kundzion 08.12.03, 20:08 Co Wy na to gdyby zrobić takie coś w Polsce? 30 gr to jest i tak o wiele za duzo! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tk Re: "Que choisir?": SMS-y są stanowczo zbyt drogi IP: *.183-201-80.adsl.skynet.be 08.12.03, 20:43 1 euro za minute rozmowy z Polska? Radze sobie zafundowac lepsza taryfe, ja place w Proximusie 60 centow /min. tez drogo, ale jest roznica... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoni B Ogłośmy bojkot smsowy przez tydzień IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 09.12.03, 12:21 Może jak wywoła się taka zbiorową akcję to ceny spadną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warek Do Panów Roberta Sołtyka i Pawła Różyńskiego IP: *.visp.energis.pl 08.12.03, 21:11 Szanowni Panowie. Bardzo proszę o poprawienie błędu ortograficznego w tekście. Chodzi o to, że nie pisze się SMS-a, lecz SMS-u. Gwoli wyjaśnienia. Jest to klasyczny skrótowiec, tak jak PKS. M.in. odpowiada na pytania kogo? czego? (np. nie widziałem, nie znalazłem SMS-u, PKS-u) i kogo? co? (widziałem, znalazłem SMS, PKS). Póki co tylko te formy są poprawne. Odsyłam do, chociażby, pana profesora Bralczyka. Nie godzi się, aby w jednej z najbardziej opiniotwórczych gazet kraju szerzyło się niedouctwo. Jak sobie z tym radzić? Radzę spytać się Panów kolegi, pana Adama Wajraka. Pozdrawiam - Warek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lange Re: Do Panów Roberta Sołtyka i Pawła Różyńskiego IP: *.internode.on.net.au 08.12.03, 23:44 bledy ortograficzne, bledy rzeczowe, zalew anglicyzmow nierzadko uzywanych w blednym kontekscie lub znaczeniu, podworkowa stylistyka. Niedouczenie stalo sie norma, nie wiem tylko czy tylko w tej gazecie. Czytam na Internecie takze rzeczpospolita i tam jest zdecydowanie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej F, BCN A moZe protest - minimum komOrki? IP: 80.102.2.* 08.12.03, 22:33 Kiedy ktOregoS piEknego dnia umOwimy siE Ze ograniczymy uZywanie tlfonu tak Ze zyski szanownych operatorOw spadnA, moZe pomySlA jak je zdobywac rozsAdniej. Co powiesz Zeby zrobiC to od 1-go stycznia? Pozdrawiam Podaj dalej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Chin W Chinach za darmo IP: 218.244.242.* 09.12.03, 08:58 Bez wzgledu jaki abonament kupujesz lub kupujesz karte SMS masz za darmo. No ale "zacofane" Chiny, jak je przedstawia Wybiorcza to kraj o najwiekszej liczbie uzytkownikow na moobilow na swiecie Dla przykladu karta za 50 zlotych starcza mi na miesiac a wykonuje kilka rozmow dziennie. Nie ma tutaj rowniez durnowatych przedzialow godzinowych z roznymi taryfami. Mimo ze praktycznie rynek telekomunikacyjny jest zmonopolizowany (dwie firmy) ceny sa bardzo niskie a konkurencja wysoka. I jeszcze jedno. Zalozylem sobie stale zlacze ADSL 516k. Jak to wyglada. Idziesz do urzedu wypelniasz druk pokazujesz paszport, za dwa dni przychodza instalatorzy z paszportem i umowa do podpisania, ceny. 250 yuanow - 130 zlotych, za modem i specjalna karte, a pozniej juz tylko 120 yuanow miesiecznie czyli okolo 55 zlotych i serwujesz cala dobe. Ceny spadaja, wiec za jakis miesiac moga byc nizsze. Nic tylko brac przyklad, smiesza mnie zagrania zdziercow z TP o ktorych czytam na necie. W Chinach potrafia w Polsce nie, Im dalej tu siedze tym bardziej sie przekonuje, ze jestesmy w wielu dziedzinach w tyle za Chinczykami Lyso wam Panowie z Wyborczej Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kly Re: W Chinach za darmo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.03, 11:24 Skoro twierdzisz, że w Chinach SMS-y są za darmo to powiedz jeszcze jak mozna wysłać darmowego SMS-a przez bramkę internetową do chińskich sieci komórkowych. W Polsce darmowy SMS z internetu to standart, w Chinach za to kasuja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z chin co to ma do rzeczy IP: 218.244.242.* 09.12.03, 11:49 To chyba calkiem dwie rozne rzeczy, mnie interesuje jak dziala telekomunikacja, wysylanie sms przez darmowa bramke to tylko bajer. Chodzi mi o to co jest w standardzie jak kupujesz komorke, wszystkie funkcje ktore robisz na niej i za ktore placisz czy nie. Przeciez chyba wybuchnal bys smiechem jesli facet w Erze czy w Plusie powiedzialby ci, ze sms u nas kosztuje ...zl (nie wiem ile po 3 lata nie bylo mnie w kraju) ale moze pan sobie za darmo wysylac z netu ze strony takiej a takiej. To przepraszam czy ja kupuje komorke czy komputer, to mnie w ogole nie obchodzi. Idiotyzm Mowie o tym, ze to przyciaga cholernie klienta, poniewaz mase chinczykow w wolnym czasie nic nie robi tylko sms. Zastanawia mnie jak to sie dzieje, ze firmom chinskim ta darmowa usluga sie oplaca a polskim nie... Moja konkluzja jest taka, ze nie liczac wiejskich obrzarow w chinskich miastach, gdzie zyje okolo 500 milionow Chinczykow telekomunikacja i serwis jest zdecydowanie w czolowce swiatowej i dlatego Polska w tej dziedzinie nie dorasta do "zacofanych" Chin. Dlaczego nie ma u nas kart miedzynarodowych - po wscisnieciu kodu mozesz dzwonic po calym swiecie. Uwaga 20 minut rozmowy z Polska to okolo 35 zlotych, tyle kosztuje karta. W Polsce za minute polaczenia z Chinami TP bierze ponad 10 zlotych z Vat, niezle nie... wole jednak zyc w zacofanym kraju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kly Re: co to ma do rzeczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.03, 19:45 Nie byłem w Chinach ze 2 lata, pewnie jest tam inna strategia sprzedaży. Pewnie musiałeś drożej zapłacić za swoją komórkę, zeby mieć darmowe SMS-y w abonamencie. Znajomi Chińczycy nie mogli z kolei nadziwić się, że u nas fajne modele komórek można dostać w promocji za 1 zł. Wiec albo droższe telefony komórkowe i SMS-y za friko (tak jak w Chinach, choć nie jestem przekonany że jest tam tak w każdej sieci) lub praktycznie darmowa komórka i 30 groszy za SMS-a. Poza tym wychyl nosa poza Pekin, Szanghaj - na zachodzie Chin wcale nie jest tak nowocześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ags Re: co to ma do rzeczy IP: 213.42.2.* 10.12.03, 08:30 Coz, ta komorka za " zlotowke " to niezly bajer. Ok, zaplacisz tylko 1 zl ale reszte kosztow sciagna z Cibie jak dostaniesz rachunek za abonamet. Niezla promocja !!!! I co wy tak narzekacie, ze 30 gorszy za SMS-a to duzo. Tutaj w Dubaju ( Zjednoczone Emiraty Arabskie ) za wiadomosc placi sie dokladnie tyle samo ( przelicznik zlotowki na dirhama to 1:1 )tzn. 30 filsow za SMS-a lokalnego, az 90 za miedzynarodowego. A telekomunikacja jest zmonopolizowana - jedyny operator to Etisalat. Zadnych taryf-wszyscy placimy tyle samo. Jezeli mam komorke na abonament to za kazdy kwartal place 75 dirham ( 75 zl ) i dzwonie ile chce i gdzie chce ( czy to w obrebie Emiratow lub za granice ).Jezeli przekrocze ten limit to wowczas musze zaplacic roznice. Jezeli korzystam z kart " prepaid " tzn. laduje komorke kredytem, ktory wynosi 30 dirham ( 30 zl )to dzwonie, az mi sie kart skonczy. Na tej samej zasadzie obsuguja w Polsce Era, Plus i Idea. Zadnej roznicy, prawda ? Jedynie koszt. Ja mam komorke z ladowaniem kredytu. W momencie, gdy moj kredyt wynosi 30 dirhamow moge rozmawiac z Polska az do 20-stu paru minut w godzinach poza szczytowych. I jest to bez podatku, gdyz Emiraty wolne sa od podatkow. Etisalat oferuje promocje ale nie jest to zbyt czeste. Obecnie oc=bcial koszty polaczen ale i tak nie zawsze sie tego trzymaja. Musisz miec farta by trafic na moment, gdy obowiazuje nizsza taryfa. Zatem gsy ja wysylam SMS-a do mamy lub siostry place 90 groszy natomiast one jedynie 30. I gdzie tu sprawiedliwosc ??? Wiec nie narzekajcie tak bardzo bo so i inni, ktorzy maja gorzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hmmm Re: co to ma do rzeczy IP: *.riz.pl / *.riz.pl 10.12.03, 14:30 Wkrotce sie to zmieni - Sultan czy krol czy jak tam ten wasz wladca sie nazywa powaznie mysli o deregulacji i wprowadzeniu konkurencji wewnetrznej - pewne firmy lokalne (swiadczace inne uslugi telekomunikacyjne) chca wejsc na rynek komorkowy - mam odpowiednie dokumenty od nich na moim biurku. Wiec jeszcze z rok i dwa i ceny spadna. Swoja droga - brak opodatkowania to dzieki temu ze tam bije u nich pare zrodelek takiej czarnej mazi i na to wszystko zarabia... Pozdrawiam i czekaj cierpliwie - obiecuje ze to na pewno sie stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hmmm Re: co to ma do rzeczy IP: *.riz.pl / *.riz.pl 10.12.03, 14:39 Przepraszam - w Polsce rowniez mozesz porozmawiac z zagranica za grosze - z tym ze to o czym Ty mowisz nazywa sie VoIP (Voice over IP) i de facto jest nie przesylaniem glosu jako takiego tylko pakietow danych opisujacych ten glos przez Internet lub inne sieci teleinformatyczne. Wiaze sie z tym niejednokrotnie utrata jakosci polaczenia ale dzieku 'upakowaniu' glosu w pakieciki zwieksza sie przepustowosc lacza i mozna nim przslac zamiast 5 tys rozmow np. 50 tysiecy. W Polsce rowniez mamy takie oferty i sa one rowniez tansze od polaczen tradycyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jeszcze klient ERY Re: "Que choisir?": SMS-y są stanowczo zbyt drogi IP: *.com / *.u.mcnet.pl 09.12.03, 09:26 Szkoda bardzo Panie dyr. Mielniczuk, Pan jeszcze się dziwi , że gro abonentów pozostaje przy starej taryfie, skoro nowe jakie są nie dają widocznych profitów, albo sa zupełnie idiotyczne jak np. Taka jak Ty (tej taryfie osobiście dał bym tytuł najgłupszej i najgorzej pomyślanej na rynku- gratulacje) Ponadto dla klientów, którzy są z wami od kilku lat nie macie atrakcyjnej oferty, która zatrzymałaby ich. Owszem macie macie, ale przykuwacie ich do siebie na kolejne dwa lata gdy chcą zmienić taryfę na "bardziej atrakcyjną", czy szpecom od waszego marketingu nie przyszło do głowy, żeby bazować raczej na zaufaniu jakie klient zdobył, czy też przyzwyczajeniu do sieci przez ten okres - chyba nie. Ponadto myślę że Ameryki nie odkryłem i wy też o tym wiecie, że za kilka lat to wy będziecie musieli szybciej biegać za klientami niż dzisiaj, więc pomyślcie czy już dzisiaj nie zacząć szanować stałych klientów. Pozdrawiam Jeszcze wasz klient. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA jakie przywiazanie do firmy??? IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 09.12.03, 10:28 Poza sytuacja, gdzie chcialoby sie zachowac stary numer tel. przecietny komorkowiec patrzy na cene i promocje. Tez jestem w erze i tylko dlatego, ze ze dostalem nowy tel i 25 min miesiecznie. A plany taryfowe i abonamenty sa tak robione, zeby i tak klient placil operatorowi - na tym polego zarabianie pieniedzy. Im bardziej skomplikowana i zagmatwana taryfa, tym latwiej wmowic klientowi ktory nie ma czasu sie zastanawiac i przeliczac, ze to dla niego najlepsze rozwiazanie. Ja pomimo zmiany taryf i abonamentow i darmowych minut place od 5 lat takie same rachunki - tyle, ze moze teraz wiecej dzwonie - ale kasa do ery plynie taka sama. Zawsze jednak moge sobie powiedziec nie dzownie i nie ma problemu - tel mozna przeciez wylaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac Re: "Que choisir?": SMS-y są stanowczo zbyt drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.03, 12:03 Uważam że coraz to nowsze taryfy niczym nie różnią się od starych - są tylko wodą na młyn dla operatorów komórkowych. Nie wiem czy Ci ludzie uważają nasze społeczeństwo za kompletnie nierozumne. Do takiego wniosku dochodze zawsze po zapoznaniu się z jakąś nową "atrakcyjną" ofertą lub planem taryfowym - masło maślane - abonament zero złotych i tym podobne. Może to rzeczywiscie dobry pomysł zeby zbojkotować operatorów tel w jakiś umówiony dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 francuska lacznosc 09.12.03, 09:36 Typowo francuska reakcja, w stylu tzw. socjalnej gospodarki rynkowej, na fakty w swiecie ekonomii. Towar za drogi to petycja w niego (a petycja producentowi wisi i powiewa). Wolny rynkek reguluje te sprawy samoistnie a klient moze sobie wybrac u kogo i za ile wysle SMS-a. Przyznaje, ze jesli prawda jest iz we Francji sa tylko 3 operatorzy umozliwiajacy wysylanie SMS-ow to jest to de facto oligopol i mechanizmy wolnorynkowe moga byc naduzywane dla tworzenia rynku producenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hmm Re: francuska lacznosc IP: *.riz.pl / *.riz.pl 10.12.03, 14:46 'Francuzkosc' reakcji nie ma tutaj nic do rzeczy - po prostu malo osob wie o tym jak duza rentownośc operatorzy osiagaja na uslugach SMS. Ja wiem wiec powiem - koszty zwiazane z przeslaniem jednego SMSa to 2% ceny jaka placi uzytkownik. Czyli 98% tego co placimy za SMSa to marża (tak jest na zachodzie - jak w Polsce - nie mam danych). Teraz - przykro mi ale nie jest to do konca fair. Petycja moze przyczynic sie do uswiadomienia tego faktu uzytkownikom i ograniczenie w korzystaniu z uslugi i wowczas rynek samoistnie rekoma uslugodawcow 'wyreguluje' cene na nizszym poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Disk Re: "Que choisir?": SMS-y są stanowczo zbyt drogi IP: *.agh.edu.pl / *.agh.edu.pl 09.12.03, 11:56 A może pogadajmy o SMS Premium i o ich cenach? Twórca serwisów dostaje zwykle 30-40%, a resztę zabierają operatorzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki2333 Re: "Que choisir?": SMS-y są stanowczo zbyt drogi IP: *.gpsk.am.poznan.pl 09.12.03, 17:34 Klienci nie żeby nie zwracali uwagi na promocje ale przy każdej nowej promocji trzeba zmienić numer a to nie wszystkim odpowiada. A niestety starzy klienci nie są traktowani przez operatorów tak jak być powinni i dlatego jak tylko wejdziemy do Uni i pojawi się prawdziwa konkurencja to zobaczymy ile ludzi powie dowidzenia naszym ulubionym operatorom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARCIN Re: "Que choisir?": SMS-y są stanowczo zbyt drogi IP: *.MAN.atcom.net.pl 10.12.03, 09:22 SMS przez GPRS prawie nic nie kosztuje!!! Co z tego, jeżeli ERa (nie wiem jak inne sieci) nie chce zaoferować takiej usługi. Naciągaja nas na kase!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: "Que choisir?": SMS-y są stanowczo zbyt drogi IP: *.citicorp.com 10.12.03, 14:13 a do Polski aż 33 eurocenty! To jednak nadal taniej niż minutowa rozmowa telefoniczna, która kosztuje 1 euro. 1 euro ???? za 1 min. - w Polsce ???? gdzie ???? Odpowiedz Link Zgłoś