Dodaj do ulubionych

Jak zatrudnić obcokrajowca?

IP: *.brnt.cable.ntl.com 20.02.07, 18:52
W polsce brak specjalistów - dlaczego ??? bo nikt nieche pracowac za
darmo .Jak pracodawcy zaplaca pieniadze za ktore bedzie mozna godnie zyc to
pracownicy sie znajda a jak chca darmowych pracownikow to nich przeforsuja
ustawe o niewolictwie i rusza na polowania do krajow 3 swiata.

Obserwuj wątek
    • Gość: qqror Re: Jak zatrudnić obcokrajowca? IP: *.labri.fr 21.02.07, 13:08
      pracodawcy zaplaca tyle ile warta jest praca. Jesli praca jest warta 1500 zl, to
      tyle moga na pracownika wydac. A on dostaje z tego tylko 700 zl. Jak podniesiesz
      place ponad wydajnosc to szybko zbankrutujesz.
      • Gość: Obi Re: Jak zatrudnić obcokrajowca? IP: 82.139.157.* 21.02.07, 14:48
        No no ,juz się zmienia na lepsze,ci co chcą zatrudniać sami zaczęli szukać
        pracowników :)
      • Gość: aa Re: Jak zatrudnić obcokrajowca? IP: 62.72.105.* 21.02.07, 14:55
        jesli pracownicy maja niska wydajnosc albo im tak szybko nie rosnie to dlaczego
        kadra menedzerska i wlasciciele zarabiaja krocie?
        czy oni tylko maja super wydajnosc?
        zarobki kadry menedzerskiej w polsce sa na poziomie tej z zachodu
        poza tym w polsce jest duza rozpietosc placy miedzy placa robola a klasy
        sredniej - na zachodzie czegos takiego nie ma.
        • Gość: karruma Re: Jak zatrudnić obcokrajowca? IP: 83.71.157.* 21.02.07, 15:19
          Bzdury, gdzie u nas kadra menadzerska zarabia na poziomie zachodnich ? 6-8 tys
          zl brutto to jest raczej pensja sprzataczki niz menadzera.

K.
          • Gość: aa Re: Jak zatrudnić obcokrajowca? IP: 62.72.105.* 21.02.07, 15:21
            ale rozpietosc zarobkow w polsce jest wieksza niz na zachodzie
            menedzerowie zarabiaja za duzo w stosunku do szeregowych pracownikow
            na zachodzie tak nie ma
            • Gość: Tomek Re: Jak zatrudnić obcokrajowca? IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 21.02.07, 15:43
              Dane, konkrety.
              • Gość: Jana Re: Jak zatrudnić obcokrajowca? IP: *.adsl.elcuk.pl 21.02.07, 23:02
                Konkrety? Proszę bardzo - poniżej średniego wynagrodzenia zarabia w Polsce
                obecnie 81,6% ogółu zatrudnionych. Poniżej połowy średniego wynagrodzenia
                zarabia więcej niż co czwarty zatrudniony (pod koniec PRLu było to 6%).
                Wynagrodzenie przeciętne w okresie 1990-2003 wzrosło o niecałe 32%, ale za to
                pensje menadżerów trzydziestokrotnie! Relacja przeciętnego wynagrodzenia
                dyrektora do płacy minimalnej zwiększyła się z 8 w roku 1992 do 150 (rok 2002)
                PKB w tym okresie wzrósł o 52%, a wydajność pracy pracujących - o 105,5% (czyli
                podwoiła się).
                • Gość: qqror Re: Jak zatrudnić obcokrajowca? IP: *.labri.fr 22.02.07, 11:05
                  rzucac statystykami to kazdy moze, podaj jakies zrodlo. poza tym sam akurat
                  prowadzilem firme i zatrudnialem ludzi. wiem przez to ze nie tak latwo dac
                  podwyzke. firma przynosila dochody, ale nie stale, a pieniadze na pensje musialy
                  sie znalezc bez wzgledu na wszystko. poza tym otworzylem dzialalnosc,
                  zainwestowalem oszczednosci, wzialem kredyt i ryzykowalem wszystkim, wiec czemu
                  mialem zarabiac mniej od swoich pracownikow.
    • neiden Jak zatrudnić obcokrajowca? 21.02.07, 15:35
      problem w polsce jest z pracownikami nieposiadajacymi zawodu.niewykwlifikowani
      pracownicy zawsze beda mieli problemy w znalezieniu pracy.szkolenie zawodowe
      podstawowych zawodow powinno byc skrucone, ale polska biurokracja i system
      nauczania nie chca pozwolic na zmiany.ministerstwo pracy nie wie co
      robi.pozatym w polsce jest masa alkocholikow ,chorych psychicznie,leniwych zeby
      to zlikwidowac rzad powinien wprowadzic radykalne przepisy.spoleczenstwo nie
      moze byc odpowiedzialne za wszystkich.artykul powinien byc zatytulowany "jak
      zatrudnic polakow w polsce".
      • Gość: orient Re: Jak zatrudnić obcokrajowca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 00:57
        Jak widać twoja edukacja była bardzo mocno "skrucona". Zapewne przez twój
        problem "alkocholowy". Bez trudu można zauważyć, że ów problem jest też powodem
        twojej gonitwy myśli i ślinotoku.
    • Gość: ratio Re: Jak zatrudnić obcokrajowca? IP: 81.219.116.* 21.02.07, 16:02
      No cóż w Polsce już tak jest że dla Polaka pensja typu 1200 zł jest poniżej
      godności ale dla tego samego poniżej godności nie jest pozostawanie na zasiłku
      dla bezrobotnych... pokolenie komuny.
      Cóż ja mam wrażenie że jednak coś się zmienia bo kiedy ja kilka lat temu
      konczxyłem studia - czyli w okresie największego bezrobocia 0 nikt z moich
      znajomych nie zarejestrował się jako bezrobotny - bo było im po prostu wstyd.
      Skończylo sie tak że szukali kazdej pracy która pozwalała przeżyć a w tzw
      miedzyczasie szukali docelowej roboty z tego co wiem wszyscy jakas tam kariere
      zrobili...
      A do mnie przychodzi koleś który własciwie nic nie potrafi, bez wykształcenia i
      mówi że poniżej jego godności jest praca za 1500 net (w Warszawie), kiedy
      zapytalem co chciałby robić, jakiej pracy szuka - mówi: może kierowca a
      najchetniej jakaś biurowa... (kolo do tej pory wykonywał proste prace fizyczne).
      • Gość: biały murzyn Re: Jak zatrudnić obcokrajowca? IP: 80.54.53.* 21.02.07, 18:20
        Sprobuj kmiocie wyżyc za te 1200 pln za miesiąc. Ludzie nie sa juz tacy głupi by
        dawac sie wykozystywac przez pracodawcow złodziei.
        Niestac na podniesienie pensji i zatrzymanie pracownika - bankrutuj lub zwiń
        interes. Twoje miejsce zajmą inne firmy.
        Zacznij normalnie działać w swojej firmie a nie z nastawieniem na maksymalny
        wyzysk i zarobek. Nie musisz co roku zmieniać samochodu czy jezdzic na Karaiby.
        Nie od razu musisz byc najbogatszym w okolicy.
    • yxcv Jak zatrudnić obcokrajowca? 21.02.07, 17:51
      dajcie godnie zarobic swoim
      • kedzier44 wydajnosc=praca 22.02.07, 02:17
        po pierwsze primo
        1.jaka placa taka praca (wydajnosc)
        2.w usa ktos bez zadnych umiejetnosci zarabia na poczatek 8/10 $ na h
        (budowa,sprzatanie)
        3.a jak juz nabierze umiejetnosci 18/ 40$
        czyli od sprzataczki do formana mozna zyc godnie ,a menadzerowie to jest
        odrebny temat.
    • Gość: pawel gdzie ta praca ???? podajcie adresy , telefony ! IP: *.devs.futuro.pl 21.02.07, 18:37
      szukałem pracy na budowie przez 2 miesiące.
      wysłałem zgłoszenia do największych polskich firm budowlanych, które to niby
      szukają pracowników (polimex mostostal, hydrobudowa, mosty łodź , stalexport i
      mnóstwo innych) i nie dostałem ANI JEDNEJ odpowiedzi.
      Obecnie pracuję na czarno jako murarz, brukarz i tynkarz w jednym, za 4 zł/h i
      nawet nie mam pewności czy szef wypłaci mi pensje pod koniec miesiąca.
      Gdzie ta praca na budowach do jasnej cholery ? Z tego co widze, to tylko w
      internecie. Bo realnych ofert nie ma.
      Jestem z Katowic.
    • raveness1 Re: Jak zatrudnić obcokrajowca? 21.02.07, 18:38
      I bardzo dobrze, ze brakuje. Trzeba bylo szanowac pracownikow, bo czasy
      niewolnictwa skonczyly sie 200 lat temu.
      Ludzie i tak mieli anielska cierpliwosc robiac za glodowe stawki.
      • Gość: Maciek Re: Jak zatrudnić obcokrajowca? IP: *.ghnet.pl 21.02.07, 22:22
        No ale jak niechcesz pracowac za jak to ty nazywasz "glodowe" pensje. To nie
        pracuj ale nie wymagaj aby z moich podatkow pokrywac twoej ubezpieczenie
        chorobowe NFZ jak nie chesz pracowac zdychaj na chodniku przed szpitalem.
        Rozumiem ze nie musze wspominac o zasilku dla bez robotnych ze go nie powinno
        byc.

Od razu twoja "glodowa" pensja bedzie super i bedziesz sie cieszyl.

Maciek
        Rekruter
        • kot_behemoth Re: Jak zatrudnić obcokrajowca? 22.02.07, 08:20
          Dokladnie. Gdzies kiedys przeczytalem swietne zdanie:
          "Dorosly czlowiek, zdolny do pracy powinien dostac w ryj a nie zasilek"
          Niestety nieroby to duza grupa potencjalnych wyborcow.
          • Gość: zimny obserwator zastanówcie się ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 14:14
            Ludzie, rozdzielcie ekonomię od waszych wyobrażeń i postrzeżeń. Pracodawca,
            poszukujący pracownika, tym bardziej, że jest zdesperowany, jest w stanie
            zapłacić mu wiele. Jednak płaca ta nie jest nieograniczona i to rynek ją
            dyktuje. Kiedy się sprowadza obcokrajowców, żeby pracowali za niższe stawki,
            pozwala istnieć temu mastodontowi jakim jest szara strefa i utrzymuje ogromne
            koszty pracy, to pensje muszą być niskie (czyt. nie skłaniające do pracy ).

• raveness1 Re: Jak zatrudnić obcokrajowca? 22.02.07, 09:26
          Ja napisalem o braku poszanowania dla pracownika i tego skutkach. Czy tak
          trudno jest zrozmiec te 3 proste zdania?

Co ma wspolnego z tym zasilek czy NFZ trudno mi pojac...
        • Gość: nkab Re: Mieszasz. IP: *.toya.net.pl 22.02.07, 11:23
          >No ale jak niechcesz pracowac za jak to ty nazywasz "glodowe" pensje. To nie
          >pracuj ale nie wymagaj aby z moich podatkow pokrywac twoej ubezpieczenie
          >chorobowe NFZ jak nie chesz pracowac zdychaj na chodniku przed szpitalem.
          >Rozumiem ze nie musze wspominac o zasilku dla bez robotnych ze go nie powinno
          >byc.
          >
          >Od razu twoja "glodowa" pensja bedzie super i bedziesz sie cieszyl.
          >

Wybacz ale mieszasz.

Zapamiętaj!
          Na wszystkie opłaty typu ZUS i podatki tak naprawdę pracuje robol.
          Reszta tylko mu towarzyszy, pokazuje palcem itd.
          Dlatego należy mu się płaca godziwa.
          Nie ty płacisz mu zasiłki tylko ubezpieczyciel (nie budżet państwa
          jak to usiłują wmówić publikatory) i należy mu się to jak psu zupa bo
          zapracował na to.

Jak nie będzie robola - nie będzie firmy!
          Chyba, że sam pracujesz czyli jesteś robolem.

Zadaniem dla dobrego rządu to wykreowanie jak największej liczby
          skutecznych biznesmenów zatrudniających roboli z sąsiednich państw.
          Ale za tym musi iść właściwy system edukacji (nie modlytwa, nie mundurki).

Współczesne wojny to wojny ekonomiczne!

Iran wściekły jest na USA tylko dlatego, że jest to państwo
          silnie kreatywne. Irańczycy chcieliby mieć takie zabawki
          jakie mają amerykanie a oni nie mają. Stąd ten cały terroryzm.
          Przywódcy religijni są wściekli, że poprzez obecność USA w Iraku
          utracą swoją totalitarną władzę. Zauważ, że więcej ofiar w Iraku
          jest z powodu zamachów terrorystycznych niż z działalności wojsk
          USA *). Za zamachami stoją durni władcy. Za bezrobociem w polsce
          durne rządy, które same się wybierają (nie ty wybierasz!) - taki jest system.

...nie chce mi się więcej pisać.

Andrzej.

*) pomijam całą kwestę intersów USA w tej interwencji.
    • Gość: PSO Re: Jak zatrudnić obcokrajowca? IP: *.aster.pl 21.02.07, 20:16
      Zwróćcie uwagę na tytuł. Brakuje specjalistów!!!
      Jest wiele osób, które chcą zarabiać a nic nie umieją i w sumie nie chce im się
      pracować.

Ale żeby znaleźć kogoś, kto coś umie nie jest łatwo i to płacąc 5 tys brutto!
      Taka przynajmniej jest sytuacja w Warszawie.
    • Gość: Zolo Trzeba jechac do Irlandii po fachowca. IP: *.london.bdp.co.uk 22.02.07, 10:00
      Trzeba jechac do Irlandii po fachowca. Zaproponowac min 5000pln netto/mies.
      Moze zgodzi sie pracowac w ojczyznie. Jak ktos tego nie rozumie to jest tepy i
      juz. Mamy wolny rynek. Ludzie zyja tam gdzie jest im lepiej (min.godziwie
      zarabiaja).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka