Dodaj do ulubionych

BCC: Prawie 80 proc. pracodawców ma problemy ze...

• pcx Re: BCC: Prawie 80 proc. pracodawców ma problemy 30.09.08, 21:56
      Gość portalu: Maniek napisał(a):

> A ja mam problem ze znalezieniem chętnego i dobrze placacego pracodawcy...
      >
      >no to jedziemy na tym samym wózku!
    • Gość: kinga Re: BCC: Prawie 80 proc. pracodawców ma problemy IP: *.wroclaw.mm.pl 30.09.08, 22:04
      To po co tłuki z instynktem do robienia pieniędzy przez dwie dekady robiły
      ludziom wodę z mózgu, że nie jest ważne wykształcenie bo dopiero w firmie
      zatrudniani się nauczą. Skoro tak to niech sobie kadry wykształcą sami, a nie
      kwękają.
      • beatrix13 to artykuł sponsorowany przez BCC 30.09.08, 22:08
        po ubiegłotygodniowych sponsorowanych przez developerów o wzroście
        cen mieszkań
        :))))))))))
    • Gość: pracodawca Szukam astronautów. IP: *.chello.pl 30.09.08, 22:18
      Oferujemy pracę dla astronautów.

Wymagania:

- wykształcenie wyższe techniczne
      - min. 2 lata praktyki na orbicie okołoziemskiej
      - biegła znajomość języka polskiego i angielskiego

- udane lądowanie na Księżycu oraz znajomość drugiego języka obcego będą
      dodatkowym atutem

Informujemy, że skontaktujemy się tylko z wybranymi kandydatami.

PS.
      Po piątym etapie rekrutacji, jak nam się zechce, to powiemy dlaczego
      odrzuciliśmy Pani/Pana kandydaturę.
      • badjuk Re: Szukam astronautów. 30.09.08, 22:38
        A Taikonauta może być?
        • Gość: pracodawca Re: Szukam astronautów. IP: *.chello.pl 30.09.08, 22:45
          Taukonaci oraz kosmonauci dowiedzą się w piątym etapie rekrutacji, że jednak
          wolimy austronautów. A może się nie dowiedzą, w końcu powinni się sami domyślić,
          że coś z nimi nie tak.
    • Gość: c-nik ___ Czy ludzie z BCC uzywaja rozumu? ____ IP: *.136.udn.pl 30.09.08, 22:22
      Jak czytam takie artykulu, to sie zastanawiam, czy ludzie z BCC uzywaja rozumu.

Przeciez rozwiazanie problemu z pracownikami-specjalistami jest banalnie proste.

Wystarczy lepiej placic i nie traktowac jak murzynow, a pracownicy sie znajda
      bez problemu.

Trzeba tylko oszczedzic troche na nadmuchanych pensjach menadzerow, ktorzy
      oprocz liczenia pieniedzy nie umieja nic.

Na zachodzie menadzer czesto zarabia mniej niz jego podwladny specjalista, a w
      Polsce myslenie w kategoriach feudalnych nam na to ciagle nie pozwala.

Struktura polskiej firmy wyglada mniej wiecej tak:
      1. Dziedzic - prezes
      2. Sluzba dziedzica - sekretarka i/lub asystent prezesa
      3. Ekonom dziedzica - glowna ksiegowa i/lub dyrektor finansowy
      4. Zarzadcy dziedzica - dyrektorzy, handlowcy, menadzerowie
      5. Chlopi - inzynierowie, pracownicy fizyczni

Kolejnosc na liscie scisle wiaze sie z zarobkami i jest na sztywno okreslona
      wspolczynnikiem liczbowym.
    • Gość: Byku48 BCC: Prawie 80 proc. firm ma problemy ze znalez... IP: *.aster.pl 30.09.08, 22:25
      Bardzo chętnie podejmę się pracy za nie mniej niż 4000 brutto.
      Potrafię niewiele, bo jestem wykształciuchem z aktualną książeczką Sanepidu,
      praktyką kasjera walutowego, 26 letnim stażem pracy w bankowości i
      administracji spółdzielczej. Ja jestem z pokolenia 50+, bez biegłego
      angielskiego, nienawidzący akwizycji!!! No i mieszkam w Warszawie! A kolega w
      moim wieku też szuka pracy - od 5 lat - jest technikiem elektrykiem, pracował
      w biurze oraz w banku. Tylko żaden Pracodawca nie odpowiada na składane
      aplikacje - widocznie nie potrzebują pracowników, zwłaszcza że właśnie
      ZAŁAMUJE SIĘ gospodarka .
    • Gość: anty polak BCC: Prawie 80 proc. pracodawców ma problemy ze.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.08, 22:25
      podobnie jak ci z rządu ja nie szukam pracy ja szukam pieniędzy !
    • arek.gazeta BCC: Prawie 80 proc. firm ma problemy ze znalez... 30.09.08, 22:27
      Mówiąc po ludzku: firmy miast inwestować w ludzi chcą na starcie mieć
      wykwalifikowanych pracowników i z miejsca zbierać plony.Powodzenia :)
    • Gość: szeryf BCC: Prawie 80 proc. firm ma problemy ze znalez... IP: *.centertel.pl 30.09.08, 22:29
      ja mam bardzo wysokie kwalifikacje pracuje w branży grzewczej 12
      lat a mój szef nie potrafi mnie docenic mówi cały czas że nie ma
      kasy a sam cały czas spąsoruje kościół
      • zigzaur Re: BCC: Prawie 80 proc. firm ma problemy ze znal 30.09.08, 22:36
        Znajdź sobie spĄsora do nauki ortografii, może szef da ci podwyżkę.
        • Gość: ja Re: BCC: Prawie 80 proc. firm ma problemy ze znal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.08, 23:51
          Dziękujemy ci zigzaur za ten tak wiele wnoszący głos w dyskusji.
    • Gość: robo BCC: Prawie 80 proc. firm ma problemy ze znalez... IP: *.elartnet.pl 30.09.08, 22:30
      szkoda gadac, ale np. potentat branzy cementowej nie chcial zaplacic na
      stanowisku informatyka 5000 zł. No to z czym do ludzi?? jak wolą studenciaka
      za 2500 to ich sprawa
    • rozmawialski BCC: Prawie 80 proc. firm ma problemy ze znalez... 30.09.08, 22:33
      Niestety to prawda. Od 2 lat w Warszawie coraz ciężej znaleźć kogoś
      do pracy. Ktoś (powyżej) spytał dlaczego nie są zatrudniane osoby
      powyżej 50 letnie. Z mojego doświadczenia takie osoby często nie
      mają odpowiednich kwalifikacji (obsługa komputera, znajomość języka
      ang., ale chyba największym problemem sa nawyki pracy z "poprzedniej
      epoki"). To zamyka karierę na większość stanowisk w biurach.
      • Gość: pracodawca Re: BCC: Prawie 80 proc. firm ma problemy ze znal IP: *.chello.pl 30.09.08, 22:39
        Z całym szacunkiem, ale próbujesz zrobić z nas idiotów. Czy zdajesz sobie
        sprawę, jak ludzie używają języka angielskiego? Z tego, co tu czytam albo
        udajesz albo nie masz o tym pojęcia. Wobec tego wytłumaczę. Większość osób,
        które deklaratywnie znają ten język, w ogóle nie korzysta z niego w pracy, a w
        przypadku, gdyby była nagła ku temu potrzeba, stałaby się katastrofa.
        Prawdopodobnie nawet nie byłaś w Anglii i nie słyszałaś jak w oryginale brzmi
        ten ukochany przez tak wielu język angielski.
        Każdy fanatyzm i dogmatyzm budzi we mnie obawy, natomiast polski fanatyzm na tle
        języka angielskiego mnie przeraża.
      • zigzaur Re: BCC: Prawie 80 proc. firm ma problemy ze znal 30.09.08, 22:45
        Kto ma dziś 50 lat, ten w roku 1989 miał 31 czyli niezbyt duży staż zawodowy,
        zwłaszcza jeśli chodzi o wyższe wykształcenie. Od roku 1989 upłynęło
        dostatecznie dużo czasu, aby o komunistycznych nawykach zapomnieć.

No, chyba że pracuje się w urzędzie albo u monopolisty.
    • Gość: Krzysztof30 BCC: Prawie 80 proc. pracodawców ma problemy ze.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.08, 22:38
      Byłem na rozmowie kwalifikacyjnej i po wypełnieniu testu i rozmowie
      powiedziano mi że nie nadaję się do tej pracy bo jestem za mało
      rzutki jednak pracodawca nie potrafił mi wytłumaczyć co to znaczy
      rzutki !
      Czy ktoś może mi wytłumaczyć co to znaczy być bardziej rzutki ?
      • Gość: pracodawca Re: BCC: Prawie 80 proc. pracodawców ma problemy IP: *.chello.pl 30.09.08, 22:43
        Mam trzy domysły:
        - byłeś za mało seksowny
        - byłeś zmęczony po podróży i zmartwiony wydatkiem na benzynę albo bilet kolejowy
        - byłeś tylko sztuką, a pracę dostała z góry upatrzona osoba
    • Gość: JA BCC: Prawie 80 proc. pracodawców ma problemy ze.. IP: *.eranet.pl 30.09.08, 22:47
      Idealny kandydat do pracy:
      -5 lat doświadczenia na stanowisku
      -znajomość 3 języków obcych
      -studia wyższe
      -wiek nie więcej niż 25 lat
      To idealny kandydat. A przecież ludzie którzy podejmują pracę często dopiero
      kończą studia i jest to ich pierwsza praca zawodowa ( nie mówię o wakacjach za
      granicą na zmywaku). Pracodawcy zastanówcie się czego chcecie i dotrzymujcie
      obietnic. Aha i nie szukajcie wśród rodziny tylko rozszerzcie krąg
      zainteresowanych pracą o ludzi spoza układu. Powinno być lepiej, a nie pseudo
      ogłoszenia o pracę.Aha pracownik +50 to czasem lepszy kandydat niż "młody" tylko
      on się od razu "stawia" więc jego to nie! Więcej szacunku dla pracowników panie
      i panowie pracodawcy!!!
    • 1realista a ja dokonałem pewnego wysiłku i... 30.09.08, 23:40
      Pozwoliłem sobie na przeczytanie tej ankiety( jest na stronie: www.bcc.org.pl) no i wybiórcze zacytowanie co ciekawszych fragmentów ;-). Oczywiscie z moim kometarzem :-)

1. Czy w ciągu ostatniego roku występowały w Państwa firmie problemy z pozyskiwaniem pracowników? Tak - 79%i jakiego rodzaju były to problemy?
      brak pracowników z odpowiednimi kwalifikacjami,wzrost oczekiwań finansowych,mobilność (problemy z dojazdem do pracy),brak pracowników z doświadczeniem,odpływ kadr za granicę (UE),podkupywanie pracowników,duża rotacja pracowników niewykwalifikowanych,brak chętnych do pracy – bezrobotni nie chcą pracować,brak elastyczności względem czasu pracy,nieskuteczność standardowych systemów rekrutacji,
      Jestem ciekaw gdyby zapytano pracodawców na czym polega ryzyko prowadzenia działalnosci gospodarczej na ile odpowiedź byłaby inna...

5. Czy zdaniem Państwa istnieją bariery prawne, utrudniające zatrudnianie pracowników? Tak – 52% i są to bariery:
      mało elastyczne przepisy, dotyczące zatrudnienia, za dużo biurokracji oraz zbyt wysokie koszty pracy, za dużo obciążeń finansowych, które ponosi pracodawca, za duże koszty pozapłacowe.
      Państwo jest be. Powinno tworzyć miejsca pracy w prywatnych firmach i dawać pracowników na staż. Potem powinno nie pobierać podatków od pracowników a zarazem samo finasować całą sferę socjalną oczywiscie bez pobierania podatkow od prywatnych firm bo przecież one sa solą gospodarki.

7.Czy zdaniem Państwa należy szerzej otworzyć polski rynek pracy dla pracowników spoza Unii Europejskiej? Tak 78%
      Czyli 500 mln ludzi w ue to za mało i koniecznie musimy pozyskać pracowników z innych krajów.

8. Czy polski system kształcenia należycie przygotowuje absolwentów do podjęcia pracy zawodowej? nie 87%
      Szkoły przekazują jedynie wiedzę teoretyczną, brak umiejętności praktycznych,opracowujący programy nie biorą pod uwagę ani potrzeb przedsiębiorców ani potrzeb rynku pracy,brak średniego szkolnictwa zawodowego

10. Jak wielkie zagrożenie dla Państwa firmy stanowi „szara strefa”, a w szczególności praca „na czarno”?
      praca „na czarno” jest zdecydowanie tańsza; by jej przeciwdziałać należy obniżyć pozapłacowe koszty pracy oraz zliberalizować Kodeks pracy.
      Komentarz do obu punktów jest nizej.

11. Proszę wymienić cechy charakteryzujące polskiego pracownika.
      -pozytywne:pracowitość, zaradność, kreatywność, pomysłowość, chęć podnoszenia kwalifikacji, operatywność, duży zasób wiedzy, fachowość, utożsamianie się z firmą, zaangażowanie,staranność, sumienność
      -negatywne:wygórowane oczekiwania finansowe, postawa roszczeniowa,brak identyfikacji z firmą,brak zdyscyplinowania, nieuczciwość, niedyspozycyjność, lęk przed zmianą,niska wydajność, nielojalność, lenistwo,niezdyscyplinowanie, brak kompetencji
      Skoro firmy mogą mieć pracownikow z działu "pozytywne" to dlaczego zatrudniaja pracownikówz działu "negatywne"?
      Problemy sygnalizowane w roku 2005 oraz 2008 są podobne:

Czyli bezrobocie spadło z 18 na 9% a problemy ciagle te same. Zaraz sie okaże że bezrobocie było spowodowane lenistwem pracowników a niskie pensje uczciwie wynikały ze znikomej pracowitości i umiejętnosci pracowników.

-problemy są, gdy szuka się fachowców,61%
      –problemy są, gdy szuka się osób z doświadczeniem,50%
      Zdaje się że wieloletnie bezrobocie pokazuje swoj wpłw na rynek pracy. No ale jeszcze mamy pracownikow w przedziale 50+ którzy coś tam jeszcze potrafią. Tylko trzeba ich zatrudnić.

-trudno znaleźć fachowców w dwóch nie pokrewnych dziedzinach (np. marketing i technika),76%
      Jakbym szukał kobiety z dwudziestoletnim doświadczeniem w seksie a przy tym z jędrnymi cyckami i bez celulitu też miałbym problem.

-koszty pracy w Polsce są za wysokie,100%
      Ciekawe jak sie to ma do przeciętnej pensji w krajach UE...

-za mała jest promocja pracy i przedsiębiorczości przez Państwo,74%
      I całe szczęscie dla obecnych firm. Bo inaczej pracownicy masowo zakładaliby wlasne firmy.

-pracownicy niedostatecznie przystosowują się do zmieniającego się rynku pracy,57%
      Ale w jakim sensie?

-system edukacji jest niedostosowany do potrzeb rynku (nie kształci się w potrzebnych zawodach, kształcenie jest anachroniczne),96%
      -system edukacji niedostatecznie przygotowuje do zawodu (absolwent jedynie zna teorię - praktycznie uczy się dopiero w zakładzie pracy, czego koszt ponosi pracodawca),100%
      Czyli jak rozumiem państwo ma stymulowac rozwój poszczególnych działów gospodarki. No i mają wyznaczyć ile ludzi pracuje np w budownictwie a potem dać przydział przedsiębiorcom na firme i dać im przydział pracowników. A kto broni firmom współpracować z uczelniami i szkołami oraz je wyposażyć w pracownie i warsztaty?

-brak właściwej polityki staży i szkolenia warsztatowego,100%
      A kto broni pracodawcom zatrudniać uczniów na staże szkolne. Raczej jest problem tego typu że nie chcą zatrudniać uczniowa jeśli już zatrudnia to zazwyczaj do sprzatania bo jeszcze coś popsują. I jeszcze każą sobie( firmy) za to płacić.

-nie uczy się (w szkołach i uczelniach) poszukiwania pracy,51%
      Tego zdaje sie nauczyły polaków gazety i internet.

-pracownicy, szczególnie absolwenci mają wygórowane oczekiwania finansowe,65%
      Czy naprawde bycie absolwentem musi oznaczać praktykowanie za półdarmo a koszty życia mają ponosić rodziny zatrudnionych? Nawet za Kopernika jak mistrz brał ucznia to miał go za darmo ale w zamian musiał dać mu kąt nad głową, dać jeść i uczyć.

-system opieki socjalnej Państwa demobilizuje w poszukiwaniu legalnej pracy,65%
      zasiłki z pomocy są jakieś smieszne a kuroniówka niska i śmieszna kwotowo. Dlaczego pensje z pracy nie sa w stanie konkurować z socjalem?

-uciążliwa jest nieuczciwa konkurencja pracy „na czarno”, gdy nie płacąc ZUS i podatków – można pracownikowi płacić więcej a Państwo niedostatecznie przeciwdziała temu procederowi,76%
      a nie bedzie lamentu na zbyt restrykcyjne państwo i że niszczą przedsiębiorczość?

-statystyki dotyczące bezrobocia są zafałszowane przez zarejestrowanych bezrobotnych, którzy pracują za granicą lub „na czarno”,100%
      jak ktoś siedzi na zmywaku w londynie to bedzie gnał do kraju po ubezpieczenie. Ktoś tych "na czarno" zatrudnia. Ciekawe kto?

-pracownicy nie szanują pracy („lewe” zwolnienia, alkohol...), 92%
      a kto broni pracodawcom wywalić takich "Rzetelnych "pracowników? Czy mamy przymus zatrudniania?

-brak długofalowej polityki zatrudnieniowej Państwa, by przedsiębiorcy mogli planować swoją działalność 92%
      Uczenie to drobny proces ( w skali życia) i raczej nabywanie umiejętnosci ogólnych i elastyczności. Życie zawodowe raczej samo wymusza nabywanie nowych zawodów i umiejętności.
      • Gość: życzliwy Re: a ja dokonałem pewnego wysiłku i... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.08, 01:06
        To ja chciałbym zasugerować tym wszystkim poj**om, ch*jom, qr*om i
        sq**synom z różnych lewiatanów, biznescentrów i tym podobnych, że
        przecież w Polsce nie ma obowiązku prowadzenia firmy. Każdy może się
        zatrudnić jako pracownik najemny, a jak już chce się koniecznie
        bawić w biznes, to założyć firmę jednoosobową, tak aby nikogo nie
        zatrudniać.
    • guru133 Panowie dziennikarze przestańcie pisać takie 01.10.08, 01:03
      bzdety inspirowane przez pseudo biznesmenów stawiających wam alkoholem
      zakrapianą kolację. Najpierw sprawdźcie jaką nędzę oferują ci panowie za
      ciężką pracę, potem zastanówcie się czy sami chcielibyście za takie ochłapy
      pracować a później bierzcie się za pisanie i módlcie się żebyście sami nie
      musieli szukać u nich zatrudnienia.
    • Gość: Hannibal 4 BCC: Prawie 80 proc. pracodawców ma problemy ze.. IP: *.adsl.wanadoo.nl 01.10.08, 03:43
      Te firmy nie szukają pracowników a raczej niewolników ,gdzie wymagania mają z
      kosmosu a wypłaty z czarnej Afryki.Niech sami sobie pracują za te pieniądze co
      oferują.Dziki kapitalizm osiąga apogeum w Polsce a Polacy przestali być już
      durniami.Ten cały BCC i Leviatan to banda krwiopijców dla nich byłoby najlepiej
      nic nie płacić a ludzie powinni zapieprzać za miskę ryżu.Ten kraj jest chory i
      to ciężko chory. I wcale nie zanosi się na poprawę -tylko emigracja innej
      alternatywy nie ma.
    • Gość: ua co za bzdury IP: *.torun.mm.pl 01.10.08, 06:28
      z punktu widzenia pracownika-poszukujacego pracy jakos tego nie widze. poza tym chcecie miec dobra i przywiazana kadre? placcie wiecej niz marne 1 000 na reke. z tego to nawet mieszkania wynajetego nie mozna utrzymac a co dopiero marzyc o zakupie. na tzw. zachodzie bedac sprzataczka 3 razy w tygodniu zarabialem wiecej i zylem godniej niz w polsce harujac w biurze 42 godz tygodniowo.
    • Gość: Mac-Kwak Pozwólcie,że zacytuję słowa klasyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.08, 06:51
      "Już wkrótce Polacy zaczną wracać z emigracji,bo praca tu będzie się
      opłacać.Będą nas leczyć dobrze zarabiający lekarze i pielęgniarki, dobrze
      zarabiający nauczyciele będą uczyć nasze dzieci,dobrze zarabiający policjanci
      będą dbać o nasze bezpieczeństwo.Przy polskich drogach wyrosną nowoczesne
      stadiony i pływalnie..."

I co?
    • Gość: Laszlo BCC: Prawie 80 proc. firm ma problemy ze znalez... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.08, 07:15
      A jak jusz go ma,to go nie szanuje.Zadnych awansów,podwyżek płac.
      Lączą się,zmieniają nazwy,przybywa właścicieli,przybywa
      rzadzących,menagerów.Pracownikowi o długim stażu ,gdy zwróci się o
      awans-"nie podoba ci się,to się zwolnij".
      Niech szukają!Biznezmeny-cwaniaki.
    • Gość: bekre68 BCC: Prawie 80 proc. firm ma problemy ze znalez... IP: 82.177.66.* 01.10.08, 08:15
      niestety żelaznej kurtyny już niema i ludzie widzą jak zarabia się
      za granicą i w jakich warunkach tam się pracuje. W Polsce nadal
      pracownika traktują jak jakiegoś robola bez wiedzy i wykrztałcenia,
      nie liczą się z wiedzą ani doświadczeniem jednostki wykonującej
      powierzone obowiązki. Na zachodzie jeżeli pracownik wskarze problem
      i zaproponuje sposób na rozwiązanie kryzysu , zostanie w taki lub
      inny sposób doceniony a nasi prasodawcy zatrudniają ludzi na
      stanowiska kierownicze zaraz po studiach bez doświadczenia i
      praktyki zawodowej którzy w momęcie gdy podwładny wskaże problem i
      rozwiązanie reagują tak jak przysłowiowy byk na czerwoną płachte.
      trza go odstrzelić bo jest mądrzejszy odemnie i jeszcze mnie
      wygryzie. Wszyscy nażekają na komune jaka to była nie sprawiedliwa
      społecznie i plitycznie doktryna, ale za komuny jak pracownik
      potrafił uleprzyć system w danym zakładzie dostawał minimum list
      pochwalny , premie racjonalizatorską a dzisiaj zostanie zgnojony bo
      na wypłate okarze sie że niema premi bo był mądrzejszy od
      przełożonego. Takim systemem nie osiągniemy nic bo niema już czsów
      kiedy " robol" nie ie umiał ocenić swojej pracy i wkładu w zakład
      pracy. A cały ten BCC NIECH ZAMIENI SIĘ NA PÓŁ ROKU WYPŁATĄ Z
      PRACOWNIKIEM NIRZSZEGO SZCZEBLA, a po po tym okresie porozmawia na
      temay wzrostu płac w polsce czy 12% to zadurzo w porównaniu do 30%
      jakie osiągneły artykuły w sklepach nie wspominając prądu , gazu i
      paliwa a co najciekawsze po uwolnieniu cen prądu, sam prąd skoczy o
      jakieś 25% do 30% do góry a co zatym następna podwyrzka w sklepach.
      Mam pytanie do tych panów z BCC czy lepiej jest płacić za nie
      odebrany gaz kolosalne kary czy obnizyć cene gazu dla konsumenta w
      Posce?
      • Gość: ua a ja mam propozycje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.08, 10:29
        za kolejna wyplate kup sobie slowniki. duzo slownikow. potrzebujesz
        ich
    • Gość: mądra BCC: Prawie 80 proc. pracodawców ma problemy ze.. IP: *.ver.airbites.pl 01.10.08, 08:44
      Niech zatrudnią sobie rodzinkę cwaniaczki
    • Gość: oi BCC: Prawie 80 proc. pracodawców ma problemy ze.. IP: *.stansat.pl 03.10.08, 08:44
      pracodawcy wolą zatrudniac pijaków i lumpów na budowach niż prawdziwych
      fachowców którzy się cenią , w większości małych firm normalny człowiek nie ma
      czego szukac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka