Dodaj do ulubionych

Rząd stawia na wschód

01.08.06, 21:14
I bardzo dobrze, że stawia na wschód regiony od zawsze zaniedbywane !
Obserwuj wątek
    • Gość: Misiek Taaa... Grunwald przyciagnie zagranicznych turysto IP: 193.0.122.* 01.08.06, 21:41

... chyba niezle tego goscia po...alo ... Upaly ...
      • Gość: M Re: Taaa... Grunwald przyciagnie zagranicznych tu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 21:51
        Bardzo dobrze, pierwszy raz od 1937 roku, brawo PiS!
        • Gość: ala Dali kase tam gdzie sa ich wyborcy. Powinni jeszcz IP: *.fbx.proxad.net 02.08.06, 19:20
          Dali kase tam gdzie sa ich wyborcy. Powinni jeszcze troche wyslac prostakom z
          cjcagowskiego jackowa, bo tez na nich glosowali
    • Gość: M Re: Rząd stawia na wschód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 21:53
      A że zachodniopomorskie dostanie 508 euro na mieszkanca to "obiektywny"
      redaktor zapomniał napisać? To tak samo jak powtarzane do znudzenia hasło o 10
      najbiedniejszych regionach UE, wsrod ktorych znajduje sie 6 polskich (w tym
      województwo opolskie), ale zawsze mówi się tylko o 5. Żenujący jest poziom
      dziennikarstwa w tym kraju.
    • Gość: Heraldek Rząd zostanie na ta Sciane Wschodnia wykopany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 00:40
      .....niech to male g.... na kaczych nozkach
      wiecej nie przekracza linii Wisly po zachodniej stronie....
    • olias a ja na Tomka Banana 02.08.06, 07:07
      informacje dla dziennikarza Pana Macieja Kuźmicza
      1. wcale nas nie cieszy ten podział, możecie podzielić równo, ale pozwólcie nam
      TERAZ zbudować A4 do autostrady ukraińskiej i S19 (pónoc - południe, odnoga Via
      Baltica (Białystok-Lublin-Rzeszów-Słowacja). Teraz! a nie w bliżej
      nieokreślonym terminie.
      2. proszę nie uzywać wyrażenia "ściana wschodnia" - jest Pan już tak
      zmanierowany że nawet nie odczuwa Pan wzgardliwości tego określenia? Proszę
      używać wyrażenia brama wschodnia, w zamian wstrzymam się z przekazaniem
      informacji co myslę o "warszawce". OK?
      3. Fajnie by było gdyby pieniądze do budżetu gmin trafiały na zasadzie - w
      gminie wyprodukowano - w gminie zostaje. Teraz jest tak że forsa, wytworzona ?
      na prowincji" idzie do warszawy, bo tam jest siedziba zarządów.
      Dlatego "najbogatsza" gmina w Polsce ma forsę choć nic nie wytwarza (no, kilka
      Ursusów robi)
      • Gość: aaa Re: a ja na Tomka Banana IP: *.202-78-194.adsl-fix.skynet.be 02.08.06, 12:06
        podpisuję się, jedna tylko uwaga Banan to był Tolek a nie Tomek:)
        • pako19 Oby nie zmarnowano tych pieniędzy.... 02.08.06, 12:24
        • olias fakt 02.08.06, 14:53
          dzięki za korektę
          reszta bez zmian
    • olias kłamstewko 02.08.06, 07:14
      mazowieckie, śląskie, dolnośląskie i poznańskie dostaje więcej EUR niż każde z
      wymienionych województw wschodnich. Dopiero w przeliczeniu na mieszkańca brama
      wschodnia ma parę centów więcej. A więc NA INWESTYCJE dostają wiecej
      najbogatsze województwa. Tyle co do prawdy głoszonej w środkach masowego
      razenia.
      Qrwa nadal będziemy czekać na drogi a przepaść między warszawką a nami rośnie
      bez naszej winy.
      • Gość: pyra III Re: kłamstewko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 08:26
        Nie dostają tylko same sobie wypracują, własnymi głowami i rękami. A wy nieroby
        z Polski B czyli ściany wschodniej weźcie się w końcu do roboty i nie
        wyciągajcie od nas kasy!!! Więcej jej nie dostaniecie. A to co dostaliście
        teraz i tak zmarnujecie. Wybetonujecie rzeki albo zniszczycie kolejna doline
        rzeczną typu Rospuda!!!

Poznanskie zawsze na was płaciło a przed II wojną wasi dziadkowie służbę
        wojskową odbywali w Poznaniu żeby zobaczyć jak wygląda cywilizacja!!!
        • Gość: ex-rzeszowianin Ich nic juz nie zmieni. IP: *.fbx.proxad.net 02.08.06, 08:57
          A jak nie dostana wystarczajaco to jakis pogromik zrobia na przyklad. Polsza C i
          D ma we krwi "dostawanie" darmo nie swojego. Zodow okrasc juz sie nie da to
          teraz wyciagnijmy rozdygotane z zapijaczenia lapska po dobro wspolne, ktorego i
          tak nie przetrawimy. Jezeli ktos watpi w szczerosc mojego postu, proponuje
          przejazdzke po miasteczkach lubelskiego czy tez znalezienie toalety na Mazurach.
          • Gość: gama Re: Ich nic juz nie zmieni. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:05
            ... wszyscy piją i wyciagają łapska, oto region w Polsce w którym 100%
            społeczności lezy na trawie i czeka na manne z niebia, chłopie puknij się
            zdrowo w czoło !
            • Gość: witus Nie masz co cwoku pisac , nie pisz IP: *.fbx.proxad.net 02.08.06, 09:16
              Ale rozumie ze ty wlasnie bronisz swojego zadupia, wiec wybaczam.
              • Gość: M Re: Nie masz co cwoku pisac , nie pisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:18
                Smieciu, piszac ze 100% ludzi tam nie pracuje obrazasz wielu członków mojej
                rodziny którzy harują tu po 12 godzin na dobę w Rzeszowie, jakbym cię dopadł,
                obiłbym ci mordę głupi skur.wielu.
                • Gość: gama Re: Nie masz co cwoku pisac , nie pisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:20
                  czytaj uważniej
                  • Gość: M Re: Nie masz co cwoku pisac , nie pisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:22
                    To nie do ciebie, tylko tego palanta. Tak wynika z jego posta.
                    • Gość: Lucusia Re: Nie masz co cwoku pisac , nie pisz IP: 212.244.186.* 02.08.06, 15:41
                      Ja jestem z Małopolski - która jak by nie liczyć dostała najmniej, jednak musze się niezgodzić z tym potępianiem lubelskiego czy innych regionów we wschodniej Polsce. Wsie tam sa naprawdę biedne, ale płoty stoją prosto, domki jako tako oporządzone, wymalowane, ogrody zadbane. Absolutnie nie da sie tego powiedziec o Mazowszu. To najbogatsze województwo wygląda jakby z innej planety - pałace i rudery. Naprawde rzucająco w oczy mniej jest zadbanych posesji (być może te zadbane otoczone są wysokim murem i ich nie widać). Nie wynika to z biedy tylko właśnie gnuśności - szara buda, poutykana szopami z blachy i dykty, a obok nowiutki Landrover. Tego nie ma gdzie indziej w Polsce.
                      • Gość: M Re: Nie masz co cwoku pisac , nie pisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 16:25
                        Ostatnio jechałem trasą Rzeszów-Krasiczyn o większości domów mimo niezłego
                        statusu materialnego mogę tylko pomarzyć. Jesli te 300-400 metrowe chaty to
                        jako-takie domy (w Małopolsce też pełno takich) to nie wiem co widziałaś :)
                • Gość: witus Przyklad prawdziwego rzeszowianina IP: *.fbx.proxad.net 02.08.06, 09:24
                  Widzisz, obic to sobie mozesz zone. Rozumieze te azjatyckie obyczaje tam panuja
                  i maja sie w najlepsze ale do Europy to wasz region dotrze dopiero po
                  niemieckiej aneksji, czyli niepredko. Juz na ucywilizowanie wieksza szanse maja
                  owe Mazury, wystarczy by prawowici wlasciciele wrocili.
                  • Gość: Rz Re: Przyklad prawdziwego rzeszowianina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:29
                    Haha to juz wiem skad jesteś po głupim pisaniu. Nie jestem zapatrzony w Niemcow
                    jak ty, oni już wiele razy pokazywali co znaczy "cywilizacja" w ich wydaniu. W
                    sumie nie wiem po co to tłumaczę takiemu tępakowi, ale powiem. Elektryczność
                    jest, internet jest (nawet darmowy Wi-Fi na całe miasto czego twój super
                    rozwinięty Poznań nie ma - www.resman.pl), wszystkie inne dogodności są.
                    Przestępczość tu najniższa w Polsce, wyniki egzaminów maturalnych jedne z
                    najlepszych, średnia długość życia najwyższa po Małopolsce, średnia
                    powierzchnia mieszkaniowa druga w kraju. Wieksza tu cywilizacja niż w
                    zapijaczonych PGRach pod Koszalinem gdzie mieszka w jednym domu 20 osób,
                    zapijaczonych nierobów. Byłem tam niedawno i widzialem kupowanie na kreskę i
                    chlanie na każdym kroku.
                    • Gość: M Re: Przyklad prawdziwego rzeszowianina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:31
                      Według policyjnych statystyk, najwięcej zabójstw, pobić i gwałtów jest w
                      Katowicach, Warszawie, Krakowie i Wrocławiu. Tam to dopiero są azjatyckie
                      obyczaje jak widać. Rzeszów ma najniższą przestępczość spośród miast
                      wojewódzkich, łącznie więcej przestępstw popełnia się nawet w 120-tysięcznym
                      Opolu.
                    • Gość: witus Skad jestem? IP: *.fbx.proxad.net 02.08.06, 09:32
                      Czego sie dowiem?
                    • olias Re: Przyklad prawdziwego rzeszowianina 02.08.06, 15:05
                      są gdzieś na Podkarpaciu wsie popeegerowskie? Jakoś nic mi się nie nasuwa, zna
                      ktoś może?
                      • Gość: aga Re: Przyklad prawdziwego rzeszowianina IP: 62.233.250.* 02.08.06, 15:18
                        Zdazają sie, w Bieszczadach. Poza tym to chyba raczej jest ich niewiele.
                    • Gość: kliks Re: Przyklad prawdziwego rzeszowianina IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 19:56
                      "wyniki egzaminów maturalnych jedne z najlepszych" a wiesz dlaczego tak jest bo
                      w innych miastach maturkę zdawali nawet wieśniaki a u ciebie na zadupiu takie
                      same wieśniaki nie ida nawet do gimnazjum bo po co się mają uczyć jak od tego
                      rozboli ich tylko głowa
                      • Gość: M Re: Przyklad prawdziwego rzeszowianina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:03
                        Ty glupi poznaniaku, to właśnie u nas najwięcej osób podeszło do matury a to że
                        mieliśmy 8 miejsce w kraju dupku to wina tego że mamy relatywnie więcej
                        techników. Typowy głupi poznaniak ktory nie moze pojac ze w czyms jest gorszy.
                        Sam mieszkasz na zadupiu zawistny polaczku.
                        • Gość: kliks POZNANIAK Re: Przyklad prawdziwego rzeszowianina IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 20:04
                          jesteś dziw.ka rozumiesz szmato.
                          • Gość: M Re: Przyklad prawdziwego rzeszowianina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:06
                            A ty poznanski smiec i zamknij pizde skur-wysynu
                            • Gość: kliks POZNANIAK Re: Przyklad prawdziwego rzeszowianina IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 20:08
                              nie wiem jak ty ale JA MAM CH..A cioto ruska , kij ci w oko ku.. zydzie pie..ny
                              • Gość: M Re: Przyklad prawdziwego rzeszowianina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:10
                                Masz malego ch..a i zadna laska by cie nie chciala ty psie synu kur.wy ktora
                                zalowala na aborcje hahahaha. Leje na ciebie.
                                • Gość: kliks POZNANIAK Re: Przyklad prawdziwego rzeszowianina IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 20:14
                                  ojj musieli cię starzy nieźle lać po tej głowie, a może kiedyś ześ wypoadł z
                                  ciągnika na te wasze dziurawe drogi ..y ku.. sku..synu dziwko pierolona
                                  ch.. ci w oko szmato takiego smiecia jak ty to nie widziałem i nie słyszałem
                                  jeszcze w mym życiu i mam szczere checi aby tak pozostało
                                  • Gość: M Re: Przyklad prawdziwego rzeszowianina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:15
                                    Może się pochwal jakie znasz języki, ty "europejczyku". Czekam. A może nie
                                    chciało ci się uczyć albo byłeś za tępy, jak reszta poznaniaków co tak chu.jowo
                                    zdają egzamin maturalny LOL.
                                    • Gość: kliks POZNANIAK Re: Przyklad prawdziwego rzeszowianina IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 20:19
                                      TEPY TO BYł CH.. KTóRY CIę ROBIł. angielski niemiecki francuski
                                      • Gość: M Re: Przyklad prawdziwego rzeszowianina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:21
                                        A co powiesz po francusku? Hehe czekam. Smieciu z kompleksem malego chu.ja
              • Gość: gama Re: Nie masz co cwoku pisac , nie pisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:19
                nie masz mi nic do wybaczenia
              • koczisss Re: Nie masz co cwoku pisac , nie pisz 02.08.06, 09:36
                >Ale rozumie

No, wyrażenie typowego mieszczucha.
                Smiać mi się chce!
        • Gość: Rzeszow Re: kłamstewko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:00
          A ty sie skur.wysynu z Polski Z czyli Poznania przejedz smieciu do Rzeszowa i
          zobacz jak tam ludzie pracuja, psie poznanski!
          • Gość: ex rzeszowianin Byle w rzeszowie na targu samochodowym IP: *.fbx.proxad.net 02.08.06, 09:20
            tam gdzie psy lokalne smiecie sprzedaja, bardzo ladne miejsce. Ponadto w
            Rzeszowie uczelnie "ksztalcaca" informatykow i takiego debilka jak ty.
            Gratulowac polszo C.
            • Gość: M Re: Byle w rzeszowie na targu samochodowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:21
              A ty smieciu gdzie wypaliłes z Polski, ty gnoju z Polski Z. W szczecinie w
              samym centrum psy w kartonach sprzedaja a na śląsku pełno żebraków w
              familokach - to Polska D a ty jestes skur.wysynem ktory nie zasluguje na miano
              człowieka, emigrancie na zmywaku. Wyzywaja cie od glupich polaczkow.
              • Gość: witus No skoro tak rozmawiamy... IP: *.fbx.proxad.net 02.08.06, 09:29
                Zycze ci serdecznie bys dostal nietypowa gliome z, optymalnie, przezutami do
                kosci. Powinienes jednak docenic ze zycze ci gliomy-szybkie choc skuteczne,
                plugawy potomku szmalcownika. Uznaje rozmowe za zakonczona bo z łajnem rozmawiac
                nie zwyklem.
                • Gość: M Re: No skoro tak rozmawiamy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:33
                  I nawzajem gó..any Polaczku z kompleksami i pełen nienawiści. Wracaj do swego
                  osranego życia.
                  • Gość: pyra III Re: No skoro tak rozmawiamy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 10:41
                    najlepiej byłoby jakbyście się odłączyli od nas (zachodniej Polski) i dali nam
                    spokój!!! Wtedy moglibyście pokazc na co was stać!!! I nie wciskaj mi tu kitu,
                    że to Podkarpacie jest lokomotywą która ciągnie Polskę!!! PKB wypracowuje się w
                    Warszawie, Poznaniu, Krakowie, Katowicach, Wrocławiu i Gdańsku!!!

Poznaniaki, Pomorzanie i Ślązaki - zbudujmy wspólne państwo, bez tych
                    bezczelnych żebraków i nierobów ze Wschodu!!!
                    • Gość: W Re: No skoro tak rozmawiamy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 10:47
                      No Warszawa to faktycznie zachodnia Polska, a co powiecie o Koszalinie,
                      Gorzowie, Zielonej Górze, Kaliszu tam PKB na mieszkanca jest porównywalne z
                      Olsztynem czy Lublinem. A poza tym do kogo macie pretensje - po cholere
                      przyłączaliście się do nas, Piłsudski was nie chciał i miał rację! Materialiści
                      i megalomani z zaboru pruskiego.
                      • Gość: pyra III Re: No skoro tak rozmawiamy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 10:58
                        Warszawka to azjatyckie miasto na stepie... A wiesz dlaczego Gorzów, Zielona
                        Góra, Koszalin to teraz lekki syf. Mieszkają tam przeciez zabugole i ich
                        potomkowie!!! A Kalisz to dawna Kongresówa. I wszystko jasne...

Piłsudskiego też u nas nich nie chce. Nie ma w poznaniu pomnika i mieć nie
                        będzie. Ulice co prawda ma ale na zadupiu, a nie w centrum!!!

A poza tym to wy przyłączaliście się do nas a nie my do was!!! To w Poznaniu,
                        Gnieźnie, Gieczu, Lądzie, Kruszwicy zaczęła się Polska!!! Nie w Lublinie,
                        Rzeszowie czy Białymstoku....
                        • Gość: M Re: No skoro tak rozmawiamy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 11:04
                          Gosciu, chcesz zeby cie szanowano a sam nie szanujesz innych. To żałosne. Żal
                          mi takich ludzi którzy nie mają do kogoś szacunku przez szerokość geograficzną.
                        • Gość: p26 Re: No skoro tak rozmawiamy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 14:54
                          Jak by to ująć.
                          Poznań to faktycznie najfajniejsza wioska po tej stronie wisły. Ale
                          podziękować możemy za to tylko Niemcom.
                        • Gość: Radomer Ha, ha, ha. Dobre! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 15:06
                          Gość portalu: pyra III napisał(a):

> Warszawka to azjatyckie miasto na stepie... A wiesz dlaczego Gorzów, Zielona
                          > Góra, Koszalin to teraz lekki syf. Mieszkają tam przeciez zabugole i ich
                          > potomkowie!!! A Kalisz to dawna Kongresówa. I wszystko jasne...
                          >
                          > Piłsudskiego też u nas nich nie chce. Nie ma w poznaniu pomnika i mieć nie
                          > będzie. Ulice co prawda ma ale na zadupiu, a nie w centrum!!!
                          >
                          > A poza tym to wy przyłączaliście się do nas a nie my do was!!! To w Poznaniu,
                          > Gnieźnie, Gieczu, Lądzie, Kruszwicy zaczęła się Polska!!! Nie w Lublinie,
                          > Rzeszowie czy Białymstoku....

Aleś pyra głupia. Ha, ha, ha.
                          • Gość: kliks Re: Ha, ha, ha. Dobre! IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 20:06
                            twoja stara
                            • Gość: A Re: Ha, ha, ha. Dobre! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:07
                              Haha - to jest kulturalny poznaniak-europejczyk buhaahha co za wiesniak :D
                              • Gość: kliks POZNANIAK Re: Ha, ha, ha. Dobre! IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 20:09
                                poprosu zniżam się do poziomu tych osłów z POLSKI X bo tylko tak mnie i moich
                                ziomków zrozumieci. Przykro mi ale taka jest prawda
                                • Gość: M Re: Ha, ha, ha. Dobre! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:11
                                  Poznan to nadal biedota w porównaniu do każdego innego kraju UE wiec sami sie
                                  wezcie do roboty a nie zachowujcie sie jakbyscie byli najlepsi na swiecie.
                                  Pilsudski mial racje ze nie chcial was przylaczyc wy pruskie smiecie. Tylko
                                  kasa sie dla was liczy i nic innego.
                                  • Gość: kliks POZNANIAK Re: Ha, ha, ha. Dobre! IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 20:17
                                    masz rację poznań jest biedny w porównaniu do każdego państawa UE tylko co za
                                    debili porównuje miasto z państwem no pytam się co za debili do na pewno nie
                                    zade poznaniak. Choć z drugiej strony wolę być biednym w porównaniu z
                                    mieszkańcami UE niż tak jak ty być biednym w porównaniu z mieszkańcami TRZECIEGO
                                    SWIATA bo dla NICH to wy byscie byli 4 światem
                                    • Gość: M Re: Ha, ha, ha. Dobre! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:20
                                      Ty debilu, widziałes kiedyś prawdziwy trzeci świat śmieciu? Szkoda że tam się
                                      nie urodziłeś. Podkarpacie ma raptem 20% niższe PKB od Wielkopolski, a kraje
                                      trzeciego świata nawet 10 razy niższe. Zdyskwalifikowałes sie jako rozmowca
                                      zreszta sam nie wiem czemu w ogóle rozmawiam z zaściankowym umysłowym inwalidą.
                                      • Gość: kliks POZNANIAK Re: Ha, ha, ha. Dobre! IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 20:25
                                        no widzisz jak ktoś ci powie prawdę to odrazu sie obrazasz tylko do mamusi weź
                                        nie leć zara masz rację nie prowadźmy już polemiki ponieważ na takiego kiepa jak
                                        ty który liczy tylko na pomoc innych szkoda mi mojej klawierki
                                        • Gość: M Re: Ha, ha, ha. Dobre! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:27
                                          Nigdy nikt mi nie pomagał ani od nikogo nie wyciągałem kasy a mimo swego
                                          młodego wieku sam pracuję na utrzymanie i studia dupku.
                                          • Gość: kliks POZNANIAK Re: Ha, ha, ha. Dobre! IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 20:30
                                            o na zaocznych jesteśmy co ośle na dzienne bylo za cięzko i to peno jeszcze na
                                            łopatologię no nic zdaza sie ja nie musze pracowac na studia bo na Polibudzie
                                            dziennej się nie połaci ośle w dupę bity
                                            • Gość: M Re: Ha, ha, ha. Dobre! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:30
                                              Jestem na dziennych smieciu a ty co skonczyles?
                                              • Gość: M Re: Ha, ha, ha. Dobre! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:31
                                                Moglbym sie dostac na ten uniwerek w posen bo poznaniacy to debile i słabo
                                                zdaja mature :D ale nie chciałem znosic widoku zarozumiałych debili ktorzy
                                                mysla ze sa pepkiem swiata a tak naprawdę klepią biedę.
                                              • Gość: kliks POZNANIAK Re: Ha, ha, ha. Dobre! IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 20:31
                                                i jeszcze za nie płacisz to tylko prywatne ku..
                                                • Gość: M Re: Ha, ha, ha. Dobre! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:32
                                                  Zaloz dres i idz na ten zapyziały rynek, może w poznaniu panienki lecą na
                                                  takich jak ty, ale jedno przyznam że naprawdę nieźle obciągają, przy czym mysle
                                                  ze macie strasznie małe kutasy, bo z reguly byly zachwycone gdy zaczynaly sie
                                                  ze mna zabawiac :D
                                                  • Gość: kliks POZNANIAK Re: Ha, ha, ha. Dobre! IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 20:34
                                                    nie nosze dresów a odiągać to ci mogła tylko krowa w oborze
                                                  • Gość: M Re: Ha, ha, ha. Dobre! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:34
                                                    Obciagalo mi kilka poznanskich dziwek hahaha widac ze nie umiecie swoich
                                                    panienek zaspokoic. Hodowla bydła jest najwieksza w poznanskim i to tam
                                                    najbardziej smierdzi gownem :) Nie bez powodu.
                                        • Gość: M Re: Ha, ha, ha. Dobre! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:29
                                          Poza tym ciekawy jestem czy ktos zdrowy umysłowo i mający podstawową wiedzę
                                          ekonomiczną zgodziłby się z teorią że kraje gdzie panuje głód i choroby są
                                          bogatsze niż Lublin czy Białystok. Tylko chory człowiek może tak powiedziec.
                                          Zastanow sie nad sobą gościu. Te wszystkie nowe domy, samochody ktore jezdza po
                                          Warszawie, Lublinie, Rzeszowie to wypracowane czy wyzebrane od "bogatych"
                                          poznaniaków. Naprawdę w tym poznaniu mieszkaja kretyni z klapkami na oczach,
                                          większość Polaków tak mówi i widzę że mają rację.
                    • koczisss Re: No skoro tak rozmawiamy... 02.08.06, 10:48
                      Jesteś głupi, aż przykro czytać!
                      • Gość: M Re: No skoro tak rozmawiamy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 10:52
                        Hehe, poznaniak czego wymagasz.
                        • Gość: pyra III Re: No skoro tak rozmawiamy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 11:00
                          To znowu ty?? Myślałem, że zaszyłeś się gdzieś w swojej lepiance na bagnach...
                          • Gość: M Re: No skoro tak rozmawiamy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 11:05
                            Chciałbyś tak mieszkać jak ja ograniczony przyglupie, może się pochwalisz
                            powierzchnią swojego domu :)
                            • Gość: pyra III Re: No skoro tak rozmawiamy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 11:11
                              Przyznaj się lepiej w końcu gdzie mieszkasz?
                            • Gość: kliks Re: No skoro tak rozmawiamy... IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 20:11
                              100 m2 w bloku i kolejne 100 w budowie a nie 2m2 na trzy RODZINY
                              • Gość: M Re: No skoro tak rozmawiamy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:13
                                Nie robi to na mnie wrazenia, mam wiekszy metraz :D
                                • Gość: M Re: No skoro tak rozmawiamy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:14
                                  Kup sobie neoplusa a nie ten icpnet bo siec ci sie zawiesi i jak wtedy bedziesz
                                  obrazal ludzi. Prosto w twarz przeciez nie powiesz.
                                  • Gość: kliks POZNANIAK Re: No skoro tak rozmawiamy... IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 20:20
                                    oj tu byś się lekko ździwił
                                    • Gość: M Re: No skoro tak rozmawiamy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:21
                                      I dostalbys w morde i tu by sie skonczyla twoja zarozumialosc.
                                      • Gość: kliks POZNANIAK Re: No skoro tak rozmawiamy... IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 20:28
                                        od ciebie jakoś kibole Legi czy pogoni na ustawkach mi nie dali w morde a jakiś
                                        wsór z widłami miał by mi dać koleś weź idz się lecz na nogi bo na głowe juz za
                                        późno a jak ci jeszcze je z dupy wyrwę to już ci nawet lekarz nic nie poradzi
                                        • Gość: M Re: No skoro tak rozmawiamy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:30
                                          To sie ustaw gnoju i zobaczymy jaki wrocisz do tego "wielkiego" mieszkania ;D
          • Gość: pyra III Re: kłamstewko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 10:48
            Sam jesteś psem!!! To wy byliście posłuszni Cysarzowi Franzowi a nie my!!! My
            walczylismy z Bismarkiem i Prusakami, a wy? Kto wygrał jedynie zwycięskie w
            historii Polski powstanie? Więcej pokory chamy!!!
            • koczisss Re: kłamstewko 02.08.06, 11:34
              Cham od chamów wyzywa, a to dobre:)
            • Gość: gama Re: kłamstewko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 13:40
              ... brałeś z kimś udział w jakimś powstaniu ? To ty sędziwy staryszek już
              jesteś i żyć chyba już nie powinieneś.
            • Gość: p26 Re: kłamstewko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 14:56
              To dlatego że Niemcy uciekli hehe
          • Gość: kliks POZNANIAK Re: kłamstewko IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 20:02
            tej koleś ja rozumiem miałeś trudne dzieciństwo zabawki betonowe przywiercone
            do podłogi, tata cię molestował mama mówiła do ciebie "skur.wysynu z Polski Z",
            "psie". Ale to nie powód aby obrazać innych pracowitych ludzi którzy doszli do
            czegoś sami a nie to co ty i twoje ziomy z wiochy którzy czekacie tylko na pomoc
            od Kraju i UE. Zróbcie coś sami a dopiero potem się mozecie pokazywać w tym
            kraju już bardzej cenię warszawę i jej mieszkańców niż was śMIECIU
            • Gość: M Re: kłamstewko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:06
              A wy smieciu nie bierzecie kasy z UE? Ciekawe czemu tak was wku..lo ze tym
              razem dostaniecie jej mniej :) Gowno macie, PKB wyzsze o 20% i na poziomie
              niecałych 50% średniej UE haha bogacze. Ta twoja pracowitosc to wielkopolski
              mit ktorym sie karmicie a przy tym sam obrazasz.
            • Gość: A Re: kłamstewko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:09
              Jakby wam sku..e-lu rzad nie dopłacał do autostrady i inwestycji to gowno
              byscie mieli a wasze obdarte chaty wygladalyby jeszcze gorzej, tak niby u was
              czysto a w poznaniu trudno dupe na lawce posadzic zeby spodni nie pobrudzic.
              Prowincjonalny poniemiecki shit.
        • olias Re: kłamstewko 02.08.06, 14:59
          raz, że jak znam życie to ty nic do tej pory nie zrobiłeą - ani dla siebie, ani
          dla otoczenia.
          dwa - my tu na podkarpaciu NIE BETONUJEMY rzek. Co za głupi pomysł.
          • Gość: ziom Re: kłamstewko IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 20:33
            bo już to dawno zrobili
        • olias Re: kłamstewko 02.08.06, 15:01
          dostają! bogatsze województwa NADAL DOSTAJĄ więcej. tak to przynajmniej
          wychodzi matematyki. DOSTAJĄ.
        • vipunia Re: kłamstewko 02.08.06, 20:14
          bez obrazania, ok?

Robisz czarny PR Poznaniakom i innym, którym zależy na tym regionie.
          Nie życzę sobie czegoś takiego...
          • Gość: M Re: kłamstewko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 20:17
            To wy jestescie specjalistami od obrażania bez powodu wszystkich którzy nie są
            z Poznania. Tak naprawdę jesteście bandą szarych, smutnych dupków dla których
            liczy się głównie kasa a nawet tego nie macie za duzo.
    • olias Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 07:18
      taa. a równocześnie informuje że bogaci dostaną specjalną rekompensatę.
      Zas A4 do Rzeszowa dojdzie w 2013 r. Dalej - nikt nie wie.
      S19 - kiedyś tam.
      Dostaniemy kilka EUR/mieszkańca więcej. A oni będą nadal mieć inwestycje. Bo
      jakie mamy mieć inwestycje jeśli są blokowane drogi dojazdowe do nas?
      • sunchild Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 09:38
        A4 do Rzeszowa ma dojść do 2013 roku, taki jest oficjalny plan rządowy. Co nie
        oznacza ze może dojść wcześniej jeśli politycy będą lobbować.
    • Gość: scholastyka_11 Re: Rząd stawia na wschód IP: *.gazoprojekt.com.pl 02.08.06, 07:48
      NIech się czieszą, zobaczymy jakie będzie wykorzystanie tych funduszy. Wydaje
      się, że biedniejsze regiony nie będą w stanie zainwestować takiej kasy.
      • koczisss Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 09:40
        Tylko tak się składa, że np. w podlaskiem jest jedno z największych
        wykorzystanie funduszy unijnych, a z niektórych progranmów nawet kaski brakuje i
        projekty nie mogą być współfinansowane. Nie ma problemu ze środkami własnymi.
        • sunchild Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 09:45
          Masz rację, nawet GW pisała o tym, tylko dziwne że teraz zapomniała. W ubiegłym
          roku Podlasie wykorzystalo 25% środków a Śląsk 4% - najmniej w kraju.
          • koczisss Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 09:48
            Otóż to, nie potrafią wykorzystać i płaczą, że tacy pokrzywdzeni. To jest po
            prostu zawiść i nic więcej.
            • sunchild Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 09:50
              Typowa polska zawiść, polacy sami siebie nawzajem nie szanują, a potem pytają
              czemu w innych krajach nie są szanowani. Szlag niektórych trafia że dostaną
              mniej kosztem Podkarpacia czy Podlasia.
              • koczisss Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 09:55
                A nie widzą tego, że te regiony były traktowane zarówno za komuny po macoszemu,
                a i po 89 roku również.

Ostatnio przydażyło się coś takiego w Białymstoku, że były przeznaczone
                pieniądze na modernizację jednej z ulic, po której odbywa się ruch tranzytowy do
                przejścia granicznego w Bobrownikach.
                Wszystko było już zaklepane, tylko trzeba było wyłonić wykonawce. A co się
                okazłało, otóż kaska została przesunięta na metro w STOLYCY. Czasem człowieka
                krew zalewa.
                A później taki jeden z drugim krawaciaz jeszcze ma czelność pisać, że to my ich
                okradamy!
    • azotki01 Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 07:49
      Lepsze lotnisko w Szymanach to wiecej tajnych lotow CIA :-)))
    • cracy ot Polska.... 02.08.06, 07:52
      .....już widze jak o te pieniadze bedzie toczyć sie walka pomiedzy nawiedzonymi
      z LPR + PiS + Samoobrona, a pozostalymi..... a w rezultacie pewnie polowa
      przepadnie....
    • Gość: nobo to nie tak z tym podzialem IP: *.hsd1.pa.comcast.net 02.08.06, 07:57
      wedlug tej metody podzialu (na glowe) moze sie zdarzyc tak, ze wojewodztwa
      zachodnie majac wieksze zaludnienie, dostana wiecej pieniedzy niz wojewodztwa
      wschodnie, mniej zaludnione.
      Druga sprawa, to wspomniane przez kogos plany wydania pieniedzy w ogolnie mowiac
      turystyke. Moim zdaniem wojewodztwa wschodnie powinny przeznaczyc wieksza czes
      pieniedzy w infrastrukture a nie jakies tam multimedialne muzeum, ktorym
      niestety obcokrajowcy nie beda zainteresowani. Nic co do tej pory nie ma swojego
      muzeum, nie jest warte takich nakladow, zwlaszcza, ze jedynymi w dodatku
      niedochodowymi zwiedzajacymi beda wycieczki szkolne. Infrastruktura powinna byc
      priorytetem rzadzacych na kazdym szczeblu. Brak drog itp odstrasza obcokrajowcow.
      • Gość: A Re: to nie tak z tym podzialem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:04
        Podlaskie - 1.2 mln, lubelskie - 2.3 mln, podkarpackie - 2.1 mln, na zachodzie -
        zach-pomorskie - 1.5 mln, lubuskie 1.0 mln, dolnośląskie - 2.3 mln
      • koczisss Re: to nie tak z tym podzialem 02.08.06, 09:43
        Brak dróg, to zasługa rządzących w stolycy.
        Dlaczego nie są priorytetowe drogi na wschodzie?
        Dlaczego S19, S8 mają być zrobione kiedyś tam? O autostradach nie wspominam, bo
        nie ma o czym.
        Bez zainteresowania Warszawy tematem, niestety infrastruktura tu sie nie poprawi.
        • sunchild Re: to nie tak z tym podzialem 02.08.06, 09:46
          S8 Warszawa-Białystok i ok 1/2 tej drogi do Suwałk jest w planie rządowym. Ten
          odcinek ma powstać do roku 2013. Natomiast nie wiem co z odcinkiem Warszawa-
          Wrocław.
          • koczisss Re: to nie tak z tym podzialem 02.08.06, 09:51
            A mamy 2006 rok dopiero. Nie uważasz, że trochę długo musimy czekać?
            Nie bedzie drogi, nie bedzie zainteresowania potencjalnymi inwestycjami.
            A co z S19?
            To już trzeba widzieć jako science fiction.
            Kiedyś tam, może w za dwie dekady?
      • oakpark Re: to nie tak z tym podzialem 02.08.06, 14:05
        Dla Ciebie to normalka bo piszesz ze Stanow.... ale w Polsce sie normalnie nie
        mysli. Te pieniadze trafia do wschodnich wojewodztw na przejedzenie a z
        projektow wyjda nici. Taka mentalnosc - i to raczej partyjniakow z tamtejszego
        PiS-u a nie ludzi. Bylaby szansa, ze znacznie lepiej wyksztalceni mlodzi
        stamtad cos zmienia.... tyle, ze oni wyjezdzaja z Polski.... eheu!
    • Gość: Grze Marnowanie szansy IP: 193.158.98.* 02.08.06, 08:01
      Bez sensu.Zamiast wspierac rozwoj wielkich aglomeracji takich jak Warszawa,
      Wrocla,Krakow, Katowice czy Gdansk to beda budowac filharmonie w
      Bialymstoku.Tylko kto tam bedzie chodzil do tej filharmonii. Przeciez w
      wielkich miastach, rozwinietych tworzy sie nowe miejsca prasy i kapital.
      • ph29 Re: Marnowanie szansy 02.08.06, 08:13
        Bez sensu. Zamiast wspierać rozwój wielkich aglomeracji jak Londyn, Paryż czy
        Berlin będą budować drogi w Polsce. Przecież w wielkich miastach, rozwiniętych
        tworzy się nowe miejsca pracy i kapitał.

Ty rozumiesz w ogóle ideę funduszu spójności?
        • Gość: Grze Re: Marnowanie szansy IP: 193.158.98.* 02.08.06, 14:02
          Po czesci zgodze sie z Toba. Ale przy naszym zacofaniu infrastrukturalnym, w
          skali calego kraju, sa pewne piorytety. W pierwszej kolejnosci trzeba zbodowac
          obwodnice Warszawy i Wroclawia. Metro dokonczyc w stolicy. Pobudowac obwodnice
          na Slasku.Czyli inwestowac wiecej w te rejony, bo tam potrzeby sa najbardziej
          pilne. Niew mozna kierowac sie zawsze patriotyzmem lokalnym.Pozdrawiam
          • ph29 Re: Marnowanie szansy 02.08.06, 17:49
            > Ale przy naszym zacofaniu infrastrukturalnym, w
            > skali calego kraju, sa pewne piorytety. W pierwszej kolejnosci trzeba zbodowac
            > obwodnice Warszawy i Wroclawia. Metro dokonczyc w stolicy. Pobudowac obwodnice
            > na Slasku.Czyli inwestowac wiecej w te rejony, bo tam potrzeby sa najbardziej
            > pilne.

Wrocław ma autostradę pod nosem. Lublin czy Białystok najbliższe autostrady mają
            pod Łodzią. Między zachodem a wschodem Polski jest przepaść, jeśli idzie o
            infrastrukturę - i właśnie ta przepaść blokuje tak naprawdę szanse rozwojowe
            Podlasia czy Lubelszczyzny.
      • Gość: Rz Re: Marnowanie szansy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:19
        haha ale to wielkie aglomeracje. nie martw sie. w rzeszowie jest filharmonia i
        jakoś chodzą. może mają bardziej otwarte umysly niz ty.
        • Gość: ERyk Re: Marnowanie szansy IP: 193.158.98.* 02.08.06, 14:05
          Rzeszow, buahahahhaa! to tam gdzie diabel mowi dobranoc?
          • Gość: M Re: Marnowanie szansy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 16:28
            Przyjedz i zobacz a nie głupio sie smiejesz nawet go nie znajac.
      • koczisss Re: Marnowanie szansy 02.08.06, 09:44
        Acha, Wawka ma być finansowana, a tu niech tylko lasy zostaną?
        Fajnie!
        • Gość: aron Re: Marnowanie szansy IP: *.pl / *.enterpol.pl 02.08.06, 09:47
          pod Wrocłąwiem czy w Gliwicach są specjalne strefy ekonomiczne gdzie zwalnia
          się firmy z podatków. Ale budżet musi się dopiąć więc urząd skarbowy ściga małe
          firmy na wschodzie kraju - ich jedyna wina to taka że nie działają w strefie
          ekonomicznej.
    • Gość: kaśka Re: Rząd stawia na wschód IP: *.pke.pl 02.08.06, 08:17
      wschód - czyli wiadomo kto !!! Najlepiej być biednym,nie mieć nic z wyjątkiem
      stadka dzieci oczywiście i tylko rządać,rządać i żebrać. Byłam w ub.roku i 3
      lata temu w woj.lubelskim i podlaskim w gospodarstwach agroturystycznych i
      widziałam różnicę po dopłatach z UE, latają z wnioskami o dopłaty wszędzie,
      wyciągają co się da. Prosperują doskonale. My, w mieście,pracując codziennie od
      godzin rannych nawet nie mamy czasu o tym myśleć, to co oni mają już w
      kieszeni. Żyją wolniutko, wśród lasów,stadnin koni, uprawiają te swoje pseudo
      ekologiczne gospodarstwa, na które też wyciągają dotacje z UE i śmieją się z
      naszego trybu życia, naszych wysokich podatków (na nich rolników ).
      Pani na Kaszubach powiedziała mi, że za 1500 zł miesięcznie to nie kiwnęłaby
      palcem. Ale to nam się odbiera dotacje, bo jesteśmy bogatym regionem..Prosze
      państwa nas się po prostu bezczelnie okrada. Kiedy byłam na urlopie, w ciągu
      tygodnia pani z gospodarstwa agroturystycznego zafundowała sobie nową
      leśniczówkę w lesie, molo nad własnym stawem, 2 konie z bryczką nie robia nic,
      bo letników obsługiwało 2 uczniów, z aktórych dostawała też kasę.
      Od tej pory dziękuję za agroturystykę w Polsce, ja nie będę dodatkowo nabijać
      im kasy. To jest żałosne.
      • koczisss Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 09:46
        Ale jesteś ograniczona umysłowo.
        Czy tu są sami rolnicy?
        A co mają powiedzieć mieszkańcy miast i miasteczek?
        Tu też dostają dotacje?
        Zastanów się co piszesz.
        Czy ja nie jestem "okradany" tak jak Ty?
        • sunchild Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 09:48
          Haha najpierw pretensje ze nie umieją ciągnać kasy z UE, a potem jak się
          okazuje że umieją, to wyzwiska od żebrakow. Leczcie się, chory naród...
          • koczisss Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 09:56
            Zawiść, zawiść, po trzykroć zawiść, tzw. polskie piekieło. Smutne to jest,
            niestety:(
      • Gość: p26 Re: Rząd stawia na wschód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 15:02
        Qrwa, ręce opadają. Była baba w jednym gospodarstwie i wyciąga wnioski
        dotyczące kilku województw o powierzchi kilkudziesięciu tysięcy kilometrów.
        To tak jakbym powiedział: Byłem w Warszawie,widziałem 50 najnowyszych
        mercedesów, tam qrwa wszyscy jeżdzą mercedesami!
      • Gość: aga Kaszuby są na wschodzie:-)???? IP: 62.233.250.* 02.08.06, 16:25
        Kaśka, od kiedy to Kaszuby są w Lubelskiem albo POdlaskiem:-)))))? Chyba miesza
        ci się dosłownie wszystko:-)...
        "Najlepiej być biednym,nie mieć nic z wyjątkiem stadka dzieci oczywiście ", ale
        za chwilę: "nawet nie mamy czasu o tym myśleć, to co oni mają już w
        > kieszeni":-)... I wymieniasz nową leśniczówkę, molo, 2 konie z bryczką... To
        jak to w końcu jest, Twoim zdaniem? Ludzie na wschodzie nie mają niczego oprócz
        stadka dzieci, czy są bogaczami nic nie robiącymi;-)?
        Co do Kaszub- to bardzo się ciesze, że tak sie rozwijają. To był naprawdę
        biedny region i bardzo się ciesze, że tak widocznie sie zmienia ( olbrzymie
        róznice są w wygladzie okolic np. Koscierzyny czy Chojnic w stosunku do tego,
        co tam było 10 lat temu). Ale nie jest zaliczany do wschodniej Polski, moja
        droga:-), bo jest od wschodu baaardzoooo oddalony.
        "Od tej pory dziękuję za agroturystykę w Polsce, ja nie będę dodatkowo nabijać
        > im kasy. To jest żałosne."
        Żałosna to jesteś Ty, i to bardzo. Ale jeżeli wolisz- jedź nabijać kasę Grekom
        albo Egipcjanom. Ja biorę pod uwagę inne kryteria wybierając miejsce
        odpoczynku, ale wolę dać zarobic "swoim". W weekend zostawiłam w jednej
        sopockiej knajpce na wolnym powietrzu 80 zł za 2 porcje (pysznej!) rybki z
        dodatkami. Drogo, jak diabli. Ale Sopot- choć zatłoczony i miejscami trochę
        kiczowaty- to jednak sie remontuje, buduje, rozwija. I jestem z tego dumna-
        jako Polka. Tak samo się cieszę, gdy jadę do Białegostoku czy Rzeszowa i
        patrzę, jak te miasta sie rozwijają ( pojedź, bo na 100% masz fałszywe zdanie
        na ich temat). I jest mi wstyd i smutno, gdy widzę Niemców ogladajacych
        zaniedbane swoje dawne miejscowości w zachodniej Polsce...
        • Gość: M Re: Kaszuby są na wschodzie:-)???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 16:31
          Wlasnie. Najwiecej złego do powiedzenia na Rzeszów mają ci którzy tam nigdy nie
          byli. To zastanawia.
    • el_p Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 08:21
      A po co dzielic na regiony?? Niech wszyscy skladaja projekty, dostana najlepsi.
      Co bedzie jesli jakis region nie wykorzysta 100% przyznanej kwoty? Pieniadze
      wroca do puli?
      • Gość: że nie ponosi Re: Rząd stawia na wschód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 08:41
        ... oczywiście, kłótnie i spory powyżej świadcza o charakterystycznym dla
        większości Polaków egoizmie i chciwości - dla mnie dla siebie tylko u mnie bo
        sasiad to ....
        • sunchild Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 09:41
          A wyborcza dobrze wie co robi bo celowo w artykule zaakcentowała radość wschodu
          kraju (w dodatku pejoratywnie określajac go ściana wschodnia), natomiast nie
          wspomniała o innych regionach które też dostana dużo kasy:
          miasta.gazeta.pl/szczecin/1,34939,3521604.html oraz nie wspomniała że
          przez ostatnie 80-100 lat większą kase pompowano w inne regiony kraju. A swoją
          drogą to już chyba 20 artykuł na ten temat od maja, to już zaczyna nudzić.
      • koczisss Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 09:58
        Jak by tak uczyniono, to obawiam się, że ta Polska A dopiero by pokazała na co
        ja stać.
        Wstyd by był, że hoho:)
        Wstyd, że nie potrafią wykorzystać przyznanych funduszy i by się okazało, że ta
        tak z lubością określana "ściana wschodnia" w tym temacie jest lepsza:)
        • Gość: M Re: Rząd stawia na wschód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 10:00
          gospodarka.gazeta.pl/firma/1,61785,3462671.html
          Tu jest dobry artykuł.
          • koczisss Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 10:09
            Nie wiem dlaczego, ale Gazeta i inne media chcą za wszelką cenę zdeskrydetować
            wschód Polski i z uporem maniaka pokazują, że tu jest źle i nic sie nie zmienia,
            a tylko wszyscy tylko chcą brać i nic nie robić. Celowe działanie?
            A kto pociąga za sznurki?
            Jak coś miało powstać pod Krakowem, to wszelkie media trąbiły o tym non stop, a
            jak Ryan Air chciały wybudować pod Rzeszowem swoją bazę to była cisza, nie
            wspominając o braku lobbingu ze strony rządu.
            • sunchild Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 10:13
              Hehe to sie nadal dzieje. Ostatnio pod Krakowem powstało 50 miejsc pracy i
              informował o tym Onet w dziale gospodarka. A jak powstawało Uniwheels w
              Stalowej Woli czy teraz Hamilton Strunsand w Mielcu to jest totalna cisza. A w
              miejscowości Zasław koło 4-tysięcznego Zagórza powstało w ciągu kilku lat 1000
              miejsc pracy w przemyśle i teraz pojawia się tam kolejna inwestycja.

Cytuję lokalny dziennik:
              "Dzięki takim firmom jak włoska ATW, monokulturowy Zasław, będący kiedyś jednym
              z zakładów Autosanu, staje się centrum przemysłowym gminy Zagórz. Skupia już
              kilkanaście firm, zatrudniających łącznie ponad tysiąc pracowników - powiedział
              burmistrz Zagórza Jacek Zając. - Nowy włoski inwestor - firma WPS, która będzie
              produkować felgi do różnego rodzaju pojazdów, to wielki skok w rozwoju
              przemysłowego Zasławia.
              Rzadkość na Podkarpaciu
              Za działania, które doprowadziły do utworzenia podstrefy ekonomicznej,
              dziękował burmistrzowi dyrektor Euro-Parku Mielec Mariusz Błędowski.
              Wizyta w halach fabrycznych ATW oraz na przygotowywanych powierzchniach WPS
              pokazała obraz nowoczesnej firmy przemysłowej."
              • sunchild Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 10:14
                O bazę Ryanair (1250 miejsc pracy dla inżynierów, 120 mln usd - wartośc
                inwestycji) Rzeszów walczy z Rygą a gdy przedstawiciele Ryanair spotkali się z
                polskim rządem usłyszeli że... powinni wybrać Katowice albo Warszawę. Brak
                słów.
                • koczisss Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 10:16
                  Bo wschód Polski jest zadupiem i ma takim pozostać.
                  A zadupiem jest przez warszawkę i tyle.
    • Gość: ślązak Re: Rząd stawia na wschód IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 08:47
      te i kolejne fundusze, które kaczki przekażą na ścianę wschodnią, by wzmocnić
      swój elektorat, nic nie dadzą, konieczna jest zmiana mentalności mieszkajacych
      tam ludzi, tak aby sami wzięli sie do roboty. A to jest niestety
      niewykonalne...
      • Gość: gra Re: Rząd stawia na wschód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 08:53
        skąd ta pewność ślązaku ?
      • Gość: Reichshof Re: Rząd stawia na wschód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:10
        Co ty baranie slaski mozesz wiedziec. Znam tu setki ludzi ktorzy ciezko pracuja
        cale zycie i dziwne ze to tu jest mniejsze bezrobocie niz w wiekszosci
        zachodnich regionow. Jakim prawem nazywasz ich nierobami? Bo ktos tak
        powiedział? Jak wpakują tam więcej kasy niz u was to za parę lat najbiedniejsze
        bedzie lubuskie z opolskim ktore maja pkb kilka procent wyzsze niz
        podkarpackie, ale duzo wolniejsze tempo jego wzrostu juz od 1999 roku. Jeszcze
        2-3 lata i to sie zmieni a opolskie juz jest wsrod 10 najbiedniejszych regionow
        UE tylko media o tym zapominają. Ktoś powie że tam jednak jest kasa z migracji.
        A myślicie że na Podkarpaciu nie ma. Miliony złotych nieuchwytne w
        statystykach, za które zbudowano tam te wszystkie domy (przejedz sie i zobacz),
        kupiono samochody itd. Wieksza biede i nieróbstwo mozna zobaczyc chocby w
        dawnych PGRach na pomorzu środkowym, polecam ci.
      • Gość: iras Re: Rząd stawia na wschód IP: *.stomilsanok.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:55
        Gościu, Twoje brednie doprowadzają mnie na przemian do śmiechu i rozpaczy. czy
        to niewiedza, czy tez zwykłe ograniczenie.
        problem sciany wschodniej polega na notorycznym omijaniu lokalizacji
        inwestycji, problem zaczyna sie na braku drog ekspresowych i tak dalej.
        przyjedź do nas to zobaczysz, jak nasze wioski wygladaja, gwarantuje Ci,ze
        szczeka Ci opadnie, mamy najpekniejszy i jeden z najbardziej gospodarczych
        regionow w polsce. piekne ogrody, psesje itp. brakuje nam tylko inwestyucji
        srednio 1/ miesiac przejezdzam przez slask i oprocz sklepow i zdrapanych
        familokow nie ma tam nic to moze przyciagnac wzrok.
        prosz zastanow sie co piszesz, oka?
        pozdro
        podkarpacie rules :]
        • sunchild Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 09:58
          Masz racje. Choc nie do konca jest tak ze nie ma tu inwestycji. Np. w
          mieleckiej i tarnobrzeskiej SSE powstało lącznie 22 tys. miejsc pracy i podobna
          liczba ma być utworzona do 2014 roku (wtedy konczy sie dzialalnosc wszystkich
          SSE). Inwestycje w przemysl pojawiają się też w Stalowej Woli (najnowsza -
          uniwheels), Krośnie i Rzeszowie (Valeant, Lockheed&Martin). A wioski naprawdę
          są zadbane jak mało gdzie w kraju. O walorach naturalnych nie wspominam :)
        • Gość: orange Re: Rząd stawia na wschód IP: *.orange.pl 02.08.06, 12:00
          A Twoi przelozeni ze Stomilu Sanok wiedzą, jaki jestes robotny siedzac o tej
          godzinie na forum?
          Typowe. A Te Wasze wioski - jasne - z kasy z USA i "zastaw się a postaw się".
          Silę nabywczą macie jednak malutką - sprzedaz wszelkich artykulow jest
          najmniejsza w kraju, oprocz najtanszych spozywczych:))) (per capita).

• Gość: orange jestes jeszcze, czy juz Cie zweryfikowali, IP: *.orange.pl 02.08.06, 12:10
          zes taki robotny, podkarpacki patrioto:))
          • koczisss Re: jestes jeszcze, czy juz Cie zweryfikowali, 02.08.06, 13:33
            Odezwał się ten, co w czasie pracy na forum nie pisze!
            • Gość: M Re: jestes jeszcze, czy juz Cie zweryfikowali, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 14:02
              Ale oni najwięcej pracują :D
              • Gość: orange Re: jestes jeszcze, czy juz Cie zweryfikowali, IP: *.orange.pl 02.08.06, 14:35
                mam swoją firmę i nie toleruję jak pracownicy się op.....

A teraz jestem w domu, gdzie mam gprs w orange, drogi Sherlocku:))))))))
                • Gość: orange Re: jestes jeszcze, czy juz Cie zweryfikowali, IP: *.orange.pl 02.08.06, 14:40
                  i jeszcze jedno - nikogo nie obrazając, ale mieszkalem trochę we wschodniej
                  częsci kraju. W mentalnosci tam po prostu nie lezy pracowitosć i tyle - taki
                  rosyjski wplyw.

Mozesz porozmawiac z zarzadzajacymi duzych firm, jaka jest roznica mentalna
                  pracownikow (i ich wydajnosc) na Dolnym Slasku, Wielkopolsce, a na Podkarpaciu
                  czy Lubelszczyznie. To są fakty. Oczywiscie, to generalizowanie, pewnie są tacy
                  co siedzą 12 h w pracy w Rzeszowie (pewnie jak ten kolega ze Sotmilu co się
                  wymądrzał:)) - on juz tu nie napisze;)

O
                  • Gość: M Re: jestes jeszcze, czy juz Cie zweryfikowali, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 16:32
                    Rzeszów był w zaborze austriackim, tu nie było rosyjskiego wpływu. To zupełnie
                    inna mentalność niż Lublin.
      • koczisss Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 10:01
        A skąd wiesz jaka tu mentalność?
        To powiedz jaka jest ona pod Koszalinem, Słupskiem, czy innym Opolem?
        Tam przecież nie wschód, a mentalność jakaś taka dziwna, i co Ty na to?
        • sunchild Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 10:03
          O mentalności sporo mówi wskaźnik bezrobocia w najwiekszych miastach (o ile
          pamiętam Olsztyn i Rzeszów 8%, Białystok i Lublin ok. 10%), oraz to że te
          regiony najlepiej wykorzystywały środki unijne. Co powiedzieć o mentalności
          regionu który ma chyba najwięcej inwestycji i ponad 20% bezrobocia (Dolny
          Śląsk).
          • koczisss Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 10:10
            Wystarczy przejechac się przez byłe słupskie i koszalińskie, a widać jaka to
            mentalność jest na ZACHODZIE:)

Tylko 'Arizonka' i inne trunki najlepiej idą, a robić się nie chce:)
            • biker7 Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 10:17
              ylko 'Arizonka' i inne trunki najlepiej idą, a robić się nie chce:) chyba k...
              tobie nie chce sie robic w malych miescianch wszystko poznajomosci; placa 2-3
              zl na godz; byli pracownicy PGR nie wyksztalceni i nie zorganizowani jak gornicy
              i inne zwiazki branz na ktore podatnicy placa od 1990 roku
              • koczisss Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 10:20
                Widzisz, była mowa o mentalności to napisałem.
                Wszędzie są podobne przypadki, a to był tylko przykład, iż na wschodzie nie
                zawsze musi być najgorzej!
              • sunchild Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 10:20
                Ale nikt nie widzi problemu najwiekszego bezrobocia w UE w pasie północnym. Za
                to fakt że świętokrzyskie ma pkb o 1 czy 2% niższe od opolskiego jest już
                pretekstem by ciągle powtarzać slogany o biedzie. No ale taki jest poziom
                naszego dziennikarstwa.
      • Gość: msz1 Re: Rząd stawia na wschód IP: *.futuro.kielce.msk.pl 02.08.06, 11:50
        Zmiana mentalu to potrzebna jest śląskim górnikom aby nie wyciągali łap po nie
        swoje, śląski ciulu. Jakoś nikt z Rzeszowa czy z Mielca nie przyjeżdża po kasę
        do Warszawy.
        • Gość: Rzeszowianin Re: Rząd stawia na wschód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 11:58
          Popieram!
    • Gość: M Re: Rząd stawia na wschód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 08:57
      Który to już artykuł w tym miesiącu na ten temat? Odpier.dolcie sie w koncu od
      nas, debile z GW!
    • Gość: M Skur.wysyny z Wyborczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:02
      Celowo tak zatytułowano artykuł by obrazić wschód kraju i wzbudzić złość w
      pozostałych regionach. Pier.doleni manipulanci, zeby was szlag trafił...
    • Gość: ! Re: Z policyjnego gangu . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:02
      bardzo dobrze, nalezy sie temu obszarowi duża kasa
    • pethate Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 09:07
      Za wczesnie sie ciesza.Pieniadze unijne, zeby otrzymac,trzeba przebrnac przez
      caly szereg procedur.A pis nie pali sie do pracy.
      Oni maja co innego w tych swoich dyniach.
      Komisje sledcze.Dawno juz nie bylo mowy o jakiej nowej komisji sledzczej.
      Czyzby juz wszystko wysledzono?
      • aron2004 Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 09:13
        ileż można dotować metro w Warszawie, kopalnie i huty na Śląsku i wrocławskie
        strefy ekonomiczne?

niech Ślązaki przyjadą do Łęcznej - tam jest DOCHODOWA kopalnia węgla
        kamiennego.
        • Gość: Rz Re: Rząd stawia na wschód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:14
          Jak przez 16 lat rząd stawial na zachód to GW nie widziała w tym nic złego i
          nie stosowała pogardliwych określeń. A tu zapomnieli dodac ze pomiedzy 500 a
          600 euro dostaną nie tylko wschodnie regiony ale też zachodniopomorski - ale
          przeciez celem tego artykułu jest skłócić, poróżnić.
    • Gość: mieszkaniec Dlaczego GW bezczelnie manipuluje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:12
      W latach 2004-2006 najlepiej pieniądze unijne wykorzystuje Podlaskie, Lubuskie
      i Podkarpackie. Najmniej własnie Śląsk. Co ciekawe miasto Rzeszów wyciągneło
      łącznie więcej kasy niż Katowice (nie na mieszkanca tylko łącznie!) mimo że
      jest 2 razy mniejsze. Całe miasto rozkopane, 120 ulic w 4 lata, remonty mostów,
      budowa nowych dróg i wiaduktów, remont teatru, odnawianie zabytków, przebudowa
      rynku. Niech sie taki "dziennikarz" przejedzie a nie pisze stereotypowe
      idiotyzmy podsycając nienawiśc.
      • Gość: mieszkaniec Re: Dlaczego GW bezczelnie manipuluje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:16
        Puls Biznesu, 04.06.2006r.

Lokalni przedsiębiorcy prześcigają się w projektach zabudowy centrum Rzeszowa.
        Łącznie ich wartość sięga 800 mln zł. To nie koniec napływu funduszy.

Wiadomość o olbrzymiej dotacji dla Rzeszowa zelektryzowała wszystkich. Prawie
        500 mln EUR w ciągu najbliższych 7 lat może otrzymać to miasto z programu
        Rozwój Polski Wschodniej.
        Grzechu warte

Największe szanse na dofinansowanie mają m.in. Uniwersytet Rzeszowski (32 mln
        EUR na kompleks naukowo-dydaktyczny), politechnika (10 mln EUR na budowę
        centrum sportów wodnych) oraz władze miasta (13,7 mln EUR na stadion). Nie
        odpuszczają także prywatni inwestorzy, którzy zapowiadają tu realizację m.in.
        kilku obiektów handlowych i hoteli. Także Ryanair bierze pod uwagę to miasto,
        obok dwóch innych lokalizacji, jako miejsce utworzenia bazy serwisowej
        samolotów. Skąd ten nagły przypływ zainteresowania?

— Rzeszów długo był niedoceniany przez deweloperów zapatrzonych w główne miasta
        Polski. Tymczasem jest to prężny ośrodek akademicki, w którym 50 tys. osób
        studiuje na ośmiu uczelniach, w tym na uniwersytecie oraz politechnice. Na tej
        ostatniej jest jedyny w kraju wydział budowy maszyn i lotnictwa. Stąd
        zainteresowanie przewoźnika budową bazy. Rzeszów to także tradycyjne miejsce
        zakupów i spędzania wolnego czasu dla mieszkańców sąsiednich miejscowości. Nie
        jest prawdą, że panuje tu niski poziom życia. Stopa bezrobocia wynosi 9,1 proc.
        (w Warszawie 5,7 proc., we Wrocławiu — 11, w Gdańsku —11,8), a średni dochód
        2,2 tys. zł jest wyższy niż na przykład w Łodzi, Lublinie czy Białymstoku.
        Dlatego nie dziwi mnie to zainteresowanie — tłumaczy Ewa Derlatka, analityk
        rynku DTZ.
    • Gość: zadowolony Re: Rząd stawia na wschód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:36
      BRAWO dla PISu.
    • el_p Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 09:48
      Ludzie, o co wy sie klocicie. Czy jakis region w ostatnich latach wykorzystal
      100% przyznanych funduszy???
      Przeciez to jest smiechu warte, moga przeznaczyc ile chca, liczy sie ile
      projektow powstanie i zostanie zatwierdzonych do realizacji. Kasy jest masa i
      naprawde darujcie sobie.
      • sunchild Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 09:49
        Owszem i Podlasie wykorzystało ponad 25% środków na lata 2004-2006, a Śląsk
        mniej niż 10%, dlaczego wiec ciagle GW powtarza kłamstwa, że absorpcja środków
        przez tamte regiony jest slaba? Oni sobie poradzą.
        • el_p Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 11:23
          A ile uzyskalo najlepsze wojewodztwo?
          • Gość: M Re: Rząd stawia na wschód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 11:29
            Własnie Podlasie bylo na 1 miejscu :)
            • el_p Re: Rząd stawia na wschód 02.08.06, 11:42
              Wiec cala ta forumowa klotnia nie ma sensu. A podzial ma tylko pokazac, ze PiS
              niby bardziej dba o biednych...
              Czytanie ze zrozumieniem:) Dzieki.
    • Gość: łodzianin gdzie jest bieda?? IP: *.lodz.dialog.net.pl 02.08.06, 09:50
      z racji wykonywanej pracy dużo jeżdżę po Polsce.
      Moje wnioski co do rozkładu biedy są następujące:
      najbiedniej żyje się ludziom na północy kraju
      w pasie od Szczecina po Kaszuby - pomiędzy drogami krajowymi nr 6 i nr 20.
      Chociewl, Łobez, Drawsko Pomorskie, Świdwin, Bobolice, Miastko, Bytów.
      Oczywiście im bliżej Gdańska, tym ludziom żyje się lepiej.
      Następny pas to Warmia i Mazury - od Elbląga po Suwałki
      Bardzo żle wygląda "ściana" zachodnia - Pyrzyce, Myślibórz, Sulęcin, Krosno
      Odrzańskie aż po Żary i Zgorzelec.
      Są to tereny poniemieckie, które podlegały osadnictwu powojennemu.
      Wydaje mi się, że mieszkańcy tych terenów nigdy nie czuli się prawdziwymi
      właścicielami i gospodarzami. Bardzo mało domów wyremontowanych, bardzo mało
      nowych domów, opuszczone gospodarstwa, brud i zaniedbanie.
      Jest to wniosek ogólny, są wyjątki - np. aglomeracja wrocławska, Zielona Góra,
      Szczecin.
      Czasami podróżuję z żoną (pochodzi z okolic Sandomierza), bywa zaszokowana
      brakiem gospodarskiej ręki.
      • sunchild Re: gdzie jest bieda?? 02.08.06, 09:56
        Dziwne, mam takie same wrażenia i większość ludzi którzy tam byli i z którymi o
        tym rozmawiałem, też. Może jednak 40% bezrobocia w powiatach Świdwin, Łobez czy
        Braniewo to coś gorszego niż 7-8% w powiatach Krosno i Rzeszów. Ale według
        wiekszości mediów to nie ma znaczenia, liczy się PKB które niewiele mowi np. o
        Podkarpaciu gdzie ogromną część majątku stanowi kasa z migracji, ktora od ponad
        100 lat jest tam największa w kraju.
        • biker7 gdzie jest bieda 02.08.06, 09:59
          bieda jest naterenie bylych PGRow ktore jednym pisemkiem kazal zlikwidowac
          Leszek B. ; a ze wschodnia czesc kraju dostanie wiecej szmalu to dlatego ze
          pisiorki tam wygraly wybory
        • Gość: aa Re: gdzie jest bieda?? IP: *.lan.LKSnet / *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 13:21
          ALE ZA TO nawet w takim chociwlu lobzie jest lepsza infrastruktura niz na wschodzie
          a ze bezrobocie jest duze to wynika z tego ze zlikwidowano PGR-y a na wschodzie
          ludzie zapie..j.a jeszcze kazdy na swoim malutkim gospodarstwie , dlatego
          statystycznie jest nizsze bezrobocie
          • Gość: M Re: gdzie jest bieda?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 14:05
            Gestosc drog przemawia na korzysc wschodu a co do jakości nie słyszałem by
            okolice koszalina mialy autostradę czy ekspresówkę.
            • Gość: aa Re: gdzie jest bieda?? IP: *.lan.LKSnet / *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 14:43
              ale za to jakosc chalup - poniemieckie domy z czerwonej cegly przemiawia na
              korzysc zachodu:)
              • Gość: M Re: gdzie jest bieda?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 16:33
                Ja tam wolę nowe domy jakich jest masa na Podkarpaciu. Na oko przynajmniej 3/5
                mają mniej niż 20 lat.
      • Gość: ja To prawda. Dołożyłabym miasteczka płd-zach. Polski IP: 62.233.250.* 02.08.06, 15:37
        typu Złotoryji.
        Twój głos, Łodzianinie, jest jednym z rozsądniejszych w tej bardzo chamskiej
        dyskusji. Nie rozumiem, o co chodzi. Przecież drogi w zachodniej Polsce (
        autostrady A2 czy A4)nie są budowane ze środków Poznania czy Wrocławia, tylko
        państwowych i unijnych. Dlaczego więc państwo nie mialoby przeznaczyc pieniedzy
        również na rozwój wschodniej części kraju? Dlaczego Poznaniacy tak strasznie
        się wściekają ( bo to oni głównie uderzaja w ten skrajnie agresywny ton)? I tak
        są uprzywilejowani z racji bliskosci zachodniej granicy. A przecież na
        wschodzie tez mieszkają ludzie, też chcą pracować. Kto tam zainwestuje, jeżlei
        nie da się dojechać? Poznaniacy sa dumni ze swojego PKB? Większośc dużych
        firm, które są u nich zlokalizowane, to firmy zachodnie ( wystarczy pokręcić
        się po okolicach Poznania, po Tarnowie Podgórnym). Niemcy tam zainwestowali, bo
        mają blisko , a w perspektywie dobry dojazd. Zasługa w tym przeciętnego
        Poznaniaka raczej nikła. Poraża mnie taka głupia wściekłość. I
        niesparwiedliwość, bo znam wschodnią Polske dosc dobrze i wiem, że najczęściej
        wygląda o niebo lepiej od zachodniej ( nawet, jezlei nie jest bogato, to
        znacznie zradziej widzi sie tak obdrapane domy, jakie w zachodniej Polsce są
        niemal normą).
    • comrade Jakie 60 mld euro?? 02.08.06, 10:50
      Przeciez z tej mapki wynika ze to bedzie ok 15 mld euro... Moze to mialo byc 60
      mld złotych, ale dziennikarz w kilku miejsacch artykułu pisze 60 mld EURO...
    • Gość: lach Re: Rząd stawia na wschód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 12:07
      troche opanowania panowie przeciesz takie podlaskie dostaja w sumie bardzo mało
      a tu tez róznie bywa zwykorzystaniem funduszy ale ja nie o tym wszystkie puste
      tereny na wschód od białegostoku maja być zalesione miedzy innymi dlatego by
      wielkopolskie fabryki mebli miały materiał do produkcji a wieszcie mi wiem co
      mówie widze poznańskie rejestracje samochodów ktore wyworzą z podlaskiego
      drzewo a drogi też musimy wam zrobic bo tu ich prawie nie ma.Pozostałą część
      dopłat zmarnujują białostoccy komuniści na tzw. kulture i szkolnictwo-
      głupota,najwięcej putych szkół jest w podlaskim w co drugiej wsi wybudowana
      przed 16 laty oczywiście pusta.Ciekawy jestem co będzie jak wybuchnie pożar bo
      tu co min.40 km.jest jakakolwiek straż.Podlaski chwali sie najwiekszym
      przemysłem mleczarskim które oczywiście jest w byłym łomżyńskim.Obawy o złe
      wykorzystanie dopłat są jak najbardziej słuszne ta granda białostockich kolesi
      zmarnuje raszte kasy taraz chitem jest remont domów kultury,które są otwierane
      może 20 razy w roku a zamyka sie lokalne wysypiska a śmiecie wozi się do lasu-
      pozdrawia podlasianin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka