Dodaj do ulubionych

ADAM, EWA I KAZIORODZTWO

24.01.15, 14:42
Zastanawiałem się ostatnio nad kwestią naszego pochodzenia według Biblii. Według Świętej Księgi pierwszymi ludźmi byli Adam i Ewa. Przypuszczając, że urodzili syna bądź córkę, a jest nas dzisiaj 7 mld, ten syn lub córka musieliby spłodzić dzieci. Ale niby z kim? Biblia nie wspomina o innych ludziach na Ziemi, których stworzyłby Bóg. W grę wchodzi więc jedynie kazirodztwo. A to przecież jeden z najcięższych grzechów. Czy ktoś może mi to wyjaśnić?
Obserwuj wątek
    • ma591in Re: ADAM, EWA I KAZIORODZTWO 24.01.15, 18:16
      travcio123
      > Zastanawiałem się ostatnio nad kwestią naszego pochodzenia według Biblii.

„I błogosławił Bóg Noego, i syny jego, i rzekł im: Rozradzajcie się i rozmnażajcie się i napełniajcie ziemię”.

Wcześniejsze zostało wszystko rozliczone. I teraz nasze pochodzenie zaczyna się od Noego – czyli od 3 jego synów.

Spójrz w których miejscach w Biblii Bóg mówi rozmnażajcie się. Dostrzeżesz tam różnice.
      To są cykle rozwoju.

I
      Człowiek (1 osoba - cechy męskie i żeńskie w jedności). Człowiek doskonały. Na podobieństwo. Jedno drzewo – tylko dobra.

II
      Adam i Ewa to drugi cykl (2 osoby czyli 1 osoba ze swoją drugą częścią, ze swoim dopełnieniem). Z kości– DNA jednego powstała druga osoba.
      Tutaj pojawia się niebezpieczeństwo dla doskonałego człowieka, bo są 2 drzewa – dobra i zła.
      2 osoby – dwa drzewa, dwa kierunki rozwoju.

III
      Synowie Noego (3 osoby ze swoją drugą częścią, swoim dopełnieniem.
      Tutaj mamy 3 drzewa. Trzy kierunki rozwoju. Któreś może być dobre, któreś złe lub w którymś pomieszane dobro ze złem.

Skoro Bóg ponownie mówi „I błogosławił Bóg Noego, i syny jego, i rzekł im: Rozradzajcie się i rozmnażajcie się i napełniajcie ziemię”, to swojego pochodzenia powinniśmy szukać nie od II cyklu (Adama i Ewy), ale od III cyklu rozwoju, czyli od synów Noego.
      Nie możemy mówić o kazirodztwie, to cykle rozwoju. Podawane są zawsze tylko imiona najważniejsze.
      Pierwsze Boga „rozmnażajcie się”, i drugie Boga „rozmnażajcie się”- opis tego co było - podany jest w Biblii tylko informacyjnie. Pierwsze bardzo krótko, drugie trochę dłużej. Natomiast trzecie obszernie. Bo nas dotyczy trzecie Boga „rozmnażajcie się”.
      Już w Pierwszej Mojżeszowej 9:1 pojawia się trzecie „rozmnażajcie się”.
      Później masz w Biblii tylko rozwinięcie co się w tym trzecim „rozmnażajcie się”, działo, a co w tym najważniejsze, to zapowiedź przyjścia Mesjasza, Zbawiciela (ciała, świata, ludzi).
      Od tego czasu rozpoczyna się nie rozmnażajcie się (bo już Ziemię napełniliśmy), ale doskonalcie się, bo tylko doskonali (jak Noe) przejdą do kolejnego cyklu rozwoju.
      Starych dziejów już nie będzie się wspominać.
      Wszyscy będą doskonali (patrz I cykl rozwoju, kiedy to człowiek był jednością wewnętrznie i zewnętrznie).
      To już wypełniliśmy:
      „Wy zaś rozradzajcie się i rozmnażajcie! Niech zaroi się od was ziemia i niech was będzie dużo na niej”.
      Teraz mamy się doskonalić.
      • klaudka_mala Re: ADAM, EWA I KAZIORODZTWO 24.01.15, 19:28
        A masz wyobraźnie tongue_out Jeszcze rozumiem te dwa drzewa ( o których Biblia nie mówi ani słowa, bo mówi o drzewie POZNANIA DOBRA I ZŁA, a nie o dwóch drzewach) to z tymi trzema drzewami to pojechałeś już ostro.

Po pierwsze, to skąd Ci się wzięło to, że Noe był doskonały? Doskonały był Adam i Ewa (do pewnego momentu), a potem Jezus. A o całej reszcie jest powiedziane, że podlegają prawu grzechu i grzeszą.

Po drugie skąd Ty wziąłeś te cykle rozwoju. Biblia mówi wprost - był Adam i Ewa, zgrzeszyli, więc zostali ukarani, pierwotny stan zostanie przywrócony. To nie jest żadna ewolucja gatunku ludzkiego.

Co do samego pytania... Cóż, Biblia mówi o jakichś innych ludziach, bo pisząc o Kainie jest powiedziane tak:

Skoro mnie teraz wypędzasz z tej roli, i mam się ukrywać przed tobą, i być tułaczem i zbiegiem na ziemi, każdy, kto mnie spotka, będzie mógł mnie zabić! (...) Po czym Kain odszedł od Pana i zamieszkał w kraju Nod, na wschód od Edenu. (17) Kain zbliżył się do swej żony, a ona poczęła i urodziła Henocha.

Biblia nie wspomina, żeby przed Kainem i Ablem Adam i Ewa mieli jakieś dzieci, mówi natomiast o ich późniejszym potomstwie. Z tego wniosek, że oprócz pierwszej pary i ich potomstwa był ktoś jeszcze. Ale czy jest to potomstwo, o którym nie jest wspomniane, czy Bóg stworzył innych ludzi? Tego z relacji biblijnej nie wiadomo.
        • alkoo3 Re: ADAM, EWA I KAZIORODZTWO 24.01.15, 22:52
          Adam i Ewa miel jeszcze wiele innych potomkow.
          Patrzac na dlugosc ich zycia mozemy widziec wielosc tych powiazan.
          no i pozostaje pytanie.
          Od kiedy obowiazuje prawo ze kaziorodstwo jest grzechem ? Ogolna zasada mowi ze prawo nie dziala wstecz.
          • ma591in Re: ADAM, EWA I KAZIORODZTWO 25.01.15, 00:14

Kiedyś grzech był jakby odziedziczony w spadku.
            Teraz każdy odpowiada tylko za własne grzechy.
        • marina0321 Re: ADAM, EWA I KAZIORODZTWO 24.01.15, 23:49
          klaudka_mala napisała:
          > Skoro mnie teraz wypędzasz z tej roli, i mam się ukrywać przed tobą, i być tuła
          > czem i zbiegiem na ziemi, każdy, kto mnie spotka, będzie mógł mnie zabić! (...)

W Piśmie jest mowa o pierwszych ludziach, krórymi byli Adam i Ewa. Nic nie pisze, że byli JEDYNYMI ludźmi, których stworzył. Nie oznacza to, że nie stworzył następnych.

Ewangelicki pastor kiedyś wyjaśniał to w ten sposób, że imię ADAM moło być symboliczne dla płci męskiej, a EWA dla żenskiej.
          Mnie też to ciekawi, jak to w rzeczywistości było.
        • ma591in Re: ADAM, EWA I KAZIORODZTWO 24.01.15, 23:55
          Jeśli chodzi o Noego i Twoje pytanie :
          > skąd Ci się wzięło to, że Noe był doskonały?
          Proponuję zapoznać się ze słowami (teleioi) oraz (teleios).
          Najlepiej w Mateusza 5,48, bo tam występują obydwa słowa. A później zobacz jakie słowo występuje I Mojż. 6, 9 gdzie mowa jakim był Noe.
          (teleios) oznacza doskonały
          (teleioi) oznacza dojrzały
          W Pierwszej Mojż. 6,9 dla opisania jaki Noe był powiedziano, że był sprawiedliwy i doskonały.
          Tak jest np. w przekładzie - Biblii Gdańskiej : doskonały.

Z kolei
          W Mat. 5, 48 występują obydwa słowa i są ZGODNIE przekazane jako doskonali, doskonałymi.
          Gdańska
          Bądźcież wy tedy doskonałymi, jako i Ojciec wasz, który jest w niebiesiech, doskonały jest.
          Tysiąclecia
          Bądźcie więc wy doskonali, jak doskonały jest Ojciec wasz niebieski.

Oprócz tych dwóch, które podałem znajdziesz również :
          (teleiois) – doskonałych (np. w I do Koryntian 2,6
          (teleion) – doskonałe (np. I do Koryntian 13,10, do Kolosan 1,28
          U Jakuba 1,4 pojawia się słowo (teleion) oraz słowo (teleioi).
          Mam dalej szukać słów oznaczających doskonałość czy sama znajdziesz?

Noe był (teleios) doskonały – najdoskonalszy z tych wszystkich ludzi, bo słyszał co Bóg do niego mówi i wierzył w to. Był sprawiedliwy. Miał doskonałą znajomość tego co jest dobre a co złe. A do tego nie dostosował się do większości, a więc miał też odwagę do bycia sobą i trwania przy prawdzie. Mimo wszelkich przeciwności.

To nie jest łatwe trwać w dobrym, gdy żyje się wśród ludzi złych.
          Przykład Lot. Jeszcze był silny (bo nie stamtąd pochodził). Ale jego córki już nasiąknęły tym, wśród czego żyły, co na zewnątrz widziały.
          • klaudka_mala Re: ADAM, EWA I KAZIORODZTWO 26.01.15, 11:45
            Sprytnie powołać się na werset przetłumaczony w jednym jedynym przykładzie na kilkanaście różnych, do tego pisanym w staropolskim wink Clever wink Żaden inny przekład nie mówi o doskonałości Noego.

Jeżeli również zakładać, że Biblia opowiada jedną historię, to Paweł pisząc później o Jezusie i Adamie tak:

Dlatego też jak przez jednego człowieka grzech wszedł na świat, a przez grzech śmierć, i w ten sposób śmierć przeszła na wszystkich ludzi, ponieważ wszyscy zgrzeszyli...Do Prawa bowiem był grzech na świecie, ale grzechu nikomu się nie liczy, gdy nie ma prawa. 14?Niemniej śmierć królowała od Adama aż do Mojżesza, i to nawet nad tymi, którzy nie zgrzeszyli na podobieństwo występku Adama ? podobnego do tego, który miał przyjść (...) A zatem, jak przestępstwo jednego sprowadziło na wszystkich ludzi wyrok potępiający

Zaprzeczałby temu, że Noe był doskonały. Doskonały znaczy bez prawa grzechu, o jakim pisał Paweł. Nie wiele ma to wspólnego z tym, że Noe był prawy i wykonywał polecenia Boga.
        • ma591in Re: ADAM, EWA I KAZIORODZTWO 25.01.15, 00:01
          Pierwsza Mojżeszowa 2,9.

I wywiódł Pan Bóg z ziemi wszelkie drzewo wdzięczne na wejrzeniu i smaczne ku jedzeniu
          i drzewo żywota w pośrodku sadu
          i drzewo wiadomości dobrego i złego.

Trzeba zaznaczyć, że jeśli mówimy owoc to nie zawsze znaczy owoc. Jeśli mówimy drzewa albo winorośl (która jest odcinana, szczepiona itd.), to nie zawsze dotyczy rośliny, konkretnie drzewa czy winorośli.

Myślę, że ktoś znający odpowiedzi na poniższe pytania zrozumie dlaczego tak napisałem jak napisałem.
          1. W ilu sytuacjach w Biblii, Bóg mówi „rozmnażajcie się” (chodzi o sytuację, a nie ilość występowania tego słowa).
          2. Czy gdy Bóg mówi „rozmnażajcie się”, to czy w tych sytuacjach zawsze oznacza to jakiś początek? Ile razy (ile sytuacji) takich było.
          3. Czy jeśli w Biblii czytasz takie zdanie: A owoc sprawiedliwości jest siany, to według Ciebie chodzi o jakiś owoc, który jest siany, czy może od razu wiesz, że tu o czymś innym jest mowa?
          To samo owoce Ducha.
          4. Czy jeśli czytasz o winorośli, o obcinaniu, wszczepianiu to będziesz twierdziła, że o winorośl chodzi, bo tak napisane? (trzymanie się sztywno litery).
          5. Czy człowiek, który trzyma się tylko litery jest rozumny, inteligentny?
          6. Po co potrzebny jest Duch Święty.
          7. Dlaczego Jezus mówi, że ma jeszcze dużo do powiedzenia i po co obiecał Ducha.

Co do Kaina to masz rację. Oczywiście, że byli inni ludzie. Z tego co wcześniej napisałem to przecież wynika (choć nie jest wprost napisane).
          Celnie wskazujesz, że ten kraj miał już nazwę. Ktoś je nazwał wcześniej.
          A jeżeli chodzi o miasto to słowo miasto oznaczało kiedyś miejsce (to mógł być nawet jeden lub kilka domków). Miasto = miejsce.
          Nowe miejsce - w kraju do którego przybył – Kain już sam nazwał (bo było wolne i przez niego było zagospodarowane).
          • klaudka_mala Re: ADAM, EWA I KAZIORODZTWO 26.01.15, 12:57
            Ok, były dwa drzewa w ogrodzie, ale drzewo poznania dobra i zła było tylko jedno, a wcześniej napisałeś:

Jedno drzewo ? tylko dobra. (...) bo są 2 drzewa ? dobra i zła.

W związku z tym informuję Cię - drzewo poznania dobra i zła było jedno. I było drugie drzewo, drzewo życia.

Oczywiście, że to wcale nie musiały być literalne drzewa. Nie mniej jednak taka decyzja wśród ludzi (kimkolwiek by oni nie byli) musiała zapaść poprzedzona stanem doskonałości - w innym wypadku cała historia zbawienia nie zupełnie miałaby sens.

• privus Re: ADAM, EWA I KAZIORODZTWO 27.01.15, 22:09
      Zgodnie z przekazem, Adama i Ewę ze względu na stopień pokrewieństwa można by nazwać swego rodzaju rodzeństwem. Doczekali się dwóch synów Kaima i Abla, z których po bratobójczej walce pozostał przy życiu tylko Kaim? Z kim więc mógł spłodzić swoje potomstwo, skoro na zimi pozostało tylko troje ludzi? Czy to nie jest pochwała kazirodztwa?

Nie jest to jedyny biblijny wątek nasuwający takie wątpliwości.
      • alkoo3 Re: ADAM, EWA I KAZIORODZTWO 27.01.15, 23:08

privus napisał:

> Nie jest to jedyny biblijny wątek nasuwający takie wątpliwości.
        >
        Nalezaloby wiec przed wlasna wypowiedzia :
        -albo przeczytac inne wpisy na watku
        -albo przeczytac ten fragment bibli.
        Wyjasniam za Biblia:
        Biblia pisze ze mieli jeszcze wiele dzieci - zyjac 900 lat mieli wiele generacji pokoleniowych
        Przykazanie zwiazane z kazioroctwem pojawilo sie duzo pozniej.
        • taniarada Re: ADAM, EWA I KAZIORODZTWO 28.01.15, 11:05
          Ja napiszę krótko .Nie da się Biblii przełożyć bezpośrednio na prawa rządzące naturą.
          Pismo jest jedna wielka metafora. Stary Testament i Nowy zawierają zbyt wiele niezgodności pomiędzy sobą. Nie wszyscy umieją czytać pismo święte.Nawet księża.
          • marina0321 Re: ADAM, EWA I KAZIORODZTWO 28.01.15, 11:27
            taniarada napisał(a):

> Ja napiszę krótko .Nie da się Biblii przełożyć bezpośrednio na prawa rządzące n
            > aturą.
            > Pismo jest jedna wielka metafora. Stary Testament i Nowy zawierają zbyt wiele n
            > iezgodności pomiędzy sobą. Nie wszyscy umieją czytać pismo święte.Nawet księża.

Nareszcie coś sensownego napisałeś.
          • erg_samowzbudnik Re: ADAM, EWA I KAZIORODZTWO 15.04.15, 18:35
            Doda to spłętowała prawidłowo , no i poniosła karę .
            • erg_samowzbudnik Re: ADAM, EWA I KAZIORODZTWO 15.04.15, 18:36
              Spuentowała.
    • bioslawek Mutacje recesywne a tabu kazirodztwa 15.04.15, 19:38
      travcio123 napisał(a):

> Zastanawiałem się ostatnio nad kwestią naszego pochodzenia według Biblii. W
      > edług Świętej Księgi pierwszymi ludźmi byli Adam i Ewa. Przypuszczając, że urod
      > zili syna bądź córkę, a jest nas dzisiaj 7 mld, ten syn lub córka musieliby spł
      > odzić dzieci. Ale niby z kim? Biblia nie wspomina o innych ludziach na Ziemi, k
      > tórych stworzyłby Bóg. W grę wchodzi więc jedynie kazirodztwo.

Zakaz stosunków płciowych pomiędzy blisko spokrewnionymi osobami został wprowadzony dopiero w Prawie Mojżeszowym. Wcześniej ludzie byli doskonali, lub bliżsi doskonałości, więc i zdrowsi. Obciążenie genetyczne w postaci nagromadzenia się szkodliwych mutacji recesywnych, to późniejszy nabytek i wynik niedoskonałości. Istnieje większe prawdopodobieństwo spotkania się dwóch uszkodzonych mutacjami genów recesywnych (w wyniku tego spotkania powstaje homozygota recesywna: pl.wikipedia.org/wiki/Homozygota_recesywna), gdy rodzicami dziecka zostają blisko spokrewnione osoby, więc Bóg po jakimś czasie uznał, że takie stosunki są grzeszne wobec jego prawa. Wcześniej nie było takiej potrzeby, więc stosunki płciowe między dziećmi Adama i Ewy nie były grzechem. To Bóg ustala co i kiedy jest dla człowieka dobre, a co nie. Adam i Ewa mieli synów i córki i to ci ludzie dali początek całej populacji ludzkiej:

wol.jw.org/pl/wol/d/r12/lp-p/2010649
      Skąd Kain wziął sobie żonę?

Księga Rodzaju, w rozdziałach 3 i 4, podaje następujące informacje: 1) Ewa była „matką wszystkich żyjących”. 2) Od narodzin Kaina do momentu, gdy zabił swego brata Abla, upłynął pewien czas. 3) Gdy Kain miał się stać „tułaczem i uciekinierem”, obawiał się, że ten, ‛kto go spotka’, może go zamordować. 4) Bóg dla ochrony „opatrzył Kaina znakiem”, co wskazywało, że ktoś z rodzeństwa lub innych krewnych rzeczywiście mógłby próbować go zabić. 5) Kain osiedlił się w „Ziemi Ucieczki”, a „następnie” współżył ze swoją żoną (Rodzaju 3:20; 4:3, 12, 14-17).

Przedstawiony tok wydarzeń nasuwa wniosek, że żona Kaina należała do potomków Ewy, choć nie wiadomo, kiedy się urodziła. Z Księgi Rodzaju 5:4 dowiadujemy się, że w ciągu 930 lat życia Adam „został ojcem synów i córek”.

• bioslawek Dodatek 15.04.15, 19:49
        wol.jw.org/pl/wol/d/r12/lp-p/1101989245#h=26:618-26:901
        Dlaczego więc w początkach dziejów ludzkości małżeństwo brata z siostrą było dopuszczalne? Bóg stworzył Adama i Ewę doskonałymi i zgodnie z Jego zamierzeniem od nich mieli się wywodzić wszyscy ludzie (Rodz. 1:28; 3:20). Jest więc oczywiste, że zwłaszcza wśród kilku pierwszych pokoleń musieli zawierać małżeństwa bliscy krewni. Nawet po pojawieniu się grzechu groziło wówczas stosunkowo niewielkie niebezpieczeństwo, że dzieci urodzą się z poważnymi wadami, ponieważ ludzie byli wtedy znacznie bliżsi doskonałości, jaką się cieszyli Adam i Ewa. Świadczy o tym długowieczność ówczesnych ludzi (zob. Rodz. 5:3-8; 25:7). Ale jakieś 2500 lat po grzechu Adama Bóg zakazał zawierania kazirodczych małżeństw. Chodziło o ochronę potomstwa oraz o to, by słudzy Jehowy odznaczali się wyższym poziomem moralnym niż okoliczne ludy, które dopuszczały się najróżniejszych zwyrodniałych praktyk (zob. Kapł. 18:2-18).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka