Gość: mmm IP: *.crowley.pl 07.10.05, 22:04 Czy ten raport uwzglednia prowizje, i inne koszty zwiazane z zarzadzaniem rachunkiem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ness Re: Kto najlepiej pomnaża pieniądze przyszłych em IP: *.acn.waw.pl 07.10.05, 22:24 Nie, jest to ranking uwzględniający jedynie wyniki inwestycyjne funduszy w okresie ostatnich 3 lat. Rankingi zgodnie z ustawa są publikowane przez KNUiFE 2 razy w roku (marzec, wrzesień). Prowizje w funduszach są z grubsza zbliżone (prowizja od składki w wiekszości wysnoi 7%). Inne opłaty to: opłaty za zarządzanie(w wiekszosci OFE 0,045% wartości aktywow na rachunku) i prowizja banku depozytariusza (zależna od banku, z usług którego korzysta fundusz). Ogólnie najbardziej opłaca sie być członkiem niedużego funduszu (np.: OFE POLSAT), gdyż w dłuższej perspektywie posiada on wieksza zdolnosc do dostosowania sie do koniuntury na rynku, a wiec w przypadku krachu na rynku papierów wartościowych może on szybciej zamienic je na papiery np.: rynku dłużnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Kto najlepiej pomnaża pieniądze przyszłych em IP: 157.25.31.* 28.11.05, 16:16 ale słabo zarządza aktywami i na dłuższą metę taki mały fundusz przeważnie sprzedaje się większemu Odpowiedz Link Zgłoś
a_man_of_the_world NIE MA ALGORYTMU 07.10.05, 23:25 Zamiast od lat lykac pol_newsy mozna by sie zastanowic, dlaczego i w czyim zasranym interesie w ustawie, ktora wprowadzila prywatne (w wiekszosci zagraniczne)OFE "zabraklo" algorytmu do wyliczenia przyszlej emerytury, jako funkcji zgromadzonego kapitalu na indywidualnym koncie pracujacego Polaka. Od 1999 wiadomo: -ile sie placi -komu sie placi -ile ten "dobroczynca" prowizji potraca -i jeszcze pare szczegolow Ale nie wiadomo i nie wiadomo kiedy bedzie wiadomo: ILE BEDA WYPLACAC !!! Na miejscu kazdego, nawet najslabszego dziennikarza, zadawalbym do znudzenia takie pytania "TWORCOM REFORMY EMERYTALNEJ" a Wy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arfer Re: NIE MA ALGORYTMU IP: *.kg.net.pl / 80.51.233.* 08.10.05, 00:36 Wiesz, ideą tej reformy i jej filozofią jest to, że wypłaty czyli przyszła emerytura będą powiązane z wielkością wpłat i stopą wypracowanych zysków. Kiedyś było inaczej - wiedziało się, ile można dostać, i generalnie nie miało wielkiego znaczenia, czy się pracowało lat 20 czy 50, emerytura mogła być zbliżona. Teraz im więcej sobie uzbieram i sensownie zainwestuję, tym lepiej mi się będzie wiodło na emeryturze. To premia dla osób zapobiegliwych, a nie frajerów żerujących na reszcie, adresatów pomocy społecznej , nieudaczników, bezrobotnych zarabiających na czarno kilka tysięcy itd.. A co do wcześniejszego postu z Polsatem - facet, nie kompromituj się. Wg Twego rozumowania generalnie lepszy jest maluch od Mercedesa, bo przy tym pierwszym ryzyko kradzieży jest niższe. Skoro małe fundusze mają niewielu klientów, to to z czegoś wynika. Jeśli przy okazji mają kiepskie zyski to podwójnie świadczy o miernocie takiego OFE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rt Re: NIE MA ALGORYTMU IP: *.aster.pl 08.10.05, 11:32 Arfer, jesteś niestety frajerem - i to takim niebezpiecznym dla siebie i innych bo sporo wiesz. Ale mało myślisz. Co do samochodów - najbardziej kradną polonezy. Co do wielkości funduszy - im mniejszy tym łatwiej mu na rynku akcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszapl1 Re: NIE MA ALGORYTMU IP: 157.25.31.* 28.11.05, 16:20 To dlaczego wyniki polsatu funduszu są coraz słabsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arfer Re: NIE MA ALGORYTMU IP: *.kg.net.pl / 80.51.233.* 08.10.05, 00:41 Poza tym mechanizm jak najbardziej jest. Suma składek zapisanych na IKE1 i IKE2 w ZUS i OFE - pierwsze zwaloryzowane, drugie z wypracowanymi zyskami, - kilka procent przyszłego wynagrodzenia dla podmiotu występującego w postaci zakładu emerytalnego - instytucji, która będzie wypłacała emeryturę i dbała o dalszy przyrost środków z kont emerytalnych już w okresie wypłaty świadczeń. Możesz sobie założyć kilka czynników i mniej więcej obliczyć, na jaką emeryturę możesz liczyć. I nie licz na to, że bez III filara (dodatkowy ale praktycznie obowiązkowy) Twoja emerytura będzie zadowalająca. A zanim zaczniesz krzyczeć, że złodzieje itd, pomyśl, że składka ZUS wynosi dziś już ok. 40 % pensji brutto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mg Re: NIE MA ALGORYTMU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.05, 12:34 Chłopie, to zależy od wielu czynników. Ale jak chcesz sobie zrobić koniecznie jakąś symulację to polecem kalkulator emerytalny na www.knuife.gov.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko Re: NIE MA ALGORYTMU IP: *.paisley.ac.uk 08.10.05, 20:51 arfer ma sporo racji, aczkolwiek duzy nie zawsze znaczy dobry (np. patrz CU). majac duzo pieniedzy od czlonkow funduszu trzeba je jeszcze sensownie zainwestowac, a nie zawsze jest w co. jezeli duze fundusze maja kapital rzedu kilkunastu mld zl a dzienne obroty na GPW siegaja ok. 300-400 mln zl. pewnie dlatego ktos wspomnial ze lepiej byc w malym bo moze szybko zareagowac na sytuacje na gieldzie (zmienic portfel inwestycyjny). zawsze pozostaja srednie fundusze czyli te ktore maja ok. 2-2.5 mld aktywow. poza tym nie da sie emerutury dokladnie obliczyc z tego wzgledu ze nikt nie kaze nam siedziec cale zycie (okres pracy) w jednym OFE a kazda umiejetna zmiana funduszu moze nam przyniesc korzysci w postaci wyzszej emerytury. (niestety zmiana czesciej niz raz na 2 lata jest nieoplacalna bo wiaze sie z kosztami - lojalka) a nawiazujac do kalkulatora to ciezko ocenic jego dokladnosc obliczen ale zawsze sie mozna pobawic:) Odpowiedz Link Zgłoś
franzmaurer Re: NIE MA ALGORYTMU 08.10.05, 21:49 Gość portalu: ko napisał(a): > majac duzo pieniedzy od czlonkow funduszu trzeba je jeszcze sensownie > zainwestowac, a nie zawsze jest w co. jezeli duze fundusze maja kapital rzedu > kilkunastu mld zl a dzienne obroty na GPW siegaja ok. 300-400 mln zl. pewnie > dlatego ktos wspomnial ze lepiej byc w malym bo moze szybko zareagowac na > sytuacje na gieldzie (zmienic portfel inwestycyjny). To niestety są bajki Mój Drogi. Paranoja systemu OFE tkwi w tym, że ręce nawet sprawnych zarządzających wiąże USTAWA. W sytuacji hossy na światowych giełdach polski emeryt nie zarobi grosza bo USTAWA OGRANICZA do 5% możliwość lokowania aktywów na światowych giełdach. Świat może pędzić do przodu, zagraniczne fundusze emerytalne mogą zarabiać dla swoich klientów gigantyczne pieniądze a Polak zarobi co najwyżej marne grosze, bo ustawodawca poczuł się mądrzejszy od zarządzających i ograniczył ustawowo możliwość godziwego zarobku. Póki co niski limit inwestycyjny i wysokie koszta transakcyjne powodują, że lokowanie forsy OFE na Wall Street jest kompletnie nieopłacalne... wszystko na mocy ustawy. Jako zwolennik spiskowej teorii o mafii finansowo-ubezpieczeniowej zastanawiam się nawet czy ktoś (konkretnie: bogate, zagraniczne instytucje finansowe będące udziałowcami OFE) nie zapłacił temu ustawodawcy aby ograniczyć możliwość lokowania i zarobku na Wall Street przez szarego polskiego emeryta... Dodatkowo na mocy ustawy (art. 142 ust. 2 pkt 5 ustawy z dnia 28 sierpnia 1997 roku o organizacji i funkcjonowaniu funduszy emerytalnych (Dz.U. Nr 139, poz. 934; ze zm.) wyznaczone zostały limity inwestycyjne obowiązujące zarządzającego portfelem OFE - wedle mojej wiedzy przekroczenie tego limitu powinno (bo ustawa...) wiązać się ze sprzedażą danych walorów tak abu powrócić do owego ustawowego limitu :) Ergo: hossa & koniunktura powoduje że jakieś akcje idą w górę, ale zarządzający powinien się ich wyzbywać aby nagiąć portolio do ustawy... czy może być jakaś większa paranoja? Odpowiedz Link Zgłoś
a_s_i_m_o Re: NIE MA ALGORYTMU 09.10.05, 16:00 No niby tak franz. Ale jak swiatowa gielda idzie w gore, to polska tez. Nie jest tak zle. A zapis zeby maksymalnie 5% kapitalu wyplywalo z polski tylko zwieksza wartosc polskiej gieldy. OFE jest po to by zwiekszac niespekulacyjny kapital w polskiej gospodarce i nie przeinwestowywac w akcje. W koncu chodzi o nasze emerytury a nie nadwyzki ktore mozna sobie ryzykowac na GPW. Odpowiedz Link Zgłoś
franzmaurer Re: NIE MA ALGORYTMU 12.10.05, 23:03 a_s_i_m_o napisał: > OFE jest po to by zwiekszac niespekulacyjny kapital w polskiej gospodarce i > nie przeinwestowywac w akcje. W koncu chodzi o nasze emerytury a nie nadwyzki > ktore mozna sobie ryzykowac na GPW. System z OFE jest po to zeby zmusic obywateli do niekorzystnego rozporzadzania swoim mieniem. Panstwo na mocy ustawy zmusza cie do zakupu obligacji (na to idzie 70% skladki) w tym procederze posredniczy mafia bankowa ktora kasuje 4-7% za tą wątpliwą usługę. Równie dobrze można by wprowadzić przymusowy wykup obligacji Skarbu Panstwa za 100 pln miesiecznie od osoby - bez posrednictwa mafii bankowej :) Ten system to najzwyklejszy system argentynski - ciągle wchodzą do niego nowi uczestnicy, ze swoich składek pokrywają te marne procenty jakie przynosic ma ta cała "inwestycja". Tyle że są jeszcze pewne prawa demografii które już za 10 lat sprawią, że te całe "emerytury" będą w większości zapisem księgowym - tak jak różne słynne książeczki i polisy posagowe PKO z czasów PRL. Jedynymi beneficjentami tego systemu będą banki bo pobierają swoją prowizję "z góry" i na bierząco transferują zagrabiony kapitał na konta swoich zagranicznych udziałowców lub inwestują tym razem w prawdziwe instrumenty przynoszące realny dochód, a niedostępne maluczkim (surowce, hedge-funds, fundusze indeksowe etc) Dymanie maluczkich trwa w najlepsze - mafia bankowa już zadbała o swoje interesy forsując obecny kształt ustawy o systemie emerytalnym w 40-sto milionowym kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ulenspiegel Fuck, ja jestem a Allianz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 00:18 Do licha, nie iwem czy to był najtrafniejszy wybór w moim zyciu ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
kaminskak Re: Fuck, ja jestem a Allianz 12.10.05, 00:39 hej Allianz obecnie nie stoi najlepiej jesli masz pytania to zadzwon Kasia 0607 654 689 jestem z Wroclawia pracuje dla ING Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ulenspiegel Fuck, ja jestem a Allianz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 00:19 Do licha, nie wiem czy to był najtrafniejszy wybór w moim zyciu ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Fuck, ja jestem a Allianz IP: 213.25.3.* 08.10.05, 00:37 Zawsze możesz zmienić fundusz.Zadzwoń na infolinię kilku funduszy z czołówki rankingu.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kraciasty Re: Fuck, ja jestem a Allianz 08.10.05, 09:22 Ludzie straszą, że są straty przy przechodzeniu do nowego OFFE, bo "stary" nie daje sobie za darmo odebrac klienta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ml Re: Fuck, ja jestem a Allianz IP: *.net.autocom.pl 08.10.05, 10:21 nie ma zadnych strat poczytaj ustawe o OFE tam jest wszystko napisane Jezeli zmieniasz fundusz po uplywie dwoch lat od daty wplyniecia pierwszej skladki na konto w ofe lub od lutego 2004 od daty zarejestrowania twojej umowy w zusie nie placisz nic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steef Re: Fuck, ja jestem a Allianz IP: *.ino.tvknet.pl / 213.199.216.* 09.10.05, 07:06 ....Mylisz się "ml" i nie wprowadzaj ludzi w błąd.... Otóż jeśli jest ktoś więcej jak 2 lata w danym OFE to przy przepisaniu do innego faktycznie nie ponosi z tego tytułu opłaty.... Ale ponosi straty z innego powodu, otóż jeśli ktoś zapisał się do OFE np "Commercial Union" przed 1 kwietnia 2004 r i jest w nim co najmniej 2 lata to nabywa prawo aby z jego miesięcznej składki potrącano tylko 4 % opłaty.... natomiast przepisując się do innego OFE traci to prawo, i w nowym OFE będą mu pobierali opłatę z każdej miesięcznej składki 7 % I TO AŻ DO ROKU 2010, a dopiero w 2014 roku wszystkie OFE będą pobierały jednakową opłatę tj 3,5 % >>> i wtedy teoretycznie ujmując problem, nie będzie strat przy przejściu z jednego OFE do drugiego. Ale na rynku trwa walka o każdego OFE-wicza.... dlatego zdarzają sie nieuczciwe namowy akwizytorów z niektórych OFE o przejście do innego ponieważ "ten jest lepszy...ten jest gorszy" >>>> Naiwni nie dajcie się zwodzić >>> Ci akwizytorzy walczą o prowizje dla siebie (niejednokrotnie są b.wysokie), a nie o lepszą emeryturę dla kogokolwiek !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steef Re: Fuck, ja jestem a Allianz IP: *.ino.tvknet.pl / 213.199.216.* 09.10.05, 07:06 ....Mylisz się "ml" i nie wprowadzaj ludzi w błąd.... Otóż jeśli jest ktoś więcej jak 2 lata w danym OFE to przy przepisaniu do innego faktycznie nie ponosi z tego tytułu opłaty.... Ale ponosi straty z innego powodu, otóż jeśli ktoś zapisał się do OFE np "Commercial Union" przed 1 kwietnia 2004 r i jest w nim co najmniej 2 lata to nabywa prawo aby z jego miesięcznej składki potrącano tylko 4 % opłaty.... natomiast przepisując się do innego OFE traci to prawo, i w nowym OFE będą mu pobierali opłatę z każdej miesięcznej składki 7 % I TO AŻ DO ROKU 2010, a dopiero w 2014 roku wszystkie OFE będą pobierały jednakową opłatę tj 3,5 % >>> i wtedy teoretycznie ujmując problem, nie będzie strat przy przejściu z jednego OFE do drugiego. Ale na rynku trwa walka o każdego OFE-wicza.... dlatego zdarzają sie nieuczciwe namowy akwizytorów z niektórych OFE o przejście do innego ponieważ "ten jest lepszy...ten jest gorszy" >>>> Naiwni nie dajcie się zwodzić >>> Ci akwizytorzy walczą o prowizje dla siebie (niejednokrotnie są b.wysokie), a nie o lepszą emeryturę dla kogokolwiek !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: md Re: Fuck, ja jestem a Allianz IP: *.kopaniny.com / *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.05, 19:01 Nie przejmuj sie, jak jego jednostki potanieja to ich wiecej uzbierasz. Istotne, zeby pozniej odrobil straty, to jeszcze sie bedziesz smial z pozostalych :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: epolisa.o-net.pl Re: Fuck, ja jestem a Allianz IP: *.leb.vectranet.pl 14.10.05, 12:20 To mit. Polecam sprawdzenie za pomocą prostego arkusza w excelu. Niezależnie od ilości kupionych jednostek liczy się tylko wypracowany na nich zysk- czyli stopa zwrotu. Przy okazji polecam też przeliczenie sobie 'strat' związanych z wyższymi opłatami od składki na zyski wynikające z różnic w stopie zwrotu. W.Zaleska www.ePolisa.o-net.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Kto najlepiej pomnaża pieniądze przyszłych em IP: *.osk.enformatic.pl 08.10.05, 09:24 Nie to jest tylko wartość jednostki rozrachunkowej dlatego te dane są zafałszowane Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Metoda wyliczeń. 08.10.05, 10:33 Chętnie poznałbym metodę tych wykliczeń. Bo jeśli wnioski wyciągnięto z porównania wzrostu cen jednostek poszczególnych funduszy, to mam wątpliwości. Co prawda czas pracuje na korzyść takich wyliczeń ale ja liczyłem nieco dokładniej kapitał uczestników 4 największych OFE, uwzględnijąc miesięczną, regularną wpłatę z wynagrodzenia w wysokości 1500 zł. I okazuje się, że najdroższa jednostka wcale nie przyniosła największych korzyści uczestnikowi. Kto ma komputer i lubi matematykę może to sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
brodacki Re: Metoda wyliczeń. 09.10.05, 14:35 Wydaje mi się, że masz tylko pozorną rację. Nie wolno zapominać, że fundusze działają poprzez kumulację!!! Ty wyliczyłeś tylko zysk z 3 lat ale zbieramy już od wielu lat i wtedy większy przyrost wartości jednostki przekłada się nie tylko na zebrane wpłaty z tego okresuy ale PRZEDE WSZYSTKIM NA CAŁY KAPIŁ ZEBRANY W OKRESIE POPRZEDNIM. I to jest główna idea oszczędzania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed należy natychmiast zlikwidować wszystkie OFE, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 10:35 jest to czyste złodziejstwo, żeby pod przymusem odbierać ludziom pieniądze i przekazywać prywatnym funduszom. Jak można przyszłą emeryturę opierać na spekulacjach na giełdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Re: należy natychmiast zlikwidować wszystkie OFE, 08.10.05, 10:45 Gość portalu: ed napisał(a): > jest to czyste złodziejstwo, żeby pod przymusem odbierać ludziom pieniądze i > przekazywać prywatnym funduszom. Jak można przyszłą emeryturę opierać na > spekulacjach na giełdzie. Kolego, pisz za siebie. Oczywiście uważam, że obowiązek uczestnictwa to bzdura. Jestem w OFE i myślę że to dla mnie dobry interes. Z pobieżnych wyliczeń wynika że z 1/3 składki emerytalnej dostaną 50% emerytury. Dodatkowo kapitał zgromadzony jest moją własnością. Gdyby prawo pozwalało, wpłacał bym całą skadkę emerytalną do OFE. I żaden polityk nie decydował by, czy dodać mi 5 zł do emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polo Przecież nawet nie wiesz, czy dożyjesz emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 11:12 Uważam, że OFE i cały system emerytalny to złodziejstwo w biały dzień, bandytyzm. Paru cwaniaczków pozakładało sobie firmy (fundusz), a rządy naganiają im przemocą klientów. Ja nie chcę dożyć 65 lat, bo facet w tym wieku jest do niczego. Ja nie chcę oddawać moich pieniedzy cwaniaczkom, tylko chcę je wydawać tu i teraz. Na samochód, dziewczynki i inne używki. Ale nie mogę, bo złodzieje rządowe mnie okradają. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 I co to zmienia? 08.10.05, 11:28 Jak nie dożyję, moi spadkobiercy otrzymają z OFE kapitał, z ZUS nic. Ja wolę OFE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polo Re: I co to zmienia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 11:49 A ja nie chcę mieć spadkobierców i nie chcę, żebu po mojej śmierci jaiś daleki krewny się obłowił moją kasą. A o tobie źle świadczy, że nie wierzysz, że twoi potomkowie nie będą w stanie się sami utrzymać, tylko będą liczyć na spadek po tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ness Re: I co to zmienia? IP: *.acn.waw.pl 08.10.05, 14:10 Masz calkowicie wolna wolę. Możesz wskazać osobę która ostrzyma środki w przypadku Twojej śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lotto Re: I co to zmienia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.05, 12:23 Zapisz swoje pieniądze w OFE np. Radiu Maryja. Ojciec-Dyrektor się ucieszy Odpowiedz Link Zgłoś
maciek20001 Rozumowanie godne nastolatka 08.10.05, 12:55 Może się okazać,że przez przypadek dożyjesz do 65 lat i wtedy bez emerytury ani rusz.Do oszczędnych to raczej nie należysz,więc ciekawe z czego potem będziesz żył.Bo socjal bracie będzie z roku na rok ograniczany do minimum.Więc na garnuszek państwa to już lepiej za 30 lat nie liczyć.A najlepiej licz na siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polo Re: Rozumowanie godne nastolatka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 13:26 Z czego będę żył, o ile życie w wieku 65 lat można nazwac życiem, to nie twoja, ani rządu sprawa. Może będę dawał dupy, a może oddam nerkę. Jak żyją Polacy w wieku emerytalnym, to dobrze widać teraz - odmawia im się leczenia! Zostawmy wszystkim wolne prawo wyboru i właśnie chcę liczyć na siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Bajki. 08.10.05, 16:11 Życie dowodzi czegoś wręcz przeciwnego. ZUS-u nikt nie lubi, płacić składki - zgroza. Ale renta w wieku 30 lat - to jest to. Jestem też za wolnym wyborem. Ale państwo nie daje nikomu żadnego socjalu. Nie zadbałeś o przyszłość - zbieraj na śmietnikach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arfer Re: Bajki. IP: *.kg.net.pl / 80.51.233.* 08.10.05, 21:14 ws21, zapraszam na www.forum.ubezpieczyciel.pl - pogadamy merytorycznie nie narażając się na posty różnych odmieńców. Mamy najlepszy obok UK system emerytalny w Europie, niestety psuty przez próby odłączania budżetowych systemów określonych grup nacisku - vide górnicy niedawno.. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arfer Re: Przecież nawet nie wiesz, czy dożyjesz emeryt IP: *.kg.net.pl / 80.51.254.* 08.10.05, 21:09 I po to jest choćby system emerytalny. Dla takich jak Ty, którzy niestety w wieku parudziesięciu lat są dziećmi i myślą w kategoriach 10-latka. Współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heh Re: należy natychmiast zlikwidować wszystkie OFE, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 11:24 likwiduj sobie i nadal odprowadzaj haracz tylko do ZUSu, a zobaczysz jak on "pomnaża" twoje pieniądze. Idea OFE jest bardzo dobra. W założeniu pieniądze tam gromadzone mają pomóc w rozwoju naszej gospodarki i pomagają. Ustawodawca nałożył zbyt duże ograniczenia na OFe, np. te twoje "spekulacje" na giełdzie to niwielki procent w inwestycjach funduszu narzucony przez ustawodawcę (fundusze bardziej skupiają się na obligacjach). Tak samo istnieje niewielki limit (bodaj klika procent), na inwestowanie za granicą. OFE są potrzebne, bo pieniądze z naszych składek nie leżą sobie "niewiadomo gdzie" i nie sa z nich budowane kolejne pałace ZUSu, ale są w obrocie dostarczając np. kapitał na giełdę. (dla nieuków - to pozwala firmą z GPW pozyskiwać kapitał na rozwój). Jak wymyślisz coś lepszego, to możesz krytykować. Krytykować należy ZUS, bo to jest wada tego systemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polo Re: należy natychmiast zlikwidować wszystkie OFE, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 11:47 (dla nieuków - > to pozwala firmą z GPW Haha. OFE kupując obligacje (państwo coraz bardziej się zadłuża, bańka wkrótce musi pęknąć) podbiajają wartość złotówki, co zmniejsza zyski polskich eksporterów, a zwiększa zagranicznej konkurencji. Polskie formy lepiej by wyszły na swoje, gdybym za haracz zabierany przez OFE mógł kupić ich produkty tu i teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arfer Re: należy natychmiast zlikwidować wszystkie OFE, IP: *.kg.net.pl / 80.51.233.* 08.10.05, 21:22 Dokładnie. Reforma powinna iść w kierunku stopniowego ograniczania części składki przeznaczanej na ZUS, z czasem (-dziesiąt lat) ZUS w obecnej formie i część systemu pay as you go odejdzie w zapomnienie. Po drugie w tym samym kierunku powinna nastąpić ewolucja funduszu rentowego - być może nawet w dokładnie ten sam sposób (i oczywiście część "rentowa" byłaby inwestowana w zbliżony do OFE sposób). Po trzecie należy przypominać wszędzie, że III filar to konieczność, aby sensownie funkcjonować na emeryturze na zbliżonym poziomie życia. Wszystko powoli idzie w dobrym kierunku. A krytykanci starego systemu i ZUS niech zadadzą sobie pytanie : dlaczego jeszcze w latach 80-tych składka ZUS wynosiła naście % i dlaczego dotacja do ZUS i KRUS z budżetu jest tak gigantyczna (kilkadziesiąt miliardów zł). Nowy system jest m.in. po to, by uniezależnić budżet i finanse państwa od ryzyk m.in. demograficznych , by środki, które teraz są topione w ZUS mogły być przeznaczone choćby na inwestycje, edukację i inne ważkie problemy. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pitt składki na OFE czy ZUS pawinny być dobrowolne IP: *.media / *.media-net.pl 08.10.05, 12:09 ale aby tak się stało powinien chyba rządzić UPR bo wszyscy inni to albo lewica albo pseudo prawica. Moje pieniądze, robię co chcę. W życiu prywatnym nikt sie nie martwi czy dam sobie radę a tu patrzcie państwo...... dlatego dyskusja na temat podatku liniowego takiego czy innego powinna być początkiem zmiany mentalności w tej sferze ( a wiadomo kasa jest jest prawie:-))) najważniejsza) Odpowiedz Link Zgłoś
smokpz Allianz to dno, a ich fundusze emerytalne to juz 08.10.05, 13:45 bagno totalne Odpowiedz Link Zgłoś
franzmaurer Pic na wode... 08.10.05, 15:25 Pic na wode ten caly "system"... OFE sa zobowiązane ustawowo do lokowania 70% kapitału w bezpieczne instrumenty czli OBLIGACJE ewentualnie lokaty bankowe... Inaczej mowiąc jesli składka wynosi 100 złotych, OFE na dzień dobry bierze haracz w wysokości nawet 7 zlotych a resztę "inwestuje" - 65 złotych idzie w obligacje, reszta (ok 28 złotych) w akcje. Ten "system" dyma przyszłych emerytów na parę sposobów: - Z czego państwo spłaca obligacje??? Ano z podatków - żeby spłacić te 4% zagwarantowanych odsetek od obligacji państwo musi wyciągnąć te pieniądze w postaci VAT'u, akcyzy lub innego PODATKU. - Mafia bankowa już na dzień dobry dostaje swoje 7 złotych (od 100 złotowej składki) TYLKO za to że kupi ci za 65 złotych obligacje które po roku warte będą ledwie 68 złotych - Na koncu będzie "zakład emerytalny" który zakosi może i 10% przy wypłacie tej całej emerytury... Ten system jest 10x gorszy od wszystkich "piramidek" finansowych i systemów argentyńskich razem wziętych... Pozdrawiam wszystkich wydymanych :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 I co tu dziwnego. 08.10.05, 16:51 Państwo to my, a nie Marsjanie. Jeśli brakuje środków w budżecie i emituje się obligacje, to ponieważ wydawane są na nasze potrzeby, my je spłacamy. Nikt nie chce płacić podatków, ale jak porozmawiać o obowiązkach państwa wobec obywateli, okazuje się że płacimy za mało. No bo i wszystkim godziwe emerytury/ renty, i bezpieceństwo, nauka bezpłatna, służba zdrowia też, piękne autostrady i drogi itd.... Znam państwo, świetnie się rozwijające (15% wzrostu PKB) bez systemu podatkowego, publicznej służby zdrowia, publicznego szkolnictwa itd. I tu pytanie. Ilu Europejczyków chciałoby w takim kraju mieszkać, tak na stałe, bez prawa powrotu do socjalnej Europy. Nasz socjal to dorobek pokoleń. Ja bym go tak łatwo nie odrzucał. A socjal to podatki. No bo wydatki trzeba z czegoś finansować. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Re: O jakim państwie mówisz? 09.10.05, 09:26 UAE. Zjednoczone Emiraty Arabskie. Bardzo ciekawy przykład do analizy rozwoju gospodarczego. Poziom życia podobny do europejskiego. Brak klasy odrzuconych podobnej do ludzi z wszystkich wielkich miast w Europie (a u nas w dworców PKP). No i ten wzrost gospodarczy. A o minusach być może niedługo będzie mozna poczytać w naszej prasie codziennej. Odpowiedz Link Zgłoś
a_s_i_m_o Re: O jakim państwie mówisz? 09.10.05, 16:08 UAE. Wzrost 4% w zeszlym roku. 30% PKB to eksport ropy. The UAE has an open economy with a high per capita income and a sizable annual trade surplus. Its wealth is based on oil and gas output (about 30% of GDP), and the fortunes of the economy fluctuate with the prices of those commodities. Since the discovery of oil in the UAE more than 30 years ago, the UAE has undergone a profound transformation from an impoverished region of small desert principalities to a modern state with a high standard of living. At present levels of production, oil and gas reserves should last for more than 100 years. The government has increased spending on job creation and infrastructure expansion and is opening up its utilities to greater private sector involvement. In April 2004, the UAE signed a Trade and Investment Framework Agreement (TIFA) with Washington and in November 2004 agreed to undertake negotiations toward a Free Trade Agreement (FTA) with the US. Odpowiedz Link Zgłoś
bazi79 Re: Kto najlepiej pomnaża pieniądze przyszłych em 08.10.05, 15:37 A w telewizji PZU Złota Jesień w sposób nieuczciwy reklamuje się, tworząć wrażenie, że to oni mają najwyższą stopę zwrotu (choć przyznaję, że nie mówi tego wprost). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drozd Re: Kto najlepiej pomnaża pieniądze przyszłych em IP: *.piotrowice.net / *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.05, 22:10 Jestem od 6 lat w Commercial Union i mam pytanie: czy warto mi się przenieśc do Nat. Neder. czy nie okaże się za niedługo że to NN zacznie spadać? Odpowiedz Link Zgłoś
aby Doświadczenia angielskie - fatalne 09.10.05, 00:47 W konserwatywnym dzienniku Daily Telegraph z 3 pażdziernika 2005 swoje doswiadczenia z funduszem oszczędnościowo-inwestycyjnym Scottish Widows (firma o znakomitej renomie) opisuje Jim White. W streszczeniu: po 10 latach dojrzewania suma wpłat wyniosła 6000 funtów; wypłacono mu po odjęciu kosztów 5734,20. Last week, I received notice that an investment scheme I had taken out 10 years ago with the company had reached maturity. During that time, I had paid in £50 a month, making a grand total of contributions of £6,000. After 10 years in their expert hands, this sum had turned into £5,734.20. No wonder they call it a versatile endowment policy; after all you have to be pretty versatile to shrink. Now, when it comes to finance, I confess I wouldn't know my ISA from my elbow. Which is why I employed the services of a financial adviser. Casting my mind back to 1995, I'm sure I remember being seduced into the product by his honeyed words such as "assured growth" and "guaranteed returns". I remember him rather mocking my faith in the building society. "There are two types of people in this world," he said, "those who put their money in the building society and smart people. And you, mate, look to me like a smart person." I agreed I was and signed up immediately, anticipating the heady moment 10 years hence when I could open a bottle of bubbly in the company of a handsome woman in a hooded cape, just like the picture on the brochure. Over the course of the next decade I received annual bulletins from Scottish Widows, informing me of the bonuses that had been added to my account, literature covered with projections of eye-popping potential growth. True, there was the small-print notice that stocks and shares can go down as well as up, but the glossy magazine that came with the bonus bulletin drooled about the company's long-established expertise at smoothing out the bumps and troughs of the investment cycle. Anyway, I thought, there wasn't much need to worry about bumps or troughs as the stock market is enjoying a four-year high right now. Then I got my terminal notice. Sure, the small print did say something about how, since this was a 20-year scheme, if I chose to cash it in after 10, I would be entitled to only half of the bonus so far accrued. Quite where the other half will now go, they didn't say. Also, minuscule print informed me that costs and commissions were front-loaded to the early years of the scheme. Rather bolder print did point out that if I wished to continue paying £50 a month for another 10 years, I could enjoy even more spectacular growth than I already had. This Christmas, those who work in the City are anticipating record bonuses. The money to pay them for their breath-taking financial performance has to come from somewhere, and now I know where. Had I been the sort of dullard who unimaginatively relied on the building society, even taking account of the tax due on the interest, given rates over the past 10 years, my £6,000 would have grown into roughly £7,200. I'm not sure how the stripey-shirted whiz kids at Scottish Widows invested my money, but had they done no more than pop over the road to their local branch of the Nationwide, given what they returned back to me, they would have earned themselves £1,465 from my account. Which should have kept them topped up with vodka and Red Bull for the weekend. Mine is not some freak aberration. Every day across the country, people will be opening their post and wondering how come they have been so mightily ripped off. The really alarming thing is that Britain's economy is more and more reliant on financial services. Now that we no longer make anything, just about the only international money-spinner we have is the City. And slowly but surely, the ordinary investor is learning, through experiences like mine, that the service these organisations offer is geared entirely to the benefit of the company and not the client. I personally will never, ever take out another scheme like this and will do everything in my power to warn everyone I know not to do so. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arfer Re: Doświadczenia angielskie - fatalne IP: *.kg.net.pl / 80.51.233.* 09.10.05, 15:13 I to ma być argument za tym, że cały system jest zły ?? W UK rynek kapitałowy jest na tyle rozwinięty i stabilny, że limity inwestycyjne są daleko ograniczone - stąd możliwe takie wyjątkowe przypadki. Nie zmienia to faktu, że z punktu widzenia wpływu systemu na gospodarkę danego kraju i jego finanse publiczne Anglia i Polska to 2 JEDYNE kraje w Europie, gdzie transfery budżetowe na system emerytalny będą w przyszłości maleć - i to znacznie. I jeszcze jedno - to, że gros środków jest inwestowanych w kraju (niedawno poluzowano nieco limity) to wybór pewnej strategii. W Chile za granicą w ogóle nie można było inwestować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lotto Re: Kto najlepiej pomnaża pieniądze przyszłych em IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.05, 12:28 Uważam, że nie. Będziesz płacił o 3% wyższą prowizję, zapłacisz za droższą jednostkę uczestnictwa i wyższą opłatę za zarządzanie. Wyniki inwestycyjne za ostatni rok - takie same. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lotto Re: Kto najlepiej pomnaża pieniądze przyszłych em IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.05, 12:32 Ja nie liczę na ZUS i OFE. Odkładam co miesiąc w TFI. Odpowiedz Link Zgłoś
tomi1972 ANKIETA : II filar emerytalny 09.10.05, 13:35 Czy to się sprawdzi? Jak będzie wyglądała twoja emerytura? Zagłosuj: www.ganmat.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morphy To moze by tak zlikwidowac szkodnika - ZUS? IP: *.icpnet.pl 09.10.05, 14:10 No tak, tylko gdzie wtedy dyrektorowaliby sobie zlodzieje z SLD? Na a teraz przeciez PO i PiS tez chca sobie podyrektorowac, pojezdzic dobrymi samochodami, etc. Ale przeciez Polacy lubia byc okradani, skoro zawsze glosuja na lewakow - oszustow, zlodziei, kretaczy etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arfer Re: To moze by tak zlikwidowac szkodnika - ZUS? IP: *.kg.net.pl / 80.51.233.* 09.10.05, 15:19 Człowieku !! To nie takie proste - zlikwidować ot tak ZUS. Dopóki wypłaca świadczenia osobom, które odchodzą na emerytury wg zasad pay as you go, dopóki nie zostanie w przyszłości zmieniona proporcja składki do ZUS i OFE, dopóki środki z OFE nie zostaną wypłacane świadczeniobiorcom - nie da się. Dla PO podejrzewam i każdej partii darem niebios byłby niezależny od dotacji z budżetu system emerytalny - bo to by oznaczało -dziesiąt mld zł rocznie do wykorzystania na inne cele. Parędziesiąt mld to ciut więcej - jakieś 10000 razy niż wydatki ZUSu na samochody itp sprawy. Trochę wiedzy zanim zacznie się krzyczeć, że wszędzie złodzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ty Re: To moze by tak zlikwidowac szkodnika - ZUS? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.05, 14:15 masz luki w teorii. Koszt obsługi emeryta w ZUS-ie to 2,5% , a samo OFE bierze jakieś 7% i następne 10 będzie brał zakład który będzie wypłacał emerytury. Więc kto tu kogo dyma? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blackkot Re: Kto najlepiej pomnaża pieniądze przyszłych em IP: *.aster.pl 09.10.05, 18:57 najgorszym funduszem emerytalnym jest Powszechne Towarzystwo Emerytalne Credit Suisse. Przewiduję niedługi krach tego Towarzystwa. Ciągle zmiany nazwy - znowu na Winterthur- słaba kadra zarzadzająca.Jaki szef kadr, taka kadra. Odpowiedz Link Zgłoś
ginlo Jak nas zrobili w trabe 10.10.05, 00:58 Porownujac inwestycje w pięcioletnie papiery stalokuponowe we wrzesniu 2002 roku i inwestycje OFE po policzeniu opłat, na obligacjach mamy stopę zwrotu wyzsza o ponad 10 punktów procentowcyh na przestrzeni 5 lat. Dane zostaly przeze mnie troche podkrecone na korzysc obliagcji, ale nie na tyle, by podwazyc sens obliczen. Szczegolnie, ze to niwielkie podkrecenie z nanddatkiem zrownowaza nieznane jeszcze oplaty za wyplate emerytur i za zarzadzanie srodkami w trakcie wyplat. Taka to "super" reforma (ona jest super dla funduszy nie dla emerytow) Odpowiedz Link Zgłoś
kaminskak Re: Kto najlepiej pomnaża pieniądze przyszłych em 12.10.05, 00:36 hej jestem z Wroclawia pracuje dla ING Nationale Nederlanden obecnie najlepszego funduszu jesli macie pytania dzwoncie Kasia 0607 654 689 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: epolisa.o-net.pl dla porównania rankingi Rzepy IP: *.leb.vectranet.pl 16.10.05, 10:57 www.epolisa.o-net.pl/rankingi.htm Rzeczpospolita 13/10/2005 specjalne wydanie dodatku "moje pieniądze" o funduszach emerytalnych 1. Kolosy w natarciu (fundusze emerytalne) 2. Lider wciąż ten sam (wyniki) 3. Różnice są dość duże (stan konta) 4. Lepiej mniej zarobić niż stracić (ryzyko inwestycyjne). W.Zaleska www.epolisa.o-net.pl Odpowiedz Link Zgłoś
zbooycerz Re: dlaczego państwo zmusza mnie do hazardu? 17.10.05, 21:46 Państwo jest paserem i zmusza mnie do hazardu, najokrutniejszy zakład o życie: dożyjesz to wygrałeś emeryture, nie dożyjesz to tracisz wszystko tak robi państwo jako właściciel niewolników jeśli to jest takie dobre to dlaczego to jest pod przymusem? ja wole inwestować w swoje dzieci, to jest najlepsze zabezpieczenie na starość niestety nie mam za co, bo państwo zabiera mi na ZUS, PFRON, OFE i inne zabezpieczenia niestety nie da się tego bojkotować bo pieniądze zabierają pracodawcy a jak założysz swoją firmę to zaraz Ci naślą poborców składek paranoja pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zrównoważony Re: dlaczego państwo zmusza mnie do hazardu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 00:28 Mało że swoim dzieciom zostawisz zadłużony po uszy kraj to jeszcze na dodatek sam chcesz być na ich garnuszku . Odpowiedz Link Zgłoś