Dodaj do ulubionych

PKO BP, JSW. 2011 rokiem wielkich prywatyzacji

30.03.11, 08:05
Mam dwa pytania:

1. Skąd informacja, że chcą naciągnąć na pieniądze?
2. Czym różni się wg Ciebie eko-naciągacz od ekologa?

Byłbym wdzięczny za odpowiedź

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: na-plus PKO BP, JSW. 2011 rokiem wielkich prywatyzacji IP: *.netfala.pl 30.03.11, 08:06
      Okazja i ryzyko. Z jednej strony dywidendy, z drugiej ryzyko niespodziewanych ruchów podażowych ze strony Skarbu Państwa. Warto rozejrzeć się wśród wielu małych i średnich spółek na GPW. Jest tego sporo. Ciekawe typy do inwestycji prezentuję na blogu dla oszczędzających i inwestujących: na-plus.blogspot.com
      • Gość: bqpyjEzmOtZMfG Re: PKO BP, JSW. 2011 rokiem wielkich prywatyzacj IP: 219.141.216.* 23.08.11, 13:36
        Now I know who the barniy one is, I'll keep looking for your posts.
    • Gość: Harry-C PKO BP, JSW. 2011 rokiem wielkich prywatyzacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.11, 08:19
      Jeżeli będą takie limity jak przy prywatyzacji GPW, to niech pan minister sam sobie kupi te akcje.
      Caaaałe 25 akcji dla inwestorów indywidualnych ...
      • michust Re: PKO BP, JSW. 2011 rokiem wielkich prywatyzacj 30.03.11, 10:32
        350 tys rachunkow i nowych gieldowych inwestorow zal
        tesc zalozyl rachunek w bzwwbk i zakupil 25 akcji a za obsluge rachunku placi blisko 100 zl rocznie i gdzie te zyski ??
        czy jest on rekinem parkietu?? chyba nie jest

dominikastawowa.blogspot.com/
    • Gość: nikos PKO BP, JSW. 2011 rokiem wielkich prywatyzacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 08:31
      Tak rok będzie obfity ale poprzedni był bombowy. Choć umoczyłem na Tauronie bo pochopnie sprzedałem to widzę że czasem warto poczekać tabelka nie kłamie
    • Gość: ktosiek PKO BP, JSW. 2011 rokiem wielkich prywatyzacji IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 30.03.11, 08:41
      No cóż, biedna ta nasza Polska. W budżecie brakuje pieniędzy, rząd już praktycznie sprzedał wszystkie dobrze prosperujące zakłady. Teraz żeby załatać dziurę sprzedaję kolejne spółki. Ciekawe ile jeszcze im zostało?
      Nasze państwo splajtuje za rok? może dwa? To tylko kwestia czasu! Bo jak sprzedamy cały majątek, to z czego będą wpływy do budżetu? Z podatków? Heh... skoro coraz mniej ludzi pracuje, spora część wyjeżdża za granicę, a społeczeństwo się starzeje, w dodatku starsi ludzie żyją dużo dłużej niż kiedyś.

Dodatkowo jest kupa przywilejów dla policji, wojska - typu wcześniejsze emerytury. Dlaczego osoba w wieku 45 lat, pracująca w innej branży niż policja czy wojsko, będzie musiała pracować o kilka lat dłużej, a policjant czy wojskowy w tym samym wieku może iść sobie na emeryturkę? Dlaczego dłuższy okres pracy będzie obejmował policjantów i wojskowych dopiero rozpoczynających służbę??? TO inna rasa?

PS. Nie lubię PIS, JPN, SLD, Kościoła (to też władza!) i innych. Byłem za PO, ale okazało się, że to kolejne darmozjady żyjące od wyborów do wyborów, które nigdy nie zrobią w tym kraju poważnych reform w obawie przed utratą władzy!!!
      • Gość: www Re: PKO BP, JSW. 2011 rokiem wielkich prywatyzacj IP: 222.128.41.* 30.03.11, 08:54
        ktosiek

Popatrz. PKO ma zysku 4 mld. Rzad sprzeda swoje udzialy i bedzie mial udzial w podatkach... tak jak wszystkie normalne rzady!!

Podatek od 4 mld to sporo kasy.....

Nie ma sensu zeby rzad mial bank, stacje paliw czy produkcje nawozow... Niech to bedzie powoli sprzedawane..!
        • Gość: stan Re: PKO BP, JSW. 2011 rokiem wielkich prywatyzacj IP: *.elpos.net 30.03.11, 09:15
          Zgadzam się co do firm produkcyjnych, ale banki, ubezpieczenia, energetyka niekoniecznie. Sprzedaje się raz, a dywidendę można mieć co roku. Parę państwowych banków by nie zaszkodziło. Czy PKO BP jest gorszy od tych z kapitałem zagranicznym. Typowa cena sprzedaży banku to trzykrotna wielkość zysku. Bank ING 2 lata temu przekazał swojej centrali 8mld, gdy ten popadł w kryzys.

A co do podatków są sposoby na ich unikanie. Np. TP SA zapłaciła krocie za nowe logo francuskiej spółce. Podobnie Idea zmieniała się w Orange za kwoty idące w setki milionów. Poza tym wpływy z prywatyzacji powinny zasilać rezerwę demograficzną ZUS, a od wielu lat sa tylko przejadane. Co będzie za kilka lat? Mohery wymrą, a my będziemy spłacać długi Tuska, który lekka ręką zatrudnił 80000 urzędników i zwiększa wydatki budżetowe po 10% co roku.
          • Gość: Skrzat Re: PKO BP, JSW. 2011 rokiem wielkich prywatyzacj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 10:03
            Zgadzam się. Polska to nie 4 lata między wyborami a znacznie dłużej, dłużej niż życie obecnej sfory politycznej. Nie wyprzedaje się firm przynoszących zysków co roku.
            Zwłaszcza banków - mogą one pomijając dywidendę wspierać politykę państwa w różnym zakresie np. kredyty dla młodych małżeństw, dopłaty do inwestycji ekologicznych itp. Czyli coś co mogą ale nie muszą robić prywatne banki.
            A obecny kryzys wskazał, że i tak trzeba ten sektor wspierać, więc lepiej dotować swoje niż cudze.
            • Gość: nkab Ten rządzi kto ma władzę na pieniędzmi. IP: *.toya.net.pl 30.03.11, 10:59
              Jeśli nie będzie już polskich państwowych banków
              to niestety ale jesteśmy tylko służącymi dla zachodu.
              Państwowe to wcale nie znaczy złe.
              Ja osobiście gdybym był premierem to nie pozwoliłbym
              aby nasz państwowy bank był gorszym bankiem od banku zachodniego.

Po prostu na to bym nie pozwolił.
              W końcu ja bym tu rządził.

Andrzej.
        • Gość: oXBufeTQfN Re: PKO BP, JSW. 2011 rokiem wielkich prywatyzacj IP: 183.181.27.* 24.08.11, 02:33
          Times are changing for the better if I can get this olinne!
    • Gość: ktos znowu sprzedaja, lewaki je banana... IP: 195.149.64.* 30.03.11, 09:57
    • Gość: twoja_stara PKO BP, JSW. 2011 rokiem wielkich prywatyzacji IP: *.nyc.res.rr.com 30.03.11, 11:20
      "Trzeba sprzedawać jak najszybciej, póki jest dużo wolnego kapitału na światowym rynku."
      Debil który nie rozróżnia pieniądza fiducjarnego od kapitału powinien sznurować dzieciom buciki w przedszkolu.
    • Gość: lukkamin PKO BP, JSW. 2011 rokiem wielkich prywatyzacji IP: *.basepointsouthampton.mezzonet.net 30.03.11, 11:23
      Moze mi ktos wytlumaczyc - tak na chlopski rozum - czemu nasz minister chce sprzedac dochodowe przedsiebiorstwa za dodrukowywane pieniadze? Czemu nasz bank centralny nie moze dodrukowac troche zlociszy i pozyczyc rzadowi na 0.5% jak im brakuje?
      • Gość: twoja_stara Re: PKO BP, JSW. 2011 rokiem wielkich prywatyzacj IP: *.nyc.res.rr.com 30.03.11, 11:36
        Gość portalu: lukkamin napisał(a):

> Moze mi ktos wytlumaczyc - tak na chlopski rozum - czemu nasz minister chce sprzedac dochodowe przedsiebiorstwa za dodrukowywane pieniadze? Czemu nasz bank centralny nie moze dodrukowac troche zlociszy i pozyczyc rzadowi na 0.5% jak im brakuje?

Dlatego, że to by spowodowało obniżenie wartości obligacji skarbu państwa które są w posiadaniu prywatnych banków inwestycyjnych.
    • Gość: nieufny Gradowi PKO BP, JSW. 2011 rokiem wielkich prywatyzacji IP: *.satfilm.net.pl 30.03.11, 11:43
      Na tak chwalonej i propagowanej przez Grada PGE można było TYLKO STRACIĆ.
      To trwa do dziś.
      Cena akacji cały czas stoi PONIŻEJ jej ceny emisyjnej.
    • Gość: mam książeczkę PKO BP akcje za książeczki mieszkaniowe IP: *.dynamic.chello.pl 30.03.11, 11:57
      Bardzo dobry pomysł Pana Prezesa Jagiełły w 100 % popieram, po 30 latach odzyskamy swoją kasę i to z nawiązką.
    • Gość: Derjan PKO BP, JSW. 2011 rokiem wielkich prywatyzacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 20:43
      Mam pytanie: czy ktoś przeliczył ile stracą, w ramach prywatyzacji JSW, członkowie kas pośmiertnych, górnicy, którzy od kilkudziesięciu lat opłacają systematycznie składki w tychże kasach, a jest to pokaźna suma - zwłaszcza na Kop. Zofiówka. Chodzi mi o emerytów, którzy nie należą do Zakładowych Kas Pożyczkowych. Regulamin przewiduje, że w razie likwidacji kas emeryci wszystko stracą. To niesprawiedliwe. Protestuję przeciwko prywatyzacji, a rząd który również wybierałem, powinien zadbać, by nikt na prywatyzacji nie poniósł szkody. Swoją drogą, ktoś na emerytach nieźle się pragnie obłowić.
    • Gość: OkwYcmEdYYJSZXka PKO BP, JSW. 2011 rokiem wielkich prywatyzacji IP: *.speedy.com.ar 23.08.11, 20:46
      Hey, that post leaves me feeling fooilsh. Kudos to you!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka