Dodaj do ulubionych

Szkoła w Ameryce

11.10.09, 14:48
hmm . nigdy nie wiem , ile lat ma się w AMeryce będąc np. w 5 klasie . jak to jest ? bo ja
już nie wiem xd . Mógłby ktoś mi odpowiedzieć ? : > wgl w któreej klasie idzie się do
gimnazjuum . ?? : D

Wiemm, wiemm ; d głupi wątek ; d. nie musicie mi pisać .
Po prostuu ciekawa jestem; p
Obserwuj wątek
    • inna.xd Re: Szkoła w Ameryce 11.10.09, 14:53
      przykro mi nie wiem crying ale na pewno mają lepiej niż my smile
      • iza90290 Re: Szkoła w Ameryce 11.10.09, 15:17
        Oni w wieku 6 lat idą do pierwszej klasy wink
        Tylko tyle wiem,sorka ;*
    • mileydemi Re: Szkoła w Ameryce 11.10.09, 15:25
      bodajże iż idą rok szybciej niż my, tak ja niemcy xd
    • dakota_ Re: Szkoła w Ameryce 11.10.09, 15:26
      ja nie wiem , ale też jestem bardzo ciekawa .
      wogóle interesuje mnie jak to u nich wygląda .
      szkoła itd .
      • thedulcemonisia Re: Szkoła w Ameryce 11.10.09, 15:30
        nie mają też gimnazjum.....(chodzą od 1-9 klasy) potem jest szkoła średnia
        10-12....z tego co wiemwink
    • thedulcemonisia Re: Szkoła w Ameryce 11.10.09, 15:27
      Rok szkolny w USA w zależności od stanu rozpoczyna się w sierpniu lub wrześniu i
      trwa do maja lub czerwca. Amerykański system nauczania różni się od naszego.
      Uczniowie mają szerokie możliwości wyboru przedmiotów, na które chcą uczęszczać.
      Mogą więc sami dopasować ścieżkę swojej edukacji do własnych zainteresowań i
      umiejętności. Szkoły amerykańskie główny nacisk kładą na naukę praktycznych
      umiejętności i indywidualny rozwój, a nie na charakterystyczne dla naszego
      systemu nauczanie pamięciowe.kiss
      • colors Re: Szkoła w Ameryce 11.10.09, 15:49
        dziękujęę bardzo ; * . Ale jeśli ktoś wie coś więcej to proszę o dalsze udzielanie
        odpowiedzi wink)
        • margaryna Re: Szkoła w Ameryce 11.10.09, 15:57
          oni nie maja gimnazjum. idą do 1 klasy jak maja 6 lat. do 'podstawówki' chodzą 8
          lat, czyli maja 8 klas, a później średnia - 4 lata ;p oglądacie hane montane i
          nie wiecie? pf ;d
        • star_96 Re: Szkoła w Ameryce 11.10.09, 15:57
          No właśnie też się często nad tym zastanawiam.
          Wiem tyle że idą rok wcześniej niż my i chyba nie mają gimnzjum tylko są do 9 klady.
          I nie wiem jak to jest do 9 klasy ale w liceum mają chyba 6 przedmiotów i 4
          semestry. No i wybierają sobie przedmioty i bodajże zmieniają kilka z nich co
          semestr.
          Codziennie mają taki sam plan dnia. Przerwy trwają 5 minut i chyba zaczynają o 7
          lub 7:55 a kończą lekcje do 14. i busy szkolne zawożą ich pod same domu ( jak
          oni mają fajnie!)
          muszę też jeść lunch w szkole na jedynej przerwie która trwa więcej niż 15 minut
          ( nie wiem dokładnie ile)
          To tyle co wiem. Może pomogłam. wink
          • michelle_ Re: Szkoła w Ameryce 11.10.09, 15:58
            nie mam pojęcia , ale to mnie bardzo
            ciekawi . jestem ciekawa jak oni tam
            mają itp.
          • collage Re: Szkoła w Ameryce 11.10.09, 16:02
            to znów nie tak fajnie, bo oni mają lekcje do 16/17 , ale plus za to, że mogą
            się uczyc w domu ..
            • colors Re: Szkoła w Ameryce 11.10.09, 16:09
              droga margaryno nie każdy na kotku ogląda Monntane ; ).
            • cheergirlz Re: Szkoła w Ameryce 11.10.09, 16:14
              szkoła u nich zaczyna się o 9.00 mają dwie pełne gosziny lekcji (bez przerwy)
              potem jest pol godziny przerwy na lunch potem znowu godzina czy dwie lekcji
              potem 1,5h przewy obiadowej znowu lekcje i o 16 czy 17 wracają do domu (chyba ze
              ktos ma jeszcze jakies zajęcia pozalekcujnę, bądź najzwyczjniej w swiecie
              zostaje w kozie za kare ;d) każdy wybiera sobie swoje własne lekcje na jakie
              chce chodzić i ma taki sam plan codziennie do tego każdy ma swoj indywidualny
              plan lekcji nie mają tak jak my ze chodzą na lekcje klasami (dlatego tez mają
              tylu znajomych ;d) a co do autobusu, to on wcale nie jest za darmo, albo sama
              dojeżdżasz do szkoly, albo płacisz za autobus i on po cb przyjezdza
      • thedulcemonisia Re: Szkoła w Ameryce 11.10.09, 16:07
        a i jeszcze czytałam, że są bardzo surowe kary za ściąganieconfused wcale nie mają
        tak lekko...to tylko na filmach tak ładnie wygląda..chociaż szkoły mają
        ładniejsze i lepiej wyposażone (nie we wszystkich przypadkach)smirk
        • mia9 American school;;; 11.10.09, 16:23
          ja wiem dużo, mam znajomych tu i tam. I wiem na prawdę bardzo dużo o różnych
          kulturach, ale przykro mi nie opisze tego wszystkiego.smile do tego co pisały
          dziewczyny powiem, że fakt w wieku 6lat ida do szkoły. mają 9klas. Jakoś mi
          kumpela mówiła co jest przed HIGH school czyli szkoła wyższą, ale
          zapomniałam.xD potem mają college. czy jak to się pisze. Ale wystarczy
          poczytać ksiązki i już się dowiecie dużo o szkołach.wink
          • selcia17 Re: American school;;; 11.10.09, 16:31
            W piąteej klasie chodzi się do gimnazjum bo oni chodzą rok wcześniej...;xx
            I dłużej siedzą w szkole...ale za to nie biorą plecaka...i zadań domowych nie mają
            Ciekawe jak się uczą do sprawdzianów

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka