecież jst przy hali Marymonckiej... a Marymont jest przecież tam gdzie osiedle Słodowiec ;-) Jak dla mnie ostatnia stacja powinna nazywać się huta. Dobrze,że przynajmniej moją nazwali jak trzeba... Wawrzyszew :) lav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.07, 22:53 z tej strony Wrzeciona napewno bezpieczniej i widniej niż przy Przytk/Kasprowicza, gdzie mieszkam i z psami nawet groza wyjść wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były mieszkaniec Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? IP: *.aster.pl 14.01.07, 10:26 Moim zdaniem szansą Wrzeciona, żeby się nie stać (z góry przepraszam za mocne słowa) slumsem w przyszłości jest zwiększenie miesięcznej opłaty na fundusz remontowy, lepszy nadzór nad nieruchomościami oraz skuteczne radzenie z osobnikami, które nie płacą czynszu. Warto byłoby się przyjrzeć strukturze własnośiowej lokali w poszczególnych nieruchomościach - czy jest ona bardzo różna. Gdyby tak, to fakt ten chyba też nie byłby mocną stroną komfortu mieszkaniowego, ponieważ świadczyłby o dużym zróżnicowaniu pod względem dochodowo-mentalnym mimo mieszkania np. w jednym budynku. Słowa opieram na przykładzie mojego bloku na Wrzecionie w którym mieszkałem do niedawna. Życzę dla Wrzeciona wszystkiego najlepszego w przyszłości i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? 14.01.07, 14:46 Pamietaj,że "Wrzeciono" nie jest osiedlem spółdzielczym ale gminnym.A to powoduje,że gmina dopłaca do mieszkań. I nie zawsze starcza na wszystko. lav Odpowiedz Link Zgłoś
walek47 Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? 14.01.07, 15:46 Lavinko, przypuszczam że jesteś za młoda żeby pamiętać te czasy,ale wystarczy poczytać lub spytać starszych.Do końca lat 50 -tych między ob.ul. Pstrowskiego,Marymoncką,Lindego,Kasprowicza,jeszcze od lat 30-tych było lotnisko dla samolotów,które o dziwo miało nazwę Lotnisko Bielańskie,czemu nie Młocińskie?Gdzie znalazlaś pasące się krowy?Po drugiej stronie ul.Marymonckiej byla strzelnica bielańska,dlaczego nie młocińska?Ośiedle Wrzeciono to przeważnie ludzie z Powązek,Chomiczówki i Bródna nie ze Śląska.A Zdobycz Robotnicza to już nie te rejony i czasy.Zdobycz Robotnicza to była spółdzielnia mieszkaniowo budowlana powstała w 1926r i budowała małe domy 1 i 2kondygnacyjne dla robotników na oś.Zdobycz Robotnicza w dalszej odległosci od Młocin.Domki te stoją do dziś,i nie mają nic wspólnego ani z Wrzecionem ,ani Młocinami.A gdzie te domki stoją to już chyba dowiesz sie od rodziny,jeżeli jak piszesz mieszkali w tych okolicach Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? 15.01.07, 14:18 Zdobycz Robotnicza na pewno zostało ukończone po wojnie,bo moja babcia była na otwarciu jednego z budynków(na urodziny Gomółki). Zwyczajnie,część budynków rzeczywiście była zbudowana przed wojną(te ładniejsze)-reszta, te z szarej cegły-za Gomółki mapa1945.um.warszawa.pl/init.html Zanim na "Wrzecionie" powstało lotnisko te tereny należały do Młocin, zostały tylko potem sprzedane "Państwu" a dokładniej zostały przeznaczone na lotnisko. Kwestia umowna czy "włączymy" tamten rejon do Bielan czy Młocin. Był czas gdy należały tu, był czas gdy należały tam. Przez mieszkańców Wrzeciona (przynajmniej tych których znałam, ten teren był bardziej młociński,niż bielański,dlatego,że Bielany "umownie" kończyły się przed wsią Wawrzyszew). Nie wiem skąd nazwa lotnisko "bielańskie". Być może z tego samego powodu dla którego dzisiejszą stację metra "Słodoweic" nazwano "Park Kaskada" choć park znajuje się przy stacji "Marymont".Zwykła pomyłka urzędnicza. lav lav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walek47 Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? IP: *.chello.pl 15.01.07, 17:46 Zdobycz Robotnicza to są domki miedzy ul.Płatnicza,Lipinska,Kasprowicza,Pl Konfederacji.Zbudowano 28 domów 1 i 2 kondygnacjowych i 1 dom 3 kondygnacjowy łącznie 309 mieszkań{631 izb}WSZYSTKIE ukończono w latach 20 i 30-tych.Ilośc domów i mieszkań z:Encyklopedia Warszawy,1975r.strona786.Jezeli potrzebujesz więcej info.wpisz na google Zdobycz Robotnicza.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? 15.01.07, 22:47 Jak w akim razie nazywa sie osiedle z szarej cegły które w dużej mierze uzupełniło zabudowę? Oraz budynki pry ościele Św.Zygmunta? Obeznie zalicza się je do tego osiedla, tak samo jak plomby wybudowane w latach 80tych zalicza się do osiedla Wawrzyszew mimo,że pierwotny plan urbanistyczny ich nie przewidywał. Podobnie jak nowe budynki na Wrzecionie które wyrastają jak grzybki po deszczu. lav p.s.Nie sądziłam,że ten temat może być tak kontrowersyjny. Żródła historyczne niewiele mówią na ten temat. Tylo suche daty założenia osiedla..ale nijak się to ma do stanu istniejącego na rok Pański 2007. Czy nowe budynki budowane na terenie istniejącego osiedla należy zaliczać do tego samego osiedla czy nadawać im odrębne nazwy? Jakie jest Twoje zdanie w tym temacie? Pytam serio,nie ze złośliwości. Zastanawia mnie fakt,że znów na planie nie ma podziału. Zdobycz Robotnicza jest traktowana jako cały rejon od Oczapowskiego(i Rejmonta) po Pl.Konfederacji pomiędzy Żeromskiego a Kasprowicza. Odpowiedz Link Zgłoś
wilson05 Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? 15.01.07, 23:00 > Żródła historyczne > niewiele mówią na ten temat. Tak Ci sie tylko wydaje. Polecam wizyte w bibliotece, lub poszperanie w sieci - mozna tam znalezc wiele interesujacych informacji na temat Mlocin, Wrzeciona i Zdobyczy Robotniczej, ktore jak mniemam bardzo Cie zadziwia Odpowiedz Link Zgłoś
wilson05 Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? 15.01.07, 19:08 Lavinka, prosze, przestan spamowac bzdurami, a jesli juz musisz pisac glupoty to rob to w jednym poscie a nie w dziesieciu Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? 15.01.07, 22:47 Może dla Ciebie są to bzdury, dla mnie jest to poważny problem historyczny. lav Odpowiedz Link Zgłoś
evolutionofsound Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? 16.01.07, 18:11 Poprzedni moderator byl kulturalniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
wilson05 Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? 16.01.07, 23:00 > Poprzedni moderator byl kulturalniejszy. Mozesz go powspominac przy herbatce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biel@nin Szanse są inne IP: *.acn.waw.pl 16.01.07, 11:13 Szansą dla wrzeciona jest zrównanie z ziemią szkaradnych bloków, razem z zamieszkującymi je dresami i pijakami niepłacącymi za czynsz. Wtedy na tym miejscu można zacząć budować na nowo, na zasadach komercyjnych a nie rozdawniczych. Niestety na wrzecionie nadal buduje się mieszkania na rozdawnictwo dla najuboższych, niewykształconych marcior, które nie pracują a rozmnażają się i ciągle lecą po kasę do opieki społecznej. To przekreśla szansę odmiany wrzeciona. Akurat całe swe życie spędziłem nie tak daleko od wrzeciona, na Starych Bielanach i tutejsza okolica w porównaniu z okolicami doryckiej czy agoru to normalnie klub inteligencji i oaza spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaC Re: Szanse są inne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 10:57 Podbne mam zdanie - gdyby chłopaki Busha pomylili się i po drodze na Afganistan czy Irak zrzucili swoje prezenty na Wrzeciono, Warszawa by tylko zyskała. JaC > Szansą dla wrzeciona jest zrównanie z ziemią szkaradnych bloków, razem z zamieszkującymi je dresami i pijakami niepłacącymi za czynsz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrzeciono Re: Szanse są inne IP: *.chello.pl 20.01.07, 17:08 Biel@nin = pajac który bierze udział w rozmowie o osiedlu o którym nie ma bladego pojęcia, swoje wypowiedzi opiera na historiach zasłyszanych od osób trzecich. Uważa się za szlachcica, innych ludzi ma za śmieci. A tak naprawde jest zakompleksionym gamoniem który spędza całe dni przed komuterem. TAK, jestem dumny że mieszkam na Wrzecionie, a inni którzy nie mają pojęcia o tym osiedlu niech nie piszą głupot że mieszkają tu same drechy , żule i emeryci, bo tak nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lavinka z nielogu Re: Szanse są inne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 17:49 Nie przejmuj się. Wrzeciono jest Ok. Dresairze mieszkają wszędzie. Zresztą ostatnio właśnie na Bielanach jest ich mniej niż w innych dzielnicach. Biel@nin pewnie się zraził.... lav Odpowiedz Link Zgłoś
agulha Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? 14.01.07, 14:07 Zupełnie serio, to Ty jakiś bojaźliwy jesteś albo ja lekkomyślna. Opisujesz dokładnie to samo miejsce i Ty się boisz wyjść z psem wieczorem, a ja wracam do domu o różnej porze, samochodem (więc jest po co na mnie napaść, odpukać!) i nie boję się. Nadmienię, że mam 156 cm wzrostu i zero kondycji fizycznej ;-)). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voyto Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? IP: *.chello.pl 14.01.07, 22:01 wrzeciono, a przynajmniej rejon od wolumenu do marymonckiej jest najspokojniejsza enklawa warszawy. Słyszałem o bandach małolatów na bemowie czy na ursynowie...wybrałem więc bielany- wrzeciono i zdziwiłbym sie gdyby ktoś został tu napadnięty. Owszem podobno zdarzają się kradzieże aut, ale to juz całkiem inny problem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biel@nin Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? IP: *.acn.waw.pl 15.01.07, 20:10 Ale daj sobie spokój z tym bronxem. Od strony Marymonckiej jest najgorzej. Gorzej, niż od strony Kasprowicza i ochydnego bazarowiska wolumen. Już jadąc Marymoncką widać taki obskurny sklep typu SAM, właśnie na ul. Przy Agorze. Obok jest Dorycka i inne takie. Dno i 2 metry mułu. Kabaty nie są jedyną przeciwwagą dla tak drastycznie spatologizowanego blokowiska jak wrzeciono. Poszukaj czegoś na bliższych Bielanach. Generalnie omijaj osiedla zbudowane dla robociarzy z huty a do takich właśnie wrzeciono należy. To jest najgorsze dno. Wizualnie ochydne, ultrasowieckie a społecznie nie do przyjęcia jak dla mnie, denne. Zubożali emeryci, pijacy i watahy dresów, oto wizytówka tamtych stron. Oczywiście, że mieszkają tam także uczciwi, porządni ludzie, ale ich jakoś tak nie widać, nie nadają kształtu temu osiedlu. Nadaje go skończony, pijacki plebs i taka jest prawda, bez względu na to, jak bardzo ktoś będzie mnie próbował tutaj zakrzyczeć. Odpowiedz Link Zgłoś
agulha Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? 15.01.07, 22:17 "Ohydny" pisze się przez samo h. Nie wierzysz, sprawdź w słowniku. Mimo wszystko dawno chyba na Wrzecionie nie byłeś. Nie wiem dokładnie, o który SAM Ci chodzi, pewnie o taki tuż przy Marymonckiej - wygląda teraz dużo lepiej, odkąd wykupiła go sieć Top Market. Poza tym pobudowano sporo nowych domów: spore osiedle przed kościołem, duży ładny dom na Wrzecionie nieopodal lasku Lindego od Kasprowicza, duże osiedle WSM na drugim kawałku Wrzeciona, naprzeciwko poczty, po jednym budynku w dwóch miejscach na tym okrągłym kawałku...Kolejny dom ku mojemu utrapieniu budują mi pod oknami, koło cukierni Elsnera. Co do zubożałych emerytów, są tu i tacy, oczywiście. Jednak bazarek owocowo-warzywny cały czas ma dosyć luksusowy towar i wysokie ceny. Podobnie jak Elsner. No to ciekawe, kto to kupuje, ten pijacki plebs? Wizualnie poprawiają się stare bloki, chociaż przyznaję, że kolorystykę ktoś wybrał nieco dziką. Jeden taki na Przy Agorze pomalowano w pasy: żółte, brązowe i pośrodku...lila...Aż zęby bolą :-)). Wszystko zależy, na co kogo stać i jakie ma preferencje. Ktoś woli ciszę i las, ktoś woli mieszkać w centrum (moja przyjaciółka kupiła sobie mieszkanie w samiutkim centrum, gdzie co kilka minut pod oknami przejeżdża z ogłuszającym hałasem tramwaj, a jej to nie przeszkadza; inny kolega kupił sobie już drugie kolejne mieszkanie na Tarchominie, skąd dojechać do centrum to gehenna, a jemu i jego żonie się podoba, itd.). Ja swego czasu miałam do wyboru jednopokojowe mieszkanie na bliższym Żoliborzu, i to jeszcze z atrakcjami typu piecyk gazowy i konieczność remontu, albo dwupokojowe na Wrzecionie z normalnymi tzw. "wygodami", wybrałam Wrzeciono i nigdy nie żałowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? 15.01.07, 22:51 Myślę,że standard mieszkań na Bielanach bardzo się poprawi po zbudowaniu metra. Tak samo jak poprawił się Ursynów. To tylko kwestia czasu. Z pewnością można kupować tu mieszkania,póki są tanie. Jak metro skończy się budować ceny z pewnością pójdą w górę, zatem tak czy siak to dobra inwestycja. lav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ket Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? IP: *.chello.pl 15.01.07, 22:36 Piszecie wyżej że Dorycka i ten rejon Wrzeciona to najgorsze dno... Dlaczego? Co takiego jest na Doryckiej? Czym się ten rejon tak wyróżnia? Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? 15.01.07, 22:52 Ten Pan nie był na Bielanach wiele lat. Rejony o których pisze od dawna wyglądają zgoła inaczej. Zwłaszcza SAM o którym pisze. Podobnie odnowiona została Agora, zbudował się Lidl(przy Kasprowicza), a to dopiero początek... lav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biel@nin Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? IP: *.acn.waw.pl 16.01.07, 08:19 Pytasz co tam jest? Przede wszystkim jest tam taki a nie inny profil społeczny: watahy dresów, pijaków, śmierdzących emerytów. Skala niepłacenia za czynsz poraża a jeśli interesuje Cie bezpieczeństwo, przejdź się do rewiru dzielnicowych i zapytaj u samego źródła. Jakoś wątpię, abyś usłyszał tam, jakie to ciche, spokojne i bezpieczne osiedle. Pochodź trochę po tym maszkarnym blokowisku i poobserwuj ludzi a samodzielnie wyrobisz sobie zdanie. I jeszcze dobra rada: nie ujawniaj się z tym zdaniem, bo zaraz zostaniesz wystrofowany stwierdzeniami, jakobyś dawno nie był na Bielanach, wszystko wygląda zgoła inaczej a wyjątkowo syfny bazarośmietnik pełen jest luksusowych dóbr. Cóż, jeśli ktoś całe życie przywykł do życia w takim syfie, jak wrzeciono przy Doryckiej, maszkarności tych okolic nie zauważa i byle wymalowanie fasady bloku na pstrokaty kolor jawi mu się jako nowe, lepsze oblicze osiedla. Nie daj się temu zwieść! Mieszkam na Bielanach od urodzenia i co jakiś czas, z przyczyn zawodowych muszę odwiedzać do paskudne wrzeciono i za każdym razem cieszę się, że nie mieszkam na takim bronxie. Odpowiedz Link Zgłoś
walek47 Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? 16.01.07, 10:30 Przypuszczam że twoja matka i ojciec też są śmierdzącymi emerytami.Ciekawe jak to się stało że zamieszkali na Wrzecionie? i ty tam się urodziłeś.Ale jak sam piszesz to zawsze mieszkał tam sam plebs. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolli Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? IP: *.dip.t-dialin.net 16.01.07, 17:44 Oj Biel@nin nie osadzaj wszystkich jedna miara...ciekawe jakim ty bedziesz smierdzacym emerytem........ Odpowiedz Link Zgłoś
walek47 Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? 16.01.07, 18:47 On nigdy nie będzie emerytem,dlatego że zdechnie już w średnim wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
f.sinatra Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? 17.01.07, 14:58 Nie bardzo rozumiem co jest złego w sformułowaniu śmierdzący emeryt? Ja jestem np.mechanikiem i znam śmierdzących mechaników. Jedni się myją, a inni nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biklo44 Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? IP: *.dip.t-dialin.net 17.01.07, 17:28 Nie dos ze smierdzacy mechanik to i gl...pi . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biel@nin Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? IP: *.acn.waw.pl 17.01.07, 18:28 Daj spokój, szkoda się kłócić. Najzwyczajniej prawda kogoś ubodła we własny kompleks miejsca zamieszkania i niemożności jego zmiany wywołanej własną niezaradnośćią. Stąd projekcja własnego pochodzenia i zamieszkania na innych, wyżej usytuowanch w hierarchii społecnzej. To tylko zawiść i frustracja. Olać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 20:23 Te Biel@nin "francuski piesku" -szacuneczek dla ziomali.Jak ci życie śmierdzi to uważaj bo wiesz jak zacząłeś a nie wiesz jak i gdzie skończysz.Pamiętaj ludzie różni są : jedni zaradni inni mniej lub wogóle ale to nie zawsze od nich jest zależne.Jeden mieszka na "bronxsie" i mu to pasuje więc to uszanuj .Inni mieszkają w apartomentowcach za kratami i też trzeba to uszAnować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biklo44 Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? IP: *.dip.t-dialin.net 18.01.07, 07:14 Co do scislosci nie mieszkam tam juz od 14 lat amieszkalem 12, jestes beznadziejny .Ciekawe gdzie ty teraz mieszkasz............... na Flirydzie hahaha . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska A krowy były! IP: *.chello.pl 18.01.07, 17:21 Babcia tuż po przeprowadzce na Bielany, spoglądając przez okno złapała się za głowę bo zobaczyła( dziś Wawrzyszew koło Wolumenu ) pasące się krowy ;-) Całe życie tu mieszkam, nie narzekam. Z samochodami fakt,jeśli nie masz garażu to zainwestuj w miejsce na parkingu strzeżonym.Od lat pod oknem nie ma co stawiać auta.Ale niech ktoś mi powie,że w innych dzielnicach nie kradną. Nie przesadzajmy też z poglądem,że Wrzeciono to najgorsze co Warszawę spotkało.Jest to obraźliwe dla porządnych mieszkańców,którym po prostu przyszło tu zamieszkać. Jeśli chodzi o "udogodnienia" to jest blisko las ( jaki by nie był ), szpital,przychodnia,ogródek,normalne sklepy a nie jedynie supermarket, bazar ( ohydny, ale o jakimkolwiek pomarzyć mogą mieszkańcy innych dzielnic ),pocztę,kosciol, a zaraz metro.Dojazd do centrum bardzo dobry nawet dzis ( pętla obok ).Przyznaję, nie zapuszczam się w okolice Doryckiej gdzie grozą wieje i wiem,że są tu takie miejsca, które dla świętego spokoju można omijać szerokim łukiem. Najbardziej denerwuje mnie,że dla osób z innych części miasta hasło "Wrzeciono" kojarzy się jednoznacznie z menelstwem pierwszego rzędu, a przed oczami mają coś na wzór nowojorskiego getta.A tu przecież żyje się jak wszędzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lavinka z nielogu A były,były ;-)))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 21:58 Był taki moment,gdy Wrzecionem nikt się nie interesował. Na trawnikach nie było trawy, ze starej pralni wiało grozą. Dziś przy ul.Przytyk pralnię zamieniono na dom emeryta. Dla mnie super pomysł. Wyremontowano chodniki,posiano trawę. To zupełnie inne osiedle niz kilka lat temu,choć jeszcze jest wiele do zrobienia. Okrąglak,kiedyś jeden ze sławniejszych budynków czeka na ciekawą adaptację. lav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? IP: *.crowley.pl 19.01.07, 14:49 Polecam dzielnice wrzeciono mieszkam co prawda u zgiełku ulic kasprowicza przytyk ii jest tu spokojnie nigdy nie miałam przykrych zdarzeń poprostu trzeba będzie się przyzwyczaic do nowych ludzi sklepy wokoło polecam Agorę trochę drożej ale wszystko prawie można kupić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bet Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? IP: *.chello.pl 22.01.07, 21:24 Mieszkam dokładnie w tym miejscu od 3 lat. Opinia na temat Wrzeciona jest lekko przesadzona. Jak wszędzie ( nawet w Wilanowie) sptkasz czasami podchmielone typki, ale ogólnie jest w porządku. Ponadto obok wydział prewencji Policji. Naprawdę da się tu mieszkać. Wcześniej mieszkałam na Bródnie, i tam jest koszmar, chociaż bloki wyglądały ładnie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roopa Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.07, 03:13 Mieszkam na Wrzecionie od pół roku... Wcześniej mieszkałem na Kabatach-grodzone osiedle, ochrona, nadęci sąsiedzi itd. Też wcześniej naczytałem się, o tym, że Wrzeciono jest straszne pod każdym względem. Tymczasem prawda okazała się sto razy inna. Bezpieczeństwo moim zdaniem trzyma poziom. W sklepach pracują miłe Panie (milsze niż na Kabatach), sąsiedzi może nie zawsze idealni ale sto razy milsi niż na Kabatach (tam, zasada numer jeden to nie przytrzymać drzwi osobie z zakupami, nie istnieją słowa "proszę", "dziękuję"). Jedyny kłopot to młodzi ludzie, którzy nie bardzo mają co ze sobą zrobić więc przesiadują na klatce ale nigdy nie zaczepiają - jak trzeba to i przytrzymają drzwi. No i trochę problemów jest z utrzymaniem czystości i zagospodarowaniem zieleni (wielka szkoda). Wielkim plusem dla Wrzeciona i całych Bielan będzie metro. Metrem do Centrum będzie szybciej niż z Kabat. Nawet teraz nie można utyskiwać na komunikację - osobiście jeżdżę tramwajami z nitki Huta-PKS MARYMONT. Tylko raz były jakieś kłopoty i czekałem 30 minut. A tak zawsze można się szybko dostać w wybrane miejsce. Pozdrawiam, roo Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? 26.01.07, 18:28 Wiesz,tę złą sławę Wrzeciono miało do momentu jak niektórzy ludzie przenieśli się na Kabaty ;-D Długo to trwało,ale wreszcie to nowobogackie bydło wreszcie sobie pojechało... i zostali sami mili ludzie. Przez jakiś czas mieszkałm na Czerniakowskiej i tez byłam zdumiona poziomem kultury i brakiem ogłady czy jakichkolwiek ludzkich odruchów u mieszkańców tamtej okolicy. Z wielką ulgą wróciłam na stare śmiecie...czyli na Wawrzyszew. lav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? IP: *.chello.pl 31.01.07, 09:02 Hmmm kilka lat temu dostałam mieszkanie na wawrzyszewie... Byłam przerażona! A teraz zastanawiam się czego sie bałam. Bandyctwa pewnie tyle co wszędzie, za to ceny mieszkań mniejsze, ale już nie wiele. w zamian za to: lasek bielański, metro itp. Kto jest mądry kupi sobie tu mieszkanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zofia43 Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? IP: *.chello.pl 31.01.07, 20:55 Wrzeciono wygląda jak sławetne paryskie blokowisko Pruitt-Igoe. Pruitt-Igoe zostało zrównane z ziemią po kilkunastu latach od wybudowania z powodów społecznych i ekonomicznych. Wrzeciono jeszcze się trzyma. Ciekawe jak długo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? IP: *.chello.pl 31.01.07, 22:06 Jak już wysuwasz takie oskarżenia droga zofio43 to przynajmniej dobrze się przygotuj,to osiedle było w USA a nie w Paryżu...Chyba,że dla ciebie nazwa St Louis, jako,że brzmi z francuska, od razu kojarzy ci się z jedynym słowej jakie znasz w tym języku czyli Paris :-) ( Moi,je connais quelques autres notions,mais je porte cette information seulement a votre connaissance :-)) To po pierwsze.Po drugie,powody społeczne i ekonomiczne,o których mówisz.Hmm,fakt,tamto osiedle z przyczyn ekonomicznych było zagospodarowane jedynie w bloki mieszkalne,w ramach oszczędności odpuszczono sobie budowę parków,ogrodów,placów zabaw itp..Społeczne przyczyny-osiedle było zaplanowane tak,aby oddzielić czarnych i białych mieszkańców,a windy zatrzymywały się w blokach tylko na wyznaczonych piętrach. Z góry skazane na porażkę. Poza tym było to osiedle de facto poza miastem. Taaak,podobieństw do Wrzeciona rzeczywiście mnóstwo.Ciekawe czy tu kiedyś byłaś?Przepraszam za uszczypliwości,ale się zdenerwowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k27 Re: Wrzeciono - co powiecie o tym osiedlu? IP: *.ipgum.pl 01.02.07, 07:42 mieszkałem przy lindego, na skraju wrzecionam (chyba ta trochę "lepsza" część wrzeciona), całkiem mi się to miejsce podobało, jest cicho, z jednej strony las lindego z boku bielański, świetna komunikacja, luźne ulice, minus w większości stare bloki (ale rewitalizacja się rozpoczęła), duży plus luźna zabudowa, która ma dla mnie większe znaczenie niż wiek bloków, no i najważniejsze metro będzie chyba jeszcze w tym roku, zatem wrzeciono stanie się najlepiej skomunikowaną dzielnicą wawy, warto kupic tam mieszkanie, szczególnie w nowym bloku (których niewiele), tylko oby nie z oknami wychodzącymi na głośne ulice: marymoncką, kasprowicza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Wrzeciono - zmienia się na lepsze IP: *.chello.pl 09.02.07, 14:46 Przez ostatnie dwa lata widac ogromne zmiany - remonty budynków trwają non- stop i za dwa lata będziemy mieć piekne kolorowe bloki (ile wytrzymaja klatki? - nie wiem)Świetny żłobek (nawet dwa) 3 przedszkola i znakomita podstawówka na szegedyńskiej, Na jordanku - miejsce pracy pozaszkolnej, gdzie jest bardzo dużo ciekawych zajęc dla dzieci np tańce, malarstwo. Dojazd wszędzie bardzo dobry, częstotliwość kursowania komunikacji wystarczająca. Rewelacyjny plac zabaw dla dzieci , Lasek bielański pod nosem, kościół. Ludzie? tacy jak wszędzie, choć większość z nich pamięta czasy gdy wprowadzali się tutaj do nowych bloków - więc nie obce im pojęcie - pomocy sąsiedzkiej. U nas w bloku mieszka kilka nowych rodzin - wszyscy zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Studio - Projekt Wrzeciono - zaprojektuj swoją dzielnicę, osiedle IP: *.chello.pl 26.02.07, 12:51 Projekt pięciu stref funkcjonalnych na trasie metra na Bielanach Dodaj swoje wagi, uzupełnij projekt swoimi pomysłami. Zabaw się w planowanie przestrzeni publicznej wzdłuż linii metra na Bielanach : 1.„Strefa Handlowa” - od stacji Marymont do stacji Słodowiec (kolor pomarańczowy).od Hali Marymonckiej do Centrum Handlowo-usługowego „Serek Bielański”, parking „Park&Ride” na 400 aut, Ratusz przy stacji metra. 2. „Strefa Historii i Tradycji” - od stacji „Marymont” do stacji „Stare Bielany” (kolor brązowy). Teren rewitalizacji starych kamienic, ulice z gazowymi latarniami (m.in. Płatnicza), plac Konfederacji,zabytkowa zabudowa jednorodzinna. Kawiarenki, galerie, antykwariaty, giełdy antyków, Dom Dziecka Korczaka. 4. „Strefa Ekologiczna” – od stacji „Stare Bielany” do stacji „Wawrzyszew” (kolor zielony).(Stawy Brustmana, Lasek Lindego,(Nowo zbudowany, nowoczesny Ogród Jordanowski dla dzieci taki jak w parku Żeromskiego na pl. Wilsona), Las Bielański, Wisła. Przystań tramwaju wodnego. Ścieżki rowerowe, trasa dla rolkarzy, boiska sportowe, ekologiczny bazar spożywczy. 5. „Strefa Kultury” - od stacji „Wawrzyszew” do stacji „Młociny” (kolor niebieski) Nowo zbudowany „Multipleks” Dom Kultury przy ul. Goldoniego, Ośrodek Pracy Pozaszkolnej na ul. Szegedyńskiej, MDK przy ul. Cegłowskiej. Przełamywanie stereotypów w kojarzeniu i odbieraniu osiedli Wrzeciono i Wawrzyszew, zmiana coraz bardziej nieaktualnej opinii o tej okolicy. Przeciwdziałanie wykluczeniu społecznemu. 6. „Strefa Przyszłości” stacja „Młociny” i być może kiedyś dalej (kolor czerwony) – stacja końcowa metra,punkt przesiadkowy ok. 50 000 osób, zajezdnia tramwajowa i autobusowa, parking Park&Ride na 1000 aut, hale wystawiennicze-targowe, (ew. osiedla mieszkaniowe na 200 tys. mieszkańców na terenie d. Huty „Luchini” rozważana sprzedaż terenów przez Włochów), Centrum Tanich Zakupów koło „Makro” na ul. Pstrowskiego (takie jak jak M-1 w Markach). Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Re: Wrzeciono - zaprojektuj swoją dzielnicę, osie 26.02.07, 19:24 Chciałam zapytać o pkt.5ty.Gdzie planowana jest budowa Multiplexu? Bo między stacją Wawrzyszew a Młociny stoją bloki Wawrzyszewa.... a potem jest Lidl. lav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Studio - Projekt Wrzeciono - zaprojektuj swoją dzielnicę, osie IP: *.chello.pl 26.02.07, 23:08 Problem polega na tym, że w ok. 130 000 tysięcznej dzielnicy, jednej z większych w Warszawie nie ma zorganizowanej siły, która przekonałaby władze Bielan do intensywnego przyciągnięcia inwestora spośród wielkich firm kiniarskich. Jest jeszcze w Warszawie dobra koniunktura na duże centra kinowe, ale po zbudowaniu kolejnych kin wielosalowych w innych dzielnicach rynek będzie nasycony. Podatki z takiej inwestycji, która przyciągnie następne inwestycje (m.in. kręgielnię, ściankę wspinaczkową, kawiarnie i restauracje) zostawałyby przecież w budżecie Bielan.Lokalizacja proponowana inwestorom powinna być jak najdalej od Multipleksu na Bemowie z jednej strony, jak najdalej od Arkadii a równocześnie jak najbliżej Białołęki – drugiej takiej pustyni kinowej jak Bielany. Z oczywistych powodów powinna się znajdować w najbliższym otoczeniu metra (szybki i łatwy powrót także z wieczornych seansów). Właściciele terenów huty przebąkiwali o chęci sprzedaży terenów deweloperowi pod budowę ok. 50 000 mieszkań. Z tych powodów powinno się poszukać miejsca na multipleks nie na serku Bielańskim a pod koniec trasy miedzy przedostatnią a ostatnią stacją. Gdzie to dobre pytanie dla mieszkańców. Może na miejscu kompletnie rozpadającego się targowiska „wolumen” o bardzo złej sławie. „Ekologiczny Bazarek” ze zdrową żywnością można zbudować (na wzór murowanych boksów przy Hali Mirowskiej trochę w innym miejscu). Wrzeciono ma szczególne prawo domagać się inwestycji na swoim terenie przełamujących skutki wieloletniej polityki władz PRL. Gazeta Wyborcza, 15 lutego 2006r. Otwarcie nowego multipleksu, który jest szykowany w Złotych Tarasach przy Dworcu Centralnym, przesądzi los podupadającego kina Relax. Inne śródmiejskie kina szukają jednak sposobu na przetrwanie. Wróci np. Skarpa. Dziś w Warszawie jest 11 kin wielosalowych (łącznie z Cinema City Janki leżącym tuż poza granicami stolicy). W sumie mają 121 ekranów, a naraz pomieścić mogą około 22 tys. widzów. Doliczając czterosalowe Atlantic i Feminę oraz trzysalową Wisłę, na jeden ekran przypada już prawie 13 tys. warszawiaków. To wprawdzie wciąż mniej niż średnia w Unii Europejskiej (przed jej poszerzeniem) - 17 tys. Za to przeciętny warszawiak chodzi do kina już trzy razy w roku, czyli tak często jak Anglicy. Odpowiedz Link Zgłoś
el1001 Re: Wrzeciono - zaprojektuj swoją dzielnicę, osie 27.02.07, 14:23 Na Wolumenie?Zapomnij! A gdzie będzie targ?A gdzie giełda elektroniczna? Z całej Warszawy przyjeżdżają w to miejsce by kupić warzywa. Poza tym coraz mniej ludzi chodzi do kina. Można by coś zbudować w pasie między Sokratesa a Hutą. Tam terenów jest pod dostatkiem. Ale nie zabierajcie jedynego miejsca w tej części Warszawy,gdzie można jeszzce dostać świerze mięso oraz nie spleśniałe warzywa i owoce.. tak jak wygląda to we wszystkich hipermarketach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Targowisko Wolumen IP: *.icm.edu.pl 13.09.07, 20:30 Raczej wątpię, by dzielnica dalej godziła się na targowisko na Wolumenie. Tak jak jestem za targowiskiem warzywnym we wtorki i piątki, tak giełda elektroniczna powinna już dawno zakończyć swą działalność. Powód? Chyba każdy zna powody. Targowisko warzywne dopuściłbym jednak warunkowo. To co się dzieje obecnie poza terenem bazaru (wokół niego) przekracza wszelkie granice. Szczególnie od strony ul. Kasprowicza, gdzie sprzedaje się przeważnie graty ze śmietników, a po tym handelku pozostaje tylko brud i wstyd! Niestety teren targowiska też nie jest zbyt czysty. Myślę, że przy takim podejściu zarządcy terenu targowisko na pewno przestanie istnieć po oddaniu do użytku bielańskiego odcinka metra. Owoce owszem świeże. Mięso - nie zawsze. Ryby - pozostawiają wiele do życzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrówka Kolejne bloki dla biednych na Wrzecionie ? IP: *.chello.pl 04.03.07, 17:26 Czy to dobry pomysł żeby akurat na Wrzecionie planować wybudowanie kolejnego bloku z mieszkaniami komunalnymi dla ludzi w trudnej sytuacji finasowej. Może byłoby lepiej mieszkania dla najbiedniejszych mieszkańców rozkładać równomiernie po terenie całej dzielnicy, a nie tworzyć "getto" tylko na jednym obszarze ? Może jest czas żeby władze dzielnicy przemyślały ta lokalizację ? Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Re: Kolejne bloki dla biednych na Wrzecionie ? 05.03.07, 16:13 Jest tylko jeden problem.Jak wiesz gmina może budować osiedla tylko na własnych gruntach.Droższe, w lepszych lokalizacjach woli sprzedać lub dawno już sprzedała. Biznes is biznes,nietety... Ale oczywiście zgadzam się w kwestii getta w całej rozciągłości.... lav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xl Re: Kolejne bloki dla biednych na Wrzecionie ? IP: *.chello.pl 13.09.07, 20:59 Władze wyznaczyły 2 miejsca na Wrzecionie na budowę lokali komunalnych, ale na razie nie ma na nie pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
mkw98 bardzo dobrze mi się tu mieszka :-) 19.05.07, 20:55 Od trzech miesięcy mieszkam na Szegedyńskiej i jestem zachwycona. Cichutko, spokojnie, dużo zieleni - Lasek Bielański i lasek Lindego tuż obok, blisko na Młociny i do Kampinosu. Na samym osiedlu też jest sporo drzew, teraz kwitną bzy. Komunikacja OK, a jak dojdzie metro to w ogóle będzie bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: bardzo dobrze mi się tu mieszka :-) IP: *.icm.edu.pl 13.09.07, 22:01 Czy mowisz o Szegedyńskiej 13A i rozwydrzonej młodzieży spacerującej co noc po alkohol do pobliskich sklepów i wydzierających się pod oknami innych bloków w niebogłosy? Odpowiedz Link Zgłoś
mkw98 nie, nie mieszkam na Szegedynskiej 13a 15.09.07, 22:40 Nie, nie mieszkam na Szegedyńskiej 13a. Jeśli chodzi o rozwydrzoną młodzież pod oknami - owszem, zdarza się. Ale nie co noc! :-) Dwa razy nawet dzwoniłam po straż miejską - zareagowali błyskawicznie. Nadal twierdzę, że zazwyczaj jest tu miło, cicho i spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Re: nie, nie mieszkam na Szegedynskiej 13a 24.09.07, 16:18 To wszystko przez tę knajpę przy Wolumenie... ta młodzież. Też czasem dzwonimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jowita Re: nie, nie mieszkam na Szegedynskiej 13a IP: 78.133.158.* 19.11.07, 16:25 Co to za knajpa przy wolumenie? Odpowiedz Link Zgłoś