Dodaj do ulubionych

Reklamówka w sklepie? Tylko za opłatą!

• Gość: GS. Reklamówka w sklepie? Tylko za opłatą! IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 25.11.07, 10:07
      A juz myślałem, że z Pis"em odejdzie głupota. Nie ona trzyma się dobrze. Myślicie, ze po wprowadzeniu opłat za torebki ceny towarów spadną? Prędzej mnie wyrośnie kaktus. Zyskają tylko właściciele sklepów. Brawo PO. Teraz opłata ekologiczna od każdej pary plastykowych klapek plażowych. Chodźmy w drewniakach i od razu opłata gokogiczna od każdej sprzedanej pary z przeznaczeniem na ochronę lasów (czytaj: urzedników MOŚ.
      • Gość: nick Re: Reklamówka w sklepie? Tylko za opłatą! IP: *.icpnet.pl 25.11.07, 17:56
        jeśli dla kogoś 10 groszy za reklamówkę to dużo to powinien chyba
        zmienić pracę a nie pieprzyć na forum
    • Gość: camellya Reklamówka w sklepie? Tylko za opłatą! IP: 156.17.165.* 25.11.07, 10:33
      cudownie!!
      nareszcie w swoim kraju zaczynam się czuć jak w innych kiedy podróżuję.
      a zawsze marzyłam o tym, żeby w sklepie dostawać tak jak np. w kaliforii
      papierową torbę, żeby tak jak w hiszpanii w domu były 3 pojemniki na różne
      rodzaje śmieci.
      trzymam kciuki za mądrych i myślących ludzi w ministerstwie, mam nadzieję, że
      pomysł wypali. jeśli nie - to znów będę rozczarowana;/

ps. i to już nie wiem do kogo, ale na litość boską zróbcie coś z palaczami w
      pubach i klubach - przecież przez ten dym nie da się normalnie żyć!!
      pozdrawiam!:)
    • Gość: elka Od miesięcy szukam dużej, mocnej, estetycznej IP: *.markom.krakow.pl 25.11.07, 11:17
      torby na zakupy ,Najchętniej z impregnowanego lnu, I co? Nie ma!
      Powiedzcie gdzie taką kupię w Krakowie i juz dzis wyrzucę wszelkie
      plastikowe paskudztwo.
      • kropkacom Re: Od miesięcy szukam dużej, mocnej, estetycznej 25.11.07, 14:12
        W TESCO. Z gwarancja dożywotnią.
    • Gość: Q Reklamówka w sklepie? Tylko za opłatą! IP: 88.156.66.* 25.11.07, 11:54
      "Już teraz każdy klient tak naprawdę płaci za takie torby. Sklepy kupują je
      przecież i wliczają ich koszt w cenę towaru. Po zmianie klient płaciłby za torby
      nie pośrednio, ale bezpośrednio - przekonuje Milewski."

Co za totalna ignorancja! Niech zagwarantuje, że sklepy obniżą przez to ceny!
    • Gość: gościu Reklamówka w sklepie? Tylko za opłatą! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.11.07, 12:03
      Bardzo dobra inicjatywa. Popieram jak najbardziej. Czas również
      wprowadzić kaucję na plastykowe butelki i pojemniki oraz wprowadzić
      szklane opakowania zwrotne np. na jogurty. W ten sposób konsumenci
      zaczęli by bardziej zastanawiać się nad ekologią.
    • Gość: Dagna Dlaczego tylko 10 gr. To za mało, ci nowobogaccy IP: *.59.jawnet.pl 25.11.07, 12:07
      dalej będą pakowac po dwa produkty w dwadziescia reklamówek.
    • Gość: PolskiCukier Na Słowacji reklamówka kosztuje 1 koronę. IP: *.smgr.pl 25.11.07, 12:56
      Spora reklamówka - wystarcza na duże zakupy. Mniej więcej połowa
      klientów kupuje taką torbę (jedną, góra dwie) reszta ma swoje
      siatki. Będąc latem w tamtejszym markecie (Tatranska Lomnica)
      zobaczyłem cwaniaka, który bierze garść darmowych mniejszych
      reklamówek wyłożonych przy pieczywie a potem pakuje całe zakupy w
      tych reklamówkach. Nie muszę chyba dodawać w jakim języku odezwał
      się ten klient przy kasie...
    • myslacyszaryczlowiek1 Reklamówka w sklepie? Tylko za opłatą! 25.11.07, 13:05
      Kolejny kit (mit) który się wciska na siłę bo tak robią np. Niemcy.
      Segregacja śmieci- koszt umycia plastykowych butelek i szklanych słoiczków
      (zużycie wody) wielokrotnie przewyższa koszt składowania tego na wysypisku śmieci.
      To tak jak z ich umywalkami z koreczkiem.
      A ludzie i tak będą zużywać 5litrów paliwa aby dojechać na drugi koniec miasta
      bo rzucili cukier po 2 zł do hipermarketu.
      • Gość: Gościu Re: Reklamówka w sklepie? Tylko za opłatą! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.11.07, 13:29
        Od razu widać szary człowieczku, że nie rozumiesz problematyki, o
        której piszesz. Segregacja śmieci jest logiczną konsekwencją
        procesu, któremu każdy z nas podlega. Tempo życia i konsumpcji
        powoduje nieproporcjonalny wzrost nadprodukcji odpadów. Każdy z nas
        jest w stanie, myśląc, przzyczynić się do ograniczania nadprodukcji
        śmieci. Nik nie każe tobie myć butelek i słoików. Wystarczy, że je
        posegregujesz i wyrzucisz w miejscach na to przeznaczonych. Chyba
        niechciałbyś wychodząc codziennie z domu brnąć przez coraz więcej
        syfu? Swoją niestety marną świadomością reprezentujesz zdecydowanie
        większość zacofanego i rozleniwionego społeczeństwa.
        • myslacyszaryczlowiek1 Re: Reklamówka w sklepie? Tylko za opłatą! 25.11.07, 14:28
          Ja tylko samodzielnie myślę i nie zamierzam płacić za coś co nie ma żadnego
          uzasadnienia ekonomicznego ani ekologicznego a tylko utrudni mi życie.
          Reklamówki używam powtórnie do wyrzucania śmiec, najlepsze są z
          Auchana a najgorsze z niemieckich markietów które do niczego się nie nadają
          (pożałowali jednego grosza na grubszą). Koszt reklamówki to 2-3 grosze, a waga
          parę gramów, a po sprasowaniu zajmują bardzo małą objętość.
          • Gość: Gościu Re: Reklamówka w sklepie? Tylko za opłatą! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.11.07, 15:07
            Człowieku, gdybyś myślał, dawno kupiłbyś sobie kilka bawełnianych
            toreb na zakupy. Nie są drogie, nie zajmują dużo miejsca, dzięki nim
            oszczędzasz nie płacąc za jednorazówki. A twoje dzieci, jeśli masz lub
            będziesz mieć podziękują ci kiedyś, bo będą mogły cieszyć się czystym
            powietrzem i naturą.
            Co do reklamówek to prawda że są lekkie i mają małą objętość. Tylko co
            z tego skoro większość nie podlega naturalnemu rozkładowi a dziennie
            przybywają nam tysiące ton tego syfu?
    • Gość: smaczliwka BRAWO ! IP: 86.73.238.* 25.11.07, 13:39
      Mam nadzieje, ze nikt tego nie zablokuje. Trzymam kciuki
    • caesar_pl Re: Reklamówka w sklepie? Tylko za opłatą! 25.11.07, 13:52
      w Miemczech ludziom zabrali w 50% kubly na smieci i powiedzieli -
      teraz musicie makulature,szklo zawozic do kontenerow - ktore sa w
      zasiegu reki czyli co na oko 500 metrow.
      Wiecie co ciekawe?Ludzie z Polski w Niemczech nie kapuja i wala
      puste flachy do kosza!!Zamiast na bok i potem d0o kontenera.!!Czemu
      biedaki sa takie niegospodarne?
    • Gość: monabell Reklamówka w sklepie? Tylko za opłatą! IP: 85.134.207.* 25.11.07, 14:03
      Rewelacyjny pomysl
    • Gość: zofia Reklamówka w sklepie? Tylko za opłatą! IP: *.eltronik.net.pl 25.11.07, 14:06
      Jestem za. Po powrocie z zakupow mam pół koszyka opakowan z folii, ktore
      nastepnego dnia wrzucam do kontenera.W Francji kazdy klient udajac sie do
      markietu zabiera z sobą torbe na zakupy.
    • Gość: Corvvin Reklamówka w sklepie? Tylko za opłatą! IP: *.chello.pl 25.11.07, 14:37
      >Tempo życia i konsumpcji powoduje nieproporcjonalny wzrost
      >nadprodukcji odpadów. (...) Chyba niechciałbyś wychodząc codziennie
      >z domu brnąć przez coraz więcej syfu? Swoją niestety marną
      >świadomością reprezentujesz zdecydowanie większość zacofanego i
      >rozleniwionego społeczeństwa.

Super logiczna postawa postępowego u wykształconego społeczeństwa. Problem
      śmieci w zasadzie jest wyimaginowany!! Straszą nas ciągle jacyś ekolodzy wizją
      wszechobecnych gór śmieci. A przecież my nie tworzymy tych odpadów z niczego! Bo
      się nie da! Przetwarzamy tylko różne surowce.
      Obrazowo rzecz ujmując kopie się dziurę w ziemi i coś z niej wyciąga: węgiel,
      czy inny krzem itp. Potem z tego produkuje się np torebki foliowe, czy inne
      telewizory (w zasadzie wszystko).
      Produkty te zużywają się z czasem - powstają odpady-śmieci. Wystarczy teraz je
      wrzucić do tego dołu, który wykopało się, aby je wyprodukować. Zmieszczą się -
      nigdzie po drodze magicznie ich nie przybyło - nie będą leżeć na ulicach.

Nie tworzymy materii z niczego! Nie da się.
      Choć jak widać ludziom da sie to wmówić;)
      • Gość: Gościu Re: Reklamówka w sklepie? Tylko za opłatą! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.11.07, 15:17
        Brawo. Jesteś kolejnym przykładem 'zacofanego społeczeństwa' o którym
        pisałem. Mam nadzieję, że wkrótce na twoim podwórku zaczną kopać doły
        o których piszesz, i wypełniać je śmieciami. To się nazywa jakość
        życia!
        • Gość: Corvvin Re: Reklamówka w sklepie? Tylko za opłatą! IP: *.chello.pl 25.11.07, 15:37
          Doły już są, nie trzeba kopać nowych. Problem jest co najwyżej logistyczny, doły
          są nie zawsze w dogodnych miejscach;)

Weź się rozejrzyj, wyjrzyj za okno. Widzisz te wszystkie budynki? Zastanów się
          jak powstały. Nie przyszło paru kolesi, nie pomamrotali zaklęć i nie wyczarowali
          z powietrza cegieł, cementu, czy stali.

W kamieniołomie musieli najpierw wykopać dużą dziurę - pobrać z tego jakiś skał,
          do produkcji cegieł. a.
          Potem w innym miejscu, wykopali inną dziurę żeby wydobyć rudę żelaza i węgiel do
          produkcji stali. Po drodze przydał też się m.in. wapień do produkcji cementu
          (tak, tak dobrze myślisz tam też powstała wielka dziura:P).

Naprodukowaliśmy masę dziur, mamy gdzie trzymać śmieci (po prostu odkładać
          surowce na miejsce, fakt że po drodze trochę przerobione). Góra śmieci nam nijak
          nie grozi. Bo dziur będzie zawsze więcej niż śmieci (np budynki stoją po
          kilkaset lat). Więc nie wmawiajcie ludziom, że zasypią nas śmieci.

Jeśli śmieci zaczną przeszkadzać, zawsze znajdzie się ktoś przedsiębiorczy kto
          za niewielką opłatą zawiezie je do odpowiedniej dziury;) Chyba, że rząd zacznie
          mu przeszkadzać np. nakładając tak wysokie podatki, że nie będzie się to
          opłacać:P Oczywiście podatki nałożone w szczytnym celu, walki z wszechobecnymi
          śmieciami:P
          • Gość: Gościu Re: Reklamówka w sklepie? Tylko za opłatą! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.11.07, 15:44
            Dobrze się znasz n kopaniu i wypełnianiu dołów śmieciami. Chyba tam,
            skąd pochodzisz jest to na porządku dziennym.
            • Gość: Corvvin Re: Reklamówka w sklepie? Tylko za opłatą! IP: *.chello.pl 25.11.07, 20:41
              Wystarczy czasem troszkę znajomości podstawowych praw fizyki (zasada zachowania
              energii) i chwila zastanowienia i można do takich wniosków dojść bez kopania dołów.
              Oczywiście można zamiast uczyć się fizyki, siedzieć przed TV i chłonąć płynącą
              stamtąd papkę jako prawdy objawione. Kwestia wyboru.
    • Gość: smutna Re: Reklamówka w sklepie? Tylko za opłatą! IP: *.ghnet.pl 25.11.07, 14:38
      Podoba mi się podejście do sprawy Tesco.W sklepie trudno wytłumaczyć obsłudze,że
      nie chce się plastikowych jednorazówek.Bo pakują w nie towar jak leci.Moja
      babcie miała 3 torby z materiału i 1 z jakiegoś tworzywa i z nimi chodziła na
      zakupy za komuny, jednorazówek nie było i dało się.Ja mam 2 materiałowe torby-na
      małe codzienne zakupy wystarczy.
    • Gość: sowa Bierzmy przykład z Łodzi IP: *.osiedle.net.pl 25.11.07, 15:22
      Podoba mi się to co wprowadzono w Łodzi, czyli pełen zakaz używania reklamówek.
      A Tesco też sobie dobrze wymyślił, nie dość, że elegancko reklamuje swoją sieć
      to na dodatek gdy torba się zniszczy można ją wymienić na nową! Przy kasie
      powinny czekać torby lniane:) Tak dalej!
    • Gość: Ekonomista Kolejny sukces Tuska po awansie do ME !!! IP: 62.206.18.* 25.11.07, 15:55
      Spadną ceny towarów średnio o 10 groszy... :)
    • Gość: ole Kasa dla instytucji IP: *.devs.futuro.pl 25.11.07, 16:30
      prawda jest brutalna chodzi o kase dla kolejnej niewydolnej instytucji
    • olsza7 Dobra decyzja 25.11.07, 16:44
      Gratuluje naszemu rzadowi i dziekuje. Ciesze sie, ze PO wygralo wybory. Oby
      pomysl ten udalo sie szybko wdrozyc w zycie!
      • Gość: Kaska jestem przeciw IP: *.szeryf.waw.pl 25.11.07, 16:59
        a ja jestem przeciw
        • pietuszki Re: jestem przeciw 25.11.07, 18:25
          z własną torbą z lnu chodzę od zawsze ale nie można do jednej siaty wpakować
          chleba ziemniaków i np kapusty kiszonej .Nie doradzajcie że można mieć więcej"
          siatek "bo ręce mam tylko dwie .Zakupy mogę wpakować hurtowo do torby zbiorczej
          ale i tak muszą być opakowane jednostkowo
        • Gość: szerszeń_stepowy Re: jestem przeciw IP: *.chello.pl 25.11.07, 19:28
          Bo jesteś leniwa. Nie chce ci się pamiętać o tym, że jedną foliówkę
          można wykorzystać czasem nawet kilkadziesiąt razy, a tak w ogóle to
          można sobie kupić ładną torbę płócienną i nosic w niej zakupy przez
          parę lat. Zapewne też jesteś tak leniwa, że byłabyś przeciwko karom
          za śmiecenie na ulicy, bo np. po co podchodzić do kosza na śmieci,
          skoro można puszkę albo butelkę po napoju wywalić za plecy. Nadajesz
          się do życia w mieście, gdzie chodniki są śliskie od psich i
          ludzkich gówien, a wysypiska śmieci są na podwórkach - bo po co
          składować je daleko, skoro można wyrzucać je przez okno. Tam też
          fruwa mnóstwo foliówek i ciągle ich przybywa, bo nikomu się nie chce
          wprowadzić opłat.

Trzeba z tym procederem zacząć walczyć - myślę, że wprowadzenie
          opłat jest najlepszym wyjściem.
          • pietuszki Re: jestem przeciw 25.11.07, 20:21
            Szerszeniu pleciesz jedzenie chleba z używanego opakowania to pewna salmonelka a
            to że doradzasz umycie woreczka czy butelki to chyba nie widziałeś nigdy jakie
            ścieki leciały z wytwórni wód gazowanych jak zwracało się butelki i były używane
            powtórnie.Zużycie wody i używanie środków myjących bardzo bardzo zjadliwych
            powoduje większe szkody ekologiczne niż foliówki./naturalnie te rozkładające
            się/a torebki papierowe też nie rozwiązują problemu/wycinka drzew a produkcja
            papieru to mogiła dla środowiska
    • Gość: ..... Reklamówka w sklepie? Tylko za opłatą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.07, 18:26
      i tk mamy zielony kraj jeden z najbardziej zielonych wiec niech ci ekolodzy z
      koziej dupy pocaluja sie tam gdzie swiatlo nie dochodzi, niedlugo dojdzie do
      tego zeby placic za zalatwienie potrzeb fiziologicznych w domu, kraj schodzi na
      psy na wielkie psy
    • shamsa Nareszcie. 25.11.07, 18:37

• Gość: anem Reklamówka w sklepie? Tylko za opłatą! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 25.11.07, 18:42
      Niezła bzdura nie mająca nic wspólnego z ekologią. Chodzi tylko i wyłącznie o kasę. Ministerstwo chce kasy z kolejnego podatku, Łudź chce się wymigać od kolejnego obowiązku itd.
      Że problem z ekologicznego punktu widzenia nie istnieje pokazało Tesco. Wystarczy wprowadzić zakaz używania innych torebek niż te ekologiczne (2latki)lub jeszcze bardziej przyjazne reklamówki, a zapewniam, że takowe są i wcale nie dużo droższe od normalnych jednorazówek (na razie droższe bo produkcja niewielka). Ile drzew uchronimy od wycięcia? Ile chemikaliów nie wylejemy do rzek? A tak zostanie jak jest tylko podatki będą wyższe.
      Kolejna sprawa czy rada miejska może wprowadzić zakaz taki jak Łudź. Moim zdaniem nie.
    • beata.k.myslovitz Re: Reklamówka w sklepie? Tylko za opłatą! 25.11.07, 19:10
      A może tak po prostu zobowiązać sklepy do wymiany plastikowych torebek na te
      papierowe?? :/
    • Gość: szerszeń_stepowy doskonały pomysł -byle szybciej wprowadzić w życie IP: *.chello.pl 25.11.07, 19:13
      zdarzają się przypadki, kiedy albo klient, albo osoba sprzedająca
      bierze foliówkę na pojedynczy towar, jak np. tabliczka czekolady,
      batonik, albo jogurt. Toż to można wziąć w rękę, włożyć do kieszeni
      płaszcza czy kurtki i zanieść do domu. Niektórzy nawet biorą
      foliówki, żeby donieść np. karton soku do samochodu, który stoi
      przed sklepem. To jest bez sensu i sam staram się jak najbardziej
      ukrócić ten proceder - proszę zwykle o towar bez foliówek, a pakuję
      w foliówki używane i wkładam do torby płóciennej. Zachęcam innych do
      podobnych działań.
    • Gość: Viking Reklamówka w sklepie? Tylko za opłatą! IP: *.elisa-laajakaista.fi 25.11.07, 19:39
      Torba plastikowa w markecie kosztuje 15 centów, torba ekologiczna (wytrzymały papier) 35 centów. Gdzie tu logika i ekologia:)
    • Gość: lino Hurra! Nareszcie! IP: *.adsl.inetia.pl 25.11.07, 19:46

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka