Gość: neo IP: *.utaonline.at 18.08.03, 19:55 az milo czytac , wiec jednak mozna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: PIOTR Re: Warszawski Cemat Silicon eksportuje płytki kr IP: *.acn.pl / 10.70.6.* 18.08.03, 20:59 Gratulacje dla wszystkich. Tak trzymać prosze Państwa. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebar A ja chcialbym dodac ze w Europie jest kilku IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.08.03, 21:42 inzynierow projektujacych uklady scalone (procki), ktore powstaja wlasnie z tych krzemowych plytek. Owa grupa byla stworzona w Dublinie w Philipsie, obecnie wszyscy sa rozporszeni po calej Europie: Irlandia, Niemcy, Belgia, Austria,Szwajcaria. Byly plany by grupa projektowala owe uklady w Polsce, ale chyba ktos zbyt powaznie do tych ludzi nie podszedl - stad pomysl padl wraz z nastaniem recesji w branzy IT. Wyszkolenie takiej kadry (ktorej na pewno nie znajdzie sie na zadnej polskiej uczelni, nawet wsrod profesorow, bo nie maja dostepu do narzedzi i praktyki), znajacej niezwykle drogie najnowoczesne narzedzia do designu zajmuje wiele, wiele lat. Szkoda ze w Polsce nikt w sposob powazny nie rozwinal tej dziedziny, by mozna stworzyc prawdziwy zalazek Silicon Valey Sebar sebar_rysiu@yahoo.co.uk Gość portalu: PIOTR napisał(a): > Gratulacje dla wszystkich. Tak trzymać prosze Państwa. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TheMarty Re: A ja chcialbym dodac ze w Europie jest kilku IP: proxy / 172.31.46.* 19.08.03, 08:47 Swieta racja... Ale w Polsce lepiej oplaca sie wywalac miliony zlotych (czy dolarow) na doplaty do gornictwa, hutnictwa i innych pozostalosci "dawnej swietnosci"... Pamietam jak w jakims artykula jeden gornik na emeryturze sie zalil: "Dostaje tylko 1600 zlotych emerytury (sic!) dobrze, ze moge sobie dorabiac, to te dwa-trzy tysiace mam. A jak nie pozwola mi dorabiac, to jak ja wyzyje z tych 1600"... Przeciez to sie noz w kieszeni otwiera... Gornik... A ja, magister inzynier w firmie komputerowej zarabialem 960 zlotych (teraz na szczescie pracuje za granica i mam tu place odpowiadajaca moim kwalifikacjom). Dopuki to nie dotrze do wielu ludzi w Polsce, to lepiej nie bedzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: Warszawski Cemat Silicon eksportuje płytki kr IP: *.gdynia.mm.pl 19.08.03, 00:37 Teraz przydzie jakiś inspektorzyna ze skarbówki i w ataku kretynizmu wlepi karę. Za co? Coś się znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Warszawski Cemat Silicon eksportuje płytki kr IP: *.erlm.siemens.de 19.08.03, 09:04 Hahaha, dokladnie. Nie dziwie sie ze facet nie chcial rozmawiac z dziennikarzami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rock Druga strona prawdy o ITME IP: *.starnettelecom.pl 19.08.03, 09:10 To nieprawda, że Instytutowi groziło bankructwo. Produkcja ITME jest niebezpieczna, przez to unikalna. Produkcję w trujących gazach (nie wiem dokładnie, ale chodzi o jakieś cyjano- coś tam) nie tak łatwo umiejscowić jest w innych krajach. Kolejka odbiorców zawsze była, jest i będzie. Dopóki będzie produkcja. Czy to jest niebezpieczne ? Procedury bezpieczeństwa przez te kilkadziesiąt lat zdały egzamin. To prawda, że Instytut był przerośniętym molochem. Od początku lat 90-tych różne ludki (z zachodnimi firmami włącznie) kombinowały jak tu chwycić tylko produkcję, a całą resztę zostawić. I w końcu komuś się udało. To jest złoty, monopolistyczny interes. Moje gratulacje dla zespołu pracowników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bobo Re: Druga strona prawdy o ITME IP: *.pkobp.pl 19.08.03, 11:16 Udalo sie bo politycy nie przeszkadzali (komu przyszlo wtedy do glowy ze mozna na instytucie pieniadze zrobic) i mam nadzieje ze nic juz nie zepsuja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fritz Szkoda, ze rozwoj "Niebieskiego Lasera" padl IP: *.solnet.ch 19.08.03, 11:34 w Polsce z powodz zawistnej atmosfery panujacej w PAN. Zamowienia na "Niebieskiego Lasera" byly, potrzebna zupelnie nie wielka ilosc pieniedzy. Nawet patentu nie oplacone. Teraz N.Laser bedzie produkowany w Japoni. A Merstwo Nauki i Informatyzacji tez sie temu z cala pewnoscia czujnie przygladalo. Mam nadzieje, ze Bog ochroni Cemat Silicon przed nieodpowiedzialna banda komuchowskich politykow. Amen. P.S. Z takim dostawca jak Cemat Silicon i Niebieskim Laserem mogla powstac naprade niezwykle interesujace centrum technologiczne bedace zalazkiem do rozwoju dalszych High Tech firm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki tam Re: Warszawski Cemat Silicon eksportuje płytki kr IP: *.cli.nitronet.pl 21.08.03, 09:24 a ja pracuje w cemacie i ta firma jest super Odpowiedz Link Zgłoś