grisza14 30.07.09, 09:55 miasta.gazeta.pl/warszawa/1,95190,6874035,Zoliborz_wydaje_ksiazke_na_rocznice_Powstania.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: weterynarz prawa Re: Powstanie Warszawskie IP: *.chello.pl 31.07.09, 02:51 65 Rocznica Powstania Warszawskiego na Żoliborzu, w cieniu drzew kombatanci od Żywiciela, Baszty, Kryski... Przyszli! Co roku Ich mniej! Wspomnienia i spojrzenie na codzienność. Szepty, a generał nie przybył, a burmistrza Żoliborza też nie ma. Ktoś odrzekł, ale są dwaj jego zastępcy. Pani Hanny Gronkiewicz też nie ma, ale jest zastępca. Z jednej strony Powstańcy z rodzinami, a z drugiej strony pokaz garnituru zastępczego władzy. Tu, w dzielnicy Żoliborz, gdzie rozpoczął się ostatni akt koszmaru 2 Wojny Światowej, ale i Chwały Zwycięstwa, która ten koszmar przemogła. Symbole! Salwa Honorowa, Sztandary, Wieńce i Wiązanki oraz Znicze (od Wojsk Lądowych też, choć kryzys i tam stawia nowe wyzwania). Ale jest uroczyście, coraz ktoś ociera łzy. Ten, kto napisał ten tekst też. Ale jest uśmiech też na twarzach, tych którzy walczyli, wielkiej satysfakcji, że w najtrudniejszych chwilach postąpili, jak było trzeba... No bo takie były ich obyczaje (z Żeromskiego)! Zwyciężyłeś Galilejczyku(kiedyś powiedział Julian)! Kiedy będziemy szli do pomnika Gloria Victis będziemy mijać też grób Leszka Kołakowskiego, pamiętajmy On też dał swym życiem, świadectwo prawdy. Oby Polska była Polską... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grisza Kiedy przechodze glowna alejka Cmentarza Wojskoweg IP: 91.186.72.* 31.07.09, 08:20 idac w kierunku mogily brata mojego ojca, a robie to przynajmniej dwa razy kazdego roku, zmuszony jestem mijac wyniosle "mauzolea" oprawcow niedobitkow zolnierzy niepodleglej RP. Tow.Tomasz,sluga stalinowskiego terroru spoczywa w Aleji Zasluzonych.Ile razy nie skorzystal z prawa laski, ile jego bezimiennych ofiar spoczywa w bezimiennych grobach na tymze cmentarzu? Nie potrafie tego rozpatrywac w kategoriach sienkiewiczowskich; mlody pan Kmicic nagrzeszyl, ludzi namordowal, dobytek z dymem puszczal, ale przecie jako Babinicz poprawil sie, pokutowal i starosta upickim zostal. No moze usprawiedliwia go owa pokuta i skrucha, bo z dawnymi kompanionami zerwal i nie przyjaznil sie do konca zycia z prokurator Helena Wolinska-Brus z Oksfordu. Odpowiedz Link Zgłoś
rrj Re: Kiedy przechodze glowna alejka Cmentarza Wojs 31.07.09, 17:16 Jezu, co za bełkot... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NN Re: Powstanie Warszawskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 02:57 Grisza, taka rocznica to nie miejsce i czas na takie komentarze. Wystarczy, że w ubiegłym roku mieliśmy gwizdy pod pomnikiem Gloria Victis. Zachowaj dla siebie te złośliwości i uczcij najważniesze osoby w tym dniu-powstańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NN Re: Powstanie Warszawskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 03:00 To komentarz dla Grisza14 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grisza Re: Powstanie Warszawskie IP: *.connect.netcom.no 01.08.09, 07:17 A jak komus za malo szacunku dla stalinowcow, to jeszcze mozna wmurowac stosowna plyte samemu Stalinowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NN Re: Powstanie Warszawskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.09, 00:37 Grisza! Mnie też mierzi, że na Powązkach leży tow.Wiesław, ale rocznica Powstania Warszawskiego to nie czas i miejsce na takie dyskusje. Ludzie przychodzą na Powązki w rocznice Powstania i robią jakieś idiotyczne akcje z gwizdami i buczeniem. A przecież nie po to tam przychodzimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weterynarz prawa Re: Powstanie Warszawskie IP: *.chello.pl 02.08.09, 01:21 1 Sierpnia 209 r. - Pomnik Gloria Victis. Chyba przybyło więcej osób niż zwykle. Dostęp do samego pomnika miały o godzinie 17 tylko osoby z czerwonymi zaproszeniami. Tłok wielki. Syrena na Cmentarzu, do której dołączączyły się te z miasta. Minuta ciszy. Nawet fotografowie w tym momencie przestali robić jej zdjęcia i zamarli w bezruchu. A potem piękne i mądre słowa modlitwy księdza Henryka Kietlińskiego i wspomnienie o błogosławionym ojcu Józefie Stanku (kapelanie zgrupowania Kryska Armii Krajowej) bestialsko powieszonym przez Niemców. Modlitwa i wieńce. I powrót do spotkań przy grobach, w tym Baczyńskiego. Zawieranie nowych znajomości, bo życie toczy się naprzód. Panowała atmosfera uroczystego skupienia, zadumy i jednak przeważającej radości, że Pan błogosławi wolnej Polsce. Piszący te słowa, miał zaszczyt poznać też najmłodszego żołnierza (77 lat ma obecnie)wojska generała Andersa i odbył jeszcze wiele ciekawych dyskusji. Niektóre kończyły się słowami "Szalom!". Pozdrawiam! Post scriptum Przypominam między innymi o inscenizacji walk powstańczych, którą przygotowuje Grupa Historyczna Zgrupowania " Radosław" pod tytułem "Żoliborz Walczący - Niezłomna Twierdza Zmartwychwstanek" Ma ona mieć miejsce 9 sierpnia 2009 r. o godzinie 18:00 na zamkniętym odcinku ul. Krsińskiego, od ul. ks. Popiełuszki do ul. Broniewskiego. W widowisku weźmie udział ponad 300 statystów, Siostry Zmartwychwstanki, aktorzy teatrów warszawskich, młodzież licealna, harcerze. Na planie wykorzystywane będą pojazdy pancerne. Będzie też inscenizacja barykady. (Informacja na podstawie "Informatora obchodów 65. rocznicy Powstania Warszawskiego") Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Powstanie Warszawskie 03.08.09, 09:06 znów DISNEYLAND- małolactwo se popatrzy- ale zajefajne to powstanie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weterynarz prawa Re: Powstanie Warszawskie IP: *.chello.pl 03.08.09, 14:24 Bywa, że trudno rozdzielić Disneyland od rzeczywistości. Niektórzy pomagają sobie jeszcze "Matrixem". Informacja o inscenizacji była przede wszystkim skierowana, do tych, którzy gustują w takich imprezach. Jeżeli ma ona jakąś wartość poznawczą, to dlaczego jej nie propagować. Osobiście nie lubię tego typu imprez, ale nie oznacza to, że nie przyjdę na nią z ciekawości. Na marginesie pragnę poruszyć jedną sprawę, a mianowicie rozróżnienie inscenizacji od meta inscenzacji. Dla mnie kiepską meta inscenizacją pod tytułem "Szczęście Ludu" było to, co organizowali przywódcy PRL. Czym innym była jednak ta tragiczna ich czerwona meta inscenizacja od szarej polskiej rzeczywistości, pozbawianej przez nich naszego kolorytu. To ci był dopiero meta komunistyczny disneyland. Pewnie, że forma, która zapewne przygniata towarzysza towarzysza Tomasza, wspomnianego przez Griszę, to nie tradycja polska i się przeważnie nikomu nie podoba. Ale ta forma, to tylko już kupa kamieni, pozbawiona jakiejkolwiek symboliki. Bo brak symboliki okazał się w końcu meta inscenizacją inscenizaacji pustki - zera. Czerwona inscenizacja była bowiem, nie iscenizacją, tylko meta incenizacją. Tej meta inscenizacji nie można nazwać też komunistycznym nadrealizmem, ani paranoją. Polska ikonosfera na szcżęście przetrwała okres dewastacji przez meta komunistów i okupantów. A że ma się dobrze odczuły to moje nogi, gdyż chciałem być na jak największej ilości uroczystości organizowanych z okazji 65 rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego. Tutaj nie zgodzę się z prezydentem Kaczyńskim, że Powstanie Warszawskie to jest mit. Przynajmniej bowiem dopóki żyją jego uczestnicy i świadkowie jest ono elementem naszej rzeczywistości, jako fakt historyczny, a nie jako wydumany przez Prezydenta mit. Pozdrawiam Post scriptum Stalinowi nie zamierzam poświęcać żadnych płyt. Mam tę jednak satysfakcję, być może podobną do tej jaką odczuwali średnoowieczni ryczerze, gdy toasty spełniali przy użyciu kielichów wykonanych z czaszek swych wrogów, a mianowicie filiżankę herbaty stawiam na albumie poświęconym Feliksowi Dzierżyńskiemu (album opracował Wydział Historii Partii KC PZPR a wydała Książka i Wiedza w Warszawie w 1951 roku). Odpowiedz Link Zgłoś
nieznajoma07 Re: Powstanie Warszawskie 04.08.09, 21:53 Obchody obchodami, ale zadbać o ten park mogliby, a nie ma nawet porządnych ławek w alejkach!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weterynarz prawa Re: Powstanie Warszawskie IP: *.chello.pl 09.08.09, 22:58 Inscenizację na Krasińskiego obejrzałem. Momentami chwytała za serce. Grupy rekonstrukcyjne były dobrze przygotowane. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
grisza14 Re: Powstanie Warszawskie 10.08.09, 08:55 Mam watpliwosci, czy inscenizacje sa sluszna sprawa.Nie tylko w sprawie Powstania.Nie nawidze rowniez jaselek w postaci odgrywania bitwy grunwaldzkiej przez "damy i rycerzy".Mam watpliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Powstanie Warszawskie 10.08.09, 10:28 jak już inscenizowac-to PO WSIEM. szpitale na starówce z benzynką i granatami. gwałcenie dziewcvzyn przez tych mołojców od kamińskiego. co se bedziem żałowac. małolactwo obejrzy se te inscenizacje.- ale zajefajne było to powstanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: donkej Re: Powstanie Warszawskie IP: 87.205.146.* 10.08.09, 12:52 Będę monotematyczna: rozwaliło mnie jak w inscenizacji któryś z dowódców meldował Żywicielowi o pozycjach na placu Łilsona. Odpowiedz Link Zgłoś
miroslaw7 Re: Powstanie Warszawskie 10.08.09, 13:04 Tak, Warszawian ci u nas dostatek. Ostatnio czytałem w Naszych Bielanach wzmiankę o mojej ciotce, sanitariuszce poległej w drugim dniu powstania, psełd. Małgosia. Nieżle pokręcono tam fakty, aż przykro czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grisza Re: Powstanie Warszawskie IP: 91.186.72.* 10.08.09, 13:11 To byl zrzutek z Londynu i nie mogl inaczej wymowic. Mowiac jednak powaznie, przy ogromnym zrozumieniu mozliwosci doksztalcajacych inscenizacji, to mam wrazenie ze temu, co widzimy na ulicach Warszawy brakuje powagi.Jest tak, jakby te inscenizacje byly generalnie dla zabawy i robione pod publiczke.Podobnie, jak te z udzialem ZOMO i Solidarnosci. To troche tak, jak z filmem Kanal, czy Kolumbami.Pamietam dyskusje, jakie te filmy w swoim czasie wywolywaly i doskonale pamietam, ze powstancy, ktorzy byli w walce nie lubili nachalnej doslownosci przekazu (u Wajdy na dodatek z moralem, ktory smialo mozna sobie bylo darowac).Doslownosc moze jednak miec swoje doskonale miejsce pod dachem, dachem muzeum na przyklad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weterynarz prawa Re: Powstanie Warszawskie IP: *.chello.pl 10.08.09, 14:31 Tak, Wilson to Wilson. Ostatnio trochę fotografuję i uważam, że udało mi się zrobić parę ciekawych zdjęć na marginesie imprezy. A to: - wehrmachtowiec popijający Red Bulla, - wehrmachtowiec kupujący kanapkę - wehrmachtowiec płacący w kasie - adoracja owczarka alzackiego przez grupę wehrmachtowców - grupa żołnierzy wehrmachtu pozdrawia lewą ręką fotografa itd. Tak na marginesie, jedna z osób w stroju wehrmachtu, popijając Fantę powiedziała mi, że Fanta ma rodowód niemiecki i zaczęto ją produkować po zaprzestaniu wytwarzania Afric cola. Czy ktoś to może potwierdzić? Proszę zwrócić uwagę, jak cieniutka jest linia dzieląca nas od zabronionej propagacji symboli faszystowskich. Chyba jednak na takie inscenizacje za wcześnie. A poprzedniego dnia Rosjanie urządzili sobie inscenizację bitwy pod Smoleńskiem z czasów Napoleona. No i przypomnę Vaterloo. Widać nastała taka moda. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Prosze Panstwa.. 12.08.09, 00:16 Wania the Kid, to dzielny czekista z Web Brigades. Dotychczas prezentowal sie glownie na forum Wiadomosci i Publicystyka i jako pierwszy pracownik fsb dotarl na Zoliborz ! Czujecie tego bluesa ? Zoliborz staje sie swiatowy ! To naprawde cos wyjatkowego. Brawo Wania ! Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Prosze Panstwa.. 12.08.09, 09:46 na podwalu powstańcy se sprowadzili taki fajny nieduży czołg. a bo to śwaby go przucili-co się mam marnowac. no to jkiś kierowca niem kierował. jak se chcieli wjechac na rynek to skręcili w wąski dunaj. i tu jak nie huknie. coś ze 300 ofiar śmiertelnych.a i rannych co niemiara. gdzioeś tam niedaleko nawet gen.bora dmuchnęło o ścianę. łojezuniu- ale tu pienknom inscenizacyję można by zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Prosze Panstwa.. 12.08.09, 10:35 dobre-stary-walnij jeszcze coś śmiesznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weterynarz prawa Re: Prosze Panstwa.. IP: *.chello.pl 15.08.09, 07:22 To jest przykre, ale chyba w Urzędzie Dzielnicy Warszawa Żoliborz, tak się zajęli rozprowadzaniem książeczek o Powstaniu Warszawskim, że zapomnieli zamieścić nawet na stronie oficjalnej Urzędu jakiejkolwiek wzmianki choćby, o dzisiejszym Święcie Wojska Polskiego i Matki Boskiej Zielnej. A może nawalił miejscowy informatyk? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Prosze Panstwa.. 15.08.09, 08:26 urząd dzielnicy raczej nie ma nic do święta m.b. zielnej. to sprawa proboszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weterynarz prawa Re: Prosze Panstwa.. IP: *.chello.pl 15.08.09, 21:36 Dzisiejsze święto jest świętem państwowym, a więc i wspomnianego przez Ciebie proboszcza, i Burmistrza Dzielnicy Żoliborz, i Twoim. I biskupów też. Dodałbym też Naczelnego Gazety Wyborczej, ale i on nie wyczerpuje katalogu tych, którzy powinni mieć staranie o to święto. I jest ono sprawą i Burmistrza Dzielnicy Żoliborz, i wspomnianego przez Ciebie proboszcza, i Twoim. Dziwię się przy tym Tobie, że piszesz o jednym proboszczu (A co z proboszczami sąsiednich parafii, czy też nie powinni z troską podchodzić do jego obchodów). Widocznie Twoja parafia to Twój żywioł. To dobrze! Jak mi się wydaję, popełniłeś błąd przy egzegezie mojego postu i stąd przywołanie przez Ciebie proboszcza (wyjaśnij na jakiej podstawie miałby być osobą właściwą w tej sprawie). Zwróć uwagę, że jako pierwsze wymieniłem w swym poście Święto Wojska Polskiego, które ustanowione zostało na pamiątkę Cudu nad Wisłą. Być może dla Ciebie w tym dniu najważniejsze jest wspominanie genialnego, acz ryzykownego manewru znad Wieprza, a nie rozpamiętywanie, czy był cud, czy nie. Wracając do meritum, widać że wytknięte przeze mnie przeoczenie urzędu, iż Urząd Dzielnicy prawdopodobnie stał się niewydolny w czczeniu zbyt wielu rocznic i ludzi, bo o złą wolę go nie podejrzewam. Ale żeby zapomnieć o manawrze znad Wieprza, to dla niego wstyd. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Prosze Panstwa.. 15.08.09, 22:01 egze co? stary zaczynasz o święcie o który zapomniał urząd. św. w.p. i kościołowym. zapodałem ci więc kto ma się zajmowac tym kosciołowym a ty mi tu taki list wysmarowałeś że aż czytając koniec zapomniałem co było na początku. najbardziej podobywałe miem się ta egzeitd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weterynarz prawa Re: Prosze Panstwa.. IP: *.chello.pl 16.08.09, 11:31 Wybacz następny długi post, ale próbuję pewne rzeczy tu poukładać! Tak, egzegeza to poszukiwanie wykładni tekstu, jego tłumaczenie. Można dokonywać egzegezy pism świętych, prawnych i prawniczych a jak ktoś się uprze, to i Harry Pottera. O rodzajach wykładni (egzegezy) nie wspominam. Po tym wstępie przypominam, że przy okazji dnia 15 sierpnia wymieniłem dwie w tym dniu nazwy świąt: Święto Wojska Polskiego, jako święto państwowe i Święto Matki Boskiej Zielnej związane z polską pobożnością i tradycją ludową i będące polskim aspektem święta Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny. Nie wymieniłem wtedy świadomie Święta Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny określonego w dogmatyce Kościoła Katolickiego, bo uważałem, że pewne rzeczy są wiadome, i że wiadome jest, że jest to najstarsze święto maryjne. Możemy tylko doszukiwać się jakiegoś przeoczenia przez Burmistrza Żoliborza jedynie w aspekcie święta państwowego. Jest to dziwne przeoczenie, gdyż tyle razy Wojsko Polskie uczestniczyło w sympatycznych imprezach i uroczystościach organizowanych przez władze Żoliborza. Jeżeli zaś chodzi o Święto Matki Boskiej Zielnej, to Kościół Katolicki podchodzi do form wyrażania pobożności i tradycji z nią związanej z należytym zrozumieniem, ale to lud buduje w przeważającej mierze swoją tradycje. Kościół może, co najwyżej się ustosukowywać do niej. Prawo kościelne bowiem nie wchodzi w skład Polskiego Prawa. I tu Twój Proboszcz może wyrazić swoją opinię (w tym estetyczną też), że coś mu się podoba albo nie. Może też nic nie powiedzieć, co też może kryć za sobą jakieś intencje, ale wyraża je, bądź nie wyraża jako osoba prywatna. A osoby prywatne w Polsce, to nie sami proboszczowie, ale między innymi wspomniany Naczelny i z całym szacunkiem dla Ciebie - Ty. Pewnie, że w ramach rozwoju obrzędowości, jakaś forma informacji o święcie Matki Boskiej Zielnej dobrze gdyby się znalazła, na stronie Dzielnicy Warszawa Żoliborz biorąc pod uwagę współpracę instytucji samorządowych i kościelnych w naszej dzielnicy. Na koniec pragnę zwrócić uwagę, że Święto W#niebowzięcia Najświętszej Maryi Panny, jako święto między innymi Kościoła Katolickiego podlega w Polsce ochronie prawnej. Nie zamieszczenie przez Urząd Dzielnicy Warszawa Żoliborz informacji o tym święcie w niczym nie narusza prawa i wciąganie wobec tego w tą sprawę proboszcza (jako hierarchy Kościoła Katolickiego (osoby prawnej)i mającego wypowiadać się w jego imieniu) jest bezzasadne. Tak na marginesie wielu Polaków na dawnych kresach obchodzi święto Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny, ale nie wiem czy w tych krajach w których żyją, jest ono chronione przez tamtejsze prawo. Podobno, na Litwie niektóre obrzędy odradzającego się tam pogaństwa podobne są do obchodów święta Matki Boskiej Zielnej. Niby forma podobna, a jakże różny sens - ciekawe. Pozdrawiam! Post scriptum Grochówka wojskowa w Łazienkach wczoraj mi smakowała. Kucharze tylko martwili się, czy jej nie zabraknie. Zrobiłem trochę zdjęć, w tym i wiązanek zbóż i ziół. Pogoda dopisała. Jeszcze jedno, nie dla wszystkich Polaków wspomnienie 15 sierpnia 1920 było radosne. Dla pana Stanisława Tołwińskiego, tak nierozerwalnie związanego z Żoliborzem, było smutne, gdyż dzieło Rewolucji Październikowej nie wkroczyło wtedy do Warszawy, choć towarzysze tak dobrze byli przygotowani (czytaj: Stanisław Tołwiński, Wspomnienia 1895 - 1939, wyd. PWN Warszawa, 1970). Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Prosze Panstwa.. 16.08.09, 11:48 no i miło- najpierw wykład o egzegezie.- to se mogłeś darowac. z liściku wynikało że miałeś żal do ud że zapomniało również o ŚWIĘCIE KOŚCIOŁOWYM.wi.ęc zapodałem co o tym myślę ja i jak mi się widzi również KONSTYTUCJA NAJJAŚNIEJSZEJ RZ-PLITEJ. co do informacji o święcie-ludkowie i ci kościołowi i niekościołowi chyba mają kalendarz. i inf.o tym nie muszą szukac w int.urzędu dzieln. chyba że biega o internetową gazetkę ścienną czczącą to święto. Odpowiedz Link Zgłoś
grisza14 Jestesmy swiadkami pojedynku na floret i orczyk 16.08.09, 14:29 i w tej nierownej walce floret ma zdecydowanie racje.Na usprawiedliwienie UD mozna powiedziec, ze urzednicy zapomnieli o dokonaniu stosownych wpisow zapewne przygotowujac sie duchowo do przezywania obu swiat.Milosierdzie nalezy sie rowniez proboszczowi, albowiem sprawa musialaby dotyczyc kilku parafii Zoliborza, wiec z natury rzeczy lezy w gestii Jego Ekscelencji Biskupa, a ten o swiecie informowal szeroko.A nawet wspominal o mozliwosci wyboru, a wiec ex definitione nikomu niczego nie narzucal.Kto wiec chcial isc na koncert, ten poszedl. I na koniec pytanie do Weterynarza Prawa; czy rzeczywiscie robiles zdjecie grochowce? A jesli tak, to gdzie mozna je zobaczyc? Poza tym obserwuje drogi Weterynarzu, ze rozne podniosle okolicznosci i rocznice wykorzystujesz w celach darmowej konsumpcji smakowitych potraw z kotla.Nam zas,ludziom z koniecznosci znajdujacym sie na uboczu, takie mozliwosci nie sa dane i osobiscie zamiast grochowki musialem zadowolic sie ogladaniem reprodukcji obrazu J. Kossaka Cud nad Wisla.Szczegolnie wpatrywalem sie w dominujaca postac sp.ks Skorupki, rowniez przy uzyciu szkla powiekszajacego. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Jestesmy swiadkami pojedynku na floret i orcz 16.08.09, 17:59 no,może nie floret-takie trochę małe, nieduże kropidełko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grisza Uzdrowiająca moc kropidła IP: 91.186.72.* 17.08.09, 08:10 i na mysl przychodzi slynne pytanie Jozefa Stalina o dywizje papieza.Jesli zechcesz otworzyc link z mojego wpisu dla Weterynarza Prawa i zerknac na obraz Cud nad Wisla, to z latwoscia odnajdziesz dywizje papieza i dywizje diabla.Ten obraz jest tak realistyczny, ze mozna traktowac go jak zdjecie z pola bitwy.Madonna w koronie z aeroplanow.Mozna sobie wyobrazac, ze oto ks. Skorupka wznosiw gore krucyfiks, a w tej samej chwili na plebanii w Wyszkowie trwa goraczkowa bieganina i pakowanie kufrow.Pakuje sie i Dzierzynski, i Unszlicht, i Kon a nawet pakuje sie sam premier Marchlewski pozniejszy patron jednej z ulic w Warszawie,obecnie Jana Pawla II.Papieza zreszta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weterynarz prawa Re: Jestesmy swiadkami pojedynku na floret i orcz IP: *.chello.pl 16.08.09, 21:30 Szanowny Griszo! Wybacz drobną poprawkę, ale nie J. Kossaka obraz oglądałes, lecz W. Kossaka! Moje wojskowo grochówkowe zdjęcia mają charakter prywatny. Jednakże nie ma problemu, żebyś je Sobie obejrzał w którejś z kawiarenek internetowych. Proponuję zdjęcia także z innych wydarzeń, na przykład "Pokaz kolekcji mody damskiej", kreatorów z Białorusi, który odbył się z miesiąc temu na Torwarze. To był znakomity pokaz. Co do pojadania, masz rację, ale nie przekracza ono nigdy rozmiarów określonych w Protokole Dyplomatycznym. Nie piję też alkoholu, co znajomym ze Wschodu nie bardzo się podoba. Co do kiedyś pitraszonej przeze mnie potrawy, to było tego, coś z 5 litrów. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grisza Zdecydowanie Jerzy Kossak IP: *.bb.online.no 17.08.09, 06:40 www.pinakoteka.zascianek.pl/Kossak_Jerzy/Index.htm Poza tym serdeczne pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weterynarz prawa Re: Zdecydowanie Jerzy Kossak IP: *.chello.pl 17.08.09, 07:56 Zdecydowanie Jerzy Kossak. Wybacz moją pomyłkę, ale ostatnio oglądałem album Juliusza Kossaka i nim się zasugerowałem. Dziś wieczorem obejrzę sobie malarstwo Jerzego. Wymieniona przez Ciebie strona należy do moich ulubionych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grisza Re: Zdecydowanie Jerzy Kossak IP: 91.186.72.* 17.08.09, 08:12 Cala przyjemnosc po mojej stronie.Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fizia Re: Zdecydowanie Jerzy Kossak IP: *.chello.pl 17.08.09, 12:00 Drodzy Panowie. Wpadłam na Żoliborz znienacka i jestem ogólnie nie w tematach, w związku z tym, jedyną szansę na udział w Waszej interesującej dyskusji widzę w wątku kulinarno-obrazowym. Otóż przypominam sobie historię znajomej mojej mamy, która w chudych czasach akademika, jedząc po raz kolejny na obiad cienko smarowany chlebek, wpatrywała się jednocześnie w kolejne zdjęcia kotletów, w przywiezionej z domu specjalnie w tym celu książce kucharskiej. Nie wiem, czy ktoś kiedyś próbował sprawdzać na przykład zmienianie się walorów staropolskiej grochówki przy oglądaniu dzieł Kossaka, lub odwrotnie, zaangażować historyczne grupy rekonstrukcyjne specjalizujące się w "cudzie" roku 1920 do zbiorowego oglądania zdjęć grochówki weterynarza. Ale może ze względów badawczych byłoby to ciekawym pomysłem? Matko, co ja piszę.. No i dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weterynarz prawa Re: Zdecydowanie Jerzy Kossak IP: *.chello.pl 17.08.09, 22:08 No i dobra... Tylko jak zdybać wojskowy kocioł grochówki? Już sobie wyobrażam trzy grupy badawcze Żoliborza, zajadające grochówkę, z tym, że jedna oglądająca album Juliusza Kossaka, druga Wojciecha a trzecia Jerzego. No, i jeszcze potrzebna grupa kontrolna nie oglądająca żadnego. Ciekawe, której grupie grochówka będzie smakowała najbardziej? Oczywiście jest możliwe, że doświadczenie będzie niepełne, bo Grisza znajdzie jakieś na przykład szkice pani Magdaleny Samozwaniec i wszystko trzeba będzie powtórzyć. Z apetytem i na zdrowie! Pozdrawiam! Post scriptum W obecnej sytuacji nie wiadomo do kogo zwrócić się o zasponsorowanie tego doświadczenia z grochówką, czy do naszego żoliborskiego generała z cytadeli, czy do samego ministra. Być może trzeba będzie je przełożyć, tak jak swego czasu odłożono degustację Śliwowicy Łąckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weterynarz prawa Re: Zdecydowanie Jerzy Kossak IP: *.chello.pl 03.09.09, 00:35 Zapraszam do obejrzenia zdjęć z widowiska pod tytułem "Twierdza Zmartwychwstanek". Galeria znajduje się na stronie "zoliborz.biz". Oglądałem też w internecie kilka interesujących filmów z tej rekonstrukcji. Niektórym sam pomysł się nie podobał. Mnie też, ale była okazja do zrobienia dziwnych ujęć, o czm wspominałem. Niektórzy z grup rekonstrucyjnych prosili, by ich nie zamieszczać. Z tego, co obejrzałem. autor spełnił ich życzenie. Pozrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś