donkej 24.07.09, 13:31 Dopiero teraz przeczytałam ten tekst: wyborcza.pl/1,75248,6849532,Zapasiewicz___aktor_inteligent_z_Zoliborza.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grisza14 Na zalobe cieniem kladzie sie proba upolitycznieni 24.07.09, 13:53 czlowieka-artysty.To troche tak, jakby stanac nad trumna i powiedziec, ze ktos byl dobry lub zly, bo wychowal sie w lewicowym srodowisku III kol WSM.Nie wiemy, co o tym sadzil sam Zapasiewicz, bo nie byl skory do ujawniania swoich pogladow.Osobiscie sadze, ze zelazny profesjonalizm Zapasiewicza nijak ma sie do lewicowej sklonnosci do dezynwoltury.A, ze np. powiedzial kiedys kilka zdawkowych slow o Geremku czy Kuroniu, to jeszcze nie oznacza, ze z ta lub inna idea sie identyfikowal.Ponadto lewicowosc dzialaczy WSM blizsza byla lewicowosci PPS, niz PPR / PZPR.A miedzy tymi lewicami to juz jest odleglosc jak od Grottgiera do Czterech Pancernych i sobaczki czy innego Mikulskiego.I mysle, ze cytowane tu wspomnienie o Zbigniewie Zapasiewiczu jest celowa proba zacierania sladow tych roznic.Przykre jest to, ze smierc tego wielkiego Zoliborzanina jest pretekstem do takich bezecenstw. Odpowiedz Link Zgłoś
grisza14 Re: niesmaczne, zgadzam sie w 100% 24.07.09, 14:45 A uwazasz, ze Forum byloby bardziej tworcze, gdyby kazda wypowiedz nalezalo opatrzyc jakas politpoprawna wzmianka ? Np.co o sprawie sadzilby ten lub tamten powszechnie czczony autorytet? Albo jak dalece pozytywnie lewicowe, lub godne potepienia faszystowskie zapatrywania ma na zolta wode w kranach na Zoliborzu Iksinski Alojzy z kolonii III WSM ? Odpowiedz Link Zgłoś
donkej pisząc wprost 24.07.09, 14:53 To co Ty nazywasz brakiem politycznej poprawności dla mnie jest niesmacznyym awanturnictwem. We wszystko mieszasz politykę. Dla mnie to nietaktowne. Dlatego więcej nie odpiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
wilson05 Re: Typowa mentalnosc Kalego 24.07.09, 15:21 Grisza wyluzuj, o Tobie też tak kiedyś ktoś napisze: "Grisza mieszkał na Żoliborzu. Był on (Żoliborz, nie Grisza) dumą środowisk lewicowych, a dwóch jego mieszkańców (ale znów nie Grisza) było dumą środowisk prawicowych" Odpowiedz Link Zgłoś
katmoso Re: Pożegnanie Zbigniewa Zapasiewicza 24.07.09, 17:06 Zapasiewicz został pochowany w Alei Zasłuzonych na Powązkach wojskowych za Tadeuszem Łomnickim, Jerzym Grzegorzewskim i Lucjanem Kydryńskim. byłam tam dzisiaj. kwiaty przyniesione na jego pogrzeb jeszcze pachną. jeszcze kilka miesięcy temu (jakoś zimą) widziałam go w "Kosmosie" w Narodowym. może jest ktoś na forum, kto pamięta go z czasów, gdy mieszkał na Żoliborzu? albo zna jakieś anegdotki, historyjki? sama mieszkam teraz na III kolonii, chętnie się dowiem czegoś z historii tego miejsca:) Odpowiedz Link Zgłoś
jota-40 Re: Pożegnanie Zbigniewa Zapasiewicza 24.07.09, 20:31 Kopalnia historyjek, anegdot i informacji na temat (między innymi) III i IV kolonii jest w "Lwach mojego podwórka" Abramowa-Neverlego, ale to pewnie już znasz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weterynarz prawa Re: Pożegnanie Zbigniewa Zapasiewicza IP: *.chello.pl 25.07.09, 00:27 Byłem na pogrzebie Zbigniewa Zapasiewicza. On był między nami, dlatego nie fotografowałem, by nie naruszyć Jego Pożegnania z każdym z nas, a naszego z Nim. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś