Gość: JP2 IP: *.dub-3rk2.metro.digiweb.ie 17.05.08, 00:36 "W duszny czas powojenny Polska przypominała współczesną Koreę Północną." - lecz się Bodziak. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: orient Re: Polska Reklama Ludowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.08, 14:42 > lecz się Bodziak Na nogi. Bo na głowę już za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
hanyszameryki Re: Polska Reklama Ludowa 27.05.08, 17:23 Moim ulubionym sloganem reklamowym byl: "Rolnkku! Dbaj o czyste jaja." Odpowiedz Link Zgłoś
krystin3 Re: Polska Reklama Ludowa 27.05.08, 17:45 Po pierwsze ; w czasach PRL reklamy nie kłamały, bo nie było komercji ani powodu do naciągania klientów, a ponadto za oszustwo (np. fałszowanie składu soku lub kiełbasy) groziło wiele lat więzienia. Po drugie : dlaczego autor odnosi się do wyłącznie do lat 80., pokazując materiały ze stanu wojennego (np. kartka na żywność)?? W latach siedemdziesiątych pólki uginały się pod towarem, meble były z litego drewna, buty ze skóry, ubrania z naturalnych tkanin, żywność naturalna a nie naturalnopodobna i barwiona. Może to wszystko nie było takie dobre jak na Zachodzie, ale napewno nie takie ŚMIECIOWATE JAK DZIŚ. A i ludzie nie cierpieli tak masowo jak dzisiaj na alergie i raka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezportek Skleroza sie zaostrza? IP: *.access.ntelos.net 27.05.08, 18:02 W latach siedemdziesiatych, ktore durne komuchy wspominaja ze lzami w oczetach, pojawily sie kartki na cukier (to zywnosc, towarzyszko K3). "Lite drewno" w meblach robiono z parszywej plyty wiorowej, trujacej formaldehydem jak denaturat. Naturalne tkaniny ubran, naturalnie, produkowala torunska Elana, a szyto z tego potworne barachlo, psu na tylek niezdatne. Wszystko, co wielkim wysilkiem, w brudzie, smrodzie i halasie produkowala klasa robotnicza w peerelu, bylo ponizej klasy smieci i odpadkow z Zachodu, masowo przemycanych jako "ciuchy" na bazary. Wiekszosc ciezko chorych, wiecznie zapitych i niedoleczonych Polakow umierala lata cale wczesniej, niz zdazyl sie rozwinac chocby piorunujacy nowotwor. Rozpoznanie alergii, depresji czy chocby rzerzaczki, w socjalistycznej przychodni graniczylo z cudem. Ten czas, czas czerwonego chamstwa, czarnej biedy, dziurawych zebow, koltuna w niemytych wlosach i koltunstwa w komitecie - na szczescie nalezy juz do przeszlosci. I pies z nim tancowal. Odpowiedz Link Zgłoś
tw.zenek Dziś tandeta zamieniła się tylko na chińską, 27.05.08, 18:06 do lekarzy i tak nie można się dostać (albo strajkują), czerwone chamstwo zmieniło się na czarne, meble dalej produkuje się z wiórów i rozpadają się po roku - tylko nazywa się to IKEA, na bazarach w najlepsze idą piraty i podróby, a kartek nie trzeba, bo większości i tak do wypłaty nie starcza. Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Z sentymentu do PRL zabojca G. Przemyka dostal 4 l 27.05.08, 19:15 Tak, bardzo mile czasy. Mordowano bez zbytniej dbalosci o zacieranie sladow, wszak oprawcy i prokurator byli z jednej organizacji partyjnej. Towarow nie bylo na rynku bo Zwiazek Radziecki potrzebowal, a jak nie potrzebowal, to kazal dawac za uscisk prawicy towarzyszom na roznych kontynentach. Polacy byli tylko robolami w baraku RWPG. Decydenci byli z tej samej mniejszosci co dzis. Najlepsze haslo: "WRACA NOWE", a film "SAMI SWOI" tytulem przypominal kto rzadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy BASF popełnił plagiat 28.05.08, 00:23 "chemia - żywi, leczy, ubiera, buduje" Obejrzyjcie sobie spoty reklamowe BASF. Odpowiedz Link Zgłoś
wujek_extrema Re: BASF popełnił plagiat 28.05.08, 04:01 Podczas gdy proponenci Polski nie-Ludowej onanizuja sie postepem zmalpowanym od zachodu warto pamietac ze te 20-30 lat temu na zachdzie reklamy i produkty tez byly prymitywniesze niz teraz. Jest jednal sprawiedliwosc bo tak samo jak Polacy drwia ze swojej przeszlolsci swiat ma powody aby smiac sie z naszej terazniejszosci. Odpowiedz Link Zgłoś
max.headroom Takie reklamy wciąż są żywe!! 28.05.08, 20:50 Choćby hasło "Masturbacja - Jezus Ci pomoże". Mistrzostwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy Re: Z sentymentu do PRL zabojca G. Przemyka dosta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 09:33 A skąd ty to wiesz, z pisuarowej propagandy , czy od Rydzyka, bo wydaje mi sie,że nie znasz tamtych czasów.A co powiesz, gdy słuszna policja zabija jednego, a cieżko rani drugiego, jak to było niedawno w Poznaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sędzia Re: Z sentymentu do PRL zabojca G. Przemyka dosta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 09:36 W sprawie Przemyka: sądzenie "do skutku" to cecha wymiaru sprawiedliwości w "niepodległej".Skazuje się niekoniecznie winnego, ale takiego, na którego jest zapotrzebowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Re: Z sentymentu do PRL zabojca G. Przemyka dosta 29.05.08, 15:53 Gość portalu: sędzia napisał(a): > W sprawie Przemyka: sądzenie "do skutku" to cecha wymiaru > sprawiedliwości w "niepodległej".Skazuje się niekoniecznie > winnego, ale takiego, na którego jest zapotrzebowanie. W tym poscie zaznaczylem, ze tylko 4 lata z powodu sentymwentu do mordercow z epoki PRLu. Doszla do tego amnestia przed wydaniem wyroku co tez jest oryginalna forma protekcji zbrodniarza. Z pewnoscia on juz przed dokonaniem zbrodni byl objety amnestia, wiec nie wiadomo dlaczego go sadzono. Wraca PRL! Wraca demokracja z Andow z Machu Picchu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Dziś tandeta zamieniła się tylko na chińską, IP: *.mrr.gov.pl 28.05.08, 09:02 Tak jest, zgadzam sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Zostań bez portek i nie zabieraj głosu o czymś o IP: *.netcity.pl 27.05.08, 18:23 czym nie masz pojęcia - ewentualnie nie bądź tak tendencyjny jak autor "artykułu" - do dziś u mojej siostry są meble drewniane zakupione w 1972 roku, w sklepach było więcej produktów bawełnianych niż obecnie żeby było śmieszniej nikt tego nie chciał kupować - bo modne były rzeczy z tworzyw sztucznych - ale tak było wszędzie na Zachodzie także. Pamiętam także idiotów zachwycających się np. mlekiem i innymi produktami nie w szklanych opakowaniach a w tworzywach sztucznych (o zachwytach nad reklamówkami nie wspomnę) a teraz co okazało się że Zachód wrócił do szkła i papieru a my dalej torebki foliowe czy napoje w kartonach. A propos reklamy - może i była naiwna ale za PRL-u - nie okłamywała tak jak obecnie i nie traktowała ludzi jak idiotów, którym wszystko można wmówić. Rzeżączka była leczona przymusowo i słusznie a o służbie zdrowia za PRL to już chłopcze nic nie wiesz - wymiotujesz tylko jadem i pustosłowiem, które ktoś wtłoczył ci do główki. Zęby dzieci miały leczone już w szkołach podstawowych a kołtuna to masz ty i to chyba do dzisiaj - wypraszam sobie aby jakiś ignorant wypowiadał się o higienie mojej, moich najbliższych czy przyjaciół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le ming Re: Zostań bez portek i nie zabieraj głosu o czym IP: *.aster.pl 27.05.08, 18:50 > Zęby dzieci miały leczone już w szkołach podstawowych Jestem takim "dzieckiem". Pierwsze, co mi normalny dentysta zalecil, to wymiane tamtych plomb, poki bylo co z zebow ratowac. Wiec nie pitol mi tu o "leczeniu zebow". A meble... Dzis na pewno sa lepsze (a przynajmniej jest wiekszy WYBOR), chociaz, przyznaje, i u rodzicow stoja piekne DREWNIANE regaliki z l. 70-tych. > nie traktowała ludzi jak idiotów, którym wszystko można wmówić To akurat jest zwykla bzdura. Wmawiala na przyklad, ze nie ma na swiecie lepszego proszku niz IXI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: Zostań bez portek i nie zabieraj głosu o czym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 20:31 Gość portalu: le ming napisał(a): > Jestem takim "dzieckiem". Pierwsze, co mi normalny dentysta zalecil, to wymiane > tamtych plomb, poki bylo co z zebow ratowac. Zalecił, bo zmieniły się technologie. Na Zachodzie też się zmieniły, choć może nieco wcześniej. I nadal się zmieniają. W mojej podstawówce, w małym miasteczku, był gabinet dentystyczny z lepszym sprzętem niż u wielu dentystów prywatnych, a w młodszych klasach dostawaliśmy za darmo tabletki z fluorem, które miały nas zabezpieczyć przed próchnicą. Nie wiem, czy były skuteczne, ale sam fakt o czymś świadczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ps Re: Zostań bez portek i nie zabieraj głosu o czym IP: *.net.autocom.pl 28.05.08, 01:22 hahah, ale sam fakt o czyms swiadczy hahhaha dobre, hahha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Zostań bez portek i nie zabieraj głosu o czym IP: *.net81-64-173.noos.fr 27.05.08, 19:45 Brudny czerwony kmer Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Tylko podpis ?! ale zapomniałeś o treści... IP: *.netcity.pl 27.05.08, 22:04 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Pelna zgoda IP: *.acn.waw.pl 27.05.08, 18:30 Juz myslalem, ze sami idioci na tym forum, albo gowniarzeria, ktora Gierka zna z etykiet kielbasy "jak za Gierka". Zgadzam sie z przedmowca, poza ostatnim zdaniem: pies z wami tancowal milicyjne bekarty, milosnicy komuny, wyp... na Kube, jak wam tak dobrze w tym wszawym czerwonym raju bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tubylec Re: Skleroza sie zaostrza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 09:17 To PRL zlikwidowała bród, smród, głód i anafabetyzm odziedziczony po katolickiej II RP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezmajtek Re: Skleroza sie zaostrza? IP: *.chello.pl 31.05.08, 00:51 Najgorsze, ze ludzie w tak wielu sprawach pozostaja sovietici. Tak mi przykro, jak to pisze (jak o tym mysle), ze nawet nie chce bluzgac, a mam na co. Faka pokazuje czerwonym bylym i obecnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędrzej Re: Polska Reklama Ludowa IP: *.chello.pl 28.05.08, 02:14 krystin3 napisała: >... W latach siedemdziesiątych pólki uginały się pod towarem... Trzeba mieć nie lada tupet, by tak w żywe oczy łgać. Odpowiedz Link Zgłoś
typson Re: Polska Reklama Ludowa 28.05.08, 11:53 może i tak było - czy kredyt zaciągniety za gierka jest juz spłacony/umozony czy jeszcze go spłacamy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orient Re: Polska Reklama Ludowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 21:21 Trudno powiedzieć skoro zadłużenie obecne jest 10 razy większe niż za Gierka. Z tą różnicą, że III RP nic za to nie wybudowała. No chyba, że te kilkadziesiąt km autostrad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Polska Reklama Ludowa IP: *.jetstream.xtra.co.nz 30.05.08, 03:33 krystin3 napisała: > Po pierwsze ; w czasach PRL reklamy nie kłamały, bo nie było > komercji ani powodu do naciągania klientów, Tu zgoda. > a ponadto za oszustwo > (np. fałszowanie składu soku lub kiełbasy) groziło wiele lat > więzienia. Ale nie w tym upatrywałabym przyczyn... > Po drugie : dlaczego autor odnosi się do wyłącznie do lat > 80., pokazując materiały ze stanu wojennego (np. kartka na żywność)?? Nie mam pojęcia. Urodziłam się w siedemdziesiątych i znam je tylko z opowiadań - wyjazdy 100 km do Wawy, żeby kupić mi mleko w proszku, kiedy leżałam jako niemowlę w szpitalu. > W latach siedemdziesiątych pólki uginały się pod towarem, meble były > z litego drewna, buty ze skóry, ubrania z naturalnych tkanin, > żywność naturalna a nie naturalnopodobna i barwiona. Po pierwsze, to do dziś spłacamy zaciągnięty wtedy dług. Po drugie pamięć lubi robić sztuczki. Czy naprawdę wszystkie towary były wtedy takie dobre? > Może to > wszystko nie było takie dobre jak na Zachodzie, ale napewno nie > takie ŚMIECIOWATE JAK DZIŚ. Dziś jest różnorodność. Śmieciowe są towary z dolnej półki. Jeśli kogoś stać, może kupować te z górnej. Towary dostępne dawniej jedynie w Pewexach kupujesz dziś normalnie, za normalną cenę. I nawet ich nie cenisz... > A i ludzie nie cierpieli tak masowo jak > dzisiaj na alergie i raka! Co do raka, to go po prostu zwykle nie dożywali, a jeśli już to często był nierozpoznawany. Podobne zjawisko można zauważyć u dzikich zwierząt - w naturze rak zdarza się rzadko, a można go obserwować u tych samych gatunków w niewoli. Najzwyczajniej w świecie niewola u człowieka zapewnia im wystarczająco długie życie, żeby "choroby cywilizacyjne" dały o sobie znać. Jeśli chodzi o alergie, to być może jest ich nieco więcej, ale tu też kłania się głównie poziom diagnostyki. Na przykład mojej babci szkodzą gruszki, a ja mam na gruszki alergię. To samo z mlekiem. Obie Zadnych więcej alergii nie mamy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoni99 Polska Reklama Ludowa IP: *.chelm.mm.pl 27.05.08, 17:28 ale przynajmniej nie okłamywała ludzi, nie wyłudzała szczególnie od dzieci konieczności zakupu bubla ! Ale reklamowano rzeczywiście margarynę jak to robiono do 2007 roku u nas. Wreszcie zakończono po 50 latach. Wędliny były o nieco innym smaku niż obecnie, dzisiaj to wygląd jest przybliżony do dawnej szynki, czy kiełbasy !!!!!! Sam się sobie dziwię dlaczego dzisiaj żadna firma nawet za duże pieniądze nie wyprodukuje kiełbasy o podobnym smaku ( ciekawe ile by ten produkt kosztował przy obecnej cenie żywca wieprzowego 2,90 zł za kg !) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: Polska Reklama Ludowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 20:33 Zacznijmy generalnie od tego, że wędlin najczęściej nie było, niemniej jednak jak już były, to sto razy lepsze niż dziś. Oczywiście dziś też można kupić dobre wędliny, ale za duże pieniądze i nie wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Polska Reklama Ludowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 17:34 Przecież proca własnoręcznie wystrugana z drewna /pierwszą dostałem od dziadka i powybijałem wszystkie szyby w jego zakładzie / była super. Tylko nie wiem czy gumę "wętylówkę" można teraz kupić na metry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktostam to byly piekne czasy bez reklam w tv, ale ulice IP: *.bb.sky.com 27.05.08, 17:38 w centrach miast byly bardziej kolorowe niz dzisiaj, ze wzgledu na neony. Odpowiedz Link Zgłoś
stworzenje reklamy 27.05.08, 17:42 ehh przynajmniej reklamy nie były kiedyś takie chamskie i nachalne jak są niestety dziś :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
komuno-wroc-ty-kurwo Polska Reklama Ludowa 27.05.08, 17:47 nie ma o czym pisac to o peerel trzeba...smutne...a moze ruszyc du__y z krzesel i w teren Odpowiedz Link Zgłoś
tw.zenek 10 powodów wyższości ówczesnej reklamy: 27.05.08, 17:47 1) - filmów nie przerywano 2) - w skrzynkach były listy (i to punktualnie), a nie ulotki 3) - nikt nie zaczepiał na ulicy 4) - nie dzwoniono z debilnymi propozycjami 5) - gazeta składała się z tekstów w 95%, a nie w 15% 6) - idioci byli tam gdzie ich miejsce, a nie w agencjach reklamowych 7) - nie patrzyłem podejrzliwie na sąsiada, czy przypadkiem nie chce mi czegoś sprzedać. 8) - nie wmawiano mi, że będę cool jak będę pił taki a nie inny soczek 9) - byłem klientem, a nie "targetem" 10) - towary się układało na półkach, a nie "pozycjonowało" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3,14-Roman Re: 10 powodów wyższości ówczesnej reklamy: IP: *.eranet.pl 27.05.08, 17:56 11)- Żaden produkt nie miał "modnego dizajnu" Odpowiedz Link Zgłoś
llukiz Re: 10 powodów wyższości ówczesnej reklamy: 27.05.08, 19:13 12) Produktów generalnie nie było Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i Re: 10 powodów wyższości ówczesnej reklamy: IP: *.merinet.pl 27.05.08, 19:36 mam mały domowy zbiór starych opakowań (kawa, pasta do podłogi itp). Dizajn miały naprawdę przedni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: 10 powodów wyższości ówczesnej reklamy: IP: *.mrr.gov.pl 28.05.08, 09:15 llukiz i inni mu poobni, jestescie szczawiki i nie pamietacie, powtarzacie co wam wbito do waszych pustych łepeczków. Towary w latach 70-tych były wtedy w sklepach. To jest fakt! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrant Re: 10 powodów wyższości ówczesnej reklamy: IP: *.pools.arcor-ip.net 27.05.08, 18:08 w.zenek napisał: > 1) - filmów nie przerywano fakt - leciał jeden na tydzień > 2) - w skrzynkach były listy (i to punktualnie), a nie ulotki zato przesyłki np. z niemiec były często okradane,jeśli w ogóle doszły > 3) - nikt nie zaczepiał na ulicy hmm niech ci będzie > 4) - nie dzwoniono z debilnymi propozycjami chyba że ub... > 5) - gazeta składała się z tekstów w 95%, a nie w 15% w większości to bullshit - zresztą tak jak teraz :) > 6) - idioci byli tam gdzie ich miejsce, a nie w agencjach reklamowych idioci byli tam gdzie są i teraz - na wiejskiej > 7) - nie patrzyłem podejrzliwie na sąsiada, czy przypadkiem nie chce mi czegoś > sprzedać. albo ukraść... > 8) - nie wmawiano mi, że będę cool jak będę pił taki a nie inny soczek > 9) - byłem klientem, a nie "targetem" dobre rzeczy były dostępne tylko za dolary wględnie - bony towarowe > 10) - towary się układało na półkach, a nie "pozycjonowało" nie było co pozycjonować - było ocet i haki i brud bieda,syf i kombinatorstwo Odpowiedz Link Zgłoś
tw.zenek Otóż zapewniam Cię, ze 27.05.08, 18:13 Gość portalu: emigrant napisał(a): > nie było co pozycjonować - było ocet i haki w roku 76-tym, czy 77-mym półki były pełne. PS: > i brud bieda,syf i kombinatorstwo Jesteś PEWIEN, że dziś tego nie ma? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
zenek_z_puszczy Re: Otóż zapewniam Cię, ze 27.05.08, 18:22 tw.zenek napisał: > Gość portalu: emigrant napisał(a): > > > nie było co pozycjonować - było ocet i haki > > w roku 76-tym, czy 77-mym półki były pełne. znowu bredzisz. do 'pelnych' to im brakowalo, ale owszem, to i owo rzucili zeby 'ciemny lud' udobruchac. Na kredyt. Ktory do dzis splacamy... Odpowiedz Link Zgłoś
tw.zenek Dziś też mnie nie stać na kredyt... 27.05.08, 18:27 jest mi raczej obojętne czy żyję w dyktaturze politycznej czy ekonomicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Nawet w puszczy było więcej niż obecnie IP: *.netcity.pl 27.05.08, 18:30 a poważnie - kryzys na dobre zaczął się od 77/78 roku - wcześniej od 75 były kłopoty tylko z cukrem a półki były pełne. Pamiętam i byłem tylko robotnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paszczakowna1 Re: Nawet w puszczy było więcej niż obecnie IP: *.zd.com.pl 27.05.08, 22:07 > a poważnie - kryzys na dobre zaczął się od 77/78 roku - wcześniej od 75 były > kłopoty tylko z cukrem a półki były pełne. > Pamiętam i byłem tylko robotnikiem. A pamiętasz też ceny takich produktów jak banany, rodzynki, pomarańcze czy czekolada? Nie mówiąc już o ubraniach (na byle jaki płaszcz szło ponad pół pensji), bieliźnie czy butach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Re: Nawet w puszczy było więcej niż obecnie IP: *.netcity.pl 27.05.08, 22:11 Akurat ceny były bardzo przystępne, płaszcze - "prochowce" były bez problemu dostępne dla każdego, faktem jest że w latach 70. drogie były kożuchy ale dla porównania dobrej klasy płaszcz to obecnie 3-5 tysięcy i 90 % POlaków na taki nie stać ! Odpowiedz Link Zgłoś
bozena.rak a myślałem,że nie będę tu łajał ulubieńców KOMUNy 27.05.08, 22:45 Gość portalu: Sceptyk napisał(a): >Akurat ceny były bardzo przystępne, płaszcze - "prochowce" były bez >problemu dostępne dla każdego (..) >obecnie 3-5 tysięcy i 90 % POlaków na taki nie stać ! A potrafisz coś jeszcze głupszego napisać ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan Edmund chlopie IP: 194.205.160.* 28.05.08, 14:19 Moja matka prawie zginela w wypadku w drodze do sklepu obuwniczego w latach 70-tych... Dowiedziala sie ze 'przyszly buty'. Nie wiem czy wy ludzie ropbicie sobie jakies zarty na tym forum czy mowicie powaznie??????????????? Zauwazylem ze wspomina sie lata 70te... Wbijcie sobie w te glupie lby ze byla to chwila odprezenia kiedy swolocz pozwolila Gierkowi wziac kredyty z zachodu. Na chwile zrobilo sie wowczas w miare normalnie... ale jakim kosztem!!! Nie mozna oceniac tego zlego systemu z punitu widzenia kilku lat w '70-tych!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JolaMaz Re: Nawet w puszczy było więcej niż obecnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.08, 08:32 Gość portalu: paszczakowna1 napisał(a): > A pamiętasz też ceny takich produktów jak banany, rodzynki, > pomarańcze czy czekolada? Nie mówiąc już o ubraniach (na byle jaki > płaszcz szło ponad pół pensji), bieliźnie czy butach? Pamiętam te ceny, owszem, ale były PRAWDZIWE jabłka, gruszki, truskawi, czeresnie, itp. a nie to sztuczne gó.., co to teraz sprzedaja po 2-3 zł sztuka. A co do ubrań - teraz na byle płaszcz musze wydac przynajmniej całą pensję, a na trochę lepszy półtorej. Bielizna tez nie tania - przyzwoite bawełniane majtki to jakies 20 zł, buty poniżej 200 zł to się nie nadają do chodzenia. Nie tęsknie bardzo za miniona epoką, ale wtedy, bedąc studentką, ze stypendium naukowego mogłam sobie kupić elegancką sukienkę w Modzie Polskiej i biustonosz Triumpha, a jeszcze mi zostawało trochę na jedzenie. Ciekawe komu teraz stypendium wystarcza na cos więcej niz skromne jedzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: Nawet w puszczy było więcej niż obecnie 28.05.08, 12:18 Gość portalu: JolaMaz napisał(a): > płaszcz musze wydac przynajmniej całą pensję, a na trochę lepszy > półtorej. Zarabiasz na kubańską pensję i wydajesz w Polsce - to głupie. > wtedy, bedąc studentką, ze stypendium > naukowego mogłam sobie kupić elegancką sukienkę w Modzie Polskiej i > biustonosz Triumpha Dziecko, co ty pleciesz. W czasach komuny polskie ubrania były drogie, a zagraniczne to była sfera nieosiągalna dla większości. Jeansy w Pewexie kosztowały pensję miesięczną. Jakość podobna jak można dziś kupić za 1/20 pensji w sklepie firmowym. A opiekunka dziecka pozkazywała mi kupione jeansy za 20 zł (1/100 przeciętnej pensji) i niewiele się rózniły niż moje z Pewexu sprzed 25 lat. Jak można takie brednie pisać o triumphie w czasach komuny dla biednej osoby ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Re: 10 powodów wyższości ówczesnej reklamy: IP: *.netcity.pl 27.05.08, 18:27 Filmów emigrancie było dużo i z każdej kinematografii na świecie a nie tylko tandeta 3-ej kategorii rodem z USA. A octem to sobie nie wycieraj ust - bo jak ja jadłem kabanosy za PRL - to ciebie jeszcze nie było na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
tw.zenek Poza tym były kina - na każdym zadupiu 27.05.08, 18:29 dziś zostały "multipleksy". W większych miastach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: 10 powodów wyższości ówczesnej reklamy: IP: *.net81-64-173.noos.fr 27.05.08, 19:49 a ktoremu aparatczykowi obciagales za te kabanosy, komuchu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awr Re: 10 powodów wyższości ówczesnej reklamy: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 21:26 Gość portalu: ja napisał(a): > a ktoremu aparatczykowi obciagales za te kabanosy, komuchu? siedź sobie w tym francuskim zadupiu, myj gary i dawaj d,u,p,y arabusom, a nie wpier-da-laj się w rozmowy o czasach, których nie znasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Re: 10 powodów wyższości ówczesnej reklamy: IP: *.netcity.pl 27.05.08, 22:07 To że być może ty komuś jak to napisałeś "obciągasz" (skąd to słownictwo - z rynsztoka ?) - nie oznacza że robili to inni - wtedy nie trzeba było... Odpowiedz Link Zgłoś
zenek_z_puszczy Re: 10 powodów wyższości ówczesnej reklamy: 27.05.08, 18:18 Albo jestes za mlody zeby pamietac, a w gimnazjum cie o tym nie ucza, albo tw z twojego nicka to towariszcz ew. tajny wspolpracownik.... tw.zenek napisał: > 1) - filmów nie przerywano Nie bylo czym. Nie bylo tez filmow - raz na tydzien TVP jakis ochlap rzucilo, zreszta z tego co wiem do dzis TVP nie przerywa - a masz dodatkowo przynajmniej 5 kanalow do wyboru. > 2) - w skrzynkach były listy (i to punktualnie), a nie ulotki Ocenzurowane, okradzione ale moze i byly. Czy punktualnie - czasem tak, czasem nie. > 3) - nikt nie zaczepiał na ulicy ?? a MO, ZOMO itp to co pies? > 4) - nie dzwoniono z debilnymi propozycjami nikt nie dzwonil, bo nie bylo telefonow (moi rodzice 19 lat czekali na zalozenie - komuna upadla, i telefon sie dalo zalozyc) > 5) - gazeta składała się z tekstów w 95%, a nie w 15% owszem z tekstow. propaganowych, ocenzurowanych. > 6) - idioci byli tam gdzie ich miejsce, a nie w agencjach reklamowych idioci byli we wladzach (hmm, czy to sie zmienilo to nie wiem sam). generalnie byli wszedzie, tak jak i teraz (no wtedy ich nie bylo na forum wyborczej, oczywiscie) > 7) - nie patrzyłem podejrzliwie na sąsiada, czy przypadkiem nie chce mi czegoś > sprzedać. moze wtedy jeszcze brales leki? a tak serio, to wtedy to wlasnie sie patrzylo podejrzliwie na sasiada, np. czy nie donosi... > 8) - nie wmawiano mi, że będę cool jak będę pił taki a nie inny soczek no fakt. i co z tego? wtedy mowiono ze bedziesz 'cool' jak zapiszesz sie do partii, doniesiesz na sasiada itp. > 9) - byłem klientem, a nie "targetem" zerem byles a nie klientem (targetem tez nie) - wtedy klient byl nikim. > 10) - towary się układało na półkach, a nie "pozycjonowało" jakie towary?!?! Odpowiedz Link Zgłoś
tw.zenek Zauważyłeś, może, że pisałem o wyższości reklamy 27.05.08, 18:25 a nie systemu politycznego? Ten artykuł nie jest o polityce. A co do ZOMO, to akurat niewielka różnica, czy oni biją po demonstracji, czy kibole po meczu przekwalifikowali się. Odpowiedz Link Zgłoś
migiem_migiem Re: Zauważyłeś, może, że pisałem o wyższości rekl 28.05.08, 12:03 Dokładnie! Czytam i nie wierzę, żę wystarczy mały zapalnik i on zawsze działa tak samo: PRL odbierany na zasadzie podobało się/ nie podobało się? Lepiej było/ gorzej było. Przeżyłeś to/ nie przeżyłeś. A Tw. Zenek pisał o reklamie i ja się z nim w stu procentach zgadzam. Zgadzam się też z autorem artykułu- ówczesna reklama była prawdziwsza, nienachalna i łatwiejsza. Jest to zjawisko nad którym warto się zastanowić i porozmawiac a nie traktowac jako kolejny argument do kłotni nt. zwolenników i przeciwników PRL w ogóle! Odpowiedz Link Zgłoś
krystin3 Re: 10 powodów wyższości ówczesnej reklamy: 27.05.08, 20:12 moze wtedy jeszcze brales leki? a tak serio, to wtedy to wlasnie sie > patrzylo podejrzliwie na sasiada, np. czy nie donosi... > > 8) - nie wmawiano mi, że będę cool jak będę pił taki a nie inny > soczek > no fakt. i co z tego? wtedy mowiono ze bedziesz 'cool' jak zapiszesz > sie do partii, doniesiesz na sasiada itp. TYLKO CHYBA ZAPOMNIAŁEŚ DROGI ZENKU, ŻE ZŁODZIEJSTWO, DONOSICIELSTWO SYF, BRUD I ZAWIŚĆ - TO SĄ POLSKIE CECHY NARODOWE, ZNANE NA CAŁYM ŚWIECIE OD 100 LAT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kabak W zasadzie tak, tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 18:30 1) w dwóch państwowych kanałach nadal się nie przerywa, a innych wtedy nie było 2) listy były punktualnie, np. po dwóch tygodniach 3) nikt, poza MO 4) bo też znaczna część ludności nie miała telefonu 5) tak, zwłaszcza w Trybunie Ludu teksty te były ciekawe i obiektywne 6) idioci byli nie w agencjach, ale i nie tam, gdzie ich miejsce 7) tylko najwyżej, czy nie chce ukraść 8) bo i tak sprzedawca robił łaskę, jeśli sprzedał soczek spod lady 9) w sklepie byłeś na ogół intruzem 10) pod koniec tego raju układało się już głównie ocet Odpowiedz Link Zgłoś
tw.zenek A jednak.... 27.05.08, 18:36 Gość portalu: kabak napisał(a): > 1) w dwóch państwowych kanałach nadal się nie przerywa, a innych > wtedy nie było - a nawet w TVP trzeba czekać 20 minut na kolejny program. A poza tym przerywa się, tylko nazywa się to "dwie części" > 2) listy były punktualnie, np. po dwóch tygodniach - trzy przesyłki w tym roku dotarły do mnie po miesiącu, a ostatnia (polecona) - wcale > 3) nikt, poza MO - no nie wiem - do mnie nie dzwownili. > 4) bo też znaczna część ludności nie miała telefonu - ale ta co miała, miała spokój. > 5) tak, zwłaszcza w Trybunie Ludu teksty te były ciekawe i obiektywne - tak jak w "Naszym Dzienniku"? > 9) w sklepie byłeś na ogół intruzem - dziś też się tak czuję tu i ówdzie - bo nie mam złotej karty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le ming Re: 10 powodów wyższości ówczesnej reklamy: IP: *.aster.pl 27.05.08, 18:45 > 1) - filmów nie przerywano Co racja, to racja. Tylko ze te filmy... Pozal sie Boze. > 2) - w skrzynkach były listy (i to punktualnie) Bynajmniej. > 3) - nikt nie zaczepiał na ulicy To zalezy gdzie - dokladnie tak jak dzis. > 4) - nie dzwoniono z debilnymi propozycjami OK. > 5) - gazeta składała się z tekstów w 95%, a nie w 15% Tylko ze te 95% to bylo objetosciowo mniej niz dzisiejsze 15%,a tresci mialo tyle co nic. > 6) - idioci byli tam gdzie ich miejsce, a nie w agencjach > reklamowych I nie w internecie. Ale to nie zasluga komuny. > 7) - nie patrzyłem podejrzliwie na sąsiada, czy przypadkiem nie > chce mi czegoś sprzedać. To sie nazywa paranoja i sa podobno na to leki. > 8) - nie wmawiano mi, że będę cool jak będę pił taki a nie inny > soczek Wiedziales po prostu, ze pijac INNY napoj bedziesz wrogiem klasowym. Bylo prosciej. > 9) - byłem klientem, a nie "targetem" Dzis tez mozesz byc. > 10) - towary się układało na półkach, a nie "pozycjonowało" To po prostu kwestia zmiany belkotu, nic wiecej. Teraz mamy nowy belkot. Odpowiedz Link Zgłoś
starybaca ... i czasopisma 27.05.08, 22:32 Gość portalu: le ming napisał(a): 5) - gazeta składała się z tekstów w 95%, a nie w 15% > > Tylko ze te 95% to bylo objetosciowo mniej niz dzisiejsze 15%,a tresci mialo > tyle co nic. Nie jestem miłośnikiem PRL-u, ale tu się nie mogę zgodzić. Było sporo bardzo dobrych czasopism, zwłaszcza dla młodzieży: Młody Technik, Świat Młodych, Razem (i ich Magazyn Historyczny), były też bardzo dobre Przekrój, Literatura, Fantastyka - nie ma obecnie na rynku niczego podobnego (Przekrój i MT dalej istnieją, ale to już zdecydowanie nie to, co kiedyś). Obecne polskie czasopisma dla młodzieży są wyłącznie naśladownictwem amerykańskich pisemek - a ich poziom jest taki, że nie nadają się nawet na zastępczy papier toaletowy (za twarde zresztą). Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: ... i czasopisma 28.05.08, 00:41 > Nie jestem miłośnikiem PRL-u, ale tu się nie mogę zgodzić. Było sporo bardzo do > brych czasopism, Tu się muszę zgodzić. Wychowałem się na MT i kilku popularnonaukowych seriach i oczywiście na programie SONDA. I na wielu wspaniałych publikacjach, że wspomnę Wojciechowskiego "Nowoczesne zabawki" czy Sękowskiego cykl dla domorosłych chemików. > Obecne polskie czasopisma dla młodzieży są wyłącznie naśladownictwem amerykańsk > ich pisemek - a ich poziom jest taki, że nie nadają się nawet na zastępczy papi > er toaletowy (za twarde zresztą). Tam gdzie nie rządzi rachunek ekonomiczny (a w PRL'u gdzie _planowano_ ile ludzie będą chcieli kupić telewizorów taki rachunek zawsze miał charakter księżycowych dywagacji) możliwe są różne cuda :) Wtedy wystarczyło mamie za niewielkie pieniądze dostarczać mi kolejne lektury i nie wtrącać się w moje zainteresowania. Teraz jeśli chcę, żeby moje dzieci nie zostały bezmyślnymi przeżuwaczami reklamowej papki i reklamowanych produktów muszę się o wiele mocniej postarać :D Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 MT itp. 28.05.08, 13:10 A propos: czy dziś istnieją takie pisma jak "Mała delta" albo "Szkiełko i oko"? Czy istnieje w ogóle "Delta"? Pamiętam, że dobrych kilka lat temu kupiłem Deltę przypadkiem, miała może 12 stron i jedna z nich to była "MD" - niegdyś samodzielne obszerne kolorowe pismo. Odpowiedz Link Zgłoś
tw.zenek Uważaj bo zaraz Ci ktoś odpisze, że 28.05.08, 13:36 dzisiejsze gazety są lepsze, bo wtedy to ZOMO biło. Taki jest sposób rozumowania większości tu piszących. Pokażcie mi dzisiaj gazetę, która potrafi wykreować takie kultowe postaci jak Tytus Romek i A'Tomek, albo Kajka i Kokosza. Nie ujmując niczego samym autorom. Że, co? Że Dilbert? Buhahaha.... Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamat00 Re: MT itp. 29.05.08, 19:47 > Czy istnieje w ogóle "Delta"? Tak. Na pewno można kupić w każdym Empiku, w zwykłych kioskach też bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
teyoo Re: 10 powodów wyższości ówczesnej reklamy: 27.05.08, 20:04 tw.zenek napisał: > 1) - filmów nie przerywano Bo nie było czego reklamować:) > 2) - w skrzynkach były listy (i to punktualnie), a nie ulotki > 3) - nikt nie zaczepiał na ulicy Milicja? ;) Pijaczki? > 4) - nie dzwoniono z debilnymi propozycjami Bo mało kto miał telefon. A jak miał, to z czym mieli niby dzwonić?? > 5) - gazeta składała się z tekstów w 95%, a nie w 15% Tiaaa.. z tekstów o towarzyszu Gomułce i bratnim ZSRR i o przodownikach pracy. > 6) - idioci byli tam gdzie ich miejsce, a nie w agencjach reklamowych ?? Czyli w rządzie? To się nie zmieniło.. :) > 7) - nie patrzyłem podejrzliwie na sąsiada, czy przypadkiem nie chce mi czegoś > sprzedać. Paranoik z ciebie > 8) - nie wmawiano mi, że będę cool jak będę pił taki a nie inny soczek > 9) - byłem klientem, a nie "targetem" Byłeś 'petetem' a nie klientem > 10) - towary się układało na półkach, a nie "pozycjonowało" A co za różnica? Wkurza mnie ta idiotyczna nostalgia i tęsknota za komuną. Moje dzieciństwo upłynęło w komunie i bardzo bym nie chciała, gdyby te paskudne czasy ciągnęły się nadal. Jak teraz jest, to jest, zawsze są jakieś wady - ale za nic w świecie nie chciałabym przeżyć większości (czy całego wręcz) życia w tamtych czasach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: 10 powodów wyższości ówczesnej reklamy: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 20:45 teyoo napisała: > Wkurza mnie ta idiotyczna nostalgia i tęsknota za komuną. Moje dzieciństwo upły > nęło w komunie i bardzo bym nie chciała, gdyby te paskudne czasy ciągnęły się n > adal. Twoje dzieciństwo pewnie przypadło na lata 80-te. Zgadzam się, były fatalne, ale nie można wrzucać całego PRLu do jednego worka. Ja chodziłem do podstawówki w czasach gierkowskich, i wspominam je bardzo dobrze. Nie tylko z powodu względnego dobrobytu. Wprawdzie dzieciństwo ludzie z reguły wspominają dobrze, ale również starsi ode mnie twierdzą, że pod wzgledem atmosfery społecznej były to chyba najlepsze lata dla Polski. Nie było nienawiści, podziałów i pogardy między ludźmi takiej, jaka była wcześniej i jaka jest dzisiaj. Panowała atmosfera optymizmu i zaufania nietypowa dla tego kraju. Chyba właśnie dlatego pod koniec lat 70-tych powstała Solidarność. Jej fenomen polegał na tym, że ludzie walczyli nie tylko o swoje wąsko pojęte interesy, ale postrzegali ten kraj jako całość (stąd zresztą nazwa ruchu). Dziś takie coś jest nie do wyobrażenia - każdy tylko patrzy, żeby wykorzystać lub oszukać drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aurora Re: 10 powodów wyższości ówczesnej reklamy: IP: *.icpnet.pl 27.05.08, 22:41 nie wiem czy to akurat kwestia komuny :P możliwe, że nawet w "normalnym" (pojęcie względne) kraju twoje dzieciństrwo byłoby do dupy. bo z moich znajomych rocznikowo do mnie podobnych nie znam nikogo, kto by z nostalgią nie wspominał dzieciństwa a jesteśmy z przełomu lat 70/80, więc praktycznie całe nasze dzieciństwo to lata 80' i potem pocztki 90' - różnie bywało ale wcale nie były to dla nas paskudne czasy - już taki przywilej dzieci :P ba, powiem nawet, ze czasem żal mi obecnych dzieci, bo uważam, że my mieliśmy zdecydowanie lepiej, mimo, iż wiele rzeczy było nieosiągalnych (a moze dlateo własnie) Odpowiedz Link Zgłoś
jarty Re: 10 powodów wyższości ówczesnej reklamy: 22.09.08, 21:02 jedno jest tylko niezwykłe - nie było przelewu krwi... Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Pobieżnie było lepiej. 28.05.08, 07:54 tw.zenek napisał: > 1) - filmów nie przerywano O kurna, znowu piątek, to będzie rosyjski film. Jak co piątek. > 2) - w skrzynkach były listy (i to punktualnie), a nie ulotki Teraz są punktualniej. Tak, to prawda, chociaż słyszę, że w Polsce różnie bywa. No i listonoszka przestała pić. > 3) - nikt nie zaczepiał na ulicy Odwrotnie, wcześniej było dużo gorzej. Ukradli nam akumulator, potem koło zapasowe z malucha. Teraz z hondy nic nie znika, mimo że nie raz zapomniałem drzwi zamknąć. Wtedy dostałem "po mordzie" nie raz, teraz wszyscy siedzą. > 4) - nie dzwoniono z debilnymi propozycjami Oczywiście, że nie dzwoniono... telefon założyli mi dopiero w 1993 roku. > 5) - gazeta składała się z tekstów w 95%, a nie w 15% ...przy czym objętość tekstów była mniejsza. > 7) - nie patrzyłem podejrzliwie na sąsiada, czy przypadkiem nie > chce mi czegoś sprzedać. Leki antydepresyjne były lepsze? > 8) - nie wmawiano mi, że będę cool jak będę pił taki a nie inny > soczek Wtedy nie "wmawiano", a "przekonywano" bardziej skutecznie. > 9) - byłem klientem, a nie "targetem" Klient = frajer. Stój kliencie lub ewentualnie poproś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tw.niezenek Re: 10 powodów wyższości ówczesnej reklamy: IP: *.mofnet.gov.pl 28.05.08, 11:41 małe uzupełnienie 10 punktów 1. radzieckich 2. ocenzurowane 3. z wyjątkiem MO 4. bo mało kto miał telefon 5. w 200% propagandowych 6. w KC 7. bo sąsiad nie miał nic do sprzedania a sam by chętnie cokolwiek kupił 8. , bo soczek o ile był to tylko jeden 9. tutaj kłania się skecz Laskowika i Smolenia pt. Na zapleczu sklepu 10 towary jakie towary !? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: 10 powodów wyższości ówczesnej reklamy: IP: *.bund.de 28.05.08, 12:01 Tak, a tarabialo sie 10 dolarow, chcesz tez? Jedz na Kube, tam tez filmow sie nie przerywa, skrzynek nie ma, na ulicy nikt nie zaczepia oprocz milicji, towarow sie nie uklada na polkach, bo ich nie ma! Fidel zaprasza! Bez reklam i nachalnych ulotek! Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: 10 powodów wyższości ówczesnej reklamy: IP: *.bund.de 28.05.08, 12:02 Tak, a zarabialo sie 10 dolarow, chcesz tez? Jedz na Kube, tam tez filmow sie nie przerywa, skrzynek nie ma, na ulicy nikt nie zaczepia oprocz milicji, towarow sie nie uklada na polkach, bo ich nie ma! Fidel zaprasza! Bez reklam i nachalnych ulotek! Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zetorg Polska Reklama Ludowa IP: *.city.mississauga.on.ca 27.05.08, 17:58 ja pamietam wymalowane na scianach ogromne reklamy WSS SPOLEM Odpowiedz Link Zgłoś
tw.zenek Nikt nie robił serii reklam tylko dlatego, 27.05.08, 18:01 że zmieniła się nakrętka do napoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j.a. Re: Nikt nie robił serii reklam tylko dlatego, IP: *.magma-net.pl 27.05.08, 19:23 A mojego wujka internowano, bo jego syn reklamował idee sprzeczne z tym, co wciskała ludziom ludowa władza... Panie tw. szkoda mi takich jak Pan. Odpowiedz Link Zgłoś
tw.zenek No i masz - następny, co nie odróżnia reklamy 28.05.08, 13:29 od polityki. Czy naprawdę nie można napisać już niczego, żeby zaraz się w politykę nie wmieszać. To mi właśnie bardzo przypomina stare czasy... A co do "reklamowania idei" za które można dostać po ryju, to znam parę takich i dzisiaj. Ale to tak na marginesie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryzli Polska Reklama Ludowa IP: *.kielce.net.pl 27.05.08, 18:00 "Oj strzela strzela" wcale nie było Ciszewskiego, tylko pana z Polskiego radia, który niedawno zmarł (nazwiska niestety nie pamiętam). Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Polska Reklama Ludowa 27.05.08, 18:23 ...ale plakatu BALTONY nigdzie znaleźć nie można ;-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadluzny Re: Polska Reklama Ludowa IP: *.sdsl.bell.ca 27.05.08, 18:23 Moze to by Boghdan Tomaszewski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dess Re: Polska Reklama Ludowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 18:42 A co tak szybko chcesz faceta uśmiercić!!! Przecież p. Tomaszewski żyje!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uran4 Re: Polska Reklama Ludowa IP: *.171.148.167.crowley.pl 27.05.08, 19:11 Ten "facet" nazywał się Dobrowolski, imienia nie pamiętam - a tekst brzmiał: "oj, strzelaj, prędzej, strzelaj" i był używany potem jako czołówka programu sportowego w programie I PR. Pzdr4all Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fizyk Re: Polska Reklama Ludowa IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 28.05.08, 06:04 a nie bylo to : strzela, Cieslik, strzela? przypadkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kabak Zalety wymieniane na forum: że reklam było mało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 18:38 To prawda. A i tak było ich za dużo jak na potrzeby. Towarów brakowało, to sprzedawca robił łaskę klientowi, a nie klient wybierał sprzedawcę. Więc po co reklama? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartosz Polska Reklama Ludowa IP: *.multimo.gtsenergis.pl 27.05.08, 19:01 Hasło na Świętokrzyskiej brzmiało: "Odwiedzajcie ziemię sądecką". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawianka57 Re: Polska Reklama Ludowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 22:24 Właśnie tak - SĄDECKĄ!!!! Na własne oczy widziałam, wielokrotnie!!!! Czy takich rzeczy nie można jakoś sprawdzać???? Niechlujstwo i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Polska Reklama Ludowa 27.05.08, 19:43 "Modelki ... przypominały stonowany image wokalistek ABBY" Podpowiem autorowi artykulu, ze jest polskie tlumczenie na "image": wyglad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: Polska Reklama Ludowa IP: *.nice.hnet.pl 27.05.08, 23:11 > Podpowiem autorowi artykulu, ze jest polskie tlumczenie na "image": > wyglad. Image i wygląd - to nie synonimy. "Image" to trochę więcej niż "wygląd". Tak jak ang. image - look, kaszubskie jimodż - wezdrzatk, czy słowackie imaż...itd itp Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Polska Reklama Ludowa 27.05.08, 19:48 Byly tez wyjatki w polskiej reklamie. Reklama cukrowych groszkow czarna perelka reklamowala aktualny produkt dostepny w sklepach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Co było w pięćdziesiątych to sam nie wiem IP: 217.98.20.* 27.05.08, 19:54 bo wtedy jeszcze się nie urodziłem.Dużo ludzi,którzy to pamiętają,nie żyje.A potem nastąpiły lata sześćdziesiąte i siedemdziesiąte.Przed Wojną (II Światową) było też.Kto pracował jako kolejarz-wyjątek-był gościem.W czasie wojny Polska została całkowicie zniszczona,na przykład Warszawa.Stąd też duże różnice pokoleniowe.Przyznam,że nigdy nie widziałem konkretnie SB,ale możliwość kontroli i "praca luzacka dla Polski" powodowała,że ludzie obawiali się źle pracować także w sklepach,a obsługa bywała często,czasem wyczerpująca i przyjacielska. Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Re: Co było w pięćdziesiątych to sam nie wiem 27.05.08, 20:13 Tu o czarnej perelce (lata szscdziesiate): www.printo.republika.pl/warszawa/leksykon_slodycze.htm Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Polska Reklama Ludowa 27.05.08, 20:55 "Neon w stolicy na rogu ulic Świętokrzyskiej i Marszałkowskiej mrugał: Ziemia żywiecka zaprasza, przy czym najczęściej któraś z liter była wypalona. - Czemu akurat w tym miejscu umieszczono wiadomość, że jest w Polsce ziemia żywiecka? - zastanawia się prof. Roszkowski." Nic dziwnego, że się zastanawia, bo takiego neonu nie było :-) Kultowy neon na ww. rogu głosił: "Odwiedzajcie Ziemię Sądecką" i był pierwszym w ogóle neonem stricte reklamowym w Warszawie (założonym bodaj w 1962 r.); a zniknął niestety stosunkowo niedawno, gdzieś tak w połowie lat 90. "Rybiński pamięta pseudoepickie hasło z dworca w Aleksandrowie: XVI zjazd partii zwieńczeniem tysiąclecia państwa polskiego." No to pamięć go zawodzi, bo przez całe PRL nie zdążyło sie odbyć szesnastu zjazdów PZPR. Ostani, nr 11, był w 1990 r.; zaś w latach "Tysiąclecia" odbywał się IV Zjazd (dokładnie w 1964 r.). Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JolaS Re: Polska Reklama Ludowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 21:33 kapitan.kirk napisał: > "Rybiński pamięta pseudoepickie hasło z dworca w Aleksandrowie: > XVI zjazd partii zwieńczeniem tysiąclecia państwa polskiego." > > No to pamięć go zawodzi, bo przez całe PRL nie zdążyło sie odbyć > szesnastu zjazdów PZPR. Ostani, nr 11, był w 1990 r.; zaś w > latach "Tysiąclecia" odbywał się IV Zjazd (dokładnie w 1964 r.). Rybiński głównie uważa, że to innych pamięć zawodzi i nie pamiętają co pisał jako czołowy publicysta "Sztandaru Młodych" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc USA Polska Reklama Ludowa IP: 67.130.145.* 27.05.08, 21:16 doskonale pamietam lata 70 i 80 te, pan Roszkowski byl chyba maluchem jak Gierek byl u wladzy , nie sadze ze to byl poczciwina jak to charakteryzuje pan Roszkowski, rowniez nie rozumiem gdzie ta nienawisc u Jaruzelskiego.Tzw straconoe pokolenie juz odchodzi z tego swiata( maja po 80 lat i wiecej). Znam doskonale kolejki po mieso , kierownicy sklepow miesnych mieli wtedy po dwa domy, najbardziej upokarzajace byly kartki, pracowalem wtedy w UW w Gorzowie i rozdielalem kartki na mieso,cukier, buty wode etc pozniej scigalem i Solidarnosc i milicje za ich grzeszki , te czasy byly absurdalnie tragiczne, wyjechalem z tego burdelu w 1989 i juz nigdy nie wrocilem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Pamietam gumki chinskie. Wtapialy sie w piornik IP: *.netcologne.de 27.05.08, 22:08 Pamietam pachnace gumki chinskie, ktore nie dosc ze czasami nie wymazywaly olowka, to wtapialy sie w piornik ( tez chinski z blizej nieokreslonego tworzywa ) i byly w stanie stopic kazdy dlugopis, a nawet farbe z kredek. Mialo sie wtedy w piorniku posklejane kredki, olowki i dlugopisy blizej nieokreslona smierdzaca maz, ktora mozna bylo wysmarowac nielubianego kolege. Jedyny ratunek, dla przyborow: Zawijac gumke w papier. Nie bylo wtedy innych gumek... Odpowiedz Link Zgłoś
kemot696 Re: Pamietam gumki chinskie. Wtapialy sie w piorn 27.05.08, 22:22 A gumka "myszka" ? Chyba nie pracujesz obecnie w biurze i nie posługujesz się współczesnymi wynalazkami biurowymi. A gumki chińskie nie służyły do ścierania tylko do szpanowania kolorami i zapachem Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Polska Reklama Ludowa 27.05.08, 22:10 Przerażający i budzący dziecięce koszmary był też inny neon w Warszawie -- zwinięty kłąb CZEGOS i upiorny napis "Czysta ZYWA wełna". Brrr! Sweterki-zombie! Było to naprawdę niepokojące, bo jako 4-latka za nic nie mogłam pojąć, dlaczego ta wełna jest żywa i czy po kupieniu się ją jakoś ukatrupia, czy może nadal żyje...? Odpowiedz Link Zgłoś
kemot696 Re: Polska Reklama Ludowa 27.05.08, 22:21 Jeżeli to Cię niepokoiło (na ówczesnej reklami Woolmarku bo o niej piszesz) to lepiej nie pokazuj dziciom współczesnych reklam pełnych agresji , krzyku i badziewnego epatowania kolorami oraz okrzykami w stylu "Jestem szczęśliwa bo plamy zniknęły! A wełna była żywa bo miało to oznaczać jaj naturalność. Zwinięty kłębuszek natomiast to chyba najprostsze skojarzenie z wełną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RR Polska Reklama Ludowa IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.05.08, 22:44 Było zupełnie inaczej, ale było w sumie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Polska Reklama Ludowa IP: *.city-connect.pl 27.05.08, 23:36 Głupawy artykuł , bez jakiejkolwiek myśli przewodniej.Z jednej strony jest tu szydercza, przerysowana krytyka czasów PRL-u, a równocześnie podawane są wspaniałe , celne i co najważniejsze rodzime hasła reklamowe oraz wspomina czasy rozkwitu polskiego plakatu. Bo prawda jest taka ,że w tamtych czasach mieliśmy coś swojego, polski przemysł, polską szkołę filmową itd.Czy teraz mamy się czym pochwalić? Telewizja zdominowana jest programami na licencjach zachodnich.Również w reklamie i PR małpujemy obce wzorce. Odpowiedz Link Zgłoś
artur.wi Polska Reklama Ludowa 27.05.08, 23:53 "wyższa jakość naszej pracy wyrazem socjalistycznego patriotyzmu" tego rodzaju hasło w latach 70/80-tych wisiało na fabryce POWEN w Zabrzu... taka poetyka, że do dziś pamietam ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc USA Re: Polska Reklama Ludowa IP: 67.130.145.* 28.05.08, 01:31 sentyment za PRl bierze sie z poczucia krzywdy jaka jest odczuwalna w spoleczenstwie,pierwsze to poczucie przegranej robotnikow i Solidarnosci, zawlaszczeie majatku polskiego przez polska oligarchie komunistyczna , ktora rozparcelowala ten majtek miedzy obcymi inwestorami za psi grosz.Kolejne rzady polskie po 90 roku albo sie nie znajac albo celowo "prywatyzowala 'zanizajac jego wartosc,majatek polski wypracowany przez pokolenia Polakow, teraz ci Polacy maja emeryture na przezycie i nic wiecej, a ci po 50 roku zycia nie moga dostac pracy w Polsce.Ci ludzie czuja se rozgoryczeni i to jest stracone pokolenie. Mlode pokolenie natomiast wyjechalo w obce strony, czy wiecie ze najwieksza emigracja Irlandczykow podczas Irish Famine w latach 40 tych 19 wieku liczyla okolo 1 mln ludzi( a polska emigracja liczy okolo 2 ml od 2004 roku)Jak to swiadczy o rzadach Polski demokratycznej. Mnie zastanawia ze nikt w Polsce tak naprawde tym sie nie przejmuje, ze te 2 mln ludzi moglo by posunac kraj cywilizacyjnie i gospodarczo o 10 lat, nikt nie mowi ze strata 2 ml ludzi to jest tragedia narodowa i zapasc gospodarcza, i znowu Polska ma szczesie bo unia pompuje pieniadze i 4 mld euro przysylaja emigranci kosztem najlepszych lat swojego zycia zawodowego pracujac za grosze u leniwych Anglikow i bogatych Irlandczykow, czy ktos zdaje sobie sprawe ze to bezpowrotna strata, ci ludzie jak wroca do Polski beda wiedzieli tylko jak lepiej czysci sie ubikacje lub jak efektywnie pozmywac naczynia, tzw doswiadczenie zawodowe ktore przydaloby sie w Polsce z zachodu ci ludzie maja zadne. Na tym polega wlasnie polska rzeczywistosc , ktora wygladalaby o wiele lepiej , gdyby Polska byla rzadzona od 1990 roku przez prawdziwych Polakow a nie cynicznych zlodziej i oszustow dla ktorych Polska nigdy nie byla nadrzednym dobrem a raczerj byla i jest folwarkiem do prywaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Media Markt nie dla idiotów-no comments IP: 217.98.20.* 28.05.08, 03:27 W Polsce nic się nie liczy,tylko trochę pieniądz.Nic nie jest wieczne z wyjątkiem wiecznego pióra.Sentymenty nie są nie do zdarcia.Leczcie się albo nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruby z wawy Re: Media Markt nie dla idiotów-no comments IP: *.per.connect.net.au 28.05.08, 07:54 podobala mi sie reklama na Sezamie. Migajace linie swietlne. Obok Hortex tez mial niezle swietlne logo. Odpowiedz Link Zgłoś
mars60 Re: Polska Reklama Ludowa 28.05.08, 09:26 Zgadzam się z tym całkowicie. Dziś niestety też nie jest lekko - zalew żywności zatrutej konserwantami , polepszaczami,wzmacniaczami smaku ( np. silnie toksyczny monoglutaminian sodu, czy też słodziki uszkadzające mózg). W zasadzie żywność dziś jest o wiele bardziej zatruta niż w latach 70-tych. Dziś nie ma chyba produktu na rynku wolnego od szkodliwych substancji dlatego choroby nowotworowe będą coraz powszechniejsze. Miałem okazję badać żywność w latach 70-tych i jestem przerażony powszechnością stosowania obecnie substancji które już wtedy uważane były za szkodliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drojb Re: "Niech żyje bohaterska przyjaźń z ZSRR" IP: 212.76.37.* 28.05.08, 21:04 taki napis pamiętam na ścianie GS na Podlasiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajakobyły Polska Reklama Ludowa IP: 62.87.185.* 28.05.08, 07:42 Dla mnie były to piękne czasy, spokojne, normalne, rodzinne, wesołe, może bardziej biedniejsze ale bardziej kolorowe i obecne do nich sie nie umywają pomimo pełnych sklepów, głupich reklam i oglupialych ludzi pogonia za czymś czego sami nie wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak Polska Reklama Ludowa IP: 195.243.117.* 28.05.08, 07:52 "Przykładem niezamierzonego product placementu" czy naprawdę nasz język jest tak ubogi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inżynier Polska Reklama Ludowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 09:14 Odwaga staniała, dobrze jest śmiać się z tego,co było kilkadziesiąt lat temu.Za to w USA od początku istnienia były komputery i telewizory kolorowe. Odpowiedz Link Zgłoś
jerry21 Polska Reklama Ludowa 28.05.08, 10:27 reklama generalnie powinna byc zakazana - niczemu to nie sluzy - procz oglupiania klientow ( i tak nie najmadrzejszych) i podwyzszania cen - bez reklamy byloby taniej i lepiej - bo tylko niemanipulowany rynek regulowalby ceny - podaz i popyt. tak wiec ZAKAZAC REKLAMY NATYCHMIAST NA POCZATEK ZYWNOSCI , ZYWNOSCI CHEMII GOSP. I LEKOW Odpowiedz Link Zgłoś