Gość: Opar Absurdu Ktoś u nas pomylił się wybierając tak tanią ofertę IP: *.home.aster.pl 03.06.11, 16:16 "Chińczycy traktowali budowę odcinków autostrady w Polsce jako sprawę priorytetową i przyczółek do wejścia swoich firm infrastrukturalnych na rynek unijny" - chyba jednak tak do końca nie było, skoro Chińczycy nie chcą dopłacić do swojego złego kontraktu, a rząd chiński ma w d.... swój własny wizerunek. Diu mian. Mam nadzieję, że Europejczycy wyciągną z tego casu odpowiednie wnioski, że nie warto zawsze wybierać tak niewiarygodnych ofert. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janspruce Re: Ktoś u nas pomylił się wybierając tak tanią o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.11, 16:33 Znajac polskie realia jestem nieomal w 100% pewien ze przelewy wplywaly z opoznieniem co najmniej miesiecznym. Zeby dostac przelew na czas trzeba smarowac Prezesowi a w ostatecznosci pani Krysi. W tym wypadku pewnie Grabarczykowi. Jak zabraklo Mira to on jest teraz glownym skarbnikiem KLD. Zreszta to widac na listach - jego ludzie na pierwszych miejscach. Ludzie rzadzi nami Grabarczyk a Tusk to twarz medialna!!!! Grabarczykowi moze Tusk naskoczyc - jest tylko marionetka! Kasa, kasa, kasa, .......................................................................... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tr Re: Ktoś u nas pomylił się wybierając tak tanią o IP: *.centertel.pl 03.06.11, 19:08 > Znajac polskie realia jestem nieomal w 100% pewien ze przelewy wplywaly z opoznieniem co najmniej miesiecznym. A z jakiej racji mają dostawać jakiekolwiek przelewy, skoro nie zrobili jeszcze nawet 20%? Odpowiedz Link Zgłoś
franek31 Re: Ktoś u nas pomylił się wybierając tak tanią o 03.06.11, 17:26 Gość portalu: Opar Absurdu napisał(a): > "Chińczycy traktowali budowę odcinków autostrady w Polsce jako sprawę priorytet > ową i przyczółek do wejścia swoich firm infrastrukturalnych na rynek unijny" > > - chyba jednak tak do końca nie było, skoro Chińczycy nie chcą dopłacić do swoj > ego złego kontraktu, a rząd chiński ma w d.... swój własny wizerunek. Albo ma jakiś plan B - na przykład, że jak nie przez Polskę, to wjadą przez Rumunię albo Grecję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xc Re: Ktoś u nas pomylił się wybierając tak tanią o IP: *.centertel.pl 03.06.11, 17:47 > Albo ma jakiś plan B - na przykład, że jak nie przez Polskę, to wjadą przez Rum > unię albo Grecję Myślisz że tam znajdą frajerów którzy będą im za darmo robić?nie sądze... Odpowiedz Link Zgłoś
popijajac_piwo Dawno mówiłem, żeby nie zatrudniać Chinoli 03.06.11, 16:24 Bo zrobia autostradę z chińskich trampek i podkoszulek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: €.kum<ni(zny czy Polska dostanie odszkodowanie ???????????????? IP: *.dsl.bell.ca 03.06.11, 16:24 Jaka jest RELIGIA i POCHODZENIE tych "chinczykow" ??? czy w umowie zastrzezono kary umowne za niedotrzymanie postanowien umowy??? Dlaczego uceni z gazety nie napisza jakie to sa kary? Schemat wlasnosci w tej "chinskiej" firmie jest bardzo zawily. To konglomerat prywatny wkomponowany dla ochrony w struktury panstwa. Dokladna kopia bankow centralnych o ktorych 80% naiwnego spoleczenstwa mysli ze sa panstwowe i ze panstwo ma prawo drukowac swoje pieniadze. Dlatego w pierwszym zadaniu domagalem sie od uconych ujawnienia regilii tych "chinczykow". czy religia uchroni "chinczykow" od odpowiedzialnosci cywilno prawnej i odszkodowania za niedotrzymanie postanowien umowy? Jak nazywa sie minister ktory naiwnie zaaprobowal nierealistyczny kosztorys wystawiony przez "chinczykow" ???? Jaka jest religia i pochodzenie jego doradcow??? JAK TO MOZLIWE ZE TAKIM OSZUSTOM BIZNESOWYM POZWALA SIE PRZEJAC POLSKA FIRME BUDOWLANA????? Po takim przejeciu, "chinczycy" zamkna biura projektowe a polacy beda za miske ryzu budowali autostrady na zachodzie. Po to wlasnie "chinczycy" chca przejac polska firme budowlana. Czy agenci i sabotazysci z rzadu im na to pozwola??? Proponuje pomalowac na wszystkich budynkach firmy i wszystkich pojazdach znaki dodawania ++++++++ to podobno chroni przed "prywatyzacja" "chinczykow". Polska jest wielkim placem budowy. Zamowien dla polskich firm mamy pod dostatkiem. Nie ma potrzeby sprzedawac firm budowlanych "chinczykom". Nikt nie widzial "chinczykow" pracujacych na budowie. Oni tylko podnosza rent. My tez chcemy miec polskie biura projektowe i polskich inzynierow a nie tylko lopaciarzy. Niech "chinczycy" wy..dalaja do swojego kraju. Bankrutowi i oszustowi nie wolno pozwolic na przejmowanie polskich firm budowlanych. Te firmy akurat MOGA konkurowac i sie utrzymac w biznesie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.3.S. Druga wiktora wiedeńska! Azjaci odparci! IP: *.dynamic.chello.pl 03.06.11, 16:25 Europa niech się od nas uczy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twix Ciekawe jak oni planują odzyskac te 741 milionów? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.11, 16:27 roszczeń od Chińczyków. Azjaci nie maja tu żadnego majątku. Kupią bilety do domu i zostawią rozgrzebany plac budowy. Odpowiedz Link Zgłoś
antypokraka Kolejny sukces po.sranej ekipy ! 03.06.11, 16:29 Jak długo jeszcze ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANASZ Wietnamczycy? IP: *.aster.pl 03.06.11, 16:40 Białorusini? nie zgadnę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3ras Chińczycy chcą zrezygnować z budowy A2 IP: *.siedlce.vectranet.pl 03.06.11, 16:49 To są efekty przetargów i wybierania najtańszych ofert.Szanująca się firma ceni się,ale wykonuje pracę dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janspruce Chińczycy chcą zrezygnować z budowy A2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.11, 16:52 Chinczycy to tacy Zydzi Dalekiego Wschodu. Gdzie tylko sie pojawia przejmuja chandel i najbardziej rentowne dzialy gospodarki. Kto byl w krajach azjatyckich ten wie ze pisze prawde. A te niby 711 milionow odszkodowania wyegzekwujemy chyba od Grabarczyka. Chinolom mozemy skoczyc na dzyndzel - nie ta Liga. Odpowiedz Link Zgłoś
aktyntasza Chińczycy chcą zrezygnować z budowy A2 03.06.11, 16:56 Ja budowałem niemieckie autostrady ale organizacja pracy była tam na najwyższym poziomie. Żywność nam dowozili. Wypłata była co tydzień i można było dużo zarobić. Asfalt laliśmy nie byle jaki, tak jak to się robi w Polsce tylko dwuskładnikowy o podwyższonej trwałości. polska jest jeszcze mocno zacofana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GSM, UMTS, 802.11 Chińczycy chcą zrezygnować z budowy A2 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.06.11, 16:59 Wydymaliscie Chinczykow. Jak wam nie wstyd! Na tym Polska tylko moze stracic. Odpowiedz Link Zgłoś
pajanko Re: Chińczycy chcą zrezygnować z budowy A2 03.06.11, 17:09 Zgadzam sie, to jest ewidentnie zmowa reszty koncernow budowlanych.Chinczycy buduja setki autstrad a tu 20km nie moga wybudowac, cos mi tu smierdzi.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chinole wypad! Re: Chińczycy chcą zrezygnować z budowy A2 IP: *.centertel.pl 03.06.11, 17:51 Buhahahaha i jak zwykle stara śpiewka chińskich lachociągów:"zmowa","spisek" itd.a może po prostu szukali frajerów i szybkiego zarobku?ot i piękny chinski sen... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chinole wypad! Re: Chińczycy chcą zrezygnować z budowy A2 IP: *.centertel.pl 03.06.11, 17:49 Dymają to ciebie chinole w kakao skoro tak ich bronisz.Idź i rób im za darmo chinski lachociągu. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_sobczak1 Rudy leniu łap za łopatę!!! 03.06.11, 17:01 Teraz każdy może przypadkowemu wyborcy PO śmiać się w twarz i zachęcać go do czynu społecznego w niedzielę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vortex21 Kiedys stawalem do przetargow .. IP: *.9-1.cable.virginmedia.com 03.06.11, 17:02 na tlumaczenia. Moze nie byly to miliardy lecz zawsze sporo kasy. Do tlumaczen byly wlasnie cale tomy dokumentacji Unii Europejskiej. Skladalismy koperty, moja oferta byla zawsze na poziomie 'fair trade' (zarobie ja, jako posrednik i korektor, lecz zarobia tez ci, co siedza i tlumacza) lecz zawsze znajdowal sie ktos, kto proponowal ceny dumpingowe, polowa mojej stawki. Nie moglem sobie wyobrazic jak mozna wykonywac tlumaczenia waznych tekstow UE za tak marne grosze! Nieco pozniej, powidzmy 6miesiecy pozniej, odezwal sie telefon - potrzeba dobrego korektora tekstu. Okazalo sie ze sa to te same teksty, lecz przetlumaczone na polski w sposob tak zly, ze nie nadawaly sie do korekty lecz trzeba bylo je w zasadzie od nowa tlumaczyc. Sa pewne uslugi, ktore musza kosztowac, jak np. tlumaczenia czy uslugi budowy drog. Nie da sie przeskoczyc pewnych kosztow! Zatem, juz 7 lat w Unii powinnie sie czegos nauczyc. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Sa rowniez, jako odnosnik srednie ceny budowy 03.06.11, 18:47 autostrad w Europie: te kiepskie (bo od razu remontowane) budowane w naszym kraju, pomimo nieomal dwukrotnie tańszej sile roboczej, pomimo rodzimych materiałów budowlanych, są z reguły droższe. Jak to jest mozliwe ? I czyja to jest kolejna zasługa ? Re: Kiedys stawalem do przetargow .. Odpowiedz Link Zgłoś
pajanko Zmowa! 03.06.11, 17:06 W Chinach jakos buduja setki autostrad a tu takiej 20km nie potrafili wybudowac? Wydaje mi sie, ze nie chodzi tu o Chinczykow tylko o te dzialajace w tle koncerny!!! Za bardzo bano sie, ze im sie uda... i pewnie udaloby sie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eku......y Diabel zaciera rece - poczytaj dlaczego IP: *.dsl.bell.ca 03.06.11, 17:13 towarzysze globalisci okradli fundusze emerytalne, a nastepnie oferowali emerytom eutanazje. O pochodzeniu i religii tego mordercy ktory wlasnymi rekami zamordowal ~130 osob musisz poczytac sam. Ale sie dzisiaj diabel cieszy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,9720580,Zmarl_Jack_Kevorkian__Koniec__dr__Smierc_.html Odpowiedz Link Zgłoś
michals-3 Chińczycy chcą zrezygnować z budowy A2 03.06.11, 17:21 A2 to jest w ogóle jakaś katastrofa. Jechałem ze Słubic do Warszawy zeszłej jesieni, jechałem kilka dni temu. Nic się przez ten cały czas nie posunęło. Ile było rok temu, tyle jest teraz. Tam, gdzie było rozkopane, tam jest rozkopane. Jedno się zmieniło: podwyższyli opłaty za przejazd. Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
kat.2 Chińczycy chcą zrezygnować z budowy A2 03.06.11, 17:28 firmy chińskie nie są ukierunkowane na współpracę. Zrobić i sprzedać za tanie pieniądze w milionach sztuk. Proszę pomyśleć dlaczego rząd Chin tak krótko trzyma obywateli- bo nie płacą nikomu lub mało co płacą! Na targach elektroniki jedna z firm złożyła zażalenie, ze Chińczycy wystawili ich podróbki. Kazali uwagi skierować do rządu. Teraz będzie to samo. Na odszkodowania raczej bym nie liczył. Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Dwa lata szło cacy? Polski nadzór do pierdla! 03.06.11, 17:29 Chcieliście za pół darmo i bez brania jakiejkolwiek odpowiedzialności na stronę polską? Myślicie, że Chińczycy dają się ru...? Żeby oszukać jednego Chińczyka trzeba dwóch Żydów, Panowie Polacy! Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Chińczycy chcą zrezygnować z budowy A2 03.06.11, 17:33 I - kto podpisał kontrakt - na zieloną trawkę reszta odpowiedzialnych niech się cieszy, że nie musiała tego robić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariano Italiano A mnie ciekawi czy zadziałał klasyczny mechanizm IP: *.internetia.net.pl 03.06.11, 17:48 gospodarczy III RP. A mianowicie gdy w reżimowych mendiach pojawiają się gadki typu: "...Zapowiedzią wycofania się z budowy dwóch odcinków autostrady A2 odpowiedziało chińskie konsorcjum na ultimatum Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad...", to należy rozumieć, że przylazł jakiś pan związany z ministerstwem, a przynajmniej kręcący się w te i wewte wokół instytucji rządowych, poprosił o łapówę za cośtam, a że Chińczycy nie są jeszcze obeznani z polską kulturą rządową, to podziękowali za interes. W ten sposób Polska na przestrzeni lat straciła wiele inwestycji i pewnie jeszcze nie jedną straci, póki rządzą PełOwce, SLDowce, ludzie "honoru" itp barachło które zasiedziało się sejmie od 1989, a co poniektórzy nawet od lat wcześniejszych:):) Oczywiście to tylko jedna z prawdopodobnych wersji. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: A mnie ciekawi czy zadziałał klasyczny mechan 03.06.11, 17:52 ja obstawiam odwrotnie, oni przyszli (kontrakt był tańszy o 450 mln prawie). Chińczycy poczytali ND, Głos niedzielny - zaczerpnęli wskazówek jak okradać państwo i spróbowali! Tylko zapomnieli czarne sukienki włożyć :))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sir Galahad Re: A mnie ciekawi czy zadziałał klasyczny mechan IP: *.jeleniagora.vectranet.pl 03.06.11, 20:33 Ale serio skąd się w Was wszystkich bierze przekonanie jaka ta Polska strasznie łapówkarska, że Chińczycy wzięli i sobie nie poradzili? Przecież akurat korupcją i łapówkarstwem Chińczykom nie zaimponujemy. Jest na temat łapownictwa w Chinach mnóstwo raportów i statystyk. Był taki raport z mniej więcej 2007 roku, który mówił, że około 10 proc. wydatków chińskich, wartości zawieranych kontraktów i transakcji jest wykorzystywanych w charakterze łapówek, różnego rodzaju "zachęt finansowych" czy po prostu zostaje ukradzione. Straty z tytułu korupcji jakie były tam podawane wyniosły równowartość 3 proc. chińskiego PKB. I to pomimo kar śmierci, procesów pokazowych etc. W rankingu Corruption Perceptions Index, CPI Wg rankingu zbudowanego z danych z tego indeksu z Polska zajmuje 49 lokatę na świecie, a ChRL 78. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: A mnie ciekawi czy zadziałał klasyczny mechan 03.06.11, 22:27 No włąsnie - to są jajce. Bo w Chinach, raz na 5lat zabiją z 50 urzędników. U nas, raz na pięć lat to oni zostają tylko opozycją. To taka kara jak obrączka na nodze skazańca. Nic nie może zrobić - ale kombinować na zapas już może. I tak od 20 lat :) Raz przy korycie, raz na smyczy opozycji - za 12 tysięcy miesięcznie Odpowiedz Link Zgłoś
rave8 Dziennikarze leją wodę 03.06.11, 17:50 Kolejna papka dziennikarska w wykonaniu pseudo-dziennikarzyn z GW. Obiektywizm polega na wysłuchaniu dwóch stron nawet gdy jedna strona jest ewidentnie winna. Na tym polega obiektywizm którego brakuje współczesnym nowomodnym mediom które kształtują nasz kraj. Niestety władza znajduje się w rękach mediów a dziennikarze to specjaliści od wszystkiego. Oni są mądrzejsi niejednego specjalisty. Jest to wyjątkowa grupa znająca się na wszystkim i na niczym. Są to specjaliści od robienia wody z mózgu przeciętnego bezmyślnego czytelnika - opanowali to do perfekcji. Szybka informacja, jakościowo mierna ale za to kolorowa i ubarwiona tak jak balonik i wata cukrowa...współczesne media to istny odpust. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limo79 Chińczycy chcą zrezygnować z budowy A2 IP: *.broker.com.pl 03.06.11, 17:53 Pytanie zasadnicze - na co komu płatna i droga autostrada??? Przy takich stawkach jak są w PL to i tak większość będzie popylała opłotkami tak jak to czyniliśmy do tej pory. Część pewnie skorzysta jak będzie musiała. Także wcale mi nie żal. Swoją drogą śmieszne są polskie przetargi - ktoś zaproponuje cenę dwa razy niższą i nie budzi to żadnego zdziwienia. Zapewne cały świat się zmówił przeciwko nam windując ceny za km ;-) Teraz jestem ciekaw jak rząd odbierze tę karę, skoro Chiny daleko i nawet interwencja u samego Obamy i UE nic nie da. My grać nieczysto nie możemy, ponieważ jesteśmy spętani pseudo konwenansami i regułami UE. Nałożymy sobie karę, której nikt nie zapłaci :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tusk & Co Tylko nie zapomnijcie o kwiatach dla Grabarczyka ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.11, 17:56 Paria cudów w gębie, pięknych frazesów i tyle w temacie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antychinol Chinskie łachy wypier..lać! IP: *.centertel.pl 03.06.11, 17:58 a prawnicy do roboty!Wyciągnąć od tych komunistycznych ścierw odszkodowania w imieniu polskich podwykonawców których te gnoje oszukały! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tusk @ Co Re: Chinskie łachy wypier..lać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.11, 18:03 Jesli sądziśż że to wina Chinczyków to gratuluje naiwności.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antychinol Re: Chinskie łachy wypier..lać! IP: *.centertel.pl 03.06.11, 18:22 Jeśli sądzisz że to nie wina chinoli to gratuluje naiwności Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Niestety nic nie wiesz, a gadasz-typowe. IP: *.play-internet.pl 03.06.11, 18:38 Dla każdego, kto ma chociaz minimalne pojęcie o temacie jest oczywistym,że to nie wina Chińczyków. Tłumaczyć mi się nie chcę, ty i tak wiesz lepiej. Przywilej napinacza internetowego. Niech teraz polskie robole to dokończa, lepiej, taniej, szybciej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antychinol Re: Niestety nic nie wiesz, a gadasz-typowe. IP: *.centertel.pl 03.06.11, 18:53 No pewnie,polskim podwykonawcom się przewidziało że im ktoś nie płaci za robote.Weź się panij cegłą wiesz gdzie. > Niech teraz polskie robole to dokończa, lepiej, taniej, szybciej... no ktos bedzie musiał skoro chinskie robole przywiezione w kontenerach nie dały rady... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Niestety nic nie wiesz, a gadasz-typowe. IP: *.play-internet.pl 03.06.11, 19:57 A zastanowiłeś się, dlaczego nie płaca?Bo są opóźnienia w budowie, a Polska płaci za każdy oddany odcinek autostrady i z tej kasy Chińczycy płaca robotnikom. Teraz pytanie-jak to możliwe,że chińskie konsorcjum, które w żadnym innym kraju (o Chinach nie wspominając)nie maiło z tym problemu i zawsze oddawali budowy na czas nagle w Polsce nie może się wyrobić?I pytanie pomocnicze numer dwa-skąd Chińczycy biora materiały na budowę (tysiące ton materiałów od piasku poczynając na chemii do utwardzania betonu skończywszy)?Otóż informuję cię,że każdy kto zajmuje isę tym tematem wie, ze polskie firmy zawarły ciche porozumienie, żeby chińczyków wywalić z Polski, bo jeśli okazałoby się,że można budowac za połowę taniej to kto by na tym stracił?Ty, ja, Państwo-nie, te firmy właśnie. I dlatego robią wszystko i robili,zeby wszystkie materiały sżły z maksymalnymi opóźnieniami, a wiadomo że chińczycy nie będą ze swojego kraju piasku przywozić. Zainteresuj się tematem jak utrudniano dostęp do podstawowych materiałów. Chińczycy cały czas się na to skarżą. Osobiscie w dvpie mam Chińczyków i ich firmy i sto razy wolałbym,żeby polski pan Heniek sobie zarabiał i robił autostradę, tylko,ze pan heniek mnie i ciebie oszukuje, bierze dwa razy więcej niż powinien za tę robote i jak wyrzucimy stąd chińczyków to nic się nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limo79 Re: Chinskie łachy wypier..lać! IP: *.broker.com.pl 03.06.11, 18:07 Zapomniałeś obywatelu, że internet daje złudne poczucie anonimowości. Ugryzłbym się więc w język. Najnowsze doniesienie prasowe prosto z Pudelka: "Odszkodowań nie będzie!!!" - powiedział w wywiadzie dla polskiej telewizji podwórkowej chiński minister ds zagranicznych Na Skocz Mi. I jak myślisz kto sobie poradzi lepiej - Polska bez chińskiego handlu, czy chiński handel bez Polski. Wg mnie jednak ta druga opcja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antychinol Re: Chinskie łachy wypier..lać! IP: *.centertel.pl 03.06.11, 18:36 > I jak myślisz kto sobie poradzi lepiej - Polska bez chińskiego handlu, czy chiń > ski handel bez Polski. Wg mnie jednak ta druga opcja Co ma "handel" do budowy autostrady?Poza tym mamy zatrudniać firmy ktore nie wywiązują sie z umów?ty jakis chinski lobbysta jesteś?czy tak tylko lubisz im dawać dupy na forum?czlowieku,nie wywiązali sie z umowy to należy się z nimi sądzić.A to że nie uda sie im wyrwać z gardła odszkodowań to mało ważne-opinia pojdzie w świat jaki to "chinski smok" jest "solidny". > Najnowsze doniesienie prasowe prosto z Pudelka: > "Odszkodowań nie będzie!!!" - powiedział w wywiadzie dla polskiej telewizji pod > wórkowej chiński minister ds zagranicznych Na Skocz Mi. tym samym udowodniles ze z chinskimi złodziejami nie ma co wspolpracowac-nie dość ze oszukają to jeszcze nie chcą płacic odszkodowan.i to jest wlasnie jedyny plus tej calej sytuacji-moze nareszcie Polska przejrzy na oczy i przestanie bredzić o tym jak to chinczyki zbudują nam superautostrady za półdarmo. Odpowiedz Link Zgłoś
pro-contra Chinole nie dali się wybzykać 03.06.11, 17:59 Kiedy przystępowali do przetargu, mieli przecież rozeznanie co do cen surowców, najmu maszyn i kosztów robocizny. Są za mądrzy w inwestycyjnym biznesie na podjęcie się "w ciemno" i na wariackich założeniach prestiżowej dla nich budowy. Wtedy zadziałał kombinatorski mechanizm Polaczka - cwaniaczka, który zwęszył okazję do zarobku i wydojenia "głupich" Chińczyków. Kooperanci i dostawcy gwałtownie podnieśli ceny nieomal dwukrotnie za swoje usługi. Jednocześnie zdrożało paliwo i energia, a nie bez tego że i koszty "kwatermistrzowskie". Można z dużą dozą prawdopodobieństwa założyć niedopracowania technologiczne w projekcie stwierdzone w trakcie robót, których usunięcie (uniknięcie) także musiałoby kosztować czas i pieniądze. O ciemnej stronie skorumpowanych urzędasów dowolnego szczebla i funkcji też nie można potraktować lekceważąco. A Chińczycy na takie "porządki nie byli przygotowani, bo to nie mieści się i ich narodowych i funkcjonujących (w Chinach) standardach należycie wykonywanych obowiązków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Chinole nie dali się wybzykać IP: *.centertel.pl 03.06.11, 18:20 A mnie to wygląda na ewidentny wałek w wykonaniu chinoli skoro zaproponowali cene dużo niższą od konkurencji mimo że jak to mowisz mieli rozeznanie co do cen surowcow,najmu maszyn i robocizny.Nawet sprowadzenie chinskich poracownikow im nie pomoglo to jak oni k..wa liczyli?szukali frajerów i niestety znalezli.Chinskie porządki powiadasz?Chłopie to jest tak skorumpowany kraj że mała głowa,wejdź na strone transparency international i poczytaj.W Polsce jest burdel ale mimo wszystko to nie Azja i tamtejsze standarty Odpowiedz Link Zgłoś
pro-contra Re: Chinole nie dali się wybzykać 03.06.11, 18:50 Gość portalu: x napisał(a): > A mnie to wygląda na ewidentny wałek w wykonaniu chinoli skoro zaproponowali ce > ne dużo niższą od konkurencji mimo że jak to mowisz mieli rozeznanie co do cen > surowcow,najmu maszyn i robocizny.Nawet sprowadzenie chinskich poracownikow im > nie pomoglo to jak oni k..wa liczyli?szukali frajerów i niestety znalezli.Chins > kie porządki powiadasz?Chłopie to jest tak skorumpowany kraj że mała głowa,wejd > ź na strone transparency international i poczytaj.W Polsce jest burdel ale mimo > wszystko to nie Azja i tamtejsze standarty Drogi internauto: Transparency International ma tyle wspólnego z realiami gospodarczymi, ile Tatulo Muchomor z pobożnością i uczciwością. Za korupcję i szkodnictwo gospodarcze w Chinach są przewidziane tylko dwie kary: kula w łeb albo dożywocie w łagrze (z konsekwencjami dla rodziny). Wątpliwym wydaje się ryzykowanie "przewału" na tak skromną skalę. Moim zdaniem (możesz mieć przecież odmienne) to nie Chińczycy szukali w Polsce frajerów, lecz właśnie odwrotnie. Polacy sądzili, że "wycyckają" naiwnych Azjatów. W tym kraju jeszcze panuje stereotyp Chińczyka w kufajce dźwigającego na bambusowym drągu pakunki z ryżem. A to jest zupełnie inny, znacznie różny od przedstawianego w mendiach (z wiadomych przyczyn) kraj. Kiedyś próbowano ich ośmieszać, bo bano się ich potęgi militarnej. Dzisiaj doszła do tych obaw świadomość ich potencjału gospodarczo - finansowego. I to w dodatku w systemie, który "realnie" nie ma prawa egzystować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Chinole nie dali się wybzykać IP: *.centertel.pl 03.06.11, 19:04 Mylisz sie i to bardzo-ta lista bardzo dobrze pokazuje jakiego typu krajem są Chiny i jakiej wspolpracy można sie po tamtejszych firmach spodziewać.A że za korupcje jest tam kula w leb to nie ma zadnego znaczenia bo to czysta pokazowka-rozwalimy jakiegos kozła ofiarnego i powiemy ciemnemu ludowi ze rzad "walczy z korupcją"(scenariusz doskonale znany z PRL-u).Znasz to powiedzenie: "ryba psuje sie od glowy" ?Tego typu dzialania są powszechne w najbardziej skorumpowanych krajach świata i jakoś nie poprawia to ich sytuacji w tej kwestii.Bo problem leży zupelnie gdzie indzie-w przeżartych korupcją,skostniałych strukturach państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sir Galahad Re: Chinole nie dali się wybzykać IP: *.jeleniagora.vectranet.pl 03.06.11, 20:35 Korupcja w Chińskiej Republice Ludowej jeszcze gorsza jak w Polsce. Tutaj dane: en.wikipedia.org/wiki/Corruption_Perceptions_Index en.wikipedia.org/wiki/Corruption_in_the_People%27s_Republic_of_China Odpowiedz Link Zgłoś