Gość: klepson IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.10, 22:29 dobra, mnie interesuje kiedy się to skońćzy, bo mam kredyt we frankach i mnie wku...rza to, że brałem go jak frank stał 1,90 PLN i miał być wtedy stabilną walutą :@#$$%$@!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Analityk Re: Frank szwajcarski bije rekordy. Kredyty droże IP: 213.5.44.* 28.06.10, 22:31 Kto brał kredyt gdy frank kosztował 1,90 przegrał życie. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Frank szwajcarski bije rekordy. Kredyty droże 29.06.10, 09:45 Przecież Franek jest stabilny to tylko złotówka padła na pysk :P Jak widać rekomendacja T jest bardzo na czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Tylko że kredyt w CHF jest oprocentowany 1,5% 29.06.10, 10:12 i nawet jak ktoś brał po 1,9 to przy takim rocznym oprocentowaniu i tak jest tańszy o kilkadziesiąt procent od kredytu w PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Masz stałe oprocentowanie we franku? 29.06.10, 10:30 Gdzie dają takie kredyty i na jaki okres? :P Odpowiedz Link Zgłoś
dyzio_marudziciel W Szwajcarii 29.06.10, 11:28 Bez problemu można dostać na 5 lat ze stałym oproc., gdzieś widziałem oferty też na 10 lat, ale nie wiem, czy się nie wycofali z tego. W Polsce no to nie bardzo, u nas rynek kapitałowy jest w stylu krajów 3go świata, wszystko rolowane na krótkich zapadalnościach, 3m albo nawet 1m. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: W Szwajcarii 29.06.10, 19:21 No ale jeśli zarabiasz we frankach to ryzyko kursowe praktycznie odpada. Pomijając rzecz jasna stosunek wartości zadłużenia do zabezpieczenia (jeśli to nieruchomość w Polsce). Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: Masz stałe oprocentowanie we franku? 30.06.10, 14:54 rydzyk_fizyk napisał: > Gdzie dają takie kredyty i na jaki okres? :P W artykule jest mowa o obecnej sytuacji - ci którzy brali kredyty przy kursie 2-2,5 zł/chf mają prowizje po 1-1,5 pp. Więc przy obecnym kursie walut i tak płacą mniej niż przy takim samych w złotówkach. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Masz stałe oprocentowanie we franku? 30.06.10, 23:49 I mają stałe oprocentowanie? Bo przecież o to pytałem. I nie prowizję a marżę miałeś chyba na myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasne Re: Tylko że kredyt w CHF jest oprocentowany 1,5% IP: 194.11.24.* 29.06.10, 12:55 Pewnie że tak, kto by się przejmował takimi szczegółami jak wzrost wartości kredytu o 30% Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: Tylko że kredyt w CHF jest oprocentowany 1,5% 30.06.10, 14:53 Gość portalu: jasne napisał(a): > Pewnie że tak, kto by się przejmował takimi szczegółami jak wzrost > wartości kredytu o 30% Jak ktoś ma na ratę i nie chce sprzedawać nieruchomości to go to niewiele interesuje. A jak ktoś kupił by za kilka lat sprzedawać to mając głowę na karku nie brał w chf, no chyba że w 2004/2005 brał po 2,8 zł/chf. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Frank szwajcarski bije rekordy. Kredyty drożeją IP: *.elblag.dialog.net.pl 28.06.10, 22:34 Jutro frank szwajcarski będzie taniał na GPW, ciekawi mnie jak będą to komentować tzw. analitycy, a już wiem "w USA amerykanie kupili o 5 tys.domów, z płyt kartonowo-gipsowych, więcej niż spodziewali się analitycy" i nastąpił spadek kursu walut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Frank szwajcarski bije rekordy. Kredyty droże IP: *.sotn.cable.ntl.com 28.06.10, 22:53 nie masz pojecia jakie sie domy buduje w usa nigdy nie wyjrzales zza swojej wsi wiec sie nie wypowiadaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fas Re: Frank szwajcarski bije rekordy. Kredyty droże IP: *.acn.waw.pl 29.06.10, 08:10 Takie np.: news.yahoo.com/video#video=20577439 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Frank szwajcarski bije rekordy. Kredyty droże IP: *.sotn.cable.ntl.com 29.06.10, 08:48 no i? co chciales pokazac bystrzaku? ze niziny spoleczne zyjace z benefitow maja calkiem dobre warunki do zycia? rozumiem ze w polsce wszyscy zyja w palacach? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzio_marudziciel CHF nie jest notowany na GPW 29.06.10, 11:29 Wracaj na zmywak, bo Ci nie wychodzi rozmawianie o bardziej skomplikowanych sprawach. Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman czy to ten stabilizujący wpływ prezesa Belki 28.06.10, 22:41 27 maja frank był po 2,90 PLN Odpowiedz Link Zgłoś
z17 Re: Frank szwajcarski bije rekordy. Kredyty droże 28.06.10, 22:43 Trochę niepoważna jest rządowa propaganda o "zielonej wyspie", gdy kurs polskiej waluty lata o kilkanaście procent w te i we wte. Jak w takich warunkach planować jakąkolwiek działalność gospodarczą zahaczającą o import/eksport? Waluta polska jest skrajnie niestabilna, a kryzysowi opieramy się głownie poprzez jej dewaluację. Co oznacza okradanie z pieniędzy nas wszystkich. Wie to każdy, kto ma właśnie spłacić np. ratę kredytu w CHF. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekonomista Frank szwajcarski bije rekordy. Kredyty drożeją IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.10, 22:47 To zaczyna być nudne. Te tłumaczenia że to kłopoty Rumunii czy też Węgier szkodzą polskiej walucie. Frank idzie do góry itd. Proste bajeczki dla ciemnej masy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jezyk69 Libor spadł z 3,00 do 0,07. i tak płacę mniej IP: *.centertel.pl 28.06.10, 22:51 Mój kredyt spadł z 1200CHF do 780CHF i W.A.L.I mnie ile Frank kosztuje. POlicz sobie sam. Chłopaki pseudodziennikarze nie mają o czym pisać. I tylko spróbujcie nie puścić mojego posta. Piotr M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piter Re: Libor spadł z 3,00 do 0,07. i tak płacę mniej IP: *.aster.pl 28.06.10, 23:19 ciekawe czy to samo powiesz jak będzie powyżej 3.5... i gdybyś wtedy na przykład postanowił sprzedać dom/mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Libor spadł z 3,00 do 0,07. i tak płacę mniej 29.06.10, 09:47 Po co mu tłumaczysz przecież dla plebsu liczy się tylko wysokość raty. Po co ma się zastanawiać co będzie jak nagle przyszłoby mu spłacić całość. No i te stałe stopy na franku przez 30 lat - gdzie można taki kredyt dostać? :> Odpowiedz Link Zgłoś
heine-ken Re: Libor spadł z 3,00 do 0,07. i tak płacę mniej 29.06.10, 10:09 Mocny frank rzeczywiście czyni Twoje pieniądze nie-płynnymi, bo szanse na sprzedaż nieruchomości bez straty są nikłe. Jeśli jednak myślisz w perspektywie długoterminowej, śmiesznie niski libor oznacza, że w każdej racie relacja spłaty kapitału do odsetek, jest delikatnie rzecz biorąc, nader korzystna do kredytów w PLN. Tak więc tak do 3,50 wciąż wolę franka. Jakby skoczył do 7,00, też, odpukać, dałbym radę, chociaż musiałbym ograniczyć konsumpcję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kredyciarz Re: Frank szwajcarski bije rekordy. Kredyty droże IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.10, 23:17 pan rostowski z londynskiego city i pan belka z mfw beda widze reprezentowali wszystkie interesy tylko nie moje i wlasnie przez tego franka juz po 3,11 pln pojde w niedziele i zaglosuje na kaczuna!!! niech chociaz jeden we wladzach reprezentuje interesy POLAKOW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sluzbista Re: Frank szwajcarski bije rekordy. Kredyty droże IP: 151.193.220.* 28.06.10, 23:44 Kolegom ze sztabu "kaczuna" dziekujemy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaz Re: Frank szwajcarski bije rekordy. Kredyty droże IP: *.chello.pl 28.06.10, 23:59 Twoja wiedza na temat czynników kształtujacych kurs zł-frank jest tak samo głęboka jak wiedza na temat uprawnień Prezydenta RP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kredyciarz co ty mi tu pie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.10, 00:37 jakos jak spadalo za szybko to interwencje umieli zrobic, co? zeby czasem banki za malo na mnie nie zarobily. nie musze miec zadnej wiedzy, wiem tyle ze jest jeden koles ktory mowi ze trzeba zrobic to to i tamto i jest drugi koles ktory mi mowi ze JEST DOBRZE. jak jest ludziom kur.. dobrze to zobaczycie w niedziele :p jedz na zachod i zobacz jaki tam jest socjal i jak tam dba sie o obywatela. moze jeszcze nawet kim dzong il poprzec waszego bronka a ja i tak wolalbym grecki kryzys w polsce i srednie pensje 2 tys euro niz nasz zajefajny dobrobyt o ktorym opowiada ten wasz smieszny gajowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EPA O czym Ty piszesz IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.10, 08:07 I co tu komentować te s~łowa > jakos jak spadalo za szybko to interwencje umieli zrobic, co? zeby czasem banki > za malo na mnie nie zarobily. > nie musze miec zadnej wiedzy, wiem tyle ze jest jeden koles ktory mowi ze trzeb > a Czyli jestem nieukiem, fajtłapą, i Wielki Naburmuszony Kaczor potupie nóżkami powie mi jak mam żyć!!! A ja myślałem, że takich dinozaurów jak Ty już w Polsce nie ma. Myślałem, że większośc zmądrzała, a tu takie ziółko. Ja pi..... . Wszyscy głosujący ja Tuptusia są tacy mądrzy jak Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kredyciarz Re: O czym Ty piszesz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.10, 08:50 > A ja myślałem, że takich dinozaurów jak Ty już w Polsce nie ma. > Myślałem, że większośc zmądrzała, a tu takie ziółko. > Ja pi..... . > > Wszyscy głosujący ja Tuptusia są tacy mądrzy jak Ty? nie, wiekszosc jest taka madra jak Ty, pracuje po 16 godzin dziennie buudujac dobrobyt zagranicznego kapitalu wyprowadzajacego duza czesc naszego pkb przez skoki waluty +/- 50% to na co place podatki i od czego jest ta wladza jesli mam wszystko zorganizowac sobie sam??? Odpowiedz Link Zgłoś
krecik_dewastator Re: O czym Ty piszesz 29.06.10, 11:52 Nic dodac nic ujac... Nie chceta EURo? To patrzcie jak zlotowka lata w gore i w dol. Slowacy patrza na to i sie z nas smieja. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Frank szwajcarski bije rekordy. Kredyty droże 29.06.10, 10:08 Twoja wiedza na temat czynników kształtujacych kurs zł-frank jest tak samo głęboka jak wiedza na temat uprawnień Prezydenta RP Czyli taka jak Rostowskiego czy Balcerowicza, którzy mówią o tragedii jak Kaczyński zostanie prezydentem? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolo To nie frank drogi IP: *.dclient.hispeed.ch 29.06.10, 00:20 tylko inne waluty leca, baranie-pismaku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ep Re: To nie frank drogi IP: *.chello.pl 29.06.10, 01:05 warto teraz wziac kredyt we frankach Odpowiedz Link Zgłoś
rockville Frank szwajcarski bije rekordy. Kredyty drożeją 29.06.10, 06:21 Frank szwajcarski bedzie kosztowal 4.65 zlotego przed uplywem 12 miesiecy, wg. przewidywan prfesora Michaela Borejsza-Goldberg z Uniwersytetu Stanowego w Glenmont. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konkret Trzeba było myśleć, panie klepson. IP: *.aster.pl 29.06.10, 08:30 A ty, jak większość jelonków, w ciemno "bo taniej nie będzie", "kto nie kupi, przegra życie" :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PISMAK Pogrąża to się autor artykułu w głupocie IP: 85.222.87.* 29.06.10, 08:53 Mały przykład: bardzo powszechna rata we frankach na 50 m2 mieszkania to powyżej 550 franiów. Powiedzmy - 600 dla równego rozrachunku. Skok franka w dół o 20 groszy, czyli bardzo znaczący, to - 120 zł na racie, które to 120 zł trzeba dopłacić. Musiałby ten franio spaść o 1 zł, żeby kogoś pogrążyć. A te 120 zł to chyba i tak każdy ma w rezerwie? Gdyby głupota umiała fruwać...itd. Mniej paniki, więcej rozumu, Gazeto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zed I tak jest tanio dzięki niskiemu Libor IP: 193.169.148.* 29.06.10, 09:23 Przy dzisiejszym kursie rata wyniesie mnie 1295 czyli nie ma dramatu, dopóki LIBOR jest niemalże zerowy. W złotówkach banki proponowały mi ratę od 1800 do 2300 zł czyli i tak jestem na dużym plusie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slave teraz jesteś na plusie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.10, 09:49 ale co będzie za 5, 10, 20 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
heine-ken Re: teraz jesteś na plusie 29.06.10, 10:15 ale denny argument. nikt nie wie co będzie za 5, 10, 20 lat, równie prawdopodobne są scenariusze że będzie na dużym plusie jak i na dużym minusie. ewentualnie zaliczymy koniec świata albo kilka wojen, a wtedy kolega będzie miał w głębokim poważaniu kursy i libory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kredytowiec Re: teraz jesteś na plusie IP: *.am.wroc.pl 29.06.10, 10:41 A mniej w dupie co będzie za 5 lat. Jak brałem 9 lat temu kredyt w chf to też mi różne orły mówiły co będzie za 5,10,15 lat i jakoś ani razu mimo różnych wachań nie dotarłem do raty jaką mi proponowano wtedy w USD czy PLN. Nie ufaj temu co piszą "redaktorzy" ufaj ludziom których też próbowano zmanipulować ileś lat temu i się nie dali wychodząc na tym do przodu . Jesr raz lepiej raz gorzej ale ratę zawsze mam w zasięgu spłaty :) Odpowiedz Link Zgłoś
gonzo44 Re: Frank szwajcarski bije rekordy. Kredyty droże 29.06.10, 09:27 Gość portalu: klepson napisał(a): > dobra, mnie interesuje kiedy się to skońćzy, bo mam kredyt we >frankach i mnie wku...rza to, że brałem go jak frank stał 1,90 PLN >i miał być wtedy stabilną walutą :@#$$%$@!!!!!!!!! kredyty w walucie bierze się wtedy, kiedy jest ona możliwie mocna - bo z wysokiego kursu może raczej tylko spaść. 1,90 oznaczała frank cieniutki jak d...a węża - i można było przypuszczać, że jego kurs raczej wsrośnie niż jeszcze bardziej spadnie. to dokładnie to samo - inaczej tylko sformułowane - co oczywistość że lepiej kupować w dołku a sprzedawać na górce, niż odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
paininthebass Frank szwajcarski bije rekordy. Kredyty drożeją 29.06.10, 09:29 Chleb powszedni dla posiadaczy kredytów. Sam mam kredyt w euro. Jak go brałem 10 lat temu to euro było po 3,6. W tak zwanym międzyczasie skończyło prawie do 5 zł i spadło znów poniżej 4 zł. Fakt że można zawału dostać jak się patrzy na rosnące raty (zamiast malejących). Jednak po przeliczeniu i tak jest sporo do przodu w porównaniu do kredytu złotówkowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $o$ Frank szwajcarski bije rekordy. Kredyty drożeją IP: 188.33.88.* 29.06.10, 09:37 To jest chore,i nienormalne. Co robi ten pan Belka ? Czas się obudzić .Po to jest NBP żeby działać i chronić obywateli,czy ten pan chce nas zlikwidować ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alus Bzdury piszecie IP: *.wincor-nixdorf.com 29.06.10, 09:51 Piszecie totalne bzdury dla nieuków. Bo macie taką linię - ogłupianie społeczeństwa. A jest proste wytłumaczenie i prawdziwe - DELEWAROWANIE. Otóż, ze względu na niskie oprocentowanie CHF był wykorzystywany w mechanizmie carry-trade. To samo dolar-eur i dolar-jen. I problem się zaczął gdy dolar przekroczył pewien poziom - poszły stop-lossy i pieniążki trzeba oddać na uzupełnienie depozytu. Stąd paniczna wyprzedaż aktywów typu PLN, HUF czy UAH. (tam jest wyższe oprocentowanie specjalne trzymane wysoko aby robić takie numery). Teraz trzeba szybciutko zwrócić kasę - i problem jest taki, że takich "sprytnych" było wielu. Wczoraj bank szwajcarski interweniował na rynku próbując osłabić CHF (bo im eksport pada na łeb - a to główny oprócz eksportu franka przez konsorcja bankowe środek utrzymania). I efekt widać. A że idiotom można wmówić, że to efekt nie wiem, plamy słonecznej czy czegokolwiek innego to już inna kwestia. Szkoda gadać... Odpowiedz Link Zgłoś
iraha jedzie franek jedzie 29.06.10, 10:16 SNB, bank centralny Szwajcarii, oficjalnie i dość regularnie dokonuje interwencji na rynkach walutowych, których celem od jakichś 2 lat jest powstrzymanie aprecjacji CHF w stosunku do ledwo trzymającego się na powierzchni EUR. SNB zdaje sobie sprawę, że dopuszczenie do istotnej aprecjacji franka mogłoby spowodować poważne reperkusje w Europie Środkowej i Wschodniej, w której ogromna ilość hipotek jest denominowana w tej walucie. Efektem tego byłby armagedon zachodnich banków - głownie austriackich i włoskich, bo stamtąd wyszła większość tych hipotek. Co więc robić, by zapobiec takiemu scenariuszowi? Osłabić franka! No więc... próbowano... niestety efekty są nader mizerne. W ciągu ostatniego roku EURCHF zjechał z 1,517 do 1,377 - przy czym wydarzenia na tej parze były szczególnie dramatyczne w ostatnim miesiącu, a kulminacja nierównej walki SNB z rynkiem miała miejsce wczoraj od 17 do 19:30 naszego czasu, gdy podjęto gigantyczną interwencję FX, osłabiając franka z 1,374 do 1,384 do euro w przeciągu minut. Ilość kapitału potrzebna do takiego uderzenia (100 pipsów!) musiała być gigantyczna, a już po 2 godzinach nie było po niej śladu i para wróciła do stanu sprzed interwencji. Dziś od rana mamy sygnały dalszej słabości euro - więc wygląda na to, że rynek przeżuł, przetrawił i wydalił kasę rzuconą na stół pokerowo przez SNB, a następnie skwitował to wielkim ziewnięciem. Co gorsza (dla osób mających zobowiązania indeksowane do CHF), wygląda na to, że SNB, w obliczu spektakularnej (i, wg mnie, żenującej) porażki, będzie musiał zakończyć tego typu operacje rynkowe, bo okazuje się, że w ciągu ostatniego roku bank centralny wydał ok. 35% PKB (sic!) na próbę walki z aprecjacją przez interwencje na foreksie*! panika2008.blogspot.com/2010/06/snb-utrzymuje-solo-cee-i-koncza-mu-sie.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alus Jest jeszcze gorzej IP: *.wincor-nixdorf.com 29.06.10, 10:43 Ekspozycja na foreksie nieoficjalnie to ok 40% PKB Szwajcarii. Jak przegną pałę to hiperinflacja wita za rogiem. Bo teraz nie mogą podwyższyć oprocentowania bo ich banki na tym stracą. "Złapał kozak tatarzyna a tatarzyn za łeb trzyma". Jak taka sytuacja się utrzyma to współczuję umoczonym w kredyty na duże kwoty przekraczające np. 50% dochodu. Frank może chwilowo podlecieć pod 4 zł. Ale tylko chwilowo. Jak będzie wyżej to szwajcarska gospodarka się wywróci i będzie jej ciężko powstać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krasnal Dziękuję IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.10, 12:38 Dziękuję za to co napisałeś. Może do kilku głów to dojdzie, ale nie liczę na to , że będzie ich dużo. Oby więcej takich postów jak Twój. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mondayy DZIWNE Frank drożeje, a lokaty tanieją!!! 29.06.10, 10:00 Sprawa dziwna, bo te wartości powinny być co najmniej równo linijne, lub nawet odwrotnie proporcjonalne, aj nie ważne bo nigdy z tym się nie dojdzie! Ale zobaczcie że np oprocentowanie lokaty na większy kapitał jest mniej oprocentowany niż na mały kapitał - czy to nie jest dziwne? zobaczcie artykuł: www.globtrex.com/Wiadomosci/21-Finanse+osobiste/35507-Bogatemu+zawsze+wiatr+w+oczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gr Re: Frank szwajcarski bije rekordy. Kredyty droże IP: *.netpoint.pl 29.06.10, 10:35 Czytaj więcej Wyborczej, to będziesz całe życie wiedział co "ma być". Odpowiedz Link Zgłoś
mondayy Re: Frank szwajcarski bije rekordy. Kredyty droże 29.06.10, 11:34 na szczęście jeszcze są banki które dają lokaty na podzielonych subkontach, no i po liniowej stawce franka, przynajmniej na określony czas, istnieje czas do odwrotu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inż. Re: Frank szwajcarski bije rekordy. Kredyty droże IP: *.chello.pl 29.06.10, 11:20 To dopiero się zaczyna,inwestorzy nie są frajerami.Wiedząc że wygra Bronek nie będą czekać do 5 06.................. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PanWladek Frank szwajcarski bije rekordy. Kredyty drożeją IP: *.hsd1.ct.comcast.net 29.06.10, 12:00 Zaczyna sie !!! Zlotowka leci na pysk. To koniec polskiego snu o bezkryzysowym raju. U nas z poslizgiem. Wszedzie indziej powolibeda sie odbijac a u nas do dolu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RafałP Ekonomia to wojna XXI wieku - słaby złoty wygrywam IP: *.korbank.pl 29.06.10, 12:10 Słaby złoty -> silna gospodarka oparta na polskich produktach i usługach a przede wszystkim na eksporcie. Czyli zbawienie a nie tragedia. Tylko idioci opierają się na produktach z zagranicy jeżeli jest Polska alternatywa. Jeżeli coś muszę kupić z eksportu to chętnie zapłacę więcej wiedząc ze cały kraj ma korzyść ze słabej waluty Kiedy ktoś pomyśli na skale całego kraju tak jak to robią np. Chińczycy. Niestety technologicznie odstajemy od europy wiec musimy konkurować cena. A słabsza waluta jest jak najbardziej na rękę. Ekonomia to wojna XXI wieku, warto wygrywać, czyli sprzedawać a nie brać co nam wciskają. Ludzie chwalący import są przeciwnikami w tej wojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
krecik_dewastator Re: Ekonomia to wojna XXI wieku - słaby złoty wyg 30.06.10, 01:04 Czy aby na pewno? Eksport produktow typu palety czy ploty do ogrodka owszem dostal kopa bo drewno mozna pozyskac w polskim lesie bez koniecznosci kupowania go z importu za walute. Jezeli zas spojrzysz na takie rzeczy jak chociazby glupie wyroby z tworzyw sztucznych do ktorych produkcji granulat ciagnie sie z np. Niemiec czy Holandii, nie wspominajac o telewizorach, pralkach czy samochodach to juz tak rozowo nie jest bo zeby to wszystko poskladac do kupy trzeba importowanych czesci za ktore trzeba zaplacic droga waluta. Zapominasz tez o paliwach ktore badz to w formie gotowej, badz to surowce do ich produkcji kupujemy za EUR lub USD. Dajmy na to takie oponki z olsztynskiego Michelina czy Debicy - prosze bardzo, guma kauczuku plus pewnie troche substancji pochodzacych z ropy naftowej, krzemionka tez pewnie importowana - przeczuwam podwyzki. Telewizorki z podwroclawskich Kobierzyc - skad jada pozdespoly? Pewnie Chiny albo inna Azja - zaplata rowniez pewnie w walucie. O roznicy tym co Kowalski mogl kupic za 1PLN ze swojej pensji w polowie 2008 roku i teraz juz nie wspomne zeby nie podnosic statystycznemu Kowalskiemu cisnienia krwi. Kazdy kij ma dwa konce, slaba zlotowka to niekoniecznie same dobrodziejstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
bunkum Frank szwajcarski bije rekordy. Kredyty drożeją 30.06.10, 01:59 Kłopoty Rumunii zaszkodziły złotemu. LOL. Odpowiedz Link Zgłoś