Dodaj do ulubionych

Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych em...

• Gość: Piotr Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych em... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.10, 18:23
      Żadnych przywilejów. Wszystkie trzeba koniecznie znieść bo pójdziemy z torbami. Nie można dopłacać do darmozjadów, żadnych dotacji itd. Nie mam ochoty dopłacać do górników stoczni policjantów, państwowych firm urzędników itp itd. Wszyscy musza mieć takie same prawa . Dlaczego ja niby mam pracować na razie do 65 lat, a np policjanci itp nie???!!! Jedynym wykładnikiem pracy są zarobki. Jeżeli zostawili by człowiekowi prawdziwą pensję bez przymusowych podatków, ZUS itd każdy potrafiłby zadbać o siebie i swoją emeryturę. Polacy nie są głupim narodem. Prosze sobie odkładać miesięcznie 1000PLN przez 35 lat( biorąć pod uwagę żę dostajemy całą pensję brutto) nawet jako lokatę to ile się uzbiera??????!!!!!!!!!!!! Wiek emerytalny równy dla wszystkich!!!!!!
    • Gość: czytelnik Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych em... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.10, 18:40
      Po 15 latach mundurowy może mieć maksymalnie 40 procent uposażenia nie spotkałem się z policjantem ,który po 15 latach odszedł, żeby mieć 75 procent musi przepracować przynajmniej 28 lat . Za służby w święta ,niedziele i słuzby nocne nie dostają ani grosza dodatku . Jestem ciekaw ,który z tych "pyskaczy" zgodzi sie na takie warunki . Miałem staż w jednej ze śląskich komend policji nigdy nie chciał bym pracować w takich warunkach jak ci ludzie . Spotykałem takich co pracowali stale w nocy mimo ,że przepisy tego zabraniają. Tam nie przestrzega się takich norm liczy się . Patrolowcy nie wiedzą co to wolne weekendy czy święta, zgodzę się,że studia tam nie są potrzebne ale doświadczenie ,które pozwala im przeżyć kolejna służbę. Do tego niekompetentni przełożeni najczęściej protegowani ,którzy nie maja pojęcia o pracy i wszechobecny nepotyzm.
    • Gość: PIES22 Mundurowi do roboty! nie stać ... propaganda IP: *.pila.vectranet.pl 18.09.10, 19:35
      Mam 22 lata służby i nie odszedłem jeszcze na emeryturę. Niech ktoś w końcu w mediach poda ilu funkcjonariuszy po osiągnięciu praw emerytalnych przechodzi na emeryturę i niech będzie to powtarzane tak często jak propagandowa treśc o młodych emerytach.
      Z uwagi na specyfikę służby, czy to w Policji w WP i innych nabycie praw po 15 latach jest furtką dla tych, którzy nie są w stanie już służyć, np. z przyczyn zdrowotnych, mają zabezpieczenie na minimum.
      Wiec skończcie z tą propagandą i podsycaniem nastrojów czym odwracacie uwagę od spraw istotnych dla Polski.
    • Gość: pytający Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych em... IP: *.radom.vectranet.pl 18.09.10, 19:37
      Dlaczego PO, Gazeta Wyborcza nic nie mówi o nierobach mundurowych, czyli ludzi , którzy mundur zakładają na akademie , a mają większe pensje niż człowiek który walczy z bandytami na ulicy. Zajmijcie się "mundurowymi biurowymi" w Policji, Wojsku itd.
      Wtedy będą duże oszczędności i będzie sprawiedliwie.
      Rapacki( v-ce minister MSWiA) jest przykładem moralności na żenująco niskim poziomie. Pobiera wysoką emeryturę i jest jeszcze z-cą ministra.
    • Gość: jurek Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych em... IP: *.tktelekom.pl 18.09.10, 20:02
      Jak ja lubię czytać te brednie w internecie oraz to jak społeczeństwo kocha policje. Ale Polak to taki dziwny twór, ze jak napiszemy, ze za dobrze mają piekarze to w internecie zaraz pojawi się z dwieście komentarzy dokopujących im. Mam dla tych wszystkich mądrali wylewających wiadra jadu żeby sobie poszli popracować do policji wtedy szybko zmienią zdanie. A na zakończenie powiem, że autor rozśmieszył mnie do łez pisząc o jakiś podwyżkach w przyszłości. Wszyscy rządzący już obiecywali policji. N zakończenie jeszcze raz zapraszam do policji popracować na ulicy a nie za biurkiem. Szybko zmienicie zdanie.
    • pelikan1969 Forumowicze... do nauki ... 18.09.10, 20:13
      bo nie stać mnie na czytanie wypocin idiotów. Przywileje emerytalne owszem trzeba przykrócić ale nie likwidować bo wtedy zaczniemy ze świecą szukać ludzi "samobójców" którzy tam zechcą służyć czy jak kto woli pracować bo nie oszukujmy sie przede wszystkim wizja że po 15 latach marną bo marną (nie jak twierdzą idioci "ogromną" emeryture sie ma i można sie zastanawiać co robić dalej)ale jednak sie ma. kiedy zamiast 15 lat zrobi sie 30 to też chętnych trochę jednak bedzie a w porównaniu ze standardowym robolem bedzie sie i tak do przodu. Tym idiotom którzy uważają inaczej proponuje żyć w stresie kilkadziesiąt lat np służąc w Afganistanie czy w polskiej Policji( oczywiście mam na myśli prawdziwych policjantów a nie tylko tych co noszą mundur) na szczeście dla idiotów nie można przeprowadzić takiej symulacji by mieli np pełne portki ze strachu czy świadomość że coś jutro trzeba powiedzieć prokuratorowi lub sędziemu a przez ostatni tydzień tylko okładki sprawy sie widziało kiedy sie ją przekładało w szafie bo zawadzała a przełożeni ciągle coś wymyślali aby nie móc sie nią zająć. Ale po co ja to pisze? Przecież tu jest tak jak mi ktoś powiedział " te forum to zrzeszenie frustratów z których może 10% na temacie sie zna a reszta pisze co im do głowy przyjdzie" To chyba tak jak z ludźmi co nam reformy robią prawda ?
    • Gość: T. Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych em... IP: *.cable.smsnet.pl 18.09.10, 20:28
      Dziennikarska szuja, pojęcia nie ma o pracy mundurowych, o zasadach panujących np. w policji. Myśli, że służba z narażeniem życia to gratka dla kogoś kto pragnie szybkiej emerytury, że policjanta nie można zdegradować na niższe stanowisko, które jest mniej opłacane. Pisać bzdury łatwo, zachęcam żeby spróbować, nabór do tej firmy jest cały czas otwarty.
    • Gość: aaa Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: *.adsl.inetia.pl 18.09.10, 23:04
      mistrzowie zapraszam do pracy w policji.
    • Gość: niebieski Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych em... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.10, 08:50
      Jestem bylym policjantem.Odszedłem na emeryturę po 35 latach pracy.Podzielam pogląd,że 15 lat pacy uprawniające do przejścia na emeryturę to niepotrzebny przywilej.Rodzi określone skutki wenątrz samej policji chociażby utrudnia kierownie i organicację pracy.Należy zmienic te uprawnienia tylko uważać z tymi zmianami gdyż są stanowiska w policji,które wymagają wybitnej sprawności,bądż wypalają psychivnie ,vide ,specjaliści od rozminowywania,antyterroryści.
      • Gość: zete Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: 95.178.76.* 19.09.10, 22:33
        Sensowna uwaga... ale ci "anty" są mimo tych ulg na jeszcze innych prawach.Korzystnych. Kosztują i podatników i samą policję.
    • Gość: kas Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych em... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.10, 08:51
      I tak wasza Platworma z tym nic nie zrobi,bo oni tylko ściemniają i nic nie robią ale dalej głosujcie na nich
      • billy.the.kid Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych 19.09.10, 09:12
        miłomdla tzw elit że społeczeństwo /bite w dupę ze wszystkich stron/zajmuje sie temacikami zastępczymi ,skłócającymi je .

jakos tak smiesznie nikt nie chce puścic baka w temacie RZESZY URZĘDNIKÓW D/S DZWONKÓW TRAMWAJOWYCH.
        mateńka-komuna kończyła swój byt doczesny posiadając ok.40 tys.urzędników w urzędach centralnych i pochodnych.
        aktualnie ok.200tys. tych wyrobników pobiera niezłe apanaże. no i mają jeszcze ułatwiajace pracę kampjutry, podczas gdy tamci posługiwali się liczydłamni i ołówkiem kopiowy.

prez moscicki miał 7/słownie siedmiu/ urzędników. dzis sztab okołoprezydencki to tak z lekka licząć coś ok 1tys. darmozjadów. chyba lepiej opłacanych niż policaje.

i policaje i ok.90% społeczeństwa jedzie na jednym wózku. i jest jednako kopane w tyłeczki przez naszych WYBRAŃCÓW.
    • Gość: Policjant Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: *.adsl.inetia.pl 19.09.10, 09:13
      Co za bzdury... po 15 klatach służby odchodzi może z 0,5% policjantów i to głównie z powodu problemów zdrowotnych (o rencie można zapomnieć) - nawet nie wiecie jak łatwo złapać różne syfy od lumpów, szczególnie, że policjant nie dostaje żadnego zabezpieczenia, a opieka zdrowotna jest dla każdego obywatel w PL, czyli miesiącami czekasz w kolejkach do specjalisty, fajnie, nie?

Ja pracuje już 28 lat i znam aż 2 policjantów, którzy odeszli wcześniej niż po 30 latach służby. Dlaczego?
      Po 15 latach emerytura wynosi jakieś 800 zł, a jak ktoś idzie do nowej pracy - jak to się tu szumnie pisze "dorabiać" - to zabierają mu lwią część tej ogromnej policyjnej emerytury, ale po co o tym wspominać w artykule? lepiej trochę podkoloryzować temat, nieprawdaż?

Śmiało można podnieść wiek emerytalny policjantów, np. na 20-25 lat, bo i tak mało kto odchodzi wcześniej i sami policjanci nigdy nie mieli nic naprzeciw, pod warunkiem, że nie będzie nikt obcinał im wysokości emerytur i rząd postara się, aby były one podwyższane i godne europejskiego policjanta, a nie biedaka, który w wieku 55 lat musi szukać jakiejkolwiek pracy (często kończąc jako tzw. cieć na nocnej ochronie), żeby się jakoś utrzymać.
    • Gość: zibi Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych em... IP: *.ip.netia.com.pl 19.09.10, 09:16
      Jako policjant nie jestem przeciwny zmianom emerytalnym oraz walce z plagą zwolnień, tak samo myśli wielu policjantów. Jednak należy mówic cała porawdę a nie połowiczną - po 15 latach służby!!! otrzymujemy prawo do skorzystania z emerytury w wysokości 40% uposażenia - jakie ono jest wiemy i łatwo policzy jaka będzie emerytura. Większośc z nas służy nie podstawowe 8 godzin, pracujemy po kilkanaście, bez wyjątku sobota, niedziela, każde święta i weekendy to dla nas więcej pracy a rodzina, spotkania, grille na które wszyscy mają czas? Po pracy pozstaje obciążenie psychiczne i pełna dyspozycja, gdyż w każdej chwili można byc ponownie wezwanym do pracy, albo idąc ulicą samemu podjąc interwencję i stanąc w Twojej obronie.
      • billy.the.kid Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych 19.09.10, 09:28
        zibi-daj spokój-głupkom tego nie wytłumaczysz.
      • hooligan1414 urzekła mnie twoja historia 19.09.10, 09:41
        tu niczego nie trzeba liczyć - te "nędzne" 40% znacząco przewyższa średnią emeryturę z ZUS-u. Poza tym, daruj. Bardzo wiele osób pracuje w soboty, niedziele, święta, grubo ponad 8 godzin dziennie. I nie wszyscy mają czas na rodzina, spotkania, grille. O dziwo ma na to czas mój sąsiad, policjant z wiejskiego posterunku; wiem bo mam go za płotem (a w zasadzie żywopłotem). A z tymi interwencjami idąc po ulicy to jak z yeti - wielu mówi, nikt nie widział. Owszem, wstrzasająca była śmierć tego policjanta w Warszawie koło tramwaju - ale nikt inny nie zareagował ani mu nie pomógł ponieważ to byli zwykli ludzie - nawet gdyby zareagowali, potem mają jak w banku ciąganinę po komisariatach i prokuratorach. nie daj Boże, gdyby bandycie zrobili krzywdę - wtedy przes...rane. co innego tamten facet - miał komfort psychyczny bycia nadobywatelem - w późniejszym postępowaniu nikt nie zakwestionuje prawdziwości jego zeznań, przeciez to nadobywatel policjant. Wiecie dlaczego ludzie nie reagują w takich sytuacjach? częściowo także przez was, bo jesteście składowa tego chorego bandyckiego systemu. Sam kiedyś zareagowałem, jak dwóch młodych uchlanych gnoi dewastowało autobus od środka - powiem tylko tyle - po tym, czego doświadczyłem od twoich kumpli po fachu nie zrobię tego nigdy więcej - standardy macie jak nie przymierzając NKWD. Więc jak kiedyś nastepny z was dostanie kilka kos pod żebro niech wie, że co najmniej jedna to od was, kolegów
    • Gość: olo Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: *.146.173.187.nat.umts.dynamic.eranet.pl 19.09.10, 09:52
      "kto żyje za moje pieniądze..." ---a napisał to pewnie bezrobotny :(
      A może to ty żyjesz właśnie dzięki funkcjonariuszom służb mundurowych nie wiedząc nawet o tym...może kiedyś jakiś przyszły emeryt złapał groźnego przestępcę który mógłby cię napaść,zgwałcić żonę,dzieci ....nawet tego nie wiesz bo w nocy pierdziałeś w kołdrę kiedy oni nie śpią i dbają o to abyś mógł spać spokojnie....
      • hooligan1414 fakt, znam takiego - Krzysztof Olewnik 19.09.10, 10:04
        cała jego rodzina bardzo dziekuje policji za profesjonalne uratowanie brata i syna, bardzo.
        a teraz na powaznie - liczą się fakty, a nie klechdy domowe "a może, prawdopodobnie, jest mozliwość" i inne sodkie piardy, Dajcie mi zwykłe pozwolenie na broń - obronię się 10 razy skuteczniej i razy taniej bez waszej za......ej pomocy - uprzedzam - jako oficer rezerwy WP z uprawnieniami instruktorskimi umiem się nią posługiwac dosyć dobrze
        • pelikan1969 hooligan 19.09.10, 13:00
          Zastanawiam sie czy Ty na pewno służyłeś w wojsku ale jeśli tak to powinieneś wiedzieć że instytucje typu strefa mundurowa są na tyle mądre na ile mądre przepisy im stworzono. Tak na przykład jeśli komuś udzielisz pomocy i to zostanie zgłoszone Policji w formie zawiadomienia o przestępstwie to policjant chce czy nie chce (a raczej nie chce chyba że jesteś młodą długonogą blondynką) to przesłuchać Cie musi jeśli tego nie zrobi dostanie bure(na początek) od nadzorującego dochodzenie(śledztwo) prokuratora. Prokurator tego wymaga bo wymaga tego Sąd przed którym w obecności oskarżonego będziesz przesłuchiwany. Czy można tu coś zmienić? Niewiele ale na Twoją korzyść można tyle że ja jestem chłopakiem ze średnim wykształceniem nie żadnym osłem przepraszam posłem czy emerytowanym oficerem na przykład WP nie bardzo to wiec w mojej możliwości. Nie rozumiem też dlaczego uczepiłeś sie właśnie Policji
          tam sie coś robi a w wojsku potrzeba nam wojny w Iraku czy misji w Afganistanie
          bo w przeciwnym razie przygotowuje sie ono do kolejnej wojny grożącej nam od już ponad pół wieku i do ponownego "zwycięstwa" A ja bym na przykład zwrócił uwagę na służbę wiezienną, niektórzy z chłopaków też tam sie nie przepracowują
          i jakoś dopóki jakiś desperat nie otworzy ognia(Sieradz) to nikt o nich nie mówi a jeśli wejdą przepisy każące im pracować do 65 roku życia to chetnych do tej formacji trzeba bedzie ze świecą szukać. Sprawa Olewnika to rzeczywiście wyjątkowy przykład nieprofesjonalności Policji problem że co jakiś czas powracać bedzie sprawa że ktoś gdzieś coś źle ocenił to nie przypadłość tylko Policji właśnie wyszedłem w warszawskiego szpitala bo w moim mieście wcześniej mnie źle zdiagnozowali. Ale czy sprawa Olewnika to reguła w takich postępowaniach że tak ją wywlekasz? Ja jestem innego zdania co więcej wiem że w powiatowych miastach ludzi odpowiedzialnych za poszukiwania wywleka sie do innych zajęć bo wiecznie brakuje jakichś etatów a potem przychodzi sprawa zaginionej Iwony z Sopotu gdzie działania podjęto za późno. Skoro miałeś jakichś przełożonych to chyba wiesz że Twoja instytucja na tyle jest mądra na ilę nie występują w niej głupie przepisy bądź praktyki przełożonych. Czy jesteś za czy przeciw odebraniu przywilejów emerytalnych w ostatnich trzech postach sie nie doczytałem a wcześniejszych już nie chce mi sie szukać.
          • hooligan1414 mądre? 19.09.10, 13:43
            tak - służyłem - łącznie ze 2 lata, niewiele. ale byłem i w jednostce liniowej i w Warszawie, w dowództwie Granizonu Warszawa (gdzie poznałem m.in. gen. Gilarskiego, który zginął w katastrofie i wtedy był jeszcze pułkownikiem). To co mówisz to tylko piękna teoria, która nijak ma się do rzeczywistości (wiem to z autopsji ja i kilku moich znajomych, tez oficerów rezerwy, którzy kiedyś chcieli robić za odwaznych i sprawiedliwych i bronić ludzi w potrzebie). A priori wszyscy uczestnicy zajścia są tak samo winni, i jest tak przez długi czas do tzw. wyjaśnienia (sky is the limit). Choćby jeden wyglądał i był ubrany jak Pavarotti w La Scali, zaś drugi jak ostatni dresiaż bądź menel. To raz. Misja w Afganie, to nie żadne przygotowanie do wojny, tylko misja policyjno-żandarmeryjna. owszem, część żołnierzy się ostrzela, powącha prochu, a jak przyjdzie co do czego, to znów nas rozwalą jak w 1939 roku, bo w Europie Środkowej wojny wygrywa się/przegrywa w POLU. Podobno ten z Sieradza to była ewidentna egzekucja na zlecenie, pod przykrywką "swira". sprawa Olewnika wyjątkowa? daruj - osobiście znam pewnego gościa (anarchista, a jakże, ale mniejsza o to), który od 2002 roku za każdym razem drukuje na zwykłej kartce A4 informację udokumentowaną w prasie (z wydań intertnetowych, cokolwiek, co się pojawi) na temat nieprawidłowości w policji, od drobnych kradzieży i korupcji, poprzez jazdę po pijaku, mataczenie, bicie, poniżanie, zabójstwa w areszcie, fałszowanie dowodów, współpracę ze złodziejami samochodów i oszustami ubezpieczeniowymi aż po sprawę Olewnika i zbójstwa gen. Papały (wiem, była w 1998 roku, ale się ciągnie). zwróć uwagę - ujawnione w prasie, czyli pewnie wierzchołek góry lodowej. wiesz, jaką wysokość ma ten uzbierany stosik kartek? (stan na sierpień, wtedy pytałem go o to ostatni raz). zgaduj - wynik w centymetrach
        • krzy-czy Re: fakt, znam takiego - Krzysztof Olewnik 19.09.10, 16:02
          wow,oficer rezerwy z uprawnieniami-dalej chcesz ludzi ROZŚMIESZAĆ.
          • hooligan1414 Re: fakt, znam takiego - Krzysztof Olewnik 19.09.10, 16:17
            ludzi moge porozśmieszać.. LUDZI. Debil śmieje się ze wszystkiego. tak, mam takie prawo, zdawałem stosowny egzamin z jakimś tam pułkownikiem jako egazminatorem w marcu 2001 roku na strzelnicy Akademii Obrony Narodowej w Rembertowie. Z brygady pancernej z Wesołej dowiexli chłopaków z zasadniczej, to się jeszcze cieszyli, ze mogli sobie z kałacha albo z glauberyta (kto co miał na stanie, kierowcy nie mieli długiej) postrzelać dodatkowo.
            BTW - spuściłes się już?
            • krzy-czy Re: fakt, znam takiego - Krzysztof Olewnik 19.09.10, 17:43
              wal dalej-dobre-nowy zapedzki.
            • Gość: debil Re: fakt, znam takiego - Krzysztof Olewnik IP: *.siec.idealan.pl 19.09.10, 17:45
              a to wszytko oczywiście załatwił ci wujek generał. artysta z ciebie i mistrz teoretyk, oficer z 2-letnim stażem, poniżej granic żenady, już mogłeś chociaż się nie chwalić swoimi "osiągnięciami". możesz nas nazywać debilami ale pamiętaj, że i tak w obliczu zagrożenia pierwszy telefon jaki wykonasz to będzie 997!
              oby nam się!
    • Gość: olo Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych em... IP: *.146.173.187.nat.umts.dynamic.eranet.pl 19.09.10, 10:04
      Widzę że wypowiada się spora część f-szy więc i ja dołączę.Panowie idźmy tokiem myślenia tych żałosnych niedoinformowanych redaktorzyn i zawistnych ludzi przyklepującym im nie brońmy się,nie tłumaczmy....czas powiedzieć prawdę:jak jesteście frajerami i wolicie siedzieć za biurkami czy nosić cegły na budowie do 65 roku życia to nie narzekajcie!!! Mi się nie chciało i wstąpiłem w szeregi...jeszcze 3lata i selavi....39lat i reszta życia na leżaku pod palmami z kokosowym drinkiem w ręku........może barany uwierzą :))
    • Gość: paweł Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych em... IP: *.tktelekom.pl 19.09.10, 12:02
      Drogi Panie redaktorku napisałeś o 75 % emerytury - jest ona po 25-30 latach pracy-służby, a jeśli chodzi o te 15 lat - to wyjściowa emerytura tylko 40% pensji....!!! (myślę, iż matematykę w stopniu podstawowym ma pan opanowaną....więc kalkulator do rączki i licz pan) Jeśli chciał pan błysnąć, to radzę opanować temat i napisać prawdę z poziomu KP/KPP/KMP, a nie tylko KGP i KSP.......! Dla policjanta z tzw. 1 linii odejście po 15 latach to ostateczność i nikt kto ma na głowie rodzinę! Tak samo jest w temacie 100% L4 - chcą nam ten przywilej zabrać! Proszę bardzo - jednak zwrócić uwagę na fakt, iń policjantowi nikt nie płaci nadgodzin, za nocki, służbę w dni wolne i święta.....widzi pan redaktor te "cudne akcje - policyjne" gdyby się z tym wiązało dodatkowe wynagrodzenie dla funkcjonariuszy. Nikt by nawet, o tym nie pomyślał, a na pewno nie w takiej skali... Proszę pamiętać, że policjanci mają także rodziny i chcieliby np. zapalić "znicz" na grobi kogoś bliskiego, a wielokrotnie jest to nie realne bo "AKCJA" trwa........ I trzeba się nią pochwalić......
    • Gość: xxxxxxxxxxx Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych em... IP: *.pomorska.policja.gov.pl 19.09.10, 12:56
      taaaaaaak, szeregowi policjanci mają super emeryturę po 15 latach - licząc 40% od ostatniej pensji z dodatkami to około 700 zł - ha ha ogromne pieniądze - nie zazdroszczę bo nie ma czego
    • Gość: roy Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych em... IP: *.eturbo.pl 19.09.10, 16:56
      W artykule nie napisano o jednym z pracowniczych przywilejów, czy policjant tak jak nauczyciel będzie miał prawo do strajku?...teraz nie ma bo nie pracuje tylko służy...jak już straci wszystkie "przywileje" związane ze służbą to dalej będzie służył, czy też stanie się zwykłym pracownikiem? Czy z roty jego ślubowania usunięty zostanie fragment: "nawet z narażeniem życia"? Czy jak minie 8 godzin będzie mógł zamknąć biuro i pójść do domu jak każdy inny? Czy zapłacicie mu za nadgodziny, soboty, niedziele. Czy jak wyjedzie z domu na tydzień do służby z zakwaterowaniem to godnie zje, wyśpi się w ludzkich warunkach i zapłacą mu rozłąkowe delegację itp Jeśli na te i jeszcze kilka innych pytań odpowiedź brzmi TAK to żaden problem, wprowadzajcie zmiany.
    • Gość: olo Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych em... IP: *.chello.pl 19.09.10, 17:16
      Prostując po 15 latach na emeryture odchodzi 12 proc. policjantów i dostają oni 45 proc podstawowej !!!! pensji - DLACZEGO O TYM NIE PISZECIE !!!!!Kolejny art. pierdzącego w stołek dzienikarza ,który nie potrafi znaleźć lepszego tematu.Skoro praca w Policji to takie kokosy to przyjdź ,popracuj zobacz na czym ta praca polega i jakie niesie za sobą niebezpieczeństwa dopiero wtedy wypisuj bzdury.Niestać ...... to nas policjantów na godne życie pomimo tak ciężkiej pracy , a nie was na nasze utrzymanie.Codziennie przychodzicie do nas po pomoc i ją dostajecie więc postokroć zarabiamy na swoje utrzymanie.Przypominam ,że pensję dostajemy za ciężką pracę a nie za samą obecność i wypisywanie takich bzdur jak w tej żałosnej gazecie.Lepiej napisz ile zarabiają policjanci w innych krajach!!!Prostując po 15 latach na emeryture odchodzi 12 proc. policjantów i dostają oni 45 proc podstawowej !!!! pensji - DLACZEGO O TYM NIE PISZECIE
      • krzy-czy Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych 19.09.10, 17:44
        40%.
    • Gość: kiler Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych em... IP: *.siec.idealan.pl 19.09.10, 17:52
      jak zwykle najwięcej krzyczą ci, którzy nie mają pojęcia o niczym. Studia studiom nierówne, dzisiejsza policja to nie milicja! większość glin też jest po studiach, już nikt nikogo nie bije, chyba, że w samoobronie i w celu odparcia zamachu na policjanta wywołanego tylko dlatego, że jest się policjantem! wy do teatru a my do domu żeby odespać nieprzespane noce kiedy ty spokojnie spisz, albo może czasem kochasz się ze swoją ... może koleżanką z firmy, wy z rodziną na wczasy a my nie mamy za co więc siedzimy w domu, niektórzy nie mają też rodzin bo mało która kobieta jest w stanie zgodzić się na takie "lekkie" życie żony psa, ty w święta i weekendy masz wolne a my pilnujemy żeby nikt ci w zęby nie dał kiedy wracasz z imprezy! myślicie, że jest tak lekko to wstąpcie w nasze szeregi i pogadamy za kilka lat. Jakie 3,7 tys. zł. pensji?! chyba brutto liczone ze średniej spośród całej formacji wliczając horendalne pensje nic nie robiących komendatów i naczelników zarabiających od 4 do 8 tys. zł w zwykłych jednostkach (nie mówiąc już o tych pracujących w KWP i KGP) i wliczając skromne pensje 1,8 - 2,5 tys. zł f-szy pracujących na ulicach. Jaka emerytura po 15 latach? 40 % pensji co daje 1-1,2 tys. zł! kto na nią odchodzi? a no skromne niecałe 10% f-szy, reszta chce pracować po 30 lat ale nie każdy wytrzymuje zdrowotnie i nerwowo więc i tak większość jeżeli odchodzi to dopiero po ok 25 latach! ale o tym wszystkim oczywiście nikt nie pisze. Nie wiecie co gadacie to nie zabierajcie głosu bo nie znacie realiów krzykacze pokrzywieni przez poprzedni ustrój polityczny, którzy zachłysnęli się źle pojętą demokracją. tumany siędzący za biurkiem i zliczający statystyczne słupki przy pomocy instrukcji obsługi! macie swoją irlandię! JP
    • Gość: koatl Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych em... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.10, 19:46
      A czy wiecie, że od pierwszego stycznia 2011 przestana działać telefony alarmowe 112, potem 997, 998, 999 w małych miastach powiatowych? Tego nie załatwiają służby mundurowe, tylko rząd, z sejm uchwalił taką ustawę. Zdziwicie się drodzy cywile, dla których my służymy, jak karetka, straż albo policja przyjedzie po 30 minutach. Zadzwonisz na numer 99x a tam usłyszysz: Służby ratunkowe. Wszystkie linie są zajęte - proszę czekać." Dlaczego o tym media nic nie mówią, No dlaczego? Bo ja nie wiem.
      Spróbujcie się dowiedzieć ilu cywilów, bo to będą cywile, będzie pracować w centrach przyjmowania zgłoszeń alarmowych, jaka to będzie praca, i jakie kwoty zostaną wydane na te centra, mino, że teraz wszystko działa w Pogotowiu, Policji i Straży.
      Pozdrawiam
    • Gość: ABAB Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych em... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.10, 22:36
      Tylko na emeryturę po 15 latach odchodzą podpadnięci i nieudacznicy a większość pracuje do 30 lat czyli odchodzą na emeryturę w wieku od 50 i więcej (licząc pracę po ukończeniu szkoły średniej). I czy w wielu firmach pracownicy są ściągani w nocy, święta. A jak ktoś che spróbować to proszę pojeździć samochodem (bez klimatyzacji) po dużym mieście przez 12 godzin w upale. Tylko jeździć a nie podejmować interwencję czyli bez stresu.
    • cartahena Sluzby wiezienne 20.09.10, 00:08
      Mam pare znajomych w sluzbach wieziennych: ksiegowa, informatyka, prawniczke. Maja okolo 35 lat. Wszyscy sa "mundurowi". Kazde z nich ma prawo odejsc na emeryture w wieku 39 lat. Od zeszlego roku maja dodatkowe 5 dni urlopu, czyli razem 31 dni na rok. Wszyscy dostali list premiera z potwierdzeniem swoich przywilejow. CZY TO NIE JEST SKANDAL? Dlaczego administracja wiezienna ma miec takie bonusy emerytalne? Te moje kolezanki moga przeciez w wieku 39 lat spokojnie przestac pracowac, dostac 40% pensji i byc na utrzymaniu meza. Ba, moga odejsc, po 17, 20 latach i dostana emeryture! Czyz to nie jest cudowne zycie? Ja na taka emeryture (o ile dostane 40% pensji, w co watpie, chyba to bedzie jakies 10-15%) bede musiala pracowac co najmniej 25 lat dluzej! Moge odejsc z pracy wczesniej oczywiscie, ale na wyplate pierwszej emerytury bede musiala poczekac do osiagniecia 60 lat (o ile nie wiecej).
      Czym sie rozni ksiegowa w zakladzie karnym od ksiegowej np. w uczelni wyzszej? Czy ta "mundurowa" jakos ryzykuje zdrowiem lub zyciem, ze ma prawo do przywilejow z powodu szkodliwosci pracy dla zdrowia itp.? Jest bardzo wiele takich etatow pseudo mundurowych, ktore maja przywileje i za ktore pozostali pracujacy do 60-65 lat beda musieli placic.
    • Gość: tomoco Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych em... IP: 89.191.152.* 20.09.10, 06:56
      Zaciekawiły mnie podawane liczby dot. ilości emerytur i rent. Wszedłem na stronę: zer.mswia.gov.pl/stat/stat1.pdf (to statystyki zakłady emerytalno-rentowego MSWiA). Na koniec 2009 r świadczeń emerytalno - rentowych było 186199. Skąd więc "Gazeta" bierze liczbę ponad 200 tysięcy? Redaktorze? Nie było się na tej lekcji matematyki jak uczyli liczyć?
      To jedno. I druga sprawa: jeżeli w tych służbach tak dobrze płacą to dlaczego ludzie nie pchają się tam drzwiami i oknami? Priopoonuje poznać specyfikę pracy w tych służbach - a potem zabierać głos.
      I jeszcze jedno: też jestem za zmianami w obecnym systemie, ale przemyślanymi i uwzględniającymi wszystkie implikacje tak, aby (jak to często u nas bywa) nie wylać dziecka z kąpielą bo potem to będzie strach wyjść na ulicę.
    • Gość: Jacek Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: 82.146.248.* 20.09.10, 07:31
      cześć, nie wiem czy wiesz, że w wojsku po 15 latach nabiera się uprawnień emerytalnych - w wysokości 40 % ostatniego uposażania, jako podoficer zarabiam wtedy około 2.500 zł więc mój przyjacielu - kalkulator do ręki i spróbuj później przeżyć za tę sumę w dowolnym miejscu w Polsce, utrzymaj rodzinę, w tym niepracującą żonę, pomóż w zdobyciu dziecku, nie mówię o wiekszej ilości, wykształcenia - po prosru spróbuj żyć na miarę 21 wieku.
      Nie daj się nabraćna sztuczki dwóch ministrów i jednej gazety.Pozdrawiam serdecznie.
      PS.
      Jestem żołnierzem po trzech misjach bojowych, nie siedziałem z biurkiem a pamiątkę po ostatniej mam do końca życia, podczas gdy pewien minister tego rządu przyszedł do pracy na bani, mnie wyrzuconoby od zaraz - bez uprawnień emerytalnych. Jacek
    • Gość: mar Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: *.pz3-nat.espol.com.pl 20.09.10, 10:04
      Przyjmij się człowieku do Policji bądź szeregowym policjantem i idź na tą jak to określiłeś "przyzwoitą" emeryturę(dokładnie 40% pensji) po 15 latach.życzę sukcesów i może ci do połowy miesiąca starczy o żadnych wygodach nie myśląc.Widzę ,że masz pojęcie ile zarabia Policjant (3700zł to 3/4 policjantów w życiu na oczy nie widziało ale to można by napisać tak ,że jedni jedzą kiełbasę drudzy czyli szeregowi policjanci jedzą kapustę a razem przeciętnie jedzą bigos)w trakcie służby i na tej emeryturze po 15latach.łykasz wszystko co ci napiszą znawcy tematu zresztą nie tylko ty jak młody,ale jak trwoga to do boga.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka