Dodaj do ulubionych

Pendolino pojedzie po polskich torach? Trzeba z...

01.10.10, 02:54
Ludzie odsuńcie od władzy tych wolnorynkowych ideologów i idiotów.
Przez lata kolej była jedna i jakoś tam funkcjonowała, a konkurować musiała z transportem drogowym a teraz lotniczym. Mało kto skorzysta z kolei jeśli cena biletu będzie kosmiczna. Przecież nikt nie wybuduje drugich torów kolejowych aby zachować konkurencję. To samo z liniami energetycznymi. Może jeszcze będą robić konkurencję w wodociągach i kanalizacjach.
Popatrzcie jak zbudowano dobrobyt w Korei Południowej, gdzie nie dzielono firm na spółki i spółeczki ale budowano olbrzymie Czebollachy które zajmowały się wszystkim od produkcji energii elektrycznej , budową statków, samochodów po przemysł spożywczy, a konkurować to musiały ale w skali globalnej. Dzięki temu swoich stoczni zamykać nie musieli, mogą spokojnie poczekać aż koniunktura na statki wróci.
Obserwuj wątek
    • Gość: p a ile by kosztowalo zrobiebie wlasnego pociagu?? IP: *.becker.de 01.10.10, 07:47
      • lmblmb to nie era młotka i piły do drewna 01.10.10, 09:01
        Jeśli wyprodukowanie nowej jednostki napędowej (po polsku: silnika) koszruje ok. miliarda dolarów, to pociągu ok. trzy razy tyle, czyli siedem razy więcej niż zakup tych pociągów.

Wiem, do czego zmierzasz, ale niestety nie ta branża. Polska jest na tyle rozwinięta, żeby robić meble, aspirynę, czy składać autobusy z części. O pociągach nie ma co marzyć. I tak zrobiliśmy skok cywilizacyjny od lat dwudziestych, bo na kresach analfabetyzm wynosił 70%, a teraz jest dużo mniejszy (wśród imigrantów z kresów).
        • Gość: tom Re: to nie era młotka i piły do drewna IP: *.rwd.prospect.pl 01.10.10, 11:24
          Taaa - bez kozery powiem pincet miliardów:D Polskie firmy opracowały całkiem sporo modeli pociągów ostatnio - min. PESA wypuściła ELF-a który na targach budzi ogromne zainteresowanie, przedtem był ED74, NEWAG kończy testy 19WE, nie mówiąc już o sporej ilości szynobusów eksportowanych do całej Europy. Najważniejszą przyczyną dla której żadna polska firma nie zgłosiła się do przetargu jest to że w warunkach zamówienia było zastrzeżenie że konsorcjum musi mieć na swoim koncie wyprodukowane i jeżdżące składy zespolone na 250 km/h. Ale zawsze znajdzie się baran nie mający pojęcia o temacie i bredzący o nędzy oraz wydobyciu żwiru jako podstawie polskiej gospodarki:)
          • Gość: ldfg Re: to nie era młotka i piły do drewna IP: 212.76.46.* 01.10.10, 11:35
            haha. Te wszystkie pesy, elfy, srelfy to w nowym, pseudonowoczesnym pudełku antyczne EN57 albo pokrewne starocie.
            Z czym do ludzi?
            • Gość: selekcja zgadza sie silnika jeszcze nie umiemy skonstruowac IP: *.chello.pl 01.10.10, 11:39
              za duzo i za głupich "inzynierow" jest w Polsce i za malo zarabiaja

dlatego
              • Gość: gilthanas Re: zgadza sie silnika jeszcze nie umiemy skonstr IP: *.synerway.pl 01.10.10, 11:58
                Pesy nie sa stworzone na dlugie dystanse, to raczej pociagi podmiejskie.

Tak wogole to po co kupowac pociag jezdzacy z predkoscia 250 km/h jak i tak nie mamy torow, ktore pozwalalyby z taka predkoscia jezdzic. Na trasie Warszawa-Krakow, ktora wedlug mnie jest i tak najlepsza w Polsce, ekspres IC na wielu odcinkach zwalnia do 40, albo i czasami mniej. Najpierw potrzebne sa tory, a potem szybka kolej i to na pewno nie panstwowa.
                • Gość: ekonomik Agó... a nie tory są potrzebne. IP: *.chello.pl 01.10.10, 12:27
                  jeśli kupiliby my pociagi co sie na poduszce magnezowej poruszaja, to nie trza nawet kil. nowych torów. Pustaku!
                  • Gość: chris Re: Agó... a nie tory są potrzebne. IP: 159.245.16.* 01.10.10, 14:08
                    Magnez to ty lepiej weź bo chyba masz niedobór i stąd objawy stresu, lęków i depresji sezonowej. A pociąg niech sobie lepiej jeździ po poduszce magnetycznej.
                    • erroid Re: Agó... a nie tory są potrzebne. 02.10.10, 00:11
                      xDDD buahaha
                • canisparvus Re: zgadza sie silnika jeszcze nie umiemy skonstr 01.10.10, 13:34
                  Fakt, nie mamy takich torów. Pendolino jest pomyślane jako pociąg osiągający stosunkowo duże szybkości na torach przystosowanych do szybkości względnie dużych. Na naszych zapewne nie mogłoby osiągać 250 km, ale 180 na trasie Gdańsk - Warszawa - Kraków to już byłby postęp. Jest jednak pewne ale: możliwość wychylania się na zakrętach zwiększa szybkość podróżną, ale zużywa tory. A z tym mamy problem od lat. Od 20 lat jeżdżę na trasie Poznań - Ostrów i w tym czasie praktycznie zawsze były wymieniane jakieś odcinki torów. Robi się to w ślimaczym tempie, a PKP ma alibi, gdy pociągi się notorycznie spóźniają.

Nie mamy możliwości utrzymania tych torów, które mamy, w odpowiedniej kondycji. Gdy przybędzie pendolino, pojawi się konieczność szczególnego czuwania nad jakością jego trasy. Jeśli trasa będzie kiepska, to albo trzeba będzie zmniejszać szybkość (to po co kupować taki drogi pociąg?), albo liczyć się z możliwością wypadku.
                  • swiety_76 Re: zgadza sie silnika jeszcze nie umiemy skonstr 02.10.10, 01:38
                    canisparvus napisał:

> Jest jednak pewne ale: możliwość wychylania
                    > się na zakrętach zwiększa szybkość podróżną, ale zużywa tory. A z tym mamy pro
                    > blem od lat.
                    Fakt że przy przejeździe pociągu z wychylnym pudłem ze zwiększoną prędkością na łuku siły boczne mogą być nawet 2x większe niż przy przejeździe wolniejszym bez wychylnego pudła.
                    Tyle że i tak siły boczne od lekkiego składu zespolonego nawet z dużą prędkością będą mniejsze niż np wolnego ale bardzo ciężkiego składu towarowego.
            • swiety_76 Re: to nie era młotka i piły do drewna 01.10.10, 11:54
              > Te wszystkie pesy, elfy, srelfy to w nowym, pseudonowoczesnym pudełku
              > antyczne EN57 albo pokrewne starocie.
              Taaa Pesa ED74 z wózkami Jacobsa (jak w TGV) faktycznie przypomina antyczny EN57

• Gość: ania Re: to nie era młotka i piły do drewna IP: 212.76.46.* 01.10.10, 11:58
                antyczny ale z wózkami od Jacobsa. To prawie nowoczesny
              • Gość: staszek Jacobsa to kawę pili IP: *.chello.pl 01.10.10, 11:59
                a to są wózki Suwalskiego

i są ch...owe
              • Gość: jaga Re: to nie era młotka i piły do drewna IP: 212.76.46.* 01.10.10, 12:09
                chyba kurna Tchibo. Gowno takie samo jak ich tramwaje.

Prostactwo myśli że jak coś jest nowocześniejsze od 105N to jest nowoczesne. Do zachodnioeurpejskich brakuje pesom jeszcze ze 20 lat dynamicznego rozwoju. Bydgoski szajs.
          • lmblmb Życzę dobrze tym firmom, ale to jeszcze nie czas. 01.10.10, 12:18
            Gość portalu: tom napisał(a):

> Taaa - bez kozery powiem pincet miliardów:D

Dane są autentyczne.

A propos dowcipu, to było "bez Kozyry", nie "bez kozery". Kozyra był prezenterem DT.

> Polskie firmy opracowały całkiem sporo modeli pociągów ostatnio - min. PESA wypuściła ELF-a który na targach budziogromne zainteresowanie,

Masz rację, na targach to budzi spore zainteresowanie.

> przedtem był ED74, NEWAG kończy testy 19WE, nie mówią
            > c już o sporej ilości szynobusów eksportowanych do całej Europy.

...wschodniej. Na razie w zachodniej to widziałem Talenty. Życzę dobrze tym firmom, ale to jeszcze nie ten czas. Solaris może też kiedyś przestanie montować skrzynie ZF i silniki MANa.

> Ale zawsze znajdzie się baran nie mający pojęcia o temacie i bredzący o nędzy oraz
            > wydobyciu żwiru jako podstawie polskiej gospodarki:)

Jestem naukowcem, pracuję bezpośrednio przy badaniach, mam również dyplom z ekonomii. Skoro nazywasz mnie "baranem", to chylę głowę, bo napewno masz doktorat z fizyki i ekonomii. Słowem, przebijasz mnie o jedną klasę ;)
            • Gość: gari Re:bez kozery IP: *.adsl.inetia.pl 01.10.10, 12:45
              > A propos dowcipu, to było "bez Kozyry", nie "bez kozery". Kozyra był prezentere
              > m DT.

Oczywiście, że bez kozery:
              www.tvp.pl/rozrywka/programy-satyryczne/kabarety-w-tvp/wideo/inne/bohdan-smolen-i-zenon-laskowik-produkcja-bombek/1461544
              3:20
            • Gość: gari Re: Życzę dobrze tym firmom, ale to jeszcze nie c IP: *.adsl.inetia.pl 01.10.10, 12:46
              > Jestem naukowcem, pracuję bezpośrednio przy badaniach, mam również dyplom z eko
              > nomii. Skoro nazywasz mnie "baranem",

Nie trzeba być naukowcem, żeby wiedzieć, że nawet profesorom zdarza się palnąć głupotę.
            • Gość: tom Re: Życzę dobrze tym firmom, ale to jeszcze nie c IP: *.rwd.prospect.pl 01.10.10, 13:02

> ...wschodniej. Na razie w zachodniej to widziałem Talenty. Życzę dobrze tym fir
              > mom, ale to jeszcze nie ten czas. Solaris może też kiedyś przestanie montować s
              > krzynie ZF i silniki MANa.

Ja znam gościa który widział krasnoludki, też pracuje przy badaniach. Ale wracając do meritum, pesa sprzedała 33 szynobusy do Włoch, to jest zachodnia Europa z tego co wiem(ale ja nie jestem naukowcem pracującym przy badaniach więc mogę się mylić). Talent to nie jest szynobus tylko zespół trakcyjny, poza tym jest zasilany niemieckim silnikiem MTU a nie żadnym oryginalnym produktem Bombardiera i biorąc pod uwagę rozmiar np. firmy MTU, czy też VEM dostarczającej silniki do PESY ten miliard $ na rozwinięcie jednego modelu silnika elektrycznego zostawię bez komentarza...
      • Gość: kukok Re: a ile by kosztowalo zrobiebie wlasnego pociag IP: *.acn.waw.pl 01.10.10, 14:23
        tyle, co na stodole łat!

amordercato.blox.pl/html
    • zbyszek.bejach Pendolino pojedzie po polskich torach? Trzeba z... 01.10.10, 07:53
      W artykule zabrakło mi informacji o persepektywie czasowej jak równiez informacji skąd pieniądze na infrastrukturę. Na razie nie mamy ani torów, ani urządzeń sterowania ruchem żeby jechać ponad 160km/h. Pan A. Furgalski jest nieuczciwy nie wspominając o infrastrukturze
      • hmm_interesting Re: Pendolino pojedzie po polskich torach? Trzeba 01.10.10, 12:04
        Tak się składa, że prędkość o której piszesz odnosi się do obecnie dostępnego taboru. Pendolino o których mowa może z powodzeniem po tych torach śmigać z zadaną prędkością, właśnie ze względu na wychylną budę.
        • Gość: ag Re: Pendolino pojedzie po polskich torach? Trzeba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.10, 14:20
          Tylko żeby ta wychylna buda nie wyp*doliła się na pierwszym polskim zakręcie.
      • Gość: silver52 Re: Pendolino pojedzie po polskich torach? Trzeba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.10, 12:34
        Akurat p. Furgalski tak się zna na tym o czym się wypowiada, jak mój pies na czereśniach.
      • Gość: Pawel Re: Pendolino pojedzie po polskich torach? Trzeba IP: *.chello.pl 01.10.10, 12:47
        Tory mamy na 200 km/h, ale nie mamy taboru. Pendolino moze pojechac nawet ponad 200 km/h.
    • lmblmb Łapy precz od transportu. 01.10.10, 09:06
      myslacyszaryczlowiek1 napisał:

> Ludzie odsuńcie od władzy tych wolnorynkowych ideologów i idiotów.
      > Przez lata kolej była jedna i jakoś tam funkcjonowała,

Nie wiem co wąchasz, ale przwwozy pasażerskie nigdy nie funkcjonowały dobrze. Za komuny miały pasażerów z powodu braku samochodów. Kiedy przyszła normalna konkurencja, zgubuli się z braku wizji.

> a konkurować musiała z transportem drogowym a teraz lotniczym.

Poważnie? Chyba nie znasz definicji terminu "konkurencja".

> Mało kto skorzysta z kolei jeśli cena biletu będzie kosmiczna.
      > Przecież nikt nie wybuduje drugich torów kolejowych aby
      > zachować konkurencję.

Mylisz przewosy (usługę) z infrastrukturą. Nikt nie oczekuje od Intercity budowania torów.

> Popatrzcie jak zbudowano dobrobyt w Korei Południowej,

LOL! co ma Europa do Azji?

Wyśpij się, dziecko.
      • myslacyszaryczlowiek1 Właściwie to szkoda odpisywać 01.10.10, 10:16
        Najpierw piszesz że kolej miała pasażerów bo nie było samochodów , a kiedy przyszła normalna konkurencja to zgubuli się z braku wizji. A potem że nie znam definicji terminu konkurencja.
        Jeśli ktoś coś wąchał to chyba ty. A monopol i tak będzie bo tory są jedne, druty są jedne, rury pod ziemią też są takie same.
        Styropianowcy zrobili bałagan na kolei i praktycznie doprowadzili do jej ruiny, bo się bali dużych i silnych związków zawodowych i taka jest prawda.
        • Gość: lolek ty jestes niebezpiecznym czerwonym szkodnikiem IP: *.chello.pl 01.10.10, 11:35
          trzeba cie izolowac

kolej tak, ale zarabiajaca na siebie
          • mazbip Re: ty jestes niebezpiecznym czerwonym szkodnikie 01.10.10, 12:24
            Gość portalu: lolek napisał(a):

> trzeba cie izolowac
            >
            > kolej tak, ale zarabiajaca na siebie
            Szanowny Forumowicz a moze jakies fakty.
            Ja kilka tygodni temu pisalem (chodzilo o Chinczykow) nastepujacy post:
            "Do tego prostego wniosku ze kolej nie moze byc towarem rynkowym doszly rzady krajow europejskich juz ponad sto lat temu. Kolej stala sie czescia infrastruktury panstwa narodowego. Dlatego tez mamy w Europie (glownie zach.) tak dobrze rozwinieta siec kolejowa. Kolej znacjonalizowano dlatego, ze jako prywatne przedsiebiorstwa nie potrafila zaspokoic potrzeb panstwa. Do czego prowadzi reprywatyzacja kolei to widac przeciez jak na dloni na przykladach W.Brytanii lub jeszcze lepiej Meksyku, gdzie pozostawiono tylko kilka linii dla turystow. Zaden "kapital" nie bedzie inwestowal w przedsiewziecie, ktore byc moze przyniesie zysk za 20 lat jezeli musi skladac kwartalne sprawozdania. To panstwa narodowe doprowadzily do rozwoju kolejnictwa i reprywatyzacja/komercjalizacja kolejnictwa doprowadzi do jego upadku, no zostanie byc moze kilka linii inter city. Sa jednak argumenty, ktore za prywatyzacja mocno przemawaja. Pierwszym jest majatek koleji. Ten majatek to olbrzymia ilosc dzialek w najlepszych polozeniach. Tutaj mozna zarobic olbrzymie pieniadze. Drugim mocnym argumentem za prywatyzacja kolei jest to ze jest ona panstwowa a obecna polityka UE dazy do likwidacji panstw narodowych. Nikt sie z tym specjalnie nie kryje, posluchajcie politykow UE. Dzis nacjonalista, to juz gorsza obelga niz terorysta lub przynajmniej taka sama."
            • lmblmb Prywatyzacja kolei w Polsce 01.10.10, 16:28
              mazbip napisał:

> To panstwa narodowe doprowadzily do rozwoju kolejnictwa i reprywatyzacja/komercjalizacja kolejnictwa doprowadzi do jego upadku,

Przyjrzyj się Japonii, i przeanalizuj jeszcze raz co napisałeś.

> no zostanie byc moze kilka linii inter city. Sa jednak a
              > rgumenty, ktore za prywatyzacja mocno przemawaja. Pierwszym jest majatek koleji
              > . Ten majatek to olbrzymia ilosc dzialek w najlepszych polozeniach. Tutaj mozna
              > zarobic olbrzymie pieniadze.

Dokładnie, część tego trzeba sprzedać inwestorom, bo ziema leży odłogiem, a mogłaby zarabiać. Skandalicznym przykładem są tzw. "wolne tory " Poznaniu, nieczynny od dwudziestu lat port kontenerowy w samym centum miasta, gdzie inwestycje blokowane są przez PKP.

> Drugim mocnym argumentem za prywatyzacja kolei je
              > st to ze jest ona panstwowa a obecna polityka UE dazy do likwidacji panstw naro
              > dowych. Nikt sie z tym specjalnie nie kryje,

Oczywiście, że się z tym nie kryją, bo my tego chcemy.

> Dzis nacjonalista, to juz gorsza obelga niz terorysta lub przynajmniej taka sama."

Cieszę się, że na końcu w czymś się zgadzamy ;)

Beznarodowy Polak.
              • mazbip Re: Prywatyzacja kolei w Polsce 01.10.10, 16:55
                lmblmb napisał:

> mazbip napisał:
                >
                >
                > > To panstwa narodowe doprowadzily do rozwoju kolejnictwa i reprywatyzacja/
                > komercjalizacja kolejnictwa doprowadzi do jego upadku,
                >
                > Przyjrzyj się Japonii, i przeanalizuj jeszcze raz co napisałeś.
                >

>

> > Dzis nacjonalista, to juz gorsza obelga niz terorysta lub przynajmniej ta
                > ka sama."
                >
                > Cieszę się, że na końcu w czymś się zgadzamy ;)
                >
                > Beznarodowy Polak.
                >

No coz druga Japonia jeszcze sie nie stalismy wiec patrzymy na realia.
                Poza tym przypominam sobie ze rozwoj kolejnictwa w Japonii byl wielkim programem rzadowym. Gdy pod koniec 19 wieku rzad japonski mial decydowac o rozwoju komunikacji, postawil na rozwoj kolejnictwa a nie na drogi.
                Nie znam ani jednego przykladu reprywatyzacji kolei, ktory zakonczylby sie sukcesem. Myslac o sukcesie mam na mysli caly narod, ale tutaj nasze poglady sa calkowicie rozbiezne jak sadze z Twojego postu.
                • lmblmb Pod koniec 19. wieku nie było samochodów. 02.10.10, 07:40
                  mazbip napisał:

> Poza tym przypominam sobie ze rozwoj kolejnictwa w Japonii byl wielkim programe
                  > m rzadowym. Gdy pod koniec 19 wieku rzad japonski mial decydowac o rozwoju komu
                  > nikacji, postawil na rozwoj kolejnictwa a nie na drogi.

Miałeś na myśli "na kolejnictwo, a nie na statki śródlądowe", bo ciężarówek wtedy nie było.

> Nie znam ani jednego przykladu reprywatyzacji kolei, ktory zakonczylby sie sukcesem.

Prywatyzacja PKP Intercity wyszła dobrze, dopóki nie dołożono im pociągów pospiesznych, które są nierentowne.

>Myslac o sukcesie mam na mysli caly narod,

Gdzie w Europie masz jeszcze coś takiego jak naród? Może Niemcy tak jeszcze myślą, ale oni zawsze są do tyłu.
        • lmblmb Szkoda odpisywać jeśli nie ma co napisać. 01.10.10, 12:12
          myslacyszaryczlowiek1 napisał:

> Najpierw piszesz że kolej miała pasażerów bo nie było samochodów , a kiedy prz
          > yszła normalna konkurencja to zgubuli się z braku wizji. A potem że nie znam de
          > finicji terminu konkurencja.

Bo nie znasz. Co konkretnie mi zarzucasz, bo na razie streściłeś mój post.

> Jeśli ktoś coś wąchał to chyba ty. A monopol i tak będzie bo tory są jedne,
          > druty są jedne, rury pod ziemią też są takie same.

Bzdury kolego, bzdury. Tory są własnością innej firmy niż pociągi, to samo z elektrowniami i siecią przesyłową. Nie wiedziałeś tego?

> Styropianowcy zrobili bałagan na kolei i praktycznie doprowadzili do jej rui
          > ny, bo się bali dużych i silnych związków zawodowych i taka jest prawda.

Prawda, ale częściowa: od 1989 roku PKP PR nie ma pojęcia co ma ze sobą zrobić, podczas kiedy np. PKS jakoś ciągnie, i chyba nawet jest w niektórych miejscach rentowny. I jest konkurencja, mimo że droga jest jedna.
        • Gość: gari Re: Właściwie to szkoda odpisywać IP: *.adsl.inetia.pl 01.10.10, 12:49
          > Jeśli ktoś coś wąchał to chyba ty. A monopol i tak będzie bo tory są jedne,
          > druty są jedne, rury pod ziemią też są takie same.

Ale pociągi są inne, poczytaj sobie o konkurencji cenowej pomiedzy TLK a Interregio.
      • Gość: Kagan Re: Łapy precz od transportu? IP: 193.136.157.* 01.10.10, 13:36
        1. Przewozy pasazerskie funkcjonowaly w Polsce calkiem dobrze za tzw. komuny. Owszem, brakowalo taboru, byl czesto tlok i scisk, ale prawie wszedzie dalo sie tanio dojechac pociagiem. A dzis...
        2. Konkurencja na ogol niszczy, stad tez kazda firma stara sie zostac monopolista na swym rynku, czy chocby tylko w swej niszy, aby osiagac realne, czyli ekonomiczne zyski. Bowiem mikroekonomia nam wyraznie mowi, ze w warunkach doskonalej konkurencji (badz w warunkach do niej zblizonej) nie ma mowy o realnym, czyli ekonomicznym zysku.
        3. Prawdziwa konkurencja na tym rynku (przewozow kolejowych) wymaga posiadania wlasnych torow. Stad tez w USA czy UK budowano w swoim czasie kilka rownoleglych linii na trasie np. NYC-Chicago czy Londyn-Glasgow. Oczywiscie, bylo to marnotrastwo, i czesc tych linii dzis juz nie funkcjonuje, ale takie sa koszta konkurowania.
        4. A czemu nie mamy sie uczyc od Azajatow? Jestes rasista? Uwazam, ze wiele sie mozna nauczyc od Japonii, Chin i Korei. Na ich sukcesach i porazkach. Ostatecznie to Chiny sa dzis najszybciej rozwijajaca sie gospodarka swiata i Chiny maja tez dzis najszybsze pociagi.
        5. Daruj sobie chamskie ataki ad personam.lech.keller@gmail.com
        • lmblmb OT: Chiny. 01.10.10, 16:31
          Gość portalu: Kagan napisał(a):

> 4. A czemu nie mamy sie uczyc od Azajatow? Jestes rasista? Uwazam, ze wi
          > ele sie mozna nauczyc od Japonii, Chin i Korei. Na ich sukcesach i porazkach.

Z tymi Chinami to ostra przesada. Pracuję z Chińczykami, z całym szacunkiem do nich, ale umieją niewiele. A sama pracowitość ich z biedy nie wyciągnie.
    • wels5 Pendolino pojedzie po polskich torach? Trzeba z... 01.10.10, 10:00
      Trzeba tylko znaleźć 430 mln. euro. Pikuś! Pan Pikuś.
    • Gość: Michał Do Katowic też! IP: 62.233.240.* 01.10.10, 11:15
      Dlaczego zawsze pomijacie Katowice?
      • Gość: janko Re: Do Katowic też! IP: 212.76.46.* 01.10.10, 11:39
        Do hanysów może Deutsche Bahn coś puści. Czemu Polacy mają Ślązakom pociągi kupowac?
        • Gość: mkol Re: Do Katowic też! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.10, 11:50
          Masz rację. Dlatego żądam powrotu Śląska do macierzy. Polska ma wrócić do granic z 1914 roku.
          • Gość: janko Re: Do Katowic też! IP: 212.76.46.* 01.10.10, 12:03
            śląsk do Czech albo niech sobie republikę węglową zrobią. Hanysy udają Niemców gdy im się opłaca być Niemcem a Polaków gdy lepiej być Polakiem.
            Takie neonazistowskie plemie. Kattowitz czy Koenigshuette to nie są polskie miasta.
            • Gość: Jojo Re: Do Katowic też! IP: *.dip.t-dialin.net 01.10.10, 12:11
              Cale tzw ziemie wycyckane nie sa,cieszy ze wrescie do twego zakutego lba dotarlo
            • Gość: Ko1 Re: Do Katowic też! IP: *.sileman.net.pl 01.10.10, 12:16
              ależeś jes gupi:)
              Hindenburg,Gliwitz i Berslau to nie som polskie miasta... ale Katowice były i som!!
              Najwiynkszo polsko aglomeracja, zasluguje aby od nij zaczonc ta linia.
              • Gość: gari Hindenburg, IP: *.adsl.inetia.pl 01.10.10, 12:56
                > Hindenburg,Gliwitz i Berslau to nie som polskie miasta

Hindenburg, nazwa która istniała raptem 30 lat... Jak nic, odwiecznie niemieckie miasto :)))
                • Gość: janko Re: Hindenburg, IP: 212.76.46.* 01.10.10, 13:21
                  co nie zmienia fakt, że hanysy nie są Polakami.

Wkurzające jest używanie języków mniejszości narodowych na polskich forach w sieci. Kto to rozumie? Jakoś mniejszość białoruska czy litewska stara się wypowiadać po polsku a hanysy muszą pisać po swojemu.
                  • maxikasek Re: Hindenburg, 01.10.10, 14:18
                    Etam- ja tam lubię śląską gwarę- choc czasem mało co rozumiem ;-). A na Śląsku brakuje mi tych pijalni piwa pod gołym niebem, na ławeczkach co jeszcze 10-15 lat temu były. Pozdrowienia dla HAnysów z Pomorza Zach.
                    • Gość: janko Re: Hindenburg, IP: 212.76.46.* 01.10.10, 14:35
                      ja nie twierdzę że ich nie lubię. Po prostu to nie są Polacy.
      • Gość: ekonomik Agó... nie do katowic. IP: *.chello.pl 01.10.10, 12:32
        Górnicy zaraz by taki pociąg pobrudzili. Niech se jeżdżą węglarkami.
      • Gość: kaczor Re: Do Katowic też! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.10, 13:14
        W Polsce potrzeba trzech - czterech szybkich linii kolejowych po ktorych kursujace pociagi polacza najwieksze agloemaracje.
        Krakow-Katowice-Warszawa-Gdansk
        Krakow-Katowice-Wroclaw-Poznan-Szczecin
        Lublin-Warszawa-Poznan-Rzepin
        Bialystok-Warszawa-Lodz
        Jesli na tych zmodernizowanych odcinkach szybkie pociagi osiagna predkosc podrozna 130-140 km/h poza CMK na odcinku 220 km z predkoscia podrozna 180 km/h, to polska kolej osiagnie europejski poziom dla kraju o tej wielkosci i odcinkach od 300 km do 500 km z czasem przejazdu ze stolicy na slask 2 godziny a do Lodzi ponad godzine czy do Gdanska, Poznania 2 i 1/3 godziny.
        Z Wroclawia do Katowic czy Poznania 1 i 1/3 do 1 i 1/2 godziny tak jak z Poznania do Szczecina w 1,5 godziny a z Katowic do Krakowa w 40 minut.
        Do tego nie trzeba oki co tak wyrafinowanych pociagow wystarcza na poczatek sklady z lokomotywami rozwijajace 200 - 220 km/h, za to znacznie tansze rozwiazanie.
        W Chinach uruchomiono szybki pociag z predkoscia podrozna 320 km/h z kosztem przejazdu za 65 zl 200 km odcinka.
        A u nas jakie beda koszty rowniez doplat spolecznych na jeden bilet?
        Czy nas na to stac by spelnily sie mzonki zapyzialych kolejorzy.

• Gość: Ambitny Re: Pendolino pojedzie po polskich torach? Trzeba IP: *.static.ptr.magnet.ie 01.10.10, 11:17
      Taaa, juz z 15 lat temu jezdzili Pendolino po polskich torach i juz mialo byc kupione. Te bajki PKP sa naprawde zabawne.
      --------------------
      Zobacz profil F1 2010 - Gra na Facebooku. Najświeższe informacje o F1 2010 - symulacji Formuły 1 firmy Codemasters.
      www.facebook.com/pages/F1-2010-Gra/149181418444071?ref=sgm
    • Gość: Olgierd Zaraz . zaraz w 2013 roku? Jak to możliwe ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.10, 11:18
      Czyżby zaczęli już budować tory? Kogoś w temacie proszę o info
      • Gość: tom Re: Zaraz . zaraz w 2013 roku? Jak to możliwe ? IP: *.rwd.prospect.pl 01.10.10, 11:31
        Zaczęli modernizować linie kolejową E-65 i wdrażać system ETCS, pociągi z wychylnym pudłem takie jak pendolino będą mogły na niej osiągać na pewnych odcinkach prędkości około 200 km/h, na CMK będą mogły jeździć do 230 km/h.
      • Gość: mzb Tak, budują już od pewnego czasu, zdziwiony? :) IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 01.10.10, 11:38
    • Gość: xx Pendolino pojedzie po polskich torach? Trzeba z... IP: *.adsl.inetia.pl 01.10.10, 11:19
      przecież wystarczy obciąć pensje urzędasom, zwolnić tych niepotrzebnych, których jest od groma i znajdą się pieniadze ale... u władzy jest PO więc nie ma na co liczyć.
    • extraskandale Pendolino pojedzie po polskich torach? Trzeba z... 01.10.10, 11:20
      Nie trzeba miliardów by bić rekordy prędkości na polskich torach! extraskandale.pl/component/content/article/1-spoleczenstwo/44-polskie-koleje-rekord.html
    • Gość: Gaudi Kto zapłaci? MY! IP: 83.238.103.* 01.10.10, 11:22
      Policzyłem w przybliżeniu, że każdy pracujący Polak dołożył się około 550 zł do wszystkich inwestycji prowadzonych pod EURO 2012. Czy to ma cos wspólnego z ekonomią? Oczywiście - tą trockistowską tak...
      • Gość: magda Re: Kto zapłaci? MY! IP: 212.76.46.* 01.10.10, 11:46
        motłoch musi dostać igrzyska. Zamiast dróg, buduje się stadiony dla szalikowego prostactwa. Jeśli chcemy mieć społeczeństwo o intelekcie takim jak sportowcy to róbmy tak dalej.
        • Gość: Gaudi Dołożyłem się choć nigdy IP: 83.238.103.* 01.10.10, 15:35
          osobiście nie skorzystam (nie chodze na mecze piłki nożnej tylko żużla i nie chodze na koncerty organizowane na duzych stadionach). Rachunek ekeonomiczny inwestycji ma sie nijak do opłacalności, rozmach godny pieniędzy publicznych (zyski z Euro 2012 zostana zniwelowane przez utrzymanie infrastruktury w ciągu 5-7 lat). To jest kwintesencja socjalizmu.
      • Gość: gari Re: Kto zapłaci? MY! IP: *.adsl.inetia.pl 01.10.10, 13:32
        > Policzyłem w przybliżeniu, że każdy pracujący Polak dołożył się około 550 zł do
        > wszystkich inwestycji prowadzonych pod EURO 2012

Podaj jakie inwestycje wliczyłeś, to powiem Ci czy to ma sens. Hint: nikt nie zamierza burzyć stadionów po EURO.
        • Gość: Gaudi Stadiony i infrastrukturę stadionów IP: 83.238.103.* 01.10.10, 15:28
          HINT: O wyburzaniu bym nie zapominał. Poczytaj o stadionach na Euro 2004 w Portugalii i zastanów się kto nasze utrzyma.
    • Gość: thwef ale na stadion anrodowy od razu sie znalazlo IP: *.elpos.net 01.10.10, 11:22
      kopna kilka razy pilke , a stadion za 2 miliardy zlotych. pozniej trzeba bedzie ten szajs utrzymywac. Czy stadion legii to nie wystarczylby na euro? Korwin ma racje-zbuzyc po mistrzostwach, bo bedzie jeszcze wieksza wtopa. Zaden kraj nie zarobil na euro, wiec dlaczego niby nam sie uda?
    • sarton jedno pytanie.... PO CO ???? 01.10.10, 11:24
      przeliczcie pieniądze na oszczędność czasu... to są wodotryski które zaoszczędzą powiedzmy 5 tysiącom ludzi 1 godzinę .... tymczasem za takie pieniądze można świetnie unowocześnić kolej dojazdową do jakiegoś dużego miasta co zaoszczędzi 1 godzinę dziennie 100 tysiącom ludzi .... ale fajnie jest wydać 2 miliardy złotych na taki wodotrysk
    • Gość: top Pendolino pojedzie po polskich torach? Trzeba z... IP: *.multimo.pl 01.10.10, 11:29
      IDIOCI z PKP czy ze spółek pokrewnych . Podobny przykład mamy z samochodami i drogami . Juz teraz kazdy samochód moze jechac z predkoscia ok 150-180 km/h i CO z TEGO ,skoro brakuje dróg po ktorych mozna nimi jezdzicn aby nie powiedziec ze nie ma ich wcale . Wole nawet jechac pociagami ktore np jada max 120-140 km/h ale aby wogole jechały a nie stały godzinami po stacjach lub w szarym polu .Byliscie zawsze durniami i jestescie nimi nadal chcac kupowac za krocie cos co w naszych warunkach i przy waszych rzadach nigdy sie nie sprawdzi.Zreszta podobnych przykładów w naszej III, IV i nastepnych RP nie brakuje .A taki naj... przykład to zakup F-16 za 4 mld $
      • Gość: Kagan Re: Pendolino pojedzie po polskich torach? IP: 193.136.157.* 01.10.10, 13:40
        Przypominam, ze autostrady sa budowane na szybkosc maksymalna 120 km/h. Tylko idioci jezdza na nich szybciej. Co z tego, ze twoj 10-letni BMW uratowany z niemieckiego szrotu wyciagnie jeszcze 180km/h, skoro ma mocno zuzyte hamulce i zawieszenie...
    • Gość: K Pendolino pojedzie po polskich torach? Trzeba z... IP: 212.180.165.* 01.10.10, 11:30
      dokładnie - żadnych dofinansowań dla przewoźników, a już szczególnie takich, którzy mają iść na sprzedaż! To śmierdzi przekrętem na kilometr.

Jeśli dofinansowania - to na infrastrukturę, czyli remonty torów albo na linie lokalne.
      Gdańsk-Warszawa-Katowice/Kraków to samograj i zawsze będzie się w stanie utrzymać bez dopłat, wystarczy tylko konkurencja na torach.
    • kibic_rudego tak ale wtedy by bylo widac kto kradnie i ile. 01.10.10, 11:33
      Dlatego zrobiono mnóstwo firm z jednej PKP.
      Patrioci z KOR, S, Krk i króliki dobrze się pasą
    • Gość: milioner Re: Pendolino pojedzie po polskich torach? Trzeba IP: *.dip.t-dialin.net 01.10.10, 11:36
      Kolej jest byla i bedzie subwencjonowana i tak powinno byc bo nie wolno jej byc drogim srodkiem transportu ale to musi byc spolka polpanstwowa. Finansuje sie takie rzeczy kredytem panstwowym, ktorego i tak nigdy sie nie splaca.
    • mariusz2010 Pendolino pojedzie po polskich torach? Trzeba z... 01.10.10, 11:39
      Zaproponował za 400 mln euro najnowsze pociągi Pendolino mogące jeździć z prędkością nawet 275 km/godz. Na razie jednak nie ma za co sfinansować ich zakupu

Poza tym, nie mają gdzie jeździć z taka szybkością. Lepiej kupić tańsze, rozpędzające się do 150 km/h. Do czasu gdy powstaną nowe torowiska, tabor zdąży się zestarzeć i wtedy kupimy te szybkie...
      • Gość: aa Re: Pendolino pojedzie po polskich torach? Trzeba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.10, 15:05
        Ale po co kupować tańsze, jak za droższe można wziąć większą łapówkę.
    • Gość: Pan Janek Pendolino pojedzie po polskich torach? Trzeba z... IP: *.static.arcor-ip.net 01.10.10, 11:42
      Na pociagi te 400 ml uzbierac nie moga, a z jakich srodkow maja zamiar finansowac budowe nowych tras? No chyba ze po asfalcie jezdzic beda...
    • corrnick Re: Pendolino pojedzie po polskich torach? Trzeba 01.10.10, 11:44
      Liczę.
      Miało być 2,48 mld zł netto, tj. 620 mln euro.
      Jest 430 mln euro.
      620 - 430 = 190 mln euro oszczędności.
      To oznacza, że nie potrzeba już kwestionowanej przez UOKiK umowy i 200 mln euro z EBI!
      InterCity do boju!
      ;)
      (Tylko, czy bez monopolu ten zakup nadal będzie atrakcyjny?)
    • Gość: trzeźwomyśląca Pendolino pojedzie po polskich torach? Trzeba z... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.10, 11:46
      tylko sprawdźcie czy się pociągi te do tunelu zmieszczą...przed zakupem
      • Gość: kwiecien45 Re: Pendolino pojedzie po polskich torach? Trzeba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.10, 11:55
        Dokladnie. Ja myślę, że budowniczowie i zleceniodawcy przyznają się do tego, że źle położono tory dopiero po zakupie pociągów, które nie będą miały po czym jeździć.
        • corrnick Re: Pendolino pojedzie po polskich torach? Trzeba 01.10.10, 14:04
          > źle położono tory

No przecież tory do Gdańska zamiast przepisowej dla 200km/h odległości między torami 4,5 m, mają 4,25 m. Czyli jednak "tunel za niski".
    • Gość: Gosiewscy A we Włoszczowej bedzie przystawal? IP: *.ip.netia.com.pl 01.10.10, 11:49
      No bo jak nie bedzie przystawał pendolino we Włoszczowej to ja sie nie zgadzam na taka inwestycje

• Gość: kwiecien45 Nowe tory są za blisko siebie położone i kicha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.10, 11:51
      Kolejarze powszechnie mówią, że na trasie Gdynia-Warszawa nowe tory są za blisko siebie położone i nie ma szans aby pociągi jeździły szybko. Czyli jest jak z nowym tunelem dla TIRów koło Dworca Zachdoniego w Warszawie, który jest za nisi dla ciężarówek i linią śrenicową tamże za niską dla pietrowych wagonów bo nowy nasyp położono na starym zamiast stary usunąć.
      Według kolwejarzy dwa nowe tory na trasie Gdynia-Warszawa położono w takiej odległości względem siebie jak poprzednie czyli te rozebrane. Zaoszczędzono na kosztach budowy ale "zapmiano", że aby wpuścić na trasę nowe szybkie pociągi odstęp ten musi być znacznie większy. Super temat dla dziennikarzy Gazety. Szukajcie a znajdziecie Panie i Panowie.
    • Gość: gość Pendolino pojedzie po polskich torach? Trzeba z... IP: 213.199.219.* 01.10.10, 11:55
      Furgalski znowu walnął jak ślepy w płot. Jaka konkurencja? Pendolino i EN57? Kogo z czym? nie ma w Polsce firmy która może konkurować z Pendolino. Mamy więc do wyboru:
      1. bez dopłat drogie Pendolino (koszty eskploatacji przełożone na bilety) i EN57 w IR (PR nie płacą za nic kontrahentom więc mają tanie bilety).
      2. z dopłatami średniej ceny wygodne i szybkie Pendolino (obniżenie ceny biletów dzięki dopłatom - więcej ludzi jedzie),
      Konkurencja na kolei to mit! nie ma jej w Niemczech, nie ma w Anglii tam właśnie rozwiązuje się sprawę przy pomocy kontraktu na 10 czy 15 lat.
      • Gość: K Re: Pendolino pojedzie po polskich torach? Trzeba IP: 212.180.165.* 01.10.10, 12:00
        odezwał się znawca.... jak to nie ma konkurencji w Anglii ?

interregio pokazało, jak bardzo konkurencja jest w stanie obnniżyć ceny.
        poza tym nie en57, bo na wwa-krk jeżdżą już chyba tylko wagony.
        a wagon na 160 to już realna konkurencja dla pendolino.
    • Gość: m_G Re: Pendolino pojedzie po polskich torach? Trzeba IP: *.stacje.agora.pl 01.10.10, 11:56
      Oryginalne podejscie.
      to ma nie funkcjonować "JAKOŚTAM" tylko ma funkcjonować DOBRZE. Wolny rynek wymusza konkurencję, co za tym idzie walkę o klienta - czyli obniżanie kosztów -> obniżanie cen.
      Pomyśl jak wygladał rynek telekomunikacji 10 lat temu, jak wygląda teraz (ceny połączeń, internet etc.) mimo iż nadal TP ma powiedzmy monopol.
      Wolny rynek to sukces konsumenta. Teraz pomyśl tak - nie "nie ma kto dać tej kwoty" tylko powinien się znaleźć prywatny przewoźnik który puściłby te pociągi, to wymusi obniżanie cen i podnoszenie standardów na PKP (chyba że ktoś wreszcie to sprywatyzuje) i uwierz mi że każdy będzie zadowolony.
      Nie wiem skąd u Ciebie takie podejście, ale ok, wszystko może być Państwowe, tylko pomyśl co masz z tego że co miesiąc oddajesz grubą kasę ze swojej pensji. Ja uważam że mam bardzo mało, w porywach "NIC"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka