Dodaj do ulubionych

Rząd chce zlikwidować REGON

IP: *.arcabit.com 09.06.06, 10:50
Analiza potrzeb. Jest (powinien być) taki etap w każdym większym projekcie
informatycznym. Zamiast nowych pomysłów, co by tu zlikwidować i zrobić w
miejsce zlikwidowanego, to może zacząć od analizy, co jest różnym instytucjom
państwowym niezbędnie potrzebne. Dopiero potem pod kątem tych potrzeb tworzyć
rozwiązania.

Ale to najwyraźniej przerasta naszych polityków - nie rozumieją, że ten
poziom (administracji) powinien być tylko w gestii rządu, i to prawdziwych
fachowców od administracji.
Obserwuj wątek
    • programistajava Re: Rząd chce zlikwidować REGON 09.06.06, 10:59
      przygladalem sie z boku jako programista duzemu i znanemu wszystkim projowi na
      zamowienei jednego z ministerstw. Wlos sie na lbie jezyl jak ogromny jest poziom
      nikomepetencji po stronie administracji publicznej, samie nei wiedza co chca
      zmeinaija nieustannie wymagania co koles to inna gadka, k...a takiego burdelu to
      ja nigdy nei widzialem.... a pozniej lament ze zle dziala ze wolno itp... ach ci
      programisci zawsze na samym dole i po lbie dostaja :D Aha zeby bylo smieszniej
      po rou trwanai projektu jeden z programistow tak sie wku...l na analityka ze mu
      zaczal nawet ublizac przez tel. generalnei analityk zaczal cos podskakiwac i
      wtedy uslyszalem mniej wiecej taki tekst od programisty:

- ...Tak?!!! TO PROSZE MI POKAZAC PAPIER Z LISTA WYMAGAN FUNKCJONALNYCH DLA TEGO
      PROJEKTU!!! Nie doczekal sie i sie nigdy nie doczeka....
      • rmstemero Re: Rząd chce zlikwidować REGON 09.06.06, 11:22
        programistajava napisał:
        analityk zaczal cos podskakiwac i
        > wtedy uslyszalem mniej wiecej taki tekst od programisty:
        >
        > - ...Tak?!!! TO PROSZE MI POKAZAC PAPIER Z LISTA WYMAGAN FUNKCJONALNYCH DLA TEG
        > O
        > PROJEKTU!!! Nie doczekal sie i sie nigdy nie doczeka....

ANo moze cie to zdziwi ale w chwili obecnej jestem w Niemczech i tu dokladnie
        tak samo. Wynika to z faktu ze jak sie cos umie to sie na tym zarabia pieniadze
        sprzedajac swa wiedze i prce szarych komorek. Jak sie nic nie umie to sie idzie
        do administracji aby zarzadzac tymi co umieja. KOmpetencja bylaby jedynie
        przeszkoda w funkcjonowaniu biurokracji - mogla by sprawic ze wybierze sie
        rozwiazanie lepsze a nie np. sluszne albo uzgodnione uprzednio z innymi baranami.
        • Gość: myślenie boli Re: Rząd chce zlikwidować REGON IP: 213.17.149.* 09.06.06, 12:25
          Moja firma pisze soft dla Niemców (i to nie dla urzędów, tylko odbiorcy
          prywatnego) i niestety nie mogę się z Toba nie zgodzić. Jakiekolwiek planowanie,
          projekt aplikacji praktycznie nie istnieje, a najlepsze jest to że my
          programiści czasem musimy wymyślać jaką funkcjonalność maja mieć moduły
          finansowe i jakie są zasady niemieckiej księgowości. A potem projekt trwa 3 razy
          dłużej i kosztuje 5 razy za dużo...
          • Gość: Sherwood Re: Rząd chce zlikwidować REGON IP: *.pwn.net.pl 09.06.06, 12:35
            Też to znam. Oczywiście klient płaci po skończeniu projektu (jeśli wogóle) a
            przez ten czas żąda tysiąca doróbek i miliona porpawek.
            • Gość: myślenie boli Re: Rząd chce zlikwidować REGON IP: 213.17.149.* 09.06.06, 12:45
              tjaa, w ogole dla branzy informatycznej przez to ze wiekszosc ludzi nie ma
              kompletnie o tym pojecia jest bałagan bo z drugiej strony taki "ynformatyk" moze
              wmowic klientowi praktycznie dowolna bzdure a klient nie ma mozliwosci jej
              weryfikacji. Tyle ze wystarcza dwie rzeczy - myslenie i przyzwoitosc i mamy
              zupelnie inna rozmowe...
              • pan_pndzelek Urzędasy z GUS-u się sprzeciwiają, bo udają, że 09.06.06, 21:37

• pan_pndzelek Re: Urzędasy z GUS-u się sprzeciwiają, bo udają, 09.06.06, 21:39
                  Re: Urzędasy z GUS-u się sprzeciwiają, bo udają, że komukolwiek do czegokolwiek
                  są potrzebni. A naprawdę to kolejna banda LUDZI NIKOMU NIEPOTRZEBNYCH. Trochę
                  trudno się z tym pogodzić pewnie, ale Przedsiębiorcy wizyta w GUS po durny
                  numerek DO NICZEGO NIE JEST POTRZEBNA. TO URZĄD RÓWNIE "NIEZBĘDNY" CO INSPEKTOR
                  OCHRONY JAKICHŚ DANYCH OSOBOWYCH CZY INNE rzeczniki praw tego i owego...
                  • Gość: j.p Re: Urzędasy z GUS-u się sprzeciwiają, bo udają, IP: 81.219.148.* 09.06.06, 22:27
                    to nie tylko numerek
                    informacja kto gdzie i co robi
                    jak nie rozumiesz potrzeby posiadania informacji to jestes jelen
                    i nie chodzi ze panstwo tego potrzebuje
                    kazdy kto chce prowadzic profesjonalnie biznez wie ze takie dane to zloto
                • Gość: wkurzona Re: Urzędasy z GUS-u się sprzeciwiają, bo udają, IP: *.robbo.pl 10.06.06, 00:22
                  Oburzające jest jak o sprawach państwa chce decydować " pndzelek" Żeby rządzić
                  krajem trzeba mieć jakieś dane i to fachowo opracowane. Ja wiem, że nasz rząd
                  robi wszystko tylko nie rządzi, ale może ktoś kiedyś zacznie, więc tej
                  statystyki nie niszczmy, bo się pndzylkowi nie podoba. Już zniszczyliśmy wywiad
                  i kontrwywiad, poprawne stosunki z Rosją, oświatę /maturę robią półanalfabeci,
                  ale pacierz znają/,niech choć zostanie narzędzie do planowania gospodarczego.
                  Może ktoś kiedyś zacznie rządzić a nie bać się kolejnych strajków, to będzie
                  miał ,jak znalazł
      • Gość: trzecia kawa Re: Rząd chce zlikwidować REGON ... IP: *.natpool2.outside.ucf.edu 09.06.06, 17:20
        Czy bycie programista zwalania od umiejetnosci
        poslugiwania sie zrozumiala i poprawna polszczyzna?
    • rmstemero Na pierwszy rzut oka pierwsza jaskolka 09.06.06, 11:18
      - ciekawe czy przyleci w srodku zimy i zamarznie
    • rmstemero rewolucjonista? 09.06.06, 11:26
      Gość portalu: Paweł Kierski napisał(a):

> Analiza potrzeb. Jest (powinien być) taki etap w każdym większym projekcie
      > informatycznym. Zamiast nowych pomysłów, co by tu zlikwidować i zrobić w
      > miejsce zlikwidowanego, to może zacząć od analizy, co jest różnym instytucjom
      > państwowym niezbędnie potrzebne. Dopiero potem pod kątem tych potrzeb tworzyć
      > rozwiązania.

Czy zastanawial sie pan Panie Pawle nad tym ze jesliby wszyscy mysleli tak jak
      Pan to mielibysmy w Polsce 40%we bezrobocie. Bo podazajac za pana co prawda
      sluszna ale radykalna i nieprzemyslana propozycja nalezaloby pojsc jeszcze
      dalej: najpierw zastanowic sie co spoleczenstwu jest niezbednie potrzebne. A
      dopiero potem pod katem tych potrzeb tworzyc administracje ;-)
      pzdr
      • Gość: kiszuriwalilibori Re: rewolucjonista? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 12:27
        Ejże...
        Toć jest Konstytucja i ona określa co się obywatelowi należy... są tez różne partie polityczne i każda ma dużo do powiedzenia na ten temat...
        Jeżeli chciał Pan stwierdzić, że gdyby to co jest potrzebne zostało wreszcie ustalone, to byłoby 40% bezrobocia, to sie zgadzam. W innym wypadku przeprqaszam, anie rozumiem.
    • Gość: Oszołom Re: Rząd chce zlikwidować REGON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.06, 11:31
      A komu potrzebny jest GUS?????????????
    • Gość: gosc Re: Rząd chce zlikwidować REGON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 12:36
      I słusznie! Jak widzę w regonie te panie pierdzące w stołki to niedobrze mi się robi. Komu potrzebne te statystyki ? Jeśli chce się coś od regonu trzeba zapłacić... czyli daje i stoje swoje za darmo, a nic w zamian nie mam? Inna sprawa to budynki i personel który trzeba utrzymać...

• Gość: j.p Re: Rząd chce zlikwidować REGON IP: 81.219.148.* 09.06.06, 22:32
        pani w biedronce po podstawowce 1200 bruuto
        analityk w us-ie po studiach 990 zł
    • Gość: Gregon I bardzo dobrze.Jednej opłaty i okienka mniej. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.06, 13:43
      • Gość: redchili Re: I bardzo dobrze.Jednej opłaty i okienka mniej IP: *.chello.pl 09.06.06, 18:41
        Akurat REGON jest gratis. Natomiast co do marnowania czasu, to się zgadzam...
    • Gość: student Re: Rząd chce zlikwidować REGON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 14:00
      POmysły "rządu"powalają a p ..osłów pomysły dobijają.Do roboty-jak powiedział
      Belka i miał rację!POmysły????????I CO?
    • przypadek Re: Rząd chce zlikwidować REGON 09.06.06, 14:02
      Ale nikomu nie potrzeba pięciu numerków - wystarczy jeden. Protest GUSu jest
      wynikiem nieelastyczności umysłowej jego pracowników i niechęci do zmian.
    • opt Re: Rząd chce zlikwidować REGON 09.06.06, 14:14
      Statystyka jest potrzebna chociażby dla oceny w którą stronę się staczamy.Czy
      natomiast potrzeba aż tylu urzędników w statystyce ?Regon w swojej konstrukcji
      zawiera zakodowane cechy podmiotu przydatne w analizach i trudno się dziwić GUS-
      owi,że niekompetentni urzędnicy administracji rządowej nie mają pojęcia o
      zarządzaniu,a wszelkie zmiany traktują jako własną radosną twórczość.
      • zibiwrocek Re: Rząd chce zlikwidować REGON 09.06.06, 16:58
        A nie można tych cech podporzadkować numerowi NIP?
        Jak w ZUS program nie da rady?
      • Gość: wiwan Re: Rząd chce zlikwidować REGON IP: *.magma-net.pl 13.06.06, 20:01
        ale te informacje statystyczne sa do wydobycia z US I ZUS.niech sie GUS postara
        i poszuka.anie obywatelu wy nam tu zróbcie,podajcie .
    • Gość: optymista inaczej "Blue Window" IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.06.06, 14:23
      To jedyne okienko do rejestrowania firm będzie nazywało się "Blue Window".
      Będzie sprawne jak "Blue Line" i niezawodne jak "MS Windows".
    • Gość: wadalber Re: Rząd chce zlikwidować REGON IP: *.zus.pl 09.06.06, 15:17
      Uważam podobnie. Należałoby nadawać wyłącznie jeden numer uwzględniając
      UZGODNIONE wymagania instytucji mających z niego korzystać. Ale podejrzewam, że
      może chodzić również o kasę...
    • Gość: regon Komu potrzebny ten Regon?-ano urzędasom-wonZtym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.06, 15:18
      Regon PIT SRYT i inne bzdety.Pewno że nic ten Regon nie daje oprócz kosztów
      utrzymywania bandy żrących naszą kasę urzędasów z satustucznego ścierwa,które z
      kolei jest przechowalnią śmierdzących leni
    • Gość: LoLIDKA z REGONEM Hej to ja te numerki tworzę-przeczytajcie o mnie:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.06, 15:28
      Witam.
      Jestem LIdka i pracuję w gusiku-fajna firma hihi o teraz włąśnie napisałam
      jeden numerek i kolega nie wytrzymał i wzioł mi go zabrał od tyłu jakoś hihi
      fajne uczucie-tak z nienacka achchchchch.No więc bardzo proszę rząd nasz
      kochany by mi nie zabierał takiej fajnej pracy bo co ja bede robić?A tak od 8
      se pościemniam na necie coś tam policzę abo i nie i powiem Wam moi Kochani jak
      SEX uprawiam z moim starym to jak mam ORGAZMA to wykrzykuję numerkami na
      głos."np 250988564 dałam firmie hakel bery hihii tegu tam tak jakoś.CMOK
      KOchani i myślę że nie dacie mi umrzeć prawda?noi będę tak asz do emeryturki
      barabara numerek dam zara :)))))
    • Gość: zofija [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.06, 15:29
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Miło zawsze [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.06, 15:30
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • 1410_tenrok Re: Rząd chce zlikwidować REGON 09.06.06, 16:04
      Nie istniejąca już firma informatyczna, będąca córką brytyjskiego koncernu
      komputerowego, robiła system NIP. Czy wiecie, dlaczego powstał NIP - przeciez
      jedynym numerem miał byc PESEL? Odpowiedz - poniewaz PESEL okazał się być
      totalną kichą. Pewnie podobnie jest z REGONEM, tylko goscie nie chcieli się do
      tego przyznać. Swoją drogą to idiotyzm, aby na durnowaty numerek czekac tyle
      czasu. W Polsce wszystko urasta do transgalaktycznego misterium. Więc jestem
      za. Więcej takich kroków, plizzzzz YES, YES, YES!
      • Gość: Gość Re: Rząd chce zlikwidować REGON IP: *.dint.wroc.pl 09.06.06, 16:10
        System informatyczny REGON kicha nie jest. Obyśmy wiecej tak działajacych
        rejestrów centralnych mieli. Problem, moim zdaniem, polega na tym, aby uproscić
        procedury rejestracji, przy zachowaniu potrzeb informacyjnych kraju (potrzeby
        podatkowe, statystyczne, inne). Rozwiązanie problemu wymaga zapewne dużo
        szerszych zmian, niźli wyrzucenie numeru REGON (to w końcu jedynie
        identyfikator). Niestety, ocenić proponowanego rozwiązania nie mozna na
        podstawie tak lakonicznych informacji, jakie podano do prasy.
        • pan_pndzelek A po co ci baranie centralne rejestry?! 09.06.06, 22:16
          A po co ci baranie centralne rejestry?! Wytłumacz mi PO CO CI TO POTRZEBNE?!
          Tylko przemyśl odpowiedź. I odpowiedz po co Przedsiębiorcy jakiś numer? Bo ja
          mam firmę od lat i stwierdzam, że te wszystkie ICH numery (regony, pesele,
          nipy) są potrzebne tylko IM-złodziejom z jakichś śmiesznych urzędów... Ja
          wykonuję swój zawód MIMO tych śmiesznych numerków...
          • Gość: Gość Re: A po co ci baranie centralne rejestry?! IP: *.dint.wroc.pl 13.06.06, 11:08
            Prosze się zastanowić chwilkę przed napisaniem tego typu listu. I czasami
            spojrzec kawałeczek dalej, niz sięga własny nosek.
      • tomekjot Re: Rząd chce zlikwidować REGON 09.06.06, 16:14
        Nic nie rozumię, przecież regon nic nie zanczy są jeszce nr. pkd czy ekd jakoś
        tak. To określa zakres prowaszonej działlności. Powinen być albo PESEL albo
        PESEOPriJNOPr i byłoby ok.
      • Gość: dss Popieram ! IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 09.06.06, 18:53
        Madrze mowisz !
        Czas skonczyc z biurokracja i to jest pierwszy sluszny krok !
        Moze chociaz to bedziemy zawdzieczac PiS - bo nie ma nic gorszego niz krytaka PiS tylko po to by krytykowac - vide PO :)

Ja PiS'u w wielu kwestiach nie popieram ale ta decyzja jest wyjatkowo sluszna.
        Zeby tak tylko jeszcze wzieli sie za haracz ZUS...
    • Gość: PESEL Re: Rząd chce zlikwidować REGON IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.06.06, 16:38
      NARESZCIE !!! Na Zachodzie nikt nie wie co to jest. Tam jest tylko jeden numer
      podatkowy i to wystarcza w zupelnosci. Zawsze mam problem wytlumaczyc tam
      ludziom co to jest: PESEL, NIP i REGON.
      • Gość: Emeryt Re: Rząd chce zlikwidować REGON IP: *.telsten.com / *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.06, 17:23
        Ja tez nie rozumiem tego "wysypu" numerow.W innym kraju mam swoj numer i to
        wszystko.W komputerach rzadowych mozna wszystko o mnie przeczytac i o moich
        interesach tez.
    • Gość: ble Re: Rząd chce zlikwidować REGON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 17:30
      Powinno się ograniczyć minimum o połowę liczbę urzędników.Nic nie robią.
      A żeby dokonać jakiejś zmiany np.siedziby to najpier do gminy (i 50zl za
      aktualizację), potem do REGON, potem do US i tam formularz NIP i VAT...Miliard
      makulatury.A inna pani przyjmuje wniosek,innna zanosi go na II piętro,inna
      wypisuje a u innej się odbiera.
      Niekompetencja i różne informacje uzależnione od tego jaką panią się spyta,budzi
      normalnie przerażenie co do głupoty.
      A przekazywanie sobie dokumentów z rąk do rąk przez urzędy trwa tygodniami i
      lepiej samemu gonić.
      Jakbyśmy tak robili jak oni, to by nie było na ich pensje!
    • Gość: * Re: Rząd chce zlikwidować REGON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 17:36
      A jak znam życie, to za przymusową rejestrację w nowym rejestrze w Urzędzie
      Skarbowym przedsiębiorca będzie musiał uiścić odpowiednią opłatę. A poza tym
      niedawno zmuszono tysiące przedsiębiorców do ponownej rejestracji działalności
      gospodarczej (oczywiście za odpowiednią opłatą) w Krajowym Rejestrze Sądowym.
      Tym prowadzącym jednoosbową działalność gospodarczą odkładano z roku na rok
      obowiązek wpisu do KRS. A teraz wyśle się ich do US.
      Władza lubi numerkologię i nadmiarowość informacji. Np. na wielu formularzach
      rząda daty urodzenia i PESEL-u.
      A PKD (Polska Klasyfikacji Działalności) też zlikwidują? Każe się
      przedsiębiorcom ni w pięć, ni w dziewięć wpisywać jakieś numerki, które mają
      podawać jaką to działaność przedsiębiorca prowadzi. Jak ktoś chce mydło i
      powidło robić, to z kilkanaście numerków wpisuje.
    • Gość: mientki wacek Urzędasy, po co wam to? IP: *.zeblach.pl / *.zeblach.com.pl 09.06.06, 20:48
      Stołków bronią. Co nam daje ta statystyka?
      • Gość: j.p Re: Urzędasy, po co wam to? IP: 81.219.148.* 09.06.06, 22:38
        >Co nam daje ta statystyka?
        idz do szkoly to sie dowiesz
    • Gość: ant Re: Rząd chce zlikwidować REGON IP: *.adsl.inetia.pl 09.06.06, 22:13
      jeśli GUS potrzebuje regon dla statystyk to DLACZEGO JA mam za to płacić ??
      to GUS powinien płacić MI ??
      • elpooho Re: Rząd chce zlikwidować REGON 09.06.06, 22:25
        Kiedy rejestrowalem sie w Anglii jako samozatrudniony musialem wyslac pisma do 2
        urzedow - do jednego o przyznanie numeru ubezpieczeniowego (national insurance,
        to jedyny numer jakim sie posluguje) oraz do ichniej skarbowki z informacja ze
        istnieje i zaczynam prace na wlasny rachunek. I tyle. Nasze urzedasy pewnie
        bylyby w szoku, gdyby przedstawic im taka wizje - minimum formalnosci i to bez
        wychodzenia z domu. Ale w koncu mowimy o kraju w ktorym nie ma nawet dowodow
        osobistych...

Nie wiem jak to teraz wyglada w Polsce, ale chyba nadal nie mozna prowadzic
        dzialalnosci, jesli sie nie dopelni wszystkich formalnosci? Tutaj najpierw
        zaczynasz prace, a potem masz 3 miesiace na rejestracje :)

Aha, obowiazkowy haracz na rzecz panstwa (ubezpieczenie zdrowotne) to okolo 10
        zlotych tygodniowo, nalezne podatki mam uiscic dopiero w polowie przyszlego roku.

I tak to powinno wygladac - oby za likwidacja REGON-u nastapily kolejne,
        sensowne kroki.
    • Gość: jaroooo Pity, Nipy, Srypy, Regony, Srony w doopie mam IP: *.spray.net.pl 10.06.06, 00:22
      Zarabiaj i nie dziel się ze złodziejami-Urzędami.
      nigdy. jeśli tylko możesz.
      Niech te wszy zdechną z głodu.
      • Gość: MK2 Re: Pity, Nipy, Srypy, Regony, Srony w doopie mam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.06, 00:30
        Coś w tym jest. Ja NIE posiadam NIPu - od samego jego początku. Wyobraźcie
        sobie, można z tym żyć.
        • polonski Re: Problem lezy jak zwykle.. 10.06.06, 04:39
          gdzie indziej.
          Dane statystyczne sa bardzo potrzebne ale one moga byc uzyskane bezposrednio z
          Urzedu Skarbowego.

Jak zorganizowac podatnikow prowadzacych interes w Polsce aby przestali orzynac
          urzad skarbowy a co za tym idzie, wszystkich obywateli zyjacych w tym kraju, o
          to jest pytanie?
    • jurwal Rząd chce zlikwidować REGON - świetny pomysł 10.06.06, 09:59
      Świetny pomysł. Tych numerów mamy nadanych już wystarczającą ilość. Regon to kod
      informujący GUS czym zajmuje się firma. A firmy,zwląszcza małe, żeby się
      utrzymać zajmują sie wszystkim co daje jakiś dochód. Zainteresowanie tematem
      potrafią zmienic w ciągu kilku dni. Żeby być w zgodzie z GUS powinni zmienić
      regon, żeby go po kilku miesiącach znów zmienić, bo tematy, którymi zajmuje się
      firma znów się zmieniły. Inaczej mowiąc REGON jest bzdurą nikomu nic nie dającą.
      Tylko pracownikom GUS wydaje się, że w czymś im pomaga.
      Firmy muszą być tylko obciążane przez urzędników tylko niezbędnymi sprawami.
      Przedstawiciele firm maja podstawowe zdanie; szukać kontrahentów a nie bawić sie
      biurokrację. Jak firma zarabia to państwo ma z niej korzyści. Biurokraci tego
      nie potrafią pojąć. Wciąż myślą, że każda firma jest po to żeby służyć
      biurokracji spełniając rozliczne biurokratyczne wymogi.
    • Gość: jz Re: Rząd chce zlikwidować REGON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.06, 08:58
      Jestem za. Usłyszałem niedawno, że otwarcie firmy w Portugalii zajęto komuś 52
      minuty (!!!). Tak, tak. 52 minuty !!! U nas obiecują, że będzie to trwało
      tydzień. Ja otwierałem niedawno firmę i zajęło mi to prawie 4 tygodnie, z czego
      18 dni czekałem na nowy numer REGONU. Zupełnie bezsensu. W dobie wysokiej
      techniki telekomunikacyjnej i informatycznej, ja musiałem wysłać pocztą wniosek
      o aktualizację REGONU i czekać aż listonosz przyniesie odpowiedź. Bez
      komentarza, bo mógłby brzydko zabrzmieć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka