dvoryanin 01.08.06, 21:14 I bardzo dobrze, że stawia na wschód regiony od zawsze zaniedbywane ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Misiek Taaa... Grunwald przyciagnie zagranicznych turysto IP: 193.0.122.* 01.08.06, 21:41 ... chyba niezle tego goscia po...alo ... Upaly ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Taaa... Grunwald przyciagnie zagranicznych tu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 21:51 Bardzo dobrze, pierwszy raz od 1937 roku, brawo PiS! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Dali kase tam gdzie sa ich wyborcy. Powinni jeszcz IP: *.fbx.proxad.net 02.08.06, 19:20 Dali kase tam gdzie sa ich wyborcy. Powinni jeszcze troche wyslac prostakom z cjcagowskiego jackowa, bo tez na nich glosowali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Rząd stawia na wschód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 21:53 A że zachodniopomorskie dostanie 508 euro na mieszkanca to "obiektywny" redaktor zapomniał napisać? To tak samo jak powtarzane do znudzenia hasło o 10 najbiedniejszych regionach UE, wsrod ktorych znajduje sie 6 polskich (w tym województwo opolskie), ale zawsze mówi się tylko o 5. Żenujący jest poziom dziennikarstwa w tym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heraldek Rząd zostanie na ta Sciane Wschodnia wykopany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 00:40 .....niech to male g.... na kaczych nozkach wiecej nie przekracza linii Wisly po zachodniej stronie.... Odpowiedz Link Zgłoś
olias a ja na Tomka Banana 02.08.06, 07:07 informacje dla dziennikarza Pana Macieja Kuźmicza 1. wcale nas nie cieszy ten podział, możecie podzielić równo, ale pozwólcie nam TERAZ zbudować A4 do autostrady ukraińskiej i S19 (pónoc - południe, odnoga Via Baltica (Białystok-Lublin-Rzeszów-Słowacja). Teraz! a nie w bliżej nieokreślonym terminie. 2. proszę nie uzywać wyrażenia "ściana wschodnia" - jest Pan już tak zmanierowany że nawet nie odczuwa Pan wzgardliwości tego określenia? Proszę używać wyrażenia brama wschodnia, w zamian wstrzymam się z przekazaniem informacji co myslę o "warszawce". OK? 3. Fajnie by było gdyby pieniądze do budżetu gmin trafiały na zasadzie - w gminie wyprodukowano - w gminie zostaje. Teraz jest tak że forsa, wytworzona ? na prowincji" idzie do warszawy, bo tam jest siedziba zarządów. Dlatego "najbogatsza" gmina w Polsce ma forsę choć nic nie wytwarza (no, kilka Ursusów robi) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: a ja na Tomka Banana IP: *.202-78-194.adsl-fix.skynet.be 02.08.06, 12:06 podpisuję się, jedna tylko uwaga Banan to był Tolek a nie Tomek:) Odpowiedz Link Zgłoś
olias kłamstewko 02.08.06, 07:14 mazowieckie, śląskie, dolnośląskie i poznańskie dostaje więcej EUR niż każde z wymienionych województw wschodnich. Dopiero w przeliczeniu na mieszkańca brama wschodnia ma parę centów więcej. A więc NA INWESTYCJE dostają wiecej najbogatsze województwa. Tyle co do prawdy głoszonej w środkach masowego razenia. Qrwa nadal będziemy czekać na drogi a przepaść między warszawką a nami rośnie bez naszej winy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyra III Re: kłamstewko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 08:26 Nie dostają tylko same sobie wypracują, własnymi głowami i rękami. A wy nieroby z Polski B czyli ściany wschodniej weźcie się w końcu do roboty i nie wyciągajcie od nas kasy!!! Więcej jej nie dostaniecie. A to co dostaliście teraz i tak zmarnujecie. Wybetonujecie rzeki albo zniszczycie kolejna doline rzeczną typu Rospuda!!! Poznanskie zawsze na was płaciło a przed II wojną wasi dziadkowie służbę wojskową odbywali w Poznaniu żeby zobaczyć jak wygląda cywilizacja!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex-rzeszowianin Ich nic juz nie zmieni. IP: *.fbx.proxad.net 02.08.06, 08:57 A jak nie dostana wystarczajaco to jakis pogromik zrobia na przyklad. Polsza C i D ma we krwi "dostawanie" darmo nie swojego. Zodow okrasc juz sie nie da to teraz wyciagnijmy rozdygotane z zapijaczenia lapska po dobro wspolne, ktorego i tak nie przetrawimy. Jezeli ktos watpi w szczerosc mojego postu, proponuje przejazdzke po miasteczkach lubelskiego czy tez znalezienie toalety na Mazurach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gama Re: Ich nic juz nie zmieni. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:05 ... wszyscy piją i wyciagają łapska, oto region w Polsce w którym 100% społeczności lezy na trawie i czeka na manne z niebia, chłopie puknij się zdrowo w czoło ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witus Nie masz co cwoku pisac , nie pisz IP: *.fbx.proxad.net 02.08.06, 09:16 Ale rozumie ze ty wlasnie bronisz swojego zadupia, wiec wybaczam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Nie masz co cwoku pisac , nie pisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:18 Smieciu, piszac ze 100% ludzi tam nie pracuje obrazasz wielu członków mojej rodziny którzy harują tu po 12 godzin na dobę w Rzeszowie, jakbym cię dopadł, obiłbym ci mordę głupi skur.wielu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gama Re: Nie masz co cwoku pisac , nie pisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:20 czytaj uważniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Nie masz co cwoku pisac , nie pisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:22 To nie do ciebie, tylko tego palanta. Tak wynika z jego posta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucusia Re: Nie masz co cwoku pisac , nie pisz IP: 212.244.186.* 02.08.06, 15:41 Ja jestem z Małopolski - która jak by nie liczyć dostała najmniej, jednak musze się niezgodzić z tym potępianiem lubelskiego czy innych regionów we wschodniej Polsce. Wsie tam sa naprawdę biedne, ale płoty stoją prosto, domki jako tako oporządzone, wymalowane, ogrody zadbane. Absolutnie nie da sie tego powiedziec o Mazowszu. To najbogatsze województwo wygląda jakby z innej planety - pałace i rudery. Naprawde rzucająco w oczy mniej jest zadbanych posesji (być może te zadbane otoczone są wysokim murem i ich nie widać). Nie wynika to z biedy tylko właśnie gnuśności - szara buda, poutykana szopami z blachy i dykty, a obok nowiutki Landrover. Tego nie ma gdzie indziej w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Nie masz co cwoku pisac , nie pisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 16:25 Ostatnio jechałem trasą Rzeszów-Krasiczyn o większości domów mimo niezłego statusu materialnego mogę tylko pomarzyć. Jesli te 300-400 metrowe chaty to jako-takie domy (w Małopolsce też pełno takich) to nie wiem co widziałaś :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witus Przyklad prawdziwego rzeszowianina IP: *.fbx.proxad.net 02.08.06, 09:24 Widzisz, obic to sobie mozesz zone. Rozumieze te azjatyckie obyczaje tam panuja i maja sie w najlepsze ale do Europy to wasz region dotrze dopiero po niemieckiej aneksji, czyli niepredko. Juz na ucywilizowanie wieksza szanse maja owe Mazury, wystarczy by prawowici wlasciciele wrocili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rz Re: Przyklad prawdziwego rzeszowianina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:29 Haha to juz wiem skad jesteś po głupim pisaniu. Nie jestem zapatrzony w Niemcow jak ty, oni już wiele razy pokazywali co znaczy "cywilizacja" w ich wydaniu. W sumie nie wiem po co to tłumaczę takiemu tępakowi, ale powiem. Elektryczność jest, internet jest (nawet darmowy Wi-Fi na całe miasto czego twój super rozwinięty Poznań nie ma - www.resman.pl), wszystkie inne dogodności są. Przestępczość tu najniższa w Polsce, wyniki egzaminów maturalnych jedne z najlepszych, średnia długość życia najwyższa po Małopolsce, średnia powierzchnia mieszkaniowa druga w kraju. Wieksza tu cywilizacja niż w zapijaczonych PGRach pod Koszalinem gdzie mieszka w jednym domu 20 osób, zapijaczonych nierobów. Byłem tam niedawno i widzialem kupowanie na kreskę i chlanie na każdym kroku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Przyklad prawdziwego rzeszowianina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:31 Według policyjnych statystyk, najwięcej zabójstw, pobić i gwałtów jest w Katowicach, Warszawie, Krakowie i Wrocławiu. Tam to dopiero są azjatyckie obyczaje jak widać. Rzeszów ma najniższą przestępczość spośród miast wojewódzkich, łącznie więcej przestępstw popełnia się nawet w 120-tysięcznym Opolu. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Przyklad prawdziwego rzeszowianina 02.08.06, 15:05 są gdzieś na Podkarpaciu wsie popeegerowskie? Jakoś nic mi się nie nasuwa, zna ktoś może? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Przyklad prawdziwego rzeszowianina IP: 62.233.250.* 02.08.06, 15:18 Zdazają sie, w Bieszczadach. Poza tym to chyba raczej jest ich niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kliks Re: Przyklad prawdziwego rzeszowianina IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 19:56 "wyniki egzaminów maturalnych jedne z najlepszych" a wiesz dlaczego tak jest bo w innych miastach maturkę zdawali nawet wieśniaki a u ciebie na zadupiu takie same wieśniaki nie ida nawet do gimnazjum bo po co się mają uczyć jak od tego rozboli ich tylko głowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Przyklad prawdziwego rzeszowianina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:03 Ty glupi poznaniaku, to właśnie u nas najwięcej osób podeszło do matury a to że mieliśmy 8 miejsce w kraju dupku to wina tego że mamy relatywnie więcej techników. Typowy głupi poznaniak ktory nie moze pojac ze w czyms jest gorszy. Sam mieszkasz na zadupiu zawistny polaczku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kliks POZNANIAK Re: Przyklad prawdziwego rzeszowianina IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 20:04 jesteś dziw.ka rozumiesz szmato. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Przyklad prawdziwego rzeszowianina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:06 A ty poznanski smiec i zamknij pizde skur-wysynu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kliks POZNANIAK Re: Przyklad prawdziwego rzeszowianina IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 20:08 nie wiem jak ty ale JA MAM CH..A cioto ruska , kij ci w oko ku.. zydzie pie..ny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Przyklad prawdziwego rzeszowianina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:10 Masz malego ch..a i zadna laska by cie nie chciala ty psie synu kur.wy ktora zalowala na aborcje hahahaha. Leje na ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kliks POZNANIAK Re: Przyklad prawdziwego rzeszowianina IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 20:14 ojj musieli cię starzy nieźle lać po tej głowie, a może kiedyś ześ wypoadł z ciągnika na te wasze dziurawe drogi ..y ku.. sku..synu dziwko pierolona ch.. ci w oko szmato takiego smiecia jak ty to nie widziałem i nie słyszałem jeszcze w mym życiu i mam szczere checi aby tak pozostało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Przyklad prawdziwego rzeszowianina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:15 Może się pochwal jakie znasz języki, ty "europejczyku". Czekam. A może nie chciało ci się uczyć albo byłeś za tępy, jak reszta poznaniaków co tak chu.jowo zdają egzamin maturalny LOL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kliks POZNANIAK Re: Przyklad prawdziwego rzeszowianina IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 20:19 TEPY TO BYł CH.. KTóRY CIę ROBIł. angielski niemiecki francuski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Przyklad prawdziwego rzeszowianina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:21 A co powiesz po francusku? Hehe czekam. Smieciu z kompleksem malego chu.ja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gama Re: Nie masz co cwoku pisac , nie pisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:19 nie masz mi nic do wybaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Nie masz co cwoku pisac , nie pisz 02.08.06, 09:36 >Ale rozumie No, wyrażenie typowego mieszczucha. Smiać mi się chce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rzeszow Re: kłamstewko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:00 A ty sie skur.wysynu z Polski Z czyli Poznania przejedz smieciu do Rzeszowa i zobacz jak tam ludzie pracuja, psie poznanski! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex rzeszowianin Byle w rzeszowie na targu samochodowym IP: *.fbx.proxad.net 02.08.06, 09:20 tam gdzie psy lokalne smiecie sprzedaja, bardzo ladne miejsce. Ponadto w Rzeszowie uczelnie "ksztalcaca" informatykow i takiego debilka jak ty. Gratulowac polszo C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Byle w rzeszowie na targu samochodowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:21 A ty smieciu gdzie wypaliłes z Polski, ty gnoju z Polski Z. W szczecinie w samym centrum psy w kartonach sprzedaja a na śląsku pełno żebraków w familokach - to Polska D a ty jestes skur.wysynem ktory nie zasluguje na miano człowieka, emigrancie na zmywaku. Wyzywaja cie od glupich polaczkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witus No skoro tak rozmawiamy... IP: *.fbx.proxad.net 02.08.06, 09:29 Zycze ci serdecznie bys dostal nietypowa gliome z, optymalnie, przezutami do kosci. Powinienes jednak docenic ze zycze ci gliomy-szybkie choc skuteczne, plugawy potomku szmalcownika. Uznaje rozmowe za zakonczona bo z łajnem rozmawiac nie zwyklem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: No skoro tak rozmawiamy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:33 I nawzajem gó..any Polaczku z kompleksami i pełen nienawiści. Wracaj do swego osranego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyra III Re: No skoro tak rozmawiamy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 10:41 najlepiej byłoby jakbyście się odłączyli od nas (zachodniej Polski) i dali nam spokój!!! Wtedy moglibyście pokazc na co was stać!!! I nie wciskaj mi tu kitu, że to Podkarpacie jest lokomotywą która ciągnie Polskę!!! PKB wypracowuje się w Warszawie, Poznaniu, Krakowie, Katowicach, Wrocławiu i Gdańsku!!! Poznaniaki, Pomorzanie i Ślązaki - zbudujmy wspólne państwo, bez tych bezczelnych żebraków i nierobów ze Wschodu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W Re: No skoro tak rozmawiamy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 10:47 No Warszawa to faktycznie zachodnia Polska, a co powiecie o Koszalinie, Gorzowie, Zielonej Górze, Kaliszu tam PKB na mieszkanca jest porównywalne z Olsztynem czy Lublinem. A poza tym do kogo macie pretensje - po cholere przyłączaliście się do nas, Piłsudski was nie chciał i miał rację! Materialiści i megalomani z zaboru pruskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyra III Re: No skoro tak rozmawiamy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 10:58 Warszawka to azjatyckie miasto na stepie... A wiesz dlaczego Gorzów, Zielona Góra, Koszalin to teraz lekki syf. Mieszkają tam przeciez zabugole i ich potomkowie!!! A Kalisz to dawna Kongresówa. I wszystko jasne... Piłsudskiego też u nas nich nie chce. Nie ma w poznaniu pomnika i mieć nie będzie. Ulice co prawda ma ale na zadupiu, a nie w centrum!!! A poza tym to wy przyłączaliście się do nas a nie my do was!!! To w Poznaniu, Gnieźnie, Gieczu, Lądzie, Kruszwicy zaczęła się Polska!!! Nie w Lublinie, Rzeszowie czy Białymstoku.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: No skoro tak rozmawiamy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 11:04 Gosciu, chcesz zeby cie szanowano a sam nie szanujesz innych. To żałosne. Żal mi takich ludzi którzy nie mają do kogoś szacunku przez szerokość geograficzną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p26 Re: No skoro tak rozmawiamy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 14:54 Jak by to ująć. Poznań to faktycznie najfajniejsza wioska po tej stronie wisły. Ale podziękować możemy za to tylko Niemcom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radomer Ha, ha, ha. Dobre! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 15:06 Gość portalu: pyra III napisał(a): > Warszawka to azjatyckie miasto na stepie... A wiesz dlaczego Gorzów, Zielona > Góra, Koszalin to teraz lekki syf. Mieszkają tam przeciez zabugole i ich > potomkowie!!! A Kalisz to dawna Kongresówa. I wszystko jasne... > > Piłsudskiego też u nas nich nie chce. Nie ma w poznaniu pomnika i mieć nie > będzie. Ulice co prawda ma ale na zadupiu, a nie w centrum!!! > > A poza tym to wy przyłączaliście się do nas a nie my do was!!! To w Poznaniu, > Gnieźnie, Gieczu, Lądzie, Kruszwicy zaczęła się Polska!!! Nie w Lublinie, > Rzeszowie czy Białymstoku.... Aleś pyra głupia. Ha, ha, ha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Ha, ha, ha. Dobre! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:07 Haha - to jest kulturalny poznaniak-europejczyk buhaahha co za wiesniak :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kliks POZNANIAK Re: Ha, ha, ha. Dobre! IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 20:09 poprosu zniżam się do poziomu tych osłów z POLSKI X bo tylko tak mnie i moich ziomków zrozumieci. Przykro mi ale taka jest prawda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Ha, ha, ha. Dobre! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:11 Poznan to nadal biedota w porównaniu do każdego innego kraju UE wiec sami sie wezcie do roboty a nie zachowujcie sie jakbyscie byli najlepsi na swiecie. Pilsudski mial racje ze nie chcial was przylaczyc wy pruskie smiecie. Tylko kasa sie dla was liczy i nic innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kliks POZNANIAK Re: Ha, ha, ha. Dobre! IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 20:17 masz rację poznań jest biedny w porównaniu do każdego państawa UE tylko co za debili porównuje miasto z państwem no pytam się co za debili do na pewno nie zade poznaniak. Choć z drugiej strony wolę być biednym w porównaniu z mieszkańcami UE niż tak jak ty być biednym w porównaniu z mieszkańcami TRZECIEGO SWIATA bo dla NICH to wy byscie byli 4 światem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Ha, ha, ha. Dobre! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:20 Ty debilu, widziałes kiedyś prawdziwy trzeci świat śmieciu? Szkoda że tam się nie urodziłeś. Podkarpacie ma raptem 20% niższe PKB od Wielkopolski, a kraje trzeciego świata nawet 10 razy niższe. Zdyskwalifikowałes sie jako rozmowca zreszta sam nie wiem czemu w ogóle rozmawiam z zaściankowym umysłowym inwalidą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kliks POZNANIAK Re: Ha, ha, ha. Dobre! IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 20:25 no widzisz jak ktoś ci powie prawdę to odrazu sie obrazasz tylko do mamusi weź nie leć zara masz rację nie prowadźmy już polemiki ponieważ na takiego kiepa jak ty który liczy tylko na pomoc innych szkoda mi mojej klawierki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Ha, ha, ha. Dobre! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:27 Nigdy nikt mi nie pomagał ani od nikogo nie wyciągałem kasy a mimo swego młodego wieku sam pracuję na utrzymanie i studia dupku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kliks POZNANIAK Re: Ha, ha, ha. Dobre! IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 20:30 o na zaocznych jesteśmy co ośle na dzienne bylo za cięzko i to peno jeszcze na łopatologię no nic zdaza sie ja nie musze pracowac na studia bo na Polibudzie dziennej się nie połaci ośle w dupę bity Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Ha, ha, ha. Dobre! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:30 Jestem na dziennych smieciu a ty co skonczyles? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Ha, ha, ha. Dobre! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:31 Moglbym sie dostac na ten uniwerek w posen bo poznaniacy to debile i słabo zdaja mature :D ale nie chciałem znosic widoku zarozumiałych debili ktorzy mysla ze sa pepkiem swiata a tak naprawdę klepią biedę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kliks POZNANIAK Re: Ha, ha, ha. Dobre! IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 20:31 i jeszcze za nie płacisz to tylko prywatne ku.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Ha, ha, ha. Dobre! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:32 Zaloz dres i idz na ten zapyziały rynek, może w poznaniu panienki lecą na takich jak ty, ale jedno przyznam że naprawdę nieźle obciągają, przy czym mysle ze macie strasznie małe kutasy, bo z reguly byly zachwycone gdy zaczynaly sie ze mna zabawiac :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kliks POZNANIAK Re: Ha, ha, ha. Dobre! IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 20:34 nie nosze dresów a odiągać to ci mogła tylko krowa w oborze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Ha, ha, ha. Dobre! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:34 Obciagalo mi kilka poznanskich dziwek hahaha widac ze nie umiecie swoich panienek zaspokoic. Hodowla bydła jest najwieksza w poznanskim i to tam najbardziej smierdzi gownem :) Nie bez powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Ha, ha, ha. Dobre! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:29 Poza tym ciekawy jestem czy ktos zdrowy umysłowo i mający podstawową wiedzę ekonomiczną zgodziłby się z teorią że kraje gdzie panuje głód i choroby są bogatsze niż Lublin czy Białystok. Tylko chory człowiek może tak powiedziec. Zastanow sie nad sobą gościu. Te wszystkie nowe domy, samochody ktore jezdza po Warszawie, Lublinie, Rzeszowie to wypracowane czy wyzebrane od "bogatych" poznaniaków. Naprawdę w tym poznaniu mieszkaja kretyni z klapkami na oczach, większość Polaków tak mówi i widzę że mają rację. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: No skoro tak rozmawiamy... 02.08.06, 10:48 Jesteś głupi, aż przykro czytać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: No skoro tak rozmawiamy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 10:52 Hehe, poznaniak czego wymagasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyra III Re: No skoro tak rozmawiamy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 11:00 To znowu ty?? Myślałem, że zaszyłeś się gdzieś w swojej lepiance na bagnach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: No skoro tak rozmawiamy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 11:05 Chciałbyś tak mieszkać jak ja ograniczony przyglupie, może się pochwalisz powierzchnią swojego domu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyra III Re: No skoro tak rozmawiamy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 11:11 Przyznaj się lepiej w końcu gdzie mieszkasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kliks Re: No skoro tak rozmawiamy... IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 20:11 100 m2 w bloku i kolejne 100 w budowie a nie 2m2 na trzy RODZINY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: No skoro tak rozmawiamy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:13 Nie robi to na mnie wrazenia, mam wiekszy metraz :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: No skoro tak rozmawiamy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:14 Kup sobie neoplusa a nie ten icpnet bo siec ci sie zawiesi i jak wtedy bedziesz obrazal ludzi. Prosto w twarz przeciez nie powiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kliks POZNANIAK Re: No skoro tak rozmawiamy... IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 20:20 oj tu byś się lekko ździwił Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: No skoro tak rozmawiamy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:21 I dostalbys w morde i tu by sie skonczyla twoja zarozumialosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kliks POZNANIAK Re: No skoro tak rozmawiamy... IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 20:28 od ciebie jakoś kibole Legi czy pogoni na ustawkach mi nie dali w morde a jakiś wsór z widłami miał by mi dać koleś weź idz się lecz na nogi bo na głowe juz za późno a jak ci jeszcze je z dupy wyrwę to już ci nawet lekarz nic nie poradzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: No skoro tak rozmawiamy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:30 To sie ustaw gnoju i zobaczymy jaki wrocisz do tego "wielkiego" mieszkania ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyra III Re: kłamstewko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 10:48 Sam jesteś psem!!! To wy byliście posłuszni Cysarzowi Franzowi a nie my!!! My walczylismy z Bismarkiem i Prusakami, a wy? Kto wygrał jedynie zwycięskie w historii Polski powstanie? Więcej pokory chamy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gama Re: kłamstewko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 13:40 ... brałeś z kimś udział w jakimś powstaniu ? To ty sędziwy staryszek już jesteś i żyć chyba już nie powinieneś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p26 Re: kłamstewko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 14:56 To dlatego że Niemcy uciekli hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kliks POZNANIAK Re: kłamstewko IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 20:02 tej koleś ja rozumiem miałeś trudne dzieciństwo zabawki betonowe przywiercone do podłogi, tata cię molestował mama mówiła do ciebie "skur.wysynu z Polski Z", "psie". Ale to nie powód aby obrazać innych pracowitych ludzi którzy doszli do czegoś sami a nie to co ty i twoje ziomy z wiochy którzy czekacie tylko na pomoc od Kraju i UE. Zróbcie coś sami a dopiero potem się mozecie pokazywać w tym kraju już bardzej cenię warszawę i jej mieszkańców niż was śMIECIU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: kłamstewko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:06 A wy smieciu nie bierzecie kasy z UE? Ciekawe czemu tak was wku..lo ze tym razem dostaniecie jej mniej :) Gowno macie, PKB wyzsze o 20% i na poziomie niecałych 50% średniej UE haha bogacze. Ta twoja pracowitosc to wielkopolski mit ktorym sie karmicie a przy tym sam obrazasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: kłamstewko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:09 Jakby wam sku..e-lu rzad nie dopłacał do autostrady i inwestycji to gowno byscie mieli a wasze obdarte chaty wygladalyby jeszcze gorzej, tak niby u was czysto a w poznaniu trudno dupe na lawce posadzic zeby spodni nie pobrudzic. Prowincjonalny poniemiecki shit. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: kłamstewko 02.08.06, 14:59 raz, że jak znam życie to ty nic do tej pory nie zrobiłeą - ani dla siebie, ani dla otoczenia. dwa - my tu na podkarpaciu NIE BETONUJEMY rzek. Co za głupi pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziom Re: kłamstewko IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 20:33 bo już to dawno zrobili Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: kłamstewko 02.08.06, 15:01 dostają! bogatsze województwa NADAL DOSTAJĄ więcej. tak to przynajmniej wychodzi matematyki. DOSTAJĄ. Odpowiedz Link Zgłoś
vipunia Re: kłamstewko 02.08.06, 20:14 bez obrazania, ok? Robisz czarny PR Poznaniakom i innym, którym zależy na tym regionie. Nie życzę sobie czegoś takiego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: kłamstewko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:17 To wy jestescie specjalistami od obrażania bez powodu wszystkich którzy nie są z Poznania. Tak naprawdę jesteście bandą szarych, smutnych dupków dla których liczy się głównie kasa a nawet tego nie macie za duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 07:18 taa. a równocześnie informuje że bogaci dostaną specjalną rekompensatę. Zas A4 do Rzeszowa dojdzie w 2013 r. Dalej - nikt nie wie. S19 - kiedyś tam. Dostaniemy kilka EUR/mieszkańca więcej. A oni będą nadal mieć inwestycje. Bo jakie mamy mieć inwestycje jeśli są blokowane drogi dojazdowe do nas? Odpowiedz Link Zgłoś
sunchild Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 09:38 A4 do Rzeszowa ma dojść do 2013 roku, taki jest oficjalny plan rządowy. Co nie oznacza ze może dojść wcześniej jeśli politycy będą lobbować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scholastyka_11 Re: Rząd stawia na wschód IP: *.gazoprojekt.com.pl 02.08.06, 07:48 NIech się czieszą, zobaczymy jakie będzie wykorzystanie tych funduszy. Wydaje się, że biedniejsze regiony nie będą w stanie zainwestować takiej kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 09:40 Tylko tak się składa, że np. w podlaskiem jest jedno z największych wykorzystanie funduszy unijnych, a z niektórych progranmów nawet kaski brakuje i projekty nie mogą być współfinansowane. Nie ma problemu ze środkami własnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
sunchild Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 09:45 Masz rację, nawet GW pisała o tym, tylko dziwne że teraz zapomniała. W ubiegłym roku Podlasie wykorzystalo 25% środków a Śląsk 4% - najmniej w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 09:48 Otóż to, nie potrafią wykorzystać i płaczą, że tacy pokrzywdzeni. To jest po prostu zawiść i nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
sunchild Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 09:50 Typowa polska zawiść, polacy sami siebie nawzajem nie szanują, a potem pytają czemu w innych krajach nie są szanowani. Szlag niektórych trafia że dostaną mniej kosztem Podkarpacia czy Podlasia. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 09:55 A nie widzą tego, że te regiony były traktowane zarówno za komuny po macoszemu, a i po 89 roku również. Ostatnio przydażyło się coś takiego w Białymstoku, że były przeznaczone pieniądze na modernizację jednej z ulic, po której odbywa się ruch tranzytowy do przejścia granicznego w Bobrownikach. Wszystko było już zaklepane, tylko trzeba było wyłonić wykonawce. A co się okazłało, otóż kaska została przesunięta na metro w STOLYCY. Czasem człowieka krew zalewa. A później taki jeden z drugim krawaciaz jeszcze ma czelność pisać, że to my ich okradamy! Odpowiedz Link Zgłoś
azotki01 Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 07:49 Lepsze lotnisko w Szymanach to wiecej tajnych lotow CIA :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
cracy ot Polska.... 02.08.06, 07:52 .....już widze jak o te pieniadze bedzie toczyć sie walka pomiedzy nawiedzonymi z LPR + PiS + Samoobrona, a pozostalymi..... a w rezultacie pewnie polowa przepadnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nobo to nie tak z tym podzialem IP: *.hsd1.pa.comcast.net 02.08.06, 07:57 wedlug tej metody podzialu (na glowe) moze sie zdarzyc tak, ze wojewodztwa zachodnie majac wieksze zaludnienie, dostana wiecej pieniedzy niz wojewodztwa wschodnie, mniej zaludnione. Druga sprawa, to wspomniane przez kogos plany wydania pieniedzy w ogolnie mowiac turystyke. Moim zdaniem wojewodztwa wschodnie powinny przeznaczyc wieksza czes pieniedzy w infrastrukture a nie jakies tam multimedialne muzeum, ktorym niestety obcokrajowcy nie beda zainteresowani. Nic co do tej pory nie ma swojego muzeum, nie jest warte takich nakladow, zwlaszcza, ze jedynymi w dodatku niedochodowymi zwiedzajacymi beda wycieczki szkolne. Infrastruktura powinna byc priorytetem rzadzacych na kazdym szczeblu. Brak drog itp odstrasza obcokrajowcow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: to nie tak z tym podzialem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:04 Podlaskie - 1.2 mln, lubelskie - 2.3 mln, podkarpackie - 2.1 mln, na zachodzie - zach-pomorskie - 1.5 mln, lubuskie 1.0 mln, dolnośląskie - 2.3 mln Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: to nie tak z tym podzialem 02.08.06, 09:43 Brak dróg, to zasługa rządzących w stolycy. Dlaczego nie są priorytetowe drogi na wschodzie? Dlaczego S19, S8 mają być zrobione kiedyś tam? O autostradach nie wspominam, bo nie ma o czym. Bez zainteresowania Warszawy tematem, niestety infrastruktura tu sie nie poprawi. Odpowiedz Link Zgłoś
sunchild Re: to nie tak z tym podzialem 02.08.06, 09:46 S8 Warszawa-Białystok i ok 1/2 tej drogi do Suwałk jest w planie rządowym. Ten odcinek ma powstać do roku 2013. Natomiast nie wiem co z odcinkiem Warszawa- Wrocław. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: to nie tak z tym podzialem 02.08.06, 09:51 A mamy 2006 rok dopiero. Nie uważasz, że trochę długo musimy czekać? Nie bedzie drogi, nie bedzie zainteresowania potencjalnymi inwestycjami. A co z S19? To już trzeba widzieć jako science fiction. Kiedyś tam, może w za dwie dekady? Odpowiedz Link Zgłoś
oakpark Re: to nie tak z tym podzialem 02.08.06, 14:05 Dla Ciebie to normalka bo piszesz ze Stanow.... ale w Polsce sie normalnie nie mysli. Te pieniadze trafia do wschodnich wojewodztw na przejedzenie a z projektow wyjda nici. Taka mentalnosc - i to raczej partyjniakow z tamtejszego PiS-u a nie ludzi. Bylaby szansa, ze znacznie lepiej wyksztalceni mlodzi stamtad cos zmienia.... tyle, ze oni wyjezdzaja z Polski.... eheu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grze Marnowanie szansy IP: 193.158.98.* 02.08.06, 08:01 Bez sensu.Zamiast wspierac rozwoj wielkich aglomeracji takich jak Warszawa, Wrocla,Krakow, Katowice czy Gdansk to beda budowac filharmonie w Bialymstoku.Tylko kto tam bedzie chodzil do tej filharmonii. Przeciez w wielkich miastach, rozwinietych tworzy sie nowe miejsca prasy i kapital. Odpowiedz Link Zgłoś
ph29 Re: Marnowanie szansy 02.08.06, 08:13 Bez sensu. Zamiast wspierać rozwój wielkich aglomeracji jak Londyn, Paryż czy Berlin będą budować drogi w Polsce. Przecież w wielkich miastach, rozwiniętych tworzy się nowe miejsca pracy i kapitał. Ty rozumiesz w ogóle ideę funduszu spójności? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grze Re: Marnowanie szansy IP: 193.158.98.* 02.08.06, 14:02 Po czesci zgodze sie z Toba. Ale przy naszym zacofaniu infrastrukturalnym, w skali calego kraju, sa pewne piorytety. W pierwszej kolejnosci trzeba zbodowac obwodnice Warszawy i Wroclawia. Metro dokonczyc w stolicy. Pobudowac obwodnice na Slasku.Czyli inwestowac wiecej w te rejony, bo tam potrzeby sa najbardziej pilne. Niew mozna kierowac sie zawsze patriotyzmem lokalnym.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ph29 Re: Marnowanie szansy 02.08.06, 17:49 > Ale przy naszym zacofaniu infrastrukturalnym, w > skali calego kraju, sa pewne piorytety. W pierwszej kolejnosci trzeba zbodowac > obwodnice Warszawy i Wroclawia. Metro dokonczyc w stolicy. Pobudowac obwodnice > na Slasku.Czyli inwestowac wiecej w te rejony, bo tam potrzeby sa najbardziej > pilne. Wrocław ma autostradę pod nosem. Lublin czy Białystok najbliższe autostrady mają pod Łodzią. Między zachodem a wschodem Polski jest przepaść, jeśli idzie o infrastrukturę - i właśnie ta przepaść blokuje tak naprawdę szanse rozwojowe Podlasia czy Lubelszczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rz Re: Marnowanie szansy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:19 haha ale to wielkie aglomeracje. nie martw sie. w rzeszowie jest filharmonia i jakoś chodzą. może mają bardziej otwarte umysly niz ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ERyk Re: Marnowanie szansy IP: 193.158.98.* 02.08.06, 14:05 Rzeszow, buahahahhaa! to tam gdzie diabel mowi dobranoc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Marnowanie szansy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 16:28 Przyjedz i zobacz a nie głupio sie smiejesz nawet go nie znajac. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Marnowanie szansy 02.08.06, 09:44 Acha, Wawka ma być finansowana, a tu niech tylko lasy zostaną? Fajnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Marnowanie szansy IP: *.pl / *.enterpol.pl 02.08.06, 09:47 pod Wrocłąwiem czy w Gliwicach są specjalne strefy ekonomiczne gdzie zwalnia się firmy z podatków. Ale budżet musi się dopiąć więc urząd skarbowy ściga małe firmy na wschodzie kraju - ich jedyna wina to taka że nie działają w strefie ekonomicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: Rząd stawia na wschód IP: *.pke.pl 02.08.06, 08:17 wschód - czyli wiadomo kto !!! Najlepiej być biednym,nie mieć nic z wyjątkiem stadka dzieci oczywiście i tylko rządać,rządać i żebrać. Byłam w ub.roku i 3 lata temu w woj.lubelskim i podlaskim w gospodarstwach agroturystycznych i widziałam różnicę po dopłatach z UE, latają z wnioskami o dopłaty wszędzie, wyciągają co się da. Prosperują doskonale. My, w mieście,pracując codziennie od godzin rannych nawet nie mamy czasu o tym myśleć, to co oni mają już w kieszeni. Żyją wolniutko, wśród lasów,stadnin koni, uprawiają te swoje pseudo ekologiczne gospodarstwa, na które też wyciągają dotacje z UE i śmieją się z naszego trybu życia, naszych wysokich podatków (na nich rolników ). Pani na Kaszubach powiedziała mi, że za 1500 zł miesięcznie to nie kiwnęłaby palcem. Ale to nam się odbiera dotacje, bo jesteśmy bogatym regionem..Prosze państwa nas się po prostu bezczelnie okrada. Kiedy byłam na urlopie, w ciągu tygodnia pani z gospodarstwa agroturystycznego zafundowała sobie nową leśniczówkę w lesie, molo nad własnym stawem, 2 konie z bryczką nie robia nic, bo letników obsługiwało 2 uczniów, z aktórych dostawała też kasę. Od tej pory dziękuję za agroturystykę w Polsce, ja nie będę dodatkowo nabijać im kasy. To jest żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 09:46 Ale jesteś ograniczona umysłowo. Czy tu są sami rolnicy? A co mają powiedzieć mieszkańcy miast i miasteczek? Tu też dostają dotacje? Zastanów się co piszesz. Czy ja nie jestem "okradany" tak jak Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
sunchild Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 09:48 Haha najpierw pretensje ze nie umieją ciągnać kasy z UE, a potem jak się okazuje że umieją, to wyzwiska od żebrakow. Leczcie się, chory naród... Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 09:56 Zawiść, zawiść, po trzykroć zawiść, tzw. polskie piekieło. Smutne to jest, niestety:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p26 Re: Rząd stawia na wschód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 15:02 Qrwa, ręce opadają. Była baba w jednym gospodarstwie i wyciąga wnioski dotyczące kilku województw o powierzchi kilkudziesięciu tysięcy kilometrów. To tak jakbym powiedział: Byłem w Warszawie,widziałem 50 najnowyszych mercedesów, tam qrwa wszyscy jeżdzą mercedesami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Kaszuby są na wschodzie:-)???? IP: 62.233.250.* 02.08.06, 16:25 Kaśka, od kiedy to Kaszuby są w Lubelskiem albo POdlaskiem:-)))))? Chyba miesza ci się dosłownie wszystko:-)... "Najlepiej być biednym,nie mieć nic z wyjątkiem stadka dzieci oczywiście ", ale za chwilę: "nawet nie mamy czasu o tym myśleć, to co oni mają już w > kieszeni":-)... I wymieniasz nową leśniczówkę, molo, 2 konie z bryczką... To jak to w końcu jest, Twoim zdaniem? Ludzie na wschodzie nie mają niczego oprócz stadka dzieci, czy są bogaczami nic nie robiącymi;-)? Co do Kaszub- to bardzo się ciesze, że tak sie rozwijają. To był naprawdę biedny region i bardzo się ciesze, że tak widocznie sie zmienia ( olbrzymie róznice są w wygladzie okolic np. Koscierzyny czy Chojnic w stosunku do tego, co tam było 10 lat temu). Ale nie jest zaliczany do wschodniej Polski, moja droga:-), bo jest od wschodu baaardzoooo oddalony. "Od tej pory dziękuję za agroturystykę w Polsce, ja nie będę dodatkowo nabijać > im kasy. To jest żałosne." Żałosna to jesteś Ty, i to bardzo. Ale jeżeli wolisz- jedź nabijać kasę Grekom albo Egipcjanom. Ja biorę pod uwagę inne kryteria wybierając miejsce odpoczynku, ale wolę dać zarobic "swoim". W weekend zostawiłam w jednej sopockiej knajpce na wolnym powietrzu 80 zł za 2 porcje (pysznej!) rybki z dodatkami. Drogo, jak diabli. Ale Sopot- choć zatłoczony i miejscami trochę kiczowaty- to jednak sie remontuje, buduje, rozwija. I jestem z tego dumna- jako Polka. Tak samo się cieszę, gdy jadę do Białegostoku czy Rzeszowa i patrzę, jak te miasta sie rozwijają ( pojedź, bo na 100% masz fałszywe zdanie na ich temat). I jest mi wstyd i smutno, gdy widzę Niemców ogladajacych zaniedbane swoje dawne miejscowości w zachodniej Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Kaszuby są na wschodzie:-)???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 16:31 Wlasnie. Najwiecej złego do powiedzenia na Rzeszów mają ci którzy tam nigdy nie byli. To zastanawia. Odpowiedz Link Zgłoś
el_p Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 08:21 A po co dzielic na regiony?? Niech wszyscy skladaja projekty, dostana najlepsi. Co bedzie jesli jakis region nie wykorzysta 100% przyznanej kwoty? Pieniadze wroca do puli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: że nie ponosi Re: Rząd stawia na wschód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 08:41 ... oczywiście, kłótnie i spory powyżej świadcza o charakterystycznym dla większości Polaków egoizmie i chciwości - dla mnie dla siebie tylko u mnie bo sasiad to .... Odpowiedz Link Zgłoś
sunchild Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 09:41 A wyborcza dobrze wie co robi bo celowo w artykule zaakcentowała radość wschodu kraju (w dodatku pejoratywnie określajac go ściana wschodnia), natomiast nie wspomniała o innych regionach które też dostana dużo kasy: miasta.gazeta.pl/szczecin/1,34939,3521604.html oraz nie wspomniała że przez ostatnie 80-100 lat większą kase pompowano w inne regiony kraju. A swoją drogą to już chyba 20 artykuł na ten temat od maja, to już zaczyna nudzić. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 09:58 Jak by tak uczyniono, to obawiam się, że ta Polska A dopiero by pokazała na co ja stać. Wstyd by był, że hoho:) Wstyd, że nie potrafią wykorzystać przyznanych funduszy i by się okazało, że ta tak z lubością określana "ściana wschodnia" w tym temacie jest lepsza:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Rząd stawia na wschód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 10:00 gospodarka.gazeta.pl/firma/1,61785,3462671.html Tu jest dobry artykuł. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 10:09 Nie wiem dlaczego, ale Gazeta i inne media chcą za wszelką cenę zdeskrydetować wschód Polski i z uporem maniaka pokazują, że tu jest źle i nic sie nie zmienia, a tylko wszyscy tylko chcą brać i nic nie robić. Celowe działanie? A kto pociąga za sznurki? Jak coś miało powstać pod Krakowem, to wszelkie media trąbiły o tym non stop, a jak Ryan Air chciały wybudować pod Rzeszowem swoją bazę to była cisza, nie wspominając o braku lobbingu ze strony rządu. Odpowiedz Link Zgłoś
sunchild Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 10:13 Hehe to sie nadal dzieje. Ostatnio pod Krakowem powstało 50 miejsc pracy i informował o tym Onet w dziale gospodarka. A jak powstawało Uniwheels w Stalowej Woli czy teraz Hamilton Strunsand w Mielcu to jest totalna cisza. A w miejscowości Zasław koło 4-tysięcznego Zagórza powstało w ciągu kilku lat 1000 miejsc pracy w przemyśle i teraz pojawia się tam kolejna inwestycja. Cytuję lokalny dziennik: "Dzięki takim firmom jak włoska ATW, monokulturowy Zasław, będący kiedyś jednym z zakładów Autosanu, staje się centrum przemysłowym gminy Zagórz. Skupia już kilkanaście firm, zatrudniających łącznie ponad tysiąc pracowników - powiedział burmistrz Zagórza Jacek Zając. - Nowy włoski inwestor - firma WPS, która będzie produkować felgi do różnego rodzaju pojazdów, to wielki skok w rozwoju przemysłowego Zasławia. Rzadkość na Podkarpaciu Za działania, które doprowadziły do utworzenia podstrefy ekonomicznej, dziękował burmistrzowi dyrektor Euro-Parku Mielec Mariusz Błędowski. Wizyta w halach fabrycznych ATW oraz na przygotowywanych powierzchniach WPS pokazała obraz nowoczesnej firmy przemysłowej." Odpowiedz Link Zgłoś
sunchild Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 10:14 O bazę Ryanair (1250 miejsc pracy dla inżynierów, 120 mln usd - wartośc inwestycji) Rzeszów walczy z Rygą a gdy przedstawiciele Ryanair spotkali się z polskim rządem usłyszeli że... powinni wybrać Katowice albo Warszawę. Brak słów. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 10:16 Bo wschód Polski jest zadupiem i ma takim pozostać. A zadupiem jest przez warszawkę i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ślązak Re: Rząd stawia na wschód IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 08:47 te i kolejne fundusze, które kaczki przekażą na ścianę wschodnią, by wzmocnić swój elektorat, nic nie dadzą, konieczna jest zmiana mentalności mieszkajacych tam ludzi, tak aby sami wzięli sie do roboty. A to jest niestety niewykonalne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gra Re: Rząd stawia na wschód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 08:53 skąd ta pewność ślązaku ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reichshof Re: Rząd stawia na wschód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:10 Co ty baranie slaski mozesz wiedziec. Znam tu setki ludzi ktorzy ciezko pracuja cale zycie i dziwne ze to tu jest mniejsze bezrobocie niz w wiekszosci zachodnich regionow. Jakim prawem nazywasz ich nierobami? Bo ktos tak powiedział? Jak wpakują tam więcej kasy niz u was to za parę lat najbiedniejsze bedzie lubuskie z opolskim ktore maja pkb kilka procent wyzsze niz podkarpackie, ale duzo wolniejsze tempo jego wzrostu juz od 1999 roku. Jeszcze 2-3 lata i to sie zmieni a opolskie juz jest wsrod 10 najbiedniejszych regionow UE tylko media o tym zapominają. Ktoś powie że tam jednak jest kasa z migracji. A myślicie że na Podkarpaciu nie ma. Miliony złotych nieuchwytne w statystykach, za które zbudowano tam te wszystkie domy (przejedz sie i zobacz), kupiono samochody itd. Wieksza biede i nieróbstwo mozna zobaczyc chocby w dawnych PGRach na pomorzu środkowym, polecam ci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iras Re: Rząd stawia na wschód IP: *.stomilsanok.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:55 Gościu, Twoje brednie doprowadzają mnie na przemian do śmiechu i rozpaczy. czy to niewiedza, czy tez zwykłe ograniczenie. problem sciany wschodniej polega na notorycznym omijaniu lokalizacji inwestycji, problem zaczyna sie na braku drog ekspresowych i tak dalej. przyjedź do nas to zobaczysz, jak nasze wioski wygladaja, gwarantuje Ci,ze szczeka Ci opadnie, mamy najpekniejszy i jeden z najbardziej gospodarczych regionow w polsce. piekne ogrody, psesje itp. brakuje nam tylko inwestyucji srednio 1/ miesiac przejezdzam przez slask i oprocz sklepow i zdrapanych familokow nie ma tam nic to moze przyciagnac wzrok. prosz zastanow sie co piszesz, oka? pozdro podkarpacie rules :] Odpowiedz Link Zgłoś
sunchild Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 09:58 Masz racje. Choc nie do konca jest tak ze nie ma tu inwestycji. Np. w mieleckiej i tarnobrzeskiej SSE powstało lącznie 22 tys. miejsc pracy i podobna liczba ma być utworzona do 2014 roku (wtedy konczy sie dzialalnosc wszystkich SSE). Inwestycje w przemysl pojawiają się też w Stalowej Woli (najnowsza - uniwheels), Krośnie i Rzeszowie (Valeant, Lockheed&Martin). A wioski naprawdę są zadbane jak mało gdzie w kraju. O walorach naturalnych nie wspominam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orange Re: Rząd stawia na wschód IP: *.orange.pl 02.08.06, 12:00 A Twoi przelozeni ze Stomilu Sanok wiedzą, jaki jestes robotny siedzac o tej godzinie na forum? Typowe. A Te Wasze wioski - jasne - z kasy z USA i "zastaw się a postaw się". Silę nabywczą macie jednak malutką - sprzedaz wszelkich artykulow jest najmniejsza w kraju, oprocz najtanszych spozywczych:))) (per capita). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orange jestes jeszcze, czy juz Cie zweryfikowali, IP: *.orange.pl 02.08.06, 12:10 zes taki robotny, podkarpacki patrioto:)) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: jestes jeszcze, czy juz Cie zweryfikowali, 02.08.06, 13:33 Odezwał się ten, co w czasie pracy na forum nie pisze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: jestes jeszcze, czy juz Cie zweryfikowali, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 14:02 Ale oni najwięcej pracują :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orange Re: jestes jeszcze, czy juz Cie zweryfikowali, IP: *.orange.pl 02.08.06, 14:35 mam swoją firmę i nie toleruję jak pracownicy się op..... A teraz jestem w domu, gdzie mam gprs w orange, drogi Sherlocku:)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orange Re: jestes jeszcze, czy juz Cie zweryfikowali, IP: *.orange.pl 02.08.06, 14:40 i jeszcze jedno - nikogo nie obrazając, ale mieszkalem trochę we wschodniej częsci kraju. W mentalnosci tam po prostu nie lezy pracowitosć i tyle - taki rosyjski wplyw. Mozesz porozmawiac z zarzadzajacymi duzych firm, jaka jest roznica mentalna pracownikow (i ich wydajnosc) na Dolnym Slasku, Wielkopolsce, a na Podkarpaciu czy Lubelszczyznie. To są fakty. Oczywiscie, to generalizowanie, pewnie są tacy co siedzą 12 h w pracy w Rzeszowie (pewnie jak ten kolega ze Sotmilu co się wymądrzał:)) - on juz tu nie napisze;) O Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: jestes jeszcze, czy juz Cie zweryfikowali, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 16:32 Rzeszów był w zaborze austriackim, tu nie było rosyjskiego wpływu. To zupełnie inna mentalność niż Lublin. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 10:01 A skąd wiesz jaka tu mentalność? To powiedz jaka jest ona pod Koszalinem, Słupskiem, czy innym Opolem? Tam przecież nie wschód, a mentalność jakaś taka dziwna, i co Ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
sunchild Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 10:03 O mentalności sporo mówi wskaźnik bezrobocia w najwiekszych miastach (o ile pamiętam Olsztyn i Rzeszów 8%, Białystok i Lublin ok. 10%), oraz to że te regiony najlepiej wykorzystywały środki unijne. Co powiedzieć o mentalności regionu który ma chyba najwięcej inwestycji i ponad 20% bezrobocia (Dolny Śląsk). Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 10:10 Wystarczy przejechac się przez byłe słupskie i koszalińskie, a widać jaka to mentalność jest na ZACHODZIE:) Tylko 'Arizonka' i inne trunki najlepiej idą, a robić się nie chce:) Odpowiedz Link Zgłoś
biker7 Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 10:17 ylko 'Arizonka' i inne trunki najlepiej idą, a robić się nie chce:) chyba k... tobie nie chce sie robic w malych miescianch wszystko poznajomosci; placa 2-3 zl na godz; byli pracownicy PGR nie wyksztalceni i nie zorganizowani jak gornicy i inne zwiazki branz na ktore podatnicy placa od 1990 roku Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 10:20 Widzisz, była mowa o mentalności to napisałem. Wszędzie są podobne przypadki, a to był tylko przykład, iż na wschodzie nie zawsze musi być najgorzej! Odpowiedz Link Zgłoś
sunchild Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 10:20 Ale nikt nie widzi problemu najwiekszego bezrobocia w UE w pasie północnym. Za to fakt że świętokrzyskie ma pkb o 1 czy 2% niższe od opolskiego jest już pretekstem by ciągle powtarzać slogany o biedzie. No ale taki jest poziom naszego dziennikarstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: msz1 Re: Rząd stawia na wschód IP: *.futuro.kielce.msk.pl 02.08.06, 11:50 Zmiana mentalu to potrzebna jest śląskim górnikom aby nie wyciągali łap po nie swoje, śląski ciulu. Jakoś nikt z Rzeszowa czy z Mielca nie przyjeżdża po kasę do Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rzeszowianin Re: Rząd stawia na wschód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 11:58 Popieram! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Rząd stawia na wschód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 08:57 Który to już artykuł w tym miesiącu na ten temat? Odpier.dolcie sie w koncu od nas, debile z GW! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Skur.wysyny z Wyborczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:02 Celowo tak zatytułowano artykuł by obrazić wschód kraju i wzbudzić złość w pozostałych regionach. Pier.doleni manipulanci, zeby was szlag trafił... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Z policyjnego gangu . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:02 bardzo dobrze, nalezy sie temu obszarowi duża kasa Odpowiedz Link Zgłoś
pethate Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 09:07 Za wczesnie sie ciesza.Pieniadze unijne, zeby otrzymac,trzeba przebrnac przez caly szereg procedur.A pis nie pali sie do pracy. Oni maja co innego w tych swoich dyniach. Komisje sledcze.Dawno juz nie bylo mowy o jakiej nowej komisji sledzczej. Czyzby juz wszystko wysledzono? Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 09:13 ileż można dotować metro w Warszawie, kopalnie i huty na Śląsku i wrocławskie strefy ekonomiczne? niech Ślązaki przyjadą do Łęcznej - tam jest DOCHODOWA kopalnia węgla kamiennego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rz Re: Rząd stawia na wschód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:14 Jak przez 16 lat rząd stawial na zachód to GW nie widziała w tym nic złego i nie stosowała pogardliwych określeń. A tu zapomnieli dodac ze pomiedzy 500 a 600 euro dostaną nie tylko wschodnie regiony ale też zachodniopomorski - ale przeciez celem tego artykułu jest skłócić, poróżnić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Dlaczego GW bezczelnie manipuluje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:12 W latach 2004-2006 najlepiej pieniądze unijne wykorzystuje Podlaskie, Lubuskie i Podkarpackie. Najmniej własnie Śląsk. Co ciekawe miasto Rzeszów wyciągneło łącznie więcej kasy niż Katowice (nie na mieszkanca tylko łącznie!) mimo że jest 2 razy mniejsze. Całe miasto rozkopane, 120 ulic w 4 lata, remonty mostów, budowa nowych dróg i wiaduktów, remont teatru, odnawianie zabytków, przebudowa rynku. Niech sie taki "dziennikarz" przejedzie a nie pisze stereotypowe idiotyzmy podsycając nienawiśc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Dlaczego GW bezczelnie manipuluje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:16 Puls Biznesu, 04.06.2006r. Lokalni przedsiębiorcy prześcigają się w projektach zabudowy centrum Rzeszowa. Łącznie ich wartość sięga 800 mln zł. To nie koniec napływu funduszy. Wiadomość o olbrzymiej dotacji dla Rzeszowa zelektryzowała wszystkich. Prawie 500 mln EUR w ciągu najbliższych 7 lat może otrzymać to miasto z programu Rozwój Polski Wschodniej. Grzechu warte Największe szanse na dofinansowanie mają m.in. Uniwersytet Rzeszowski (32 mln EUR na kompleks naukowo-dydaktyczny), politechnika (10 mln EUR na budowę centrum sportów wodnych) oraz władze miasta (13,7 mln EUR na stadion). Nie odpuszczają także prywatni inwestorzy, którzy zapowiadają tu realizację m.in. kilku obiektów handlowych i hoteli. Także Ryanair bierze pod uwagę to miasto, obok dwóch innych lokalizacji, jako miejsce utworzenia bazy serwisowej samolotów. Skąd ten nagły przypływ zainteresowania? — Rzeszów długo był niedoceniany przez deweloperów zapatrzonych w główne miasta Polski. Tymczasem jest to prężny ośrodek akademicki, w którym 50 tys. osób studiuje na ośmiu uczelniach, w tym na uniwersytecie oraz politechnice. Na tej ostatniej jest jedyny w kraju wydział budowy maszyn i lotnictwa. Stąd zainteresowanie przewoźnika budową bazy. Rzeszów to także tradycyjne miejsce zakupów i spędzania wolnego czasu dla mieszkańców sąsiednich miejscowości. Nie jest prawdą, że panuje tu niski poziom życia. Stopa bezrobocia wynosi 9,1 proc. (w Warszawie 5,7 proc., we Wrocławiu — 11, w Gdańsku —11,8), a średni dochód 2,2 tys. zł jest wyższy niż na przykład w Łodzi, Lublinie czy Białymstoku. Dlatego nie dziwi mnie to zainteresowanie — tłumaczy Ewa Derlatka, analityk rynku DTZ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadowolony Re: Rząd stawia na wschód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:36 BRAWO dla PISu. Odpowiedz Link Zgłoś
el_p Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 09:48 Ludzie, o co wy sie klocicie. Czy jakis region w ostatnich latach wykorzystal 100% przyznanych funduszy??? Przeciez to jest smiechu warte, moga przeznaczyc ile chca, liczy sie ile projektow powstanie i zostanie zatwierdzonych do realizacji. Kasy jest masa i naprawde darujcie sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
sunchild Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 09:49 Owszem i Podlasie wykorzystało ponad 25% środków na lata 2004-2006, a Śląsk mniej niż 10%, dlaczego wiec ciagle GW powtarza kłamstwa, że absorpcja środków przez tamte regiony jest slaba? Oni sobie poradzą. Odpowiedz Link Zgłoś
el_p Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 11:23 A ile uzyskalo najlepsze wojewodztwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Rząd stawia na wschód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 11:29 Własnie Podlasie bylo na 1 miejscu :) Odpowiedz Link Zgłoś
el_p Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 11:42 Wiec cala ta forumowa klotnia nie ma sensu. A podzial ma tylko pokazac, ze PiS niby bardziej dba o biednych... Czytanie ze zrozumieniem:) Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzianin gdzie jest bieda?? IP: *.lodz.dialog.net.pl 02.08.06, 09:50 z racji wykonywanej pracy dużo jeżdżę po Polsce. Moje wnioski co do rozkładu biedy są następujące: najbiedniej żyje się ludziom na północy kraju w pasie od Szczecina po Kaszuby - pomiędzy drogami krajowymi nr 6 i nr 20. Chociewl, Łobez, Drawsko Pomorskie, Świdwin, Bobolice, Miastko, Bytów. Oczywiście im bliżej Gdańska, tym ludziom żyje się lepiej. Następny pas to Warmia i Mazury - od Elbląga po Suwałki Bardzo żle wygląda "ściana" zachodnia - Pyrzyce, Myślibórz, Sulęcin, Krosno Odrzańskie aż po Żary i Zgorzelec. Są to tereny poniemieckie, które podlegały osadnictwu powojennemu. Wydaje mi się, że mieszkańcy tych terenów nigdy nie czuli się prawdziwymi właścicielami i gospodarzami. Bardzo mało domów wyremontowanych, bardzo mało nowych domów, opuszczone gospodarstwa, brud i zaniedbanie. Jest to wniosek ogólny, są wyjątki - np. aglomeracja wrocławska, Zielona Góra, Szczecin. Czasami podróżuję z żoną (pochodzi z okolic Sandomierza), bywa zaszokowana brakiem gospodarskiej ręki. Odpowiedz Link Zgłoś
sunchild Re: gdzie jest bieda?? 02.08.06, 09:56 Dziwne, mam takie same wrażenia i większość ludzi którzy tam byli i z którymi o tym rozmawiałem, też. Może jednak 40% bezrobocia w powiatach Świdwin, Łobez czy Braniewo to coś gorszego niż 7-8% w powiatach Krosno i Rzeszów. Ale według wiekszości mediów to nie ma znaczenia, liczy się PKB które niewiele mowi np. o Podkarpaciu gdzie ogromną część majątku stanowi kasa z migracji, ktora od ponad 100 lat jest tam największa w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
biker7 gdzie jest bieda 02.08.06, 09:59 bieda jest naterenie bylych PGRow ktore jednym pisemkiem kazal zlikwidowac Leszek B. ; a ze wschodnia czesc kraju dostanie wiecej szmalu to dlatego ze pisiorki tam wygraly wybory Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: gdzie jest bieda?? IP: *.lan.LKSnet / *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 13:21 ALE ZA TO nawet w takim chociwlu lobzie jest lepsza infrastruktura niz na wschodzie a ze bezrobocie jest duze to wynika z tego ze zlikwidowano PGR-y a na wschodzie ludzie zapie..j.a jeszcze kazdy na swoim malutkim gospodarstwie , dlatego statystycznie jest nizsze bezrobocie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: gdzie jest bieda?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 14:05 Gestosc drog przemawia na korzysc wschodu a co do jakości nie słyszałem by okolice koszalina mialy autostradę czy ekspresówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: gdzie jest bieda?? IP: *.lan.LKSnet / *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 14:43 ale za to jakosc chalup - poniemieckie domy z czerwonej cegly przemiawia na korzysc zachodu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: gdzie jest bieda?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 16:33 Ja tam wolę nowe domy jakich jest masa na Podkarpaciu. Na oko przynajmniej 3/5 mają mniej niż 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja To prawda. Dołożyłabym miasteczka płd-zach. Polski IP: 62.233.250.* 02.08.06, 15:37 typu Złotoryji. Twój głos, Łodzianinie, jest jednym z rozsądniejszych w tej bardzo chamskiej dyskusji. Nie rozumiem, o co chodzi. Przecież drogi w zachodniej Polsce ( autostrady A2 czy A4)nie są budowane ze środków Poznania czy Wrocławia, tylko państwowych i unijnych. Dlaczego więc państwo nie mialoby przeznaczyc pieniedzy również na rozwój wschodniej części kraju? Dlaczego Poznaniacy tak strasznie się wściekają ( bo to oni głównie uderzaja w ten skrajnie agresywny ton)? I tak są uprzywilejowani z racji bliskosci zachodniej granicy. A przecież na wschodzie tez mieszkają ludzie, też chcą pracować. Kto tam zainwestuje, jeżlei nie da się dojechać? Poznaniacy sa dumni ze swojego PKB? Większośc dużych firm, które są u nich zlokalizowane, to firmy zachodnie ( wystarczy pokręcić się po okolicach Poznania, po Tarnowie Podgórnym). Niemcy tam zainwestowali, bo mają blisko , a w perspektywie dobry dojazd. Zasługa w tym przeciętnego Poznaniaka raczej nikła. Poraża mnie taka głupia wściekłość. I niesparwiedliwość, bo znam wschodnią Polske dosc dobrze i wiem, że najczęściej wygląda o niebo lepiej od zachodniej ( nawet, jezlei nie jest bogato, to znacznie zradziej widzi sie tak obdrapane domy, jakie w zachodniej Polsce są niemal normą). Odpowiedz Link Zgłoś
comrade Jakie 60 mld euro?? 02.08.06, 10:50 Przeciez z tej mapki wynika ze to bedzie ok 15 mld euro... Moze to mialo byc 60 mld złotych, ale dziennikarz w kilku miejsacch artykułu pisze 60 mld EURO... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lach Re: Rząd stawia na wschód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 12:07 troche opanowania panowie przeciesz takie podlaskie dostaja w sumie bardzo mało a tu tez róznie bywa zwykorzystaniem funduszy ale ja nie o tym wszystkie puste tereny na wschód od białegostoku maja być zalesione miedzy innymi dlatego by wielkopolskie fabryki mebli miały materiał do produkcji a wieszcie mi wiem co mówie widze poznańskie rejestracje samochodów ktore wyworzą z podlaskiego drzewo a drogi też musimy wam zrobic bo tu ich prawie nie ma.Pozostałą część dopłat zmarnujują białostoccy komuniści na tzw. kulture i szkolnictwo- głupota,najwięcej putych szkół jest w podlaskim w co drugiej wsi wybudowana przed 16 laty oczywiście pusta.Ciekawy jestem co będzie jak wybuchnie pożar bo tu co min.40 km.jest jakakolwiek straż.Podlaski chwali sie najwiekszym przemysłem mleczarskim które oczywiście jest w byłym łomżyńskim.Obawy o złe wykorzystanie dopłat są jak najbardziej słuszne ta granda białostockich kolesi zmarnuje raszte kasy taraz chitem jest remont domów kultury,które są otwierane może 20 razy w roku a zamyka sie lokalne wysypiska a śmiecie wozi się do lasu- pozdrawia podlasianin Odpowiedz Link Zgłoś