Dodaj do ulubionych

"DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pensje

IP: 222.128.41.* 22.10.10, 08:19
A ja jestem za. Tylko wyzsze pensje zapewnia wieksza inwestycje w miejsca pracy i lepsza jej organizacje.

Nie chce zyc w spoleczenstwie, w ktorym ludzie zarabiaja 1200 zl.

Policzcie prosze jak zmienilo sie nasze PKB od 1990, a jak zmienila sie minimalna pensja.
Obserwuj wątek
    • Gość: diakon Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens IP: *.chello.pl 22.10.10, 08:31
      Płaca minimalna to i tak fikcja, większość pobierajacych ja osób pobiera drugą pod stołem, problemem nie jest wysokość pensji minimalnej, lecz koszty jakimi obciązone są wynagrodzenia w uproszczeniu to 70%, jeśli ty dostajesz 1000 zł, to przedsiebiorca płaci za ciebie 1700 zł.
      • polsz Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens 22.10.10, 08:41
        a w takiej Danii pracownik dostaje 1000 a przedsiębiorca wykłada na to 3500... I jakoś Duńczycy nie oszukują wypłacając pod stołem
        • Gość: eeeeee Prosze podac zrodlo informacji IP: *.motorola-solutions.com 22.10.10, 08:56
          tej "rewelacji"
          • tetlian Płace minimalne to zło 22.10.10, 10:18
            Jakim prawem państwo miesza się w umowy zawierane między pracownikiem, a pracodawcą. Skoro zarówno pracownik, jak i pracodawca zgadzają się na taką, a nie inną pensję, to znaczy że im ona pasuje. I nikt nie powinien się do tego mieszać.

Zamiast gwarantowania płacy minimalnej, państwo powinno obniżyć podatki do minimum, tak by podnoszenie pensji było bardziej opłacalne.
            • Gość: ferdek Re: Płace minimalne to zło IP: 91.193.184.* 22.10.10, 11:32
              Masz rację nie powinno byc placy minimalnej,ale jest jeden warunek,nie będzie bezrobocia wtedy kapitalista i pracownik będą rozmawiać o pensji na rownych prawach
              • Gość: mmk Płace minimalne sa potrzebne! IP: *.acn.waw.pl 22.10.10, 11:51
                Pensja minimalna musi byc okreslona, bo inaczej wlasciciele firm beda bez zenady wyzyskiwali swoich pracownikow.

Jestem ZA rezolucja PE, ona nie nakazuje rownych pensji minimalnych we wszyskich panstwach, tylko pensji minimalnych w %, gwarantujacych godziwe zycie!!!! W Polsce wyzyskuje sie biednych ludzi! Ta rezolucja to walka z bieda i wykluczeniem spolecznym.

Oczywiscie wlasciciele firm beda przeciw.
                • tetlian Re: Płace minimalne sa potrzebne! 22.10.10, 12:04
                  > Oczywiscie wlasciciele firm beda przeciw.

Ja jestem zwykłym szarym pracownikiem i też jestem przeciw.
                • imw w Szwajcarii nie ma urzedowej płacy minimalnej 22.10.10, 13:52
                  a zarobki są wysokie,
                  jak to wytłumaczysz?

w kilku krajach "starej unii" tez nie ma urzędowej płacy minimalnej
                  • Gość: aszx Re: w Szwajcarii nie ma urzedowej płacy minimalne IP: *.legnica.vectranet.pl 22.10.10, 14:42
                    Może mają normalnych pracodawców?
                    • darr.darek Re: w Szwajcarii nie ma urzedowej płacy minimalne 22.10.10, 16:23
                      Gość portalu: aszx napisał(a):
                      > Może mają normalnych pracodawców?

No i tacy laicy czy wręcz ignoranci, którzy nie rozumieją podstaw omawianego tematu, mają zarazem większość zakrzykującą mądrzejszych.
                      Jeden z drugim socjalista nie wie dlaczego są wysokie płace w krajach nie mających płacy minimalnej (nota bene Niemcy też nie mają płacy minimalnej, ale by uwalić szybciej rozwijających się sąsiadów to popierają wysoką płacę min. i być może nawet u siebie wprowadzą płacę minimalną), ale chętne pobredzi na forum, że socjalistyczne ustawodawstwo podniesie płace i poprawi los ludzi pracy. Jeden z drugim lewak pewnie nawet słyszał o socjalizmie bolszewickim, który chciał odgórnie poprawiać los ludzi pracy i mimo pełni władzy doszedł do IMPONUJĄCEJ płacy 20 dolarów na miesiąc (w u Czechów i NRD-owców nawet doszli do płacy 60 dolarów na miesiąc). Jeden z drugim lewicowiec wie na podstawie takich chwilowych olśnień, że nic z tego nie rozumie, ale ... popie..yć na forum lubi i nie omieszka się udzielić.
                      Co gorsza, lewicowi ustawodawcy rozumiejący z gospodarki tyle samo ten aszx też chcą się udzielać w parlamencie. I potem wychodzi co wychodzi.

• Gość: R Re: w Szwajcarii nie ma urzedowej płacy minimalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.10, 16:30
                        > Jeden z drugim socjalista nie wie dlaczego są wysokie płace w krajach nie mając
                        > ych płacy minimaln

UK ma płacę minimalną.

Niemcy też nie mają płacy minimalnej, ale by uw
                        > alić szybciej rozwijających się sąsiadów to popierają wysoką płacę min.

Mają, mają cwaniaczku. Ale nie na poziomie krajowym, tylko w poszczególnych dziedzinach gospodarki, uzgadnianą ze związkami.
                        • darr.darek Re: w Szwajcarii nie ma urzedowej płacy minimalne 22.10.10, 18:01
                          Gość portalu: R napisał(a):
                          > > Niemcy też nie mają płacy minimalnej, ale by uw
                          > > alić szybciej rozwijających się sąsiadów to popierają wysoką płacę min.[/
                          >Mają, mają cwaniaczku. Ale nie na poziomie krajowym, tylko w poszczególnych dzi
                          >edzinach gospodarki, uzgadnianą ze związkami.

No i robisz za typowego matołka, który nie potrafi się pogodzić z faktami.
                          Nie mają ustawowej płacy min. i dlatego też legalnie zatrudniony przy zbiorze warzyw robotnik ze wschodu czasami zarabia kilkaset euro na miesiąc za 10-godzinną pracę dzienną. Całkowicie zgodnie z prawem niemieckim, a nie zarabia np. 100 euro/m-c tylko dlatego, że nie byłoby takich chętnych do wykonania takiej pracy (czyli, dla lewicowych matołków, to jest właśnie z prawa podaży-popytu).
                          Znałem gościa z NRD, któremu wile lat temu zaproponowano w Drezden 800 euro/m-c za pracę informatyka (żaden zw.zaw. się za nim nie wstawiał :) , nie zgodził się, wyjechał do zachodnich landów RFN i po kilku latach wrócił z doświadczeniem i na dużo lepszą płacę (znów, żadne związki mu nie załatwiły tej nowej, wysokiej płacy).
                          Znam historię ekspedientki, która w zachodnim landzie zarabiała 700 euro i też żaden związek nie wstawiał się za nią. Ale matołki pewnie znów poplotą sobie swoje bleble.

• hadare Re: Płace minimalne to zło 22.10.10, 11:50
              bo zakazane jest niewolnictwo.

pracodawcy to by chcieli żeby 500 zł dawać... bo konkurencyjność byłaby większa.
              • tetlian Re: Płace minimalne to zło 22.10.10, 12:03
                > pracodawcy to by chcieli żeby 500 zł dawać... bo konkurencyjność byłaby większ
                > a.

Przecież nikt nikomu nie kazałby godzić się na taką pracę.
          • Gość: ' mi tam pińcet złoty wystraczy na meisiąc IP: *.chello.pl 22.10.10, 10:21
            @
            • Gość: Marcin Re: mi tam pińcet złoty wystraczy na meisiąc IP: 80.54.33.* 22.10.10, 11:01
              Śmiech mnie pusty ogarnia jak czytam te czerwone brednie i durne pomysłu mogące zadowolić tylko skończonych matołów. Szkoda czasu na dłuższy wywód więc pierwszy z brzegu argument niech będzie za Bastiatem, który mówi np.: "Nigdy nie zobaczysz fałszywej zasady, która byłaby doprowadzona do samego końca. Niekonsekwencja socjalisty jest granicą jego absurdalności, a jednocześnie na nią dowodem". Odpowiedzcie sobie teraz na pytanie skoro płaca minimalna to takie dobre rozwiązanie to dlaczego nie iść tą dobrą drogą i nie zrobić np. 10 000 jako minimum?
              • krk01 Re: mi tam pińcet złoty wystraczy na meisiąc 22.10.10, 11:19
                niestety jestes glupi.. zadnej logiki w tym nie ma co napisales i nie wnosi to pytanie kompletnie nic do dyskusji tutaj... przeczytaj i zastanow sie nad tym co napisales... dawniej czytaj w sredniowieczu bylo tak ze pan i wladca mogl narzucic ci podatki jakie chcial nawet takie ktore powodowaly ze umierales z glodu.... pomysl nad tym co napisalem moze sie naie przegrzejesz i odpowiedz sobie co bzdurnego napisales... i po co jest placa minimalna a w panstwie gdzie jej nie ma prog podatkowy gdzie nizej niego nie placi sie podatku czyt Niemcy... jak bedziesz chcial wiecej zobacz ile sie zarabia w Niemczech rocznie zeby zaczac placic podatek panstwu...
                • Gość: Marcin Re: mi tam pińcet złoty wystraczy na meisiąc IP: 80.54.33.* 22.10.10, 12:22
                  Pytanie brzmi. Jeśli płaca minimalna jest taka dobra to im wyższa tym lepiej zgadza się?
                  • krk01 a wystarczy w google wpisac... 22.10.10, 13:08
                    albo pani na lekcji zapytac...
                    "Międzynarodowa Organizacja Pracy (UE opiera się na regulacjach MOP) zakłada, że płaca minimalna powinna zapewnić poziom życia pozwalający na uczestnictwo w życiu danej społeczności i zapobiegający pauperyzacji oraz wykluczeniu społecznemu. Niemniej MOP uznaje, że poziom płacy minimalnej może być uzależniony od sytuacji ekonomicznej kraju. I szczerze mówiąc, Polsce akurat do tego bliżej (tzn. rozwinięcia definicji). Warto dodać, że pojęcie płacy minimalnej odnosi się do pracy przeciętnej (prosta, lekka, w warunkach nieuciążliwych)."
                    jak cos nie rozumiesz to pytaj... pauperyzacja trudne slowo wpisz w google..
                    • krk01 Re: a wystarczy w google wpisac... 22.10.10, 13:10
                      choc w przypadkach wielu tu piszacych i rzadzacych mozna mowic o pauperyzacji intelektualnej niestety...
        • Gość: klepaucius34 Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.10, 09:06
          Klamiesz. Akurat w Danii obciążenia pracy należą do jednych z najniższych w Europie (procentowo oczywiście)
          • kosmiczny_swir Problem lezy w strukturze gospodarki 22.10.10, 09:58
            Problem lezy w strukturze gospodarki. Dania ma gospodarke oparta na wiedzy i zaawansowanych technologiach. Dunskie firmy nie konkuruja cena produktu a jego wartoscia dodana.

Polscy przedsiebiorcy z reguly nie maja pojecia o takich rzeczach jak wartosc dodana, nie chce im sie inwestowac w rozwoj produktu ani R&D, wola wysiskac co sie da z pracownikow, zeby konkurowac cena. Z takimi przedsiebiorcami daleko nie zajdziemy.

Montownie nie sa lepsze, w prawdzie produkuja towary o wysokiej wartosci dodaje, ale zysk z tego ma centrala i centrala z tego zysku placi podatki w swoim kraju. Zobaczcie jaki procent wplywow do budzetu stanowi CIT w Polsce i w Niemczech.
            • miguell Re: Problem lezy w strukturze gospodarki 22.10.10, 10:06
              Pewnie walnąć 60% średniej unijnej jak chcą Niemcy

Z automatu połowa Polaków będzie bezrobotna i będzie musiała "nach Arbeit fahren"

A w Polsce zostaną emeryci

Świetny niemiecki pomysł. Nasz rząd jak sądzę to poprze
              • Gość: MichalM Re: Problem lezy w strukturze gospodarki IP: *.rwd.prospect.pl 22.10.10, 10:19
                Nie bedzie zadnych emerytow, emeryci maja emerytury z pensji pracujacych, beda natomiast niemal martwi z glodu zimna i chorob starcy
              • krk01 Re: Problem lezy w strukturze gospodarki 22.10.10, 11:24
                nastepny myslacy inaczej... 60% sredniej krajowej koleczku...tj 3000zl to jak ci szybko wylicze jest 1800zl brutto...
                • miguell Re: Problem lezy w strukturze gospodarki 22.10.10, 12:10
                  Zanim zaczniesz wymyślać innym naucz się najpierw czytać.
                  Pisałem o średniej unijnej

Jeżeli średnia unijna to 2500 E to 60% to coś koło 1500 E czyli 6000 PLN

Z dnia na dzień wycinamy ludzi którzy zarabiają mniej niż 6000 z rynku
                  Zapłacisz mi pensję 6000 zł miesięcznie ??

Polacy pójdą na bezrobocie a rynek wewnętrzny się załamie

Niemcy załatwią nas bez mydła
                  • Gość: xyz Re: Problem lezy w strukturze gospodarki IP: *.cegedim.fr 22.10.10, 12:28
                    Przecież w artykule mowa o średniej w danym kraju a nie dla całej UE.
                    • miguell Re: Problem lezy w strukturze gospodarki 22.10.10, 13:09
                      Nigdzie nie jest zapisane że w danym kraju

Zapisane jest że UE dąży do tego aby pensja minimalna wynosiła 60% średniej
                      • Gość: g Re: Problem lezy w strukturze gospodarki IP: *.legnica.vectranet.pl 22.10.10, 14:47
                        Przeczytaj uważnie artykuł.
                        Pomogę:
                        "[...] Adam Ambrozik, ekspert Pracodawców RP mówi, że wcielenie jej w życie oznaczałoby dla Polski konieczność wzrostu wynagrodzeń w krótkim czasie o 25 - 30 proc."
                  • radar1 Miguell, Ty chyba jesteś z PO ? 22.10.10, 12:47
                    Wskazuje poziom Twego rozumienia prostego tekstu. Zacytuję artykuł:

Pensja minimalna we wszystkich krajach Unii Europejskiej powinna wynosić 60 proc. średniej pensji - taką rezolucję przegłosowali deputowani Parlamentu Europejskiego. Adam Ambrozik, ekspert Pracodawców RP mówi, że wcielenie jej w życie oznaczałoby dla Polski konieczność wzrostu wynagrodzeń w krótkim czasie o 25 - 30 proc.

Gdzie tu jest mowa o średniej UE ??? Napisane jest wyraźnie, że pensja minimalna powinna wynosić ok. 60% średniej krajowej, nie europejskiej, a jej wysokość musiałaby wzrosnąć o ok 30%, czyli z 1000 do 1300 PLN netto dla płacy minimalnej. Zaiste, żądanie nieprawdopodobne w swej rozrzutności, rządzący aktyw musi bez zwłoki zareagować i knowania niecne ukrócić...
                    • miguell Re: Miguell, Ty chyba jesteś z PO ? 22.10.10, 13:14
                      Tak jestem z PO, Stowarzyszenia Wolnomularzy i Cyklistów

A ty co z młodzieżówki faszystowskiej??

"Napisane jest wyraźnie, że pensja minimalna powinna wynosić ok. 60% średniej krajowej"

Nie kłam i znajdź to zdanie w tekście radar1
                      Raczej wypowiadam się w poście przeciwko rządowi ponieważ spodziewam się że poprze tą komunistyczną rezolucję

Podejrzewam że jesteś jednak byłym PZPRowcem lub twoi rodzice to komuchy.
                      Wystarczy już uszczęśliwiania Polaków w gospodarce nakazowo-rozdzielczej

• radar1 Re: Miguell, Ty chyba jesteś z PO ? 22.10.10, 13:44

>
                        > Nie kłam i znajdź to zdanie w tekście radar1

Zdanie nie jest napisane wprost, ale logicznie wynika z następnego, o konieczności wzrostu pensji o
                        25-30%. Rozumiem, ze pensja minimalna po wzroście o 30% będzie teraz wynosić 6000zł, jak raczyłeś napisać w jednym ze swoich postów. Tekst jest całością, a nie zlepkiem pojedynczych zdań - to tak dla informacji, abyś na przyszłość pamiętał.

> Raczej wypowiadam się w poście przeciwko rządowi ponieważ spodziewam się że pop
                        > rze tą komunistyczną rezolucję
                        >
                        > Podejrzewam że jesteś jednak byłym PZPRowcem lub twoi rodzice to komuchy.
                        > Wystarczy już uszczęśliwiania Polaków w gospodarce nakazowo-rozdzielczej
                        >
                        No cóż.. powiem tylko tyle ze się najzwyczajniej na świecie mylisz. A swoją drogą to jest interesujące - każda krytyka rządzącej partii wywołuje od razu pomówienia o przynależność do PZPR, SB albo do debili z PIS. Tylko przypomnę, że niejaki p. Czempiński, były oficer SB, twierdził publicznie, ze to on zakładał PO. A jeden z trzech tenorów współpracował w PRL-owskimi służbami specjalnymi, do czego sam się przyznał. Można tu jeszcze wspomnieć o jednym z najważniejszych ministrów obecnego rządu, że by nawet nie pisać o tym co się dzieje w samorządach -u mnie cała rządząca wierchuszka (z PO) to albo byli partyjni bonzowie, albo też ich potomkowie lub ich marionetki.
                        A podniesienie pensji z 1000 do 1300zł to zaiste komunizm w najczystszej postaci - z tym trzeba walczyć, jeszcze się hołocie zacznie za dużo wydawać hehehe.
                        • Gość: g Re: Miguell, Ty chyba jesteś z PO ? IP: *.legnica.vectranet.pl 22.10.10, 14:49
                          Nie gorączkuj się, koleś ma najwyraźniej problemy z logicznym myśleniem i wyciąganiem wniosków :)
              • kosmiczny_swir Przeczytale w ogole moj post? 22.10.10, 12:25
                Przeczytale w ogole moj post? Nie musimy miec glodowych pensji zeby byc konkurencyjni. Gospodarki skandynwaskie mimo bardzo wysokich pensji i podatkow sa jedynmi z najbardziej konkurencyjnych poniewaz ich firmy konkuruja wartoscia dodana i technologia a nie kosztami pracy!
                • miguell Re: Przeczytale w ogole moj post? 22.10.10, 13:20
                  Oczywiście
                  Tylko że startowaliśmy 50 lat po Niemczech i 100 lat po Danii w budowaniu kapitalizmu

Wyjaśnij mi dlaczego nie rozwijasz fabryki kondensatorów Twojego taty i nie konstruujesz obecnie satelitów?

Ja dla przykładu odziedziczyłem prywatny bank PRLowski i obecnie po fuzji rozwijam grupę Finansową przejmującą aktywa w byłym NRD
                  • kosmiczny_swir Re: Przeczytale w ogole moj post? 22.10.10, 13:24
                    Po pierwsze, w Niemczech jest socjalna gospodarka rynkowa a nie kapitalizm taki jak chcą tego polscy liberałowie. Niemczy z XIX wiecznym kapitalzmem skończyli bardzo szybko, bo już w czasach Bismarcka.

W Danii natomiast jest gospodarka oparta na wiedzy. Problemem w Polsce jest to, że polskie firmy zamiast inwestować w rozwój produktu i technolgoię kombinują jak tu zapłacić mniej pracwnikowi albo jak by tu zatrudnić go na umowę zlecenie, żeby nie płacić na jego emeryturę.
                  • Gość: patt13 Re: Przeczytale w ogole moj post? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.10, 13:36
                    Hmm. Prywatny bank w PRL-u ?
                    To daje dużo do myślenia.
          • krk01 Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens 22.10.10, 11:21
            co tzn procentowo? procentowo do czego? bo jak narazie ja place za produkty tyle samo co Niemiec a jak to jest do twojego procentowo..? boze ludzie wy chodziciew do gimnazjum czy co?
        • Gość: autor Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens IP: *.cdma.centertel.pl 22.10.10, 11:14
          To jest powód przez ktory Dania stanęła, a dokładniej jej gospodarka.
          • hooligan1414 bzdury, co ty w ogóle wiesz o Danii? 22.10.10, 11:29
            To gospodarka oparta o know-how i technologię. Przykład z mojej działki - firma Grundfos - ansolutny lider techniki pompowej w skali ŚWIATA - kupuję to wszędzie, choć w porównaniu z konkurencją są to produkty nietanie. ale mimo to biorą to (przeważnie w przemyśle), bo nowoczesne i niezawodne. Same Chiny kupuja na setki milionów Euro. Dobrze zarabia na tym duński inzynier, który to pracował i dyński robotnik, który to produkuje. Można? można. w kilkumilionowym kraju.
      • tornson Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens 22.10.10, 10:21
        Gość portalu: diakon napisał(a):

> Płaca minimalna to i tak fikcja, większość pobierajacych ja osób pobiera drugą
        > pod stołem, problemem nie jest wysokość pensji minimalnej, lecz koszty jakimi o
        > bciązone są wynagrodzenia w uproszczeniu to 70%, jeśli ty dostajesz 1000 zł, to
        > przedsiebiorca płaci za ciebie 1700 zł.
        Problemem jest liniowe opodatkowanie, wszelkie podatki, składki i tzw. koszty pracodawcy to ok 40%, mniej więcej tyle samo dla niewolnika zasuwającego za 1300 i dla prezesa czy innego fagasa na managerskim stołku kasującego 5-6 cyfrową sumkę.
        • Gość: MichalM Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens IP: *.rwd.prospect.pl 22.10.10, 10:28
          W czym jest problem w tym ze prezes ktory zarabia sto razy wiecej placi sto razy wiecej podatku czy w tym ze jak mu wezmiesz sto razy wieksza skladke na ZUS to trzeba mu bedzie dac sto razy wieksza emeryture
          • zjadaczkartofli Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens 22.10.10, 10:55
            Na szczęście (albo niestety) tak to nie działa. Powyżej pewnego progu składu ZUS na emeryturę przestają być odprowadzane - właśnie po to, żeby nie wypłacać komuś 30k emerytury z budżetu. Natomiast zarabiający dużo płacą ciągle procent składek rentowych, chorobowych, itd.
            • tornson Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens 22.10.10, 11:23
              zjadaczkartofli napisał:

> Na szczęście (albo niestety) tak to nie działa. Powyżej pewnego progu składu ZU
              > S na emeryturę przestają być odprowadzane - właśnie po to, żeby nie wypłacać ko
              > muś 30k emerytury z budżetu. Natomiast zarabiający dużo płacą ciągle procent sk
              > ładek rentowych, chorobowych, itd.
              I dlatego ZUS trzeba zlikwidować i przejść na europejski system emerytalny oparty na solidarności pokoleniowej płacąc wszystkie emerytury z bieżących podatków. Idiotyzmem jest byłoby dawać jakieś super-wielkie emerytury najlepiej zarabiającym, całe życie są uprzywilejowani, dlaczego mają być jeszcze uprzywilejowani poprzez emeryturę?
          • tornson Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens 22.10.10, 11:21
            Gość portalu: MichalM napisał(a):

> W czym jest problem w tym ze prezes ktory zarabia sto razy wiecej placi sto raz
            > y wiecej podatku
            W każdym cywilizowanym kraju obowiązują wyższe stawki procentowe dla lepiej zarabiających. Kapitalizm to taki system gdzie zbyt często ludziom płaci się na pracę czy umiejętności ale za cwaniactwo i koneksje, progresja podatkowa ma te patologie trochę zminimalizować.

> czy w tym ze jak mu wezmiesz sto razy wieksza skladke na ZUS t
            > o trzeba mu bedzie dac sto razy wieksza emeryture
            Dlatego ZUS i wszelkie składki trzeba zlikwidować, wszystko wrzucić z podatek. A emerytury płacić wszystkim którzy pracowali takie same. Nie muszą być nawet przesadnie wysokie, grunt by starczały na godne życie, plus oczywiście dodatki dla osób schorowanych na opiekę lekarską, sanatoria i leki. Bogacz nawet przy progresywny opodatkowaniu, nawet gdyby musiał płacić >50% podatku i tak będzie miał szmal by sobie odłożyć na emeryturę coś ekstra.
      • krk01 co mnie to obchodzi!!!!! 22.10.10, 11:12
        kolejne powtarzane wkolko bzdury.. jesli tyle placi to koszty wytworzenia czegos sa nie 1000zl tylko 1700zl i co? ja zarabiam 2000zl a nie jak mi ktos mowi brutto 3500zl bo na oczy tego nie widzialem... niech zalozy firme w niemczech tam bedzie placil 2500 euro przy takich samych cenach sprzedazy jego pieprzonych uslug!!!!! BZDURY BZDURY BZDURY a w Szwecji ile pracodawca ma koszt utrzymania pracownika ze wzgledu na rozwiniety socjal? powtarzacie farmazony i tyle... Polski producent wytwarza barachlo i nie sprzeda tego nigdzie tylko w krajach biedakow takich jak polska a jak robi cos dobrze i sprzedaje w ue to zarabia o tyle wiecej niz ten sam co produkuje w ue o ile wydaje mniej na frajerow ktorzy uwierzyli w to co ty piszesz wlasnie... dlaczego przenosza fabryki na ukraine? zeby mieli tansze wyroby na rynku dla klienta czy zeby zarobic wiecej i wypchac kieszenie? hahaha do tego afery w polsce zwiazane ze spolkami firm handlujacymi np wyrobami budowlanymi ktore dzieki tym umowom nie zmniejszaly cen na zasadach konkurencji i kto byl walony po rogach? jak to mowi guru co niektorych niewidzialna reka rynku? hahaha
        • Gość: Ja Zostań producentem IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.10, 11:28
          Do dzieła. Masz pełne prawo w tym systemie założyć firmę i zatrudniać ludzi. Czemu tego nie robisz? Splajtowałbyś?
          • krk01 Re: Zostań producentem 22.10.10, 11:40
            a czyja to wina?? w angli niemczech i innych majac firme jesli zarabiasz na swoje utrzymanie i nie przekraczasz pewnej kwoty rocznie masz mozliwosc nie placenia podatkow!! a u nas czy wykazujesz zysk czy strate po 3 latach placisz takie same!!1 tam wiedza ze lepiej nie brac od goscia myta byle sie sam utrzymal a moze i przy okazji dal kase do utrzymania sie 3 nastepnych pracownikow niz miec z nimi problem i lozyc z panstwowej kasy na ich utrzymanie. mysle ze jak srednia miesieczna bylaby 9tys zlotych to nikt z polakow nie zastanawialby sie nawet dac 1000zl dodatkowo na ubezpieczenie zdrowotne dla przykladu...
            • Gość: Ja Re: Zostań producentem IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.10, 11:53
              To może wprowadzić obowiązek samozatrudnienia w Polsce. Zlikwidować ZUS i US. Wojsko finansować z VAT. Nie będzie potrzebna żadna płaca minimalna:)
              A konkretnie co do tego o czym mówisz, to rzeczywiście, koszty pracy są wysokie, czy zarabiasz czy nie zarabiasz musisz płacić i jest to problem. Ale to nic nie zmienia w kwestii tego, że sztuczne wymyślanie jakiegoś minimum ponizej którego ludzie mają być bezrobotnymi w czymkolwiek pomoże. Teraz jest tak, że jeśli pracownik wypracuje te 2000zł to można go zatrudnić a później jak wypracuje 2000 to bedzie siedział na bezrobociu bo sie go zatrudniać nie opłaci. No i znowu jest to o czym piszesz, czyli że trzeba będzie sie opiekować tak samo jak przy konieczności płacenia ZUSów itp. niezaleznie od tego, czy sie zarabia czy nie.
      • 444a Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens 22.10.10, 11:36
        > Płaca minimalna to i tak fikcja, większość pobierajacych ja osób pobiera drugą
        > pod stołem

Piszesz to na jakiej podstawie? Chcesz powiedzieć, że korporacje do których należą Tesco, Biedronka, Link4 itd. płacą pracownikom pod stołem?????
    • Gość: amon W Polsce jak zwykle dziadostwo IP: *.satfilm.net.pl 22.10.10, 08:32
      A w Polsce ma być jak zwykle dziadostwo. Od 20 lat różni "eksperci" dbają, żeby przedsiębiorcy i inwestorzy mieli w Polsce mnóstwo półniewolniczej siły roboczej, która będzie szczęśliwa z samego faktu posiadania pracy. Dość tego upodlenia, czas równać do Europy Zachodniej, a nie do Azji.
      • Gość: wp Re: W Polsce jak zwykle dziadostwo IP: 62.29.248.* 22.10.10, 08:42
        Nie baz przyczyny w Polsce powstają centra finansowe\usługowe dla rożnych dużych firm, montownie RTV/AGD itp... W Europie mamy przewagę właśnie dzięki niskim pensjom, wzrosną minimalne wynagrodzenia = wzrośnie bezrobocie. Lepiej mieć coś niż nie mieć nic...
        • Gość: Kargul Re: W Polsce jak zwykle dziadostwo IP: *.ttecorp.com 22.10.10, 09:06
          Niskie pensje to celowe działanie ,a przyczynili się do tego nasi POLITYCY .Po komunie bylo co prywatyzować ,lecz po TYCH ,,LIBERAŁACH'' OSTANĄ SIĘ JENO HALE MAGAZYNOWE I STADA BIEDRONEK.
          Tylko silna władza ,np BEZKOMPROMISOWA SIŁA NACJONALISTYCZNA JEST W STANIE ZAPROWADZIĆ PORZĄDEK W TYM NASZYM BAŁAGANIE .Zmarnowano ponad 20 lat ,gospodarka padła ,wytwarzający dochód narodowy -są we własnym kraju najgorzej traktowani no i jedynie BIUROKRACJA rozwinęła się jak NIGDY.JEŻELI ,NASZE PIENIĄŻKI TRAFIAJĄ DO WSPÓLNEGO WORA ,to jest to korzystne dla władzy ,bo może ukryć swoją NIEUDOLNOŚĆ i BRAK KOMPETENCJI
        • Gość: pracownik Re: W Polsce jak zwykle dziadostwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.10, 09:43
          Ja tam wolę umierać wolny niż żyć jak niewolnik
        • kosmiczny_swir Klamiesz. 22.10.10, 09:59
          Klamiesz. Pensje w Szecji za duzo wyzsze niz w Polsce, a mimo to bezrobocie w Polsce jest wyzsze niz w Szwecji.

Polskie firmy musza wreszczie nauczyc sie konkurowac czyms wiecej niz cena.
          • buj_w_chucie A tu Cie ponioslo 22.10.10, 10:46
            Generalnie oczywiscie bardzo sensownie piszesz przy kazdej nadarzajacej sie okazji o podstawowoym problemie polskiej gospodarki jakim jest jej struktura.

W tym jednak wypadku koles ma racje. W krotkim okresie podniesienie placy minimalnej musi podbic bezrobocie, bo firmy, opierajace swoja pozycje na rynku na niskich kosztach beda podniesc ceny produktow, przez co straca jedyny atut jaki maja. W dluzszym okresie byc moze taka dodatkowa "petla" na szyi polskiej gospodarki by wymusila przemiany strukturalne w kierunku nowych technologii. Chociaz swiadomosc problemu jest bliska zeru, wiec szczerze w to watpie. Z tego co czytam na forach "nowe technologie" oznaczaja dla wiekszosci Polakow przemysl samochodowy, AGD i jakas tam elektronike. Malo kto zdaje sobie sprawe z tego, ze "nowe technologie" to takie, ktorych po prostu jeszcze nie wynaleziono...
            • tornson Re: A tu Cie ponioslo 22.10.10, 11:56
              buj_w_chucie napisała:

> W tym jednak wypadku koles ma racje. W krotkim okresie podniesienie placy minim
              > alnej musi podbic bezrobocie, bo firmy, opierajace swoja pozycje na rynku na ni
              > skich kosztach
              Firmy opierające swoją działalność na pół-niewolnictwie trzeba tępić.

> beda podniesc ceny produktow, przez co straca jedyny atut jaki m
              > aja.
              I zdechną, a ich miejsce na rynku przejmą firmy które konkurują jakością i organizacją pracy a nie niewolnictwem siły roboczej, tylko się cieszyć! :)
              • radar1 a Ty bajkopisarz jesteś 22.10.10, 13:57
                W pełni się zgadzam z tym , że to by było pięknie, jakby takie firmy weszły. Ale takich firm u nas nie ma i nie zanosi się aby były, prawie cała nasza gospodarka opiera się tylko o tanią siłę roboczą. Jeżeli jej zabraknie, nie zostanie zastąpiona gospodarką opartą na wiedzy, której po prostu nie ma, rozrośnie się tylko szara strefa.
                • Gość: Valentyn Re: a Ty bajkopisarz jesteś IP: 66.90.104.* 22.10.10, 14:54
                  Toż on dopiero co głosił wszem i wobec niesłychaną ważność dla gospodarki,
                  "praktyków" (pół-niewolników) z młotkami w garści.
                  A teraz "nowe technologie" mu się marzą! :)) Kto ma je wymyślić i wprowadzić?
                  "Praktycy" z młotkami"? Przecież nie on! On przecież ma przecież tylko "papierek",
                  i zero "praktyki".
            • Gość: xawery Re: A tu Cie ponioslo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.10, 11:56
              Totalne brednie. Firma zatrudnia 100 ludzi, płaci im 137 000 zł brutto a zysk firmy netto wynosi 1 000 000 zł, to jest zysk po wypłacie pensji szefowi. To sie ku...a pytam po chugona podnosić cene produktu, aha po to żeby imć pan "pracodafca" nowego majbacha se pokupił. Wszyscy którzy twierdzą że określenie minimalnej płacy na poziomie 60% średniej jest złe są kretynami albo złodziejskimi pracodawcami. Unii chodzi o to żeby ludzie nie pałętali się za robotą po Europie tylko siedzieli u siebie, chcą też zatrzymać własny kapitał u siebie, chcą zmusić nowicjuszy w unii do konstruktywnego myślenia i działania na rzecz własnych gospodarek itd. itp. Tylko durny polaczek nie potrafi tego zrozumieć i twierdzi że unia to komuna i siedzą tam idioci. Idioci to my Polaczki.
              • miguell Re: A tu Cie ponioslo 22.10.10, 12:16
                Tak załóż firmę, kupuj se maybachy i saaby ale wypłacaj każdemu pracownikowi > 6000PLN
                Dobrze?

Socjalistom dobrze się gada o regulowanych pensjach przez państwo
                Co za te pensje można było kupić pokazał nam PRL
                • Gość: xawery Re: A tu Cie ponioslo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.10, 12:28
                  Uderz w stół a nożyce się odezwą. Jak by każdy obywatel tego kraiku założył firmę to też każdy miał by chooja wielkiego a nie kasę. Zastanawiam się jak udało się rozwijać biznes takim socjalistom jak Krupp czy Henckel i wielu innych socjalistów XIX wiecznych, który postawił całe dzielnice robotnicze, przychodnie lekarskie, szkoły a i robotnik zarabiał godnie. Pewnie dlatego że czasem zrezygnowali z wybudowania kolejnego pałacu.
            • kosmiczny_swir No wlasnie, swiadomosc problemu 22.10.10, 12:35
              No wlasnie, swiadomosc problemu jest bliska zeru, a to jest powod, dlaczego tak jest jak jest. Z czego sie bierze dziura budzetowa? Z tego, ze chcemy miec panstwo na poziomie Europy Zachodniej a strukture gospodarki mamy taka jak Bangladesz. Tania sila robocza oznacza niskie wplywy z PIT, niskie wplywy z VAT, bo konsumpcji nie ma, firmy konkurujace cena robocizny a nie wartoscia dodana tez maja niskie dochody, wiec wplywy z tytulu CIT sa niskie. Z taka gospodarka mozemy nie mozemy sobie pozwolic ani na infrastrukture ani na edukacje ani na sluzbe zdrowia taka jaka jest w Niemczech. Jednak zaden polityk tego nie widzi. Wszyscy mysla, ze gospodarke mozna zmienic zongluja stawkami podatkow. Hovno prawda. Trzeba zmusic polskie firmy do ewolucji, do wytwarzania produktow o wysokiej wartosci dodanej, trzeba polskim firmom dac technologie. Uczelnie nie moga byc fabrykami magistow. Uczelnie musza tworzyc technologie ktora potem beda mogly wykoszrystac polskie firmy. O tym zadna partia polityczna nie mowi, ani zaden ekonomista. Oni sa po prostu zbyt tepi i ograniczeni zeby to zrozumiec.
              • mecenas_misiura Re: No wlasnie, swiadomosc problemu 22.10.10, 12:57
                Masz rację. Tylko żeby to zrealizować potrzeba paru tysięcy takich akcji jak ta w Łodzi...
            • Gość: edek Re: A tu Cie ponioslo IP: *.omnipay.ie / 192.168.0.* 22.10.10, 14:39
              > hodowy, AGD i jakas tam elektronike. Malo kto zdaje sobie sprawe z tego, ze "no
              > we technologie" to takie, ktorych po prostu jeszcze nie wynaleziono...

w zasadzie masz racje ale pieniadze mozna zarabiac rowniez na nowym opakowaniu technologii znanych, taki powiedzmy Iphone w sumie nic nowego a kasa plynie

zreszta do etapu gdzie polacy beda umieli cos wymyslec a potem to jeszcze komercyjnie wykorzysta to lata swietlne
          • Gość: Ja Re: Klamiesz. IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.10, 10:57
            A do tego czasu jedź do GB popracować na zmywaku.
          • krk01 otóż to... 22.10.10, 10:57
            dzięki tej niby konkurencyjności w Polsce mamy kraj montowni i przedstawicieli handlowych.. sklepy sa tak naprawde sklepami internetowymi.. przykład? jakikolwiek sklep z elektroniką ma 3 produkty na półce 3 sprzedawców a jak chcesz kupić dany model wtedy będzie za 3-4 dni robocze hahaha w szt 1 i albo bierzesz albo bye bye... i to się nazywa sklep nie często firmowy.. nie produkujemy juz nic.. jak dla mnie 1zl może zamienić sie na 1 euro ceny i tak mamy takie same jak w niemczech albo i wyższe... dochodzi do absurdów że dziennikarzyny w jedynych słusznych mediach zarabiają ok 20tys miesięcznie, politycy więcej (średnia w unii to ok 9tys zl) reszta plebsu ok 2tys złotych to co oni myślicie beda mówic, że Ci co im tak płaca będą żli? Miecugow atakuje pluje jadem bo wie, że jak go wywalą to będzie zarabiał góra 4tys złotych.. itp itd.. własnie po to się ustala płacę minimalną żeby nie bylo przegięć w roznicach w zarobkach i nie bylo umierania z glodu.. Oczywiście są kraje gdzie nie ma placy minimalnej ale zwykle wtedy jest próg podatkowy ktorego jesli sie nie przekroczy to nie placi sie zadnych podatkow!!! a u nas? dziennikarz ze wzgledu na nabyte przywileje nie placi podatku od 50% swoich dochodow a tak zjadliwie atakuja górnikow, nauczycieli, policjantow.. różnica? ano taka, że nauczyciel zarabia 2 tys zlotych a dziennikarz typu lisek, ojejnik, mieciugow ktorzy uwazaja sie za swietych majacych jakies tam swiete prawa.. 200tys 300tys zlotych rocznie od czego 50% maja zwolnione z podatku tak ok zostaje im w kieszeni wiecej o 35%... sprawiedliwie???
            • szatek100 Re: otóż to... 22.10.10, 11:23
              O przepraszam bardzo! Lis 300 tysięcy rocznie ?! Drogi Panie, z tego co pamiętam przychodząc do TVP pan Lis otrzymał 300 tysięcy złotych MIESIĘCZNIE. Do tego oczywiscie dochodzi jeszcze stołek naczelnego we "Wprost" (pewnie jakieś 20-30 tysięcy) i skrobanie tekstów do Wybiórczej. Nic dziwnego, że pana Lisa (podobnie jak i innych "autorytetów") obchodza przede wszystkim tak ważkie kwestie, jak krzyże w miejscach publicznych czy prawa gejów. Dla problemów szarego obywatela po prostu brak im zrozumienia...
      • Gość: diakon Re: W Polsce jak zwykle dziadostwo IP: *.chello.pl 22.10.10, 10:22
        Gość portalu: amon napisał(a):

> A w Polsce ma być jak zwykle dziadostwo. Od 20 lat różni "eksperci" dbają, żeb
        > y przedsiębiorcy i inwestorzy mieli w Polsce mnóstwo półniewolniczej siły roboc
        > zej, która będzie szczęśliwa z samego faktu posiadania pracy. Dość tego upodlen
        > ia, czas równać do Europy Zachodniej, a nie do Azji.
        A kto ci broni założyć firmę to proste i stac sie przedsiebiorcą, możesz sobie wymyślić że w swojej firmie będziesz płacił pracownikom jak w Danii 2000E za 30h pracy , pracownicy bedą mieć godzin pracy mniej niż francuzi, socjal większy niz skandynawowie . Myślę że osiagniesz duży sukces, powodzenia
      • Gość: Ja Re: W Polsce jak zwykle dziadostwo IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.10, 11:24
        Przecież wszyscy którzy nie maja pracy mogą się samo zatrudnić. Mogą też zatrudniać innych. Do dzieła nikt was nie powstrzymuje.
    • Gość: x "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pensje IP: 192.100.112.* 22.10.10, 08:37
      Cieszcie się, cieszcie póki czas. Już widzę jak tabuny bezrobotnych (dziś zarabiających i tak zawyżoną pensję minimalną) liżą chlebuś (którego cena dostosuje się do podniesionych płac) przez szybkę.
      • Gość: no name Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.10, 09:50
        te tabuny bezrobotnych ukręcą Ci łeb i Ciebie zjedzą
      • koczisss Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens 22.10.10, 11:16
        Zawyżoną pensję minimalną, czyli niespełna 1000 zł na rękę?
        To wedle ciebie jest zbyt dużo?
        Przecież z tych pieniędzy nie da się wyżyć, a dla ciebie to zawyżona kwota?
    • Gość: thorndal Koniec z pracą "Murzynów" IP: 194.33.17.* 22.10.10, 08:51
      Nie rozumiem nigdy jednego, dlaczego wprowadzenie identycznych cen jak na Zachodzie nastąpiło w bardzo krótkim czasie, a nie może to samo być w przypadku wynagrodzeń. Co do cen, to nasi politycy oczywiście tłumaczyli się nakazami Unii. Druga sprawa, to konkurencyjność przedsiębiorstw. Dlaczego zawsze decydować musi o tym duża różnica w wynagrodzeniu? Czy choć raz nie możemy być lepsi ze względu na jakość wykonania czy lepszą technologię? Zawsze naszym argumentem jest niewolnicza praca ludzi za grosze. Czas z tym skończyć, może pracodawcy w Polsce zaczną też szanować pracowników.
      • Gość: Mieszkoi kompletna bzdura IP: 194.181.96.* 22.10.10, 09:03
        srednie wynagrodzenie w polsce rosnie (rowniez to realne po uwzglednieniu inflacji) wiec jestem pewien ze polacy dogonia 'stara unie' ale za iles lat. skokowe podniesienie pensji to drastyczna podwyzka kosztow firm, cen i spadek konkurencyjnosci polskich przedsiebiorstw.
        Efekt? srednia cena chleba to 5 zlotych i tabuny bezeobotnych ktorych na niego nie stac.
        Pensje podnosi konkurencyjna gospodarka, poprawa wydajnosci itp a nie unijne rozporzadzenie. A jak Thorndal'a ktos nie szanuje to juz twoj problem w relacjach interpersonalnych a nie gospodarki
        • Gość: olo Re: kompletna bzdura IP: 151.59.16.* 22.10.10, 09:43
          Gość portalu: Mieszkoi napisał(a):
          > srednie wynagrodzenie w polsce rosnie

To był żart? czy oderwany jesteś od rzeczywistości?

Pensja minimalna to 970zł , a samo utrzymanie mieszkania w Polsce jest jednym z najwyższych w Europie ~800zł , a od tego badania ceny poszybowały w górę.

Zobacz o ile wzrosła w tym roku cena gazu , energii ,wody żywności ile to będzie pod koniec roku? średnio 18%
          A w następnym roku powtórka ale jeszcze większa , paliwo , podatki ,WAT ,dodatki zabrane itd..

Pensje bardzo szybko realnie spadają , a ludzie sa coraz biedniejsi i pokazują to wszystkie statystyki , choć trzeba przyznać ze na zachodzie tez , tyle ze oni zarabiają 5x więcej a uwzględniając czas pracy świadczenia za które płaca podatki itp. wychodzi jeszcze więcej.
        • Gość: antyHipokryta Re: kompletna bzdura IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.10, 09:46
          za to skokowe podniesienie cen wlasciwie wszystkiego to jest gites majonez? to przeciez drastyczna podwyzka kosztow gospodarstw, co powoduje wrost cen na prace ktora kupuja twoje firmy, co za tym idzie spadek konkurencyjnosci.
          efekt? cena chleba po 3 zlote i tabuny glodnych dzieci ktorych rodzice wyjezdrzaja za granice aby stac ich bylo na kupno chleba nawet jak bedzie po te europejskie 5 zeta.

w polsce pensje podnosi sie tylko wtedy jak sie musi, w polsce nie ma konkurencyjnej gospodarki - tylko oligopole , zmowy cenowe i ogolne pozwolenie na eksploatacje sily roboczej. a jak ludzi nie szanujesz to juz twoj problem kiedy nikt nie bedzie chcial dla ciebie pracowac.
          • kosmiczny_swir Ranking konkurencyjnych gospodarek 22.10.10, 10:02
            Spojrzcie na ranking najbardziej konkurencyjnych gospodarek - od lat prowadza gospodarki skandynawskie.

Czemu? Bo to sa gospodarki oparte na wiedzy a nie na niewolniczej sile roboczej.
            • Gość: MichalM Re: Ranking konkurencyjnych gospodarek IP: *.rwd.prospect.pl 22.10.10, 10:26
              A może bay tak dodac co produkuja hospodarki skandywanwskie, wzglednie co wydobywaja, a co montuje polska gospodarka. My nie mamy produkcji jako takiej mamy montaż, najprostszy element ciągu wytwórczego o najmniejszej wartosci dodanej stad i pensje niskie. Chcecie wysokich pensji to zmuście państwo zeby zwiekszyło nakłady na szkolnictwo wyższe i naukę bo narazie to na jednego studenta w polsce przypada 150$ miesiecznie a w USA 10 000$ są sto razy lepiej wykształceni to i zarabiaja lepiej bo u niech nie do pomyslenia jest zeby mgr był kasjerem w biedronce a u nas to norma
              • zjadaczkartofli Re: Ranking konkurencyjnych gospodarek 22.10.10, 11:18
                Bo tam mało kto może sobie pozwolić na studiowanie. Studia na porządnym uniwersytecie odbywają się kosztem wieloletnich oszczędności rodziców - najczęściej już od urodzenia dziecka. Nie ma problemu, żeby u nas na jednego studenta przypadało 10k zł, tylko wtedy wyższe wykształcenie nie może być powszechne, tylko opłacane z własnej kieszeni. Ma to swoje plusy i minusy, nie będę się nad nimi rozwodził. Chodzi mi tylko o to, że Twoje porównanie jest chybione, gdyż oba systemy są z zasady swojej różne i nie mogą być porównywalne.
                • szatek100 Re: Ranking konkurencyjnych gospodarek 22.10.10, 11:31
                  "Tam" studiuje niemal połowa młodzieży (jeden z 2czy 3 krajów świata, gdzie ten współczynnik jest wyższy, niż w Polsce), a więc jednak nie jest ka źle. Studia w USA to nie tylko Harvard, Yale,, Princeton, MIT,Columbia czy Stanford, gdzie czesne za semestr kosztuje tyle, co niezłej klasy auto. Poza tym, jeśli ktoś przejdzie sito kwalifikacyjne na najlepszych uczelniach, to bez problemu dostanie kredyt na pokrycie kosztów nauki - poprostu w USA absolwenci najlepszych uczelni nie pracują na kasie w Wal-marcie...
                • Gość: MichalM Re: Ranking konkurencyjnych gospodarek IP: *.rwd.prospect.pl 22.10.10, 11:35
                  W Polsce magistra przy obecnym tempie produkcji bedzie miało wkrótce 60-70% ludzi, można oczywiscie wierzyć że jesteśmy statystyczne najgenialniejszym narodem na świecie podobnie jak można wierzyć w swietego mikołaja tyle że nie ma na to dowodów. W Polsce studiuje 2mln ludzi podczas gdy maksymalnie powinno 300-400 tys, wtedy poziom kształcenia przy obecnych wydatkach byłby poprawny, wciąż nawet nie dobry. Natomiast przy tych nakładach jakie mamy podzielonych na 2mln ludzi mamy po prostu poprostu kasjerki z magistrami których wiedza jest taka sama jak kasjerek w niemczech tyle że mają bezwartościowy świstek tracą natomiast Ci którzy mogli by naprawdę się uczyć le dla nich nie ma kasy bo poszła na tych którzy 20 lat temu mieli by problemy w zawodówce
                • Gość: VoxPopuli Re: Ranking konkurencyjnych gospodarek IP: 66.90.104.* 22.10.10, 16:58
                  > Bo tam mało kto może sobie pozwolić na studiowanie.

Nieprawda. Poczytaj sobie trochę.

> Studia na porządnym uniwersytecie
                  > odbywają się kosztem wieloletnich
                  > oszczędności rodziców - najczęściej już od urodzenia dziecka.

Czysta demagogia. Nic więcej.

Porządność uniwersytetu zależy oczywiście od tego jaką miarką się
                  ją mierzy, zachodnią czy trzecioświatową.

Poza tym, "nie porządny" uniwersytet będzie kosztował wielokrotnie mniej
                  niż najlepszy lub wcale.

Jeśli wszystkie uniwersytety, miałyby być extra "porządne", gdyż nikt by nie chciał studiować na "podrzędnym" to żaden by nie był porządnym.

Nie wszystko może być najlepsze, z samej definicji najlepszego!
                  Zrozumcie to raz na zawsze!

W każdym razie, nie jest potrzebne, by wszystkie uniwersytety były przodujące
                  gdyż nie każdy kandydat na studenta jest przodujący i nie każdy absolwent musi mieć, "przodujące" stanowisko i dochody.

To jest oczywiste jak 2 x 2 ale ludziom z atrofią logicznego myślenia trudno
                  to zrozumieć. Im się zawsze wydaje, że stosując logikę do fałszywych,
                  wziętych z sufitu albo narkotycznych złudzeń, założeń otrzymają jakieś "logiczne" wnioski. Nic bardziej błędnego!

Owszem, rodzice oszczędzają na wykształcenie dzieci, ale ani oni sami ani ich dzieci, wcale w nędzy z tego powodu nie żyją.

Rodzice albo ich rodzice zadbali bowiem także o wykształcenie poprzedniego pokolenia i odpowiednie nakłady na uczelnie i badania naukowe.

Prawdę mówiąc ich oszczędzanie tylko doprowadziło do wyścigu wysokości opłat, gdyż stwarzają w ten sposób większy popyt, do którego podaż się dopasowuje.

Jeśli nie może ilościowo (bo przecież ilość młodziezy do kształcenie nie rośnie już tak szalenie) to cenowo, bo tak łatwiej.

Tobie nie może się to pomieścić w głowie, więc zmyśliłeś sobie nieprawdziwy
                  ale dobry demagogicznie argument o tym, że rzekomo mało kogo na kształcenie
                  stać, by dopasować "fakty" do swojej ulubionej teoryjki.

> Nie ma problemu, żeby u nas na jednego studenta przypadało 10k zł, tylko
                  > wtedy wyższe wykształcenie nie może być powszechne, tylko op
                  > łacane z własnej kieszeni.

Możliwe jest i jedno i drugie. Lewacy uwielbiają stwarzać sztuczne problemy
                  i dylematy, których w naturze nie ma. Taka ich natura.
        • koczisss Re: kompletna bzdura 22.10.10, 11:19
          A kto podniósł ceny?
          Dlaczego paliwo, samochody, mieszkania kosztują podobnie jak w "starej Unii", a płace są te nowo-unijne?
          Ceny mogły pójść do góry, ale pensje już nie.
          W tym roku inflacja to ponad 3 %, pensje, te średnie wzrosły nieco ponad te 3%. I gdzie tu masz wzrost płac?
      • Gość: Ja Re: Koniec z pracą "Murzynów" IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.10, 11:03
        No koniec, teraz murzyni będą siedzieć na zasiłku albo wykonywać prace zlecone za jeszcze mniejsze pieniądze i nie dostaną później emerytury.
      • samentu Re: Koniec z pracą "Murzynów" 22.10.10, 12:10
        Dlaczego zawsze decydować musi
        > o tym duża różnica w wynagrodzeniu?

bo niczym innym nasi przedsiębiorcy nie są w stanie,
        ani produktywnością - bo przy tak niskich pensjach pracownikowi nie opłaca się zwiekszać wydajności (bo pozytki z wzrostu i tak zagarnie szef)
        ani nowoczesnością - bo to skutek inwestycji długoterminowych, a nasz przedsiebiorca ma zakodowane - porwać, uciec w krzaki i natychmiast skonsumować
      • imw czy te ceny zostały wprowadzone drogą urzędową? 22.10.10, 13:47
        nie, to rynek ustalił je na takim poziomie,
        podobnie jest z płacami, nie da się ich administracyjnie podnieść
      • Gość: TrybunałLudu Re: Koniec z pracą "Murzynów" IP: 66.90.104.* 22.10.10, 14:31
        > Nie rozumiem nigdy jednego, dlaczego wprowadzenie identycznych cen jak na
        > Zacho dzie nastąpiło w bardzo krótkim czasie,

Bo w bardzo krótkim czasie zaczęto w Polsce sprzedawać te same produkty,
        co na Zachdzie. Co tu jest do niezrozumienia?
        • hooligan1414 myli ci się odwaga z odważnikiem 22.10.10, 14:40
          no i własnie z logiką (i z kiepiełą chyba też) cos u ciebie nie teges. Przedmówca nie pisał o cenach na "te same produkty", ale o cenach produktów PORÓWNYWALNYCH, ale wytwarzanych w całości w kraju, produkowanych przez pracowników opłacanych kilk arazy słabiej, często na całkowicie już zamortyzowanych maszynach, często przy (jeszcze) niższych cenach energii. Dziwnym trafem produkty te bywały nawet droższe od tych z importu (a gdzie transport)
          • Gość: TrybunałLudu Tobie myli się pieprz z pieprzeniem IP: 66.90.104.* 22.10.10, 15:31
            > no i własnie z logiką (i z kiepiełą chyba też) cos u ciebie nie teges. Przedmów
            > ca nie pisał o cenach na "te same produkty", ale o cenach produktów
            > PORÓWNYWALNYCH,

Ależ, nic takiego oczywiście nie pisał, glupi trollu! Co ty palisz, że twoje kiepełe ma takie zwidy? I nikt tych cen nie "wprowadzał" jak uroiło się owemu "przedmówcy". Echo z komuny wam jeszcze dzwoni w kiepełach!

W Polsce te same, lub niższe, ceny są na te same produkty, do tego
            importowane. Przecież Honda, Nokia i VW to nie są polskie firmy!
            Coś się w tym względzie zmienilo?
            Poza tym, jeśli produkt jest porównywalny to i cena będzie porównywalna.
            Czyż nie tak jest i powinno być? Myślę o normalnym, a nie centralnie sterowanym, rynku, oczywiście.

Jeśli nie, to po ludzku, a nie po małpiemu, jak to masz w zwyczaju, wytłumacz wszystkim, spokojnie i LOGICZNIE,czyli bez plucia się, dlaczego tak powinno być.

I nie rób non sequitur przeskoków w łańcuchu twoich "logicznych" wywodów,
            jak to u was, trolli, jest normą.
            No, rusz kiepele, nie pluj się,i nie pieprz więcej!
    • totuus Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens 22.10.10, 08:53
      "Wejście w życie regulacji spowoduje spadek konkurencyjności gospodarek nowych członków Unii".

Pewnie, niech polactwo haruje za grosze, byle tylko gospodarka była konkurencyjna.
    • Gość: orient "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pensje IP: *.ichf.edu.pl 22.10.10, 09:05
      Gdzie tu nowość? Do tego zobowiązuje nas konwencja MOP którą Polska podpisała i którą teraz olewa.
    • Gość: gosc Polska chinami europy.... IP: *.adsl.alicedsl.de 22.10.10, 09:07
      Coz, jestesmy skazani byciem Chinami Europy....Tylko ze coraz wiecej mlodych i wyksztalconych ludzi nie chce sie "w to bawic" i uciekaja!
      • Gość: gugcia0 pomysł dobry,bo poziom realnego dochodu netto IP: *.chello.pl 22.10.10, 09:47
        dla ok.60% Polaków,dzielnych obywateli UE od 6 lat,sytuuje nas raczej w okolicach panstw Ameryki Pld lub Afryki,jezeli sa u nas pensje netto 900 zl to jest to 225 euro, a sa tez emerytury po 600 czy 700 zl, to jest ok.150 do 175 euro,na miesiac!!!!Jezeli podniesie sie u nas pensje minimalna o 30% to taki Polak-Cienki Bolek dostanie zamiast 300 euro,az 400 euro, netto, na miesiac.A zasilki dla biednych na Zachodzie sa w okolicach 450 do 600 euro, za siedzenie w domu i ogladanie euro-sport w TV.U nas beda to pensje za pelnoetatowa prace,nadal wtedy nizsze niz zasilki dla biednych w zachodnich krajach,bo te tam tez automatycznie wtedy podniosa.Czyli nadal bedziemy miec najtansza sile robocza w tej częsci Europy,bo najbiedniejszy bezrobotny czy inny zachodni leń, nie przyjedzie do Polski do 8 godzinnej pracy za mniej niz on ma w Berlinie czy Lipsku na Harz IV.Nadal bedą tu przenosić biznes i nadal nasi będa jechac na Zachod do pracy za 1800 czy 2200 euro,bo bedzie to nadal 4 do 5 razy więcej niż podniesiona placa w Polsce.Pracodawcy tylko krzyczą,bo zamiast zarobić na polskim nieewolniku 1000 euro na czysto to zarobia o te 100 czy 150 euro mniej.I tak to polkną,bo z pewnymi biznesami do Chin czy Indii sie nie wyniosa,albo nie stac ich bedzie na takie globalne zmiany.Zreszta Polska i tak po otwarciu rynku w RFN i Austrii tak sie wyludni z najlepszych pracownikow,w woj.sląskim,opolskim i dolnoslaskim to chyba zostana sami emeryci i administracja panstwowa,ze pracodawcy dobrego pracownika z fachem lub jezykami obcymi beda ze swieca szukac.Kto z madrych i majacych fach bedzie tu placil te ceny z 25% Vatem,zarabial po 350 euro,gdy za Odra,3 godziny autem na A4, ma 19% VAT i pensje po 1800 do 2200 euro, a wynajem mieszkania czy nawet domu to ok.400 do 500 euro,żarcie kosztuje prawie tyle co u nas, a towary przemyslowe,po wejciu u nas 25% Vatu, beda w RFN duzo tansze niz u nas.Tak jak uzywane auta z RFN skutecznie nauczyly naszych dilerow w ktorym miejscu stoja - maja te swoje 280 tys nowych aut na rok w 38 mln kraju, tak otwarcie rynku pracy w RFN nauczy naszych pracodawcow i rzad moresu.Za kilka lat beda sie tu prosic aby ktos mlody,madry,fachowy chcial tu jeszcze pracowac, i to nie za 1200 zl netto.
        • Gość: rydz Re: pomysł dobry,bo poziom realnego dochodu netto IP: 83.2.212.* 22.10.10, 10:05
          nic dodać , nic ująć
          • Gość: mk OK, doplaccie z budzetu UE do placy min w PL IP: *.zone3.bethere.co.uk 22.10.10, 11:20

Przeciez to nie przejdzie, ustawowo nie wprowadza obowiazku, po poki co polska gosp jest malo wydajna - jako calosc, jako wydajnosc mam na mysli organizacje pracy, informatyzacje, biurokracje etc. etc.

Jesli chca sie pozbyc konkurencji prosze bardzo doplacajcie do naszych plac minimalnych jeszcze Wam to bokiem wyjdzie.

Probuja zawrocic Wisle kijem!
            Czy USA doplaca Indiom i Chinom?
            • kosmiczny_swir A wiesz czmu jest malo wydajna? 22.10.10, 13:33
              A wiesz czemu jest mało wydajna? Bo polskie przedsiębiorstwa produkują towary niskiej wartości dodanej i nie inwestują w rozwój produktu. Praca przy produkcji towaru o większej wartości jest bardziej wydajna, bo skutkuje wytworzeniem większej wartości w tym samym czasie.

Polskie przedsiębiorstwa nie rozwijają technologi, nie inwestują w rozwój produktu, więc trzeba je do tego stymulować porzed poprawienie dostępu to technolgoii - polskie uczelnie powiny opracowywać więcej technologii - oraz poprzes stopniowe podwyższanie płacy minimalnej. To powinien bys proces stopniowy i przedsiębiorcy powinni wiedzieć jaka będzie wysokosć płacy minimalnej w kolejnych kilku latach, żeby mieli szansę się do tego przystosować. Nie można w gospodarce stosować terapii szokowych.
        • Gość: stan Proletariusze wszystkich krajow laczcie sie IP: *.tcd.ie 22.10.10, 10:43
          @gugcia0

Bardzo sluszna uwaga.
          Chcialbym tylko zwrocic uwage na pare faktow:
          1.
          Decyzje UE nigdy nie sa korzystne dla "Polski" czy dla "Niemiec".
          Otoz patrzac na przyklad na Niemcy, przylaczenie nowych krajow do UE oznaczalo dla nich ze bogatsi skorzystali gdyz ich firmy znalazly nowy rynek zbytu bez cel. Biedni Niemcy, przcietni Niemcy stracili, gdyz wiele zakladow przenioslo sie do Polski czy Rumunii.
          Tak wiec kazdy problem ma dwie strony. Nalezy go rozwazac z punktu widzenia ludzi biznesu i ludzi przecietnych. Wprowadzenie euro uproscilo firmom niemieckim eksport ale prawie dwukrotnie ponioslo ceny dla przecietnego Niemca. Podobnie bedzie i u nas.
          Innymi slowy podwyzszenie minimalnej placy jest zdecydowana korzyscie dla pracownikow a zarazem trudne do przelkniecia dla pracodawcow. Jesli gazeta zwraca sie do pracodawcow tylko -to owszem polscy pracodawcy straca w porownaniu z pracodawcami niemieckimi...
          2.
          Twierdzenie ze wzrost pensji minimalnej rowna sie wzrost bezrobocia w rzeczy samej jest pierwsza rzecza ktorej mozna dowiedziec sie czytajac podreczniki ekonomii.
          Znajdujemy sie jednak w czasach kiedy twierdzenia ktore mozemy odnalezc w podrecznikach ekonomii nie koniecznie musza sie sprawdzic.
          Przypomne tylko ze jednym z fundamentalnych twierdzen bylo kiedys rowniez ze "mieszkania nigdy nie przestana drozec", albo ze "im lepiej jestes wyksztalcony tym lepsza dostaniesz prace i tym lepiej bedziesz zarabial". Dzisiaj wiemy juz ze te tak podstawowe twierdzenia nie sa zgodne z prawda. Wielu ekonomistow, ktorych wiedza opiera sie jednak na podreczniku MBA for dummies, uparcie probuje nas przekonac ze zarabiamy malo dla naszego wlasnego dobra, albo ze zarabiamy malo bo jestesmy za malo wydajni (co wiemy ze jest klamstwem bo tak samo rpacujac na zachodzie dostajemy wiecej), lub ze w Polsce wylacznie produkujemy i mamy tylko centra uslugowe a w krajach gdzie jest R&D pensje dopiero moga byc wyzsze ( co nie jest prawda gdyz w Irlandii R&D praktycznie nie ma a pensje nadal naleza do jednych z najwyzszych w EU), itd.

Moim zdaniem prawdziwa linia podzialu lezy pomiedzy ludzmi bogatymi i biednymi a nie miedzy Niemcami czy Polakami.
        • buj_w_chucie Re: pomysł dobry,bo poziom realnego dochodu netto 22.10.10, 12:14
          Jezeli na "lebka" produkujemy towary o wartosci 30-40% tego co przypada na "niemieckiego lebka" to pensje musimy miec rowniez na poziomie 30-40% niemieckich. Inaczej sie nie da, bo bedzie to oznaczalo, ze zarabiamy wiecej niz wytwarzamy. Rzecz w tym, ze wyjsc z tego mozna poprzez calkowita zmiane filozofii gospodarczej a nie poprzez jakies rozporzadzenie czy glosowanie.
    • matdob Obowiązkowe korki z matmy! 22.10.10, 09:12
      Tak to jest jak się polityką zajmują matematyczni ignoranci. Abstrahując od interpretacji ekonomicznych - proponuję się chwilę zastanowić, prosty przykład:
      Jeśli mamy w gospodarce 3 pracowników, zarabiających odpowiednio 2000, 4000 i 6000 zł to średnia wynosi 4000. 60% z tej średniej wynosi 2400, czyli temu z najniższymi zarobkami trzeba podnieść z 2000 na 2400. No to podnieśmy. Czyli średnia teraz już nie wynosi 4000, bo trzeba ją policzyć od kwot: 2400, 4000, 6000. Czyli średnia wynosi 4133,33. Czyli 60% od niej wynosi 2480. Czyli temu co zarabia 2400 trzeba podnieść na 2480... I tak w koło Macieju.

Ciekawe czy ktoś zwrócił na to uwagę...

M.
      • Gość: xawery Re: Obowiązkowe korki z matmy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.10, 09:28
        Zamiast podwyższać najniższą, wystarczy obniżyć najwyższe. Będzie z tego większy pożytek a procentowo i statystycznie wyjdzie na to samo.
      • Gość: sp gość Re: Obowiązkowe korki z matmy! IP: *.chello.pl 22.10.10, 09:33
        to może obniżyć temu z największą pensją?
        • klaun.szyderca Re: Obowiązkowe korki z matmy! 22.10.10, 09:39
          Jasne, bić kułaka, krwiopijcę jednego!
        • imw równajmy w dół... 22.10.10, 13:46
          a znając życie to firmy szybko obniżą średnią poprzez zmiany umów z najlepiej zarabiającymi pracownikami, po prostu będą to inne mowy
      • klaun.szyderca Re: Obowiązkowe korki z matmy! 22.10.10, 09:42
        > Czyli średnia wynosi 4133,33. Czyli 60% od niej wynosi 2480. Czyli temu co zara
        > bia 2400 trzeba podnieść na 2480... I tak w koło Macieju.

Matematycznie na to patrząc, to w nieskończoności lim -> 0, więc nie tak do końca w kółko Macieju ;)

Ale generalnie masz rację, jest to pomysł nieskończenie głupi.
      • krk01 no i widzisz.. musisz isc do gimnazjum... 22.10.10, 10:45
        15mln osob ktore pracują i z takiej liczby wybiera się srednia... poczytaj na jakich zasadach ustala sie średnią krajową i w jakim czasie obowiazuje i to samo o płacy minimalnej. Moze być nawet google... inteligencie
      • tornson Re: Obowiązkowe korki z matmy! 22.10.10, 11:14
        matdob napisał:

> Tak to jest jak się polityką zajmują matematyczni ignoranci. Abstrahując od int
        > erpretacji ekonomicznych - proponuję się chwilę zastanowić, prosty przykład:
        > Jeśli mamy w gospodarce 3 pracowników, zarabiających odpowiednio 2000, 4000 i 6
        > 000 zł to średnia wynosi 4000. 60% z tej średniej wynosi 2400, czyli temu z naj
        > niższymi zarobkami trzeba podnieść z 2000 na 2400. No to podnieśmy. Czyli średn
        > ia teraz już nie wynosi 4000, bo trzeba ją policzyć od kwot: 2400, 4000, 6000.
        > Czyli średnia wynosi 4133,33. Czyli 60% od niej wynosi 2480. Czyli temu co zara
        > bia 2400 trzeba podnieść na 2480... I tak w koło Macieju.
        I żal ci dupę ściska że ludzie będą coraz więcej zarabiać? Przy okazji zostanie wyeliminowany lumper-biznes który potrafi funkcjonować tylko i wyłącznie poprzez wyzysk pół-niewolniczej siły roboczej, a ich miejsce przejmą normalni biznesmeni.
    • ambl "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pensje 22.10.10, 09:18
      Dlaczego ten d.pek wyPOwiada się za cała Środkowo Wschodnią Europę?
    • Gość: xawery Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.10, 09:21
      Skoro nie podoba się podwyższenie najniższego zarobku to ja proponuję obniżenie średniego w takim stopniu aby obecne 1370 zł było tymi 60% średniego.
    • Gość: soso Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens IP: 153.108.64.* 22.10.10, 09:23
      nie zmienia to faktu ze polska placa minimalna w porownaniu z Europa Zachodnia to 2 rozne swiaty..

------
      szwajcarskakariera.wordpress.com/2010/08/13/placa-minimalna/
    • Gość: pracownik "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pensje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.10, 09:38
      Bardzo dobrze !!! Precz z dumpingiem socjalnym i wyzyskiem! Biznes czerpie korzyści z globalizacji, ujednolica standardy w swej działalności lecz nie w kwestii zarobków tu panuje regionalizacja. Pracuje w wielkiej korporacji międzynarodowej i zarabiam 5 razy mniej od mojego kolegi w tej samej firmie na tym samym stanowisku w Holandii, a nasz oddział przynosi 3 razy większe zyski od nich. I w cale nie planuje się zamknięcia oddziału holenderskiego idą tam inwestycje! czyli się opłaca! Niech Pan A. Ambrozik spróbuje pożyć za 1380 PLN przy cenach jakie są w UE a nawet większe! To jest nędza nie życie i takie pieniądze oferuje się ludziom wykształconym! na zachodzie babcia klozetowa zarabia 3 razy tyle, a nawet bezrobotny zasiłku dostaje więcej! Po prostu nas wyzyskujecie i oszukujecie! Straszycie nas zamknięciem zakładów i przeniesieniem produkcji na wschód, to zamykajcie ale nie liczcie na to że na wschodzie wiecznie będą pracować za 1$ dziennie bo nie będą
      • imw naiwny jesteś :( 22.10.10, 13:49
        wierzysz, że najmniej zarabiający zyskają?
        oni prawdopodobnie stracą pracę bo nikt nie będzie płacił im więcej niż ich praca jest warta
      • Gość: m Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens IP: *.4-1.cable.virginmedia.com 22.10.10, 17:27
        Masz rację.
        Kiedyś, przy okazji prostestów 'S' w Tesco PL podawałem im ceny jakie są w Anglii. Wyszło mi, ze średnio 20% wyższe. W promocjach, w Anglii było za to Taniej! Ziemniaki, jajka, pieczywo kupione w promocji w UK bywa tańsze niz PL. Podawałem przykład identycznego żelazka Philips, które w Tesco UK było o 20% tańsze w promocji, niż w tej samej promocji w UK.
        Stawka minimalna to teraz 30zł za godzinę w UK.
        Czyli ponad 3 razy wyższa niż w PL. A koszty gruntów, podatki lokalne - wyższe niż w PL.
        I opłaca się !
    • rojberek No i skończyłyby się obozy pracy... 22.10.10, 09:39
      ... jakimi są obecne państwa Europy Wschodniej. Skończyłby się kompletny wyzysk pracowników. Jednak Polska i inne kraje tego regionu do tego nie dopuszczą, bo bez wyzysku nie byłoby kasy na utrzymanie darmozjadów jakimi są politycy i urzędnicy.
    • Gość: mk24 "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pensje IP: *.ghnet.pl 22.10.10, 09:50
      no nasz kraj to na prawde ma ambicje jak republika bananowa i chce bazowac na niskich stawkach wynagrodzenia, jakos tylko spora czesc populacji nie ma takich zalozen i wyrywa z PL gdzie sie da - nastepny przystanek niemcy, acz niestety nisko wykwalifikowani pracownicy sa juz tam od dawna

to jest droga do nikad i zalozenie, ze lepsza praca w wyniku ktorej mamy 900pln na reke na miesiac niz zadna - mija sie z prawda

co mozna kupic za 900zl w obecnych czasach w PL? w zasadzie najgorsze podroby chinskich ubran, najtansze zarcie szynko i seropodobne, na chlebie z gipsem i mixem tluszczowym za 90gr (bo maslo orbituje z cenami w rejony 4-5zl), do tego mieszkanie u rodziny katem na 2m kw.
      a ceny zarcia to i tak jeszcze jako taki ostatni bastion polskiej "taniosci" zycia,
      jak ktos chce zyc na normalnym przyzwoitym poziomie, to musi zmierzyc sie z wydatkami rownymi a czasem wyzszymi niz osoby z zachodniej europy. nie mowiac juz o kosztach pradu czy gazu, ktore galopuja po xx % rocznie niezaleznie od wszystkiego i wszystkich
    • computerro "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pensje 22.10.10, 10:08
      Chcą nam dać wyższe pensje? Przyjmuję z otwartymi rękami!

Kiedy?
      • Gość: MichalM Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens IP: *.rwd.prospect.pl 22.10.10, 10:34
        Najlepiej jutro a wypowiedzenie za tydzien bo na Ukrainie powiedzieli ze za twoja pensje przed podwyzka to z pocalowaniem w reke beda pracowac. Chyba ze jestes wysokiej klasy specjalista ale wtedy placa minimalna Cie nie dotyczy, niestety statystycznie (bez urazy) pracujesz w Amice, Whirlpoolu czy innym Dellu i przykrecasz śrubki wiec latwo Cie zastapic tanszym ukraińcem hindusem czy chinczykiem.
        • Gość: aa Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens IP: *.szczecin.mm.pl 22.10.10, 10:53
          to niech przeniosa na Ukraine i placa cła na eksport towarow do UE hahahahahaha wyjdzie im drozej niz w PL

+ łapóweczki na ukr to standard
          • Gość: aa Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens IP: *.szczecin.mm.pl 22.10.10, 11:06
            koszty dla przedsiebiorcy na ukrainie - placa niska ale lapoweczke trzeba dac temu i tamtemu + zaplacic clo do UE.

moze niech sie przeniosa jeszcze dalej do kazachstanu np :))))))

czekamy :)
            • Gość: MichalM Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens IP: *.rwd.prospect.pl 22.10.10, 11:46
              Jezeli koszty wynagrodzen przekroczą koszt zwiazane z niedogodnościami na Ukrainie z pewnościa tak sie stanie, spróbujmy ciekawe czy ci którzy narazie maja prace za 1200 a za miesiac mogą jej nie miec też maja ochote na taką próbę. Parcownicy fiata juz to przećwiczyli
              • Gość: aa Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens IP: *.szczecin.mm.pl 22.10.10, 11:55
                pracownicy fiata to byla specyficzna sytuacja, jakos nadal pracuja i beda pracowac. Fiata wspieral rzad wloski dla swoich partykularnych krotkowzrocznych celow propagandowych promujac przeniesienie z powrotem do Wloch
    • Gość: Seruch "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pensje IP: *.acn.waw.pl 22.10.10, 10:13
      Jebany kraj...
    • tornson I dlatego ja jestem za Brukselą i Unią Europejską, 22.10.10, 10:18
      która dba o obywateli i szanuje ich prawa. Polska która dba tylko o interes wąskiej grupki wyzyskiwaczy niech spada na drzewo. Im szybciej to durne państwo przestanie istnieć a powstanie Euro-federacja, tym lepiej dla nas wszystkich!
      • Gość: Ja Re: I dlatego ja jestem za Brukselą i Unią Europe IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.10, 11:00
        Zobaczymy co powiesz jak będziesz musiał płacić zasiłki tym, których zwolnią bo jednak nie opłaci się ich zatrudniać.
        • tornson Re: I dlatego ja jestem za Brukselą i Unią Europe 22.10.10, 11:08
          Gość portalu: Ja napisał(a):

> Zobaczymy co powiesz jak będziesz musiał płacić zasiłki tym, których zwolnią bo
          > jednak nie opłaci się ich zatrudniać.
          I co sami będą za nich zapie...ć?
          • Gość: Ja Re: I dlatego ja jestem za Brukselą i Unią Europe IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.10, 11:22
            A co sami będą dokładać do interesu? Przecież nie po to prowadzą ludzie firmy i zatrudniają innych żeby do tego dokładać. Jeżeli Twoim zdaniem bycie pracodawcą to taki wspaniały pomysł to nie ma na co czekać. Zakładaj firmę, zatrudniaj ludzi i możesz im płacić nawet 10 razy więcej. Wszyscy będziemy się cieszyć. Nikt Cię nie powstrzymuje. Do dzieła!
            • tornson Re: I dlatego ja jestem za Brukselą i Unią Europe 22.10.10, 11:52

> A co sami będą dokładać do interesu? Przecież nie po to prowadzą ludzie firmy i
              > zatrudniają innych żeby do tego dokładać.
              Po prostu nowe BMW kupią sobie po 5 nie po 3 latach, a na Mallorkę pojadą na 3 nie 4 miesiące...

> Jeżeli Twoim zdaniem bycie pracodawc
              > ą to taki wspaniały pomysł to nie ma na co czekać. Zakładaj firmę, zatrudniaj l
              > udzi i możesz im płacić nawet 10 razy więcej. Wszyscy będziemy się cieszyć. Nik
              > t Cię nie powstrzymuje. Do dzieła!
              Argument godny skończonego debila...
              • Gość: Ja Re: I dlatego ja jestem za Brukselą i Unią Europe IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.10, 12:00
                > Po prostu nowe BMW kupią sobie po 5 nie po 3 latach, a na Mallorkę pojadą na 3
                > nie 4 miesiące...

> Argument godny skończonego debila...

A możesz wyjaśnić, czemu się tak karcisz i nie chcesz zostać pracodawcą? Jeździłbyś na Majorkę na 4 miesiące nowe BMW kupowałbyś co 3 lata. Na prawdę musisz być skończonym debilem żeby nie skorzystać z takiej okazji.
                • tornson Re: I dlatego ja jestem za Brukselą i Unią Europe 22.10.10, 13:01

> A możesz wyjaśnić, czemu się tak karcisz i nie chcesz zostać pracodawcą? Jeździ
                  > łbyś na Majorkę na 4 miesiące nowe BMW kupowałbyś co 3 lata. Na prawdę musisz b
                  > yć skończonym debilem żeby nie skorzystać z takiej okazji.
                  Mam inna profesję to raz. Dwa nie ma we mnie na tyle bezwzględności, złodziejstwa, sqrwysyństwa i podłości by stać się wyzyskiwaczem. A uczciwy biznes w Polsce ciężko prowadzić, właśnie przez prawo pozwalające na wyzysk i niepłacenie podatków, no a tego typu inicjatywy jak ta tutaj omawiana przyczyniają się do zmiany tego patologicznego stanu rzeczy.
                  • Gość: Ja Re: I dlatego ja jestem za Brukselą i Unią Europe IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.10, 13:34
                    > Mam inna profesję to raz. Dwa nie ma we mnie na tyle bezwzględności, złodziejst
                    > wa, sqrwysyństwa i podłości by stać się wyzyskiwaczem. A uczciwy biznes w Polsc
                    > e ciężko prowadzić, właśnie przez prawo pozwalające na wyzysk i niepłacenie pod
                    > atków, no a tego typu inicjatywy jak ta tutaj omawiana przyczyniają się do zmia
                    > ny tego patologicznego stanu rzeczy.

To dobrze że masz profesję. Załóż firmę w swojej profesji. Możesz zatrudnić ludzi i dać im pracę. Są ludzie którzy nie mają nawet tej pensji minimalnej. Dlaczego nie chcesz im pomóc?
                  • krk01 poza tym trzeba miec za co zacząć.... 22.10.10, 13:35
                    nie kazdy ma na nazwisko maja i po studiach zostaje doradca ministra sikorskiego bez jakis tam farmazonow typu konkurs, egzamin czy doświadczenie...
            • kosmiczny_swir A wiesz, ze mozna konkurowac wartoscia dodana? 22.10.10, 12:40
              A wiesz, ze mozna konkurowac wartoscia dodana produktu a nie tylko cena? Jakby polsy przedsiebiorcy inwestowali wiecej w rozwoj produktu to nie byli by tak zalezni od niskich kosztow pracy.
            • Gość: m Re: I dlatego ja jestem za Brukselą i Unią Europe IP: *.4-1.cable.virginmedia.com 22.10.10, 17:41
              Nie do końca masz rację.
              Zauważ, ile spalały silniki samochodowe paliwa przed podwyzkami cen ropy, a głównie akcyzy.
              Analogicznie, wiele modeli biznesowych w Polsce opartych jest o głodowe wynagrodzenia (czyli niską cenę benzyny jak w USA parę lat temu i jeszcze dzisiaj) po prostu. Gdyby wynagrodzenia wzrosły, miejsce tępych chłopo-robotników w roli przedsiębiorców pojawiliby się ludzie potrafiący zgrać firmę tak, by była konkurencyjna. Tak właśnie pojawiły się 2 litrowe silniki spalające 5 zamiast 15 litrów.
          • Gość: MichalM Re: I dlatego ja jestem za Brukselą i Unią Europe IP: *.rwd.prospect.pl 22.10.10, 11:51
            Nie nie będą zapie...ć po prostu zamkną biznes i tyle, bo w imie czego maja dokladać. Czy gdyby tobie koszt dojazdu do pracy podniesiono nagle powyżej pensji to dalej byś pracował i dokładał do biletu czy się zwolnił?
            • tornson Re: I dlatego ja jestem za Brukselą i Unią Europe 22.10.10, 13:02

> Nie nie będą zapie...ć po prostu zamkną biznes i tyle,
              I co będą żyć na kartę rowerową?

> bo w imie czego maja dok
              > ladać. Czy gdyby tobie koszt dojazdu do pracy podniesiono nagle powyżej pensji
              > to dalej byś pracował i dokładał do biletu czy się zwolnił?
              O czym ty bredzisz? Sugerujesz że biznes w Polsce, w kraju niespotykanych nigdzie w Europie dysproporcji zarobkowych, ledwo wychodzi na swoje? Puknij się w czółko!
              • Gość: aa Re: I dlatego ja jestem za Brukselą i Unią Europe IP: *.szczecin.mm.pl 22.10.10, 13:23
                no nie dosc ze zamkna to sie jeszcze obrażą :D
    • ben-oni "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pensje 22.10.10, 10:27
      Smutne to, że o godne życie polskich pracowników starają się eurodeputowani z Francji, Niemiec i Holandii, a nie działacze polskich związków zawodowych i rząd polski. Liberalizm uczynił z Polski rezerwuar de facto darmowej siły roboczej dla całej Unii, co przy wspólnym rynku zaburza jedność Unii. W gruncie rzeczy 60 % Polaków mieszka w Unii ale żyje i pracuje w Kambodży. Czasem aż wstyd się przyznawać, że się pracuje za 400 euro, kiedy bezrobotny na zachodzie dostaje dwukrotnie wyższy zasiłek.
      • Gość: MichalM Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens IP: *.rwd.prospect.pl 22.10.10, 10:37
        Smutne ze sa tacy ludzie jak ty z woda zamiast mózgu którzy wierzą że polityk z innego kraju dba o niego. Z cala pewnościa odpływ miejsc pracy do krajów tak bardzo "dbających" o Polskiego pracownika pomoże nam wszystkim, ja bym się nie ograniczał proponuje pensje nawet 5tys euro miesiecznie ale na chetnych do placenia tle chyba trzeba bedzie robić łapanke na zachodzie.
        • Gość: aa Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens IP: *.szczecin.mm.pl 22.10.10, 11:07
          Michalku, w jakim Ty swiecie zyjesz? nikt nie mowi o 5 tys euro ale przynajmniej polowa tego co na zachodzie. Ale wiem, Ty wdrozysz swoj grozny pomysl przeniesien sie na Ukraine- czekamy :)

PS. Proponuje poiczytac w necie o prowadzeniu biznesu na UA
          • Gość: Ja Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.10, 11:20
            A ja czekam, aż mnie zatrudnisz za przynajmniej połowę tego co na Zachodzie. Przecież też możesz być pracodawcą, na co czekasz?
            • Gość: aa Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens IP: *.szczecin.mm.pl 22.10.10, 11:31
              stary, skoro firmy maja takie zyski jak na zachodzie (przyklad redbulla - puszka 5 zl a w UK 1 funt) to chyba firmy w PL tez moga placic tyle co na zachodzie? zyski i pozytywny cash flow chyba maja w takiej sytuacji?
              takie proste myslenie wiem, ale niech mnie ktos oswieci czemu tak nie jest?

poza tym smieszy mnie argument , "zaloz firme" - nie kazdy chce i moze zalozyc firme, po prostu wyjasnij mi to co napisalem u gory
              • Gość: Ja Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.10, 11:43
                No bardzo proste. Nie liczysz przychodów tylko mówisz o cenie sprzedaży. Nie powinny nas w zasadzie interesować przychody a zyski, czyli różnica pomiędzy kosztem wyprodukowania produktu, rozreklamowania, przewiezienia itd. a ceną za jaka został sprzedany. Wtedy mamy zysk jednostkowy i przemnożony przez wielkość produkcji da nam to zysk firmy z danego produktu. To że coś kosztuje 5 zł i odpowiednio tyle samo gdzie indziej nie znaczy że zarabia się na tym tyle samo. Kluczem tu jest wielkość sprzedaży. Jeżeli sprzedasz dwie puszki redbula nawet po 100zł za sztukę to i tak pracownikowi nie dasz 2000zł na rękę bo twoje przychody to 200zł. Poza tym jaka jest cena chleba w Polsce a jaka np. w Szwecji?

I nikt Ci firmy zakładać nie broni. Możesz ją założyć tylko nie chcesz. A nie chcesz, bo trzeba zaryzykować, być może jeszcze się na tym straci czas i pieniądze. A może nie dość ze sie ryzykuje to uzyska sie miano krwiopijcy bo nie będzie się mogło pracownikom płacić po 10 000zł. W tym argumencie nie ma nić śmiesznego, jak ci źle to zrób żeby było dobrze. Narzekać każdy debil potrafi a zrobić coś dobrego to już się pojawia problem.
                • Gość: aa Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens IP: *.szczecin.mm.pl 22.10.10, 12:33
                  na przychod wplywa rowniez cena sprzedazy - cena sprzedazy x wolumen sprzedazy - koszty zmienne i stale - podatek itp. tak to mniej wiecej wyglada.

Wiesz jaki jest wolumen sprzedazy redbulla w PL? przypuszczam ze wiele dziesiatek tysiecy puszek :). Wiec dziwny jest argument z zarobkiem z 2 redbulli 200 zł. Tych redbulli sprzedanych tutaj po prostu duzo wiecej niz 2.

Mysle ze latwiej sprzedac w PL cos za taka sama cene jak na zachodzie bo Polacy i tak wszystko lykna. Wiec nie dziw sie ze zaczynaja sie burzyc co do swoich pensji, skoro zaakceptowali ceny, dlaczego maja akceptowac pensje?
                  • Gość: Ja Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.10, 13:42
                    To po prostu nie kupuj redbula. Ja nie rozumiem o co Ci chodzi, zrób sobie swojego redbula i daj ludziom prace. Ja nie kupuję redbula i mnie to tak nie ciśnie, że ceny są takie same jak gdzie indziej. Przecież o kształcie rynku decydują konsumenci. Jak są chętni na zakup redbula za 5 zł to kupują. Ja nie kupuję i jak dla mnie może być i po 100zł.
        • tornson Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens 22.10.10, 11:11

> Smutne ze sa tacy ludzie jak ty z woda zamiast mózgu którzy wierzą że polityk z
          > innego kraju dba o niego. Z cala pewnościa odpływ miejsc pracy do krajów tak b
          > ardzo "dbających" o Polskiego pracownika pomoże nam wszystkim,
          Na pewno lepiej niż polskie pseudo-elyty, cały czas tak samo zdegenerowane i mające swoich obywateli tak gdzie słońce nie dochodzi.
          • Gość: MichalM Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens IP: *.rwd.prospect.pl 22.10.10, 11:40
            Niemcy już parę razy o nas zadbali, ostatni raz miedzy 1939-1945 może wystarczy, bardzo tez gorliwie wsparli nas w tamtym okresie zwłaszcza w 1939r. Francuzi i Anglicy. Nikt na tym świece nigdy nie dba o innych, cała unia rąbie nam ustawy takie jak sobie tyle że my byliśmy 50lat w komunistycznej dupie podczas gdy oni sie bogacili ale teraz wymogi mamy takie same
            • tornson Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens 22.10.10, 11:50

> Niemcy już parę razy o nas zadbali, ostatni raz miedzy 1939-1945
              Trzeba mieć chyba wodogłowie, albo wyjść krowie z dupy, żeby być tak skończenie bezmózgim debilem i porównywać III Rzeszę z Bundesrepubliką. Dzisiaj to Polsce czy USA bez porównania bliżej mentalnie do Rzeszy niż Republice Federalnej, o czym zresztą świadczy ten skowyt na wieść o wyższych płacach minimalnych, niektórym w PL marzyłyby się takie warunki pracy jak kiedyś na robotach w Rzeszy.

> y takie jak sobie tyle że my byliśmy 50lat w komunistycznej dupie podczas gdy o
              > ni sie bogacili ale teraz wymogi mamy takie same
              Oni, ofiaro kapitalistycznej edukacji (czy też propagandy jeśli kończyłeś jeszcze normalną szkołę), bogatsi i lepiej rozwinięci są od nas od czasów późnego średniowiecza. Za PRLu dysproporcje te były nikłe jak nigdy wcześniej ani później.
              • Gość: MichalM Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens IP: *.rwd.prospect.pl 22.10.10, 12:11
                > bezmózgim debilem i porównywać III Rzeszę z Bundesrepubliką. Dzisiaj to Polsce
                > czy USA bez porównania bliżej mentalnie do Rzeszy niż Republice Federalnej,

Doprawdy

Co dziesiąty Niemiec chciałby znów dyktatury, co trzeci uważa, że w jego kraju jest za dużo cudzoziemców, wyraźnie rośnie też akceptacja haseł skrajnej prawicy - wynika z opublikowanego w środę sondażu Fundacji im. Friedricha Eberta.

W ocenie 10 proc. respondentów "gdyby nie zagłada Żydów Hitler byłby dziś uważany za wielkiego męża stanu"

"Za PRLu dysproporcje te były nikłe jak nigdy wcześniej ani później"

Tu po prostu umarłem ze śmiechu, rozumiem ze brak paszportów i "wyjazdy" na materacu do Szwecji to były tak dla zabawy.
                • tornson Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens 22.10.10, 12:58

> Doprawdy
                  >
                  > Co dziesiąty Niemiec chciałby znów dyktatury, co trzeci uważa,
                  Dyktatura ma różne oblicza, nie musi być od razu faszystowska. W Polsce chwalicieli wszelkiej maści totalitarnego ścierwa (Pinochet, Franco, itp.) jest bez porównania więcej.

> że w jego kraju
                  > jest za dużo cudzoziemców, wyraźnie rośnie też akceptacja haseł skrajnej prawic
                  > y - wynika z opublikowanego w środę sondażu Fundacji im. Friedricha Eberta.
                  W Polsce cudzoziemców nie ma prawie wogóle, a rasizm większy niż we Francji, Niemczech czy Holandii.

> W ocenie 10 proc. respondentów "gdyby nie zagłada Żydów Hitler byłby dziś uważa
                  > ny za wielkiego męża stanu"
                  W domyśle także Słowian, Cyganów i pozostałych. Sam widzisz że tęsknią za dyktaturą ale niekoniecznie za faszystowską.

> "Za PRLu dysproporcje te były nikłe jak nigdy wcześniej ani później"
                  >
                  > Tu po prostu umarłem ze śmiechu, rozumiem ze brak paszportów i "wyjazdy" na mat
                  > eracu do Szwecji to były tak dla zabawy.
                  ?????
                  • Gość: Ja Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.10, 13:39
                    "?????"

No i po co te głupie znaki zapytania? Debilem jesteś czy masz taką krótką pamięć. Kiedyś różnica pomiędzy tym co zarabiali np. Szwedzi a tym co zarabiali Polacy była zdecydowanie większa. Teraz jest nadal ale już nie taka duża i to z 2 przyczyn 1) Szwedzi biednieją, 2) Polacy się bogacą. A to wszystko dzięki niewidocznej ręce rynku, która prowadzi właśnie do zmniejszenia różnic pomiędzy społeczeństwami. To prawo "wyrównujące" różnice w społeczeństwie spowodowało taki upadek społeczeństwa w stosunku do innych krajów. Teraz wielu ludzi może godnie zarabiać w kraju, jeśli coś sobą reprezentują kiedyś czy by byli fachowcami czy nie i tak zarabiali by mniej od sprzątaczki w Szwecji.
                    • tornson Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens 22.10.10, 14:09

> "?????"
                      >
                      > No i po co te głupie znaki zapytania? Debilem jesteś czy masz taką krótką pamię
                      > ć.
                      Debilem jest ten co o jakiś materacach płynących do Szwecji pisał.

> Kiedyś różnica pomiędzy tym co zarabiali np. Szwedzi a tym co zarabiali Pola
                      > cy była zdecydowanie większa.
                      Kiedyś przed wojna pewnie tak, za PRLu były dużo mniejsze.

> Teraz jest nadal ale już nie taka duża i to z 2 p
                      > rzyczyn 1) Szwedzi biednieją, 2) Polacy się bogacą.
                      I kto tu jest debilem...

> A to wszystko dzięki niewid ocznej ręce rynku,
                      W Szwecji nie ma żadnej debilnej niewidzialnej ręki rynku, jest państwowy socjal i potężne państwowe dotacje na naukę i rozwój, dlatego oni żyją najlepiej na świecie, a Polacy to te przysłowiowe dziady i dziadzieją coraz bardziej dostając raz po raz po mordzie od tej niewidzialnej ręki.

> która prowadzi właśnie do zmniejszenia różnic pomiędzy społe
                      > czeństwami.
                      Buuuuuuuuuuuuuuuuuuaaaaaaaaaaahahahahahahahahahaha!!! :D
                      Przecież dziki wolnorynkowy kapitalizm właśnie zakłada niebotyczne różnice zarobkowe, tak by naprzykład Jankesi mogli się bogacić na niewolniczej pracy Latynosów. Tylko socjalizm może tym patologiom przeciwdziałać.

> To prawo "wyrównujące" różnice w społeczeństwie spowodowało taki up
                      > adek społeczeństwa w stosunku do innych krajów. Teraz wielu ludzi może godnie z
                      > arabiać w kraju, jeśli coś sobą reprezentują kiedyś czy by byli fachowcami czy
                      > nie i tak zarabiali by mniej od sprzątaczki w Szwecji.
                      Co ty z Kabaretu Potem jesteś? Oni kiedyś nadawali bajeczki dla potłuczonych. :>
      • zawsze.torunczyk Sprawa Ryszarda C jeszcze ich niczego nie nauczyła 22.10.10, 10:47
        A Ryszardów C jest więcej...
      • Gość: aa Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens IP: *.szczecin.mm.pl 22.10.10, 10:50
        dokladnie-dlaczego ceny sa zachodnie a pensje wschodnie? skoro firma X sprzedaje produkt Y za taka sama cene jak na zachodzie to czemu placi nam mniej?>

Przyklad? energy drink redbull - puszka kosztuje 5 zł, podczas gdy na zachodzie 1.5 eur albo 1 funt (UK)

• krk01 Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens 22.10.10, 11:03
          ano temu ze dzieki politykom w polsce nie ma firm produkcyjnych.. red bull produkuje firma z eu i bierze tyle kasy ile chce.. u nas ma tylko przedstawicieli handlowych.. a ze caly rynek zapelniony frajerami to za to samo placi takiemu sprzedawcy 4 razy mniej niz u siebie w austrii... zrobili z nas 3 swiat i jest im z tym dobrze.. to ze chca podwyzszyc minimalna place to nie nam chca dobrze zrobic tylko sobie bo na nich zaglosuja ludzie raz nastepny a u nas poczytaja gw i poogladaja tvn i i tak zaglosuja na wskazana partie a nie na ta ktora zrobi dobrze im... nie chodzi ocuda chodzi o to ze to co sie obieca to sie wypelni jesli nie to won beda nastepni..
    • Gość: jet "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pensje IP: 212.160.172.* 22.10.10, 10:38
      Fajnie byłoby zarabiać z dnia na dzień, jak na 'zachodzie'. Od 20 lat rózni populiści wmawiają nam, ze tak może się stać - wystarczy dobra wola polityków i jedna decyzja, i ludzie prości to kupują. Tak jakby jedną administracyjna decyzją można było nadrobić zapóźnienia 50 lat. Niestety po pół wieku trwania w komunie nie odziedziczylismy żadnego kapitału (komuna i kapitał się wzajemnie wykluczają), który odpowiednio zainwestowany napędzałby gospodarkę. Ta pozostała przestarzała i oparta na przemysle ciężkim, energochłonna, z przerostem zatrudnienia - nierentowna. Żeby ją modernizować potrzeba kapitału, którego nie mamy. Niemcy swój dobrobyt budowały latami, w czasie kiedy u nas urzeczywistniano socrealizm ze wszelkimi tego konsekwencjami. Porównanie RFN do NRD, Korei PN do PD chyba najlepiej to obrazuje. Statystyczny Niemiec 20 lat po wojnie, w 1965 wcale nie zarabiał tak dobrze jak obecnie.
      Co oznacza skokowy wzrost wynagrodzeń? Odpływ miejsc pracy, zwłaszcza tych prostych, co uderzy głównie w najgorzej zarabiających (tych którzy mogą konkurować na rynku pracy jedynie ceną), no i oczywiście rozrostem i tak duzej szarej strefy.
      W konsekwencji baza podatkowa spadnie, spadną wpływy do budżetu, składki do ZUS, co doprowadzi do ich podwyższenia tym, co prace będą mieli.
      • krk01 Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens 22.10.10, 10:58
        bzdury powtarzasz i to wielkie... wschodnie niemcy upadly? pomarli z glodu?
        • Gość: jet Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens IP: 212.160.172.* 22.10.10, 11:17
          dokładnie tak - NRD upadło, z głodu nie pomarli, bo to nie Afryka ale i obecnie po wpompowaniu 1,5 biliona EUR (1500 mld EUR) dalej widać różnicę cywilizacyjną miedzy wschodem i zachodem tego kraju. Takie są fakty, które myślącemu człowiekowi dają do... myślenia.
          • tornson Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens 22.10.10, 12:53
            Gość portalu: jet napisał(a):

> dokładnie tak - NRD upadło, z głodu nie pomarli, bo to nie Afryka ale i obecnie
            > po wpompowaniu 1,5 biliona EUR (1500 mld EUR)
            Wypompowali jeszcze więcej, poprzez przejęcie kontroli na wschodnią gospodarką przez koncerny z zachodu. A Polska długo jeszcze nie osiągnie PKB na łebka NRD z 1990 roku.

> dalej widać różnicę cywilizacyjn
            > ą miedzy wschodem i zachodem tego kraju.
            Tak jak było ją widać od około połowy XIX wieku i tak jak widać ją naprzykład w Polsce między Wielkopolską czy Śląskiem a Ścianą Wschodnią.

> Takie są fakty, które myślącemu człowi
            > ekowi dają do... myślenia.
            Oczywiście, myślącemu człowieku dają do myślenia, a głupkowi pozwalają tylko powtarzać bełkot usłyszany w TV i wyczytany w prasie dla młodych z wykształconych z wielkich miast.
        • Gość: Ja Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.10, 11:18
          Wiesz ile pieniędzy zainwestowano we wschodnie Niemcy? Wiesz że Niemcy uciekają ze wschodnich Niemiec do zachodnich bo we wschodnich nie ma pracy? Tam nikt nie chce mieszkać i dlatego np. w Zgorzelcu można kupić całą kamienice za cenę mieszkania w Polsce.
          • tornson Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens 22.10.10, 12:54

> Wiesz ile pieniędzy zainwestowano we wschodnie Niemcy? Wiesz że Niemcy uciekają
            > ze wschodnich Niemiec do zachodnich bo we wschodnich nie ma pracy? Tam nikt ni
            > e chce mieszkać i dlatego np. w Zgorzelcu można kupić całą kamienice za cenę mi
            > eszkania w Polsce.
            Oczywiście, po podporządkowanie postNRDowskich fabryk Zachodowi, skasowano je a miejsca pracy przeniesiono do siebie (na Zachód).
            • Gość: Ja Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.10, 13:43
              A wiesz w ogóle czemu ZSRR padło?
              • tornson Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens 22.10.10, 14:11

> A wiesz w ogóle czemu ZSRR padło?
                Zaraz pewnie mnie oświecisz masowo powtarzanymi bajeczkami na ten temat.
      • Gość: olo Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens IP: 151.59.16.* 22.10.10, 11:35
        > Fajnie byłoby zarabiać z dnia na dzień, jak na 'zachodzie'. Od 20 lat rózni pop
        > uliści wmawiają nam, ze tak może się stać

Ale jakoś dziwnie już od ponad 20 lat ten kapitał wyprzedają cały czas używają tego kapitału drogi mieszkania szpitale infrastruktura praktycznie wszystko etc. ,a już prawie połowa PRL.
        Jakość życia większości ciągle spada , i mówią to wszystkie statystyki , większość z sporymi nadgodzinami zarabia 1500zł tyle ile wynajęcie mieszkania i koniec kasy.

> Co oznacza skokowy wzrost wynagrodzeń? Odpływ miejsc pracy, zwłaszcza tych pros
        > tych, co uderzy głównie w najgorzej zarabiających (tych którzy mogą konkurować
        > na rynku pracy jedynie ceną),

Odpływ gdzie?
        Płaca w Polsce jest tak niska a dodatkowo polak pracuje prawie najdzłuzej na swiecie o 55% dłużej od Niemca przy tym 1/3 bez umowy o prace na stałe NASTĘPNY REKORD W UE.
        Ze tańszego murzyna nie znajdziesz w UE.

A świadczy o tym sam fakt ze teraz to Chińczycy otwierają montownie w Polsce , im już się to opłaca aby ominąć cło EU ,otwierali Koreańczycy otwierają Chińczycy.
        Chiński robotnik zarabia w fabryce 1300zł a siła nabywcza to 2400zł, jak średnia krajowa w Polsce której to nie osiąga blisko 70% pracujących , a to tylko prosty robotnik z wioski który przyjechał do pracy.

Pleciesz więc same kocopoly.

• Gość: jet Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens IP: 212.160.172.* 22.10.10, 12:14
          > Ale jakoś dziwnie już od ponad 20 lat ten kapitał wyprzedają cały czas używają
          > tego kapitału drogi mieszkania szpitale infrastruktura praktycznie wszystko etc
          > . ,a już prawie połowa PRL.

--mylisz przestarzałe zakłady z kapitałem potrzebnym do ich modernizacji, o ile ta jest w ogóle możliwa. Infrastruktura jaka jest, każdy widzi, mimo pomocy EU.

> Jakość życia większości ciągle spada , i mówią to wszystkie statystyki ,

--podziel się z nami tymi "wszystkimi statystykami".

większ
          > ość z sporymi nadgodzinami zarabia 1500zł tyle ile wynajęcie mieszkania i konie
          > c kasy.

--Tak, to ja moge powiedzieć, że większośc tych z 1500 pln, dorabia nadgodzinami na czarno kolejne 1500, i co? Kto jest bliżej prawdy?

> Odpływ gdzie?
          > Płaca w Polsce jest tak niska a dodatkowo polak pracuje prawie najdzłuzej na sw
          > iecie o 55% dłużej od Niemca

--ale niestety, ten "murzyn" pracuje może i dłużej od Niemca ale mniej wydajnie, bo wciąz jesteśmy zacofani nie tylko technologicznie (tu się klania brak kapitału) ale i organizacyjnie i mentalnie.

przy tym 1/3 bez umowy o prace na stałe
          > NASTĘPNY REKORD W UE.

--a teraz zadaj sobie pytanie czemu tak jest, i czy podwyższenie administracyjnie kosztów pracy nie doprowadzi do wzrostu tego problemu, czy nie poszerzy szarej strefy, gdzie nie ma żadnych umów? Wysil komórki.

> Ze tańszego murzyna nie znajdziesz w UE.

--znajdziesz, chocby w Rumunii. Artykuł traktuje o podwyższeniu płac, tak aby ten "murzyn" miał być porównywalnie drogi do Niemca, ustępując mu jednak wydajnością. wtedy nie będzie już opłacalny i pójdzie na bruk.

> A świadczy o tym sam fakt ze teraz to Chińczycy otwierają montownie w Polsce ,
          > im już się to opłaca aby ominąć cło EU ,otwierali Koreańczycy otwierają Chińczy
          > cy.
          • Gość: olo Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens IP: 151.59.16.* 22.10.10, 12:52
            > --mylisz przestarzałe zakłady z kapitałem potrzebnym do ich modernizacji, o ile
            > ta jest w ogóle możliwa. Infrastruktura jaka jest, każdy widzi, mimo pomocy EU
            > .

Dróg kolei szkól szpitali nie i praktycznie wszystkiego z PRL używasz?
            ile już sprzedano i za jaką kasę , ile do tej pory funkcjonuje.

> > Jakość życia większości ciągle spada , i mówią to wszystkie statystyki ,
            >
            > --podziel się z nami tymi "wszystkimi statystykami".

Poziom biedy , nie dożywienie dzieci prawie polowy dzieci , totalny spadek dzietnosci to niby co?
            www.pfpd.org/?page_id=2
            Według ostatnio przeprowadzonych badań ok. 30-70% polskich dzieci w wieku szkolnym jest niedożywionych.[b]

Tych danych są setki.
            85% nie stać na 2tyg wczasy poza miejscem zamieszkania ,co kiedyś było standardem dla wszystkich + zimowiska i kolonie.

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8525542,Polska__w_skrajnym_ubostwie_zyja_ponad_2_mln_ludzi.html
            Polska: w skrajnym ubóstwie żyją ponad 2 mln ludzi
            A to skrajne ubóstwo to już nie biedacy jak większość ale to już bezdomni .

> > ość z sporymi nadgodzinami zarabia 1500zł tyle ile wynajęcie mieszkania i
            > konie
            > > c kasy.
            >
            > --Tak, to ja moge powiedzieć, że większośc tych z 1500 pln, dorabia nadgodzinam
            > i na czarno kolejne 1500, i co? Kto jest bliżej prawdy?

Oczywiście ze ja, bo twoje twierdzenie to tylko puste frazesy niczym nie poparte tylko twoja paplaniną.
            A biorąc po uwagę długość pracy Polaka prawie najdłużej na świecie , to o czym piszesz margines ,oni maja oficjalne 1000zł za 165godz a nieoficjalnie 2000zł za 220 godzin.
            A to ze skompstwa pracodawcy, bo gdyby miał lekko powyżej minimalnej to i tak z tymi nadgodzinami by tyle zarobił.
            ALE PO PO EXTRA ZA NADGODZINY PŁACIĆ.

artelis.pl/artykuly/15926/srednie-wynagrodzenie-w-polsce
            Wysokość średniej płacy średniej krajowej 2318zł netto wywołuje często oburzenie i frustrację. Nic dziwnego skoro okazuje się, że "średniej krajowej" NIE osiąga ponad 65% zatrudnionych...
            ...większość Polaków zarabia mniej niż średnia krajowa. bo najczęściej pobieraną pensją jest kwota 2091,35 złotych brutto (około 1523 złote netto).

A wiesz ze ci co pracują poniżej minimalnej a ich jest wiele razy więcej ,niby 1/4 1/2 etatu ale pracują jak na całym a tych naprawdę jest spora masa , tyle ze ich tu na forum niema a w mediach o tym cicho sza.

praca.wp.pl/kat,18453,title,Zarabiam-mniej-niz-wynosi-placa-minimalna,wid,11823814,wiadomosc.html
            800 zł netto, sprzedawczyni w sklepie spożywczym
            300 zł netto, opiekuna do dziecka, pracuje dziennie 4-5 godzin
            600 zł netto, sprzedawczyni w sklepie spożywczym
            300 zł netto pracownica recepcji w firmie ogrodniczej pod Elblągiem, pracuje 8 godzin

itd. itd....

> > Ze tańszego murzyna nie znajdziesz w UE.
            >
            > --znajdziesz, chocby w Rumunii. Artykuł traktuje o podwyższeniu płac, tak aby t
            > en "murzyn" miał być porównywalnie drogi do Niemca, ustępując mu jednak wydajno
            > ścią. wtedy nie będzie już opłacalny i pójdzie na bruk.

Jesteś naprawdę smieszny , ja pamiętam jak to Rumuni po wejściu do UE mieli przyjechać do polski i konkurować w tym dobrobycie he he.
            Artykuliki były co dwa dni ze przyjadą do pracy...
            EFEKT: nie przyjechał ani jeden , olali te pensje głodowe i pogodę ciulową.
            Ja już to widzę jak Rumun pracuje 55% dłużej od Niemca ZA KWOTĘ WYNAJMU MIESZKANIA.
            HE HE HE HE.

> > A świadczy o tym sam fakt ze teraz to Chińczycy otwierają montownie w Pol
            > sce ,
            > > im już się to opłaca aby ominąć cło EU ,otwierali Koreańczycy otwierają C
            > hińczy
            > > cy.

A tego faktu już skomentować nie potrafisz ?

• Gość: olo Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens IP: 151.59.16.* 22.10.10, 13:16
            > A świadczy o tym sam fakt ze teraz to Chińczycy otwierają montownie w Polsce ,
            > im już się to opłaca aby ominąć cło EU ,otwierali Koreańczycy otwierają Chińczy
            > cy.

>
      • tornson Re: "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pens 22.10.10, 12:46

> Fajnie byłoby zarabiać z dnia na dzień, jak na 'zachodzie'. Od 20 lat rózni pop
        > uliści wmawiają nam, ze tak może się stać - wystarczy dobra wola polityków i je
        > dna decyzja, i ludzie prości to kupują. Tak jakby jedną administracyjna decyzją
        > można było nadrobić zapóźnienia 50 lat. Niestety po pół wieku trwania w komuni
        > e nie odziedziczylismy żadnego kapitału
        Odpie...się od tej komuny idioto! Sugerujesz że przed wojną i w 1945 byliśmy na poziomie Zachodu?? Puknij się w ten pusty napakowany tępą propagandą czerep! Akurat tak się składa że właśnie za komuny dysproporcje wobec Zachodu były u nas najmniejsze.
        A kapitał mieliśmy w postaci fabryk, technologii i świetnie wykształconego społeczeństwa, po 1989 roku zamieniony na montownie im. Balcerowicza oraz społeczeństwo ścigających się szczurów korporacyjnych i niewolników dzikiego kapitalizmu.

> (komuna i kapitał się wzajemnie wyklucz
        > ają), który odpowiednio zainwestowany napędzałby gospodarkę. Ta pozostała przes
        > tarzała i oparta na przemysle ciężkim,
        A także z przemysłem motoryzacyjnym, elektronicznym, komputerowym, AGD-RTV.

> energochłonna, z przerostem zatrudnienia
        > - nierentowna. Żeby ją modernizować potrzeba kapitału, którego nie mamy.
        A zamiast tego kapitaliści poprostu ją unicestwili.

> Niemc
        > y swój dobrobyt budowały latami, w czasie kiedy u nas urzeczywistniano socreali
        > zm ze wszelkimi tego konsekwencjami. Porównanie RFN do NRD, Korei PN do PD chyb
        > a najlepiej to obrazuje.
        Ale porównanie Kuby do kapitalistycznej Dominikany albo Haiti już chyba trochę mniej.

> Statystyczny Niemiec 20 lat po wojnie, w 1965 wcale ni
        > e zarabiał tak dobrze jak obecnie.
        No widzisz, a statystyczny Polak, licząc po medianie, niewiele mniej niż dzisiaj.
    • baalsaack "Ekspert" 22.10.10, 11:06
      Oczywiście jedynym cytowanym ekspertem jest tu przedstawiciel pracowdawców. To tak samo niezależny głos, jak opinia "eksperta" związków zawodowych.

Co do pomysłu - jestem za.
      • Gość: MichalM Re: "Ekspert" IP: *.rwd.prospect.pl 22.10.10, 12:18
        Chyba oczywiste jest ze ekspertem od pensji jest ten kto ja placi, a wczesniej musi na nia zarobić, jak bedzie art o raku to tez spytają lekarza a nie chorego.
        • baalsaack Re: "Ekspert" 22.10.10, 12:41
          A jak o podatkach, to podatników; o paleniu - palaczy, itp.?
        • ben-oni Re: "Ekspert" 22.10.10, 13:00
          Widzę, że propaganda liberałów zrobiła ci g...no z mózgu. Zapamiętaj to sobie ćwoku do kończ życia: pensja to nie jest prezent od przedsiębiorcy-dobroczyńcy a jedynie zapłata za pracę. Taka forma WYMIANY. W wymianie uczestniczą dwie strony na równych prawach, matołku.
        • Gość: xpierd Re: "Ekspert" IP: 66.90.104.* 22.10.10, 13:31
          Przecież wiadomo, na czym ich ekspertyza polega: "Pracodawca płaci tyle ile musi".
          Czy się mylę?
          • Gość: MichalM Re: "Ekspert" IP: *.rwd.prospect.pl 22.10.10, 13:41
            Oczywiście, gdyby zapłacił wiecej to przyjdzie inny i zaplaci tyle ile musi a cena jego produktu bedzie niższa i hojny zniknie z rynku
    • paininthebass "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pensje 22.10.10, 11:09
      O tak zdecydowanie - oprócz "wyzysku" skończyłaby się także konkurencyjność naszej gospodarki ciekawe kto by na tym zyskał... pracownicy?
    • cprl_yossarian To WOLNY RYNEK reguluje zarobki! 22.10.10, 11:18
      Ciekawe, że większość jest w tej dyskusji "roszczeniowych". Dajcie, bo mamy za mało...itp. Po 20 latach zmian zaledwie kilka osób tutaj rozumie, co oznacza ręczne sterownie gospodarką w proponowanym typie. Reszta tęskni za sekretarzem, który przyjdzie i da więcej, bo klasie robotniczej się należy... Gospodarka centralnie sterowana się skończyła - sami o to walczyliśmy! A to, że teraz zarabiacie przysłowiowe 1200 zł, za które nie da się żyć na poziomie "unijnym", to nie jest przejaw złośliwości pracodawców. To efekt kondycji polskiej gospodarki. Firm nie stać, żeby "szeregowcowi" płacić 3000 brutto. I żadne regulacje odgórne tego nie zmienią. Jak rząd (unia) podniosą płace minimalne z 1300 do 2000 brutto, to gwałtownie zwiększy się deficyt finansów państwa (bo budżetówce trzeba będzie zapłacić skokowo więcej), przedsiębiorcy ograniczą zatrudnienie, bo budżety płacowe nie są z gumy, wzrośnie inflacja, bezrobocie itd. W konsekwencji za mechaniczne "robienie dobrze" najmniej zarabiającym zapłacą tradycyjnie...najmniej zarabiający. Do lepszych warunków płacy trzeba dochodzić zwiększając wydajność, specjalizację, konkurencyjność, a nie sztucznie narzucając minima płacowe. I niestety nie staniemy się Wielką Europą w ciągu kilku lat - ci, którzy tak sądzą są naiwni. Równie dobrze moglibyśmy zmusić sejm do uchwalenia prawa o powszechnej szczęśliwości. Sejm uchwali, tylko czy to spowoduje realną zmianę jakości życia...? Oczywiście, że nie.

Wyżej napisałem, że Polski nie stać na takie płace, ale jest też inna strona medalu. Ludzie, nie możecie oczekiwać, że będzie wam dane - zapracujcie na to, żeby mieć. Jak ktoś pracuje za 1200 i twierdzi, że to przecież też ciężka praca i dlaczego za "nic", to ja przyznaję rację. Ale proponuję się cofnąć do czasu swojej edukacji - ci, którzy zainwestowali np. w wykształcenie inżynierskie (czyli pracowali w szkole) nie pracują teraz za 1200 zł... Praca w szkole, praca na studiach, praca "w pracy" - i to daje efekty. A niewykształconym robotnikom krzyczącym, że 1200 to za mało...cóż, współczuję, ale nie ma za co płacić więcej. W Narodzie pozostała jednak chora, postpeerelowska wiara w "równość klasową". A równości nie ma i nie będzie. Zresztą... za PRLu też nie było. Robotnik teraz nie będzie żył na takim poziomie jak inżynier, czy lekarz, bo wartość dodana ich pracy jest dramatycznie różna. A siłowa próba równania w dół w długiej perspektywie skończy się tym samym czym skończył się PRL, bo niestety to nie "fizyczni" ciągną ten kraj do przodu, tylko "yntelygenty"...

Chciałbym dożyć takich czasów, w których Polacy uświadomią sobie i pogodzą się z faktem, że każdy ma swoje miejsce w szeregu. I sam je sobie wyznacza. Górnik nie będzie zarabiał więcej niż lekarz, bo tak się uchwaliło. Gdyby tak mogło być, to każdy kto chce zostawałby lekarzem - z nadania. Długa nauka byłaby zbędna... ale ja bałbym się takich "lekarzy". :) Lekarz czy inżynier ze Śląska mógł zostać górnikiem jak wszyscy jego koledzy, ale chciał więcej, miał odwagę, ciężko pracował i teraz ma lepiej (przynajmniej materialnie). A koledzy robotnicy poszli po linii najmniejszego oporu, więc mogą mieć pretensje tylko siebie... Trochę szacunku dla wysiłku umysłowego, bo fizyczny nie wystarczy do dogonienia Europy.
      • baalsaack Re: To WOLNY RYNEK reguluje zarobki! 22.10.10, 11:29
        Ciekawe, że jakoś żadne empiryczne badania Twoich tez nie potwierdzają.
      • zygmuntt0 socjaliści (ble) z Europy... 22.10.10, 11:31
        socjaliści (ble) z Europy to chcieliby podniesienia płacy minimalnej do 100% płacy średniej. o!
      • Gość: aa Re: To WOLNY RYNEK reguluje zarobki! IP: *.szczecin.mm.pl 22.10.10, 11:40
        Witam,

Wymowa pana wypowiedzi jest taka: wyksztalceni w PL maja dobrze a niewyksztalceni zle. Niestety nie wszyscy specjalisci wyksztalceni w PL zarabiaja godnie. Wielu inzynierow rowniez wyjezdza do pracy na zachodzie - i co pan na to?

Drugi aspekt pana wypowiedzi to cos w stylu "godne zycie w PL nalezy sie tylko super specjalistom inzynierom", co jest raczej niezgodne z naszymi aspiracjami (jestesmy w EU a nie w Kazachstanie)

• Gość: olo Re: To WOLNY RYNEK reguluje zarobki! IP: 151.59.16.* 22.10.10, 12:01
          Wielu?
          raczej prawie Wszyscy !!!

Ludzie tu piszą same bzdury niczym niepoparte , i myślą ze to jakieś argumenty bo on tak myśli tyle ze on nic o tym nie wie.
          30% absolwentów inżynierów magistrów jest bez pracy i marzą o nawet 1500 netto.

biznes.interia.pl/news/88-procent-chce-wyjechac,1533242
          88 proc. inżynierów w chwili obecnej przyjęłoby posadę za granicą - wynika z sondy przeprowadzonej wśród kadry technicznej przez Bank Danych o Inżynierach.
      • hooligan1414 manipulujesz, cwany pseudoinżynierku 22.10.10, 11:41
        "Jak rząd (unia) podniosą płace minimalne z 1300 do 2000 brutto, to gwałtownie zwiększy się deficyt finansów państwa (bo budżetówce trzeba będzie zapłacić skokowo więcej)" - ilu z trutniów budżetowych zarabia 1300 brutto? ilu zarabia mniej niż 2000 brutto? jakieś promile. więc bez takiego słodkiego pierdzenia.
        "Gospodarka centralnie sterowana się skończyła - sami o to walczyliśmy!" - witam styropianowca. Ja o to nie walczyłem, bo miałem jakieś 10 lat. piszesz, że się skończyła? Dziwnie brzmi to stwierdzenie w kraju, gdzie dochody PONAD połowy społeczeństwa uzależnione są bezpośrednio od budżetu bądź instytucji parabudżetowych. Żeby im zapłacić (a ich wypłaty sa centralnie planowane, indeksowane etc) trzeba brutalnie wyrwać kasę rzeczywiście pracującym, bądź po chamsku zadłużyć się pod zastaw ich przyszłych dochodów. Tak więc proszę mi tu bez wybroczyn umysłowych szpagatowej inteligencji. Lekarz ze Śląska ma lepiej materialnie, bo ich bezczelne lobby nauczyło się rwać z budżetu ile wlezie a i od strony prywatnej praktyki na państwoweym sprzęcie tez się nieźle ustawili. I tak to działa
        • Gość: TrybunałLudu Znany komuszy przygłup dał znów głos IP: 66.90.104.* 22.10.10, 14:22
          Wróć lepiej do lektury staryh roczników TL bo o publikację Twoich wypocin
          będzie Ci dziś trudno. Twój umysł to piękny okaz lewackiego grochu z kapustą,
          bez śladu zdrowej logiki.
          • hooligan1414 a merytorycznie, nędzo intelektualna? 22.10.10, 14:29
            ilu z zatrudnionych w budzetówce na tzw. pełny etat ma na rękę ustawową minimalną, tz. coś około tysia? I co ty możesz wiedziec o logice, psi menclu. niech zgadnę, tatusiowi pękła guma?
      • tornson W jednym masz rację. 22.10.10, 11:45
        cprl_yossarian napisał:

> Do lepszych warunków płacy trzeba dochodzić zwiększając wydajno
        > ść, specjalizację, konkurencyjność, a nie sztucznie narzucając minima płacowe.
        Otóż to! Polski biznes, żałosna polska kasta managerska to najgorsze patałachy w Europie, nie są wstanie zapewnić techniczno-organizacyjnych pracy tak by zapieprzający o połowę więcej od Niemca Polak miał porównywalną wydajność pracy. Więc jakim prawem najbardziej nieudolna grupa zawodowa w Polsce (kasta dyrektorsko-kierowniczo-managerska) zbija niemal taki szmal jak ich koledzy na Zachodzie, a za nieudolność tych fagasów płacić muszą szeregowi pracownicy! Dlatego płace minimalną nie tylko należy podnieść do tych 60%, ale też odpowiednio zwiększyć płacę minimalną dla inżynierów w zależności od stażu, by złodziejskie cwaniaczki nie próbowały pokrywać płac najgorzej uposażonych odbierając innym trochę tylko lepiej uposażonym pracownikom. Do tego powinno być jak kiedyś w Szwecji od pewnego poziomu dochodów 100% podatku, taka kominówka dla prywatnego lumper-biznesu (wyjątek granty naukowe i sportowcy).

> Sejm uchwali, tylko czy to spowoduje realną zmianę jakośc i życia...? Oczywiście, że nie.
        Spowoduje transfer środków od przepłacanej i niemiłosiernie nieudolnej kasty zarządzającej do ciężko zapieprzających szeregowych pracowników.

> A niewykształconym robotnikom krz
        > yczącym, że 1200 to za mało...cóż, współczuję, ale nie ma za co płacić więcej.
        I dlatego między innymi uważam że każdy w ramach praktyk powinien zapie...ć kilka miesięcy jako fizyczny, w ramach obowiązkowych praktyk. Ja krótki czas pracowałem fizycznie jako elektromonter, pracowałem z ludźmi którzy w branży są od lat i oczywiście przewyższali mnie dzięki doświadczeniu niemal we wszystkim. Jednak to ja zarabiałem więcej tylko dlatego że miałem papierek z uczelni o skończeniu 5-letnich studiów, nawet nie dyplom bo wtedy byłem w trakcie pisania i nawet nie było to wykształcenie kierunkowe bo kończyłem wydział elektroniczny a nie elektryczny.
        Dlatego pajace zwane młodymi wykształconymi z wielkich miast trochę szacunku dla ludzi którzy fach zdobywali poprzez praktykę, bo 99% z was zapłakałoby się z bezradności na śmierć wykonując te prace które wykonuję pogardzani przez was robole.
        • Gość: xpierd Re: W jednym masz rację. IP: 66.90.104.* 22.10.10, 14:02
          Głupcze, któremu komuna wyżarła mózg: Jeśli nie wiesz dlaczego zarabiałeś więcej i na dodatek chwalisz się tym, że byłeś głupszy od ludzi bez wykształcenia, to może i słusznie masz do siebie pretensje o to, że miałeś ten papierek.
          Po cóż ci było "chodzić" 5 lat do szkoły dla jakiegoś głupiego "papierka"? Nie mogłeś sobie tego papierka sam wydrukować albo od razu zostać robotnikiem
          i zdobywać, tak cenną dla kraju, "praktykę" w kręceniu śrubek?

Dlaczego inżynier miałby robić to co robotnik, skoro robotnik nie robi tego co inżynier. Oj, głupi ty głupi!
          • tornson Z rozumieniem prostego tekstu pisanego 22.10.10, 14:18
            to raczej ciężko u ciebie, ofiaro masowego kapitalistycznego zmiękczenia mózgów. :(
            To się chyba zwie funkcjonalny analfabetyzm...
            • Gość: xpierd Re: Z rozumieniem prostego tekstu pisanego IP: 66.90.104.* 22.10.10, 14:27
              Czego nie zrozumiałeś z mojego tekstu, ofiaro komuszego prania mózgów?
              Przystępniej trudno to wytłumaczyć komuś, komu komuna mózg kompletnie skiełbasiła. Czy nadal nie widzisz, jaki jesteś okaleczony - trwale?
              • tornson Nie pogrążaj się żałosna wydmuszko... 22.10.10, 17:33
      • Gość: stan Re: To WOLNY RYNEK reguluje zarobki! IP: *.tcd.ie 22.10.10, 11:52
        Albo skonczyles wlasnie studia ekonomiczne, albo "na wszystko zapracowales wlasna praca" tzn masz dobre uklady.

Mnie zastanawia kiedy ludzie biznesu przestana udawac ze wolny rynek czymkolwiek rzadzi.
        W Irlandii dla przykladu bankowcy narobili dlugow nakradli pieniedzy. Gdyby wolny rynek rzadzil -wowczas banki by upadly. W rzeczywistosci bogaci ludzie majacy kase w bankach naciskaja na rzad, rzad nacjonalizuje banki a teraz caly kraj musi splacac dlugi bankowcow przez pare lat. Obniza sie poziom zycia wiekszosci po to by uchronic strate majatkow kilku.
        Wolny rynek? Wolne zarty.

Microsoft jest jedna z firm ktora w tym roku przyniosla ogromne zyski, a jednak "z powodu kryzysu" sa zwolnienia i ciecia pensji.
        Wyglada na to ze dla pracownikow kazdy czas i okolicznosci sa dobre by pensje im obnizano, podczas gdy managerowie ZAWSZE dostaja milionowe bonusy, bez wzgledu na to czy firma traci czy zyskuje.
        Wolny rynek?
        Zaloze sie ze jestes prosto po studiach albo prowadzisz firme taty?
        • Gość: MichalM Re: To WOLNY RYNEK reguluje zarobki! IP: *.rwd.prospect.pl 22.10.10, 12:04
          Mnie zastanawia kiedy ludzie biznesu przestana udawac ze wolny rynek czymkolwiek rzadzi.
          W Irlandii dla przykladu bankowcy narobili dlugow nakradli pieniedzy. Gdyby wolny rynek rzadzil -wowczas banki by upadly. W rzeczywistosci bogaci ludzie majacy kase w bankach naciskaja na rzad, rzad nacjonalizuje banki a teraz caly kraj musi splacac dlugi bankowcow przez pare lat. Obniza sie poziom zycia wiekszosci po to by uchronic strate majatkow kilku.
          Wolny rynek? Wolne zarty.

Ale o co Ci Stefan chodzi, podajesz przykład najbardziej skrępowanego przepisami rynku, dodajesz do tego przykład interwencjonizmu i dziwisz sie ze wolny rynek nie dział, jak ma działać jeżeli go nie ma, bo sam podałeś przykłady jak został wyeliminowany
          • krk01 brawo dokladnie tak jest... 22.10.10, 13:31
            a u nas guru Balcerowicz tene ten przyjaciel tych mirow zbychow rychow no moze znajomy z partii nie przyjaciel wciaż powtarza mantre "pozwolmy zareagowac niewidzialnej rece rynku" buahaha
        • Gość: Ja Re: To WOLNY RYNEK reguluje zarobki! IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.10, 12:05
          A ja się założę, że nie założyłeś firmy takiej jak Microsoft. Przecież masz takie szanse jak Gates z Kolegami. Zakładaj firmę w garażu i zostań najbogatszym człowiekiem świata przy okazji dając pracę innym ludziom.
      • Gość: xawery Re: To WOLNY RYNEK reguluje zarobki! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.10, 12:09
        To efekt kondycji polskiej gospodarki. Fi
        > rm nie stać, żeby "szeregowcowi" płacić 3000 brutto.

Ty jesteś głupi czy o drogę pytasz? Jak firmy nie stać na płacenie normalnych pensji to niech się firma zwinie albo niech w niej pracuje tylko i wyłącznie rodzina.
        • Gość: ekonomista masz rację! IP: 217.153.194.* 22.10.10, 14:13
          > Jak firmy nie stać na płacenie normalnych pensji to niech się firma zwinie albo niech w niej pracuje tylko i wyłącznie rodzina.

Tak właśnie będzie.
          Firma się zwinie do Indii, do Chin, gdziekolwiek, albo zbankrutuje.
          I tak to dzięki pomocy czerwonych debili UE zwiększy się bezrobocie.
          • Gość: xawery Re:Ty też masz rację! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.10, 14:31
            Jak się lud pracy wkur..i to firmy zostaną w Chinach czy Indiach a majątki i konta w kraju zajmie państwo, państwo zablokuje też konta w bankach na świecie (wzorem Pana z małym wąsem) i wzorem tegoż Pana właścicieli tychże firm wyśle się do odpowiednich sanatoriów. Tak to będzie wyglądało. Ludzie już zbyt wiele dobrego zaznali aby móc sobie pozwolić na obniżkę standardów. Ciekawe kiedy się sprawdzi powiedzonko "a na drzewach zamiast liści będą wisieć kapitaliści".
            Dodam że nie jestem zwolennikiem komunizmu ani faszyzmu ani innej zarazy dowolnego koloru i wyznania. Jestem zwolennikiem normalnych stosunków miedzy ludzkich opartych na zwykłej uczciwości.
            • Gość: windmill Re:Ty też masz rację! IP: 66.90.104.* 22.10.10, 17:23
              > Jak się lud pracy wkur..i to firmy zostaną w Chinach czy Indiach a majątki i ko
              > nta w kraju zajmie państwo, państwo zablokuje też konta w bankach na
              > świecie (wzorem Pana z małym wąsem) i wzorem tegoż Pana właścicieli tychże > firm wyśle się do odpowiednich sanatoriów. Tak to będzie wyglądało. Ludzie
              > już zbyt wiele dobrego zaznali aby móc sobie pozwolić na obniżkę standardów.

Ach, czyżby? No i jak ta cała operacja podniesie ich standardy?
              Czy możesz to wyjaśnić, ale po koleji, krok po kroku, bez żadnych
              przeskoków ani "skrótów myślowych".

Pan z wąsikiem otworzy firmę i da im wszystkim godną pracę
              z godną płacą, ze swoim dyrektorskim biurkiem w wygodnym bunkrze,
              tak by masy nie mogły wyładować na nim swej dozgonnej wdzięczności?

Czy tak jak się udało temu panu w wąsikiem i temu drugiemu z większym,
              poprzez zapewnienie niedowartościowanym masom, odpowiednio
              standardowego pochówku w jakimś masowym grobie, na froncie albo
              w miejscu kaźni?

Ludzie, skoro macie mózgi to zacznijcie ich wreszcie używać do spokojnego myślenia, a nie produkowania gotującej się wody i pary w waszych głowach!

Mniej dopalaczy, więcej świeżego powietrza!
      • Gość: 1_facet Re: To WOLNY RYNEK reguluje zarobki! IP: *.e-wro.net.pl 22.10.10, 14:36
        Zapomniales tylko ze wolnego rynku to tak naprawde nie ma ;>
    • Gość: gurnick "DGP" Eurodeputowani chcą nam dać wyższe pensje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.10, 11:27
      Wybierzcie mnie na Imperatora, to ustalę płacę minimalną na 1 trylion Euro/ miesiąc.
    • 444a Pomysł powinien dać do myślenia matołom z KPP itp. 22.10.10, 11:40
      Niemcy, Anglicy, Francuzi, Włosi, Irlandczycy, Finowie itd. itp. zarabiają o niebo więcej niż Polacy, a produkują towary i usługi lepsze, często tańsze, a najczęściej o wiele bardziej konkurencyjne.
      Wysoka pensja im nie przeszkodziła.
      • Gość: Ja Re: Pomysł powinien dać do myślenia matołom z KPP IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.10, 11:47
        A Tobie co przeszkadza?
        • Gość: aa Re: Pomysł powinien dać do myślenia matołom z KPP IP: *.szczecin.mm.pl 22.10.10, 12:01
          nie kazdy chce i bedzie zakladac firme. po prostu nie moze byc takich dysproporcji, ze pan wlasciciel warzywniaka ma co roku nowy samochod a zwykly pracownik zarcie tesco value.

dysproporcje w PL naleza do najwyzszych na swiecie jesli chodzi o roznice miedzy placami wyzszej kadry a zwyklych pracownikow, wlasnie przez to ze wiekszosc ludzi ma mentalnosc niewolnikow (ja nie na szczescie)
          • Gość: Ja Re: Pomysł powinien dać do myślenia matołom z KPP IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.10, 12:07
            Pan właściciel warzywniaka daje temu panowi pracownikowi możliwość zarobkowania. A co ten pan pracownik daje panu właścicielowi warzywniaka? Przecież jeśli nie podejmie pracy u tego pana właściciela warzywniaka, to nic mu nie daje. Może lepiej zacznij coś dawać innym ludziom od siebie?
            • Gość: aa Re: Pomysł powinien dać do myślenia matołom z KPP IP: *.szczecin.mm.pl 22.10.10, 12:17
              Witam,

ja nie pisze o tym co daje a co nie daje. Po prostu pisze o chorych dysproporcjach w PL ktore rażą nie tylko ludzi tu mieszkających ale takze ludzi ktorzy odiwedzaja PL
              • Gość: Ja Re: Pomysł powinien dać do myślenia matołom z KPP IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.10, 13:47
                To kto ma komu wyrównać? Ty wyrównasz tym ludziom? Skąd taka postawa roszczeniowa? Wszystko wszyscy muszą dać. Ci źli bogaci. A Ty co dajesz tym złym bogatym? Oczywiście jesteśmy zaściankiem europy i dalej będziemy ale wlasnie przez tę postawę roszczeniową, w której zamiast budować gospodarkę stawia sie tylko wymagania. Też możesz byc pracodawcą i też możesz zatrudniać. Nikt Ci nie broni. Będziesz szczęśliwy i bogaty. Na dodatek dasz pracę ludziom którzy jej nie mają. A ty tylko marudzisz jacy to źli sa ci co dają pracę a dobrzy ci co tylko wymagają.
            • 444a Re: Pomysł powinien dać do myślenia matołom z KPP 22.10.10, 21:23
              > . A co ten pan pracownik daje panu właścicielowi warzywniaka?

Pracownik daje mu łaskawie to, że właściciel może być tym właścicielem warzywniaka.
          • Gość: ktostam Re: Pomysł powinien dać do myślenia matołom z KPP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.10, 12:10
            Dysproporcje są motorem zmian. Bez tego ludzie dalej by mieszkali w jaskiniach. Po co zakładać firmę, ryzykować, skoro niewielka jest różnica w zarobkach między właścicielem warzywniaka a jego pracownikiem?
            • krk01 Re: Pomysł powinien dać do myślenia matołom z KPP 22.10.10, 13:28
              dodaj jeszcze ze slabsi powinni umrzec bo to jest selekcja naturalna hahahaha... jakbym byl nauczycielem, przedszkolanka, lekarzem bardzo chcialbym zeby byly szkoly prywatne i przedszkola i sluzba zdrowia i wtedy od ciebie bralbym za kazde dziecko 1tys miesiecznie czesnego w mysl zasady twojego postepu ciekawe czy lezalbys pod plotem bo nie starczyloby na pogrzeb ktory organizowalby taki sprytny przedsiebiorca w twoim stylu hahaha
      • Gość: ktostam Re: Pomysł powinien dać do myślenia matołom z KPP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.10, 12:07
        Na wydajność gospodarki składają się takie rzeczy jak kapitał, infrastruktura (porównaj polskie autostrady do niemieckich), przyjazność administracji (jedna z najgorszych na świecie), latami wypracowywana marka. Myślisz że Polsce łatwo będzie dogonić Niemcy jedną decyzją administracyjną? Przedsiębiorcy w tych krajach też zarabiają więcej, więc argument do niczego.

BTW Niemcy nie mają płacy minimalnej.
        • krk01 Re: Pomysł powinien dać do myślenia matołom z KPP 22.10.10, 13:24
          ale maja prog podatkowy... tzn jezeli nie przekroczysz penej kwoty zarobkow to nie placisz podatku... a czym to sie rozni???? w istocie sprawy.... nastepny... Boze...
        • 444a Re: Pomysł powinien dać do myślenia matołom z KPP 22.10.10, 21:24
          Racja, nie wystarczy jedna decyzja. Ale ta decyzja może skłonić do docenienia pracy, innowacji.
      • Gość: MichalM Re: Pomysł powinien dać do myślenia matołom z KPP IP: *.rwd.prospect.pl 22.10.10, 12:25
        Wiesz co to jest PKB per capita pewnie nie, doczytaj sobie przemyśl i potem powiedz czy już wiesz dlaczego człowiek wypracowujący 4 razy większy dochód zarabia cztery razy wiecej
        • Gość: aa Re: Pomysł powinien dać do myślenia matołom z KPP IP: *.szczecin.mm.pl 22.10.10, 13:03
          Michale,

a wiesz co to jest PPS? (nie , nie Polska Partia Soc.) - PPS to wskaźnik pozwalający na ocenę różnic w sile nabywczej w poszczególnych państwach Unii Europejskiej: Purchasing Power Standard (PPS). Wskaźnik oparty jest na dochodzie narodowym brutto w przeliczeniu na mieszkańca. Dla 25 krajów Unii Europejskiej wynosi 100 i jest to pułap w stosunku do którego porównywane są wszystkie kraje. Jednostka ta pozwala na znaczące wielkościowe porównania wskaźników ekonomicznych pomiędzy różnymi krajami.

biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/331833,polska_pod_wzgledem_zamoznosci_zajmuje_w_ue_czwarte_miejsce_od_konca.html
          PKB na jednego mieszkańca Polski wynosi 57 proc. unijnej średniej - idac tym tokiem myslenia powinnismy zarabiac 50% tego co na zachodzie a nie kilka razy mniej!!!!
          • Gość: MichalM Re: Pomysł powinien dać do myślenia matołom z KPP IP: *.rwd.prospect.pl 22.10.10, 13:24
            PKB ten do porównywania krajów oblicza sie z uwzglednieniem PPP (nie nie to nie Polska Partia Pracy) PPP to parytet siły nabywczej wiec taki wskaźnik jest stosunkowo obiektywny.
            • Gość: aa Re: Pomysł powinien dać do myślenia matołom z KPP IP: *.szczecin.mm.pl 22.10.10, 13:38
              a co powiesz na to:

www.gallup.com/poll/124193/potential-net-migration-change-developed-nations.aspx
              z PL chce wyujechac tyle samo ludzi co z Iraku- fajnie co ? :)
              • Gość: MichalM Re: Pomysł powinien dać do myślenia matołom z KPP IP: *.rwd.prospect.pl 22.10.10, 13:56
                Nie wspomina sie tam nic o dochodzie wiec powodem może być tez kolejne wypociny polityków w telewizji, jedni strzelają inni maja dość i chca zmykać. Natomias ciekawe jest miejsce Arabii Saudyjskiej. Może nie jaest tam tak źle jak nam to media sadza codziennie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka