Gość: na zimno IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.09.05, 11:54 Szkoda, ze polskich naukowcow i inzynierow pominieto bezpardonowo w tych kalkulacjach. Widac jak UE zalezy na podciagnieciu Polski w technologiach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: joe UE da 1 mld euro na system satelitarny Galileo IP: *.local.net / *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.05, 11:55 kto za kto przeciw? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na zimno Ale niestety znowu bez Polski, a szkoda IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.09.05, 11:56 Szkoda, ze polskich naukowcow i inzynierow pominieto bezpardonowo w tych kalkulacjach. Widac jak UE zalezy na podciagnieciu Polski w technologiach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maro Re: Ale niestety znowu bez Polski, a szkoda IP: *.eranet.pl 12.09.05, 12:04 Cha cha cha. I znowu poniosą finansową katastrofę. Tak to jest jak biurokraci coś wymyslają. Po co komu dokładniej niż GPS. Mróki będą śledzic przez satelitę. I jeszcze za to płacić. I pewnie łudzą się że Amerykanie tak łatwo oddadzą pole. Ha ha ha. Głupcy. Odpowiedz Link Zgłoś
pablo63 Re: Ale niestety znowu bez Polski, a szkoda 12.09.05, 12:09 Już się poddali :-) Pzdr pablo PS Szkoda że Polaków tam nie ma, bo Czesi już są :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rado Re: Ale niestety znowu bez Polski, a szkoda IP: *.aster.pl 12.09.05, 18:16 Nie jest tak zle do konca. W konsorcjach firm, ktore badaja co i jak bedzie sie oplacalo nie ma zeskich firm a za to jest Polska. Moja. Robimy tzw. business case czy bedzie sie oplacalo wykorzystanie Galileo do kontroli ruchu kolejowego. Tylko, ze PKP nie chcialo abysmy im za darmo zrobili taki case. Czesi tez nie chcieli. To robimy dla kolei w RPA. Glowy do gory! R Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo SUPER!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 18:59 No to super tylko szkoda że GW nie zamieszcza na ten temat info. Fajnie że jakaś POLSKA firma robi coś :-) Odnośnie pkp to mnie to nie dziwi toż to dinozaur z poprzedniego ustoju, a odnośnie Czech pisałem dlatego że Czesi wstąpili do ESA jakieś pół roku temu a to jest projekt pod patronatem ESA. Pzdr pablo PS OBY WIĘCEJ TAKICH FIRM W PL!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRAMER Re: Ale niestety znowu bez Polski, a szkoda IP: *.crowley.pl 13.09.05, 16:57 Niesądzę czy to jest takie głupie! Jeżeli chodzi o dokładność to jeszcze nieraz okaże się bardzo pomocna,i kto tu jest głupcem??Ja wieżę że jeżeli jusz ma to się pisać na straty to chociaż ten sprzęt będzie jusz na orbicie i zostanie wykożystany! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apacz Bolszewia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.05, 13:40 Wielki Brat przygotowuje sie do permanentnej inwigilacji. W ministerstwie prawdy znajdzie zatrudnienie 150 tys konfidentów... Odpowiedz Link Zgłoś
czlonek_sojuszu Re: UE da 1 mld euro na system satelitarny Galile 12.09.05, 13:44 Gość portalu: na zimno napisał(a): > Szkoda, ze polskich naukowcow i inzynierow pominieto bezpardonowo > w tych kalkulacjach. Widac jak UE zalezy na podciagnieciu Polski > w technologiach. A może po prostu dlatego, że są za ciency ? Opinia znajomego inżyniera-elektronika, który przepracował 30 lat w firmie produkującej elektronikę wojskową po obejrzeniu warsztatu i prac jednego pana na PW: takie rzeczy myśmy robili w latach osiemdziesiątych... Poza tym, dlaczego unia ma kogoś w czymś "podciągać" ? Co to za roszczeniowa postawa ? Najpierw trzeba pokazać, że jest się dobrym w te klocki, i dopiero potem oczekiwać zamówień i współpracy. badawczej. Gdyby nas mieli podciągać w nauce, to by musieli zbombardować uczelnie i wprowadzić własną kadrę - a chyba nie o to koledze chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo NIE TU LEŻY PROBLEM... IP: 62.181.161.* 12.09.05, 13:50 Problem polega na tym że fachowców to my mamy tylko kasy brak, a raczej wydanie na pie...y typu emerytury dla górnikiów Pzdr pablo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smok(jako górnik:) Przepracuj pod ziemią 20lat a potem pisz IP: 62.29.248.* 12.09.05, 13:58 A tak poważnie: na górnictwo wydaliśmy w ciągu ostatnich 15lat 60mld. Co za chory kraj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W. Re: UE da 1 mld euro na system satelitarny Galile IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 14:24 I tu sie zgadzam, troche siedze w GPS i Galileo ma szanse stac sie konkurencja i to spora - ma kilka ciekawych innowacji, ale na to zeby brac udzial w Galileo trzeba wyrazic chec!!! no i jeszcze miec pieniadze ale to juz nie jest takie wazne. Trzeba chciec nauczyc siebie samego najpierw czegos nowego a z tym polskim naukowcom nie po drodze.To jest niestety efekt klimatu na uczelniach i instytutach - nie pokazywac slabych stron innym bo wsadza szpile albo co gorsze dadza kopa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo PYTANIE!!!!!!! IP: 62.181.161.* 12.09.05, 14:29 Pytam poważnie: na czym polegają inowacje w Galileo i w jakim stopniu to będzie konkurencją??? Bo precież (tak mi się wydaje) nie ma znaczenia z jakich satelit pobierasz dane. Liczę na rzeczową (nie wulgarną) odpowiedż Pzdr pablo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W. Re: PYTANIE!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 14:49 Nie wiem czym dalem asumpt do zastrzezeniu o nie wulgarnosci? Co do innowacji (niektore z nich tez Dep. Obrony USA tez chce wprowadzic) to: -3 czestotliwosci a nie 2 jak w GPSach (usuwanie wplywu jono sfery lepsze wiec lepsza dokladnosc) -dla Europy szczegolnie polnocnej - staelity bede poruszac sie na orbitach blizej bieguna co oznacza ze bedzie wieksze pokrycie sygnalem w wyzszych szerokosciach. -wieksza moc sygnalu - dzieki temu trudniej jest zagluszac i latwiej odbierac taki sygnal mimo zasloniec (drzewa, budynki, mosty) -mozliwosc wysylania sygnalu do satelty takze w razie wypadku lub awarii -system naziemny kontroli jakosci i spojnosci sygnalu - dzieki temu mozna bardziej ufac Galileo niz GPS ( w samolotach np nie jest zamontowany tylko jeden system nawigacyjny) system ten zbudowny bedzie/jest z trzech czesci ( a nie jak GPS tylko jednej) Globalnej ( to jest w GPS), ale takze regionalnej (dla GPS ale zupelnie niezaleznie dziala EGNOS) i lokalnej. I co do konkurencyjnosci wszytskie te udogodnienia (jesli wszytsko pojdzie z planem) beda gotowe wczesniej ( gdzies o 5 -10 lat) niz dostepne w GPS. Acha no i ktos napisal ze UE dziala zle bo daje na to kase bo biurokracja itd... a GPS jest wlasnoscia Departamentu Obrony USA i to oni zaplacili za jego konstrukcje.... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Re: PYTANIE!!!!!!! IP: 62.181.161.* 12.09.05, 15:01 Dzięki za odpowiedz :-) Patrzyłem na storny ESA i tam podane jest że projekt ma się zakończyć w 2008 roku czy to mozliwe nie wiem ale jeszcze raz dzięki odp. Odnośnie wulgaryzmów to specjalnie to napisałem by jakiś idiota nie odpowiedział mi, że to "chłam lewackiej europy" itp Pzdr pablo PS Nieżdziwie się jak pokażą się zaraz posty typu "lewacki bubel" itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gall Anonim Re: PYTANIE!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 14:57 Galileo ma kilka zalet z ktorych najwazniejsza bedzie nie tylko dokladnosc, ale przede wszystkim czulosc. Jakie to ma znaczenie? A takie, ze bedzie mozna np. odszukac ofiary lawin spod sniegu i to z dokladnoscia centymetrowa. Szacuje sie, ze bedzie mozna odszukac ofiary lawin do glebokosci okolo 5 metrow sypkiego sniegu/3 metrow zbitego. To sporo - mozna zapytac sie w GOPRze. Mozliwe beda pomiary odleglosci i wysokosci dzis mozliwe jedynie przez pomiary laserowe lub wystecjalizowane satelity. Nie musze chyba mowic jakie to ulatwienie i oszczednosc dla sluzb geologicznych i nie tylko. Mozna np. polozyc boje z plywakami na odcinku rzeki/bagna i znac dokladna glebokosc (powodzie!!!). Mozliwe bedzie wiele innych rzeczy wymikajacych z postepu technologicznego. GPS jest jak na dzisiejsze czasy juz mocno przestarzaly i stosunkowo malo dokladny (wiem, zaraz rzuca sie na mnie amerykanofile...). O ile chodzi o dokladnosc pomiaru poziomego to jeszcze nie jest tak zle, to pomiar pionowy potrafi dawac rozstrzal pomiarowy rzedu 50 metrow. Galileo dla porownania - okolo 4-8 centymetow (zaleznie od usytuowania satelit, bo one nie sa geostacjonarne). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W. Re: PYTANIE!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 15:01 Z tymi 4-8cm to przesada - nie ma takiej fizycznej mozliwosci - modelowanie jonosfery i modelowanie troposfery, dokladnosc orbit - 4-8 cm to obecnie jest cieakwa dokladnosac RTK a nikt z takim czyms w gory nie chodzi:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gall Anonim Re: PYTANIE!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 15:19 Ja tez bylem zaskoczony, jednakze przeczytalem to w calkiem powaznym brytyjskim czasopismie naukowym. Twierdzono tam, ze po prostu algorytmy obliczajace pozycje sa lepsze. Przyznam, ze znam sie na tym dosyc srednio - powtarzam to co wyczytalem. Notabene twierdzono tam, ze dokladnosc GPSu tez zalezy od tego kto go uzywa, dokladnosc pomiaru poziomego dla celow cywilnych podobno to 10-15 metrow, zas celow militarnych to 2-3. Nie mowie, ze tak jest na pewno - powtarzam co wyczytalem przed chyba dwoma miesiacami. Bylem tym nawet niezle zaciekawiony, jednakze nikt za bardzo nie potrafil mi tego wytlumaczyc. W przypadku Galileo nie bedzie podzialu na "rownych" i "rowniejszych". W czasopismie twierdzono jeszcze jeszcze jedna rzecz - status prawny niemilitarnych uzytkownikow GPS jest mocno dwuznaczny. Korzystaja oni z systemu "przy okazji", jednakze nikt nie daje gwarancji, ze system bedzie dzialal zawsze. Departament Obrony USA pewnego dnia powiedziec "dosc!" - bo ma do tego prawo. W przypadku systemu europejskiego to tez bedzie rozne, system od poczatku zostal pomyslany jako cywilny i ogolnodostepny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W. Re: PYTANIE!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 15:32 Z podzialem na militarny/ cywilny - zgadzam sie taka jest wlasnie dokladnosc. Co pwodem jest nie algorytm obliczeniowy - bo ten akurat jest ten sam ile struktura sygnalu jaka moze odbierac użytkownik - wynikajaca ze sprzetu jaki posiada, kod P jesli mowa o odbiornkach militarnych wystepuje na obu czestotliwosciach L1 i L2 a kod C/A tylko na jednej L2 (bodajze) daltego istnieje mozliwosc redukcji wplywu jonosfery i tak znaczny przyrost jakosci pozycjonowania. Nastepny przyrost jakosci jest okupowany 2 podstawowymi czynnikami nie da sie pomierzyc pozycji od razu(trzeba postac troche nad danym punktem) nie da sie pomierzyc tego jednym odbiornikiem - bezwzglednie. Polecam www.asg-pl.pl daje to dobry obraz tego jakie koszty musza byc poniesione aby uzyskac dokladnosc 4-8 cm!!! Dlatego nie sadze by wzmocnienie sygnalu w Galileo udostepnienie obu czestotliwosci i dodanie drugiego zegara atomowego poprawi na tyle jakosc. Wedlug mnie granica w nawigacji bezwzglednej to jakies 1-2 m w poziomie i 5 w pionie ale hmm niestety nie jestem tym ktory projektowal Galileo ani go nawet testowal. Pozyjemy zobaczymy.Juz teraz sa podobno 4 satelty wiec mozna probowac. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
insp Re: PYTANIE!!!!!!! 13.09.05, 11:16 Gość portalu: Gall Anonim napisał(a): [...] > W czasopismie twierdzono jeszcze jeszcze jedna rzecz - status prawny niemilitar > nych uzytkownikow GPS jest mocno dwuznaczny. Korzystaja oni z systemu "przy oka > zji", jednakze nikt nie daje gwarancji, ze system bedzie dzialal zawsze. Dokladnie tak powinno byc. Kazdy system GPS stanowi obecnie wielkie zagrozenie. Jak myslisz ? Ile moze kosztowac "cruise kukuruznik" bazowany na starym platowcu z ladunkiem 500 kg TNT, wyposazonym w GPS, automatycznego pilota oraz kamere do precyzyjnego naprowadzania na ostateczny cel przez satelitarne lacza internetu ? Tanie rakiety, na przyklad Exocet, kosztuja okolo 150 tysiecy dolarow. Chyba moj kukuruznik zmiescilby sie w takim budzecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na zimno Re: UE da 1 mld euro na system satelitarny Galile IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.09.05, 14:53 Moja intencja nie sa zadne roszczenia. Jezeli ktos chce z kims wspolpracowac, to moze to rowniez zrobic w odpowiednim zakresie, niekoniecznie oczekujac od Polski, aby "zbombardowala uczelnie", albo wyrzcala kadre. Nie wiem, dlaczego tak pogardliwie piszesz o swoim wlasnym kraju. Wiesz, ze wyposazenie laboratorium kosztuje mase pieniedzy, wiec musisz zrozumiec, ze efekty pracy naukowcow i inzynierow sa od tego uzaleznione. Zabierajac im zrodlo finansowania konkretnych prac skazujemy ich na role outsiderow, choc na to nie zasluguja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zawiedziony Do dzisiaj myślałem, że Ukraina IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 12.09.05, 14:23 leży w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Do dzisiaj myślałem, że Ukraina 12.09.05, 19:54 Gość portalu: Zawiedziony napisał(a): > Do dzisiaj myślałem, że Ukraina leży w Europie. To dopiero Galileo pokaże ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Korzeniowsk Re:Skoro pierwszy satelita systemu GALILEO ... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 12.09.05, 14:36 ... zawiśnie na orbicie w tym jeszcze roku, tzn. w drugiej jego połowie, to znaczy że system jest już opracowany i w stadium realizacyjnym! Jak nasi naukowcy mogliby się w tej sytuacji jeszcze czymś wykazać, choćby byli najlepsi? Tych 150 000 ludzi którzy rzekomo znajdą zatrudnienie w związku z projektem - to oczywiste przekłamanie, zapewne chodzi o pracowników firm produkujących komponenty, dozorujących system itd.; tu nas oczywiście nie ma, bo po prostu nie mamy takiego przemysłu ani firm zajmujących się "hajtechem". My przecież nie mamy nawet przemysłu lotniczego na skalę przedwojenną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Re: UE da 1 mld euro na system satelitarny Galile IP: *.nask.waw.pl / *.nask.waw.pl 13.09.05, 12:46 Ale Ukraina jest w Europie. To tak na marginesie. Odpowiedz Link Zgłoś