Dodaj do ulubionych

J.W.Construction: Sprzedaż mieszkań wskazuje na...

IP: *.171.64.83.static.crowley.pl 25.03.09, 16:08
Zajady mi zaraz popękają!

"Sprzedaż wyraźnie odbiją"
Temu panu odbija.

"z różnych powodów nie mogą odebrać mieszkań"
Powód jest prosty: przez kilkanaście m-cy nie dają rady usunąć
drobnych usterek. To i nieodebrane.

"Mamy dobrze zorganizowane struktury"
Od Annasza do Kajfasza. Nikt nie jest zdolny do podjęcia decyzji, a
bez decyzji nikt nie pracuje. Zwis, kpina czy niemoc?

"posprzątać po tym trudnym okresie własne podwórko"
To rozumiem, bo w głowie mi się nie mieści, że taki kombinat jest
wydolny. Sprawdziłem - nie jest.

Nie wierzysz? Sprawdź na własnym portfelu.
Obserwuj wątek
    • Gość: x to koniec deweloperów IP: *.dublin.corp.yahoo.com 25.03.09, 16:16
      już sama gęba tego prezia mówi że jest kłamcą i oszustem
      • arspen kupujcie! taniej już nie będzie, hej ho! 25.03.09, 16:22
        aż szkoda komentować takie bzdury, jak opowiada ten pan :)
        • Gość: mzb Strona z artykułem przygotowana jest zgodnie z zam IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 25.03.09, 16:26
          Artykuł sponsorowany

Artykuł napisany przez Klienta na dowolnie wybrany temat związany z oferowanymi
          produktami lub usługami. Zamieszczany przez okres 1 miesiąca oraz promowany
          przez emisje bannerów i/lub innych form reklamowych zamieszczonych na wybranych
          stronach portalu. Promocja kieruje użytkownika bezpośrednio do treści artykułu
          (zobacz przykład).

Strona z artykułem przygotowana jest zgodnie z zamówieniem Klienta. Może
          zawierać logo firmy, zdjęcia produktów oraz banner kierujący do stron www.
          Klient przygotowuje zawartość merytoryczną tekstów oraz materiały do wykonania
          strony.

serwisy.gazeta.pl/reklama/0,79046,3927204.html
          • arkaszka1 gdzieś to słyszałem 25.03.09, 21:23
            Triton Park, nagle pod koniec roku wspaniała sprzedaż lokali, po
            paru chwilach wydało się ze właściciel sam sobie sprzedał, aby
            dostać następną transze kredytu, coś mi tu śmierdzi, nie ździwiłbym
            się gdyby to był podobny motyw:)
        • Gość: Zbych Re: kupujcie! taniej już nie będzie, hej ho! IP: *.aster.pl 30.03.09, 00:30
          Jo jo .. banda nierobów.
      • Gość: 4g63 Re: to koniec deweloperów IP: 213.77.0.* 25.03.09, 16:22
        fakt - jozin z bazin
      • kretynofil Hahaha, facet ma poczucie humoru :) 25.03.09, 16:24
        "Jeśli utrzyma się obecne tempo wzrostu PKB, a tak prognozuje większość
        specjalistów, to nie sądzę, aby ceny mieszkań mocno spadły" - powiedział.

No wlasnie - bo przeciez obecny pulap cenowy (a raczej jego wzrost w okresie od
        2005 roku) jest scisle skorelowany z wzrostem PKB.

Bo przeciez jak wiadomo, sredni wzrost PKB w Polsce w okresie 2005-2008 wynosil
        40% w skali roku - i wlasnie w takim tempie drozaly mieszkania.

Przekomiczny facet i przekomiczna gazeta, ktora nam takie newsy zapodaje.
        Dajesz, Stefan, opowiedz jeszcze jakis kawal :))))
        • mara571 Re: Hahaha, facet ma poczucie humoru :) 25.03.09, 16:37
          powiem ci szczerze kretynofil, ze jak zobaczylam ten tytul to mnie zatkalo,
          zaczelam czytac i zaraz smiac.
          Ale pierwsze zdanie uwazam za ciekawe:
          "J.W.Construction ma możliwość obniżki cen mieszkań o 10-15 procent bez ujemnego
          wpływu na wyniki spółki. Jest to możliwe między innymi dzięki sprzedaży
          mieszkań, które wróciły do oferty w związku z rezygnacjami".
          Jesli to dobrze rozumiem nie wsadza zadatku bylego klienta do wlasnej kieszeni
          tylko sprzedadza kolejnym idiotom (najprawdopodobniej z programu "Rodzina na
          swoim" ) za 90% ceny, ktora zaplacilaby osoba rezygnujaca.
          Przed rokiem by tego nie zrobil. Patrz jaki wspanialomyslny.

• aegis_of_heart Też to zauważyłem. 25.03.09, 16:54
            "Dziennikarz" z Wybiórczej ma niesamowite poczucie humoru.

Ale zauważyłem jedną rzecz: zdanie z "jak [JW] poinformował PAP". Albo PAP ma w
            swojej ofercie przeprowadzanie nieudolnych wywiadów, albo (co bardziej
            prawdopodobne) prezes Wojciechowski wystosował komunikat do mediów. Tak czy
            inaczej, prezes powiedział "spokojnie, sprzedając 10-15% mniej, do czego
            zmuszają nas klienci, jeszcze niczego nie tracimy". Takich rzeczy nie mówi się
            bez powodu - tylko aby kogoś uspokoić. Kogoś, czyli źródła finansowania:
            inwestorów, banki, kontrahentów.

Oczywiście podtekst jest też dalszy. "Obniżając o kolejne 15% i tak spokojnie
            wychodzimy na swoje. Grunt, że to co najważniejsze - płynność - wraca."

Inna sprawa to ściemy pana prezesa. O tym, że wiele osób zrezygnowało z mieszkań
            bo zauważyło, że będą tanieć - wiadomo. Czy wspomniana płynność rynku i
            finansowa rzeczywiście wraca (50 mieszkań miesięcznie w ich sytuacji to wciąż
            mało...) to też wątpliwe. Znaczący wzrost PKB w 2009 roku to już czyste myślenie
            życzeniowe. Mamy więc serię pobożnych życzeń i urzędowy optymizm "jest dobrze".
            Wartość merytoryczna artykułu jest żadna - bo np. o tym, że takie JWC ma własny
            kapitał ziemi, własne problemy z płynnością i nie ma najmniejszej ochoty teraz
            łykać kota w worku z długami na karku - tego mozna było się domyślić samemu.
          • kretynofil Masz racje, mara... 25.03.09, 16:54
            ...to czysta wspanialomyslnosc ze strony Jego Wysokosci :)

No coz, szopka kreci sie dalej, gazeta dalej nagania a za trzy dni bedzie pisala
            o kolejnym stowarzyszeniu klientow bankow, ktorzy zostali "oszukani" przez bank,
            ktory teraz domaga sie dodatkowego zabezpieczenia.

Pod artykulem "dla odmiany" pojawia sie wpisy Prosiaka i Red.Net.Naganiacz,
            ktorzy napisza ze przeciez mieszkac gdzies trzeba, a jak sie kupilo to sie ma i
            w ogole jest fajnie, a jak sie nie kupilo wtedy to trzeba kupic teraz. Zaraz.
            Natychmiast.

Ktos sie z nimi pokloci, oni znowu nie doczytaja, znowu im trzeba bedzie
            tlumaczyc roznice miedzy 2005 a 2008, znowu nie dotrze, znowu frustraci beda sie
            obrzucac blotem.

Czyli: business as usual :)
            • Gość: areq Ja bym jeszcze na coś zwrócił uwagę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 17:29
              Od dobrych 3-4tygodni nie było ŻADNEGO pochwalnego artykułu w GW o JW:) Nagle
              wraca prezio Wojciechowski w znakomitym stylu.Dlaczego się spytacie?
              Otóż JW przestało korzystać przez pewien czas z agencji reklamowej
              agory.Dowody?Wystarczy porównać artykuły/reklamy w dodatku warszawskim sprzed
              3miesięcy i tak sprzed miesiąca...
              Nagle cud.Wiosna idzie.Kampania ruszyła no i pieniądze wraz z nią na
              ogłoszenia.Na szczęście to już ostatnie podrygi.
              • Gość: Kaczo & Boso Re: Ja bym jeszcze na coś zwrócił uwagę... IP: *.natpool4.outside.ucf.edu 25.03.09, 22:13
                "J.W.Construction ma możliwość obniżki cen mieszkań o 10-15 procent
                bez ujemnego wpływu na wyniki spółki."

Panie prezesie, to RYNEK zadecyduje, czy gra bedzie prowadzona
                wedlug panskiego (patrz powyzej...) scenariusza!
            • plosiak Re: Masz racje, mara... 25.03.09, 17:31
              Czyli jednak zabolało :) Skoro ty nie dostrzegasz różnicy między rokiem 2005 a
              2008, to trudno. Jeszcze się tym chwalisz. Ale nie przypisuj swojej ułomności
              innym osobom. Dla ciebie wszystko jest albo czarne, albo białe. Więc mieszkaj
              sobie dalej z mamusią, czekaj na spadki po 70 %, licytacje setek tysięcy
              mieszkań itd. Bo według twoich wcześniejszych postów ceny miały spaść o 40%, a
              spadły o 10-15%.

Żeby nie było - też bym chciał, by metr kwadratowy mieszkania kosztował 3 tys.

Tak więc kolego kretynofilu vel "taniej nie będzie" - naucz się czytać ze
              zrozumieniem.
              • Gość: areq Plosiak przestań się ośmieszać. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 17:42
                Po co to? Masz w tym jakiś interes? bo nie chce mi się wierzyć że to tak z
                przekonania...choć po prawdzie ponoć około 8% mieszkańców dużych miast głosowało
                onegdaj na Leppera,więc zdarzają się trudne przypadki:)
                Gdzie ci spadło 10-15%?Od grudnia 2008 na pewno,od grudnia 2007 więcej.Nie mniej
                niż 20-25%,transakcyjne o 30%.
                Podaje przykłady dla normalnego miasta a nie do chorej /cenowo/ warszawy.
                Poznań.Średnia ofertowa 2007r blokowiska,rynek wtórny.Poniżej 5tys nie było
                NIC.Obecnie 4,0tys ofertowe >50mkw a mniejsze 4,5-4,8tys.
                Tu jest ten Twój spadek 10-15%.
                Sprzedaj coś powyżej 4tys zł/mkw jesteś miszcz:).Jako tako sprzedają się
                mieszkania około 40mkw, dwa pokoje,rynek wtórny za nie więcej niż 3,6-3,7tys
                mkw.Popyt jest, i to spory ale po pierwsze primo jak się znajdzie delikwent to
                ma góra 30tys gotówki,po drugie primo:) bank w tym momencie mimo wkładu
                własnego:) i tak odmawia kredytu.
                Kto zarabia więcej niż 5-7tys m-c dochodu na rodzinę np. 2+1 już dawno kupił
                /najczęściej na kredyt:)/,kto ma mniej nie dostanie kredytu...

• Gość: areq oj areq popraw się:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 17:44
                  <Obecnie 4,0tys ofertowe >50mkw a mniejsze 4,5-4,8tys. >
                  Miało być <Obecnie....... a WIĘKSZE 4,5-4,8tys>
                • steady_at_najx Re: Plosiak przestań się ośmieszać. 25.03.09, 17:52
                  hehehe tyle osob tlumaczy to plosiakowi a on wciaz to samo :)))))
                  • Gość: areq Re: Plosiak przestań się ośmieszać. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 17:55
                    ech.Dziś się wyżyłem,a co mi tam raz się żyje:):) To już moja ostatnia polemika
                    z tym panem/panią.Wolę traktować te posty niczym dobre kawały.
                    Dobry dowcip prezia Wojciechowskiego+komentarz specyalystów z ołpen
                    fajansów+subkomentarz prosiaka i ubaw po pachy:)
                    • steady_at_najx Re: Plosiak przestań się ośmieszać. 25.03.09, 18:07
                      Jak mu mowilem ze wielu ludzi jego posty traktuje jako wyznacznik braku zrozumienia tekstu i niedorzecznosci to byl oburzony :))

search_mark:plosiak
                • Gość: nie-bieskij Re: Plosiak przestań się ośmieszać. IP: 79.97.247.* 25.03.09, 18:41
                  areq...
                  primo jest tylko jedno, pozniej jest secundo a pozniej...''google''
                  • Gość: stop Re: Plosiak przestań się ośmieszać. IP: *.gprs.plus.pl 25.03.09, 22:50
                    A ironia to dla ciebie marka żelazka ;)
                    Kawał z "primo" na brodę znacznie dłuższą niż Mahomet zalecał.
              • kretynofil Dzieki, Prosiaku, jestes mistrzem :) 25.03.09, 18:19
                Napisalem w swoim poscie "znowu im trzeba bedzie tlumaczyc roznice miedzy 2005 a
                2008" - w tym sensie ze znowu Prosiak bedzie bredzil o tym ze on kupil w 2005
                czy wczesniej i jaki to on interes na tym zrobil - i znowu trzeba bedzie
                kretynowi tlumaczyc, ze tak, jak sie kupilo przed 2005, to fajnie, ale jak
                pozniej to juz nie tak fajnie.

I co sie dzieje?

Na forum wchodzi Prosiak i pisze ze TO JA NIE ODROZNIAM 2005 OD 2008 :)

No, ku*wa, przeciez wlasnie to on nie odroznia...

Powiedz swojemu pracodawcy, Prosiak, zeby Ci wiecej placil za wierszowke, to
                moze bedziesz bardziej uwazny i rzadziej sie bedziesz kompromitowal. Swoja
                droga, to agencja naganiaczy dla ktorej robisz musi byc prowadzona tez przez
                niezgorszego kretyna, jesli on caly czas nie zauwazyl jak cale forum sie z
                Ciebie smieje - i jak wyplacona Ci wierszowka idzie w bloto...
                • steady_at_najx Re: Dzieki, Prosiaku, jestes mistrzem :) 25.03.09, 18:31
                  Zaraz Ci odpowie ze wrzucasz wszystkich do jednego worka bo przeciez sa tez inni co brali kredyty w 2005 :)))

A jak mu odpowiesz ze mowa jest o 2008 to Ci odpowie (jak mi) ze ma prawo o tym pisac bo to forum/temat o nieruchomosciach i kredytach :))
                  • Gość: Arturro steady_at_najx i kretynofil jak zawsze swoje IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.03.09, 23:10
                    Niektóre rzeczy się nie zmieniają. Raz na kilka miesięcy wchodzę
                    sobie na dom.gazeta.pl i jak zawsze steady_at_najx i kretynofil
                    obrażają dziennikarzy i ich rozmówców oraz każdego kto śmie wątpić że mieszkania będą tanieć.
                    Tymczasem z kilkoma rzeczami wypadałoby się pogodzić:
                    1. Gazeta Wyborcza to nie Harvard Business Review - nie ma tu
                    pogłębionych analiz i pracochłonnych opracowań typu:
                    - Kompleksowa analiza kształtowania się rat kredytów hipotecznych
                    - Raport o perspektywach rozwoju rynku mieszkaniowego
                    Dziennikarz dostaje jedną informację i obudowuje ją pewną ilością
                    słów i chwytliwym tytułem, na przykład:
                    - Agonia kredytobiorców - frank się umacnia
                    - Oprocentowanie kredytów najniższe w historii
                    - Jak szybko zlicytują twoje mieszkanie
                    2. Prezesi firm deweloperskich nigdy nie będą mówić, żeby nie kupować
                    mieszkań, bo będą tańsze. To samo dotyczy sprzedawców choinek,
                    komputerów, ziemniaków i wszystkich innych produktów i usług.
                    3. Jeśli ktoś potrzebuje mieszkania i stać go na nie, to najczęściej
                    je kupuje.
                    4. Posiadacze kilku mieszkań, których wartość spada nie są biedni. W
                    czasie kryzysu wartość wielu rzeczy spada. Mimo to wolałbym mieć 20
                    mieszkań, których wartość spada nawet o 40% czyli kilka milionów niż
                    wynajmować jedno mieszkanie, którego wartość mnie nie obchodzi.
                    5. Być może niektóre mieszkania staniały, ale co z tego skoro nie
                    można dostać kredytu. Czy warto było czekać?
                    6. Tak, rok 2004 był lepszym rokiem do zakupu mieszkania niż rok
                    2008. Ale z uwagi na to, że nie możemy cofać się w czasie, z punktu
                    widzenia osoby, która potrzebuje mieszkania ważne jest czy lepszy
                    jest rok 2008 czy 2012. A tego nie wiemy.

Niestety z uwagi na szacunek do własnego czasu, nie będę mógł
                    odpowiedzieć kretynofilowi ani ateady_at_najx na ich obraźliwe maile
                    w których na pewno napiszą, że jestem naganiaczem, pośrednikiem,
                    kretynem i tak dalej.
                    • steady_at_najx Re: steady_at_najx i kretynofil jak zawsze swoje 26.03.09, 07:52
                      > Niektóre rzeczy się nie zmieniają. Raz na kilka miesięcy wchodzę
                      > sobie na dom.gazeta.pl i jak zawsze steady_at_najx i kretynofil
                      > obrażają dziennikarzy i ich rozmówców oraz każdego kto śmie wątpić
                      że mieszkani
                      > a będą tanieć.

1) mieszkania tanieja i tylko slepy tego nie widzi
                      2) pokaz gdzie ja albo kretynofil w tym watku kogos obrazilismy ?

> Niestety z uwagi na szacunek do własnego czasu, nie będę mógł
                      > odpowiedzieć kretynofilowi ani ateady_at_najx

Typowy dzieciak. Napluje z krzakow i sie schowa.

I jak tam panie "ja zostawie dzieciom mieszkanie a dzieci za to
                      kupia mi domek" ? Kiedy zaczniesz prostowac i przepraszac za swoje
                      gnioty gloszone na tym forum ?
                    • kretynofil Czyzby wielki comeback naganiacza? 26.03.09, 08:17
                      Czy jestes tym samym Arturro, ktory pisal rok temu, ze ceny nie spadna, a to co
                      sie dzieje to tylko przejsciowa stabilizacja? Szkoda ze nie uzywasz
                      permanentnego loginu, synek - bo gosci wyszukiwarka szybko archiwizuje...

> 1. Gazeta Wyborcza to nie Harvard Business Review

Tak, i wlasnie dlatego powinna pozwolic sobie na prezentacje roznych punktow
                      widzenia, bo pomylka im nie straszna. Niemniej jednak gazeta przez ponad dwa
                      lata trzymala sie "jedynej slusznej" linii propagandy. Co ciekawe, na forum
                      pojawilo sie duzo odnosnikow do polemicznych artykulow (nie tylko na blogach)
                      ktore mogly stanowic podstawe dobrej analizy krytycznej wypowiedzi agencji
                      naganiaczy. Ciekawe ze tych danych gazeta nie chciala cytowac. Przypadek?

> - Kompleksowa analiza kształtowania się rat kredytów hipotecznych

Wybacz, ale opracowania otwartego fajansu sa cytowane jakos tak bez zajakniecia
                      - a byly one bardzo kompleksowe (choc jednostronne).

> - Raport o perspektywach rozwoju rynku mieszkaniowego

Och, takich raportow bylo bardzo duzo. Wszystkie sprowadzaly sie do tego, ze
                      "taniej byc nie moze". Sam Wielgo wyprodukowal ich kolo setki.

> Dziennikarz dostaje jedną informację

Tak, tylko jakos zawsze ta informacja od reklamodawcow jest jakos "ciekawsza".
                      Daje do myslenia, co?

> 2. Prezesi firm deweloperskich nigdy nie będą mówić

A politycy nigdy nie beda mowic, ze kradna - a wobec nich gazeta jakos potrafi
                      zachowac krytyczny dystans.

Jesli media maja sluzyc jako przedluzenie dzialow PRopagandowych konkretnych
                      instytucji, to dziekuje za takie media. Cos takiego jak legitymacja dziennikarza
                      daje przywileje, ale rowniez obowiazki - m.in. krytycznego podejscia do
                      prezentowanych "analiz".

> 3. Jeśli ktoś potrzebuje mieszkania i stać go na nie

Niestety, gazeta odpowiada rowniez za to, ze mieszkania kupowali ludzie, ktorych
                      nie bylo na nie stac. Ja nie mowie, ze gazeta powinna zniechecac, ja tylko
                      mowie, ze jesli w artykule podaje sie wypowiedz prezesa PZFD, to wypadaloby tez
                      zacytowac wypowiedz krytyczna.

Bo, poki co, to gazeta zeszla do poziomu Pospieszalskiego, u ktorego goscic
                      mieli prawo tylko ludzie, ktorych poglady byly zgodne z teza reportazu. To chyba
                      nie jest wlasciwy kierunek, co?

Ja wiem, ze niektorym brakuje Trybuny Ludu i jedynej wlasciwej linii
                      propagandowej - ale bez przesady.

> 4. Posiadacze kilku mieszkań, których wartość spada nie są biedni.

Oczywiscie ze nie. Biedni to sa ludzie, ktorzy kupili po kilka mieszkan na
                      kredyt rok temu sadzac ze ceny moga tylko rosnac - bo oni sa w dupie.

To tak samo jakbys ode mnie kupil kota za milijon dularow - niby jestes bogaty i
                      jesli kupiles go za gotowke, to pewnie nadal masz pieniadze i, oprocz glupoty,
                      nie masz innych problemow. Gorzej jesli wziales kredyt na tego kota - wtedy
                      jestes i glupi i biedny.

> 5. Być może niektóre mieszkania staniały, ale co z tego skoro nie można dostać
                      kredytu. Czy warto było czekać?

Pozwol ze to ocenia konsumenci. Pamietaj tez ze obecna sytuacja nie jest
                      ostatnia - za rok, moze dwa, banki rozluznia warunki przyznawania kredytow. W
                      tym czasie ludzie, ktorych stac na mieszkania odloza na wklad wlasny, a ceny
                      spadna na tyle, ze prawdziwa klasa srednia bedzie mogla pozwolic sobie na zakup
                      mieszkan.

Moim zdaniem warto bylo czekac.

> 6. Tak, rok 2004 był lepszym rokiem do zakupu mieszkania niż rok 2008. Ale z
                      uwagi na to, że nie możemy cofać się w czasie

Mozemy sie cofac w czasie, jak najbardziej. To sie nazywa "cykl koniunkturalny".
                      Tyle ile mieszkania kosztowaly w 2004, beda znowu kosztowaly w 2012-2013
                      (oczywiscie plus inflacja oraz wzrost sily nabywczej). I wlasnie temu sluzyly
                      nasze rady - zeby przypomniec ludziom, ze nie trzeba kupowac teraz, wystarczy
                      poczekac az historia zatoczy kolo - bo w 2012 bedzie znacznie latwiej i
                      bezpieczniej kupic mieszkanie niz w 2008. Zapamietaj moje slowa - bedziesz mogl
                      mi je wypomniec, jesli sie myle :)

> Niestety z uwagi na szacunek do własnego czasu, nie będę mógł odpowiedzieć
                      kretynofilowi ani ateady_at_najx na ich obraźliwe maile w których na pewno
                      napiszą, że jestem naganiaczem, pośrednikiem, kretynem i tak dalej.

Heh, bardzo ladne zagranie - tylko masz problem. Ja Cie nie obrazam, wiec moze
                      znajdziesz troche czasu i odpowiesz na mojego posta?

A moze znowu znikniesz z forum, zeby objawic sie za jakis czas pod nowym nickiem?

Do zobaczenia, naganiaczu...
                      • steady_at_najx Re: Czyzby wielki comeback naganiacza? 26.03.09, 11:46
                        > Czy jestes tym samym Arturro, ktory pisal rok temu, ze ceny nie
                        spadna, a to co
                        > sie dzieje to tylko przejsciowa stabilizacja?

Ten sam, ten sam ktory pisal takie gnioty jak pisalem wczesniej "ja
                        oddam dzieciom mieszkanie a one mi kupia domek na starosc" tylko ze
                        nie umial uzasadnic za co dzieci kupia domek skoro te dzieci nie
                        bedzie mial za co utrzymac i wyksztalcic.
                    • Gość: areq Przez szacunek dla innych odpowiem. IP: *.171.65.147.static.crowley.pl 26.03.09, 08:18
                      1.> Dziennikarz dostaje jedną informację i obudowuje ją pewną
                      ilością słów i chwytliwym tytułem, na przykład:>
                      To nie Fakt czy Superekspres.Portal GW należy do spółki agora która
                      to z kolei jest właścicielem dziennika GW,który to z kolei uważa się
                      za najbardziej opiniotwórczy tytuł w branży.Sprzedajne
                      artykuły,nieobiektywni redaktorzy powodują jej stopniowe ku*wienie w
                      stronę propagandowego NIE.
                      2.Prezesi firm mogą mówić różne brednie,nie jest koniecznością
                      przytaczania ich na łamach GW.Michał Macierzyński z serwisu
                      bankier.pl mówi rozsądnie a cytują go około 100razy rzadziej niż duo
                      Petru-Wielgo.
                      3. <Jeśli ktoś potrzebuje mieszkania i stać go na nie, to
                      najczęściej je kupuje>
                      A jak nie stać a i tak kupuje? Ke? Ja potrzebowałem domu za
                      miastem.Marzyłem o nim przez 10lat.Dopiełem swego dopiero w
                      2005roku.Zbudowałem jak było mnie na niego STAĆ.
                      4.<Mimo to wolałbym mieć 20 mieszkań....>
                      Lepiej być pięknym i bogatym niż brzydkim i biednym.Widzisz,świat
                      jest tak skonstruowany ,że są ci biedni i bogaci,średniacy i wybitni
                      oraz mądrze piszący i nieco mniej...
                      5.<Być może niektóre mieszkania staniały, ale co z tego skoro nie
                      można dostać kredytu. Czy warto było czekać?>
                      Ceny jeszcze /średnio/nie spadły o tyle,by nastąpiła równowaga kwota
                      raty-cena mieszkania-zdolność kredytowa.Zapewniam Cię,że przy cenie
                      3-3,5tys zł/mkw okazuje się,że banki baaardzo chętnie dadzą Ci
                      kredyt.A sama rata w złotówkach nie przeraża...:)
                      W tym przypadku sytuacje próbuje ratować rząd Donia i program
                      rodzina na swoim który tak de facto powoduje,że mieszkania są MNIEJ
                      dostępne przez WYGÓROWANE limity kwot bazowych za MKW.Powoduje to
                      spowolnienie spadków cen mieszkań.Nie będę się powtarzał dam w
                      następnym poście linka do moich przemyśleń:)
                      6.<czy lepszy jest rok 2008 czy 2012>
                      Dla sprzedającego lepszy niż 2008r tak szybko nie nastąpi
                      • Gość: areq A tu co myślę na temat "Rodziny na swoim" IP: *.171.65.147.static.crowley.pl 26.03.09, 08:23
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=778&w=92823488&a=92985124
              • Gość: Kaczo & Boso Re: Masz racje ??? IP: *.natpool4.outside.ucf.edu 25.03.09, 22:20
                "Żeby nie było - też bym chciał, by metr kwadratowy mieszkania
                kosztował 3 tys."

A ja powiem, ze Polska (wciaz) nie jest na tyle atrakcyjnym
                (i dostatnim...) krajem, by za jeden m2 bardzo
                przecietnego mieszkania placic tysiac
                dolarow USA!

• Gość: qqryq O cenie mieszkań w danym mieście IP: 83.13.74.* 25.03.09, 22:25
                  nie decyduje jego atrakcyjność (to może mieć wpływ co najwyżej na liczbę
                  turystów), ale relacja popytu do podaży. A jaki jest głód mieszkaniowy w Polsce,
                  wszyscy wiedzą. Minie panika, ceny pójdą w górę. Ciekawe na którym forum się
                  wtedy pochowacie?
                  • kretynofil Drogi kolego: 26.03.09, 07:56
                    Po pierwsze, to glod mieszkaniowy w Polsce to fakt medialny. Juz pol roku temu
                    statystyki wskazywaly na to, ze nie ma zadnego niedoboru mieszkan w Polsce.
                    Srednio w miastach jest jedno mieszkanie na 2,44 osoby (lub 2,49 - nie jestem
                    pewien, pisze z glowy). Tak wiec straszenie podwyzkami cen jest nie na miejscu.

Po drugie, to nie ja ukrywam sie pod nickiem qqryq, tylko Ty to robisz, kolego.
                    Moje przewidywania, tak samo jak przewidywania steadiego mozesz sobie poczytac
                    korzystajac z wyszukiwarki forum.

Po trzecie, poki co, to z forum zniknela cala masa naganiaczy i zadna z osob,
                    ktora miala troche bardziej krytyczny stosunek do oficjalnej propagandy - i
                    zapewniam Cie, ze jesli okaze sie ze jestem w bledzie, to przyznam sie do tego
                    na forum. Twoj problem polega na tym, ze my sie nie mylilismy i nadal sie nie
                    mylimy, wiec raczej sie tego nie doczekasz.

Moge natomiast zgodzic sie z jednym - ze prawdopodobnie przegapie "dolek" - ale
                    jak sam Warren Buffet powiedzial: "Najlepsza strategia inwestowania to kupowac
                    za pozno i sprzedawac za wczesnie". Lapaczy dolkow na GPW nie brakuje od ponad
                    roku - i cos im slabo idzie. Na ostroznosci mozna niezle zarobic, a raczej
                    uchronic sie od wiekszej straty.
            • Gość: D.E.Veloper jedna poprawka IP: *.aster.pl 25.03.09, 19:26
              Wiem, ze to nie na temat, ale nie mylcie PORTALU, gdzie z regula wrzuca sie
              newsy niemal jak leci, z GW. Wydawca ten sam, owszem, ale to jednak nie to samo.
              Artykuł z którego słusznie polewacie, jest wytworem PAP-u. A agencje prasowe tez
              maja to do siebie, ze z byle czego robią depesze.
        • Gość: czester bester Nie wiem czy mu odbilo, ale wiem jedno IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 25.03.09, 17:00
          ze nawet jesli cena metra spadnie do 500 zl to i tak bedziesz
          mieszkal z mamusia :))))))))))))))))))))))))))))))))))))

:DDDDDDDDDDDDDDDDDD
          HE HE HE HE HE HE HE
          BUAHAHAHAHAHAHA :-D
          • 3cik <-------------------=-- 25.03.09, 17:44
            I z kotem.
          • mara571 czester bester przyjmija do wiadomosci, 26.03.09, 09:14
            ze ani kretynofil, ani steady ani areq ani ja nie mieszkamy z mamusiami.
            Swoje problemy mieszkaniowe rozwiazalismy juz dawno, kretynofil i ja jestesmy
            czasowymi emigrantami, ktorzy w kraju maja wlasne nieruchomosci.
            Dzialamy na tym forum "spolecznie", aby jelonkom uswiadomic w co sie pakuja
            kupujac "apartamenty", ktore maja standart kiepskich mieszkan socjalnych na
            kredyt 30 letni, podpisujac wyjatkowo niekorzystne umowy z bankami ( patrz
            dydkusje po artykule "Zaczelo sie. Banki zadja negocjacji kredytow).
            • kretynofil Mara, genialne zdjecie dla Ciebie 26.03.09, 10:52
              Mara, Steady, Areq, ZJL i inni:

Kto ma ochote sobie to wrzucic w sygnaturke?

www.boston.com/bigpicture/2009/03/scenes_from_the_recession.html#photo9

Genialna fota, co?
              • mara571 Re: Mara, genialne zdjecie dla Ciebie 26.03.09, 11:28
                fota genialna.
                W niemieckiej telewizji byl takze repotaz o podobnych objazdach dla zasobnych
                Niemcow na Florydzie.
                Makler byl Niemcem, nieruchomosci w najlepszych lokalizacjach z basenikami a
                czasami dom byl do kupienia z luksusowa motorowka.
                On jednak nie pakowal ludzi do autobusu tylko wozil jakimis SUV extra large.
              • steady_at_najx Re: Mara, genialne zdjecie dla Ciebie 26.03.09, 11:54
                Ja sie tylko zastanawiam jak to bedzie wygladalo u nas.

Wbrew temu co sie pisze sporo jest spekulantow 10% ktorzy wciaz
                wierza w "odbicie" ale co zrobia jesli odbicie nie przyjdzie a
                doplacic bedzie trzeba ? Czy bedzie nowa fala "sprzedazy ujemnej" ?

A co jak nalozy sie to na masowe odbieranie mieszkan przez
                komornikow ?
              • steady_at_najx Re: Mara, genialne zdjecie dla Ciebie 26.03.09, 12:13
                Hej czemu oni o mnie pisza pod tym zdjeciem ? :))
                • kretynofil Widzisz, Steady, nawet za ocean... 26.03.09, 13:17
                  ...dotarla Twoja slawa :)
                  • Gość: areq Re: Widzisz, Steady, nawet za ocean... IP: *.171.65.147.static.crowley.pl 27.03.09, 07:57
                    Ba!!! Dziwne??
                    Na fotce nr 23 podoba mnie się podpis:)
      • gonzo44 Re: to koniec deweloperów 25.03.09, 16:34
        Gość portalu: x napisał(a):
        > już sama gęba tego prezia mówi że jest kłamcą i oszustem

oj tak, tak - te małe świńskie, blisko osadzone oczka... wiele lat
        temu wpłaciłem do JWC zaliczkę, przymierzaliśmy się do podpisania
        umowy przedwstępnej, ale jak upierałem się koniecznie aby została
        zawarta notarialnie to zaczęlo się zwodzenie... mnóstwo telefonów,
        wizyty w siedzibie firmy, umawiania na rozmowę z p. Prezesem - nigdy
        go nie było - zawsze wyjechał na budowę, do urzędu itp. Po miesiącu
        takiego zwodzenia złożyłem pisemną rezygnację z żądaniem zwrotu
        zaliczki (uuuf - nie był to zadatek). kolejne 2 miesiące zabrało
        preziowi przelanie kwoty na moje konto - w międzyczasie umawiałem
        się oczywiście kilka razy na rozmowę w kwestii tego zwrotu - z p.
        gł. Księgową - również zawsze coś jej wypadało, ale prosiła
        sekretarce przekazać, że przelew "został właśnie wczoraj zlecony"
        itd. itd. kwota dotarła na moje konto dopiero gdy zagroziłem sądem...
        • Gość: ax Re: to koniec deweloperów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 17:18
          Czyli oszust, świnia, bandyta i złodziej.

Kiedy wreszcie ludzie w Polsce się obudzą i zaczną wysadzać takich w
          powietrze.
    • Gość: x Re: J.W.Construction: Sprzedaż mieszkań wskazuje IP: *.dublin.corp.yahoo.com 25.03.09, 16:19
      wogole już sam tytuł artykułu kłamie: artykuł mowi o jakims wyimaginowanym
      odbiciu sprzedazy (ktore istnieje tylko w umyslach deweloperow i spekulantow), a
      opłacony dziennikarzyna tytułuje go: "Odbicie cen" - smiechu warte takie
      sponsorowane artukuly
      • Gość: max Czasem nawet Wojciechowski powie cos z sensem IP: *.azylnet.com 25.03.09, 16:26
        "J.W.Construction ma możliwość obniżki cen mieszkań o 10-15 procent
        bez ujemnego wpływu na wyniki spółki. Jest to możliwe między innymi
        dzięki sprzedaży mieszkań, które wróciły do oferty w związku z
        rezygnacjami - poinformował PAP Józef Wojciechowski"

I to jest twoja chwila prawda:) Jeszcze wiecej szczerosci i bedzie
        dobrze,choc i tak duze brawa za postepy,brawo panie Jozku,tak
        trzymac.Czyli mozna taniej i zwroty mieszkan rezerwowanych w
        systemie 10/90 wlasnie oficjalnie zostaly potwierdzone
    • douglasmclloyd Proponuję zrezygnowac z posrednictwa agencji 25.03.09, 16:21
      I sprzedawac mieszkania bez posrednikow. Kilkanascie tysiecy na mieszkaniu
      zostaje w kieszeni. Ale to pewnie zatrudne dla tego pana, który ratunku szukał
      w podawaniu cen mieszkan w euro, a przeciez sa serwisy oferujące darmowe
      ogłoszenia nieruchomosci bez posredników. Wystarczy poszukac w internecie.
      • Gość: umpapumpa może to dla ciebie za trudne, ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 17:32
        ...jwc nie korzysta z usług posredników
        • douglasmclloyd Hahahaha 25.03.09, 17:55
          Poniżej oferta znaleziona na stronie jednej z większych agencji.

"OPIS DODATKOWY NIERUCHOMOŚCI

Mieszkanie położone na nowej inwestycji J. W. Construction Osada Wiślana na
          warszawskim Tarchominie (dzielnica Białołęka)..."

• Gość: Eustachy Re: Hahahaha IP: *.vistec.net 25.03.09, 19:37
            Z ciekawości spojrzałem na tę ofertę i muszę powiedzieć że trzeba na głowę upaść
            żeby kupować mieszkanie na wsi za cenę mieszkania w mieście. Widziałem tańsze
            mieszkania niemal w centrum w porównaniu z tą lokalizacją. Trzeba upaść na głowę
            żeby je kupić, chyba że ktoś pracuje w Legionowie, bo odległość jest taka sama
            jak do obrzeży Warszawy.
            • Gość: Eustachy Re: Hahahaha IP: *.vistec.net 25.03.09, 19:42
              Zapomniałem dodać że cena jest jakoś dziwnie podobna do maksymalnej ceny metra
              przy której mieszkanie łapie się na nasz prorodzinny program. Swoją drogą,
              powinni nieco zmienić maksymalną wartość metra z dopłatą w związku z obniżką cen
              mieszkań w Warszawie.
          • Gość: umpapumpa to oferta cesji (z drugiej ręki ) )osiołku :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 19:51

.
            • douglasmclloyd Poczytaj mi mamo 25.03.09, 21:47
              To oczywiście wypadek przy pracy, tak?

www.jwconstruction.com.pl/pl/dla_klientow/inwestycje/art6.html
              A może prezes daje z dobrego serca komuś zarobić, jak sam nie może?

www.strzelczyk.pl/rynek-pierwotny/bemowo-osiedle-lazurowa
      • foreeest Re: Proponuję zrezygnowac z posrednictwa agencji 25.03.09, 19:43
        A ja jestem na to przykladem. ;-)
        Moze ktos zainteresowany nabyciem mieszkania w Lomiankach? Bez posrednikow
        oczywiście!
        Jesli tak, to zapraszam na chocby dom.gazeta.pl (63 m2 z ogrodkiem i 2 miejscami
        parkingowymi, os. Tecza)
        • douglasmclloyd Tak trzymać 25.03.09, 21:51
          Wystarczy w google wpisać: Nieruchomości na sprzedaż przez właściciela albo bez
          pośredników i zamieścić ogłoszenie samemu, bez płacenia agentowi, który zrobi to
          samo.

www.google.pl/search?hl=pl&q=Nieruchomo%C5%9Bci+na+sprzeda%C5%BC+przez+w%C5%82a%C5%9Bciciela&btnG=Szukaj+w+Google&lr=
          • Gość: foreeest Re: Tak trzymać IP: 217.153.242.* 26.03.09, 14:50
            Dzięki douglasmclloyd za linka! ;-)
            Na niektorych portalach jeszcze mojego ogloszenia nie ma, wiec chetnie skorzystam.
    • 8y Re: J.W.Construction: Sprzedaż mieszkań wskazuje 25.03.09, 16:21
      Mieszkania jeszcze beda taniec, kredytow mniej z kazdym miesiacem. Powodzenia
      dla bohatera tekstu.
      • Gość: Figa z makiem Figa z makiem IP: 83.13.74.* 25.03.09, 22:18
        Jesteś pewien? Może w Santander, ale np. w BGŻ nie jestem w stanie nic załatwić
        z panią prowadzącą mój kredyt, bo są tak zawaleni udzielaniem kredytów (w PLN! -
        idą im jak ciepłe bułeczki), że ciągle odsyła mnie "Może za dwa tygodnie". Radzę
        nie wierzyć oszołomom z forum, tylko popytać u źródeł, rzeczywistość wygląda tam
        nieco inaczej.
    • Gość: PEWU J.W.Construction: Sprzedaż mieszkań wskazuje na.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.09, 16:24
      Powiem szczerze, że...czekałem na taki artykuł od kilku dni.
      Bzdura totalna ale należało się spodziewać naganiania wraz nadejściem wiosny. :)
    • Gość: marcus2 J.W.Construction: Sprzedaż mieszkań wskazuje na.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 16:25
      uff, a ja odetchnąłem z ulgą. Jeśli w developerce jest tak dobrze to
      przynajmniej rząd nie będzie pakował moich pieniędzy z podatków w
      mercedesy developerów - branża jest kwitnąca i nie ma co jej
      wspierać. Na szczęście największy krysys od 70 lat jej nie dotknie i
      niech tak zostanie.
      • red.one.commie Re: J.W.Construction: Sprzedaż mieszkań wskazuje 25.03.09, 18:59
        Mercedesy to naprwde niezle samochody, zwlaszcza S-ki ;). Zycze
        kazdemu. Chyba nie sadzicie, ze wlasciciel duzej firmy bedzie
        jezdzil byle czym.
        • Gość: abc Re: J.W.Construction: Sprzedaż mieszkań wskazuje IP: 212.87.7.* 25.03.09, 21:32
          zgoda, nie sadze, ze wlasciciel duzej firmy bedzie jezdzil - sadze, ze bedzie
          siedzial.
    • Gość: polak Re: J.W.Construction: Sprzedaż mieszkań wskazuje IP: *.chello.pl 25.03.09, 16:30
      mowa trawa bierzta bo to reszta chACHA
    • Gość: ANDY Rok temu to samo mówił prezes DOM Development, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 16:30
      i co z tego się sprawdziło każdy widzi,a rok temu banki udzielały jeszcze
      kredytów.
    • Gość: krawat To się nazywa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 16:30
      myślenie życzeniowe. Większość publicznie prezentowanych opinii to właśnie
      takie zaklinanie rzeczywistości, a rzeczywistość jaka będzie to nie wie nikt =P
    • przyladek.dobrej.nadziei Hasło na dziś dla pana Wojciechowskiego 25.03.09, 16:35
      Mieszkania bez pośredników!

Plan działania:

1. Otwieramy przeglądarkę internetową
      2. Wpisujemy hasło: Mieszkania bez pośredników
      3. Znajdujemy serwis i zamieszczamy ogłoszenie(a)

Internet to potęga.
    • fagusp Wojciechowski się łamie! 25.03.09, 16:35
      Czytajcie uważnie. JWCloc przyznaje, że po dotychczasowych cenach
      nie jest w stanie sprzedawać i musi zrobić obniżki. Cała reszta to
      oprawa artstyczna - jakby miał możliwość opchnięcia nieodebranych
      lokali po dotychczasowej cenie, to by nie robił nikomu prezentów
      tylko skasowałby dodatkowy zysk. No to Wojciechowski wykonał ruch
      jako pierwszy. Kto następny? Panie Szanajca - czekamy!
      PS. Humor najmimordom redakcyjnym dopisuje. Zatytułować te
      wypociny "Sprzedaż mieszkań-będzie wyraźne odbicie cen?" mozna tylko
      bez podawania w nagłówku swojego nazwiska.
      • Gość: mzb No tak sie umówili, za to JWC płaci IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 25.03.09, 16:48
        i jeszcze tm napisał, że niby z PAP :)
    • Gość: sokowirówka Obniżka cen- to jest wyjście. IP: *.gdynia.mm.pl 25.03.09, 16:38
      i na tym koniec. bez wyraźnej obnizki cen więcej sie nie da. A juz
      wogóle tych droższych.
      JW sprzedaje takie nowe bloki z silki nie dziwota że sa tanie i ktos
      kupuje. Widac jak trzeba obniżyc cene to mozna.
      I tu jest wyjscie drodzy panowie developerzy. Obnizyc 15 procent i
      zacząć sprzedawać. Nie czekac na jeleni bo ich juz nie ma i nie
      będzie.
    • Gość: inwestor J.W.Construction: Sprzedaż mieszkań wskazuje na... IP: *.sileman.net.pl 25.03.09, 16:42
      Jeśli ktoś nie wierzy facetowi, który branżę zna od podszewki niech wierzy
      forumowym krzykaczom. Ciekawe tylko jak na tym wyjdzie.
      • Gość: mzb Rządzisz :)))) IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 25.03.09, 16:49
      • kociogon Głupiego udajesz? 25.03.09, 16:57
        > Jeśli ktoś nie wierzy facetowi, który branżę zna od podszewki

Jak dla mnie, to może mieć nawet Nobla z ekonomii ze specjalizacją rynku
        nieruchomości. Jest prezesem firmy deweloperskiej, więc ma interes w robieniu
        ludziom wody z mózgu.

> niech wierzy forumowym krzykaczom. Ciekawe tylko jak na tym wyjdzie.

Ci forumowi krzykacze podają całkiem konkretne argumenty, w odróżnieniu od prezesa.
        • plosiak Re: Głupiego udajesz? 25.03.09, 17:37
          Ci forumowi krzykacze wiedzą, że ceny spadną. Ale nie wiedza o ile, tego nikt
          nie wie. Ale oni licytują wzajemnie: czasem ceny spadną o 40%, innym razem o
          70%, kiedy indziej do cen z 2003 r. Niedawno się śmiali, że CHF będzie niebawem
          po 4 zł - co miało być argumentem w wyśmiewaniu tzw. "jelonków". CHF jest po 3
          zł, więc o tym sza. Ale jeśli znowu będzie po 3,20, to się zacznie nagonka, że
          za dwa miechy będzie po 4zł, a wtedy to dopiero będzie tych licytacji
          komorniczych. I okazji, mieszkania za pół darmo :) Można się nieźle pośmiać,
          polecam.
          • Gość: areq Re: Głupiego udajesz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 17:49
            <Ale oni licytują wzajemnie>
            Dziwnym trafem wyśmiewasz tych co piszą najsensowniej.
            Jak ktoś tu pisze,ze spadki będą 60 i więcej procentowe to tak samo z niego leję
            jak i z Ciebie po każdym prawie poście...
            Gdyby nie "kolesie" i złodziejski,wyjątkowo niesprawiedliwy,rządowy program
            "Rodzina na swoim" ceny poleciałyby na ryj szybciej niż myślisz.
          • mara571 Re: Głupiego udajesz? 26.03.09, 09:19
            cena franka nie bedzie miala znaczenia, dla osob ktore straca prace i szybko nie
            znajda nowej tak dobrze platnej jak obecna.
    • Gość: goscUSA J.W.Construction: Sprzedaż mieszkań wskazuje na... IP: *.itt.com 25.03.09, 16:43
      ten prezes wyglada jak bandyta, twarz otepialego alkoholika z
      wrodzonym niedorozwojem. Trudno ale ja tak to widze
      • Gość: kriminolog Re: J.W.Construction: Sprzedaż mieszkań wskazuje IP: *.olsztyn.mm.pl 26.03.09, 08:56
        masz duzo racji, cechy osobowosciowe, fizyczne mowia duzo o charakterze
    • Gość: makary Czyli czekają nas wzrosty cen mieszkań IP: *.bialystok.vectranet.pl 25.03.09, 16:51
      Pisałem o tym już jakiś czas temu, a dzisiaj mamy tego potwierdzenie. I nie są
      to jakieś analizy amatorów ale dogłębne przedstawienie sytuacji przez
      profesjonalistę, człowieka działającego w branży od kilkunastu lat. Wiosna 2009
      to ostatni moment na skorzystanie z promocji i zakup mieszkania po okazyjnej cenie.
      • mara571 potrzebujesz porady u psychiatry 25.03.09, 16:52
        i to szybko.
      • aegis_of_heart Re: Czyli czekają nas wzrosty cen mieszkań 25.03.09, 17:06
        Gość portalu: makary napisał(a):

> I nie są to jakieś analizy amatorów ale dogłębne przedstawienie
        > sytuacji przez profesjonalistę, człowieka działającego w branży od kilkunastu lat.

Oczywiście, pan Wojciechowski jest uznanym specjalistą.

Specjalistą we wciskaniu ludziom brzydkich nor w przeciętnie zlokalizowanych
        szafach za przeciętnie zawyżone stawki - ale za to w ilościach hurtowych.
        Uznaję go wręcz za króla rynku mieszkań popularnych - ale trzeba być słabym na
        umyśle, by bezkrytycznie brać jego wypowiedzi do serca. :):)

To tak jak ufać "doradcy finansowemu" czyli akwizytorowi kredytów i innych
        produktów finansowych.
    • Gość: Grzegorz J.W.Construction: Sprzedaż mieszkań wskazuje na... IP: *.erlm.siemens.de 25.03.09, 16:57
      Marzyć każdy deweloper może.
      Od kilku miesięcy obserwuję ceny nieruchomości w Niemczech gdzie chwilowo
      mieszkam i ceny w miastach takich jak Essen, Norymberga czy Hannower już teraz
      są ok 30% niższe niż np we Wrocławiu i nadal spadają a kupujących brak.
      Wnioski - nasuwają się same :)
      • Gość: Kaczo & Boso Re:J.W.Construction: Sprzedaż mieszkań wskazuje... IP: *.natpool4.outside.ucf.edu 25.03.09, 22:32
        "Od kilku miesięcy obserwuję ceny nieruchomości w Niemczech gdzie
        chwilowo mieszkam i ceny w miastach takich jak Essen, Norymberga czy
        Hannower już teraz są ok 30% niższe niż np we Wrocławiu i nadal
        spadają a kupujących brak."

I za oceanem (USA) ceny domow oraz mieszkan wciaz spadaja...
    • Gość: 2wb J.W.Construction: Sprzedaż mieszkań wskazuje na.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 17:03
      J.W.Construction ma możliwość obniżki cen mieszkań o 10-15 procent -
      no jak to ja jeszcze mam wielka reklamowa wkladke do warszawskiej
      Gazety Wyborczej z jesieni od JWC z wielkim napisem osiedle
      Gorczewska, Bialoleka - "KUPUJ TERAZ - taniej nie bedzie"
    • Gość: prawdzic prawda jest taka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 17:06
      że rynek mieszkaniowy stoi już drugi rok, a zawalił się w lato 2007.
      więc oczywiście że jakieś tam odbicie się należy bo ludzie nie mogą
      czekać w nieskończoność z zakupem swoich mieszkań domów itd.
      natomiast wątpliwe jest to, żeby to odbicie miało miejsce właśnie
      teraz kiedy nie da się wziąć pożyczki z banku i kurs PLN jest tak
      chwiejny, że przyprawia potencjalnych inwestorów o zawał zanim
      jeszcze wezmą kredyt w obcej walucie. czytaj więcej na:
      przemekskwirczynski.blog.onet.pl
      • kociogon Moim zdaniem dopiero się zawali 25.03.09, 17:13
        > że rynek mieszkaniowy stoi już drugi rok, a zawalił się w lato 2007.
        > więc oczywiście że jakieś tam odbicie się należy bo ludzie nie mogą
        > czekać w nieskończoność z zakupem swoich mieszkań domów itd.

Zawalił się popyt, ale nie znalazło to odbicia w cenach. A w końcu musi, bo
        ludzie nie mogą czekać w nieskończoność ze sprzedażą swoich mieszkań, domów itd.
        Ściśle rzecz biorąc mogą, ale w końcu dotrze do nich, że drożej nie będzie, a od
        mieszkań odsetek nie ma...
        • plosiak Re: Moim zdaniem dopiero się zawali 25.03.09, 17:41
          kociogon napisał:

> > że rynek mieszkaniowy stoi już drugi rok, a zawalił się w lato 2007.
          > > więc oczywiście że jakieś tam odbicie się należy bo ludzie nie mogą
          > > czekać w nieskończoność z zakupem swoich mieszkań domów itd.
          >
          > Zawalił się popyt, ale nie znalazło to odbicia w cenach. A w końcu musi, bo
          > ludzie nie mogą czekać w nieskończoność ze sprzedażą swoich mieszkań, domów itd
          > .
          > Ściśle rzecz biorąc mogą, ale w końcu dotrze do nich, że drożej nie będzie, a o
          > d
          > mieszkań odsetek nie ma...

Gdyby dziś kredyt był dostępny tak jak rok temu, to jak myślisz - ludzie
          czekaliby na spadki cen, czy jednak kupowali mieszkania ? Bo jestem przekonany,
          że niemało ludzi i tak by kupiło.
          • Gość: areq Re: Moim zdaniem dopiero się zawali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 17:51
            <Gdyby dziś kredyt był dostępny tak jak rok temu...>
            Gdyby babcia miała wąsy...
            O.K. podpowiem Ci.Kredyt nie jest tak łatwo dostępny i w najbliższych 2-3latach
            już nie będzie.Oczywiście jesteś przekonany,że to wiele nie zmieni.Ceny spadną o
            10% i tłumy walić będą oknami i drzwiami do biur sprzedaży.Ile Ty masz lat??A
            jaki kolor włosów??
          • steady_at_najx Re: Moim zdaniem dopiero się zawali 25.03.09, 18:00
            Gdyby dziś kredyt był dostępny tak jak rok temu, to jak myślisz - ludzie
            czekaliby na spadki cen, czy jednak kupowali mieszkania ? Bo jestem przekonany,
            że niemało ludzi i tak by kupiło.

Zgadzam sie. Kupiloby. Najchetniej w bankopodobnych tworach typu "Polbank" - 500 tysiecy na 50 lat przy zarobkach 3000. Tylko ze pozniej pierwsi by pruli sie ze dzieje im sie krzywda jak banki zadalyby zabezpieczen i realizowaly punkty umowy z rozdzialu "zabezpieczenia". Wtedy wlasnie ta grupa pisalaby ze zostala "oszukana" i ze "panstwo powinno ich chronic". A to wlasnie przed takimi ludzmi - jeleniami z pusta glowa i pustymi kieszeniami a za to z wielkimi ambicjami pokazania sie i lansowania, banki i panstwo musza bronic nas - pozostala rozsadna czesc spoleczenstwa.
            • Gość: cal Re: Moim zdaniem dopiero się zawali IP: *.ghnet.pl 25.03.09, 19:07
              państwo powinno chronić...oczywiście nie wstecz, ale na przyszłość, zmieniając
              prawo bankowe i zmuszając banki do wzięcia na siebie odpowiedzialności za spadek
              wartości zabezpieczenia, przy pozostawieniu klientowi wszystkich innych ryzyk.

Gwarantuję, że uporządkowałoby to rynek kredytów....
              • Gość: r Re: Moim zdaniem dopiero się zawali IP: *.aster.pl 25.03.09, 20:10
                Dobre. Bank miałby być zmuszony ustawowo do wzięcia ryzyka spadku
                wartości zabezpieczenia? W takiej sytuacji nikomu nie da kredytu -
                chyba, że zabezpieczeniem będzie kilka innych wartościowych
                nieruchomości.
                • Gość: lendo Re: Moim zdaniem dopiero się zawali IP: 80.72.40.* 25.03.09, 20:47
                  chodzi o to aby bank podpisujac umowe z klientem miał z nim RÓWNE
                  prawa a nie nieskończenie większe. Jak bank za późno wpłaci ratę to
                  klient w zasadzie niewiele może - natomiast najbardziej wkór. jest
                  to że bank dając kredyt pod zastaw nieruchomości - w razie spadku
                  jej wartości i niewypłacalności klienta ma prawo do egzekucji z
                  CAŁEGO majątku klienta - w przeciwieństwie do wolnych krajów jak USA
                  • Gość: areq Re: Moim zdaniem dopiero się zawali IP: *.171.65.147.static.crowley.pl 26.03.09, 07:45
                    <ma prawo do egzekucji z CAŁEGO majątku klienta - w przeciwieństwie
                    do wolnych krajów jak USA>
                    Jakby było tak jak w stanach to rozmawialibyśmy na temat,czy
                    30tysiecy złotych za mkw w Pcimiu Dolnym to się jeszcze opłaca czy
                    poczekać aż spadnie do 28tys:):)
                    Dzięki Bogu jest jeszcze jakiś straszak na nierozumnych ludzi.
                    • steady_at_najx Re: Moim zdaniem dopiero się zawali 26.03.09, 07:54
                      Prawda ? Dales ciala to plac a nie oczekuj ze zrobia to za ciebie
                      inni, rozwazniejsi, ostrozniejsi i oszczedni.
                • mara571 Wystarczy wymog wkladu wlasnego 26.03.09, 09:25
                  w wysokosci 20-30% i juz masz znacznie mniejszy popyt na kredyty i lepsze jego
                  zabezpieczenie.
        • 2berber Re: Moim zdaniem dopiero się zawali 25.03.09, 17:52
          kociogon napisał:
          > Zawalił się popyt, ale nie znalazło to odbicia w cenach.
          > A w końcu musi, bo ludzie nie mogą czekać w nieskończoność
          > ze sprzedażą swoich mieszkań
          Dziwne, czytam te przepowiednie i prawie bym uwierzył,
          coś mnie tknęło i zajrzałem na notowania GPW - wynik:
          JWCONSTR 6,87 zł czyli +15,46% wzrostu.
          Wniosek - udziałowców JWC nie zagłodzicie, ale dzięki
          za opinie. Mieszkania od nich nie kupię, akcji zresztą
          też nie.

• Gość: Eustachy Re: Moim zdaniem dopiero się zawali IP: *.vistec.net 25.03.09, 19:54
            Czy to nie wspaniałe? Tyle że równo rok temu te akcje kosztowały ponad 32 zł a
            obecnie około 6,70. Ba dodam jeszcze że 4 czerwca 2007 kosztowały równo 80 zł,
            czyli oznacza to że firma JW Destruction straciła na wartości w ciągu niecałych
            dwóch lat ponad 90%.
        • red.one.commie Re: Moim zdaniem dopiero się zawali 25.03.09, 19:07
          kociogon napisał:

> Zawalił się popyt, ale nie znalazło to odbicia w cenach. A w końcu
          musi, bo
          > ludzie nie mogą czekać w nieskończoność ze sprzedażą swoich
          mieszkań, domów itd
          > .
          > Ściśle rzecz biorąc mogą, ale w końcu dotrze do nich, że drożej
          nie będzie, a o
          > d
          > mieszkań odsetek nie ma...
          Czy drozej bedzie, czy nie to sie zobaczy. Zwroc uwage ile jest
          wpisow na tematy zwiazane z nieruchomosciami, w Polsce mieszkanie to
          szczyt marzen kazdej rodziny. To nie popyt sie zalamal, to banki
          zaostrzyly kryteria udzielania pozyczek.
    • kid_cassidy kabotynski ryjek prezia 25.03.09, 17:35
      gdy mu następni zwróca budy bo zrozumieją (lub bank ich wyprostuje),
      ze popełniaja koszmarny błąd to bedzie miał pretekst, by ogłosić, że
      sprzedaje z 25% rabatem, również bez straty dla spółki
    • Gość: voojtas Nie dajcie się oszukiwać !!! IP: *.171.134.2.static.crowley.pl 25.03.09, 17:40
      Nie dawajcie się oszukać mediom,analitykom,specjalistom i tym podobnym...
      Czy nikt nie pamięta jak jeszcze dwa lata temu trąbiono do okola że już nigdy
      mieszkania nie będą tańsze?Żeby kupować!I co się stało?Teraz mieszkanie można
      kupić o 20% taniej!
      Zastanówcie się nieraz czy artykuły w gazetach,wypowiedzi
      tzw."analityków'',nie są przypadkiem sterowane?Czy developer obracający
      setkami milionów nie jest w stanie wypłacić takiej osobie kilka/kilkadziesiąt
      tysięcy za przychylny artykuł,analizę czy wypowiedź?Myślę że tak to wszystko
      działa i tylko zdrowy rozsądek można temu przeciwstawić.Pozdrawiam!
      P.s Miałem zamiar kupić mieszkanie 3 lata temu,ale ceny mnie zniechęciły(no i
      kupowanie dziury w ziemi).Teraz nie żałuję tej decyzji i jeszcze z
      rok-dwa;myślę że mieszkanie kupię o jedną/trzecia taniej...Zawsze to 100-200
      tyś w kieszeni ;)
    • Gość: umpapumpa w rzeczywistości jwc ma UJEMNĄ sprzedaż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 17:50
      ilość rezygnacji kilkakrotnie przewyzsza ilość nowopodpisanych umów przedwstepnych
      • douglasmclloyd Re: w rzeczywistości jwc ma UJEMNĄ sprzedaż 25.03.09, 22:38
        Gość portalu: umpapumpa napisał(a):

> ilość rezygnacji kilkakrotnie przewyzsza ilość nowopodpisanych umów przedwstepn
        > ych

To pewnie od kiedy prezes wpadł na cudowny pomysł podawania cen w euro.
    • bemowiak2008 Tak tak..chyba cala rodzina Wojciechowskiego kupuj 25.03.09, 17:52
      e mieszkania tj. obiecuje ze kupi:)

Podaj te statystyki trudno zeby odbicia nie bylo jak sprzedaz byla
      minusowa... w poprzednich m-cach to nawet 1 mieszkanie sprzedane to
      gigantyczny wzrost.

Co do obnizek to chyba te 10-15 % to raczej wolne zarty. JWC musi
      sprzedawac mieszkania w granicach 3-4tys aby ktos wogole kupil
      mieszkanie w polu kapusty
    • steady_at_najx J.W.Construction: Sprzedaż mieszkań wskazuje na.. 25.03.09, 18:03
      Do tej pory pamietam jak ten prezio pol roku temu mowil z glupim usmiechem na TiViEn Byznes ze jak ludzie teraz nie kupia to za dwa lata KUPIA DWA RAZY DROZEJ. :)))

TO juz nie czeka dwa lata ?
    • Gość: niegolas J.W.Construction: Sprzedaż mieszkań wskazuje na... IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.09, 18:05
      Tak golasy, zaklinajcie rzeczywistość. Poczekajcie jeszcze parę
      miesięcy, może ktoś wam wasze wymarzone M2 za 20 tys PLN odda.
      Śnijcie dalej mieszkając u mamusi.
      • Gość: aa Re: J.W.Construction: Sprzedaż mieszkań wskazuje IP: *.chello.pl 25.03.09, 18:14
        nikt nie mowi o mieszkaniach za 20,000 zl. my tu mowimy o normalnych cenach
        3000-4000 zl za m2(duze miasta)
        • Gość: Gbur Prędzej 3500-4500 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 20:52
          To jest moim zdaniem raczej max spadków., inne ceny podpadają już
          trochę pod myślenie życzeniowe. 3500 dotyczy oczywiście kiepskich
          lokalizacji, za dobre miejsca i standard trzeba pewnie będzie płacić
          koło 4500. Oczywiście mówię o nowych mieszkaniach. Wielka płyta może
          się nawet zatrzymać na 2000-2500
          • maniek_ok Re: Prędzej 3500-4500 25.03.09, 21:09
            No tak, tylko że to dalej myślenie życzeniowe. W Poznaniu takie ceny, w
            okolicach 4500-4900 są możliwe tylko po mocnych negocjacjach. Wiem, bo znam
            człowieka który miesiąc temu kupił mieszkanie negocjując z 5900 do 4700. Tyle że
            to nie zmienia cen ofertowych - a to z nich tworzona jest cała ta medialna
            otoczka. I to dzięki nim panowie deweloperki i wielgie mogą opowiadać o 10%
            spadkach, o odbiciach i innych takich teoriach. Wielu się na to złapie - część z
            nich niestety pozwala żyć spekulantom w branży nieruchomości. I to
            prawdopodobnie bardzo dobrze żyć.
            • Gość: Gbur zapomnialem dodac ze pisalem o wroclawiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 21:23
              U nas ciężko (na razie) kupić coś nowego poniżej 5 000 w sensownej
              lokalizacji i standardzie
            • Gość: Do Mańka Re: Prędzej 3500-4500 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.09, 02:00
              Można wiedzieć, gdzie w Poznaniu kolega kupił to mieszkanie 20 %
              poniżej ceny ofertowej?
            • Gość: areq Re: Prędzej 3500-4500 IP: *.171.65.147.static.crowley.pl 26.03.09, 08:04
              <W Poznaniu takie ceny, w okolicach 4500-4900 są możliwe tylko po
              mocnych negocjacjach>
              Masz rację co do cen ofertowych,jak i w reszcie wniosków ale...:)
              Maniek obecnie 4500-4900 to ceny ofertowe na rynku wtórnym mieszkań
              ca.50mkw w lokalizacjach typu Orła Białego,Sobieskiego,Przyjaźni.
              Umówmy się,że to nie są lokalizacje marzeń /najczęściej w
              16piętrowych budynkach/.
              Piszesz <kolega negocjował>.Powiem Ci w sekrecie,że bardzo dobrym
              kumplem mojego starszego jest koleś który jest właścicielem jednej z
              trzech największych agencji nieruchomości w miescie,baaardzo znane
              nazwisko:).Niby sam się nie babra w sprzedaż,raczej obecnie prowadzi
              duże rzeczy typu podział,uzbrojenie i sprzedaż osiedla działek w
              ilosci 200sztuk:),ale mówił nie dalej niż w tą niedzielę,że sprzedaż
              siadła maksymalnie.Powyżej 4koła za blokowisko to cena marzenie dla
              sprzedającego.Owszem znajdują się jeszcze łochy którzy dają
              więcej,ale najczęściej ci którzy sprzedają powiedzmy dwa pokoje na
              Oświecenia na 3 pokoje na Armii Krajowej z dopłatą.Bardzo
              poszukiwane są nowe lub prawie nowe mieszkania typu
              Milczańska,Polanka ale ceny żądane odstraszają nawet najbardziej
              chętnych.Stosunkowo nieźle sprzedają się nowe mieszkania wykończone
              pod klucz /np.Wawrzyniaka/ mimo ceny ponad 7tys/mkw ale wykończenie
              mieszkań jak na dewa jest obłędne.Zatrudniony architekt
              wnętrz,plastyk-dobór kolorów,zasłon,gadżetów-palce lizać.
              Sytuacje ratuje jeszcze program "rodzina na swoim".Bez tego sprzedaż
              siadła by o 95% w stosunku do 2007roku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka