Dodaj do ulubionych

Złoty przebił historyczny poziom 3,25 za euro

IP: *.bredband.comhem.se 15.07.08, 18:38
To jakiś obłęd!! Filary i inne "balcerowiczowskie kundle"
uważają , że jest klawo.
Nawet Wasilewska stwierdziła, że jest coś nie tak.
Eksport nie istnieje a złotówa jest najsilniejszą waluta ŚWIATA!!!
Ludzie zwariowaliście. Chcecie wykończyć to państwo???
Obserwuj wątek
    • Gość: Książeczkawalutowa No dobra, to co, państwo ma ustalać kurs? IP: *.acn.waw.pl 15.07.08, 18:47
      Przecież to rynek ustala.
      A zobacz, co zrobili Słowacy: rewaluowali koronę ustalając niezmienny już kurs
      konwersji. I ta decyzja Słowacji w dużej mierze też jest dla nas kotwicą.
      • Gość: ekonomista Re: No dobra, to co, państwo ma ustalać kurs? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 18:56
        haha dobre rynek:))) pomatołku , twoj rynek to konkretnie
        zagraniczni lichwiarze skupujący od twych idoli z MF wysoko
        oprocentowanie obligacje z gwarancją stopy zwrotu

• Gość: karol Zapytaj panią minister Wasilewską IP: *.bredband.comhem.se 15.07.08, 18:59
        jak to się robi.To już nie jest "wolny rynek" to jest robienie
        Polski i polaków w największych jeleni.
        Co gorsze "balcerowiczowskie kundle" temu przyklaskują.
        Zapamiętajcie ich nazwiska.Oni muszą kiedyś stanąć przed sądem za
        wykończenie polskiej gospodarki.
        "gadomskich, filarów, winieckich, or łowskich" i innego
        balcerowiczowskiego padła.
        • c355 Re: Zapytaj panią minister Wasilewską 15.07.08, 20:58
          Gość portalu: karol napisał(a):

> jak to się robi.To już nie jest "wolny rynek" to jest robienie
          > Polski i polaków w największych jeleni.
          > Co gorsze "balcerowiczowskie kundle" temu przyklaskują.
          > Zapamiętajcie ich nazwiska.Oni muszą kiedyś stanąć przed sądem za
          > wykończenie polskiej gospodarki.

Polska gospodarka to m.in ZA Puławy posiadające 10% udział w krajowym zużyciu
          gazu ziemnego :

inwestycje.pl/gpw/analizy/bdm__raport_analityczny___zaklady_azotowe_pulawy;31135;0.html

• Gość: tiger Re: A co na to ryzy i POrypani? IP: *.fwgc.dot.ca.gov 15.07.08, 21:19
          Czy oni jeszcze mysla, czy wyluzowali zupelnie...?
    • Gość: rrrrrrrrrrrrrrrr Na gieldzie tez rekord IP: *.dyn.optonline.net 15.07.08, 18:54
      ... nowe roczne minimum .Jak powiazac te fakty , w jedna
      logiczna calosc ?
      • Gość: piotr Re: Na gieldzie tez rekord IP: *.chello.pl 15.07.08, 19:58
        trzeba wybierać kase z giełdy po jak najlebszym kursie...
      • cloclo80 Re: Na gieldzie tez rekord 15.07.08, 22:06
        Odpowiedz sobie na pytanie czy firmy na giełdzie to w większości eksporterzy czy
        importerzy.
    • Gość: na zimno Przypomina mi sie okres zaraz po wejsciu IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.07.08, 19:10
      ekipy L. Millera, kiedy to "gwaltownie" wahadlo kursowe zrobilo
      fikolka na skutek tzw. "wypowiedzi" znanych osob.
      Kto o tym wiedzial (jak dlugo potrwa), to wykorzystal.
      Sadze, ze byli tacy, co wiedzieli.

Wzmocnienie kursu PLN jest teraz niby "naturalym" procesem.
      Sieci handlowe, np. X... Y... Z... przeliczaja euro po 4 PLN (albo
      wiecej), ustalajac ceny w swoich supermarketach.
      Ludzie kupuja jakby oszaleli.
      W kosmetykach 1€ dochodzi czasem do 6 PLN !!!

Wystarczy pojechac za Odre, aby przekonac sie, ze
      z polskich klientow w Polsce "ktos" robi sobie dojna krowe.

Jak dlugo sie tak dacie doic?
      • Gość: Uli Re: Przypomina mi sie okres zaraz po wejsciu IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 15.07.08, 20:58
        Widzisz zaraz pojawią sie głosy że to tylko emigracja wróży czarny koniec bo im
        kurs wymiany nie odpowiada, a polska gospodarka jest w super świetnej formie :)
        • maniek_ok Nic z tego... 15.07.08, 21:28
          po prostu dzieciom ktore wyjechaly zarabiac potrzebne jest pozytywne odniesienie
          - jedyne w ich wypadku to "ze u nas jest lepiej". I tak to sie dziecko (nie
          wiekiem, raczej umyslem) toczy - ktos kto wyjechal, czy do USA, czy do DE, czy
          na wyspy musi sobie caly czas wmawiac ze i tak jest mu lepiej, bo w Polsce jest
          duzo gorzej, biedniej i ogolnie najlepiej by bylo codziennie czytac o jakichs
          katastrofach. To normalne, ale warto o tym wiedziec.
          I faktycznie, pewnie tego nie zrozumiesz jako ktos kto pojechal zarabiac kase i
          zyje wsrod obcego narodu i traci przez to pewnie najlepsze chwile swojego zycia
          - jakosc zycia w Polsce znacznie sie polepsza, pensje, zawody, pasje - wszystko
          jest na plusie. A to co sie dzieje z gpw i kursami (na ktorych ja np. duzo
          trace) to jest sprawa wazna dla "inwestorow" - czyli np takich cwiercludzikow
          ktorzy kupujac mieszkanie - inwestuja i najlepiej jakby jeszcze moc sobie
          wyliczyc ile to tam sie zarobilo na kursie, czy chocby wzgledem siostry ktora
          zostala w Polsce ;). Wyjasnie tez - normalny zdrowy facet z rodzina kupuje
          mieszkanie zeby w nim mieszkac.
          • cloclo80 Re: Nic z tego... 15.07.08, 22:10
            Uwolnienie się przez wyjazd za granice od tobie podobny pokrak umysłowych nie ma
            ceny. Całe życie zostaniesz zwykłym kołkiem w polskim płocie.
    • mocten Złoty przebił historyczny poziom 3,25 za euro 15.07.08, 20:55
      W irlandii gdzie srednia placa jest 3 razy wieksza za benzyne place
      mniej niz w polsce: 1.3 EURO, czyli okolo 4.22 PLN.
    • Gość: Leszek i dlatego z dala od Polskich... IP: 79.97.115.* 15.07.08, 21:09
      skepow trzeba sie trzymac. na co nie popatrze to tansze w Dublinie niz w Polsce!

• toberson Czekajcie kiedy polusy przestana wysylac kase do . 15.07.08, 21:26
      domu!!!Wtenczas Donald pajac sie skonczy!!To juz nadchodzi,beda
      wybory!!!
    • Gość: jacek2 Re: Złoty przebił historyczny poziom 3,25 za euro IP: *.w83-114.abo.wanadoo.fr 15.07.08, 21:39
      Rzeczywiscie zakrawa to na jakis oblad - co by sie nie dzialo to
      powoduje sie umacnianie zlotego - super waluty europejskiej !!
      • 4g63 Re: Złoty przebił historyczny poziom 3,25 za euro 15.07.08, 21:58
        może to europa powinna przyjąć złotówke a nie polska eu?
        • 4g63 Re: Złoty przebił historyczny poziom 3,25 za euro 15.07.08, 21:59
          tak czy tak, wreszcie wyraźnie widać jak przez lata robią nas w trąbke, a my słodko śpimy.. obudzimy się z rękami i nogami w pewnym miejscu...
    • Gość: wel Złoty przebił historyczny poziom 3,25 za euro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 22:01
      Filar podnieś stopy o 1% i bedziesz miał 1Eur do 2 PLN
      TYLKO JAK DŁUGO NIE WIDZISZ ,ZE INFLACJA TO NIE TYLKO CZYNNIKI
      PLACOWE A TAKŻE ENERGIA I PLAIWO NA KTORA NIKT NIE MA WPŁYWU
    • optelwb Złoty przebił historyczny poziom 3,25 za euro 15.07.08, 22:31
      Bardzo często i to od bardzo wielu lat jeżdżę do Niemiec i różnych krajów Europy
      Zachodniej, choć nie tylko. Dzisiaj właśnie wróciłem, mając czas na zajrzenie
      tam do sklepu, i to raczej takiego o przeciętnych cenach i moje spostrzeżenie
      jest następujące:

Dziś w niemieckim sklepie praktycznie wszystko jest tańsze niż w Polsce,
      począwszy od chleba, mąki, masła, owoców, warzyw, a skończywszy na artykułach
      przemysłowych, a przy tym jakość większości towarów jest znacząco lepsza, i
      dotyczy to w chwili obecnej także wielu towarów spożywczych.

Wczoraj byłem akurat w Paryżu i miałem okazję skorzystać z restauracji położonej
      w niezbyt wielkiej odległości od wieży Eiffel'a. Kiedyś ceny w takich
      restauracjach były znacząco większe niż w restauracjach na wrocławskim rynku,
      które mam okazję odwiedzać częściej. Dzisiaj różnica jest prawie zerowa. Jakość
      podawanych potraw raczej nie gorsza, obsługa sprawniejsza. I to mimo ogromnego
      natłoku turystów - w końcu chodzi o miasto, które pod tym względem zajmuje chyba
      pierwsze miejsce na Swiecie.

Moi znajomi opowiadają mi, że od pewnego czasu opłaca się zatrudniać w Polsce
      niemieckie firmy (zatrudniające swoich, z Niemiec wziętych pracowników), bo są
      tańsze niż polskie i o niebo lepsze. W niemieckich gazetach gospodarczych
      poczytać można, że uruchamiająca właśnie swoje sklepy w Polsce sieć ALDI
      (największy niemiecki discounter) korzysta wyłącznie z usług niemieckich firm
      budowanych i sprowadza też materiały z Niemiec. Przyczyna ta sama: niższa cena i
      lepsza jakość.

Od swoich niemieckich znajomych dowiaduję się ciągle, że różni ludzie robią
      "kokosowe" interesy na eksporcie do Polski, ale z drugej strony pojawia się też
      coraz więcej zachęt do inwestowania w złotówkę (czytaj obligacje polskiego rządu).

Kiedy tak na to wszystko patrzę, a doskonale przy tym wiem, jak wygląda polski
      eksport i jaki jest poziom (konkurencyjność) polskich firm, to nasuwa mi się
      jedno tylko pytanie: kiedy to się wszystko rypnie?

Podejrzewam, że ludzie, którzy będą w stanie to przewidzieć, a znając Polskę
      sądzę, że oni się nawet walnie do tego przyczynią, będą mogli powiedzieć o sobie
      to, co pewien mój znajomy z Libanu: "ja mam już tyle pieniędzy, że nawet wnuki
      moich wnuków nie będą musiały pracować".

Myślę, że zwykły obywatel nie jest w stanie przewidzieć, kiedy ten moment
      nastąpi, ale każdy, kto chce patrzeć na Swiat "otwartymi oczami" powienien tą
      sytuację uważnie obserwować. To może być bardzo ciekawe doświadczenie życiowe:
      "tak się buduje kapitalistyczny dobrobyt". Ale niestety też i podkopuje sam system.
    • hugow Złoty przebił historyczny poziom 3,25 za euro 15.07.08, 22:38
      to dobrze - im mocniejszy zloty tym lepiej dla Polski i Polakow
      oby byl kurs 1 zl = 7EUR i 1 zl = 10USD
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka