Gość: xxx IP: *.acn.waw.pl 31.05.10, 19:46 Brawo, nie dają się ogłupiać! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tomo Włosi nie lubią autobusów i mają rację. IP: *.compi.net.pl 31.05.10, 19:53 Transport zbiorowy nigdy nie będzie alternatywą dla transportu indywidualnego, nawet pomimo dotacji, właśnie dlatego że jest niewygodny. A dodajmy że we włoszech komunikacja zbiorowa jest zorganizowana o niebo lepiej niż u nas. Nie dajmy się zwariować: ludzie chcą jeździć samochodami i budowanie im za ich pieniądze buspasów tylko ich wścieknie. Odpowiedz Link Zgłoś
sanmartino mają nie mają 31.05.10, 20:20 Nie wiem skąd masz te informacje o zaletach organizacji włoskiej komunikacji. Faktycznie w kilku dużych miastach jest przyzwoicie, np. Mediolan oraz Turyn. Ale cytowane badania pokazują, że ludzie nie chcą korzystać z transportu publicznego w miastach poniżej 100 tys. mieszkańców. Bo tam faktycznie jest dramat. Szczególnie w weekendy to totalna porażka. Poza tym nagminne spóźnienia, strajki, nieodbywane kursy, żenujące przystanki oraz stacje itp. Z pociągami typu s-bahn to już w ogóle ciężko. Wszyscy dostają fioła. Tu można zrozumieć Włochów. Co do generalnych uwag dotyczących komfortu transportu publicznego to się nie zgadzam. W krajach o wysokich standardach życia i infrastruktury, np. Niemcy, świetna komunikacja to podstawa. Poza oszczędnością czasu i pieniędzy, całkiem wygodnie. Niestety u nas tak jest ciągle, że jak ktoś z garażu do garażu myka autkiem to prawdziwy gościu, bo na przystanku czekają frajerzy, a na rowerze śmigają palanci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Poznania Ludzie chcą jeździć samochodami.Ale nie ma którędy IP: *.icpnet.pl 01.06.10, 08:28 gdyż na świecie całym nie zbudowano jeszcze miasta szczęśliwości opartego na komunikacji samochodowej. Nie ma takiego miasta. Urbaniści zrozumieli to już 50 lat temu Zbudowano w Los Angeles nowe przedsięwzięcie, które miało zlikwidować korki, pięciopasmowe autostrady, projekt cudowny, marzenie, najbardziej ruchliwe na dwóch poziomach, skrzyżowania na pięciu poziomach. I co? Po pięciu latach znów korki nie z tej ziemi. Dostępność autostrad sprawiła, że rynek nieruchomości zareagował szybko, powstały nowe podmiejskie osiedla i nowe autostrady prędziutko się zapchały. NIE MA takiej miejskiej drogi, której nie da się zapchać. Stało się to wiedzą powszechną od lat 70-tych i wtedy nie tylko wstrzymano rozbudowy dróg, ale i przenoszenie tramwajów pod ziemie. W dziesiątkach miast Europy, ale także i USA, na ulice powróciły tramwaje. I to powróciły z totalnym uprzywilejowaniem wobec samochodów. Samochód W MIEŚCIE musi pozostać środkiem komunikacji dla ludzi, którzy mieszkają naprawdę niedogodnie dla komunikacji szynowej. Wszystkich innych trzeba zniechęcać. Dlaczego w Polsce często samochodem jest szybciej tą samą ulicą niż tramwajem? Ponieważ kilkudziesięciu ludzi w samochodach ma uprzywilejowanie wobec tej setki w tramwaju. I trzeba to obrócić. Samochód jest idealnym środkiem komunikacji po przedmieściach jeśli są dobre obwodnice. Niestety Warszawa i Wrocław budują trasy autostradowe wprowadzające ruch do miasta, zamiast je otaczać. Dlatego rozlewanie się aglomeracji i wzrost korków się tam nie skończą. Czy szybko i sprawnie da się nimi objechać Warszawę i Wrocław? Przez kilka lat, potem będzie tylko troszkę lepiej niż dziś, chyba że nastąpią rewolucyjne zmiany upodabniające Polskę i planowanie przestrzenne do 26 krajów UE. Dziś Polska jest ewenementem i obecny parlament jeszcze bardziej psuje prawo planistyczne umożliwiając niekontrolowany rozwój miast i wsi. Jeszcze gorsze projekty mają Poznań i Kraków, tzw. obwodnic międzydzielnicowych. Na szczęście oba miasta nie mają na nie pieniędzy, gdyż takie projekty na Zachodzie zarzucono 30 lat temu, okazały się komunikacyjnie i urbanistycznie szkodliwe ale i tak za każdym razem finansowane były z budżetów centralnych. forum.gazeta.pl/forum/w,67,112222572,112222572,Poznan_przyszlosci_i_do_czego_potrzebny_samochod.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fakej Re: Ludzie chcą jeździć samochodami.Ale nie ma kt IP: *.csfb.com 01.06.10, 10:52 Mieszkam w Szwajcarii, w Zurychu gdzie komunikacja miejska uchodzi za dość dobrą. I na razie z niej korzystam a samochód biorę tylko na weekend z wypożyczalni jak potrzebuję na jakiś wypad bo tak jest nieco taniej. Ale chyba zmienię zdanie i w końcu kupię sobie puszkę. Tak jak Ty piszesz, że jeszcze nie stworzono idealnego miasta bez korków tak dla mnie komunikacja publiczna zawsze będzie gorsza od własnego samochodu. To tylko kwestia kosztów, bo jednak zwykle tramwajem jest trochę taniej. Ale jak mam wybierać to wolę siedzieć sobie sam we własnym samochodzie z działającą klimatyzacją i sączącą się z głośników muzyką niż cisnąć się w tramwaju z menelami, którzy na śniadanie lubią czosnek, a pastę do zębów i mydło traktują jako zbędny luksus. W dodatku nie zmoknę w deszczu (to akurat tak bardzo jeszcze mi nie przeszkadza) i uniknę frustracji związanej z 10-minutowym oczekiwaniem jak akurat ucieknie mi autobus przez co będę musiał bezczynnie tkwić w korku jak ten kołek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fakej Re: Ludzie chcą jeździć samochodami.Ale nie ma kt IP: *.csfb.com 01.06.10, 10:55 > i uniknę frustracji związanej z 10-minutowym oczekiwaniem > jak akurat ucieknie mi autobus przez co będę musiał bezczynnie > tkwić w korku ja k ten kołek. sorry, miało być "tkwić na przystanku" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miejski-korek Re: Włosi nie lubią autobusów i mają rację. IP: 109.243.203.* 31.05.10, 20:33 Są rejony, gdzie nikt nie będzie ewangelizować posiadaczy samochodów na siłę - są potrzebne i tyle. Jednak już w centrach dużych miast zbiera to swoje żniwo, wystarczy poobserwować ile osób jedzie średnio w samochodzie - europejska średnia to 1,2 człowieka na samochód, co jest po prostu katastrofalnym marnotrawstwem miejsca. Dlatego też trzeba budować jak najwięcej bus pasów, aby Ci którym choć trochę zależy na dobru otaczającego go świata ułatwić szybkie przemieszczanie się kosztem jadących samochodem - bo zachowują się dużo rozsądniej od tych ostatnich. Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Włosi nie lubią autobusów i mają rację. 31.05.10, 21:57 Gość portalu: tomo napisał(a): A dodajmy że we > włoszech komunikacja zbiorowa jest zorganizowana o niebo lepiej niż u nas. ROTFL :) gdzie to wyczytales? w Turynie jest calkiem niezla w porownaniu np. z Rzymem, a i tak to, co jest w GOPie bije tutejszy zbiorkom na leb, pomijajac jakosc taboru. bo tabor nam tu w TO wymieniaja, zainstalowali wyswietlacze na przystankach, mozna wyslac SMSa z numerem przystanku i dostac zwrotnym godziny przyjazdow autobusow.. i tak naprawde najwiekszym problemem (poza bardzo "na oko" punktualnoscia - nie ma znanych z Polski rozkladow "co do minuty") jest fakt, ze co pare tygodni (czasem i co dwa) jest jakis strajk tejze komunikacji. aha, co do wygody: sprobuj zaparkowac w jakims wloskim miescie. powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Włosi nie lubią autobusów i mają rację. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.10, 07:35 Jednak w śródmieściach transport indywidualny, pomimo dotacji, przegrywa z dobrze zarządzaną komunikacją zbiorową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reporter Jak w Polsce !! LOL IP: *.multi-play.net.pl 31.05.10, 22:24 Tak wogóle to zależy gdzie się jeździ, ja tramwajem jestem 3x szybciej(!!!) niz bym mial jechac samochodem i potem szukac miejsca :] Odpowiedz Link Zgłoś
rezydentwolski Re: Jak w Polsce !! LOL 01.06.10, 08:11 Autobusami jeżdżą kolorowi. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: Jak w Polsce !! LOL 01.06.10, 08:16 Szczególnie w łikendy na cmentarze i pod kościoła. Puknij się w czaszkę. Przesiądźcie się do zbiorkomu, może czytelnictwo wzrośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viva Re: Jak w Polsce !! LOL IP: *.acn.waw.pl 01.06.10, 09:15 no i nic dziwnego. samochodem jest wygodniej. wiedzą to nawet redaktorzy wyborczej - lansują "dwa kółka", ale sami autami zapierdzielają:D Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: Jak w Polsce !! LOL 01.06.10, 11:02 Ja samochodem mam 6x szybciej niż wszystkim innym. Parkowanie trwa 3 sekundy. Na dodatek wydaję na samochód tyle samo co wydawałem na bilety miesięczne. Do autobusu czy tramwaju tylko za karę wsiądę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Jak w Polsce !! LOL IP: 217.8.161.* 01.06.10, 13:28 megasceptyk napisał: > Parkowanie trwa 3 sekundy. Jasne. Pierwszy trawnik i już auto zaparkowane. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: Jak w Polsce !! LOL 02.06.10, 17:59 Od parkowania są parkingi a nie trawniki. Pewnie pomyliło ci się z parkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
dystansownik Włosi nie lubią autobusów 01.06.10, 09:09 Prawda jest taka, że większość ludzi do środków komunikacji miejskiej przesiądzie się dopiero wtedy kiedy jest do tego zmuszona, czy to kosmicznymi kosztami eksploatacji samochodu, czy też naprawdę ogromnymi korkami. Sam autobus nie przyciągnie prawie nikogo, bo w większości wypadków jazda nim nie należy do przyjemności. Nie wiem jak we Włoszech, ale w Polsce jest głównie brud, smród, tłok i opóźnienia. Każdy człowiek przy zdrowych zmysłach jeśli może sobie na to pozwolić, to weźmie samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
popisuar Włosi nie lubią autobusów 01.06.10, 09:13 Ja tez wole pociag i tramwaj od autobusu! Odpowiedz Link Zgłoś
popisuar Re: Włosi nie lubią autobusów... 01.06.10, 10:11 ... ale lubia metro i tramwaje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PW Głupki nie rozumieją, że mają kupić nowe auto... IP: *.polskieradio.pl 01.06.10, 11:01 ...dać mu zardzewieć przez kilka lat pod domem, zezłomować i kupić kolejne auto. Jednocześnie mają korzystać z komunikacji publicznej by dać zarobić producentom autobusów, tysiącom kierowców tychże autobusów i całej bandzie zawiadującej tymże transportem. A im się jeździć samochodami zachciało! Codziennie! Co za aspołecxzna i anty-rynkowa postawa! Odpowiedz Link Zgłoś