Gość: wacek Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywileje IP: *.adsl.inetia.pl 20.11.09, 09:43 przemawia przez was niechęć do pracy i wy tak byście chcieli nic nie robić w wieku 40 lat i co zrobicie 200 osób nic nie zrobicie możecie se pogadać i tyle pamiętajcie że w narodzie siła a pojedynczo to możecie sobie i parami też Odpowiedz Link Zgłoś
meth.p Re: Słuszne acz nierealne. 20.11.09, 09:45 Nawet glupiec przemowi czasem z rozsadkiem. Koniec z socjalistycznymi przywilejami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazmig Niech kopalnie płacą pełne składki IP: *.gl.digi.pl 20.11.09, 11:42 Jeżeli kopalnie opłacą pełne składki na wcześniejsze emerytury, to ja nie widzę problemu. Górnicy są na emeryturach ponad 30 lat i dostają emerytury wyższe od przeciętnej, łatwo wyliczyć ile powinna wynosić składka na jednego górnika. Wtedy w cenie węgla będzie realny koszt górniczych emerytur i będzie wiadomo, czy jest sens utrzymywania górnictwa węglowego w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Niech kopalnie płacą pełne składki 20.11.09, 15:26 Gość portalu: jazmig napisał(a): > Jeżeli kopalnie opłacą pełne składki na wcześniejsze emerytury, to > ja nie widzę problemu. Górnicy są na emeryturach ponad 30 lat i > dostają emerytury wyższe od przeciętnej, łatwo wyliczyć ile powinna > wynosić składka na jednego górnika. ************************* W istocie. Prawo nie zabrania pracownikom korzystać z dodatkowych form ubezpieczeń. Niech więc korzystają, ale deponując własne pieniądze, a nie innych podatników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.K. Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywileje IP: 82.146.247.* 20.11.09, 09:47 "Nikt nie chce, by 64-letni policjant biegał za złodziejem. Ale nie może być tak, że państwo wypuszcza z rynku pracy 40-letnich zdrowych policjantów i górników, wypłaca im sowitą emeryturę (średnia górnika to 3 tys. zł - dwa razy więcej niż kolejarza czy nauczyciela), a ci dalej dorabiają jako ochroniarze czy kierowcy" Trzeba tylko dodać, że po 15 latach emerytura policjanta wynosi nie 3 tyś, tylko ok 1 tyś, więc rzadko który odchodzi po tylu latach. Średnia pensja policjanta rzadko przekracza 2.400 po 15 latach służby, nie patrzmy na 'średnią' wyliczaną razem z pensją 'ludzi na stołkach'... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Mundurowy ryzykuje życiem za biurkiem :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.09, 09:49 Rozumiem, że część mundurowych faktycznie naraża swoje życie podczas pracy. Ale bardzo duża grupa z nich siedzi po prostu na co dzień za biurkiem i w żadnym razie nie ma uzasadnienia dla posiadanych przez tych ludzi przywilejów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Brawo, nareszcie ktoś powiedział "basta"! IP: 193.164.157.* 20.11.09, 09:50 Mam nadzieję, że bandyci ze związków nie zdemolują w odwecie rzecznika. Trzeba jeszcze zająć się KRUS. Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Re: Koniec superemerytur? 20.11.09, 09:53 Dokladnie podzielam zdanie Harry_man.Wszelkie nadzwyczajne przywileje emerytalne w naszym kraju to jawna niesprawiedliwosc. Rozumiem,ze 60-cio letnia tancerka nie nadaje sie do tanca,ale 60- letni gornik moze spokojnie pracowac nawet na budowie..... To samo dotyczy policjantow,wojskowych nauczycieli itp. Polska emerytura to nie jest procent od wypracowanego kapitalu a prezent z budzetu panstwa wypracowywanego przez nas wszystkich.Dlaczego jedni maja wiecej korzystac z tego "prezentu" a inni mniej??? Przypominam rowniez rolnikow,ktorzy prawie wcale nie dokladaja sie do tego wspolnego budzetu a korzystaja jak inni,ktorzy zapracowali na to? Brawo Pan Rzecznik!!!!Obawiam sie jednak,ze bedzie to dzialanie nieskuteczne i doprwadzi tylko do zmiany na stanowisku Rzecznika. Wszak gornicy juz zapowiedzieli najazd na Warszawe i przed wyborami politycy nie odwaza sie na zadne kroki w tym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łódziak Re: Koniec superemerytur? IP: 212.191.130.* 20.11.09, 13:33 Należy zbojkotować wybory!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mundurowy Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywileje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.09, 09:57 Jeżeli jest takie nastawienie rządzących oraz opinii publicznej,do znienawidzonych służ mundurowych proponuję całkowicie rozwiązać służby mundurowe, na ich miejsce powołać "ORMO", a mottem niech będzie hasło-Obywatelu broń się sam!!! A dla pana Kochanowskiego składam życzenia, aby następne lata swego życia spędził w poczuciu bezpieczeństwa, porządku i ładu publicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markus Re: Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywil IP: *.superkabel.de 20.11.09, 10:09 Biedaczek , nikt cie nie lubi :( Odpowiedz Link Zgłoś
kontaktagora Górnicy, wojskowi i policjanci to banda darmozjadó 20.11.09, 09:58 w. Czas już chyba z tym skończyć. To nie komuna i nie stać Polski na utrzymywanie tej bandy uprzywilejowanej bez powodu! Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: Górnicy, wojskowi i policjanci to banda darmo 20.11.09, 11:21 kontaktagora napisał: > w. Czas już chyba z tym skończyć. To nie komuna i nie stać Polski na > utrzymywanie tej bandy uprzywilejowanej bez powodu! =========================== Hmmm, bardzo ciekawe spostrzeżenie. Tylko jak oni to w tym PRLu robili, że im na wszystko starczało? Może po prostu, odwrotnie jak po 1989 roku, ZUSowskie składki były święte i niedotykalne? Odpowiedz Link Zgłoś
kontaktagora Re: Górnicy, wojskowi i policjanci to banda darmo 20.11.09, 12:04 A może po prostu nie było tzw. rachunku ekonomicznego. Koszty nie istniały bo można było dodrukować kasę. Dawali bo nie musieli się rozliczać i uzasadniać. Składki były stałe ale nie obliczone w żaden rynkowy sposób (ryzyko, wiek, ilość osób pracujących itd). Gospodarka centralnie planowana dawała wiele absurdów i rozdawnictwo tym grupom zawodowym doprowadziła do absurdu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amic Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywileje IP: *.kwsa.pl 20.11.09, 09:59 Może najpierw ludzie z lewiatana zaczęliby uczciwie płacić podatki i skałdki na ZUS od zatrudnionych pracowników a nie z najniższej płacy czy oficjalnie wykazywać pół i ćwierć etaty a faktyczne płace przekazywać z ręki do ręki - gdyby tak było to i ZUS i urzędy skarbowe miałyby pieniędzy aż w nadmiarze. Niech sobie najpierw policzą ile pieniędzy do kasy państwowej wpływa jako składki ZUS- owskie i podatki od osób zatrudnioych w państwowych firmach a ile z firm zrzeszonych w lewiatanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aspołeczny Powinni iść na emeryturę po 10 latach pracy IP: 193.164.157.* 20.11.09, 10:00 ale pod warunkiem, że to oni sami sobie zapłacą wyższe składki, a nie podatnicy - czyli MY! Wk... mnie, gdy pod pozorem tzw. "solidarności społecznej" cwaniaki różnej maści żyją na koszt reszty społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bis Re: Powinni iść na emeryturę po 10 latach pracy IP: *.augustow.mm.pl 20.11.09, 11:10 Brawo -w pełni zgadzam się z tą opinią! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryszard Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywileje IP: *.lomza.vectranet.pl 20.11.09, 10:00 RPO powinien również zająć się przywilejami sędziów i prokuratorów którzy jako jedyna grupa zawodowa po przejściu na emerytury ma waloryzację płacową.Pozostale grupy zawodowe mają waloryzację cenową.RPO jako prawnik napewno o tym nawet sie nie zająknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miroslawa Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywileje IP: *.elartnet.pl 20.11.09, 10:03 Nie rozumie dlaczego Pan chce pozbawic prawa do wczesniejszej emerytury gornika i policjanta, a nie nauczyciela, tej grupie zawodowej w pierwszym rzedzie odebralabym mozliwosc korzystania z wczesniejszych emerytur 18 godzin tygodniowo praca w szkole, a potem jak nie ferie to wakacje, a to ze jak to nibyn w domu u siebie musza przygotowywac sie do prowadzenia zajec daja masowo lekcje uczniom ktorych sie nie za bardzo chce uczyc w szkole i wyzywa sie od glabow, w a domu na prywatnej nauce to juz geniusze Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywil 20.11.09, 10:12 > Nie rozumie dlaczego Pan chce pozbawic prawa do wczesniejszej a rozumiesz słowa: nie wszystko z buta?!? co nagle to po diable, jak to katole mówią :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywileje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.09, 10:06 jestem ZA, mam nadzieję, że sie uda, warto jeszcze sprawdzić nauczycieli i nie chodzi mi o te 18 godzin, bo oni tak naprawdę pracują więcej niż 40, dużo czasu poświęcając na pzrygotowanie się do lekcji, sprawdzenie klasówek itp. chodzi o ich duże przywileje socjalne, Odpowiedz Link Zgłoś
ceoll Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywileje 20.11.09, 10:08 Rzecznik ma 100% / a może więcej / racji. Wszyscy jesteśmy równi - wszystkich powinny obowiązywać te same prawa. Każdy powinien sam sobie wypracować swoje przyszłe świadczenia emerytalne. To co dzisiaj się dzieje to SKANDAL. Dlaczego ja mam dokładać się do emerytury górnika, policjanta, prokuratora, sędziego czy rolnika....To chyba wszyscy wiemy. Tylko ci tchórzliwi politycy, co to niby nas reprezentują o tym nie chcą wiedzieć. I nie chcą wprowadzenia w Polsce sprawiedliwego systemu emerytalnego. Boni już twierdzi, że system nie zostanie zminiony. Tak więc Panie Kochanowski - pisz Pan na Berdyczów!!!! A szkoda.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wapniak Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywileje IP: *.chello.pl 20.11.09, 10:10 Może nasz rzecznik załatwi emerytom 13 pensję kiedy będzie 13 penzyjo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody_gornik Wszystkie zwierzeta sa rowne IP: *.superkabel.de 20.11.09, 10:10 ale my rowniejsze :) Nie chcialo sie uczyc to zapie" , a od nas wara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wacek Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywileje IP: *.adsl.inetia.pl 20.11.09, 10:10 a po cob wam emerytury przecież jak wypracowałeś sobie kaskę w banku to na starość co ci jest potrzebne 4 deski .jestem za odebraniem wszystkim wszystkiego prawdziwy polak i żeby sąsiad też nic nie miał jako i ja nie mam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: km Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywileje IP: *.anicasystem.com.pl 20.11.09, 10:13 Jak bedzie startowal na prezydenta to na niego głosuję Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Koniec superemerytur? 20.11.09, 10:13 A o KRUS znowu zapomnieli? Jak likwidować nieuzasadnione przywileje, to wszystkie! Odpowiedz Link Zgłoś
one2be Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywileje 20.11.09, 10:14 "Rzecznik Praw Obywatelskich rozważa.." Co tu rozważać - trzeba o to walczyć. Jesli praca górnika jest bardziej szkodliwa niż inne powinna być lepiej opłacana i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywileje IP: 195.47.201.* 20.11.09, 10:17 a co z przywilejami nauczycieli? 1 godzina = 45 minut i praca po 4-6 godzin (lekcyjnych) dziennie Odpowiedz Link Zgłoś
volim Rzecznik Ograniczania Praw Obywatelskich 20.11.09, 10:17 Moze wynika to z naglasniania niektorych spraw przez media, ale nie przypominam sobie, aby ten Rzecznik rzeczywiscie wystapil w obronie jakichs praw obywatelskich; zamiast tego wiecznie toczy boje o ograniczanie istniejacych. Moze z wyjatkiem sprawy podwojnego opodatkowania Polakow pracujacych w Wielkiej Brytanii, ale tu w gre wchodzily chyba inne czynniki niz autentyczna troska o prawa obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: policjant Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywileje IP: *.adsl.inetia.pl 20.11.09, 10:17 Ja jestem za ,z tym tylko że wszystkich powinnien obowiązywać kodeks pracy... a więc kwestie nadgodzin, pracy w święta i dni wolne, urlopy na żądanie ,prawo do odmowy w przypadku gdy zagraża to mojemu zyciu lub zdrowiu, możliwość zrzeszania sie w związkach zawodowych i partiach politycznych. A byłbym zapomniał, ubezpieczyciele i bankowcy mają mnie traktować jak zwykłego pracownika a nie jakiegoś darmozjada z grup podwyższonego ryzyka ! Odpowiedz Link Zgłoś
asr1 popieram !!! 20.11.09, 10:18 "Skundlone" polskie rządy - panicznie boja się górników, mundurowych i innych grup zawodowych a powinni bać się nas: ludzi pracy którzy stanowią większość społeczeństwa i ciężko pracują na ich emerytury. To , że ktoś ciężko pracuje nic nie znaczy - tak jak w górnictwie można utopić miliardy i topi sie aby było bezpieczniej a to i tak nic nie da kopalnie trzeba po prostu pozamykać. To, że fedrował dziad, ojciec a teraz syn mnie nie obchodzi ale obchodzi mnie to, że rząd okrada mnie z mojej emerytury i przekazuje moje pieniądze na ich przywileje. Górnictwo trzeba likwidować !!!! czy to się górnikom podoba czy nie albo wolny rynek - co nie rentowne upada ile odłożysz tyle masz !!! To samo służby mundurowe - należę do pokolenia które akurat w wojsku służyło. Ilu jest emerytów mundurowych - czy ktoś to wie ??? Bo chyba z parę milionów !! a cóż oni takie ciężkiego i niebezpiecznego robili przez te lata poza chlaniem w koszarach, s..... pod sosną w Drawsku czy Okonku lub malowaniem krawężników !!! na kolejne inspekcje śmietników. Witaj wojsko żegnaj rozum - wiem bo służyłem. Mój sąsiad chorąży w wieku 36 lat jest emerytem i nie pracuje - bo nie chce. Dostaje 40% zarobków czyli około 2 tys i słodkie życie. A może na początek naliczmy im emerytury ale zacznijmy wypłacać po osiągnięciu wieku emeytalnego. Ci co teraz są na wojnie to rozumiem za 1 rok w Afganistanie 3 lata do emerytury i ekstra kasa + ubezpieczenie dla rodziny !!!. A kto powiedział, że 55 letni policjant nie może prowadzić dochodzenia ??? wręcz przeciwnie jego doświadczenie jest bezcenne !!! a u nas co emeryt i to za moje skłądki !!!. Panie Kochanowski w Panu nadzieja milionów Polaków tyrających na tą klasę próżniaczą !!! Odpowiedz Link Zgłoś
matti2009 Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywileje 20.11.09, 10:19 górnicy? dlaczego mają być uprzywilejowani??? ciężkie warunki? owszem, ale pensje mają adekwatne do trudności warunków!!!skończyły się czasy, kiedy stoczniowcy i górnicy mogli sobie spokojnie korzystać z nienależnych im przywilejów! Policja i wojsko rzeczywiście powinni być honorowani przywilejami, ale nie takimi, że w wieku 40 lat idą na emeryturę!!! do 55 roku życia mogą spokojnie pracować!! i powinni mieć zakaz pracy w innych miejscach! Odpowiedz Link Zgłoś