Dodaj do ulubionych

Ruszyły prywatne pociągi

IP: 82.139.44.* 09.12.07, 21:34
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: Koleja Ruszyły prywatne pociągi IP: *.eranet.pl 09.12.07, 22:13
      Wcale nie Bo w 1997 w województwie Zielonogórskim obecnie Lubuskim
      działa na zasadach komercyjnych Lubuska Kolej Regionalna LKR jak
      szybko powsta tak szybko upadła ale była.
    • irini Ruszyły prywatne pociągi 09.12.07, 22:28
      A kiedy ruszą na trasie Tarnów - Kraków? Pociągi kursują tu przeciętnie co
      godzina, a czasem co dwie i dojazd do pracy poza Tarnów jest utrudniony, powinny
      być co pół godziny, mogą być krótsze, metra niestety nie mamy, a ja nie mam
      zaufania do busów/autobusów.

Po zmianie rozkładu jazdy sytuacja dojazdowa dla mnie zrobiła się tragiczna i
      zrezygnowałam z zakupu biletu miesięcznego na PKP. Jestem potwornie niezadowolona.
      • Gość: wowo wszystko w rękach samorządu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.07, 23:09
        Jak samorząd ogłosi przetarg na przewozy i wygra go ktoś inny niż PKP.
        Częstotliwość i ilość przejazdów będzie określona w przetargu - każdy przewoźnik
        musi się do niej dostosować.
      • Gość: W anglii padli Re: Ruszyły prywatne pociągi IP: *.icpnet.pl 10.12.07, 08:37
        W anglii padli to i w polsce padną nie ma się co podniecać, ale
        biznes maja tabor za darmo , po torach za grosze super
        • 1spag Re: Ruszyły prywatne pociągi 11.12.07, 12:54
          W anglii padli o czym ty mowisz, niedaleko ode mnie jezdzi autobus z logo arriva
          , akurat jedyna linia ktora obsluguje w moim rejonie Londynu ta firma ale w
          innych jest sporo , poza tym arriva to nie tylko jak widac autobusy w Uk i
          pociagi w PL to rowniez pociagi w UK i inne jak zwiedzanie autobusem Londynu
          etc. zobacz na arriva.co.uk po prawej stronie jest opcja roziwajlna Local bus &
          train information i tam masz gdzie jezdza wiec chyba nie jest z nimi tak zle, a
          ze jakis przetarg na obsluge danej linii kolejowej przegrali to nie wniosek ze
          padli calkowicie, tu jest wiele firm kolejowych i co kilka lat jest przetarg na
          dalekobiezne i lokalne polaczenia
    • Gość: gunia Ruszyły prywatne pociągi IP: *.gprs.plus.pl 09.12.07, 22:35
      Szkoda, że relacje TV zaczęły się od utyskiwania podróżnych na opóźnienia
      pociągów. Najwyraźniej PKP bardzo (bardzo) dba o czarny PR dla konkurencji!

Uśmiałam się widząc konkurencyjne pociągi PKP :)

Życzę sukcesów dla konkurencji PKP!
      • kontonaspam Re: Ruszyły prywatne pociągi 09.12.07, 23:00
        Czesiek czy inny franek po telefonie od jakiegoś bronka z PKP PR
        postawi czerwony semafor i konkurencja może se co najwyżej
        pierdzieć, a nie pasażerów wozić :)
        • jorge.martinez Re: Ruszyły prywatne pociągi 09.12.07, 23:51
          Za opóźnienia i awarie spółka zarządzająca trakcją i ruchem powinna płacić
          firmie odszkodowania. Subito!
          • Gość: ja Re: Ruszyły prywatne pociągi IP: *.lanet.net.pl 10.12.07, 02:29
            A politycy powinni być mądrzy i uczciwi ;)
            • jorge.martinez Re: Ruszyły prywatne pociągi 10.12.07, 04:21
              Gość portalu: ja napisał(a):

> A politycy powinni być mądrzy i uczciwi ;)

Hehe, subito!
    • Gość: Antoni Re: Ruszyły prywatne pociągi IP: *.ikatel.pl 09.12.07, 23:04
      Artykuł pisał jakiś [*** cenzura ***]. Znaczy, wg autora, dziś
      pociągi z Warszawy do Berlina nie mogą zabierać podróżnych z
      Poznania?
      • Gość: Papyr Re: Ruszyły prywatne pociągi IP: *.opera-mini.net 10.12.07, 10:00
        Teraz, kiedy jedzie pociag z Berlina (czy Pragi, Budapesztu, Moskwy itp.) do Wawy, to na terenie Polski jego operatorem sa PKP, bez wzgledu na to, czy w pociagu znajduja sie wagony DB, CD, MAV czy RZD. Dlatego tez dzis na taki pociag mozesz sobie kupic bilet w kasie PKP np. na poznanskim dworcu i jest wazny. Ale obca spolka kolejowa nie moze dac ulge, musi sie trzymac taryfu PKP. Kiedy da specialna oferte, to tylko wg umowy z PKP, albo, kiedy sie PKP nie zgodzi, moze dac ulgowa cene, ale nie na odcinek wewnatrz Polski. Autor niewyraznie napisal.
    • stachu44 Ruszyły prywatne pociągi - po panstwowej trakcji! 09.12.07, 23:22
      Strach pomyslec co sie bedzie dzialo, polowa mostow to zlom, a torowiska ukladane w latach 60-tych nadaja sie do rozbiorki.
      • kosmiczny_swir Z punktu widzenia ekonomisty-hobbysty 09.12.07, 23:42
        Z punktu widzenia ekonomisty-hobbysty (ekonomia to jedynie ułamek moich studiówm, niemnije jednak rozwijam te zainterosowania), dobrze się stało, że powstała konkurencja. Oczywiście jeśli chodzi o infrastrukturę kolejową to mamy do czynienia z tak zwanym monopolem naturlanym (później wyjaśnię). Uczciwa konkurencja w zakresie tego co jeździ po tych torach jest dobra. Mam jednak pewne wątpliwości, że ta konkurencja nie jest do końca ucziciwa, bo składy zostały zafundowane przez samorząd. Jeśli na przykład PKP mogło konkurować o dzierżawę szynobusów od samorządu to sprawa jest ok. Jeśli PKP z góry nie miało szans to znaczy, ze te szynobusy zostały kupione pod Arrivę i PKP zostało pozbawione możliwości outsorcingu. Niemniej jednak uważam, że prywatni przewoźnicy na liniach lokalnych to bardzo dobry pomysł. Z przewozami krajowymi sprawa jest bardziej skomplikowana.
        Co do monopoli naturalnych, konkurencja w kwestii infrastruktury daje nieefektywną alokację zasobów. Bo jak konkurować w tej kwestii? Przez wybudowanie drugiej linii kolejowej obok? To powoduje, że jeśli będą dwie firmy konkurujące, żadna nie bedzie w stanie zapewnić ceny niższej niż monopol. Co do monpolu, ceny korzystania z torów można regulować stosując model LRAIC (Long Range Average Incremental Cost)
        • jorge.martinez Re: Z punktu widzenia ekonomisty-hobbysty 09.12.07, 23:55
          Co do monopolu naturalnego. Przecie PKP jest podzielona na spółki. Gdyby trwale
          rozdzielić te spółki zarządzające infrastrukturą i ruchem od tych które zajmują
          się przewozem ludzi i towarów, to nie byłoby problemu z konkurencją wśród
          przewoźników.

A dodatkowych torów budować nie trzeba. Wystarczy modernizować oraz inwestować w
          systemy odpowiedzialne za koordynację rozkładów i ruchu. Pod tym ostatnim
          względem w PKP jest tragicznie.
          • maruda.r Re: Z punktu widzenia ekonomisty-hobbysty 10.12.07, 05:53
            jorge.martinez napisał:

> Co do monopolu naturalnego. Przecie PKP jest podzielona na spółki. Gdyby trwale
            > rozdzielić te spółki zarządzające infrastrukturą i ruchem od tych które zajmują
            > się przewozem ludzi i towarów, to nie byłoby problemu z konkurencją wśród
            > przewoźników.

Zgadza się: należałoby wyodrębnić infrastrukturę torową, dworce i składy.
            Zarządzanie przejazdami dalekobieżnymi na zasadzie przetargu - kto da więcej za
            odcinek w godzinach od do. Reszta w rękach spółek i pasażerów. Zarządzanie
            przejazdami regionalnymi uzależnione od lokalnych potrzeb. Oczywiście, nie ma co
            się łudzić, że kolej z dnia na dzień zacznie się sama finansować. Zacznie jednak
            wydawać złotówki z większą starannością.

• jorge.martinez Re: Z punktu widzenia ekonomisty-hobbysty 10.12.07, 07:55
              maruda.r napisał:

> Oczywiście, nie ma c
              > o
              > się łudzić, że kolej z dnia na dzień zacznie się sama finansować. Zacznie jedna
              > k
              > wydawać złotówki z większą starannością.

Trzeba pamięta, że tu nie chodzi o samofinansowanie kolei. Lecz właśnie o
              racjonalne wydawanie środków. Wszędzie na świecie w kolei pakuje się grube
              pieniądze. Ale pakuje się je ku wygodzie pasażerów, a nie ku wygodzie i
              przyjemność kolejarzy i ich rodzin.
        • Gość: Waldek ekonomisty-hobbysty nie do końca poinformowany :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.07, 08:29
    • jorge.martinez Re: Ruszyły prywatne pociągi 09.12.07, 23:48
      Zapraszam na trasę Katowice-Olkusz. Subito!
    • Gość: milo Ruszyły prywatne pociągi IP: *.gdynia.mm.pl 10.12.07, 02:20
      dziekuje bardzo za takie zmiany,teraz zamiast czekac na przesiadkę 10-15min. mam czekać 60-80 minut...
    • Gość: myszek prywatne ale nie skomunikowane !!! IP: *.ds.pg.gda.pl 10.12.07, 10:22
      Dzisiaj jechałem grudziądza do gdańska przez laskowice... Prywatny przewoźnik pcc spóźnił sie 10 minut, tzn że był minutę później jak pociąg osobowy do Gdańska. Zwykle osbowy czekał PKP-PR czekał na osobowego z grudiządza ale nie tym razem :( podobno nie ma żadnych skomunikowaych połaczeń prywatny-pkp, pkp-prywatny
      • 1spag Re: prywatne ale nie skomunikowane !!! 11.12.07, 13:02
        no ale komu na tym zalezy zeby konkurencja nie dzialala? oczywiscie PKP ktorej
        pewnie PR , poczytajcie na forum z Krakowa artykuly ze na lotnisko im sie nie
        oplaca jezdzic bo za mala doplata <sic!> linia ktora zapewnia w 15 minut
        polaczenie z lotniskiem z centrum z dworca glownego? kwestia rozkladu jest
        wazniejsza
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka