iceberg69 Rząd chce do 2013 r. ograniczyć ulgi w VAT dla ... 10.11.10, 15:36 Ciekawi mnie, ilu posiadaczy samochodów "ciężarowych z kratką" zdaje sobie sprawę, że parkować na chodnikach mogą tylko samochody osobowe i osobowo-ciężarowe do 3,5 t. Samochód z homologacją ciężarową nie ma prawa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Rząd chce do 2013 r. ograniczyć ulgi w VAT dl IP: *.chello.pl 10.11.10, 16:08 podaj podstawę prawną,no podaj... wstaw paragraf,czy tylko plujesz jadem bo żal ci d... ściska? Tak tak.... straszny to przywilej że przedsiębiorcy chcą mieć samochód w cenie netto skoro idea podatku VAT była taka aby był to podatek NEUTRALNY dla przedsiębiorcy szkoda gadać,piszą sami zazdrośnicy którzy myślą że jak ktoś ma kratkę to jest złodziejem i kombinatorem.Nawet jeśli samochód jest wykorzystywany w działalności firmy. Oczywiście,najlepiej niech w każdym samochodzie siedzi inspektor podatkowy i pilnuje czy aby samochód nie jedzie z "misją prywatną" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: Rząd chce do 2013 r. ograniczyć ulgi w VAT dl IP: *.bchsia.telus.net 10.11.10, 16:47 Gość portalu: wojtek napisał(a): > szkoda gadać,piszą sami zazdrośnicy którzy myślą że jak ktoś ma kratkę to jest > złodziejem i kombinatorem. Nie koniecznie. Ja zawsze jestem pod wrazeniem, ze w Polsce jest wielu posiadaczy psow, ktorzy, jak wczesniej napisalem, dbaja o psia wygode i bezpieczenstwo kierowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ni bij piany! do iceberg69 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.11.10, 19:40 Twoja wiedza jest... nieaktualna! 1. Nie ma samochodów osobowo-ciężarowych 2. Albo są takie, albo takie 3. Na chodnikach mogą parkować "pojazdy" o d.m.c. do 3,5t. i homologacja nie ma tu nic do rzeczy! Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats W Polsce samochod osobowy + kratka = ciezarowka 10.11.10, 16:12 W Polsce samochod osobowy + silnik odrzutowy = wojskowy samolot szkolno-treningowy. Wojsko wlasnie rozpisalo przetarg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Rząd chce do 2013 r. ograniczyć ulgi w VAT dla ... IP: *.chello.pl 10.11.10, 16:30 jak profesjonalnie napisany artykuł... "Do 2013 r. nie będzie też można odliczyć VAT od ceny paliwa do aut z kratką, nawet tych, które zostały kupione przed 2011 r. " A może miało być od 2013? Inaczej cała informacja nie ma sensu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totocotugno Re: Rząd chce do 2013 r. ograniczyć ulgi w VAT dl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.10, 19:20 Czasami coś co nie ma sensu i tak dzieje się w Polszcze ;) Dlatego jeśli kupiłeś samochód przed początkiem roku 2011 (czyli do końca 2010) i teoretycznie nagrałeś praw do odliczania VAT od paliwa to od początku przyszłego roku do końca roku 2012 (czyli przed 2013) nie będziesz mógł tego VAT odliczać. Klasyczny 'przykład prawa działającego wstecz'. To tak jak byś dziś kupił zgrzewkę soków z datą przydatności do spożycia do maja 2011 a jutro wystąpił pan w telewizji i powiedział, że jednak te soki nadają się do spożycia tylko do jutra. I pieniążków nie zwracamy. Tak samo tylko że kilkaset razy drożej. Postawcie się w pozycję ludzi, którzy no jeszcze tydzień temu zawierali umowy leasingowe na np pięć lat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totocotugno Rząd chce do 2013 r. ograniczyć ulgi w VAT dla ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.10, 19:12 A teraz czad (tylko teoretyczny): kupiłem samochód ‘na firmę’ za 100tys + 22%vat czyli za 122tys – 6 tys które mogę sobie odliczyć. Po miesiącu jestem zmuszony zamknąć firmę (np. mam wypadek) i muszę sprzedać samochód. Po utracie części wartości, powiedzmy że za 80 tys + 22%vat, który muszę zapłacić. Czyli w sumie od tego samego pojazdu muszę zapłacić 22 tys -6 tys + 17,6tys= 33,6tys podatku VAT! Zgadza się? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka I cóż z tego? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.11.10, 20:02 To ryzyko biznesowe! Czy nie straciłbyś odliczając cały Vat? Zostań "etatowcem" i będziesz miał z głowy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totocot Re: I cóż z tego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.10, 08:58 I jak co z tego? Po pierwsze - czyż nie walczycie o "równość" pracowników i pracodawców/przedsiębiorców? Jak osoba prywatna kupuje samochód to płaci vat, ale jak go sprzedaje - to już nic nie płaci. Może zrównajmy prawa - przy kupnie płacimy wszyscy vat, a przy sprzedaży też go wszyscy płaćmy? Po drugie: rada "zostań etatowcem" chyba mija się z celem, bo na etacie trzeba też być u kogoś - czyli u jakiegoś przedsiębiorcy. Chyba, że marzy Ci się powrót do ustroju socjalistycznego, gdzie wszyscy/nikt byliśmy pracodawcami. Wtedy nie będzie problemu przedsiębiorców, ani płacenia podatków z tym związanych. I nie zrozum mnie źle - wszędzie są złodzieje (pracownicy i pracodawcy). Nie bronię tutaj żadnej ze stron. Byłem pracownikiem przez 12 lat, gdzie szef nie płacił pensji a sam np. kupował kolejne działeczki wypoczynkowe, a teraz (ok 3 lata) mam własną - jednoosobową firmę i jakoś sobie radzę. Od razu zaznaczę, że nie mam samochodu firmowego (pracuję w większości w domu) i prywatnie i służbowo (nawet kilkaset kilometrów) jeżdżę samochodem żony - nie wliczając w koszta ani złotówki. Chodzi mi tylko o podstawowe prawo każdego obywatela (czyli i pracownika i pracodawcy) - prawo ma nie działać wstecz. Jeśli ktoś kupił raz samochód 'ciężarowy' i nabrał w związku z tym jakichś praw (np. odliczanie vat od paliwa) - to powinno tak pozostać na wieki. Jeśli zmienimy to prawo (wszystko jedno czy na lepsze czy na gorsze) - to powinno ono obowiązywać tylko nowo zawierane umowy. I proszę zwróć uwagę na jeszcze jeden fakt (czego nikt zdaje się nie widzieć) - KE zgodziła się zawiesić obowiązujące zasady TYLKO na dwa lata. Czyli od 2013 wracamy do 'kratki' i odliczania vat. Samo rozwiązanie (wstawianie kratki + obniżanie ładowności samochodu czyniąc z niego samochód 'ciężarowy') jest przegięciem od samego początku. Poza tym nigdy nie uda się wykorzystywanie samochodu służbowego w 100% do celów służbowych (czy jest się prezesem czy szeregowym pracownikiem). Może powinniśmy mieć prawo odliczenia np 60% vat bez limitu 6 tys?. A może 50, 90 lub 10%. Można by długo dyskutować. Faktem jest że ok 80% sprzedawanych samochodów osobowych w Polsce to samochody 'z kratką' i to one nakręcają sprzedaż nowych aut. Ciekawe jak ta zmiana wpłynie na ceny nowych samochodów w 2011r (większość salonów już ledwo zipie, nie ma mowy specjalnie o obniżaniu marzy sprzedawcy). Nie martwmy się ani o prezesów (oni jeszcze bardziej przykręcą śrubę, aby starczyło na samochód z vat) ani o pracowników (najwyżej będą jeździć gorszymi samochodami) - martwmy się o pracę, żeby jej przybywało, a nie ubywało przez głupie decyzje urzędników. Pozdrawiam totocot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KP Re: Rząd chce do 2013 r. ograniczyć ulgi w VAT dl IP: *.centertel.pl 12.11.10, 12:07 Oczywiście, że nonsensem jest dokładanie kratki do Porsche. Ale jeszcze większym nonsensem jest ograniczenie odliczenia VAT dla firm mających samochody osobowe. A niby dlaczego samochód osobowy nie może być wykorzystywany firmowo? Czy w firmach pracują same produkty? Czy prowadzenie firmy polega tylko na produkowaniu i transporcie towarów? Przecież to jest idiotyzm, że jest odstępstwo od normalnych zasad. To tak, jakby wszyscy mogli odliczyć sobie od podatku ubezpieczenie zdrowotne (tak jest) oprócz lekarzy, bo sa lekarzami. Poza tym przecież jedynym skutkiem, że nie można odliczyć VAT-u będą wyższe koszty, a więc wyższe ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
stolat3 Re: Rząd chce do 2013 r. ograniczyć ulgi w VAT dl 13.11.10, 22:13 Polska to jest taki kraj w którym nie ma żadnych zasad.To jest dziki kraj. Odpowiedz Link Zgłoś