jeruzalem51 08.02.11, 02:31 chcieliscie kapitalizmu, to go macie.Jest to system stalego wyciagania pieniedzy,przez wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: JEREMI Re: Czy Era zapłaci za milionera? IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.11, 02:47 Dokładnie! A z usług tej "firmy " 4 lata temu,zrezygnowałem.(Podobnie jak w orange."promocje " kończą się dla mało wprawnego w zawiłościach umów.klienta bardzo smutno) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TT Re: Czy Era zapłaci za milionera? IP: 195.205.42.* 08.02.11, 05:01 proponuję odebrać koncesję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz "Wszystkie materiały informowały o kosztach ". IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.11, 12:32 I to się zgadza. Te "wszystkie materiały o kosztach" to faktura VAT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Cała nadzieja w UOKiK IP: *.ip.jarsat.pl 08.02.11, 12:42 Jak im przyp... z 50 mln kary to sie oduczą (kara musi być dotkliwa i wielokrotnie przekraczac osiągnięty zysk z procederu tak by sie nie opłacało takich szwindli robić a nie - jak w przypadku kar innych urzędów - traktowana jako "opłata dodatkowa" - niewielka dola dla państwa od każdego ukradzionego miliona) Odpowiedz Link Zgłoś
plosiak Re: Cała nadzieja w UOKiK 08.02.11, 12:46 Jeśli prawdą jest, że do konkursu można przystąpić tylko poprzez wysłanie sms lub potwierdzenie podczas połączenia z systemem (naciśnięcie klawisza na telefonie), to o co chodzi ? Jeśli ktoś miał nadzieję, że za 4,88 zł dziennie wygra milion, to jego problem. Jeśli jednak przystąpienie do konkursu było "automatyczne" (w co nie wierzę) i rezygnacja wymagała jakiejkolwiek akcji ze strony użytkownika telefonu, to kary powinny iść w miliony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es W d.. byłeś g... widziałeś IP: *.ip.jarsat.pl 08.02.11, 12:57 To nie kwestia wiary a mln, nie wiesz/rz nie gadaj. Pewnie w swoim telefonie na korbe tego nie masz a SMS kojarzy Ci się wyłącznie ze Szkoła Mistrzostwa Sportowego. Odpowiedz Link Zgłoś
plosiak Re: W d.. byłeś g... widziałeś 08.02.11, 14:42 Tak. Rozgryzłeś mnie. Nie wiem, co to sms. Współczuję twoim bliskim, bo muszą cię odwiedzać w jakimś zakładzie. Odpowiedz Link Zgłoś
4krzych1 Netia to są dopiero skurw..ny i złodzieje... 08.02.11, 17:04 Gdzie Erze do nich!!! Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Czy urząd nakaże zwrot oszukanym czy nałoży karę i 09.02.11, 05:48 zarobi budżet ? W USA nakazano by zwrot oszukanym wraz z odszkodowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wee Re: Cała nadzieja w UOKiK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.11, 13:01 a koze dzieciak dobral sie do telefonu, moze maz, zona, wspolpracownik...ktokolwiek? moze sie pomyliles? no chyba ze akurat TY jestes nieomylny? a moze (co jest malo prawdopodobne ale mozliwe) do jakiejs grupy osob jest wysylany specjalnie spreparowany sms? mozna to zalatwic na rozne sposoby 2 sms z potwierdzeniem checi wzuiecia udzialu, telefon (ale nie automat+nagrywanie), listowna akcepracja regulaminu i checi wziecia udzialu (akceptujesz jak odeslesz)...etc. ale to ustawodawczy/prawodawcy musza chciec takie prawo stworzyc. nie dziwi was, ze ostatnio tak duzo bankow sie unas sprzedaje? ciezej doic jeleni, ludzie sa coraz bardziej swiadomi i walcza o swoje??? Odpowiedz Link Zgłoś
manhu Re: Cała nadzieja w UOKiK 08.02.11, 13:01 > potwierdzenie podczas połączenia z systemem (naciśnięcie klawisza na telefon > ie), to o co chodzi ? Nie wiem jak to działa, ale naciśnięcie klawisza to za mało. Nie raz wcisnąłem nie to co trzeba będąc bombardowany głupimi komunikatami, czy chcesz wyjść z programu?, czy oby na pewno?, czy na na pewno, na pewno? czy chcesz zapisać ...? itd. Jedyna dopuszczalna opcja: to że ktoś musiał świadomie wysłać SMS-a, świadomie wprowadzając numer oraz oczywiście nie trafiła do niego spamerska oferta w postaci SMS-a zachęcająca do tego. Za same spamy powinna być kara 10 zł za każdy spamerski SMS. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_na_smietniku Wystarczy nie wyrazić zgody na przetwarzanie danyc 08.02.11, 17:53 Wystarczy nie wyrazić zgody na przetwarzanie danych osobowych w celach marketingowych. Przy każdej umowie zaznaczam "nie" i gdy zadzwonił do mnie automat z pierdołami wysłałem zapytanie (listem poleconym, nie przez jakiś pierdołowaty call-center) jakim prawem zawracają mi odbyt. W odpowiedzi oprócz przeprosin zaproponowano mi 30 min. gratis przez 3 miesiące. Ale jeżeli ktoś zgadza się na przetwarzanie danych, bo "pewnie przyślą coś ciekawego" to niech potem płacze, jakim to on jest poszkodowanym przez los downem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sage Re: Cała nadzieja w UOKiK IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.11, 21:08 Jeśli ktoś świadomie wysłał sms to wykazuje to biling. Jeśli jednak na bilingu nic takiego nie ma to znaczy że do konkursu/loterii/akcji marketingowej zostało się wciągniętym w inny sposób. Ja dość szybko zdałam sobie sprawę, że coś jest nie tak, a podobno przystąpiłam do loterii przez połączenie telefoniczne. Co najdziwniejsze, wiele osób zostało wciągniętych poprzez rozłączenie takiego nagrania - później w BOA ery słyszą, że trzeba było było wysłuchać do końca i nacisnąć 2. A telefon dzwoni w pracy, w samochodzie, na spotkaniu itp o różnych porach dnia i nocy - kto ma czas i ochotę wysłuchiwać nagrań z pudła??? Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Cała nadzieja w UOKiK 08.02.11, 13:27 plosiak napisał: > Jeśli prawdą jest, że do konkursu można przystąpić tylko poprzez wysłanie sms l > ub potwierdzenie podczas połączenia z systemem (naciśnięcie klawisza na telefon > ie), to o co chodzi ? O to, że w praktyce wystarczyło odebrać telefon lub wiadomość - nie trzeba było nic wysyłać ani naciskać, na zasadzie "milczenie jest zgodą". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdfg 60400 ORANGE robi to samo! IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.11, 13:42 Dlaczego pisze się tylko o Erze a nie wspomina o innych operatorach, wpiszcie 60400 w google, jesli nie chcecie to tu jest kilka linków: www.wykop.pl/link/591147/60400-raz-orange-robi-klientow-w-ch-a/ www.wykop.pl/link/268993/jak-orange-nabija-ludzi-w-butelke/ www.wykop.pl/link/173728/nowa-stawki-orange-do-wszystkich-sieci/ www.wykop.pl/link/152364/jak-orange-oszukuje-ludzi/ Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: 60400 ORANGE robi to samo! 08.02.11, 13:50 Lepiej złożyć zawiadomienie do prokuratury o wyłudzeniu. Gdy się Pan Prezes parę razy pofatyguje do prokuratury rejonowej to może się zastanowi nad zatwierdzeniem podobnych wynalazków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kola Re: 60400 ORANGE robi to samo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.11, 16:50 Bo to nie Orange, tylko organizator loterii - InternetQ. Orange to za duza firma zeby tak dzialac. I tak maja sporo ulepszen w regulaminie w stosunu do innych sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karusek Re: 60400 ORANGE robi to samo! IP: *.play-internet.pl 09.02.11, 16:59 Orange WYGRAŁO odemnie w grudniu 2009 i styczniu 2010 roku ponad 800 złotych. Tłumaczyli mi, że byli tylko pośrednikiem w grze. Byłam naiwna i zapłaciłam ten rachunek. Jest mi wstyd, że dałam się nabrać na głupią loterię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiles55 Re: 60400 ORANGE robi to samo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.11, 19:53 Jeżeli Orange przekazuje kasę złodziejom to kim jest ten i inni podobni???? Złodziejami!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oranżadka Re: 60400 ORANGE robi to samo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.11, 21:09 ja zaczęłam dostawać od 60400 sms o treści "Wzywamy do potwierdzenia czy nr xxxxx... jest Państwa? Jeśli tak, to GRATULUJEMY! Proszę wysłać sms o treści ORANGE na numer 60400! Reg orange.pl Koszt zwykłego sms" nic tu nie ma o loterii, a regulaminu na orange.pl znaleźć nie sposób bo nie wiadomo, przynajmniej z treści sms to nie wynika, o jaki regulamin chodzi ale zadzwoniłam do biura obsługi i poprosiłam o zablokowanie tego numeru, poczytałam również w internecie i się lekko wystraszyłam, więc poprosiłam o zablokowanie sms w podwyższonej opłacie i całe szczęście, bo dziś dostałam sms z orange o treści "Na Twoim koncie jest aktywna blokada uniemożliwiająca aktywowanie usługi"... zaznaczam, że ja żadnego sms na 60400 nie wysyłałam, a wygląda na to, że próbowano aktywować "usługę" mimo to, miałam szczęście, że wcześniej zablokowałam możliwość wysyłania do mnie płatnych sms :/ dla mnie ta cała sytuacja jest szokująca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skladak Re: 60400 ORANGE robi to samo! IP: *.222.244.28.spray.net.pl 02.03.11, 19:40 Zgodze sie, ze sytuacja jest, no..i nie krystalicznie czysta. Co do blokowania tych smsow, to mozna to tez zrobic przez strone orange. Nie trzeba dzwonic. Odpowiedz Link Zgłoś
plosiak Re: Cała nadzieja w UOKiK 08.02.11, 14:45 A skąd to wiesz ? Bo z artykułu wynika coś zupełnie innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: men Re: Cała nadzieja w UOKiK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.11, 13:48 Nie wątpię, że Pan jest osobą młodą, oswojoną z nowoczesną technologią i oczywiście z internetem. Jednak z komórek korzystają też ludzie starsi, nie mający komputera i nie potrafiący go włączyć. Internet ma prawo być dla nich "czarną magią". Odsyłanie ich do jakichs regulaminów na www. coś tam dalej jest dla nich bełkotem. Często nawet wysłanie SMS jest dla nich abstrakcją. Jedyne, czego się nauczyli, to wybrać numer do najbliższych i kasować resztę, traktowaną jak niepotrzebne śmieci. Czy naprawdę wolno tak formułować oferty, aby nie mogli ich zrozumieć i aby nieświadomie wpadali w pułapkę płatności? Regulamin na stronie internetowej to nie jest regulamin ogólnie dostepny. A i zmuszanie człowieka, aby poszedł np. do dilera sieci ma w stwym założeniu nadzieję, że może Klient nie pójdzie i nie sprawdzi. A przecież nie ma obowiązku, nie powiedział,: tak chcę płacić za kolejne losy (znaczy: SMS'y) i uczestniczyć w tej loterii. Można uznać, że człowiek płaci za to, na co się świadomie zgodził, co zrobił. Ale opłata za za przychodzący SMS, w niektórych loteriach zaś za skasowany SMS przekracza barierę pojmowania dla wielu ludzi. I barierę uczciwości ze strony organizatorów, w moim pojęciu żerujących na ludzkiej niewiedzy. A wybór grupy docelowej (ludzie starsi) jest przyznaniem sie do próby wyłudzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gardziel Re: Cała nadzieja w UOKiK IP: *.globalconnect.pl 08.02.11, 17:06 Brawo! W końcu ktoś logicznie się tu wypowiedział. Jak czytam resztę cwaniaczków, to zastanawiam się od czego są specami, bo na pewno nie od telekomunikacji:] Odpowiedz Link Zgłoś
pompompom Re: Cała nadzieja w UOKiK 08.02.11, 18:40 Gość portalu: men napisał(a): >I barierę uczciwości ze strony organizatorów, > w moim pojęciu żerujących na ludzkiej niewiedzy. A wybór grupy docelowej (ludz > ie starsi) jest przyznaniem sie do próby wyłudzenia. Chyba coś w tym jest, bo mam wrażenie, że to głównie starsi ludzie zostali nabici w butelkę. U mnie w rodzinie też jest taki przypadek. To jest taka konstrukcja, że człowiek jest pewien, że wysyła jeden sms w konkursie na zasadzie uda się to może coś wygram, jak nie to nie. Nikt się nie spodziewa, że to nie jest jednorazowa zabawa i może stracic kupe kasy nie wysyłając niczego więcej poza tym jednym smsem. Ludzie myślą - wysłałem jeden - nic nie wygrałem, chwatit, więcej się w to nie bawię, a tu zonk. Zabawa ze strony operatora i firmy konkursowej dopiero się zaczyna. Wygranym zawsze jest operator i owa firma konkursowa. Klient - nigdy. Ps. Widać reguły gry są na tyle niejasne, że tyle osób dało się nabrać. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Cała nadzieja w UOKiK 08.02.11, 15:05 > Jeśli prawdą jest, że do konkursu można przystąpić tylko poprzez wysłanie sms l > ub potwierdzenie podczas połączenia z systemem (naciśnięcie klawisza na telefon > ie), to o co chodzi ? Chodzi o to, że w przypadku przystąpienia via serwis głosowy operator NIE UDOWODNI w sądzie, że abonent świadomie przystąpił do loterii. I pozamiatane. Jeśli operator nie uzna reklamacji, to w sądzie poniesie jeszcze dodatkowe koszty zastępstwa procesowego plus oczywiście odsetki od zawyżonej faktury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulc Re: Cała nadzieja w UOKiK IP: *.cpe.marton.net.pl 08.02.11, 15:42 Potwierdzam. Przystąpienie do loterii wymagało potwierdzenia i nie było możliwości przystąpić do konkursu inaczej. Mam trzy telefony w tej sieci (abonament, mix, karta). Z ciekawości grałem dwa dni, efekt wiadomo, do zapłaty więcej piętnaście złotych. Nie bronię tego operatora, bo te wszystkie konkursy to wyciągactwo kasy. Niestety, telefon żeby służył tylko do rozmów i przesyłania nisko kosztowych danych wymaga walki z regulaminem i opcjami, które są zawsze zaznaczone, tak żeby nas orżnąć na kasę. Po podpisaniu umowy trzeba dzwonić do BOA z zapytaniem o te płatne opcje i je odznaczyć, a później to samo na swoim koncie w internecie dla pewności. I to dla mnie jest bandyctwo. Bo jak telefon kupuje starsza osoba tylko do dzwonienia, to na ch... jej reszta funkcji? Reszta funkcji niestety służy do okradania nie świadomych lub nie obytych ludzi. I tym się też trzeba zająć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sage Re: Cała nadzieja w UOKiK IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.11, 21:15 U niektórych przystąpienie wymagało potwierdzenia, u niektórych nie. Mój facet dostał sms i zapytaniem czy chce przystąpić, nie odpisał, nie przystąpił. Na mnie wypadło połączenie telefoniczne (tak twierdzi era). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matt Re: Cała nadzieja w UOKiK IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.02.11, 16:12 bo to pewnie byl MMS z linkiem w srodku , wystarczylo tylko go otworzyc aby automatycznie potwierdzic udzial.Wystarczylo to zrobic raz .Ja na wszeki wypadek nigdy nie odczytuje sms czy mms od operatora tylko od razu kasuje.Nie mam czasu ani zdrowia uzerac sie pozniej z nimi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qń Re: Cała nadzieja w UOKiK IP: *.acn.waw.pl 08.02.11, 16:18 to uważaj żebyś nie dostał smsa - jak nie wyślesz w odpowiedzi na numer xxx za 10pln + vat o treści "nie" to będziemy doliczać do rachunku 5pln dziennie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Cała nadzieja w UOKiK IP: *.toya.net.pl 08.02.11, 23:40 plosiak napisał: > Jeśli prawdą jest, że do konkursu można przystąpić tylko poprzez wysłanie sms l > ub potwierdzenie podczas połączenia z systemem (naciśnięcie klawisza na telefon > ie), to o co chodzi ? to wersja Ery, a jesli nie jest prawdą to mam nadzieję, że niemcom dowalą taka karę aż się posrają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zebra Re: Cała nadzieja w UOKiK IP: *.net.stream.pl 11.02.11, 16:33 i tak dokładnie było... jak przeczytałam koncówke "całodzienny koszt udziału to 4,88zł" to myslałam ze padne i tekst aby zrezygnowac wyslij sms o tresci stop pod nr... jakis tam no to wysłałam oczywiste ze nie chce brac udziału w loteriach które nic nie przynosza efektem było to iz sms z prosba o rezygnacje wyniósł mnie rowniez podobną kwote jak nie wieksza niestety nie mogłam tego dokładnie sprawdzic bo nie wiedziałam jakie uprzednio miałam saldo konta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olewacz państwa nie ma nadziei skoro telefony posiadają IP: *.CNet2.Gawex.PL 08.02.11, 13:15 bezmózgowcy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xymox Re: nie ma nadziei skoro telefony posiadają IP: *.capitalpark.pl 08.02.11, 14:48 a ty jesteś mózgowcem? a może płaskomózgowcem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olewacz państwa olewam smsy konkursowe IP: *.CNet2.Gawex.PL 08.02.11, 20:13 wystarczy używać mózgu palancie Odpowiedz Link Zgłoś
cannabinolpl Re: Cała nadzieja w UOKiK 08.02.11, 14:10 karą powinien być: zwrot osobom poszkodowanym wyłudzonych od nich kwot (PRZEDE WSZYSTKIM!!!) i dopiero potem dotkliwa kara finansowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Cała nadzieja w UOKiK IP: *.multimo.pl 08.02.11, 17:01 50 mln kary? Ha ha ha! Ostatnio Plus dostał za coś 50 tys. zł kary. Tyle to nawet prezes Polkomtelu by nie odczuł. Odpowiedz Link Zgłoś
h.osinski Re: Cała nadzieja w UOKiK 09.02.11, 01:02 Tylko się nie przelicz. Nie znam przypadku w którym UOKiK nałożyło karę większą niż zyski z szemaranego biznesu. Ile by nie nałożyli, to wcale nie znaczy że "Ty" masz nie zapłacić rachunku!! Ty nie zobaczy nawet pół grosza z kary UOKiK. Zapraszam zdegustowanych działaniem ERY: pozywamy-zbiorowo.pl Artykuł niestety jak zwykle nie pisze o tym, co najważniejsze, że proces przeciwko PTC jest już w drodze.... Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MoMo Re: zlodziejskie firmy... IP: 173.233.206.* 08.02.11, 19:08 Firmy telefoniczne swietnie zdaja sobie sprawe, ze tego rodzaju konkursy zazwyczaj polegaja na oszukiwaniu swoich klientow... Robia wszystko, by zysk wzrosl - nawet nieuczciwymi metodami! Odpowiedz Link Zgłoś
kaspera Re: Czy Era zapłaci za milionera? 08.02.11, 13:39 Proponuję proces zbiorowy z żądaniem zapłacenia poszkodowanym kary pieniężnej sięgającej kilkudziesięciu baniek. Wtedy się odechce korporacji nękania i wyzyskiwania starców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koń Re: Czy Era zapłaci za milionera? IP: *.polkomtel.com.pl 08.02.11, 15:55 Nie ma już od dawna czegoś takiego jak koncesja mój drogi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartuzii Re: Czy Era zapłaci za milionera? IP: *.range86-129.btcentralplus.com 08.02.11, 20:21 A to by może nauczyło wszytskich operatorów raz na zawsze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Czy Era zapłaci za milionera? IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.02.11, 09:15 powiem szczerze, że ta loteria to rzeczywiście wielki niewypał i naciąganie ludzi. Cały problem polega na tym, że wszyscy obwiniają Operatorów komórkowych, a tak naprawdę oni tylko reklamują swoją nazwą konkretną loterię. Wszystko jest prowadzone przez firmy zewnętrzne i do nich trzeba by było mieć pretensje oraz do siebie. Niestety cudów nie ma, nic samo się nie dzieje. Mam znajomego, który pracuje w Erze i mi mówił, że każdy twierdzi, że nic nie robił, ale jak się zajrzy w logi konkursu to widać jak na dłoni wysłanego sms-a ;). Niestety tacy już jesteśmy, że najłatwiej szukać winy w innych a nie w sobie samym... Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Czy Era zapłaci za milionera? 09.02.11, 09:37 ość portalu: realista napisał(a): > powiem szczerze, że ta loteria to rzeczywiście wielki niewypał i naciąganie lud > zi. Cały problem polega na tym, że wszyscy obwiniają Operatorów komórkowych, a > tak naprawdę oni tylko reklamują swoją nazwą konkretną loterię. Wszystko jest p > rowadzone przez firmy zewnętrzne i do nich trzeba by było mieć pretensje oraz d > o siebie. To oczywiście zależy. Prosty przykład: jak kupisz w sklepie pralkę, to za wady odpowiada sprzedawca a nie producent, o ile życzysz sobie reklamować u sprzedawcy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sage Re: Czy Era zapłaci za milionera? IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.11, 14:30 ...kolega mówisz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samograj Re: Czy Era zapłaci za milionera? IP: *.startdedicated.com 08.02.11, 12:31 Co ty pierniczysz, człowieczku? Oprzytomniej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mery Re: Czy Era zapłaci za milionera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.11, 15:22 > nge."promocje " kończą się dla mało wprawnego w zawiłościach umów.klienta bardz > o smutno) Jak nie wiesz co mowisz, to sie nie wypowiadaj. W orange tez mnie "zlapali", dostalam sms-a, ktorego skasowalam, bez odsylania czegokolwiek i bez zgadzania sie na cokolwiek. Efekt? Po paru dniach zostalo mi puste konto na telefonie. Nie sadze, ze w cywilizowanym kraju takie numery przechodza. Wypraszam sobie sluchanie o regulaminie, ktorego nie czytalam. Nie wzielam udzialu, wiec nie musialam czytac. To chyba jasne. Moze zrobie podobny konkurs i tobie wysle zaproszenie, w domysle, ze jak nie zareagujesz to sie na wszystko zgadzasz. Hmmm, moze od razu wyslij mi troche kasy na konto, po co sie rozdrabniac. Odpowiedz Link Zgłoś
nople Re: Czy Era zapłaci za milionera? 08.02.11, 16:14 Teraz się zaczną odejścia z Ery, ciekawe kto na tym zyska najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sage Re: Czy Era zapłaci za milionera? IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.11, 21:18 ... ja z rodziną przeniosę się do play, więc pewnie oni ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TT Czy Era zapłaci za milionera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.11, 06:11 Jest kilka numerów, z których wysyłane są oferty i informacje loteryjne: 60444, 74500, 8007, 6446 ... kończy się jedna seria, zaczyna druga, bez końca. Gdy się nie odpowiada, w dość niewybredny sposób jest się nieomal obrażanym już samym językiem SMS-ów ("Nie bądź głupi...", "...chłopie opamiętaj się itp... czeka na ciebie 100 000..."). Jest tematem odrębnym, czy wypisując się z Ery w kolejnej sieci nie będzie tego samego i - może to metoda - czy można dostęp dla tego typu "usług" zablokować? Jest to pozaprawne moim zdaniem wykorzystywanie dostępu do danych. Nie wiem czy nie należałoby Erę wdeptać trochę w ziemię, by odstraszyło to innych. Mozę grupa jakiś bystrych prawników ... ? Ja już zrezygnowłem z możliwości przejęcia sieci stacjonarnej przez Erę, bo tam tez może być wprowadzone takie nękanie ludzi niby-ofertami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutny-przerażony Re: Czy Era zapłaci za milionera? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.02.11, 07:12 Bandyckie metody okradania klientów w końcu zemszczą się na tych operatorach/ Era, Orange...i innych/, którzy nie radzą sobie z poszanowaniem dojonego klienta. Ale to niestety trochę trwa, a złodzieje się bogacą i w dupie mają tzw. prawo ... Problem jeszcze w gangsterskim niby-prawie, ktore pozwala na okradanie obywatela przez telefony, przez ukryte radary gminnych gangsterów, przez straż miejską i policję stosujące metody jak wyżej, przez urzędy wszelkiej maści. Żałosne to wszystko... Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Czy Era zapłaci za milionera? 08.02.11, 12:33 Bo Polska to teraz panstwo wyjątkowo wrogie obywatelowi. Obywatel sluzy tylko do dojenia i niszczenia jak nie przez jedna z 13 bodaj juz policji, to przez urzedasow mnozących sie jak kroliki. Era, czy inna cholera bierze przyklad z panstwa. Prokuratura, RPO czy inne GIODO ma nas w d... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gardziel Re: Czy Era zapłaci za milionera? IP: *.globalconnect.pl 08.02.11, 17:10 Ale o co chodzi? Przecież to tylko Tusk robi drugą Irlandię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samograj Re: Czy Era zapłaci za milionera? IP: *.startdedicated.com 08.02.11, 12:36 Kup sobie telefon na korbkę, jaki w komunie można było wygrać na loterii, albo wyczekać 10 lat w kolejce. Będziesz szczęśliwy. A może Ty z tych co mieli służbowy? To by tłumaczyło Twój żal. Odpowiedz Link Zgłoś
plosiak Re: Czy Era zapłaci za milionera? 08.02.11, 12:49 Też kiedyś dostawałem masę śmieci. Ale zadzwoniłem do operatora i po kilku dniach miałem spokój ze spamem smsowym. Wysłałem aż 1 sms na pewien numer z treścią STOP i pomogło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: Czy Era zapłaci za milionera? IP: 195.190.143.* 08.02.11, 13:19 problem w tym, że pewnie nigdy nie wysłałeś SMSa z treścią START Odpowiedz Link Zgłoś
plosiak Re: Czy Era zapłaci za milionera? 08.02.11, 14:47 Nie. Podpisując umowę wyraziłem zgodę na otrzymywanie materiałów reklamowych itd. Ludzie nie czytają, tego co podpisują, wysyłają smsy konkursowe i później się dziwią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hella Re: Czy Era zapłaci za milionera? IP: 217.8.178.* 08.02.11, 13:15 w plusie spam jest ale z takim językiem o jakim TT pisze się nie spotkałam. co nie zmienia faktu, ze po kazdym kolejnym takim smsie mam ochotę zadzwonić do biura obłsugi i z...ć pierwszą lepszą osobę. bo ile można znosić jakies śmieciowe wiadomości. Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Czy Era zapłaci za milionera? 08.02.11, 13:30 Gość portalu: hella napisał(a): > co nie zmienia faktu, ze po kazdym kolejnym takim smsie mam ochotę zadzwonić do > biura obłsugi i z...ć pierwszą lepszą osobę. bo ile można znosić jakies śmieci > owe wiadomości. W Erze najgorsze są telefony z numeru zastrzeżonego - odbierasz, a tam automat: "czeka na ciebie samochód"... Metodą mogłoby być nieodbieranie, ale te cholery się na pocztę nagrywają! Mój ekskribicjonizm kontrolowany. ich4pory.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baaa Re: Czy Era zapłaci za milionera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.11, 14:41 Będziesz znosić do końca, jak ja czyli do momentu, w którym po 14 latach bycia w Plusie zabieram bety i idę do Play. W 2010 roku 7 reklamacji, 4 odpowiedzi z Plusa że tak oczywiście, natychmiast wyłączą. Jak zgłosiłam skargę do UKE to mi wczoraj odpisali, że Plus się wypiera aby te smsy były od nich i robi ze mnie głupa, że gram w konkursach. Dosyć tego- nie szanują klienta kasę dostanie ktoś inny. ERA stamtąd tez zabieram numer bo oczywiście zapłaciłam za nic czyli loterie ponad 300 zł, żeby było śmieszniej to telefon służbowy,a to zgodnie ze śmieciowym regulaminem żeby przystąpić do loterii to ja powinnam jako właściciel zgodę wyrazić. Pisemnie. Oczywiście nic takiego nie nastąpiło, a pracownik klęka i przysięga że nigdy tego badziewia nie uruchomił. Zapłaciłam tylko dlatego, że inaczej nie przeniosłabym numerów do innego operatora, ale i tak idę z nimi na wojnę. Skargi są w UKE i UOKIK, jak to nie pomoże - prawnicy wytoczą proces. Nie dla kasy, dla zasady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sage Re: Czy Era zapłaci za milionera? IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.11, 21:23 ...dla zasady już się prawnicy przygotowują. Informacje dostępne są na portalu pozywamy zbiorowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zimek Re: Czy Era zapłaci za milionera? IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.11, 15:24 A czemu do BOK?Prezesa zj***b jak taki kozak jesteś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do TT Re: Czy Era zapłaci za milionera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.11, 13:26 Gość portalu: TT napisał(a): > Jest kilka numerów, z których wysyłane są oferty i informacje loteryjne: 60444, > 74500, 8007, 6446 ... kończy się jedna seria, zaczyna druga, bez końca. Gdy si > ę nie odpowiada, w dość niewybredny sposób jest się nieomal obrażanym już samym > językiem SMS-ów ("Nie bądź głupi...", "...chłopie opamiętaj się itp... czeka n > a ciebie 100 000..."). Jest tematem odrębnym, czy wypisując się z Ery w kolejne > j sieci nie będzie tego samego i - może to metoda - czy można dostęp dla tego t > ypu "usług" zablokować? Jest to pozaprawne moim zdaniem wykorzystywanie dostępu > do danych. Nie wiem czy nie należałoby Erę wdeptać trochę w ziemię, by odstras > zyło to innych. Mozę grupa jakiś bystrych prawników ... ? Ja już zrezygnowłem z > możliwości przejęcia sieci stacjonarnej przez Erę, bo tam tez może być wprowad > zone takie nękanie ludzi niby-ofertami... Znam to bardzo dobrze ze swojego doświadczenia i proponuję zrobić listę obywatelską oszukanych, nękanych i obrażanych przez sms, a potem pozew zbiorowy i nauczmy tych palantów wyciągających a tak naprawdę OKRADAJĄCYCH nas że nie jesteśmy idiotami!. Piszcie co o tym myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
h.osinski Re: Czy Era zapłaci za milionera? 09.02.11, 01:10 To zapraszam pozywamy-zbiorowo.pl Zróbmy coś konkretnego, złóżmy pozew przeciwko Orange.. www.pozywamy-zbiorowo.pl/networks/forum/thread.60393 Odpowiedz Link Zgłoś
jungleman Re: Czy Era zapłaci za milionera? 08.02.11, 14:26 Gość portalu: TT napisał(a): > Jest tematem odrębnym, czy wypisując się z Ery w kolejnej > sieci nie będzie tego samego i - może to metoda - czy można dostęp dla tego > typu "usług" zablokować? Jest to pozaprawne moim zdaniem wykorzystywanie dostępu > do danych. No więc jeszcze całkiem niedawno, dostawałem po kilka sms-ów dziennie i odbierałem po kilka telefonów w tygodniu z różnymi "ofertami nie do odrzucenia". Jednak przy przedłużaniu umowy, zorientowałem się, że jest tam pole do zaznaczenia że "zgadzam się na otrzymywanie..." (dokładnie nie pamiętam co tam dalej stało) - więc zapytałem się czy można tej zgody nie wyrażać - można. Od tego czasu, nie mogę co prawda powiedzieć, że niechciane wiadomości i telefony całkowicie się skończyły, ale teraz zdarzają się zdecydowanie rzadziej - jakoś raz na 2 miesiące przyjdzie jakiś sms czy ktoś zadzwoni z ofertą. Odpowiedz Link Zgłoś
n30n Mady Polak po szkodzie 08.02.11, 07:48 1. Czy wy ludzie nie jestescie swiadomi ze operatorzy komorkowi na polskim rynku to jest oligopol. Beda was doic bo wszyscy jestescie uzaleznieni od komorki jak stado bezmyslnych baranow. 2. Sytuacja przypomina mi sytuacje z monopolistyczna telekomuna na poczatku XXI wieku, gdy nierozsadni internauci nieswiadomie instalowali na swoich komputerach tzw. dialery. 3. Ustawa hazardowa ukrucila wielkie zyski panow w bialych kolniezykach, wiec trzeba sobie to jakos odbic na rzeszach bezmyslnych szarych mas i lemingow. Ale bardzo mozliwe jest ze niektorzy ludzie zostali zarejestrowani do konkursu w sposob nielegalny. Mowiac prosciej - przekret grubymi nicmi szyty. 4. TVP zamiast namawiac do placenia abonamentu, woli namawiac do durnych konkursow SMSowych z ktorych czerpie wielkie zyski. Polska to dziki kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Re: Mady Polak po szkodzie 08.02.11, 12:36 Ustawa antyhazardowa sprawiła, że zyski z hazardu idą teraz do wskazanych przez ustawodawcę kieszeni :)) A dialerów nie instalowała telekomuna tylko użytkownicy-debile Odpowiedz Link Zgłoś
plosiak Re: Mady Polak po szkodzie 08.02.11, 12:52 1. To mi powiedz, o mędrcze, w jaki sposób ma prowadzić biznes bez telefonu komórkowego ? 2. To nie byli nierozsądni internauci, a debile, którzy bezmyślnie klikali nie rozumiejąc tego, co czynią. Co ich w ogóle nie usprawiedliwia. 3. Masz jakieś potwierdzenie na te wieści rodem z SE czy F ? Czy tak po prostu sobie dyrdymały piszesz. 4. Mi reklamy nie przeszkadzają - przełączam na inny kanał. Albo ściszam odbiornik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wee a mnie ciekawi jedno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.11, 12:53 jak sie ma do polskiego prawa zawarcie umowy przez sms? nastepna sprawa...umowe zawarta na odleglosc mozna w jakims czasie rozwiazac i dostac zwrot kosztow (kupno sprzedaz), tym bardziej, ze rdo egulaminu niektorzy nie maja dostepu bezposrednio (baaa...regulamin gdzie indziej niz sms) czy jesli zrobie cos takiego: -wysylam list za potwierdzeniem odbioru, na kopercie umieszczam link do www z regulaminem i nazwe gry, wewnatrz belkot marketingowy +JAKIS GADZET oraz dodatkowo link do www z regulaminem. - w momencie podpisania odbioru listu przystepujesz do gry (list dostales za darmo, w regulaminie moge umiescic prawie WSZYSTKO) i sciagam z Ciebie dowolna sume dziennie, co godzie..w/g regulaminu czy to jest zgodne z prawem? Odpowiedz Link Zgłoś
pisma111 Re: Czy Era zapłaci za milionera? 08.02.11, 08:29 Mój mąż który nie umie w ogóle wysyłać sms -ów właśnie tak stracił ok.170 zł, ja nie wiem nawet ile gdyż mam kom na kartę. Kiedy się to skończy wreszcie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Wiedza że przy małej kwocie ludzie nie będą chodzi IP: *.ip.jarsat.pl 08.02.11, 12:43 ć do sądu a pozew zbiorowy trudno zebrać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stan Czy Era zapłaci za milionera? IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.11, 08:53 Właśnie kopnąłem w d...ę Erze. Olałem ich , tak jak oni olali mnie. Bez żalu. Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Czy Era zapłaci za milionera? 08.02.11, 13:32 Gość portalu: stan napisał(a): > Właśnie kopnąłem w d...ę Erze. Olałem ich , tak jak oni olali mnie. Bez żalu. Zapłaciłeś karę za zerwanie umowy? Gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: Czy Era zapłaci za milionera? 08.02.11, 08:56 > chcieliscie kapitalizmu, to go macie.Jest to system stalego wyciagania pieniedz > y,przez wszystkich Podstawą dobrze działającego kapitalizmu jest możliwość szybkiego dochodzenia własnych praw. U nas tego brakuje. W normalnym systemie już dawno byłby pozew zbiorowy i wyrok. w tym samym czasie nie doszlibyśmy nawet do pierwszej rozprawy. W normalnym kapitaliźmie już dawno byłby pozew zbiorowy. Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Re: Czy Era zapłaci za milionera? 08.02.11, 12:37 Pozew zbiorowy sam się nie złoży. Te łosie tylko czekają aż urząd zrobi to za nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sage Re: Czy Era zapłaci za milionera? IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.11, 21:30 'Łosie' nie czekają tylko już nad pozwem pracują - niektórzy z nas wiedzą, że nic się samo nie zrobi a wyżalanie się na forach do niczego nie prowadzi. Więc mówię jeszcze raz - pozew jest w przygotowaniu. Każdy może się przyłączyć w każdej chwili. I bardzo łatwo nas odszukać w Internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
jacmenos wierność czy głupota ? 08.02.11, 09:31 większość z tych bezczelnie oszukiwanych przez operatorów będzie dalej wierna i nie przeniesie numeru do innej sieci ... głupota czy lenistwo ? Odpowiedz Link Zgłoś
he1ku Re: wierność czy głupota ? 08.02.11, 11:22 Czy inne firmy,są rzeczywiście inne i nie naciągają abonentów ? Wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwee Re: wierność czy głupota ? IP: 212.160.99.* 08.02.11, 12:55 Zrezygnowałem z usług pomarańczy, ponieważ denerwował mnie spam od nich. Przeszedłem do Playa - zaczęli właśnie ofertę Fresh. Od tego czasu dostałem tylko jednego niechcianego smsa: "2 maja - Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej - pamiętaj o bialo-czerwonej!" - spam od prezydenta Kaczyńskiego (nadawca Orange). Spokojnie mogę podpisać się pod sugestią "Przejdź do plej"! Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: wierność czy głupota ? 08.02.11, 13:33 jacmenos napisał: > większość z tych bezczelnie oszukiwanych przez operatorów będzie dalej wierna i > nie przeniesie numeru do innej sieci ... A bo to w innych sieciach jest lepiej? Artykuł mówi o Erze, ale komentarze o Orange i Plusie. Do Playa się nie przeniosę, bo mam złe doświadczenia z ich zasięgiem (szef miał u nich 2 telefony i oba w centrum miasta traciły zasięg od samego leżenia). Z deszczu pod rynnę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Automat Re: wierność czy głupota ? IP: *.globalconnect.pl 08.02.11, 17:21 Widać wyraźnie, że jesteś przedstawicielem którejś z "kochanych" sieci, bo niestety Play-owska sieć do niedawna była wirtualną. Infrastruktura na której Play działa (ichnia) istnieje bardzo krótko. Poza tym nie ma czegoś takiego jak "słaby zasięg w centrum miasta" - przestań ludziom wciskać kit - weź się za naukę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cho Re: wierność czy głupota ? IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.11, 22:56 "Poza tym nie ma czegoś takiego jak "słaby zasięg w centrum miasta"" A to jak moja koleżanka w centrum Katowic w biurowcu lata po całym biurze ze swoją komórką z playa, żeby przeprowadzić jedną rozmowę telefoniczną, i co chwilę tylko słyszymy "czekaj, bo mi przerywa, czekaj, bo nie słyszę" to co to wg ciebie jest? Oprócz, oczywiście, niezłego kabaretu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baaa Re: wierność czy głupota ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.11, 14:47 Nie będzie, z Ery po 11 latach zabieram numery i przechodzę do Play, a z Plusa po 14 stu. chociaż muszę przyznać że pytanie Ery dlaczego - było szczytem zatykającej bezczelności. Nie będą wierni, ani potulni. Jeśli UKE i UOKIK nie załatwią spraw jak trzeba (złożone skargi, chociaż UKE się miga od zrobienia czegokolwiek) będzie proces. Tylko dzięki nagłośnieniu sprawy w mediach UKE zajęło się sprawą i dopóki trwa szum w okół tego, jest nadzieja że coś się wyjaśni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesiołek Czy Era zapłaci za milionera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.11, 09:39 Wzywam do powszechnego wypowiadania umowy takim operatorom.Chcecie zobaczyć kolosa na kolanach,to się przyłączcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Czy Era zapłaci za milionera? IP: 217.33.154.* 08.02.11, 09:45 ta, rozumiem, że zapłacisz za tych ludzi kary umowne? rotfl... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piknik Re: Czy Era zapłaci za milionera? IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.11, 10:17 A mi się podoba inny fragment: > Kilkanaście razy otrzymywałam również telefony z biura obsługi abonenta, jednakże natychmiast się rozłączałam. Kapitalne :-) Odpowiedz Link Zgłoś
watersnakes2 Re: Czy Era zapłaci za milionera? 08.02.11, 12:46 Gość portalu: piknik napisał(a): > A mi się podoba inny fragment: > > Kilkanaście razy otrzymywałam również telefony z biura obsługi abonenta, > jednakże natychmiast się rozłączałam. > Kapitalne :-) Wydaje mi sie ze tej kobiecie chodzilo o polaczenia generowane automatycznie i gdy odbierasz slyszysz lektora bredzacego cos o konkursie. Nie ma to pewnie nic wspolnego z boa, tak jak sztuczny glos deklamujacy regulke nie ma nic wspolnego z zywym czlowiekiem. Kilka razy odebralam takie polaczenie z numeru zastrzezonego, mam telefon w Orange. Zwiekszonego rachunku nie zauwazylam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piknik Re: Czy Era zapłaci za milionera? IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.11, 16:22 Cóż, z treści wynika to, że jednak dzwonili z BOA ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jacmenos numer zastrzeżony 08.02.11, 21:10 Kilka razy odebralam takie polaczenie z numeru zastrzezo > nego, mam telefon w Orange. Zwiekszonego rachunku nie zauwazylam. ---------------------------------------------------------------------------------------------------- to,że operator dzwoni do swojego klienta i nie ujawnia swojego numeru już samo jest po prostu zwykłym chamstwem i przejawem lekceważenia klienta !!!co do zmiany operatora - tylko wtedy będą się liczyć z klientami ! jako specjalista od telecomów powiem że skala lekceważenia (programowo!) i oszukiwania abonentów jest naprawdę zatrważająca Odpowiedz Link Zgłoś
1972bogdan4 Czy Era zapłaci za milionera? 08.02.11, 10:25 Od dawna robią różne numery powinni mieć zabraną koncesje [ by więcej nikogo nie oszukali ] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Czy Era zapłaci za milionera? IP: *.cdma.centertel.pl 08.02.11, 10:30 System był bardzo sprytny - najpierw dzwonił automat z informacją o loterii za milion, trzeba "tylko" wcisnąć coś tam. Na słowo: "loteria" (czy tam "wygrana", nie pamiętam) rozłączyłam rozmowę. Za chwilę przyszedł SMS z numeru 8007, że wprawdzie nie wcisnęłam czegoś tam, ale i tak mam szansę wygrać, wystarczy, że odeślę bezpłatny SMS. Była też informacja, że koszt udziału to prawie 5 zł/dzień i odesłanie do regulaminu. Oczywiście zignorowałam te rewelacje, i wyszłam z przekrętu cało, tzn. nie kasują mnie na te 5 zł. Nieszczęsne ofiary, które nie wysyłały SMS-ów a mimo to zostały wkręcone w tę "loterię" zamiast się od razu rozłączyć musiały wcisnąć to "coś tam", o co dopominał się automat namawiający telefonicznie do loterii, w ten sposób nieświadomie potwierdzając swój udział w "grze". Od strony prawnej zapewne wszystko jest OK - uczestnik gry świadomie wcisnął wymagany przycisk, co było równoznaczne ze zgodą na fakturowanie, o czym zapewne ten automat powiedział, ale kto tego słucha do końca? A jak nie słuchał, to sam sobie winien - zapewne taka będzie linia obrony Ery. Nie przejdę do innego operatora, bo wszyscy stosują te same sztuczki, a jakiś telefon mieć trzeba. Po prostu używam telefonu do dzwonienia i nie korzystam z niezamawianych usług. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rocki Re: Czy Era zapłaci za milionera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.11, 11:18 No to ludzie zamiast się rozłączyć, czy wysłuchać do końca co zrobić, żeby nie brać udziału zrobili to, co automat im kazał, a potem uważają, że nie brali udziału, pięknie. Nawet jak następnego dnia przyszedłby im ten sms, to powinni wyjść z tej całej zabawy, a ludzie czekali do końca miesiąca, a co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt Re: Czy Era zapłaci za milionera? IP: *.alcatel.de 08.02.11, 12:48 Tu chyba cos jest nie tak. Wyobraz sobiwe, ze przychodzi do ciebie akwizytor i chce ci sprzedac "grajace kapcie", a ty mu na dzien dobry mowisz do widzenia. A potem sie okazuje, ze on juz ma wszystko przygotowane bo oferta opiewa na to ze bedziesz od niego co tydzien kupowal kapcie z nowa melodyjka chyba, ze u dolu oferty podpiszesz sie ze na nie nie reflektujesz, a brak podpisu oznacza automatycznie twoja zgode. W koncu akwizytor byl u ciebie, a ty nie podpisales, ze nie chcesz wiec twoja wina, ze go nie wysluchales do konca. To oczywiscie bardzo przejaskrawiony przypadek, ale wlasnie operatorzy dzialaja na granicy prawa i przyzwoitosci wg mnie. niedlugo okaze sie, ze wystarczy wcisnac dowolny przycisk na klawiaturze aby sie zapisac, a jak nie to podac kod "NIE" (643). (zgarna tak 80% uzytkownikow). Ja nawet sobie nie zycze aby ktos do mnie dzwonil. Ostatnio tak tez dziala pobieranie oprogramowania, cala gama niechcianych dodatkow, skrzetnie poukrywana i trzeba sie naszukac i naklikac aby to wylaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
plosiak Re: Czy Era zapłaci za milionera? 08.02.11, 13:01 Nie zrozumiałeś jednej rzeczy. Umowa nie jest zawarta, jeśli się rozłączysz. Umowa jest zawarta, jeśli wciśniesz konkretny przycisk. W tym kraju żyją miliony hazardzistów. Dlaczego operatorzy mają nie mieć do nich dostępu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt Re: Czy Era zapłaci za milionera? IP: *.alcatel.de 08.02.11, 13:21 Akurat zrozumialem. Podalem po prostu przejaskrawione przyklady. Jak ktos jest hazardzista to idzie do miejsc gdzie hazard jest uprawiany. Agentury Lotto, STS, wyscigi konne itp. Idzie tam na swoja odpowiedzialnosc. W tym przypadku jest to odwrotnie hazard przychodzi do kazdego. Ok specyfika medium, ok legalne, ale jezeli tak to mozna sie spodziewac znacznie wiekszych przewalek skoro co nie jest zabronione to jest dozwolone. Kurde jak instalujesz program komputerowy to przynajmniej w teorii musisz przejrzec umowe licencyjna, ktora opisuje ci Ci grozi jezeli jestec be i ze nie masz zadnych praw jak program nie dziala, zanim bedziesz mogl wcisnac dalej. W przypadku tego konkursu wysyla sie jakis SMS, nie zreba potwierzic na stronie z regulami, ze sie je akceptuje. Zrobic to moze dziecko, ktore np. wlasnie gra na telefonie taty. Pelna automatyka, praktycznie brak mozliwosci weryfikacji osoby i to wlasnie jest nie tak. Jakby trzeba bylo odpowiedziec na przynajmniej 2- 3 SMSy, ktore mowia chocby jednym zdaniem o skutkach prawnych, to bylby pewnie spokoj. Odpowiedz Link Zgłoś
tty0 Re: Czy Era zapłaci za milionera? 08.02.11, 15:25 > Nie zrozumiałeś jednej rzeczy. Umowa nie jest zawarta, jeśli się rozłączysz. Umowa jest zawarta, jeśli wciśniesz konkretny przycisk. Tylko ciekawi mnie, jaka jest wartość dowodowa czegoś takiego. Użytkownik może przecież powiedzieć, że nic nie naciskał albo że telefon odebrał jego znajomy / dziecko / kot, którzy nie są uprawnieni do jej zawarcia. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Czy Era zapłaci za milionera? 08.02.11, 15:40 tty0 napisał: > > Nie zrozumiałeś jednej rzeczy. Umowa nie jest zawarta, jeśli się rozłączy > sz. Umowa jest zawarta, jeśli wciśniesz konkretny przycisk. > > Tylko ciekawi mnie, jaka jest wartość dowodowa czegoś takiego. Właściwie zerowa. Usługodawca nie będzie mógł dowieść (ze względu na specyfikę GSM), że komunikat dotarł do abonenta nie zniekształcony. > Użytkownik może > przecież powiedzieć, że nic nie naciskał albo że telefon odebrał jego znajomy / > dziecko / kot, którzy nie są uprawnieni do jej zawarcia. W ogóle bym się tak nie wikłał. Po prostu komunikat był nieczytelny, a klawisz został wciśnięty (o ile został) przez pomyłkę. I pozamiatane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MoMo Re: Czy Era zapłaci za milionera??? IP: 173.233.206.* 08.02.11, 19:27 "W ogóle bym się tak nie wikłał. Po prostu komunikat był nieczytelny, a klawisz został wciśnięty (o ile został) przez pomyłkę. I pozamiatane." Dokladnie tak! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sage Re: Czy Era zapłaci za milionera? IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.11, 21:45 nieważne - to operator/organizator MUSI ci udowodnić, że świadomie i osobiście wyraziłeś zgodę, czyli przed wyrażeniem zgody zostałeś poinformowany i zapoznałeś się z regulaminem. Mają obowiązek przedstawienia OŚWIADCZENIA WOLI - bez tego są oszustami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dawid Re: Czy Era zapłaci za milionera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 19:05 Zastanawiam się czemu najpierw nie czytamy regulaminów a potem bierzemy udział w takich zabawach. Najpierw był pojazd po pustym smsmie teraz widzę że i era dostaje. A jednak prawda jest taka że to my sami po części jesteśmy sobie winni. Nie czytamy co do nas piszą i ślemy. Może warto czasem po prostu sięgnąć po lekturę. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Czy Era zapłaci za milionera? 14.02.11, 05:18 Gość portalu: Dawid napisał(a): > Zastanawiam się czemu najpierw nie czytamy regulaminów a potem bierzemy udział > w takich zabawach. Bo regulamin zazwyczaj reguluje kwestie szczegółowe i trudno oczekiwać w przypadku drobnych wydatków czy udziale w loterii, w której udział kosztuje kilka złotych studiowania regulaminów. Miliony ludzi grają w totolotka - jaki procent z nich zna regulamin tej gry oraz, co ważniejsze, jaki procent czuje się oszukany w związku z zapisami regulaminowymi? Konstruowanie bełkotliwych regulaminów ma na celu właśnie zniechęcenie do ich czytania, po to żeby przystępujący do loterii nie był w pełni świadom swoich praw i obowiązków. > Najpierw był pojazd po pustym smsmie teraz widzę że i era do > staje. Ale zrozumiałeś na czym polega błąd ERY? > A jednak prawda jest taka że to my sami po części jesteśmy sobie winni. > Nie czytamy co do nas piszą i ślemy. Może warto czasem po prostu sięgnąć po lek > turę. Za analizę napisanego bełkotliwym legalese regulaminu, prawnik weźmie co najmniej kilkaset złotych. Naprawdę uważasz, że przeczytanie ze zrozumieniem takiego regulaminu ma sens w przypadku loterii za parę złotych? O tym, że to ma sens abonent przekonuje się dopiero, kiedy zamiast oczekiwanej i wliczonej w ryzyko gry, utraty kilku złotych abonent traci kilkadziesiąt bądź kilkaset. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Czy Era zapłaci za milionera? IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.11, 21:49 Loteria działała w ten sposób, że przychodził sms informacyjny o loterii a na samym końcu jest napisane, że jezeli NIE chcesz brac udziału to musisz odesłać smsa o treści NIE. Wiadomo, że na ogół tego typu smsów nie czyta sie do końca tylko wykasowuje i to jest ten "kruczek prawny" na który ERA nabrała tylu ludzi. Natomiast automat działał tak, że jeśli ktoś się od razu rozłączył, to nie usłyszał, że TYLKO wciśnięcie 2 spowoduje że NIE będzie brał udziału w loterii. Znam ten temat dokładnie, bo pisałam znajomym odwołanie do ERY i Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sage Re: Czy Era zapłaci za milionera? IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.11, 21:55 >jezeli NIE chcesz brac udziału to musisz odesłać smsa o treści NIE Jasne, ale jak się później jakimś cudem zapoznasz z regulaminem (bardzo zawiłym) loterii, to się dowiesz, że wysłany sms może być pusty lub zawierać jakąkolwiek inną treść, a i tak będzie to wyrażeniem Twojej zgody na udział. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Czy Era zapłaci za milionera? IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.11, 08:15 Zgadzam się, ta loteria to czyste oszustwo. Nie powinna tu mieć miejsca "domniemama zgoda". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dsf w PLUSie tak nie ma IP: *.ists.pl 08.02.11, 12:25 nie zgadzam sie, w Plusie jestem 10 lat i ani razu mi sie cos takiego nie przydarzylo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baaa Re: w PLUSie tak nie ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.11, 14:42 no to masz farta, bo ja po 14 latach zabieram numery i idę gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
plosiak Re: Czy Era zapłaci za milionera? 08.02.11, 12:56 Co to znaczy nieświadomie ? Po co komuś telefon, jeśli nie potrafi się komunikować przy pomocy mowy ??? Tłumaczenie równie naiwne jak klauzule pisane "maczkiem" itd. Albo umowy na wiele stron - "kto by to czytał". Ja wole przeczytać, niż potem płacić. Widać niektórym trzeba udzielić bolesnej lekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xnonorx Re: Czy Era zapłaci za milionera? IP: *.static.entel.pl 08.02.11, 14:59 > Tłumaczenie równie naiwne jak klauzule pisane "maczkiem" itd. Albo umowy na wie > le stron - "kto by to czytał". Ja wole przeczytać, niż potem płacić. Widać niek > tórym trzeba udzielić bolesnej lekcji. ciekawy jestem czy masz konto w jakimś np banku i czy przeczytałeś i zrozumiałeś co podpisałeś. Może ci się wydawać że zrozumiałeś do momentu aż bank zdecyduje się wykorzystać wszystkie możliwości na jakie się zgodziłeś. To że coś ci się wydaje to nie oznacza ze to zrozumiałeś, ale dla ciebie też kiedyś nadejdzie "bolesna lekcja" któej tak innym życzysz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Czy Era zapłaci za milionera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.11, 14:06 zadzwonił automat, oczywiście od razu rozłączyłam się nic nie wciskając, niestety na fv mam kilka smsów po 5 zł!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jacmenos Re: Czy Era zapłaci za milionera? 08.02.11, 21:16 Nie przejdę do inn > ego operatora, bo wszyscy stosują te same sztuczki, ====================================== po pierwsze nie wszyscy ,a po drugie zachowujesz się wg wzorca :nie protestuję jak kradną , bo wszyscy kradną ! Filozofia durnej owcy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sage Re: Czy Era zapłaci za milionera? IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.11, 21:38 >Nieszczęsne ofiary, które nie wysyłały SMS-ów a mimo to zostały wkręcone w tę "loterię" >zamiast się od razu rozłączyć musiały wcisnąć to "coś tam", o co dopominał się automat >namawiający telefonicznie do loterii, w ten sposób nieświadomie potwierdzając swój udział w >"grze". Ja jako 'nieszczęsna ofiara' posiadająca telefon dotykowy zanim wcisnę 'coś tam' muszę wykonać następujące rzeczy: -odblokować telefon (dla jasności - odbieranie połączeń nie wymaga wcześniejszego odblokowanie) - wybrać ikonkę z klawiaturą cyfrową -wybrać "coś tam" Nie ma więc takiej możliwości. I tylko ślepy nie rozróżnia klawisza 1 od czerwonej słuchawki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przekręt orange Orange robi ten sam przekręt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.11, 10:33 Wysyłają coś co wygląda na ofertę promocyjną np. na rozmowy, a jakakolwiek odpowiedź powoduje automatyczne włączenie do loterii i pobieranie codziennie oplat za przysyłanie przez sieć płatnych sms. Na sms Orange zachęcajacy do wysłania sms z hasłem "orange" i mamiący jakimiś wspaniałościami odpisałem, żeby pocałowali mnie w dupę. Nie używałem hasła, nie potwierdzałem chęci udziału w czymkolwiek. Napisałem: "pocałujcie mnie w dupę" i dowiedziałem się, że właśnie wziąłem udział w loterii i sieć będzie mi przysyłała płatne sms. Zamin zrezygnowałen z tego gówna poleciało mi 35 złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
he1ku Re: Czy Era zapłaci za milionera? 08.02.11, 11:12 Od dłuższego czasu otrzymuję na bilingu kontakty z internetem.Wysłany i odebrany,parami za które w rachunku po 12 groszy za sztukę.Odszukanie na telefonie jest nie możliwe,ponieważ pamięć telefonu jest systematycznie czyszczona.Rachunkiem obejmuje termin do 3- go każdego miesiąca,a faktura z bilingiem przychodzi około 15-17 -tego.To w tedy gdy pamięć jest już wykasowana.Brak dowodu i Era nalicza a reklamacje są nieskuteczne.Miałem jeszcze jeden przypadek z Erą.Na moim bilingu pojawiła się kwota wysoka jak na SMS.W internecie odnalazłem do kogo prawdopodobnie wysyłałem go,to horoskop.Jestem dorosłym i takie historie mnie nie bawią.Reklamowałem ten przypadek,bezskutecznie .Ciekawe ,czy operatorzy,technicy nie mają dostępu do łączy i na mój koszt nie nakręcają rachunek ?Tej odpowiedzi z Ery nie otrzymałem.Na mój numer co jakiś czas przychodzą różne śmieci,wówczas idę do punktu ery i proszę o zablokowanie wysyłania spamów reklamowych,handlowych i to skutkuje przez jakiś czas.Następnie znów się pojawiają i ja znów proszę pracownika.Taka zabawa w chowanego.Era jest naprawdę nieuczciwą firmą telefonii cyfrowej,ale jestem w niej już kilkanaście lat i nie bardzo mi się chce zmieniać firmę , a trzeba to przeprowadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czrdosz Re: Czy Era zapłaci za milionera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.11, 11:39 Takie spamy bardzo często pojawiają się gdy udostępniamy swój numer w jakiś formularzach na stronach internetowych, gdzie trzeba się weryfikować. Do mnie też coś takiego często przychodzi, ale w żaden sposób nie jest to wina operatora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siemaszkotomasz Użytkownicy oburzeni. UKE przyjrzy się konkurso... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.11, 12:19 UKE już od dawna przygląda się temu konkursowi, bo od kilku miesięcy i to jest plus. Trochę czytałem o tym, że pod względem prawnym klient dostawał w każdym smsie, za który płacił, a nawet przez automat, który dzwonił, ile wynosi loteria i jak to się w ogóle odbywa. Nie wiem też jak to jest prawdopodobne, żeby ludzie masowo nie rozumieli co się do nich wypisuje, nie czytali w ogóle tego i uważali, że jak nie przeczytają, to sprawa ich nie dotyczy. Masa ludzi wzięła udział, nawet przypadkiem, ale skoro dostali informacje każdego dnia o tym nie wycofali się. To pokazuje jaką ignorancję na co dzień wiele osób prezentuje. Odpowiedz Link Zgłoś
plosiak Re: Użytkownicy oburzeni. UKE przyjrzy się konkur 08.02.11, 13:05 Ja na co dzień spotykam się z ignorancją naszym rodaków. Jestem prawnikiem - ludzie po prostu nie czytają umów - np. umowy na zakup nieruchomości, kredytowych na 30 lat, pożyczki na oszczędności życia zawierają ustnie itd. Dlatego w ogóle mnie nie dziwi, że nie czytają smsów informujących ich codziennie o kosztach udziału w konkursie. Odpowiedz Link Zgłoś
entropia Re: Użytkownicy oburzeni. UKE przyjrzy się konkur 08.02.11, 16:32 > Ja na co dzień spotykam się z ignorancją naszym rodaków. Jestem prawnikiem - lu > dzie po prostu nie czytają umów Po jednej stronie duża firma mająca dziesiątki prawników i ciągle podpisująca jedną i tą samą umowę, którą sama przygotowała (kilkanaście, kilkadziesiąt godzin pracy prawnika?). Po drugiej stronie tzw zwykły człowiek który musi takich umów podpisywać dziesiątki (każdy bank, każdy operator tel.,kablówka, internet, gaz, prąd, etc, etc). Łatwo się wymądrzać stojąc po tej stronie gdzie jest jedna umowa którą samemu się przygotowuje, wiedza merytoryczna i fundusze na jej przetworzenie. Dziwi mnie natomiast stanowisko wielu osób z forum, którym taką ogromną przyjemność sprawia, że kogoś zrobili w balona. Kiedy sami dadzą się zrobić, są śmiertelnie oburzeni. Mnie na przykład ostatnio naciągnał UPC - na szczęście na w sumie 10 zeta tylko. Umowę nawet przeczytałem (zawsze staram się czytać), ale regulaminu już nie. A właśnie tam był kruczek mówiący, że dostaję 'za darmo' jakąś nieistniejącą usługę, za którą przez pierwsze 2 miesiące nie płacę. Usługa oczywiście nie była zamawiana, a mnie wydawało się, że w tak prostym produkcie jak abonament na internet nie da się klienta orżnąć. Da się niestety :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xnonorx Re: Użytkownicy oburzeni. UKE przyjrzy się konkur IP: *.static.entel.pl 08.02.11, 16:56 > Ja na co dzień spotykam się z ignorancją naszym rodaków. Jestem prawnikiem - lu > dzie po prostu nie czytają umów - np. umowy na zakup nieruchomości, kredytowych > na 30 lat, pożyczki na oszczędności życia zawierają ustnie itd. Dlatego w ogól > e mnie nie dziwi, że nie czytają smsów informujących ich codziennie o kosztach > udziału w konkursie. Produkuję urzadzenia z mikrokontrolerami. Chciałbyś żebym Ci mówił które piny portów zwierać do masy i w jakiej kolejności żeby uzyskać pożądany efekt?? Dla mnie to naprawdę pestka i dla siebie nawet klawiatury nie robię. To tylko średnio 10 kartek dokumentacji - dla mnie to naprawdę łatwizna - dla Ciebie z pewnością też. (i nie mów ze bys poszedł do konkurencji, bo tutaj nie ma pod tym względem konkurencji) Odpowiedz Link Zgłoś
tty0 Re: Użytkownicy oburzeni. UKE przyjrzy się konkur 08.02.11, 15:31 > Masa ludzi wzięła udział, nawet przypadkiem, ale skoro dostali informacje każdego dnia o tym nie wycofali się. To pokazuje jaką ignorancję na co dzień wiele osób prezentuje. Akurat to jest całkiem normalne, zdarza mi się od czasu do czasu dostawać jakiś spam i jeśli widzę że numer jest czterocyfrowy, to od razu kasuję bez czytania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Wystarczy prosta zasada: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.11, 12:23 Powinno być tak: przystępowanie do tego typu konkursów może się odbyć jedynie przez pisemną zgodę lub zgodę wyrażoną w rozmowie między dwoma osobami, nigdy w sposób automatyczny. W tej chwili takiego prawa nie ma i takie złodzieje jak ERA na tym korzystają. Mam nadzieję, że kliencie tej szmatławej sieci masowo będą z niej odchodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
plosiak Re: Wystarczy prosta zasada: 08.02.11, 13:03 A dlaczego tylko pisemnie ? Ja akurat lubię zawierać umowy przez telefon. To, że ktoś jest niedorozwinięty nie powinno normalnym ludziom blokować dostępu do usług. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Naucz się czytać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.11, 13:50 Przecież napisałem, że ustnie też. Najpierw przeczytaj później pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: men Zobaczymy to kojarzenie po 80 roku życia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.11, 14:10 Zobaczymy to kojarzenie po 80 roku życia. Czy nadal bedą to poglądy tak bezwzględnie skreslający tych, którzy nowoczesnych metod wyłudzania nie potrafią pojąć? Wierzę, że jest Pan prawnikiem, sądzę też , że zatrudnionym do obrony oszustów. Wiem jedno - mój własny ojciec, w innej loterii nie mógł zrozumieć, że jeśli dostał SMS zo treści "wygrał Pan golfa" to nie jest prawdą. Uważał, że Państwo by nie pozwoliło na takie oszustwo, również nie wierzył, że ktoś publicznie mógłby tak oszukiwać i nie ponieść za to kary. Na szczęscie SMS wysyłać go nie nauczyłem. Ale i tak nie mógł zapomnieć, koniecznie chciał jechać po tego golfa. Nawet nie dla siebie, już nie prowadzi. Dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kowalski Re: Zobaczymy to kojarzenie po 80 roku życia IP: 195.235.15.* 09.02.11, 09:25 > Zobaczymy to kojarzenie po 80 roku życia. Czy nadal bedą to poglądy tak bezwzgl > ędnie skreslający tych, którzy nowoczesnych metod wyłudzania nie potrafią pojąć ... Ano wlasnie. Ludzie patrza tylko na siebie, a takie "konkursy" uderzaja przede wszystkim w slabszych: starsze osoby i dzieci. A co do nie czytania umow - duzo prawdy jest w tym co pisze prawnik, ale nawet ci ktorzy je czytaja nie koniecznie unikaja problemow, umowy sa tak konstruowane, zeby maksymalnie zaciemnic sprawy i ukryc wszelkie niezdrowe dla konsumenta szczegoly... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick Re: Wystarczy prosta zasada: IP: *.icpnet.pl 08.02.11, 17:09 ty nie jesteś normalny, tylko jesteś prawnikiem, uwielbiasz czytac ten bełkot w umowach, normalni ludzie chcą odpocząc od takich tworow i taka jest prawda, zreszta moze powinni wyslac regulamin listem, a nie jakis skan na stronie www, co to, wszyscy musza miec dostep do internetu, bo inaczej zlodzieje ich jada bez mydla? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smaug Ktoś Cię kiedyś naciągnie w jakiś sposób IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.02.11, 19:05 Wtedy zrozumiesz, że nie jesteś doskonały i że jakaś ochrona jest potrzebna. Zwłaszcza ludziom mniej inteligentnym od Ciebie i mniej wykształconym w dziedzinie prawa. Lubię czytać Twoje posty bo często studzisz niemądre emocje trzeźwą uwagą. Ale są granice. Jak kupujesz gazetę to nie nie czytasz 100 stron Regulaminu Zakupu Gazet, nawet, jeżeli wisiałby w sklepie. Wisiał sobie trochę zwinięty papier i myślałeś, że to jakiś dokument wymagany przez sanepid albo inspekcję handlową. A potem się ździwisz, bo wisiała też karteczka, że kupując gazetę przystąpiłeś do Programu Regularnego Dostarczania Prasy za 10 pln/dzień i ją przegapiłeś. Albo była wśród 20 różnych reklam włożona do gazety, czyli dostałeś informację, prawda? :-) Wiec to tylko Twoja wina, że nie wystąpiłeś z programu, czego można dokonać w urzędzie pocztowym w Suwałkach w każdy poniedziałek od 9 do 11 rano. A skoro nie wystąpiłeś, to płacisz. Tak się nie da funkcjonować. Minimum uczciwości w relacjach, zwłaszcza gospodarczych, musi być zachowane bo nie sposób chodzić wszędzie z prawnikiem i wiedzieć wszystko i sprawdzać definicje każdego słowa, analizując ją w myślach na każdy możliwy sposób. Zwłaszcza jak ktoś pisze "wygrałeś samochód" to to powinno znaczyć, że wygrałeś i jest Twój, a nie, że możesz wygrać. Btw uważam, że sądy powinny nakazywać wydanie samochodu każdemu, kto dostał SMS "wygrałeś samochód". Albo ktoś "wzywa do potwierdzenia że ten numer jest Twój". Itd. Jako prawnik znasz na pewno zapisy o wprowadzeniu w błąd i jego wyzyskaniu itp. Wiesz też, że ceny musza być eksponowane wyraźnie. Że ma być informacja o rzeczywistej stopie oprocentowania kredytu. Że transfer prawa do nieruchomości odbywa się notarialnie (choć niektórzy woleliby komfortowo przez telefon, nieprawdaż?) Wprowadza się ograniczenia różnego rodzaju i to jest konieczne, bo bez tego nie da się normalnie żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ Re: Ktoś Cię kiedyś naciągnie w jakiś sposób IP: *.tktelekom.pl 08.02.11, 20:27 PAPUGA czy się nie mylę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Wystarczy prosta zasada: IP: *.aster.pl 08.02.11, 20:04 > A dlaczego tylko pisemnie ? Ja akurat lubię zawierać umowy przez telefon. Nic dziwnego... Pracownicy operatora mają darmowe telefony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola a ja wam powiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.11, 12:28 właśnie kończą mi się umowy w Erze na 4 numery - wydzwaniają do mnie jak dzicy i tak w skrócie aktywacje 2 większe 2 mniejsze + rozmowy za darmo po między sobą to w erze ok 350-400 zł miesięcznie po kliku upustach "super specjalnych " tylko dla mnie a w Playu mam to samo za 200zł na dzień dobry, bo jak umówię się na przeniesienie 4 numerów to coś tam mają mi dorzucić taki to super operator Era za co mam płacić za "program premia"? lata zbierania i potem pakiet esemesów za 20 zł? a może broszurki firmowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gsm Chciałem zmienić Plusa na Erę,ale rezygnuję IP: *.19.165.27.osk.enformatic.pl 08.02.11, 12:29 bo to złodziejska firma !!! Odpowiedz Link Zgłoś
tia666 w plusie tez spamuja na potege 08.02.11, 12:30 jakies brednie wypisuja o nagrodzie ktora juz na mnie czeka i wogle dlaczego zwlekam i takie tam ponaglenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HaGa Czy w Państwie Prawa jest możliwy calkowity zakaz IP: *.toya.net.pl 08.02.11, 12:32 przeprowadzania SMS-owych pseudo-konkursów przez operatorów komórkowych? Jeśli nie to tzw." państwo prawa" jakie mamy obecnie będzie się zawsze kojarzyło z państwem oszukańczym rządzonym na każdym szczeblu przez lokalne sitwy i układy towarzyskie podwiązane pod władzę,z niewydolnym i skorumpowanym aparatem wymiaru sprawiedliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PiTT Proste rozwiązanie - wymusić ustawowo nakaz IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.11, 12:33 całkowitego i domyślnego blokowania przez operatorów wszystkich numerów premium oraz konkursów - na połączenia i smsy wychodzące i przychodzące. Użytkownik mógłby wyrazić zgodę na odblokowanie numerów poprzez złożenie PISEMNEGO oświadczenia w BOK dla każdego numeru osobno. Takie rozwiązanie uniemożliwiłoby operatorom wmawianie klientom, że sami sobie włączyli - musieliby mieć na to pisemne potwierdzenie a w przypadku jego braku każda reklamacja musiałaby zostać automatycznie uznawana (czyt. zwrot pieniędzy plus odszkodowanie w wysokości średniego rocznego rachunku). Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Proste rozwiązanie - wymusić ustawowo nakaz 08.02.11, 14:02 Dodałbym jeszcze zapis, że musi to być pisemna zgoda odrębna od umowy świadczenia usług żeby operatorzy nie wrzucali tego z automatu w umowy. I sprawa załatwiona - widziały gały co brały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 To nie wina kapitalizmu IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.11, 12:34 bo w Polsce go nie ma. W Polsce jest socjalizm połączony z bezprawiem. To że takie przekręty mają miejsce jest spowodowane katastrofalnym stanem polskiej władzy sądowniczej oraz łapówkarstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fizolof Re: 666 IP: 87.115.104.* 08.02.11, 13:28 W żadnym razie - słabe sądownictwo to w tym przypadku również wynik, a nie przyczyna. To wynik bierności społeczeństwa, niczego więcej. Jeśli spojrzymy na efekty kapitalizmu w krajach zachodnich (np. morze benefitów w UK), to nie pieprzymy o socjalizmie, tylko mówimy o zdrowym rozsądku Państwa. Benefitów w UK jest wręcz za dużo, ale nawet gdy zmniejszą się z biegiem czasu o połowę, to i tak Wielka Brytania nie będzie krajem socjalistycznym. Czysty kapitalizm to utopia bez przyszłości, której właśnie przejawem są takie "kłusownicze" konkursy. Zastawia się darmowe sidła na żyjacych w beznadziejnej rzeczywostości biedaków i ciągnie się od nich ile tylko się da. "Wdowi grosz" nie jest pomysłem z dzisiaj, wyciągnięcie go poprzez sms to jedynie nowa forma czystego kapitalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 Re: 666 IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.11, 13:58 Co ty człowieku za socjalistyczne bzdury wypisujesz. Gdzie tu masz kapitalizm w eurokołchozie. Kapitalizm jest dla ludzi myślących a nie dla debili. Debile dobrze czują się w socjalizmie bo nie muszą się martwić o przeżycie a co najważniejsze ktoś inny za nich myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tony Re: 666 IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.11, 01:54 na taki filmik w necie natrafilem- www.youtube.com/watch?v=pv4WBaKftJk . Z niego wynika ze jednak chyba ktos wygrywa w tych loteriach (oprocz organizatora rzecz jasna ;) ) Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: 666 18.02.11, 08:06 Gość portalu: Tony napisał(a): > na taki filmik w necie natrafilem- www.youtube.com/watch?v=pv4WBaKftJk . Z niego wynika ze jednak chyba ktos wygrywa w tych loteriach (oprocz organizatora rzecz jasna ;) ) Ależ nie ulega najmniejszej wątpliwości, że część z zysków z takiej loterii idzie na nagrody. Tylko: czy przystępując do takiej loterii można oszacować prawdopodobieństwo wygranej? Żeby było śmieszniej, żeby ominąć przepisy o loteriach, niektóre loterie nie są loteriami, tylko wyścigiem. Kto bliżej określonej godziny wyśle SMS'a, ten wygrywa. Oczywiście reklamy sugerowały takie samo prawdopodobieństwo dla każdego SMS'a. Stąd też wzięli się zawodowcy, którzy przy pomocy kilkunastu telefonów znacznie zwiększali prawdopodobieństwo wygranej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: de Użytkownicy oburzeni. UKE przyjrzy się konkurso... IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.11, 12:36 Mam Telefon w play od roku i jeszcze nie dostał żadnego smsa z tych badziewnych loterii. Jak byłem w Orange to otrzymywałem kilka dziennieporażka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wibednar Użytkownicy oburzeni. UKE przyjrzy się konkurso... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.11, 12:40 Mnie Era nie oszukała, tym niemniej w imię solidarności swoje wszystkie telefony przenoszę z Ery. rezygnuję z tej firmy w imię solidarności z pokrzywdzonymi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Użytkownicy oburzeni. UKE przyjrzy się konkur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.11, 12:59 No mnie jakoś takie solidaryzowania się nie przekonują, bo ani nie zerwę abonamentu z karą ponad tysiąc złotych czy ile tam, ani nie będę twierdził, że wszyscy zostali oszukani, bo wśród tych osób większość okaże się, że chciała, że myślała, że za darmow wygra milion złotych i tym podobne rewelacje. Jak ktoś ma rzeczywiście problem, to należy złożyć reklamacje i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph a ja zdam inne pytanie 08.02.11, 12:41 Mi się nasuwa inne pytanie. Powiedzcie mi dlaczego gdy JA coś chcę, chcę wyciągnąć pieniądze od kogoś, lepszą usługę etc. to potrzeba mojej PISEMNEJ zgody, natomiasty gdy KTOŚ coś chce ode mnie czyli on chce ode mnie wyciągnąć pieniądze etc. to najczęściej wystarcza wciśnięcie bylejakiego przyciskum, wysłanie sms'a czy preparowanie umowy na podstawie rozmowy telefonicznej. Dlaczego jest taka NIERÓWOŚĆ podmiotów wobec prawa ?!?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 Re: a ja zdam inne pytanie IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.11, 12:48 Nie ma nierówności w tej kwestii.Zazwyczaj są to ustalenia między stronami umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Re: a ja zdam inne pytanie 08.02.11, 12:54 Bym powiedział iż jest to raczej coś w rodzaju dyskryminacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 Re: a ja zdam inne pytanie IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.11, 13:05 To jest raczej inna zasada, silniejszy ma racje albo ten kto ma więcej kasy. Problemem w Polsce jest niewydolna władza sądownicza oraz monopole miedzy innymi prawnicze. Nieporozumieniem są takie urzędy jak UKE i UOKiK bo one przejęły część uprawnień władzy sądowniczej. Wszystkie takie sprawy powinny trafiać do sądów a nie urzędników. Odpowiedz Link Zgłoś
plosiak Re: a ja zdam inne pytanie 08.02.11, 13:10 Dziwne. Gdy potrzebowałem zmienić abonament w Orange na korzystniejszy - ze względu na rozwój firmy początkowy abonament miał zbyt mało minut i w efekcie sporo to kosztowało - to nie było problemu. Wystarczył jeden telefon, nic nie musiałem podpisać. Podobnie w Erze obniżyli mi wysokość opłaty za Internet i zwiększyli limit. Odpowiedz Link Zgłoś
makrama1 Re: a ja zdam inne pytanie 08.02.11, 13:12 Tak to wygląda m.in. u operatorów kablówki. Mąż dostał propozycję włączenia jakichś dodatkowych usług. Powiedział, że owszem chętnie ale jednocześnie z czegoś by zrezygnował, dogadali się w trakcie tej jednej rozmowy, a potem się okazało, że dodatkowe usługi to na gębę i nagranie rozmowy jako dowód wystarczy, ale rezygnacja z czegokolwiek wymaga formy pisemnej. Operatora zmieniliśmy, bo się właśnie kończył termin umowy :) Odpowiedz Link Zgłoś