olciaa.x33 21.12.09, 19:23 Jutro mam występ . Ale z występem wiąże się ogromny stres ! ;/ i nie wiem jak się z nim uporać .. Pomocy . ! może macie jakieś sposoby na pozbycie się stresu ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
truuu Re: Stres . 21.12.09, 19:26 haha. Moja koleżanka poradziła mi takie coś(występowałyśmy razem w teatrze): liżesz się w wskazujący palec prawej ręki i dotykasz nosa. Niby głupie,a pomaga. Wystarczy w to uwierzyć, a zadziała. Takie placebo xd Odpowiedz Link Zgłoś
bouche2 Re: Stres . 21.12.09, 19:30 ja to lubię sobie pośpiewać, włącz mp3, pomyśl, że stres Ci w niczym nie pomoże, a tylko zaszkodzi;]. *o ja, myślałam, że to wątek o Juniorze Stressie, już miałam podnietę Odpowiedz Link Zgłoś
mileyandnick Re: Stres . 21.12.09, 19:50 zrelaksuj sie moze głupie ale pomaga! uwierz ze Ci sie uda! powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
ticket Re: Stres . 21.12.09, 19:29 ja słucham wtedy swoich ulubionych piosenek najlepiej jakieś spokojne jeżeli nie lubisz muzyki to pewnie na darmo to napisałam o jeszcze lubie w takich chwilach o tym zapomnieć więc spotykam się z kumpelami Odpowiedz Link Zgłoś
alice_ Re: Stres . 21.12.09, 19:29 Pamietaj, ze sluchacze ci sprzyjaja Pamietaj, ze ludzie wola, zeby ci sie udalo. Nie czekaja na to, by ci sie powinela noga. Chca sie od ciebie czegos dowiedziec. Naprawde *chca* ciebie sluchac z pelnym zainteresowaniem. Nikt nie idzie na zebranie z nadzieja, ze bedzie sluchac nudnych wystapien. Zapoznaj sie z miejscem Czy jest to maly pokoj konferencyjny czy sala z wieksza widownia, zbadaj otoczenie. Przejdz sie po widowni albo siadz przy stole konferencyjnym. Postaw sie w miejscu sluchacza i zobacz siebie z tego dystansu. Zrob probe Warto tez zrobic cos w rodzaju proby generalnej. Jesli bedziesz uzywac mikrofonu, zrob probe z mikrofonem. Jesli bedziesz uzywac slajdow, zrob probe ze slajdami. Jesli bedziesz uzywac jakichs rekwizytow, zrob probe uzywajac wlasnie tych rekwizytow. Im bardziej znajome ci bedzie otoczenie, tym bardziej swojsko bedziesz sie czuc w trakcie swojego wystapienia i tym mniejsza treme bedziesz odczuwac. Znaj sluchaczy Musisz wiedziec do kogo bedziesz mowic. Dowiedz sie zawczasu jak najwiecej o sluchaczach. Warto przyjsc wczesniej w dniu wystapienia i zmieszac sie z uczestnikami spotkania. Nie unikaj tych osobistych kontaktow jak to robi wiekszosc osob przed przemowieniami. Wrecz przeciwnie, przywitaj sie z jak najwieksza iloscia uczestnikow osobiscie. O wiele latwiej jest mowic do znajomych niz do ludzi, ktorych nie znasz. Znaj swoj material Oczywiscie najwiecej sukcesu odniesiesz jesli cie temat naprawde pasjonuje. Im bardziej jestes tym zainteresowany tym mniej myslisz o sobie w czasie wystapienia i tym bardziej sie koncentrujesz na tym by przekazac zebranym to co masz do zakomunikowania. A o to wlasnie chodzi! Dlatego jest tak ogromnie wazne by sie godzic na wystapienia publiczne tylko wtedy, kiedy znasz temat, albo kiedy masz wystarczajaco wiele czasu i zainteresowania by ten temat zglebic i dobrze sie przygotowac. Nie pij alkoholu Alkohol moze ci dodac animuszu, ale alkohol takze otepia zmysly i moze sprawic o wiele wiecej problemow niz rozwiazac. Miej pozytywne nastawienie Wyobraz siebie na podium z dobrym glosem, wymowa, pewnoscia siebie. Zwroc uwage jak pozytywny wplyw masz na obecnych. Jesli sobie to potrafisz wyobrazic, stworzysz tym samym plan swojego wystapienia, a to juz polowa sukcesu. Tlumacza sie winni i glupcy Nigdy nie przepraszaj obecnych za swoje zdenerwowanie, za to ze pozno zaczynasz, za to ze cos nie dziala, nawet za swoj brak przygotowania (miejmy nadzieje ze TO ci sie nie zdarzy). Przepraszanie tylko niepotrzebnie zwraca uwage wszystkich na cos na co wiele osob uwagi by nie zwrocilo. A jesli ktos juz zwrocil na to uwage, przeprosiny w niczym nie pomagaja. Nie ma to jak proba W jaki sposob aktorzy przygotowuja sie do przedstawienia? Proby, proby, proby! A wiec wyprobuj swoj material. Powtarzaj na glos, najpierw z notatek, pozniej z pamieci. Wspaniali mowcy sa tacy wspaniali nie dlatego, ze sie tacy urodzili ale dlatego, ze maja swoj material wyszlifowany na blache. Praktyka czyni cuda Zrob wszystko co w twojej mocy by nabrac doswiadczenia. Swobodne wypowiadanie sie przychodzi z czasem do tych ktorzy nie chowaja glowy w piasek unikajac okazji. Staraj sie zamiast tego robic to jak najczesciej. Zacznij od zabierania glosu na malych zebrania, w atmosferze gdzie ludzie ci sprzyjaja. Pamietaj ze to wlasnie raczkowanie prowadzi najpierw do chodzenia, potem do biegania, dopiero potem do zdobywania medali olimpijskich. Warunki Bezplatnych Przedrukow Mozesz wykorzystac ten artykul bezplatnie na wlasnej stronie internetowej, albo w czasopismie poza internetem Odpowiedz Link Zgłoś
lovedisneystars Re: Stres . 21.12.09, 19:31 Ostatnio też się stresowałam. Trzeba po prostu to przezwyciężyć. Wiem, to trudne ale jak wyjdziesz na scene i powiesz swoją rolę to kamień spadnie ci z serca ;p Odpowiedz Link Zgłoś
gwiazdka_97 Re: Stres . 21.12.09, 19:37 niee myśl o tyym . teeż mam jutroo występy i jeszczee musze śpiewaać soloo . xDD kaażdy ma strees . Odpowiedz Link Zgłoś
lena_ Re: Stres . 21.12.09, 19:45 możesz pomyśleć o jednej osobie, na której Ci zależy i jeśli nie ma jej na widowni wyobraź sobie, że tam jest. Przez cały występ myśl o tym, że występujesz tylko dla niej. tak gdzieś słyszałam ; p Odpowiedz Link Zgłoś
mileyandnick Re: Stres . 21.12.09, 19:45 ja tez mam jutro wystep przed dwoma szkołami nie dos ze spiewam to jeszcze mam strasznie duża role do zagrania !! Odpowiedz Link Zgłoś
mirlaine Re: Stres . 21.12.09, 20:54 Kiedyś miałam ten sam problem, po jakimś czasie mi przeszło ; ) Nie wyobrażam sobie ani pustej sali, ani widzów siedzących wyłącznie w bieliźnie. Po prostu skupiam się na swojej pracy! Im więcej występów będzie za Tobą, tym łatwiej będzie Ci grać przed publicznością. Póki co nie myśl o stresie czy błędach jakie możesz popełnić, potraktuj to jako dobrą zabawę! ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
princessm Re: Stres . 21.12.09, 20:59 głęboko oddychaj i nie myśl o tym co będzie na scenie. "wyłącz się" i zajmij sie swoim występem. działa, sama próbowałam Odpowiedz Link Zgłoś
tokio_hotel_483 ;) 22.12.09, 13:12 Haha,zrób coś takiego jak(o ile oglądałaś) Sharpay z HSM(nie to że ja oglądam ale kiedyś widziałam;D).No wiesz takie brubru bruuu to serio odstresowuje,ja tak robiłam jak grałam na zawodach w siatke i od razu było git;d Odpowiedz Link Zgłoś