Gość: The.Libertarian IP: *.nwrk.east.verizon.net 21.09.06, 16:38 Polska = Katolicko - Socjalistyczne bagno... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Hmm Wrócą? IP: *.CNet2.Gawex.PL 21.09.06, 16:40 Kraj o nazwie Polska jak siegnąć głeboko w historie nigdy nie był w stanie zaoferować swoim mieszkańcom nic oprócz kłótni,hamstwa,korupcji i złodziejstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
allerune Re: Wrócą? 21.09.06, 16:46 słabo znasz historię, były czasy gdy Niemcy emigrowali do Polski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Wrócą? IP: *.comarch.com 21.09.06, 16:54 tak jest, na przyklad taki Wit Stwosz pochodził z Niemiec ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IT Kopernik też była kobietą! IP: *.gdynia.mm.pl 21.09.06, 19:53 Co za bzdura. Jak wyjeżdżałem do Singapuru zarabiałem tu w porywach 1200zł. A jak wróciłem to kupiłem se 3 mieszkania i 2 samochody i dom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: Kopernik też była kobietą! IP: 65.57.245.* 21.09.06, 20:02 no tak ale kiedy to było...? artykuł jest o prognozach na przyszłość Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hmm To było w porywach IP: *.CNet2.Gawex.PL 21.09.06, 21:31 kiedy pijani posłowie vetowali sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dżambo Re: Wrócą? IP: 83.238.175.* 22.09.06, 08:24 na tej samej zasadzie jak Anglicy, ktorzy migrowali do Ameryki (ktora byla wtedy jednym wielkim ugorem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: Wrócą? IP: 65.57.245.* 22.09.06, 19:10 bo wypędzała ich wojna (Niemcy: 30letnia, Anglia: ruchawki cromwella i.t.p.), prześladowania religijne i społeczne Odpowiedz Link Zgłoś
marian.koniuszko Informatycy nie wyjadą 21.09.06, 16:54 Nie jestem pewien, czy tak chetnie beda wracali zakladac w Polsce dzialalnosc gospodarcza, poznawszy wczesniej forme w jakiej moze odbywac sie komunikacja podanik <-> Inland Revenue w cywilizowanym kraju. ---------------------------- www.enterpriseware.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karruma Re: Informatycy nie wyjadą IP: 83.71.157.* 21.09.06, 17:05 Sam jestem informatykiem, ktory pracuje jako developer Javy w Dublinie. Jesli chodzi o zarobki to twierdzenie, ze w Polsce sa wysokie jest po prostu smieszna sprawa... Chociaz rozumiem, ze jesli osoba a kilkuletnim doswiadczeniem dostanie we Wroclawiu 5-7 tys brutto to moze czuc sie zadowolona ale z drugiej strony trudno znalezc w Dublinie osobe ktora z takim samym doswiadczeniem nie dostawalaby takie kwoty i nie dosc, ze w euro to jeszcze netto. Jesli chodzi o kompetencje to potwierdzam obiegowa opinie, ze jakosc wyksztalcenia polskich specjalistow jest po prostu o niebo lepszy niz Irlandczykow czy tez Anglikow. Pozdrowienia z zielonej wyspy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad Re: Informatycy nie wyjadą IP: 81.171.128.* 21.09.06, 18:49 Dokladnie tak wlasnie jest. Ja pracuje jako IT Project Manager przede wszystkim dzieki temu, ze nauczylem sie w Polsce jeszcze obslugi Linuxa. Tutaj natomiast, aby miec jakakolwiek "paperwork" poszedlem do college'u, w ktorym nie tylko niczego mnie nie nauczyli, ale jeszcze sam pomagalem organizowac niektóre szkolenia, chozby z obslugi MS Server 2000 czy MS Office 2000. I nie majac wyzszego informatycznego, zarabiam w tej chwili £17.500 rocznie. A co bedzie, jak juz zdobede MsS? A jestem w trakcie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubies Re: Informatycy nie wyjadą IP: 209.130.141.* 21.09.06, 18:55 Konrad, ile ty zarabiasz? Jeszcze mi powiedz, ze to brutto. Chlopie, rozejrzyj sie, za 17.500 w tym kraju nikt nawet komputera nie wlaczy. Dobra wiadomosc to taka, ze masz duuuuuzo miejsca na podwyzki :) Odpowiedz Link Zgłoś
wujek_wojtek4 Re: Informatycy nie wyjadą 21.09.06, 20:51 Piękna nasza Polska cała, piekna żyzna i wspaniała. Żyzna mocium panie. Odpowiedz Link Zgłoś
alex2000 Re: Informatycy nie wyjadą 22.09.06, 11:00 Developer JAVY 5-7 tys euro netto w Dublinie ..... ? Mysle ze sa to b. rzadkie przypadki Dlaczego nie napiszesz ile sam zarabiasz ... pzdr AL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz Informatycy > twory,jak kołodziej,albo zdun IP: *.pl 22.09.06, 12:16 > Developer JAVY 5-7 tys euro netto w Dublinie ..... ? > Mysle ze sa to b. rzadkie przypadki > > Dlacz> Developer JAVY 5-7 tys euro netto w Dublinie ..... ? > Mysle ze sa to b. rzadkie przypadki > > Dlaczego nie napiszesz ile sam zarabiasz ... > ego nie napiszesz ile sam zarabiasz ... Bzdury z ta Javą,za pół roku to się skończy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł Re: Informatycy > twory,jak kołodziej,albo zd IP: *.21.pl 22.09.06, 22:13 > Bzdury z ta Javą,za pół roku to się skończy A czemuż to? Potrafisz uzasadnić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marusz Re: Informatycy > twory,jak kołodziej,albo zd IP: *.pl 23.09.06, 08:42 > > Bzdury z ta Javą,za pół roku to się skończy > > A czemuż to? Potrafisz uzasadnić? Technologia Java ,to się nie skończy ,nic jej nie zagraża ,ale zastanawiajace jest jej nagłe zapotrzebowanie i wielkie ochy wydawane przez rekruterów . Można ,również popatrzyć na liczę aplikacji wykonanych w Javie ,trochę webowych i to wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: user_unknown Developer Java a Irlandia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 14:16 Hej, A jak szukałeś pracy? Przez znajomych, www czy ogłoszenia w prasie? Mam podobny profil i rozglądam się za taką robotą. user Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak [...] IP: 217.153.156.* 21.09.06, 17:03 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
bmkms Re: Informatycy nie wyjadą 21.09.06, 17:42 Nie pomylilo ci sie forum z zakladem zamknietym ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan paplanina IP: *.dashnet.lublin.pl 21.09.06, 17:11 Może i w kilku miastach informatycy mają nieźle. Ale np w takim Lublinie... szkoda gadać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Pierd... osoby ktora nie ma pojecai o czym pis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 17:36 Jestem informatykiem po studiach z rocznym stazem, w Polsce wymagania sa tak duze ze łatwiej mi znalesc prace za granicą musze tylko poprawic swoj angielski do Fluent. Osoba piszaca ten artykul chyba nie wie o czym pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajeto Re: Pierd... osoby ktora nie ma pojecai o czym pi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 17:42 Tez jestem informatykiem, po polibudzie. Wymagania nasi pracodawcy maja takie, ze szkoda mowic, przynajmniej na slasku (katowice, gliwice to pustynia jesli chodzi o oferty pracy dla informatykow). ajeto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hiphoper Re: Pierd... osoby ktora nie ma pojecai o czym pi IP: *.icm.edu.pl 21.09.06, 17:57 Potwierdzam. W tym artykule pani HR z motoroli zapomniala dodac ze od kandydatow jest wymagana mentalnosc mrowki, i to jest wazniejsze o dziwo od kompetencji technicznych!! Co to znaczy mentalnosc mrowki? Zero indywidualnosci team team uber all, najmniejsze odstepstwo od tego jest bardoz niemile widziane. TO jest przykre ze czlowiek niby sie nadaje, ale... nie nadaje bo cos sie nie spodobalo pani psycholog. Czas wyjezdzac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: Pierd... osoby ktora nie ma pojecai o czym pi IP: 195.116.35.* 21.09.06, 20:08 zalosne sa takie komentarze, facet sam jestem ze slaska i jakos jako student mam niezla prace. Moze trzeba troche sie rozejrzec?? moze troche inicjatywy hmmm??? a skoro jestes taki super to wyjedz hmmm?? Praca jest , tylko trzeba cos umiec, cos soba reprezentowac, i dotego umiec sprzedac siebie i wiedze :) tyle... mimo wszystko powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Typewriter Re: Pierd... osoby ktora nie ma pojecai o czym pi IP: *.server.ntli.net 21.09.06, 17:42 Zgadza się. Co to znaczą wysokie płace w Polsce? Te 5-6 tysięcy brutto? Śmiechu warte, w Wielkiej Brytanii zarabiam 4 razy tyle, a koszty życia nie są wcale 4 razy większe. Jakby ktoś mi zaproponował w Polsce 8 tysięcy miesięcznie na rękę, to wracam natychmiast. Niestety, 3 lata temu jak szukałem pracy to oferowano mi niecałe 2500 zł netto. Bye, bye, idę popatrzeć na Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WWW Re: Pierd... osoby ktora nie ma pojecai o czym pi IP: *.chello.pl 21.09.06, 23:33 Ale chyba nie masz zamiaru kupowac tam mieszkania? Bo są więcej niż 4 razy droższe. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_w11 Re: Pierd... osoby ktora nie ma pojecai o czym pi 22.09.06, 11:47 > Ale chyba nie masz zamiaru kupowac tam mieszkania? Bo są więcej niż 4 razy > droższe. A po co mu tam mieszkanie na własność? Jak będzie miał 45 lat to kupi dom w Polsce, żeby rozpocząć emeryturę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tax Re: Pierd... osoby ktora nie ma pojecai o czym pi IP: *.freedom2surf.net 21.09.06, 21:58 Najbardziej mnie zdziwilo po przyjezdzie do UK ze wlasnie nawet bez "fluent" angielskiego bylo spoko - nikt tu sie nie przejmowal ze mi troche czasu zajmuje dogadanie sie, a po pol roku problem sam zniknal - nauczylem sie mowic lepiej. W PL za to jak juz wymagaja angielskiego to na extra poziomie z certyfikatami... Chociaz ostatnio tez sie juz zaczelo zmieniac chyba, bo jakies 2-3 lata temu to na kazde stanowisko angielski - nawet jak angielskiego nie trzeba bylo uzywac... przesada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Re: Pierd... osoby ktora nie ma pojecai o czym pi IP: *.dialog.net.pl 21.09.06, 23:53 To żadna nowość, w Polsce musisz być bardziej papieski od papieża. Odpowiedz Link Zgłoś
bmkms Re: Informatycy nie wyjadą 21.09.06, 17:43 No coz, ja wyjechalem. I polecam. Nie tylko chodzi o pensje, najwiecej o przepisy i to, ze w Polsce ludzie sa dla urzednikow a w UK urzednicy dla ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tax Re: Informatycy nie wyjadą IP: *.freedom2surf.net 21.09.06, 22:01 Popieram w calej rozciaglosci (to o urzednikach). Zyc sie odechciewa po wizycie w polskim urzedzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: Informatycy nie wyjadą IP: *.wolfson.cam.ac.uk 22.09.06, 11:25 dokladnie; tez sie z zgadzam z opinia przedmowcy; wyborcza nie rozumie albo udaje, ze nie rozumie, ze ludzie z PRLu wyjezdzaja nie z powodu zarobkow (dla kasy wyjezdzaja tylko ci co sprzataja a oni i tak wroca do PRLu predzej czy pozniej) tylko dlatego, ze z PRLem wszystko jest nie tak: nepotyzm, mobbing, bezbarwnosc, pesymizm; co z tego, ze zarabiasz nawet 7 tys pln skoro mieszkasz w beznadziejnym kraju, w ktorym tylko kazdy czyha by cie okrasc lub oszukac lub w najlepszym razie zwolnic z pracy; a informatycy to taka troche specyficzna rupa spoleczna, konformistyczna i pozbawiona indywidualnosci; jak raz sie taki informatyk dzis w Polsce zahaczy to juz tak zahaczony zostaje; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Informatycy nie wyjadą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 17:47 ahahah co za bzdury sam koncze informatyke, nie znam faceta z mojego roku ktory chcialby tu zostac. kazdy chce wyjechac, jedyny powod dla ktorego zostaja to brak kasy albo strach przed wyjazdem, czy tez rodzina, bliscy w Polsce za kilka lat nie bedzie tu prawdziwych informatykow (po np. Politechnice) tylko same glaby 'informatycy' i 'programisci' po kursie skladania komputerow czy programowania. Odpowiedz Link Zgłoś
zapytaniaznak Re: Informatycy nie wyjadą 21.09.06, 18:19 ość portalu: lolek napisał(a): > ahahah co za bzdury sam koncze informatyke, nie znam > faceta z mojego roku ktory chcialby tu zostac. A jak ja kończyłem studia, to też każdy chiałby wyjechać. Było trudniej, ale dużo bardziej się opłacało. I JEDEN wyjechał. Pracuje poza zawodem, choć na wysokim stanowisku. > kazdy chce wyjechac, jedyny powod dla ktorego zostaja to > brak kasy albo strach przed wyjazdem, czy tez rodzina, bliscy w Polsce Strach, rodzina, NOSTALGIA. Miałem okazję poznać kilka rodzin właśniej informatyków w USA, emigracja lat 80'. Wybili się, awansowali, są bogaci, tylko coś im w gardle zasycha jak mówią o Bożym Narodzeniu, czy Wszystkich Świętych. > za kilka lat nie bedzie tu prawdziwych informatykow > (po np. Politechnice) tylko > same glaby 'informatycy' i 'programisci' po kursie skladania > komputerow czy programowania. Pracuję w zawodzie, obserwuję dokładnie odwrotną tendencję. Dobrzy pną się do góry U NAS, jest im na tyle dobrze, że nie szukają pracy za granicą, lub ew. pracują w międzynarodowej firmie i bywają za granicą. Natomiast "śrubokręty", tacy bardziej aktywni, ale niekoniecznie wykwalifikowani, czasami wręcz leniwi jadą do Irlandii. Bo tam ich czeka dobra pensja ...za mycie garów, a co najwyżej praca w HelpDesku, lub serwisie. Oczywiście to tylko moje obserwacje, ale chyba lepsze takie, niż ich brak (tzn. twoje przypuszczenia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 17:48 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ecto buahaha 21.09.06, 18:00 wyjechalem .. pracuje w Londynie jako programista .. wracac nie zamierzam .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Informatyk Informatycy nie wyjadą IP: 167.127.24.* 21.09.06, 18:08 A ja wyjechałem a ze mną w dużej irlandzkiej firmie pracuje kilkudziesięciu polskich informatyków, młodych i starszych, którzy tu przyjechali w ciągu ostatnich 12 miesięcy. Są tu na wyspach też informatycy nie pracujący w zawodzie. Słabe rozpoznanie autor artykułu zrobił. Wysyłałem CV do Accenture, do CGI, brak odpowiedzi to tu jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
zapytaniaznak Re: Informatycy nie wyjadą 21.09.06, 18:11 Gość portalu: The.Libertarian napisał(a): > Polska = Katolicko - Socjalistyczne bagno... Oj, jaki głupi komentarz. Wszystko ci się z kojarzy z tym samym ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)))) Re: Informatycy nie wyjadą IP: *.acn.waw.pl 21.09.06, 18:21 zapytaniaznak napisał: > Gość portalu: The.Libertarian napisał(a): > > Polska = Katolicko - Socjalistyczne bagno... > > Oj, jaki głupi komentarz. Wszystko ci się z kojarzy z tym samym? Ależ powiązanie katolicyzmu z biedą i zacofaniem jest faktem. Brak innowacyjności, zły klimat dla kultury w ogóle w tym dla kultury technicznej, pogarda dla pracowitości, bogacenia się, wykształcenia, bo przecież dla "ubogich duchem będzie królestwo niebieskie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Irlandia Re: Informatycy nie wyjadą IP: *.acn.waw.pl 21.09.06, 20:11 Gość portalu: :)))) napisał(a): > Ależ powiązanie katolicyzmu z biedą i zacofaniem jest faktem. Taaaa, a Irlandia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mleko chude Re: Informatycy nie wyjadą? IP: *.natpool3.outside.ucf.edu 21.09.06, 21:20 To nie jest wcale taki zupelnie glupi komentarz! Bo Polska to faktycznie skansen XIX-wiecznego katolicyzmu, ultra-nacjonalizmu i populistycznych politykow klamiacych jak na zawolanie! To tez (a nie tylko i wylacznie pieniadze...) bylo jedna z przyczyn, dla ktorych zdecydowalem sie wyjechac. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrdl Re: Informatycy nie wyjadą? 22.09.06, 09:50 Gość portalu: mleko chude napisał(a): > To nie jest wcale taki zupelnie glupi komentarz! > Bo Polska to faktycznie skansen XIX-wiecznego... Komentarz JEST GŁUPI, bo nie na temat. Jak będzie o hodowli tuczników, to też można zamieścić taki komentarz ? Można, tylko to głupie. Odpowiedz Link Zgłoś
natural7 Informatycy nie wyjadą 21.09.06, 18:21 Ciekawe, kto miałby wyjechać ci, co stali za informatyzacją np.: ZUS-u? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Informatycy nie wyjadą - a to dziwne, bo ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 18:23 wyjeżdzam... Jestem dyplomowanym inżynierem z 11 letnim stażem i mam w dużym poważaniu wasze rozmyślania i kolejne rozmowy kwalifikacyjne z kretynami zadającymi nieistotne i dziwaczne pytania ... SALUT! Bawcie się sami... A o pozycji naszego IT biznesu świadczy ilość aplikacji wyprodukowanych przez nasze rodzime firmy i znanych poza granicami naszej wspaniałej ojczyzny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: Informatycy nie wyjadą - a to dziwne, bo ja IP: 65.57.245.* 21.09.06, 19:05 To bardzo dziwna miara jaką przykładasz by ocenić pozycję biznesu IT w jakimś kraju. Weź na przykład taką Japonię. Pozycja IT bardzo mocna. Ile znacie aplikacji wyprodukowanych przez firmy japońskie? wcale, buahahahaha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Informatycy nie wyjadą - a to dziwne, bo ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 21:12 A kto ci powiedział, żę Japonia jest potęgą w IT? Wyczytałeś to może z gwiazd? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: Informatycy nie wyjadą - a to dziwne, bo ja IP: 65.57.245.* 21.09.06, 21:30 > A kto ci powiedział, żę Japonia jest potęgą w IT? Wyczytałeś to może z gwiazd? nie z gwiazd, tylko z "Communications of the ACM", Volume 48, Number 7 (2005) delivery.acm.org/10.1145/1080000/1070858/p25-cusumano.html?key1=1070858&key2=4576688511&coll=&dl=acm&CFID=15151515&CFTOKEN=6184618 a poza tym pierwszy mój poważniejszy projekt był robiony dla m.in. właśnie japończyków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: Informatycy nie wyjadą - a to dziwne, bo ja IP: 65.57.245.* 21.09.06, 21:33 dostęp do artykułu płatny, więc zacytuję jego początek: During the past two decades, Japan has produced and used an enormous amount of software. Its domestic market is second only to the U.S. in terms of sales. But Japan's software business—the activity of creating software products and services for sale around the world—has been a puzzle to me and other observers of Japan for many years. Excluding billions of dollars worth of "hard" products containing embedded software, which range from machine tools to consumer electronics and automobiles, Japanese firms make relatively few software products. Japan also exports little standalone software, with the exception of video games for Japanese hardware platforms made by Sony and Nintendo. The worldwide software industry in the past few years generated approximately $600 to $700 billion per year in revenues for software producers, excluding services such as systems management and data entry. About one-third of the software revenues are standardized products and the other two-thirds are services related to software development and implementation, such as system customization and IT consulting. The U.S. and Canada account for about half of the worldwide software business and Europe approximately 30%. Asia accounts for 15% to 20%, with Japan comprising about 10% of the world market and represents the largest single Asian market. To be more precise, according to Japan's Ministry of Economics, Trade, and Industry, Japan's software industry revenues in 2003 totaled an impressive $73 billion (8081 billion yen). This number includes 82% in custom-built software and merely 18% in standardized or "packaged" products, including software games. Eliminating software games, Japanese packaged software development is merely a few percent of the total industry. There seem to be various reasons why we see little Japanese software outside Japan and so few software products: Japanese do make many software products, but they are generally written with Japanese interfaces, many are for mainframe computers, and they are often heavily tailored to Japanese needs, such as for generating local maps or doing local accounting and taxes. Japanese corporate users have traditionally relied on mainframes and were slow to move to personal computers that used a wide variety of relatively inexpensive products. Japanese corporate IT departments still seem to prefer expensive custom-built software, albeit with increasing amounts of packaged U.S. software products mixed in, such as databases and operating systems. (...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAREK Re: Informatycy nie wyjadą - a to dziwne, bo ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 22:09 "Japanese firms make relatively few software products. Japan also exports little standalone software, with the exception of video games for Japanese hardware platforms made by Sony and Nintendo." Sorki, ale moj powyższy akapit potwierdza moje zdanie.. "Eliminating software games, Japanese packaged software development is merely a few percent of the total industry." Ten chyba też na moją korzyść... "Japanese corporate IT departments still seem to prefer expensive custom-built software,albeit with increasing amounts of packaged U.S. software products mixed in.." Ten też... Fajnie... To że potęzna gospodarka, generuje duże obroty w branży IT, jest normalne! Ale,że nie generuje postępu technicznego i nowych rozwiązań, już nie. Porównaj: milion godzin serwisu przepracowane przy naprawie komputera i 100 godzin przy pisaniu nowego algorytmu np. sortowania, to kto pcha IT do przodu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: Informatycy nie wyjadą - a to dziwne, bo ja IP: 65.57.245.* 21.09.06, 22:58 > "Japanese firms make relatively few software > products. Japan also exports little standalone software, with the exception of > video games for Japanese hardware platforms made by Sony and Nintendo." > > Sorki, ale moj powyższy akapit potwierdza moje zdanie.. Twoje zdanie, które brzmi jak...? Niech odgadnę: "Pozycję IT biznesu danego kraju wyznacza liczba aplikacji wyprodukowanych przez firmy danego kraju, znanych poza granicami tego kraju, a Japonia na tej skali wypada podobnie jak Polska i jej pozycja biznesu IT jest równie słaba" > Ale, że nie generuje postępu technicznego i nowych rozwiązań, już nie. Jak to nie generuje, jak generuje. Sony Electronic Entertaiment tego dobitnym przykładem. Po prostu ten postęp niekoniecznie przejawia się w aplikacjach softwarowych rozprowadzanych w wielu kopiach. > Porównaj: milion godzin serwisu przepracowane przy naprawie komputera i > 100 godzin przy pisaniu nowego algorytmu np. sortowania, to kto pcha IT do prz > odu? Ciężko porównać oba wyczyny. Osobiście wolę to drugie podejście, ale to już kwestia moich predyspozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Sens 21.09.06, 18:29 Wyjeżdżają przede wszystkim ludzie między 24 a 30 rokiem życia. To sprawia, że firmy poszukujące młodych kandydatów bez doświadczenia zawodowego wciąż nie mają większych problemów z rekrutacją. Coraz trudniej znaleźć za to doświadczonych pracowników. Pracodawcy wymagają doświadczenia zawodowego i dobrej znajomości języka. Polacy nie chcą już wyjeżdżać "w ciemno". Nie wierzą także w model kariery od barmana do wykwalifikowanego specjalisty. ************************************** Nie wiem czego nałykał się autor, ale wiem, że to co spłodził nie ma większego sensu. Jak wyjeżdżaja młodzi, to dlaczego jest kłopot ze starymi? Jak wyjeżdżaja młodzi, to dlaczego nie ma problemów z rekrutacją absolwentów? Co do kariery "od barmana", to problem jest własnie w tym, ze wyjeżdżają najzdolniejsi, którzy wcale na taka kariere nie licza. Wyjeżdżają najzdolniejsi i najlepiej wykwalifikowani, którym biegła znajomośc języka nie jest do niczego potrzebna. Po co dobremu stolarzowi czy mechanikowi biegła znajomość języka? On nie potrzebuje czytać instrukcji wbijania gwoździ czy spawania. Odpowiedz Link Zgłoś
bmkms Re: Sens 21.09.06, 19:41 Znajomosc jezyka bedzie niezbedna jak sie chce zostac managerem Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Sens 21.09.06, 23:12 bmkms napisał: > Znajomosc jezyka bedzie niezbedna jak sie chce zostac managerem *********************************** Emigracja menadżerów jest statystycznie obojętna dla omawianego zjawiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr Re: Sens IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 20:15 tak juz jest.. niektore firmy wola zatrudniac studentow i ludzi bez doswiadczenia bo moga zaplacic im 800-2000 zl brutto czyli byc moze zamiast 1 pracownika maja 2 studentow/absolwentow ..redukacja kosztow.. soby ktore maja juz doswiadczenie(moze nie az takie duze) po roku dwóch moga uciekac za granice (z doswiadczeniem jest im latwiej) stad moga sie zmiescic w okresie liczby lat 24-30... Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Sens 21.09.06, 23:21 Gość portalu: rr napisał(a): > tak juz jest.. niektore firmy wola zatrudniac studentow i ludzi bez > doswiadczenia bo moga zaplacic im 800-2000 zl brutto czyli byc moze zamiast 1 > pracownika maja 2 studentow/absolwentow ..redukacja kosztow ****************************** Ale to w przypadku robót prymitywnych: łopata, sekretariat, sprzątaczka. Odpowiedz Link Zgłoś
natural7 Re: Informatycy nie wyjadą 21.09.06, 18:36 > Polska = Katolicko - Socjalistyczne bagno Zapomniałeś jeszcze złodziejskie ale to wynik komuny i jej wpływu na mentalność ludzi a może to genetyczne w tym narodzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niedobry Re: Informatycy nie wyjadą IP: 81.171.128.* 21.09.06, 18:50 genetyczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: Informatycy nie wyjadą IP: 65.57.245.* 21.09.06, 18:59 "Na innowacyjność powracających do kraju liczą zwłaszcza przedstawiciele funduszy venture capitals, którzy narzekają na niewielką liczbę atrakcyjnych projektów inwestycyjnych." proszę o rozwinięcie co to za fundusze VC, jak działają, co uznają za atrakcyjne projekty... słyszałem, że to VC w kraju jest tyle co kot napłakał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: Informatycy nie wyjadą IP: *.ipt.aol.com 21.09.06, 19:11 rzeczywiscie nie ma co warunki sa tak wspaniale ze nie ma co wyjezdzac z pl w koncu oferuja swietna pensje AZ PODWOJNA KRAJOWA !!! rewelacja 5000zl brutto na lapke zostanie jakies 3000zl zyc nie umierac! w uk dobry specjalista moze liczyc na 3000-6000 funtow miesiecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terran Re: Informatycy nie wyjadą IP: *.au.poznan.pl 21.09.06, 19:14 jak ci sie cos nie podoba to spadaj!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: The.Libertarian Poptarz na moje IP cwoku IP: *.nwrk.east.verizon.net 21.09.06, 20:08 Popatrz na moje IP cwoku - juz dawno wyrwalem sie z tego zasranego bagna... Odpowiedz Link Zgłoś
ggrdl Re: Poptarz na moje IP cwoku 22.09.06, 09:51 Gość portalu: The.Libertarian napisał(a): > Popatrz na moje IP cwoku - juz dawno wyrwalem sie z tego zasranego bagna... Cieszymy się, że się wyrwałeś - jednego chama mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: Informatycy nie wyjadą IP: 65.57.245.* 21.09.06, 21:10 słyszałem to hasło w mniej cenzuralnej wersji, przypisywane prezesowi polskiej firmy informatycznej (ale może to tylko czarne legendy?) Odpowiedz Link Zgłoś
rtd5rtd Jedno pytanie? CHesz fixowac defekty 21.09.06, 19:19 CHesz fixowac defekty i pracowac w niszowych branzach czy siedziec w tym co ludzie kupuja w slepach . Drugie pytanie? Jaka z tych firm prowadzi produkcje softu ktory jest w sklepach w polsce. Chodzi mi o ich main stream. Czy Intel projetuje nowe pentiumy w gdansku? Czy motorola tworzy soft do komor w krakowie? Co tam jeszcze jest. Czy Ibm projektue procki do sony playstation w polsce ? Czy miscrosoft pisze viste w Warszawie? Jaka firma prowadzi badania w polsce nad swoim flagowym produktem? Fixowac defekty trzeba za tani chajc. Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m3 Re: Jedno pytanie? CHesz fixowac defekty IP: *.crowley.pl 22.09.06, 10:38 Bzdury piszesz. Flagowe produkty pisze sie tam gdzie jest mocny osrodek i sprawdzone zespoly, a w Polsce wszystko jest jeszcze mlode. To nie znaczy, ze sie u nas robi blahe rzeczy. Druga rzecz - microsoft sie zalokuje w Poznaniu i tam bedzie robil ciekawe projekty (dzieki Bogu nie windowsa), a w W-wie maja chyba tylko centrum rachunkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
rtd5rtd Wiara czyni cuda! 22.09.06, 11:39 Mysl co chcesz ale i tak wiem, ze oni offshore'uja do polski niszowe prodjekty i traktuja programistow polskich jak gosci 2 klasy, placa im na reke 7 razy mniej itp... Napisz czy pracowales jako developer w jakies amertykanskiej firmie w polsce? - intel , ibm, motorola, siemens(wiem ze jest niemiecki a nie amerykanski), microsoft, accenture itp... ? PR maja swietny. Mowia o ciekawych nowoczesnych projektach i mowia duzo ale nie mowia nic. Jakie ciekawe projekty ? co ? konkretnie. pozdr, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: Wiara czyni cuda! IP: 65.57.245.* 22.09.06, 19:24 > Mysl co chcesz ale i tak wiem, ze oni offshore'uja do polski niszowe prodjekty > i traktuja programistow polskich jak gosci 2 klasy, placa im na reke 7 razy mniej itp... W tym problem, że krajowe firmy niekoniecznie traktują programistów lepiej. Niekiedy od tego, czy projekt jest nowoczesny czy staroczesny, ważniejszy jest komfort i styl pracy. Ogólnie rzecz biorąc, to zagraniczne firmy pod względem podejścia do offshoringu dzielą się na 3 rodzaje: a) płaci tak mało jak to możliwe, a pracownicy mają się cieszyć że w ogóle mają pracę b) na podstawie analiz gospodarczych stosuje zasadę zapewniania pracownikom w różnych krajach względnie równoważnego standardu życia c) pozwala pracownikom pracować tam gdzie lubią, i dlatego otwiera biura w innych krajach, choć najchętniej sprowadziłaby ich do centrali; nierzadko nowi pracownicy z zasady jadą popracować w centrali przez jakiś czas żeby poznać firmę Nie będę się wypowiadał, która z tych firm jakiego jest rodzaju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bietka Re: Informatycy nie wyjadą IP: *.kosson.com 21.09.06, 19:30 To że młodzi wykształceni ludzie wyjeżdząją z kraju to przykre. Rozumiem ich, Tutaj nie mają perspektyw, szans na ciekawą i dobrze platną pracę. Jednakże ci ludzie zazwyczaj studiowali i szkolili się w kraju. Za nasze podatki.Za nasze pieniądze. Powinni więc społeczeństwu zwrócić dług jaki wobec niego zaciągnęli studiując na państwowych niepłatnych uczelniach. Emigracja zaraz po szkole.OK! Ale pod warunkiem zwrotu nakładów jakie państwo poniosło kształcąc dla siebie kadry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: Informatycy nie wyjadą IP: *.ipt.aol.com 21.09.06, 19:35 ja sie wyksztalcilem w polsce za darmo i od razu wyjechalem do uk boli cie to bardzo? hehehehe dziekuje ze wspierales moje studia swoimi podatkami :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
rtd5rtd Za twoje pieniadze to goornik ma emeryture. 21.09.06, 19:36 Ale on ma i tak przesrane wiec tak cie to nie boli a jak za poieniadze z podatkow ktos dobrze zainwestuje w siebie i groobo ma kasy to z zazdrosci bys mu robin hoodzi zabral wszysko zeby byl taki bjedak jak ty. A podatki to placili nawet rodzice tych ludzi co na studia chodzili. Zyjesz w komunie to tak jest z tymi podatkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: Informatycy nie wyjadą IP: 65.57.245.* 21.09.06, 19:57 > Powinni więc społeczeństwu zwrócić dług jaki wobec niego zaciągnęli > studiując na państwowych niepłatnych uczelniach. Emigracja zaraz po szkole.OK! > Ale pod warunkiem zwrotu nakładów jakie państwo poniosło kształcąc dla siebie > kadry. "Dług" o którym mowa ma sens jeno metafizyczny, niczym buddyjska karma. Na dodatek, jak się nad tym zastanowić, to były podatki płacone przez ich rodziców, więc gyby emigranci mieli zwrócić te "nakłady" państwu, to państwo powinno zwrócić te podatki ich rodzicom. W ramach eleminowania niewydajnych pośredników, owi emigranci sami zwracają ten dług rodzicom. I wszystko gra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Pruski Re: Informatycy nie wyjadą IP: *.ppath.umn.edu 22.09.06, 02:45 zmusic ludzi po studiach by pracowali zgodnie z kierunkiem ukonczonych studiow bo jak tego nie robia to marnuja pieniadze podatnikow tak jah by wyjechali , i jeszcze zrobic nakazy pracy i zeby komitety blokowe przydzielaly klucze do suszarni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emk6 Re: Informatycy nie wyjadą IP: 212.182.117.* 22.09.06, 09:26 Jest na to dosyc prosty sposob - odplatne studia. Zanim podejmiesz jakiekolwiek studia to sie zastanowisz czy taka inwestycja ma szanse ci sie zwrocic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: Informatycy nie wyjadą IP: *.adsl.alicedsl.de 21.09.06, 21:12 jak bym mial cos oddawac to raczej rodzicom - ktorzy pracowali na mnie jak mieszkalem w polsce i dzieki nim stac mnie bylo sie wyrwac a twoj wspanialy "kraj" nie dal mi nic za darmo , jezeli tobie daje to gratuluje - masz pewnie "znajomosci".rozgoryczenie moge zrozumiec ale nie glupote Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Informatycy nie wyjadą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 22:14 Moi rodzice płacili za moje studia, bo pracowali przez całe życie. Moj ojciec jesy wykładowca na polibudzue i całe życie zarabiął mniejm niż jego brat górnik... Teraz moj wujek jest na emeryturze a moj ojciec dalej zasuwa...a jak dostenie emryturke to mniejszą niż pan gornik, policjant czy inny kolejarz... qrfa mać! Samo sobie będziecie na te wasze emerytury płacic! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubertus Re: Informatycy nie wyjadą IP: *.wirtualny.dzierzoniow.pl 21.09.06, 22:24 wg mnie szalenie zły pogład na sprawe - uczył sie w pl po to aby miał prace - my podatnicy opłaciliśmy mu te nauke - ale pracy juz mu nie zapewnimy ani na godziwym poziomie płacy ani nic - a skoro nie mamy dla niego oferty jego prawem jest szukac - a skoro w GB jest oferta która mu odpowiada - ma wolny wybór - a tak bedzie nadal na naszym garnuszku bezpośrednio (jakis staz z UP lub pośrednio na garnuszku bezrobotnej lub na recie matki) kto moze niech wyjeżdza i układa sobie zycie - miliny somalijczyków nie moze wyjechac wiec klepia głód - chcesz zatrzymac naszych aby tez byli głodni ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Informatycy nie wyjadą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 23:04 Chyba za forsę rodziców studiowali. Nie wierzę że taki gostek jak ty płaci jakiekolwiek podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Informatycy nie wyjadą IP: 216.109.207.* 22.09.06, 03:40 > Jednakże ci > ludzie zazwyczaj studiowali i szkolili się w kraju. Za nasze podatki.Za nasze > pieniądze. Powinni więc społeczeństwu zwrócić dług jaki wobec niego zaciągnęli > studiując na państwowych niepłatnych uczelniach. Hmm zastanówmy się... Nie, dzięki, nie pójdę na taki układ. Nic nie pożyczałem, nic nie oddam. Studia były *za darmo* - taki system. Odpowiedz Link Zgłoś
mispuchatek2 Re: Informatycy nie wyjadą 21.09.06, 19:26 Nikomu w gardle nie zasycha jak rozmawia o Swietach - bo ma swoj ladny dom - dobrze zastawiony stol, piekna choinke, super prezenty i jak dalej lubi to se wlaczy polskie kolendy. Pieprzenie ze emigrantowi jest tak zle. - jest tak dbrze ze nawet mu sie nie chce myslec o powrococie do PRL. mis Odpowiedz Link Zgłoś
rtd5rtd Zgadzam sie. 21.09.06, 19:34 Przynaleznosci klasowej nie zmienisz. Byles middle clas w polsce jestes middle clas w uk. tylko ze stac cie na wiecej rzeczy. Ale mieszkac bedziesz w podobnm domu(mieszkania prop. dorzsze sa). Tyle ze na pralke pracujesz 2 dni. A na ubrania dla dzieci 1 dzien na 1 dziecko itd... Ale jak byles bez pracy i nic nie umiesz robic to jak pojedziesz do uk to bedziesz mial taka sama lipe jak w prl'u. Ludzie tu wala jak zydzi do ziemi obiecanej a bez odpowiednich skli'i masz taki sam syf jak wpolsce. Jesz chickeny mieszkasz w 100 osob i sie frustrujesz bo juz nie ma gdzie dalej pojechac ? Nie ma drugiego marchewkowego pola. Ale artykol pisze typ za pieniadze ktory nigdy nie pracowal w ofshore IT w polsce i w dupie byl , goowno widzial a expert z niego jak andrzej lepper od gospodarki. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: Zgadzam sie. IP: *.ipt.aol.com 21.09.06, 19:39 ale to mowisz zwykla prawde zyciowa co w tym nadzwyczajnego umiesz cos robic, masz fach, jestes ambitny i zdeterminowany to osiegniesz wiele zwlaszcza w UK najwiecej zalezy od samego czlowieka ale otoczenie tez ma ogromny wplyw. Odpowiedz Link Zgłoś
rtd5rtd no tak to jest oczywiste . 21.09.06, 19:49 a wydaje sie czasem ze ludzie o tym czesto zapominaja. Odpowiedz Link Zgłoś
rtd5rtd Zamknac granice a tych co zdradzili swoja ojczyzne 21.09.06, 19:38 Zamknac granice a tych co zdradzili swoja ojczyzne nigdy juz nie wpuscic do kraju. Jests z polski to masz miec przesrane w polsce - szczurze. hehehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: The.Libertarian Re: Zamknac granice a tych co zdradzili swoja ojc IP: *.nwrk.east.verizon.net 21.09.06, 20:12 Buahahaha. A zamykajcie se ile chcecie - nikt sie tam z powrotem nie kwapi... Wizy dla USA tez wprowadzcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mors Informatycy nie wyjadą IP: *.tsi.tychy.pl 21.09.06, 19:43 Panowie,nie każdy kto obsługuje komputer to informatyk.Znam uczelnie,które organizowały studia podyplomowe (około 300 godz.) i nadawały uprawnienia do ,ba nauczania informatyki.Więc i takich mamy informatyków.Ukończyłem studia informatyczne z prawdziwego zdarzenia i nie narzekam.W warunkach naszego kraju 8000 do ręki nie jest upokorzające,biorąc pod uwagę,że koszty życia w naszm kraju są niewspółmiernie niskie z zagranicą.Nie zamierzam wyjeżdzać,a jak już to do Indii,Tajlandii. Odpowiedz Link Zgłoś
bmkms Re: Informatycy nie wyjadą 21.09.06, 19:45 To jeszcze jestes mlody, jeszcze cie urzedasy nie przeczolgali, jeszcze cie "niezalezny" sad nie wykonczyl, jeszcze nie miales na karku chamstwa. Ale to wszystko bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: Informatycy nie wyjadą IP: *.ipt.aol.com 21.09.06, 20:10 piszesz z tychow i niby masz 8k na reke? czyli jakies 14k brutto? tyle to moze ma ale specjalista w warszawie z 20 letnim doswiadczeniem pomarzyc to mozesz, ile sobie dodales? 5k ? :-) >>w naszm > kraju są niewspółmiernie niskie z zagranicą z tym mozna polemizowac nie wliczajac kosztu domu sa prawie takie same lub dwukrotnie wyzsze biorac pod uwage ceny domow sa duzo wyzsze ale polska szybko nadrabia dystans w tej kategorii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mors Re: Informatycy nie wyjadą IP: *.tsi.tychy.pl 21.09.06, 20:21 Nie warszawski snobizm mnie nie przekonuje.Wolę kulturalne srodowisko naukowe i nasze ziemie zachodnie.Owszem staż może wpływać na zarobek ,ale nie koniecznie.Ważne co się robi,jak się robi i u kogo, i dla kogo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzzz moi znajomi nie wyjezdzaja... IP: *.chello.pl 21.09.06, 20:18 3 lata temu skonczylem informatyke na dobrej panstwowej uczelni. utrzymuje luzny kontakt z ok 20 znajomymi z roku, wiem co sie dzieje u dalszych 20. jak dotad wyjechaly 3 osoby. wszyscy, ktorzy wyjechali, wyjechali robic doktoraty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: moi znajomi nie wyjezdzaja... IP: *.adsl.alicedsl.de 21.09.06, 21:20 moge spytac co to za dobra panstwowa uczelnia? Bialystok? u znajomych wszyscy w domu? pzdr :=X Odpowiedz Link Zgłoś