Gość: kolega IP: *.12-2.cable.virginmedia.com 22.12.10, 19:13 zlikwidować wszystko Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Hard Knocks Koniec pociągu z Polski do Czech. 100 km przeje... IP: *.washdc.fios.verizon.net 22.12.10, 19:33 Czy nie mozna skrocic czasu podrozy z 4 godzin do 3.5 godziny i pobierac oplaty za pociag expresowy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Whatever powolny pośpieszny IP: 77.236.26.* 22.12.10, 21:17 kolega to chyba z Czech klika, bo nie wie że w Polsce pociąg pośpieszny jedzie wolniej niż osobowy. Wcale nie kłamię: Kraków - Tarnów Można sprawdzić rozkład... ups... chyba nie można... jeszcze z jakiś miesiąc... no to w lutym sobie sprawdzicie że nie ściemniam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ivrp Re: Koniec pociągu z Polski do Czech. 100 km prze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 19:42 jestem za. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DNA Re: Koniec pociągu z Polski do Czech. 100 km prze IP: *.bb.dnainternet.fi 22.12.10, 20:34 Niemcy zbudowali te tory. Wniosek: Musi wrócić zabór niemiecki to będzie porządek i rozwój. 100km w 4 godziny...na terenach górniczych pociągi jeżdżą szybciej...wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo Koniec pociągu z Polski do Czech. 100 km przeje... IP: *.dynamic.chello.pl 22.12.10, 19:48 hahahah średnio prędkość ok 25km/h... nie dziwię się że nie było chętnych... Gdyby pociąg jechał max. godzinę, można by skoczyć na narty, a później wrócić, ale 4h w jedną stronę... Co za bałwan to wymyślił??? Odpowiedz Link Zgłoś
stachu44 Koniec PO jest bliski, poczekam, musze to zobaczyc 22.12.10, 19:49 Tak nieudolnej ekipy nie mielismy od 1945 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelekok Mylisz się 22.12.10, 22:15 To nawarstwienie kolejnych nieudolnych rządów od 1945 roku. Rozliczasz obecną ekipę rządzącą 2 lata za efekt kardynalnych błędów ich poprzedników przez 63 lata plus 2 lata obecnych rządów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Mylisz się IP: *.dynamic.kbronet.com.tw 23.12.10, 07:46 To już 3 lata.... Odpowiedz Link Zgłoś
labeo Re: Koniec pociągu z Polski do Czech. 100 km prze 22.12.10, 19:50 > zlikwidować wszystko Po co likwidować zaraz wszystko. Wystarczy zlikwidować PKP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Re: Koniec pociągu z Polski do Czech. 100 km prze IP: 80.54.33.* 22.12.10, 19:59 Normalnie sprzedać z licytacji, pieniądze na emerytów, uwolni się rynek i od razu znajdą się ludzie, którym się opłaca oferować przejazdy, czyste, szybkie i możliwie najtańsze, bo jak nie to konkurent będzie dyszał za plecami. Po cholerę utrzymywać ten skansen? Chyba tylko po to by dziesiątki prezesów miały pensję za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andre Re: Koniec pociągu z Polski do Czech. 100 km prze IP: 80.54.47.* 22.12.10, 20:14 Dokładnie. Czekam na prywatyzację rynku kolejowego i samego PKP od lat, ale widząc co się dzieje na szczeblu rządowym i czego oczekują ludzie (sic!, bynajmniej nie prywatyzacji!), nadziei praktycznie nie mam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Re: Koniec pociągu z Polski do Czech. 100 km prze IP: 80.54.33.* 22.12.10, 21:20 Dla mających jakieś złudzenia wiadomość świeżynka sprzed 2 godzin: "1100 złotych - tyle za wynajmowanie 120-metrowego mieszkania w samym centrum stolicy płacił PKP S.A. Juliusz Engelhardt, do wtorku podsekretarz stanu w ministerstwie infrastruktury. - To nie jednostkowy przypadek a zasada". cyt. za www.tvn24.pl/-1,1687056,0,1,mieszkanie-dla-ministra-za-1100-zlotych-pkp-rynkowa-cena,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antydebil Koniec pociągu z Polski do Czech. 100 km przeje... IP: *.sucha.tmtsystem.pl / 192.168.10.* 22.12.10, 20:00 W całej Europie kolej rozwija się gigantycznie tylko nie w Polsce, bo tu się w nią nie inwestuje tylko dotuje. Inwestuje się wyłącznie w nowe posady dla znajomych i samochody dla grupy PKP (minął mnie kiedyś mercedes, bus, nówka, ekstra, także renault najnowszy busik z nalepką PKP). Wystarczy inwestować w nowe tory i zmniejszać pokonywane odległości, o braku rentowności przestaniecie pieprzyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażir Re: Koniec pociągu z Polski do Czech. 100 km prze IP: *.kwsa.pl 23.12.10, 01:42 "wystarczy zainwestować"- ale ktoś musi mieć kasę i INTERES, żeby zainwestować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le Ming Re: Koniec pociągu z Polski do Czech. 100 km prze IP: 178.73.49.* 22.12.10, 20:09 > zlikwidować wszystko Nie podoba sie? To mam propozycje: zasponsoruuj te linie z wlasnej kieszeni. Pasuje? Bo ja nie widze powodu, dla ktorego mam dokladac do polaczenia, ktorym jezdzi pewnie dziesieciu kolejarzy na krzyz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tru Koniec pociągu z Polski do Czech. 100 km przeje... IP: *.acn.waw.pl 22.12.10, 20:13 "około kilkudziesięciu" - no żesz kur.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pandzik Re: Koniec pociągu z Polski do Czech. 100 km prze IP: *.dynamic.chello.pl 22.12.10, 20:27 Gość portalu: tru napisał(a): > "około kilkudziesięciu" - no żesz kur.... Mi też opadło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Do 3ech IP: *.c193.msk.pl 22.12.10, 20:26 Do Czech /trzech/ to ja mam za darmo... Odpowiedz Link Zgłoś
czechofil Re: bezsensowny pomysł 22.12.10, 20:52 Czas przejazdu był faktycznie nie do przyjęcia, ale też samo połączenie Opola z Ostruzną nie miało specjalnego sensu. Opole to stosunkowo małe miasteczko, tylko z przypadku będące stolicą województwa. Gdyby ktoś w PKP pomyślał i stworzył np. bezpośrednie połączenie Wrocławia przez Brzeg, Nysę i dalej w kierunku Jesenika, to taki pociąg miałby dużo większe powodzenie. Wrocław jest kilka razy większy od Opola i na pewno znalazłoby się w weekend sporo turystów i narciarzy, którzy chętnie wybraliby się w okolice Jesenika... Odpowiedz Link Zgłoś
niezapowiedziany czy ten Pan uwazal, ze w zwiazku z Schengen ludzie 22.12.10, 20:57 zechcą jechać 4 godziny 100km?? Bo Schengen?! Ja tego nie ogarniam. Przeciez ten pociąg nigdy nie powinien ruszyc. A moze ktos sadzil, ze Schengen skroci czas?! Czy w Polsce nie ma juz na co wydawac pieniedzy? Ile jest jeszcze takich "euforycznych" decyzji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Koniec pociągu z Polski do Czech. 100 km przeje... IP: *.cia.com 22.12.10, 21:05 Rzeczywiscie szybki to ten pociag niebyl, srednio trzeba liczyc ze trase pokonywal z predkoscia 25 km/h czyli maszynista bumelant. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna z gazowni Koniec pociągu z Polski do Czech. 100 km przeje... IP: *.morag.vectranet.pl 22.12.10, 21:13 Kiedyś na diskawery pokazywali jak w anglii rewitalizuje się stare linie kolejowe.Odnawiano stacyjki,wagony ; a skład ciągnęła ciuchcia.Też tak na tej linii powinni zrobić,żeby to był pociąg retro ,dla turystów.Tylko w wagonach trzeba szyby powybijać [z oszczędności,zeby nie myć] i można taki skład udostepnić dla turystów,w lato, za ciężki szmal.Ale by się obłowiła pkp . Już widzę to ,jak skośnoocy azjaci foty trzaskaja do swoich albumów z podrozy po pl. Niezapomniane chwile by przeżyli .Dla nich byłaby to podróz w czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szerszeń_stepowy zlikwidować ulice, na których są stale korki IP: *.dynamic.chello.pl 22.12.10, 21:21 to nie będzie niczego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gucio Re: zlikwidować ulice, na których są stale korki IP: *.adsl.inetia.pl 22.12.10, 21:28 Do "Czech'' to ja mam za darmo Odpowiedz Link Zgłoś
lajkomik Syn premiera w Chinach. Za publiczne pieniądze 22.12.10, 21:27 Syn premiera w Chinach. Za publiczne pieniądze dzisiaj, 16:39 RZ / tvp.info Syn premiera, Michał Tusk, na początku grudnia wziął udział w światowym kongresie na temat kolei dużych prędkości, który odbył się w Chinach. W programie wizyty było m.in. zwiedzanie Wielkiego Muru. Za przelot syna szefa rządu zapłaciły Polskie Koleje Państwowe. Pobyt na miejscu opłacili gospodarze – wynika z informacji, do których dotarli dziennikarze portalu tvp.info. W skład polskiej delegacji wchodzili m.in. wiceminister infrastruktury Juliusz Engelhardt oraz prezes PKP S.A. Andrzej Wach i szef PKP Polskich Linii Kolejowych Zbigniew Szafrański. Wraz z przedstawicielami polskich kolei, do Chin udało się także trzech dziennikarzy. Wśród nich był dziennikarz trójmiejskiej "Gazety Wyborczej" Michał Tusk. – Potwierdzam, że byłem w Chinach. Nie pierwszy i nie ostatni raz wyjechałem służbowo, bo zawodowo zajmuję się kolejnictwem – powiedział Michał Tusk w rozmowie portalem tvp.info. – To co osiągnąłem, zawdzięczam sobie, a nie nazwisku. Nie zamknę się w piwnicy i nie zrezygnuję z życia zawodowego, bo jestem synem premiera – dodał. Tusk przyznał, że podczas wizyty zwiedził Wielki Mur Chiński, ale z większości pozostałych atrakcji turystycznych zrezygnował, bo jak tłumaczył dziennikarzom portalu, kiedyś już był w Chinach. Delegacja PKP przebywała na światowym kongresie w czasie, gdy w kraju, w związku z wprowadzeniem nowego rozkładu jazdy, zapanował na kolei chaos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesian Koniec pociągu z Polski do Czech. 100 km przeje... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 21:28 ale mało kto wie, że tam na tej trasie codziennie jeżdżą normalne pociągi. Z Opola i Brzegu do Nysy Od Nysy 20 km dalej jest po drodze stacja Głuchołazy gdzie jest kolejowe przejście graniczne (teraz) i dojeżdża kilkanaście par czeskich pociągów, które objeżdżają niedaleką górę Pradziad. Od 40 lat pociągi zatrzymują się na stacji ale nasze władze nie pozwoliły zrobić tam przejścia kolejowego. Po wejściu do Unii ten problem zniknął ale PKP zlikwidowało wszystkie połączenia z Nysy do Głuchołaz żeby nikt nie mógł się przesiąść na pociągi do Czech. Zdaje się że ktoś u Marszałka ma interes żeby tych połączeń nie przywracać..koledzy mają firmy autokarowe ? A szanowni Państwo z Głuchołaz można się dostać pociągiem kolei czeskich do Pragi, Brna, Wiednia, Budapesztu a nawet do Warszawy i to szybciej niż jadąc przez Polskę ! A wystarczy żeby zwykłe pociągi z Nysy i Brzegu jechały kawałek dalej ! Nie trzeba tworzyć pociągu widmo! Ale coś jest na rzeczy i ktoś ma interes żeby tego nie robić ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezapowiedziany a to jest ciekawy watek i dziennikarz powinien go IP: *.adsl.inetia.pl 22.12.10, 21:40 pociagnac i dac na czolowke portalu i strone ogolnopolskiego wydania papierowego (jesli cos jest na rzeczy). To jeden z elementow wykanczania PKP... tworzyc pociag widmo a nie korzystac z istniejacych mozliwosci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Koniec pociągu z Polski do Czech. 100 km przeje... IP: *.opole.hypnet.pl 22.12.10, 21:39 może i troche długo, ale przełęcz Ramzowa i stacja na niej to najweyżej położony tor i przystanek w Czechach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Koniec pociągu z Polski do Czech. 100 km przeje... IP: 83.2.225.* 22.12.10, 21:58 Demon prędkości - wow.... Jest gdzieś na świecie gorzej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mietex Koniec pociągu z Polski do Czech. 100 km przeje... IP: *.olsztyn.mm.pl 22.12.10, 22:01 Przecież tam sa góry i masa przystanków, więc nie ma się co dziwić. A na zdjeciu eu-07, co w życiu taka lokomotywa tego skłądu nie ciągnęła. Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman raczej stał a nie jechał, ile trwał postój w Nysie 22.12.10, 22:38 zamiast poprawić rozkład jazdy - najlepiej zlikwidować niechciane dziecko, czeski pociąg jak jeździł przez Głuchołazy, tak jeździ, szkoda tylko że nie zatrzymuje się w centrum miasta, a tylko na oddalonej od miasta stacji Głuchołazy Główne, miejsce na urządzenie przystanku w okolicach parku zdrojowego jest - tylko woli i chęci brak, kuracjusze na pewno skorzystali by z możliwości wypadu do Jesenika Odpowiedz Link Zgłoś
hakuninek Szybciej rowerem :) 22.12.10, 22:41 Taki dystans, czyli 107km, to przejezdzam rowerem ponizej 4h. Bez jakiegos specjalnego wysilku i bez dluzszych przerw... Nie ukrywam, ze po wszystkich przekretach i coraz gorszym stanem kolei (bez wzgledu na spolke) na mysl o jezdzie jakimkolwiek polskim pociagiem, napawa mnie odraza. Milo podrozuje sie jedynie Intercity, ale ceny biletow sa bardzo wysokie. Tansze bilety mozna dostac jedynie z duzym wyprzedzeniem. A trase z Warszawy do Wrocławia i tak szybciej pokonuje jadac samochodem. No coz... Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemadry pod mur i z kalacha 22.12.10, 23:06 tego glupka co to tlumaczy ze "ekonomia zweryfikowala" postawic na placu pod mur i rozwalic seria z kalacha ku uciesze gawiedzi, i w nastepny dzien pociag bedzie jechal tylko godzine Odpowiedz Link Zgłoś
cykor6 Re: Koniec pociągu z Polski do Czech. 100 km prze 22.12.10, 23:38 www.facebook.com/#!/pages/PKP-Wintercity/128319143898239?v=info PKP Wintercity... Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem Koniec pociągu z Polski do Czech. 100 km przeje... 22.12.10, 23:47 100 km przejeżdżał w cztery godziny! A w Polsce na trasie Radom - Kraków jedzie się 3.30 do czterech godzin...217km...nie przekracza się granic, nie ma wzniesień, gór... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p taki szybki pociąg zlikwidowali? IP: *.pljtelecom.pl 22.12.10, 23:51 przecież to był polski pendolino. warszawy w kierunku gdańska wyjeżdza się InterCity godzinę, a to tylko 20 km. -dziwię się, że ludzie nie chcieli jeździć tym pociągiem. ale pewnie dlatego, że za granicą to nic nie ma. p Odpowiedz Link Zgłoś