Dodaj do ulubionych

3165,14 - tyle wynosi przeciętnie wynagrodzenie...

IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.09.08, 14:29
Netto czy brutto ?
Obserwuj wątek
    • Gość: ts 3165,14 - tyle wynosi przeciętnie wynagrodzenie.. IP: 217.98.12.* 15.09.08, 14:39
      oczywiście że brutto.
      I ja właśnie tyle zarabia...
      Student lat 23 Gdańsk
      • krycha_z_gazowni Re: 3165,14 - tyle wynosi przeciętnie wynagrodzen 15.09.08, 15:09
        Brawo Gazeto,
        w końcu zaczęliście dodawać "według" - słowo klucz.
        Donaldzie, obudź się i przestań wierzyć w te bajki!
        • Gość: i po filologii IP: *.Biskupin.wroc.pl 15.09.08, 16:53
          po filologii, absolwent tegoroczny, pierwsza praca - niecałe 4000 brutto.

jak widać można.
          :)
          • Gość: jas "nie całe" ? - ciekawe okreslenie :D IP: *.jmdi.pl 15.09.08, 22:08
    • Gość: kretynofil zawsze brutto matole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.08, 14:39
      • Gość: mimi ????? IP: 193.221.89.* 15.09.08, 14:44
    • Gość: robi Ale nędza :) Ja mam 14.500 PLN na rękę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.08, 14:43
      • Gość: troll Re: Ale nędza :) Ja mam 14.500 PLN na rękę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.08, 14:50
        fajnie pomazyc nie ??
      • Gość: Asystentka 4000 Re: Ale nędza :) Ja mam 14.500 PLN na rękę IP: *.asw.waw.pl 15.09.08, 14:51
        Tylko się cieszyć i ogonem merdać.
      • Gość: Czarek A co dokładnie kradniesz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.08, 16:00
    • kotdachowy 3165,14 - tyle wynosi przeciętnie wynagrodzenie... 15.09.08, 14:50
      ...wliczajac place tych z UK/IE
    • Gość: Piotrek 3165,14 - tyle wynosi przeciętnie wynagrodzenie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.08, 14:52
      A więc powoli gospodarka stygnie i maleje presja infalcyjna.
      Pozytywny dane. Może ta głupia RPPO nie będzie dalej zacieśniac
      polityki pienięznej.
    • Gość: stefanbatory Re: 3165,14 - tyle wynosi przeciętnie wynagrodzen IP: *.xdsl.centertel.pl 15.09.08, 14:57
      to nie jest przeciętna pensja tylko przeciętna pensja w sektorze przedsiębiorstw!

jak można dać tak mylący tytuł?

średnie jest ok 215 zł niższa
    • valana 3165,14 - tyle wynosi przeciętnie wynagrodzenie.. 15.09.08, 15:06
      Kogo obchodzi średnia? Dawajcie medianę.
      • Gość: kolejarz Re: 3165,14 - tyle wynosi przeciętnie wynagrodzen IP: 80.50.190.* 15.09.08, 15:13
        chyba minete ;p
      • Gość: statystyk Re: 3165,14 - tyle wynosi przeciętnie wynagrodzen IP: *.chello.pl 15.09.08, 15:20
        Otóż to! A mediana będzie w okolicy 1100-1200 na rękę, jak dobrze pójdzie...
        • izolda11 Otóż "nie to" "statystyku". Mediana nie mówi NIC!! 15.09.08, 15:45
          Jest to po prostu wartość środkowa, która nie mówi NIC.
          Najodpowiedniejsza jest dominanta/ nie myl z dominującą kobietą/.
          Czyli powinno się informować , że;
          dominującym PRZEDZIAŁEM płacowym jest 1600-2100Brutto w Polsce
          bo tak jest naprawdę.
          • Gość: Piotr brawo, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.08, 16:06
            średnią ścigam ale mi się jakoś nie udaje jej dogonić. Miło
            wiedzieć, że trochę lepiej niż dominanta. Dzięki za info. PS Oznacza
            to, że większość pracuje za 1200-1400 netto.
            • kretynofil Nie! 15.09.08, 17:27
              pl.wikipedia.org/wiki/Dominanta_(statystyka)

Dominanta to najczesciej spotykana wartosc w rozkladzie, czyli jesli masz 100
              osob i 98 zarabia wedlug wzoru 500+2*<numer_osoby> PLN (pierwszy zarabia 502,
              drugi 504, trzeci 506, 98-my 696), a dwie zarabiaja po 10.000 PLN, to dominanta
              bedzie 10.000 :)

Oczywiscie to wszystko kwestia tego jak przyjmiesz te przedzialy, ale ogolnie
              dominanta duzo nie mowi.

Mediana jest o tyle lepsza, ze podaje rzeczywiste "centrum" zarobkow - dokladnie
              polowa osob zarabia wiecej, dokladnie polowa zarabia mniej.

----------------------------------------------

Dla inteligentnych inaczej, czyli dla wiekszosci piszacych na forach
              internetowych: KRETYNOFIL to nie rodzaj kretyna, tylko osoba czerpiaca
              perwersyjna, niemal ekstatyczna przyjemnosc z obcowania z kretynami. Milej
              lektury :)
              • mark6 Niezupełnie tak. 15.09.08, 17:52
                Po pierwsze nie można podawać tylko jedną wartość np. 3000PLN/miesiąc
                lecz odpowiednio dobrany przedział.Zgadzam się, że mogą być z tym
                trudności. W przypadku jednak płac nie powinno to być takie trudne.
                Wystarczy zrobić wywiad np. w LG, Oplu,administracji itd.
                Poza tym jak sobie przypominam są w metodach statystycznych podane
                sposoby tworzenia takich przedziałów.
                Niestety mimo starań nie potrafię zrozumieć w jaki to sposób mediana
                jest bardziej przydatna?
                Mediana jest wartością środkową "centrum" i nie potrafię zrozumieć w
                jaki sposób może ta informacja mieć jakieś znaczenie do oceny
                zarobków w Polsce?
                Mówi ona , że ktoś zarabia "a",b ktoś "c", "d" "e" i że w tym
                wypadku medianą jest "c" innymi słowy w ciągu płacowym:
                1-2,13-15,20-25,330-400, 10000-11000 mediana ma wartość 20-25
                tylko jakie znaczenie ma to dla analizy rozkładu płac?
                Pozdrawiam
                PS
                Chętnie skoryguję swoje poglądy jeżeli mi to łopatologicznie
                wytłumaczysz.
                • kretynofil Ale ja sie z Toba zgadzam... 15.09.08, 18:17
                  > Po pierwsze nie można podawać tylko jedną wartość np. 3000PLN/miesiąc lecz
                  odpowiednio dobrany przedział.

Oczywiscie. I ja o tym tez napisalem. Rzecz w tym, ze dominanta w rozkladzie
                  plac GUS to okolo 1500 brutto (stare dane, nowych nie chce mi sie szukac - wtedy
                  srednia byla okolo 2600, to sobie przelicz) i wydaje sie to zatrwazajace. Rzecz
                  w tym, ze ta dominanta odpowiadala zarobkom 14% grupy.

Rozumiesz? Ciezko jest cos na tej podstawie wywnioskowac, bo dominanta jest za
                  slabo reprezentowana w rozkladzie. To taka malutka, slabiutka dominanta, bo sama
                  grupa zarabiajacych powyzej sredniej to (co akurat oczywiste) 34% :)

> Niestety mimo starań nie potrafię zrozumieć w jaki to sposób mediana jest
                  bardziej przydatna?

W przypadku ktory podales (maly zbior) rzeczywiscie lepsza jest srednia. W
                  przypadku duzego zbioru mediana daje duzo lepszy obraz. To raz.

A dwa, to to ze mediana dobrze sobie radzi z obserwacjami odstajacymi, chociaz i
                  je warto analizowac. Smok Sielski podal kiedys dane Eurostatu z ktorych wynika
                  ze w Polsce jest najwyzszy wspolczynnik zroznicowania zarobkow. Szczegoly tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30&w=83262538&a=83266787

Ogolnie to jesli chce sie pisac o obserwacjach statystycznych, to trzeba sie
                  skupiac na calym rozkladzie i wszystkich jego aspektach, ale tego rezymowa
                  propaganda nie zrobi, bo dane wygladaja duzo gorzej niz na (nawet spadajaca)
                  srednia :)

----------------------------------------------

Dla inteligentnych inaczej, czyli dla wiekszosci piszacych na forach
                  internetowych: KRETYNOFIL to nie rodzaj kretyna, tylko osoba czerpiaca
                  perwersyjna, niemal ekstatyczna przyjemnosc z obcowania z kretynami. Milej
                  lektury :)
                  • Gość: jas zamiast tych tekstow, mogli by rozklad na wykresie IP: *.jmdi.pl 15.09.08, 22:13
                    dac , przeciez jest w GUSie policzony.
      • Gość: artur.mysliwiec Re: 3165,14 - tyle wynosi przeciętnie wynagrodzen IP: 83.2.245.* 15.09.08, 16:35
        a kogo obchodzi mediana?:) lepiej modalną, wtedy będziemy mieć najcześciej
        występującą wartość. wiadomo, że rozkłąd zarobków będzie
        asymetrycnzy(prawostronnie), dlatego zawsze w takich rozkładach podają średnią
        zarobków, bo wiedzą, że średnia jest większa od Mediany oraz Modalnej. Powinny
        podawać modalną moim zdaniem
        • izolda11 Kolego , czytaj posty poprzedników. 15.09.08, 16:42
          Modalna to nic innego niż dominanta o czym wcześniej pisałam.
          • Gość: artur.mysliwiec Re: Kolego , czytaj posty poprzedników. IP: 83.2.245.* 15.09.08, 16:47
            hehe, widzę, że również statystyk:) no fakt niedopatrzenie:) ale oboje mamy
            rację, tylko inaczej to nazwaliśmy:)
    • zolta 3165,14 - dziwne... 15.09.08, 15:10
      ani ja ani zaden z moich znajomych nawet nie zblizamy sie do takiej kwoty....
      • Gość: arti Re: 3165,14 - dziwne... IP: *.de.ibm.com 15.09.08, 15:16
        a wszyscy moi znajomi zarabiaja wiecej niz ta srednia. ale tak to juz jest ze
        srednia...
      • Gość: lucip. Re: 3165,14 - dziwne... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.08, 15:35
        Toż to ok. 2000 zł na rękę. To gdzie Ty razem ze znajomymi pracujesz? MacDonaldsie?
      • Gość: aaa Re: 3165,14 - dziwne... IP: *.chello.pl 15.09.08, 16:40
        tak to jest jak sie w patologicznym srodowisku obraca... no ale sprzataczka z
        McDonalda nie bedzie miala znajomych prawnikow, dyrektorow czy prezesow ;)
      • Gość: Misia A jakie masz wykształcenie i ile lat pracy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.08, 15:58
    • mark6 Przestancie pier..ć o średniej placy!!Podajcie 15.09.08, 15:33
      dominantę!!
      Podawanie "sredniej", "przeciętnej" etc. płacy to nic innego jak
      celowe MANIPULOWANIE!!!!!!
      • izolda11 Najfajniejsze jest to 14 groszy. 15.09.08, 15:40
        "rzyjemy" w jakimś wirtualnym świecie zwanym Polską.
      • Gość: Leppiej Re: Przestancie pier..ć o średniej placy!!Podajci IP: *.ing.uj.edu.pl 15.09.08, 15:41
        I jeszcze chcialbym znac dane o inflacji dla koszyka dobr,
        ozdwierciedlajacego strukture wydatkow dla zarobkow blisko
        dominanty.

Co ciekawe, w koszyku inflacyjnym na rok 2008 spadly wagi tych
        kategorii artykulow, ktore podrozaly najbardziej (zywnosc,
        mieszkania, nosniki energii). Mam takie przeczucie, ze ktos nas tu
        robi w bambuko...
    • 1stanczyk Liczba jest w ogole nieistotna: chodzi o to zeby 15.09.08, 15:49
      pajace mogle sie publicznie powyglupiac leczac wlasne frustracje.
      Juz sam fakt ze sa grosze swiadczy ile jest warta ta liczba: tyle samo co
      oszukancze statystyczne wyniki przed wyborami w 2005 roku.
      Kto podaje grosze w sredniej ktora jest w tysiacach ?
      Albo oszust albo nie majacy zielonego pojecia o statystyce, a u nas najczesciej
      i jedno i drugie.

3165,14 - tyle wynosi przeciętnie wynagrodzenie..
    • Gość: brodacz 3165,14 - tyle wynosi przeciętnie wynagrodzenie.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.08, 16:11
      mój pracodawca zapytał mnie otwarcie czy chce ETAT I 2500na rękę czy UMOWĘ O
      DZIEŁO i 3500 na rękę. wybrałem umowę. ZUS padnie, więc nie ma co składać do
      dziurawego wora. ubezpieczenie jest bo firma zapewnia prywatne.
      Jak wspomniał mój teść (60l)- pieniądze są potrzebne najbardziej młodym. jeśli
      się dożyje emerytury nie potrzeba już strasznie wielkich kwot.
      • Gość: taki jeden Re: 3165,14 - tyle wynosi przeciętnie wynagrodzen IP: *.multi-play.net.pl 15.09.08, 16:21
        Ciekawe co powie twój cwaniaczkowaty pracodawca po kontroli PIP-u
        • Gość: brodacz Re: 3165,14 - tyle wynosi przeciętnie wynagrodzen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.08, 16:25
          wszystko jest legalne. podpisujemy co miesiąc umowe o dzięło na wykonanie
          konkretnych rzeczy. wydatki pracodawcy na pracownika są porównywalne(trochę
          atrakcyjniejsze dla pracodawcy), a ja mam w kieszeni 1000zł extra. inna inszość,
          że za 2500 nie robiłbym dosyć zaawansowanych prac, które wykonuję.
          • Gość: luzoll Re: 3165,14 - tyle wynosi przeciętnie wynagrodzen IP: *.ghnet.pl 15.09.08, 18:40
            por. art. 22 par 1 ze znaczkiem 1 kodeksu pracy, a później rozważ - a raczej
            Twój pracodawca - kwestię PiP, to że podpisujesz co miesiąc nic nie znaczy,
            ponadto pamiętaj o urlopie i innych świadczeniach, których przy dziele nie
            uwidzisz, ale takie już myślenie "na krótką metę" :/
    • Gość: exspres 3165,14 - tyle wynosi przeciętnie wynagrodzenie... IP: *.CNet.Gawex.PL 15.09.08, 17:11
      Kto przy zdrowych zmysłach wierzy w te głupoty które wypisuje GUS,Pisza jak
      nakazuje im rząd.Niech ktoś zaprzeczy.
      • Gość: Warszawa Tyle tu mam IP: *.ip.netia.com.pl 15.09.08, 17:22
        trochę powyżej tej ich średniej, ale wcześniej w innym mieście nie dałem rady
        tyle wyciągnąć.

Znajomi w stolicy też mają powyżej średniej. Ale gdzie indziej wcale nie jest
        tak różowo. Jak zwykle optymizm na wyrost. Ale ważne, że wzrost jest i idziemy w
        dobrym kierunku

pozdrawiam wszystkich :)
    • friedmar w podziale dochodu średnia jest wart. elitarną 15.09.08, 18:30
      zdaje się że niektórzy nie słyszeli o skośności rozkładu zmiennej
      dochodu ani też o pareto i innych takich odwiecznych właściwości
      gospodarek rynkowych.
      nie ma co płakać że ktoś tam nie ma sredniej krajowej bo Ci co ją
      mają to elity a im biedniejsze społeczeństwo tym wyższa polaryzacja.
      Lamborgini i Ferrari całkiem sporo sprzedaje się w np w rpa.
      • Gość: kajtek Re: w podziale dochodu średnia jest wart. elitarn IP: *.bredband.comhem.se 15.09.08, 18:41
        w takim razie jaka zmienna będzie najlepiej oddawała rzeczywisty
        obraz/ rozklad/ płac w Polsce?
      • mark6 Co ma "pareto" wspólnego z uczciwym 15.09.08, 22:32
        podaniem informacji?
    • Gość: jadwiga 3165,14 - tyle wynosi przeciętnie wynagrodzenie.. IP: *.mobileonline.telia.com 15.09.08, 22:56
      a skad w Polsce glodnych dzieci i rodzicow ktorzy niemaja pieniedzy na leczenie
      dzieci nie kamcie tego swiata ze w Polsce jest tak rozowo bo przecietny zarobek
      to 1000 zl w sektorze produkcyjnym .PRZESTANCIE BYC ZAKLAMANI I KLAMAC
      WSZYSTKICH I ZAROWNO SIEBIE
      !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • nikodem_73 Re: 3165,14 - tyle wynosi przeciętnie wynagrodzen 15.09.08, 23:00
        "Autor: Gość: jadwiga IP: *.mobileonline.telia.com 15.09.08, 22:56"

Mobileonline... Telia... Nie wiedziałem, że telia ma już łącza w Polsce... I to
        w dodatku musi być jakieś tanie skoro ludzie mający po 1000 zł miesięcznie mogą
        sobie na nie pozwolić.
    • Gość: Jan A srednia doliczajac uslugi i rolnikow? IP: *.versanet.de 16.09.08, 12:36
      2000 zl brutto,,ha,ha,ha,,,
    • bugmenot2008_2 Błąd: liczba pi to 3,14159265.... 18.09.08, 16:14
      Sufitologia tym razem nieudana ;)
    • Gość: daria 3165,14 - tyle wynosi przeciętnie wynagrodzenie... IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 21.09.08, 20:07
      Może GUS poda ,kto i ile osób w sektorze przedsiębiorstw tyle
      zarabia, bo ja nie znam takich osób.A może chodzi o wyliczanie
      wyższych średnich płac dla budżetówki, oraz w związku z tym
      podwyższanie składek ubezpieczeniowych, szczególnie dotkliwych dla
      małych podmiotów gospodarczych.Proszę liczyć średnią płacę od
      wszystkich osób pracujących w przedsiębiorstwach.Składka
      ubezpieczeniowa powinna być liczona wyłącznie od DOCHODU!!!
    • wielki_czarownik Średnia, mediana czy modalna? /nt 21.09.08, 22:23

• Gość: ekg Re: technik medycyny 3100 zl IP: *.cnow.pl 27.09.08, 19:08
        panstwowy szpital
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka