pracownik_roku_2008 01.04.08, 12:19 Wiadomość już trochę stara.... dobry ten ubuntu, trzeba się przestawić :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Visior Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 13:11 Ale ściema, linux nie padł, bo hakerzy kochają linuxa i nie chcieli go kompromitować, i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lb Re: Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał IP: *.echostar.pl 01.04.08, 13:14 Ja myślę, że stoi za tym jakiś układ, eee.. szara sieć i lobby żydomasońskie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aikido Re: Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 13:47 Wystarczy lobby pryszczatych młodzieńców, gnanych dwoma uczuciami: nienawiścią do Microsoftu i miłością (o ile to dobre słowo) do linuxa. Obiektywizm stracili już przynajmniej parę lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lb Re: Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał IP: *.echostar.pl 01.04.08, 14:26 Nie rozumiem skąd ta pogarda dla użytkowników linuksa. Ja mam 2 systemy - zazwyczaj korzystam z Ubuntu - jest ładniejsze (compiz fusion), szybsze i bezpieczniejsze od systemu microsoftu, choć na pewno trudniejsze w konfiguracji (w przypadku problemów ze sterownikami itp). Czasami Winshit jest mi jednak niezbędny - soft adobe nie pójdzie na niczym innym. Poza tym - nie mam pryszczy, dobrze zarabiam i jestem zadowolony z życia. Boisz się linuksa i nie potrafisz go skonfigurować? Nie żal ci kasy na antywirusy czy firewalle, nie widzisz problemu w kupowaniu nowego sprzętu co 2 lata tylko po to, aby udźwignął kolejnego office'a - Windows jest dla ciebie. Szkoda tylko, że krytykując nie masz żadnego porównania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artek Re: Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 15:34 Pogarda to rzeczywiście za mocne słowo, ale budzą jednak niesmak, ponieważ kłamią. Ukrywają i przemilczają wady Linuxa i przeceniają wady Windows. Nie są obiektywni. Ja nie używam linuxa na podstawie tego, co mówią o nim jego zwolennicy: tego przede wszystkim, że trzeba się go uczyć. Uczyć to ja się muszę bez przerwy w moim zawodzie, nie mam czasu na uczenie się sytemu komputerowego. Ma działać i tyle. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lb Re: Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał IP: *.echostar.pl 01.04.08, 16:40 To podam tobie mój przykład. Przez kilka miesięcy używałem najdroższej, najbardziej wypasionej Visty Ultimate x64. Komputer mam niezły, ale Windows niestety chodził wolno, charczał, krztusił się. Sam wygląd kompletnie nie rekompensował niskiej wydajności. Postanowiłem wywalić Vistę i zainstalować Ubuntu. Instalacja bezproblemowa - wkładasz płytę, klikasz kilka razy i masz cały system na dysku wraz z pakietem biurowym, odtwarzaczami oraz całą resztą potrzebnych programów w polskiej wersji. Wszystkie sterowniki wykryte, internet śmiga... Oczywiście miałem trochę problemów z bardziej zaawansowanymi funkcjami, kodekami itp. Tyle, że każdy rozwiązałem w 10 min, po wpisaniu 2 haseł do googla - tak samo jak w przypadku problemów w Windowsem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bodzio Re: Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.08, 17:09 Złe porównanie. Vista 64-bitowa ma problemy ze sterowanikami. Trzeba było spróbować 32-bitową. U mnie w pracy dwie osoby niezależnie od siebie kupiły 64-bitową wersję Visty Ultimate, klęły na nią i w końcu zamieniły na 32-bitową. Problemy zniknęły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lb Re: Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał IP: *.echostar.pl 01.04.08, 17:51 akurat sterowniki do visty x64 miałęm prosto od producenta. Sam system po prostu działał wolno. Dlaczego? Vista z włączonymi efektami i Kasperskym Internet Security pożerała mi ok 700 mb ramu. Ubunty Gutsy ze wszystkimi efektami Compiz-Fusion zżera tylko 250. To chyba duża różnica, prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klo Re: Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 21:13 Mam tak samo jak ty. W firmie wszystkie komputery chodzą na linuxie, ale jeden musi być na Windows, ze względu na program księgowy i płatnik. Większość tak by postępowała samo, gdyby miała firmę, a tak to nie, bo gry nie chodzą. Linux jest open source, za to Windows jest freeware albo prawie. Wersja box można kupić u autoryzowanego sprzedawcy na stadionie za 10 zł a ze stron partnerów Microsoftu (np. www.thepiratesbay.org)za darmo. Swoją drogą instalowanie Linux teraz to nuda. Slackware na 5 dyskietkach to były czasy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ijcdwqiopg Re: Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał IP: *.wro.vectranet.pl 01.04.08, 17:52 wez wasc bzdur nie opowiadaj. wsparcie dla Vista 64 jest w 99% takie same jak do Vista 32. Nie rozumiem wiec problemow ze sterownikami w systemie, ktory wlasnie na 64 bity byl projektowany z wszelkimi tego konsekwencjami. Co do ubuntu: co maniacy windowsowi wiedza o linuksie? naczytaliscie sie pie.. ze to trudne i szatanskie narzedzie jakies, po czym powtarzacie. Zapewniam ze oprocz tanich artykulikow pro-MS jest cala masa innych publikacji jak na przyklad Nasza-Szkapa (cos dla ludzi o waskich horyzontach....) Kazdy uzywa czego chce, ale zeby porownywac prosze panstwa trzeba miec co:) W domu uzywam Ubuntu 6.06, w pracy Vista64 i i jedno i drugie mi dziala jak powinno. Osobiscie wole jednak -uxa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo Re: Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.04.08, 00:12 Problemy znikłyby też po przesiadce na ubuntu, a 500zł zostałoby w kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hx Re: Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 18:23 Oczywiście miałem trochę problemów z bardziej zaawansowanymi funkcjami, kodekami itp. Tyle, że każdy rozwiązałem w 10 min, po wpisaniu 2 haseł do googla Gratuluję sukcesu :) Ja próbowałem dostosować renderowanie fontów w linuxie i spędziłem nad tym łącznie kilkanaście godzin jak nie więcej (na Ubuntu, Fedorze i OpenSuse). W końcu poddałem się :/ kiedy okazało się że fonty na lin muszą brzydko wyglądać i tyle. Pomyślałem że chociaż zainstaluję Quake 3 (jedna z nielicznych przyzwoitych gier na pingwinka. ) Wpierw mnóstwo czasu spędziłem na problemach ze sterownikami do ATI Radeona, kiedy po pół roku wyszły odpowiednie okazało się że w Q3 mysz (każda) ma dziwne opóźnienia i jest to kolejny problem którego nie da się rozwiązać odpowiednią konfiguracją. Było jeszcze mnóstwo innych "drobiazgów" które w Windows po prostu traktuje się jak oczywiste, a po przejściu na Linuxa niestety zaczyna ich brakować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miechoszuja Re: Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał IP: *.ols.vectranet.pl 02.04.08, 09:00 Do obsługi Linuksa niezbędna jest znajomość obsługi google, niestety. gentoo-wiki.com/TIP_Change_mouse_hz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konikov Re: Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.08, 20:57 Oczywiście, że się da zmienić renderowanie czcionki, jest to w opcjach. Na następny raz sugeruję skorzystanie z oficjalnego, polskiego forum Ubuntu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hx Re: Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 18:10 Kolejny przykład "obiektywności": > kupowaniu nowego sprzętu co 2 > lata tylko po to, aby udźwignął kolejnego office'a MS Office ma mniejsze wymagania i _znacznie_ szybciej działa niż OpenOffice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lb Re: Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał IP: *.echostar.pl 01.04.08, 18:14 To może powiedz jeszcze o ile mniejsze ma wymagania i o ile szybciej działa? A może tak ci się tylko wydaje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hx Re: Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 18:27 Nie wydaje mi się. IMHO MS Word działa szybciej na P III 1 Ghz niż OO Writer na maszynie co najmniej 4 razy szybszej. Chodzi o edytowanie dokumentu, w każdym z pakietów w jego natywnym formacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konikov Re: Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.08, 20:55 A uwzględniasz fakt, że MS Office ma wbudowany preloader, czyli jego część wgrywa się do pamięci przy uruchamianiu komputera, co znacznie skróca uruchamianie programu, ale spowalnia włączanie systemu? Wątpię. Oczywiście wyspecjalizowane oprogramowanie znanych firm jak Adobe itp. działa wyłącznie na Windowsie, ale nie widzę sensu trzymania na dysku Visty. WinXP i Ubuntu to jest to co mi, personalnie, potrzeba. WinXP tylko do gier i bardzo rzadko, ale jednak, do wyłącznie windowsowych programów. Odpowiedz Link Zgłoś
psyclone Re: Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał 24.04.08, 19:18 Nie patrząc na prędkość działania - kto korzysta z pełnych możliwości MSWord/OOWriter na codzień? Co ma Word, czego nie ma Wordpad, co jest niezbędne do codziennej pracy? Nie ukrywam, OpenOffice od dłuższego czasu schodzi na psy właśnie dlatego, że stara się jak najbardziej przypominać MSOffice. Trochę to smutne, ale cóż... A dla zainteresowanych : najpotężniejszym edytorem z największymi możliwościami jest Vim. Ale on potrzebuje do działania strasznej, okropnej, przerażającej konsoli i trzeba poznać parę komend, by móc z niego korzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo Re: Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.04.08, 00:10 Tak, oczywiście. To spisek miłośników wolnego oprogramowania. Aha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.08, 13:17 Gość portalu: Visior napisał(a): > Ale ściema, linux nie padł, bo hakerzy kochają linuxa i nie chcieli go > kompromitować, i tyle. Tłumacz sobie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do kitu Re: Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał IP: 212.76.37.* 01.04.08, 13:21 Ubuntu darmowe , Mac i Vista płatne. Po co przepłacać skoro komercyjne oprogramowanie jest do kitu. Odpowiedz Link Zgłoś
xiv Re: Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał 01.04.08, 13:26 > Ubuntu darmowe , Mac i Vista płatne. > Po co przepłacać skoro komercyjne oprogramowanie jest do kitu. ech... mamie to mozesz zainstalowac Ubuntu, ale w firmie - juz nie... oprogramowanie, oprogramowanie, oprogramowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZetHaEm Re: Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał IP: *.elpos.net 01.04.08, 16:03 W firmie nie? Powiedz to na przykład francuskiej policji, która przesiadła sie na Linuksa. Ale przecież żabojady sie nie znają, prawda? :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skurczybyk pewnie teraz zabojady ostro przeklinaja IP: *.telprojekt.pl 01.04.08, 17:56 jak w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figo Re: pewnie teraz zabojady ostro przeklinaja IP: *.ds1.agh.edu.pl 01.04.08, 18:34 Pewne jest to ze jestes glupi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: pewnie teraz zabojady ostro przeklinaja IP: *.wroclaw.mm.pl 02.04.08, 23:05 Gość portalu: figo napisał(a): > Pewne jest to ze jestes glupi Typowy komentarz linuksiarza Chłopaki strzelacie sobie w stopę (co ja mówię w stopę - w kolano!) - jak chcecie przekonac kogoś do linuxa skoro jedynym komentarzem jest - jestes głupi, nie znasz się - albo cos w tym guście, nie widziałęm jeszcze ani jednej rzeczowej polemiki ze strony linuksiarzy. A fakty ignorujecie!. Jak ktoś mówi że mu coś nie działa na linuksie to - oczywiście - jest głupi bo przecież linux to taki przyjemny system! Tylko ciekawe czemu 90% oprogramowania nie ma nawet instalatora, a połowa nawet nie jest skompilowana - a teraz poradźcie babci Frani co chce sobie z wnusiem co to do irlandii wyjechał za chlebem jak ma sobie skonfigurować neostradę z bezprzewodowym routerem na swoim Ubuntu :)))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konikov Re: pewnie teraz zabojady ostro przeklinaja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.08, 09:39 Wiesz, różni ludzie się zdarzają po jednej i drugiej stronie barykady. Twoja wypowiedź także nie jest rzeczowa ;) Akurat na brak instalatora bym nie narzekał, narzekają przyzwyczajeni do Win. To, że mogę zainstalować program wydając jedną komendę (lub korzystając z dodaj/usuń programy gdzie masz listę dostępnych programów, wystarczy zaznaczyć do instalacji i samo się ściągnie), gdzie i wpisując hasło, a wszystko się samo ściąga i instaluje. To jest ZNACZNIE wygodniejsze niż używanie instalatorów. Mój router działa bez żadnych problemów, które co jakiś czas występują na WinXP (krótkotrwałe rozłączanie). Odpowiedz Link Zgłoś
psyclone Re: Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał 24.04.08, 19:36 xiv napisał: > > Ubuntu darmowe , Mac i Vista płatne. > > Po co przepłacać skoro komercyjne oprogramowanie jest do kitu. > > ech... mamie to mozesz zainstalowac Ubuntu, ale w firmie - juz nie... > oprogramowanie, oprogramowanie, oprogramowanie... wine, wine, wine.... poza tym spora część specjalistycznego oprogramowania jest pisana w Javie i jest crossplatformowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szmatan Re: Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał IP: 91.198.246.* 01.04.08, 13:27 żeby pograć? jak tylko zaczną wychodzić gry pod linuksy, to "baj baj, maszkaro" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ipek Re: Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 13:43 > Ubuntu darmowe , Mac i Vista płatne. > Po co przepłacać skoro komercyjne oprogramowanie jest do kitu. A Ty jaki masz system w kompie? Ubuntu??? Chyba nie! ps. Ja zapłaciłem za systemy które mam zainstalowane tyle ... ile były warte .... :) Nie przepłaciłem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Visior Re: Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 13:44 Używam po prostu mózgu do myślenia; nie jestem bałwochwalcą kiepskiego produktu, jakim jest Linux. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doctor Re: Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 15:44 A dużo tego linuxa używałeś? Masz podstawy by głosić, że linux jest kiepski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał IP: *.wroclaw.mm.pl 02.04.08, 23:15 Gość portalu: Doctor napisał(a): > A dużo tego linuxa używałeś? Masz podstawy by głosić, że linux jest kiepski? Oj dużo, dużo. Że tylko wiliczę: - SuSE 8.0 - SuSE 9.0 - SuSE 10.0 - SuSE 10.1 - SuSE 10.2 - Madrake 10.0 - Madrake 10.1 - Mandriva 2007 - Gentoo (nie pamiętam wersji) - KateOS (nie pamiętam wersji) - DSL 3.0 - Fedora (wszystkie wersje do 5.0 włącznie) - RedHat 8.0 - Ubuntu 6.06 - Ubuntu 7.10 i jeszcze kilka innych i z każdą miałem katastrofalne problemy z działaniem sprzętu (nie jakiegoś wyszukanego, ot karta sieciowa 3com, albo bezprzewodowa LinkSys-a, albo grafa Ati) który pod dowolnym systemem Microsoftu chulał jak złoto! Nie wspomnę nawet że na połowie tych systemów nie udało mi się uruchomić nawet interfejsu graficznego co Winda daje ZAWSZE (VGA bo VGA ale jednak). Czy mam podstawy aby z tobą dyskutować? I co ty na to?! Odpowiedz Link Zgłoś
psyclone Re: Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał 24.04.08, 19:35 Gość portalu: sprawiedliwy napisał(a): > Oj dużo, dużo. Że tylko wiliczę: > - SuSE 8.0 > - SuSE 9.0 > - SuSE 10.0 > - SuSE 10.1 > - SuSE 10.2 > - Madrake 10.0 > - Madrake 10.1 > - Mandriva 2007 > - Gentoo (nie pamiętam wersji) > - KateOS (nie pamiętam wersji) > - DSL 3.0 > - Fedora (wszystkie wersje do 5.0 włącznie) > - RedHat 8.0 > - Ubuntu 6.06 > - Ubuntu 7.10 > Czy mam podstawy aby z tobą dyskutować? > I co ty na to?! Że tak się w dyskusję wetnę... Oj tak, widzę podstawy, których z całym szacunkiem Ci brakuje. Czym się różni jedna dystrybucja od drugiej? Co to jest Linux, a co to jest GNU i co to jest GNU/Linux? Jądro systemu jakie jest, każdy widzi. Niektóre dystrybucje (takie jak Gentoo czy Arch) nieco zmieniają jego postać, jednak mogę spokojnie powiedzieć że jądro Linuksa jest wspólnym mianownikiem wszystkich dystrybucji. A ponieważ to właśnie jądro jest odpowiedzialne za sprzęt, to szukanie innych dystrybucji "bo pod mandrivą mi karta sieciowa nie chodzi" jest dowodem ignorancji i braku umiejętności ręcznej konfiguracji jądra (a instrukcję jak to zrobić można znaleźć natychmiast, we wszystkich językach, choćby i po klingońsku). Oprogramowanie. Czym się różni KDE w Gentoo od KDE w Slackware itp itd? Domyślną tapetą? Innym motywem? Dochodzimy więc do konkluzji: dystrybucje różnią się między sobą technologią instalowania oprogramowania z pakietów (bo na KAŻDYM Linuksie wyposażonym w kompilator można ręcznie skompilować DOWOLNY program i to NIE JEST TRUDNE i zazwyczaj wymaga wpisania trzech poleceń) oraz umiejscowieniem plików konfiguracyjnych i skryptów startowych. Dlatego też taka ilość wymienionych przez Ciebie dystrybucji świadczy o tym, że nie wiesz czym jest GNU/Linux i nie chciało Ci się googlać. > Nie wspomnę nawet że na połowie tych systemów nie udało mi się > uruchomić nawet interfejsu graficznego co Winda daje ZAWSZE (VGA bo > VGA ale jednak). Jądro zawiera sterowniki do takiej ilości urządzeń, że połowy nie byłbym w stanie wymówić. Jeśli chodzi o grafikę - sterowniki jądra są wolniejsze niż zamknięte sterowniki producenta, ale potrafią z karty graficznej wykrzesać minimum możliwości. Że już nie wspomnę o framebufferze, który też wszędzie działa. Gdyby posadzono mnie teraz w bolidzie Formuły 1 pewnie nie wiedziałbym jak ruszyć. Czy to znaczy, że ten pojazd jest do niczego, czy też może ja powinienem troszkę więcej o nim poczytać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodo Re: Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał IP: 145.1.197.* 01.04.08, 14:06 taaa... i nikt nie skusił się na 10000 dolarów i laptopa. zastanów się zanim coś publicznie wyrazisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znafca Czy testowano NetWare? IP: *.zus.pl 01.04.08, 13:59 Też by przetrwał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dosia Re: Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał IP: 195.33.121.* 01.04.08, 14:01 > Przede wszystkim miał on zwrócić uwagę na to, że oprogramowanie jakiego używamy na co dzień nigdy nie gwarantuje 100% bezpieczeństwa i użytkownik musi być ostrożny. Tzn. co ma uzytkownik robic? Nie wlaczac komputera? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał IP: *.fizyka.amu.edu.pl 01.04.08, 15:13 Napisano: "..musi byc ostrozny." Nie ma 100% pewnosci, ze nikt nie wjedzie na chodnik, ale czasami chyba chodzisz po chodniku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr Kolejne bzdury dla motlochu IP: *.opera-mini.net 01.04.08, 14:24 Akurat Mac padl ze wzgledu na blad w Webkicie, ktory jest jak najbardziej opensource'owy. Webkit jest podstawa wlasnej przegladarki WWW Apple'a, czyli Safari. Webkit wywodzi sie z modulu pochodzacego z KDE - KHTML. Zreszta w przyszlych wersjach KDE ma byc uzywany Webkit. Co do Visty: IE7 na Viscie ma najbardziej bezpieczna architekture ze w wszystkich przegladarek, ze wzgledu na tzw. protected mode, w ktorym IE7 ma calkowicie ograniczony dostep do zasobow uzytkownika. Niestety tego bezpiecznego API nie uzywa Firefox, ktory dziala z uprawnieniami uzytkownika. To samo dotyczy Firefoksa i innych przegladarek na Linuksie/Uniksie. Na Viscie udalo sie przeczytac zwyciezcy plik, poniewaz Adobe w swojej "madrosci" uzywa pomocniczego procesu (brokera), ktory dziala z uprawnieniami uzytkownika. Niestety nie znamy jeszcze szczegolow bledu we Flashu, ale na 90% twierdze, ze blad ten dotyczy takze Ubuntu i Maca. Regulamin kOnkursu zAbranial wykorzystywania tego samego bledu przeciw wiecej, niz jednemu systemowi. Podsumowujac: Mac polegl na przegladarce dostarczanej przez Apple'a i bedacej przegladarka domyslna. Vista - oprogramowanie niedostarczane przez MS, zle uzywajace bezpiecznego API i prawdopodobnie z tym samym bledem na wszystkIch systemach, na ktorych dziala Flash. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacuś Masz oczywiście rację! Kolejny smieć w GW. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.04.08, 14:41 Temat dla egzaltowanych specjalistów do zabłyśnięcia na imieninach u cioci. Mnie najbardziej podoba się fragment o Windows Vista i stwierdzenie, że "Adobe wciąż pracuje nad jej załataniem". Znaczy się tej dziury :-) Cała reszta dla autora (przepisanej jak się zdaje) informacji ma trzeciorzędne znaczenie. Konkluzja jest - jak zwykle w GW - że Linux jest najlepszy. Zawocowało to już kilkoma postami o zerowej wartości intelektualnej choć niektórzy mieli wyraźny problem z tym, że produkt MS nie okazał się najgorszy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hx Re: Kolejne bzdury dla motlochu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 18:42 W końcu jakiś rzeczowy komentarz ... Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Re: Kolejne bzdury dla motlochu 01.04.08, 18:56 Gość portalu: rr napisał(a): > oprogramowanie niedostarczane przez MS, zle uzywajace > bezpiecznego API Jakby API było bezpieczne, to by nie było problemu ;-))) Jest kilka systemów, których nikt nigdy nie złamał i wcale nie dlatego że nie próbował. Tyle że niekoniecznie na notebooka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AH Ubuntu "przetrwał" zgodnie z planem. Teatrzyk... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 14:25 Ot, co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: analityK Re: do powiedz do końca kto za tym stoi IP: *.chello.pl 01.04.08, 15:23 o. Tadeusz O. oczywiście... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Makwista Ale dyrdymały wypisujecie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.04.08, 14:47 Mniej więcej to tak, jakby porównywać bezpośrednio wytrzymałość biegaczy i do tego porównania wytypować 50-latka, kobietę w ciąży i 13-latka. Wszyscy są ludźmi i nawet nosza buty biegowe tej samej firmy. Ale co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 15:00 Bzdura i propaganda Linuksa . Można się do tego przyzwyczajić . Odpowiedz Link Zgłoś
psyclone Re: Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał 24.04.08, 19:14 Gość portalu: Marcin napisał(a): > Bzdura i propaganda Linuksa . > Można się do tego przyzwyczajić . Oczywiście. W końcu developerzy Linuksa tłuką taką niemożebną kasę na swoim systemie i programach, że stać ich by wynająć agencję PR, by propagowała wolne oprogramowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ee Niepełnosprawni mają swoje paraolimpiady IP: *.chello.pl 01.04.08, 15:21 To niesprawiedliwe żeby kulawa Vista startowała w jednej lidze z Linuksem czy MacOsem Odpowiedz Link Zgłoś
rmiechowicz Re: Niepełnosprawni mają swoje paraolimpiady 01.04.08, 15:46 Używam i Windowsa Xp i Linuxa. Linux ma nad Windowsem jedna wyraźną przewagę: raz zainstalowany i skonfigurowany działa, działa, działa.... Windows wymaga poświęcenia więcej czasu, bardziej angażuje użytkownika w 'konserwację" systemu. Ale oba systemy, Linux i Windows, poprawnie skonfigurowane i jeżeli stosuje się do elementarnych zasad bezpieczeństwa, są podobnie stabilne. A co do korzyści z używania dwóch systemów? Nawyki związane z bezpieczeństwem wyrobione w trakcie obsługi windowsa mogą w przyszłości zaprocentować przy pracy z Linuxem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Niepełnosprawni mają swoje paraolimpiady IP: *.b-ras1.prp.dublin.eircom.net 01.04.08, 15:52 kazdy w sieci czycha by mi moje MP3 ukrasc z PC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Niepełnosprawni mają swoje paraolimpiady IP: *.acn.waw.pl 01.04.08, 16:02 Ależ oczywiście, że nie. Co nie zmienia faktu, że bezpieczeństwo jest bardzo ważne. Nie będę się zagłębiał w szczegóły, ale polecam co nieco sobie poczytać o tworzeniu przez zarówno zorganizowane grupy przestępcze, jak i zwykłych nastolatków, botnetów złożonych z komputerów zombie, które następnie są wykorzystywane do wysyłania spamu oraz przeprowadzania ataków DDoS. Skutki tych działań są opłakane w przypadku wielu przedsiębiorstw. Zresztą samemu też można mieć problemy i to niemałe. Zarówno za wysyłanie spamu, jak i przeprowadzanie ataków DDoS (nawet, jak ktoś to robi z naszego komputera bez naszej wiedzy) grozi kara pozbawienia wolności. A wierz mi, że akurat złapać, udowodnić winę i osądzić właściciela komputera zombie jest bardzo łatwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Niepełnosprawni mają swoje paraolimpiady IP: *.acn.waw.pl 01.04.08, 16:02 A, zapomniałbym. Polecam także zaznajomienie się z zasadami ortografii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Niepełnosprawni mają swoje paraolimpiady IP: *.b-ras1.prp.dublin.eircom.net 01.04.08, 16:30 zdazyl sie ort - wielkie halo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Windhit RULEZ Re: Niepełnosprawni mają swoje paraolimpiady IP: *.56.220-216.q9.net 01.04.08, 16:55 "Linux ma nad Windowsem jedna wyraźną przewagę: raz zainstalowany i skonfigurowany działa, działa, działa" Kolego, ja w pracy mam kilkaset XP ..dzialaja dzialaja dzialaja...od wielu lat.Jezeli cos padnie to HD a nie OS... Lin ux jest dobry dla mlodych,biedoty i malycyh firm.Lunux w Polsce jets bardzo popularny bo nikogo nie stac na Winshita hehe.Ot i cala prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lynx jestes niedouczony IP: *.privacyfoundation.de 01.04.08, 17:38 Wlasnie windows jest najbardziej niebezpieczny dla firm bo pozwala na szpiegowanie i wyciaganie poufnych informacji na zasadzie przeszukiwania online.Z linuxem taki numer tak latwo nie przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rurek Chcesz się założyć? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.04.08, 18:07 Przejdzie. Każdy system ma luki i wady. Nie wspomne o programach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm Re: jestes niedouczony IP: *.globalconnect.pl 01.04.08, 19:04 Wez zacznij programowac/debgowac pod unixami w cepie lub javie projekty po kilka(nascie) tysiecy plików kodu to zobczysz roznice miedzy komfortem pracy. W mojej firmie i w kilku innych wszyscy jak jeden klną na unixy wlasnie z tego powodu - brak komfortu, wygody i szybkosci pracy. UNIX to niech sobie serwerem zostanie bo zostal do tego stworzony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: jestes niedouczony IP: *.mimuw.edu.pl 01.04.08, 19:59 > mojej firmie i w kilku innych wszyscy jak jeden klną na unixy wlasnie z tego > powodu - brak komfortu, wygody i szybkosci pracy. bo pewnie pracują na unixach. jak by pracowali na windowsach to by przekleństwa na te windowsy leciały. programisci przeklinaja na to nad czym akurat pracuja a poza tym windowsy osiągają sensowny komfort pracy dopiero po zainstalowaniu cygwina :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm Re: jestes niedouczony IP: *.globalconnect.pl 01.04.08, 20:13 uściślając - pracują na obu systemach równocześnie. Bluzgi leca na UNIX bo maja porównanie z Windowsem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konikov -- To Ty jestes niedouczony -- IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.08, 09:27 LINUX - Linux Is Not UniX, man. Odpowiedz Link Zgłoś
algimin Re: Niepełnosprawni mają swoje paraolimpiady 01.04.08, 20:02 > Lin ux jest dobry dla mlodych,biedoty i malycyh firm.Lunux w Polsce > jets bardzo popularny bo nikogo nie stac na Winshita hehe.Ot i cala > prawda. ...eee bzdura, kupuję co jakiś czas wydawnictwo w kiosku pt. linux jakiś tam np. Ubuntu, Aurox, SuSe, ostatnio kupiłem nową wersję z Mandriva Powerpack 2008, 25 zł, bo Free Mandriva 2007 33zł (czasopismo z 64 i 32 bitowymi wersjami), mi się znudziła, jakby dodać te wydania z 1-2 lat to wyjdzie cena jednej Windy OM. Używam Windy oraz Mandrivy bo mi się tak podoba i przyznam, że Mandriva podoba mi się coraz bardziej gdyby firmy w 90% robiły komercyjne programy i na linuxa i windę to Windy OM być może bym już nie kupował z nowymi komputerami;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Niepełnosprawni mają swoje paraolimpiady IP: *.acn.waw.pl 01.04.08, 18:04 Moje zalecenie jest nadal aktualne. :-) Każdemu się zdaRZa. :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naturysta Wywalic to wszystko na śmieci . Wrócmy do lasu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 17:48 Coś co miało ułatwiac życie teraz sprawia ,że szybciej zdechniemy ze stresu . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matt Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał IP: 82.177.132.* 01.04.08, 18:22 Na Viście padł soft Adobe a nie Microsoftu. Na Macu padło Safari czyli produkt Apple. A Ubuntu - czemu codziennie po kilka łatek się ładuje - po jednej Firefox zamiast się minimalizowac wylogowuje Ubuntu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hx Re: Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 18:34 > Na Viście padł soft Adobe a nie Microsoftu. Zgadza się! Ale spróbuj przetłumaczyć to fanatykom - życzę powodzenia. MS nie popełnił błędu ale cóż, na ulubionym chłopcu do bicia można się wyżywać do woli. Mam przynajmniej nadzieję że MS swoim Silverlightem pokona niedopracowanego Flasha, wtedy cała platforma zyska na bezpieczeństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał 01.04.08, 18:49 Tyle, że na Linuksie też jest "soft Adobe". A bezpieczeństwo Windows nie poprawi się dopóki normą będzę pracowanie z uprawnieniami administratora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konikov Re: Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.08, 21:18 Gość portalu: Matt napisał(a): > Ubuntu - czemu codziennie po kilka łatek się > ładuje - po jednej Firefox zamiast się minimalizowac wylogowuje > Ubuntu ? Nie spotkałem nigdy takiego objawu, tak samo codziennie po kilka łatek? Czasem 0, czasem 1-3, rzadziej więcej. To świadczy o dbałości o najnowsze uzupełnienia do programów które używamy. Już samo to, że wystarczy kliknąć i wbić hasło, a wszystkie programy, nie tylko system, się uaktualni, to jest coś, nie sądzisz? Z resztą można ustawić automatyczne aktualizowanie, dzięki czemu nie trzeba nic robić, a system będzie się sam uaktualniał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wittmann mam nową vistę i mam... IP: *.wroclaw.mm.pl 01.04.08, 18:26 ciągłe problemy ze sterownikami,ze spontanicznym wygaszaniem ekranu(systemu), po którym vista nie chce się już za cholerę wybudzić i muszę resetować cały majdan a wówczas dopiero zaczynają się schody,generalnie spore rozczarowanie,linuxa nie znam więc nie komentuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BUHAHAHAHA Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał IP: *.globalconnect.pl 01.04.08, 18:53 Zawsze twierdziłem ze MAC to kał i mmoja teza znowu sie potwierdzila. Marketing robi swietną robote, ale wszystko do czasu. Prawda jak zwykle okazala sie brutalna. Odpowiedz Link Zgłoś
kris850 Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał 02.04.08, 23:58 OSX jest najlepszy,najprostszy,najstabilniejszy,najbezpieczniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pingu że wolne oprogramowanie wcale nie musi być niebezp IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.04.08, 02:47 "że wolne oprogramowanie wcale nie musi być niebezpieczne z racji otwartości kodu źródłowego." ale klocek, przeciez wolne oprogramowanie zawsze bylo bezpieczniejsze od tego zamknietego. coz, ale tak jest gdy artykuly pisza ludzie ktorzy korzystaja tylko z windows etc @kris850 napisał: > OSX jest najlepszy,najprostszy,najstabilniejszy,najbezpieczniejszy. rozumiem ze piszesz o MacOSX ktory wlasnie padl szybko, dzieki kiepskiemu browzerowi Odpowiedz Link Zgłoś
psyclone Re: że wolne oprogramowanie wcale nie musi być ni 24.04.08, 19:23 Weź pierwszy lepszy przyzwoity podręcznik dotyczący bezpieczeństwa. Oprogramowanie, które uważa się za 'bezpieczne' z powodu zamkniętego kodu jest skazane na zagładę. Właśnie w Wolnym Oprogramowaniu developerzy odkrywają swój kod między innymi po to, byśmy na własne oczy mogli się przekonać, że jest bezpieczny (tak, wiem, wymaga to wiedzy programistycznej, ale Linux jest jednym wielkim chodzącym IDE języka C i C++ i nie można udawać że jest inaczej). Poza tym, gdy dziesiątki tysięcy osób przeglądają kod to mamy większe prawdopodobieństwo wykrycia dziury niż gdy pracuje nad tym kilku facetów w śmiesznych marynarkach. Mówimy tu o liczbie dziur wykrytych, dziur załatanych.... pomówmy o liczbie dziur wykorzystanych? Ile jest exploitów i wirusów na system Windows, a ile na Linuksa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berlin Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał IP: *.lxa.perfora.net 02.03.09, 01:39 mee45s 3266561 g4rj3a berlin <a href="reachingforlucidity.net/live/ "> berlin </a> reachingforlucidity.net/live/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gesundheit Mac i Vista padły, Ubuntu przetrwał IP: *.hostxtrem.info 13.03.09, 14:04 mee45s 3266561 g4rj3a gesundheit gesundheit seeworthy.org/ducktales/gesundheit/ Odpowiedz Link Zgłoś