Dodaj do ulubionych

Cytaty z ulubionych książek...

13.02.10, 15:33
Czytając DOBRĄ książkę siadam na kanapie z zakreślaczem i wartościowe, wyjątkowe
teksty zaznaczam "ku pamięci". Mam kilka ulubionych, lubię czasem przytoczyć fajny
tekścior w wypracowaniu itp.
Ciekawa jestem, czy Wy również macie jakieś cytaty, którymi warto się podzielić?smile
Obserwuj wątek
    • dio223 Re: Cytaty z ulubionych książek... 13.02.10, 16:10
      ...)Wyobraź sobie, że stoisz u progu tej wielkiej baśni, wiele miliardów lat
      temu, kiedy wszystko powstało. Możesz zdecydować, czy kiedyś urodzisz się i
      będziesz żyć na tej planecie. Nie wiesz, kiedy by to miało być, ani też jak
      długo będziesz mógł tu pozostać, lecz o więcej niż kilkudziesięciu latach i tak
      nie może być mowy. Wiesz jedynie, że jeśli zdecydujesz się przyjść na ten świat,
      gdy nadejdzie na to pora czy, jak mówimy, gdy "czas się dopełni", będziesz
      również musiał rozstać się kiedyś z nim i wszystko opuścić. Być może przyprawi
      Cię to o wielki smutek, gdyż wielu ludzi uważa życie w tej niezwykłej baśni za
      takie cudowne, że łzy napływają im do oczu na samo wspomnienie nieuchronnego końca.
      Ogromnie boli myśl o chwili, w której nie będzie już następnych dni(...)
      Jostein Gaarder "Dziewczyna z pomarańczami"

jeden z moich najukochańszych. musiałabym przeglądnąć książki żeby znaleźć więcej.

• playtime Re: Cytaty z ulubionych książek... 13.02.10, 16:56
        Świetny, taki metafizyczno-egzystencjalny...
        • secrets cytaty z ulubionych książek .. ha ha 14.02.10, 10:24
          ,,Angeliko, ty masz zeza" ha ha ha. nie wiem, czy dobre imię podałam. :33
    • zue Re: Cytaty z ulubionych książek... 13.02.10, 16:32
      Każdą miłość, zdaje mi się, nawet tę najbardziej prawdziwą, tak można
      zmarnować, że śladu po niej nie zostanie. A taką słabiutką, co ledwie koło serca
      ćwierka, tak niektórzy potrafią wyhodować, że staje się trwała i całe życie
      ludzkie wytrzymuje.

K.Siesicka - Ludzie jak wiatr
      • playtime Re: Cytaty z ulubionych książek... 13.02.10, 17:09
        Czytałam "Jezioro osobliwości" Ślesickiej.
        Apropo MIŁOŚCI "(...)jest poszukiwaniem i odkrywaniem, dążeniem i niepewnością,
        pośpiechem i oczekiwaniem, jest owym szczególnym i jedynym stanem pragnień, które
        dążąc do zaspokojenia domagają się nieprzekraczania ostatecznej granicy..." {BRAMY
        RAJU Andrzejewskiego}
        • dio223 Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 09:38
          "Miłość jest dziką siłą.Kiedy próbujemy ją okiełznać, pożera nas.Kiedy próbujemy
          ją uwięzić,czyni z nas niewolników.Kiedy próbujeny ją zrozumieć ,miesza nam w
          głowach."
          Paulo Coelho-ZAHIR
          mogłabym cytować wszystkie książki Coelho, jest w nich dużo treści do przekazania.

"...Świat to trudne miejsce. Jemu nie zależy. Choć nie żywi nienawiści do ciebie
          i do mnie, nie darzy nas też miłością. Dzieją się na nim rzeczy straszne,
          których nie można wytłumaczyć. (...) Świat cię nie kocha. (...) Pamiętaj jednak,
          żeby robić swoje. Takie masz zadanie na tym trudnym świecie, musisz podtrzymywać
          swoją miłość i robić swoje choćby nie wiem co. (...)"
          Stephen King "Lśnienie"

świetny wątek.! tylko szkoda że tek mało osób na nim pisze.
          • dio223 Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 10:04
            znowu ja.!
            nie wiem czy ktoś to w ogóle czyta, ale ciągle przypominają mi się inny piękne
            cytaty.

"Ten kto stracił coś, co uważał za swoje, uczy sie w końcu, że nic nie jest jego
            własnościa"
            P.Coelho- 11 minut

"Przewodnią myślą mojego życia jest on. Gdyby wszystko przepadło, a on jeden
            pozostał, to i ja istniałabym nadal. Ale gdyby wszystko zostało, a on zniknął,
            wszechświat byłby dla minie obcy i straszny, nie miałabym z nim po prostu nic
            wspólnego."
            Emily Bronte- Wichrowe wzgórza

"Zawinę teraz moje cierpienie w chusteczkę. Skręcę je mocno w kłębek. Pójdę do
            bukowego lasu przed lekcjami, sama. Nie będę odrabiała rachunków przy stole.
            (...) Zabiorę mój ból i złożę go na korzeniach pod bukami. Obejrze go i wezmę w
            palce”
            nie pamiętam z jakiej to książki.

"Katarzyno Earnshaw, obyś nie zaznała spoczynku tak długo, jak ja żyję.
            Powiedziałaś, że cię zabiłem, stań się więc nawiedzającym mnie upiorem. Pozostań
            przy mnie na zawsze - przybierz, jaką chcesz, postać - doprowadź mnie do obłędu,
            tylko nie zostawiaj mnie samego w tej otchłani, gdzie nie mogę cię znaleźć! O,
            Boże! To się nie da wypowiedzieć! NIE MOGĘ ŻYĆ BEZ MEGO ŻYCIA. NIE MOGĘ ŻYĆ BEZ
            MOJEJ DUSZY!"
            Wichrowe wzgórza.
            • playtime Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 13:14
              droga dio223 JA czytam, i sądzę, że inni również...to co przytaczasz jest po pierwsze-
              świetną literaturą z tak zwanej górnej pułki, po drugie niezwyle wartościowe jest czytanie
              fragmentów aby zachęcić potencjalnego zaglądającego na wątek do wnikliwej analizy
              całości...GORĄCO POZDRAWIAM
          • playtime Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 13:09
            KLASYKA! Ech, "Weronika postanawia umrzeć" jest nieziemska...
            "Wszyscy skrywamy w najgłębszych zakamrkach duszy jakiś sekret..." a to już Zafon-
            "Marina"
      • luskaa Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 15:09
        ,,Kocha się za nic. Nie istnieje żaden powód do miłości."
        ,,Kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały Wszechświat działa potajemnie, by udało ci się to osiągnąć."
        -Paulo Coelho ,,Alchemik"

Moja najjjj<3
    • cukiereczek. Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 10:00
      no mam parę takich ,, wink)

"Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu.Dobrze widzi się tylko sercem," - Mały
      Książe

"Przez wszystkie te tysiąclecia ludziom nie udało się rozgryźć zagadki,jaką jest
      miłość. Na ile jest sprawą ciała,a na ile umysłu? Dlaczego związki doskonałe się
      rozpadają,a te pozornie niemożliwe trwają w najlepsze? Ludzie nie znaleźli
      odpowiedzi na te pytania i ja też ich nie znam. Miłość po prostu jest albo jej
      nie ma." - Intruz

"Zaopiekuj się moim sercem - zostawiłem je przy tobie." - Zaćmienie

chyba tyle wystarczy , ;dd
      • pffy Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 10:18
        Świetny wątek. Szkoda, że ja nie mam pamięci do cytatów. Na razie najbardziej
        podobał mi się ten z 11świeczek. wink
        • playtime Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 13:25
          "Wyglądała niepozornie, dopóki nie zaczęła mówić(...) To co zrobiłem, czego nie
          uczyniłem, co zrobiła mi ona-stało się moim życiem." Lektor Schlinka
      • wolfgirl Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 15:19
        Uwielbiam ten cytat z "Intruza" serce
    • light Nietzsche. 14.02.10, 10:31
      Mam nadzieję, że nie zrobiłam błędu w nazwisku autora, bo będzie wstyd...
      Dobrych cytatów? Było dużo, ale ten utkwił mi w pamięci i nie jestem pewna, czy
      dobrze napisałam:
      "Z człowiekiem jest, jednak jak z drzewem. Im bardziej dąży ku wysokościom i
      jasnościom, tym silniej jego korzenie ciągną ku ziemi, w dół, w ciemność,
      głębię: w zło."
      • dio223 Re: Nietzsche. 14.02.10, 13:17
        witam ponownie.! hahahaxD wiem że wypowiadam się 4 raz.
        ale przypomniałam sobie kolejne cytaty, których nie mogę pominąć. postaram się
        żeby to była ostatnia wypowiedź. ;p

'Zawsze na świecie ktoś na kogoś czeka (...) I gdy w końcu skrzyżują się drogi
        tych dwojga i spotkają się ich spojrzenia, to wtedy znika cała przeszłośc i cała
        przyszłość. Bo jesliby tak nie było,to marzenia całego ludzkiego rodzaju nie
        mialyby najmniejszego sensu.'
        P.Coelho- Alchemik

"Bardzo łatwo jest zacząć myśleć, że skoro cały twój świat nagle zamarł w
        miejscu, to wszystkich dookoła powinno spotkać to samo. Nic z tych rzeczy:
        śmieciarze opróżnili nasze pojemniki i tak jak zwykle ustawili je na skraju
        chodnika. Czeka na nas rachunek za wywóz nieczystości, zatknięty w drzwiach. Na
        stole w kuchni leży równy stosik listów z całego tygodnia. To wprost
        zadziwiające. Życie toczy się dalej."
        Jodi Picoult-Bez mojej zgody

"Nie ma co się dręczyć. Trzeba zamknąć ten rozdział, zapomnieć, wymazać,
        wykasować, odkochać się, pozbyć się tego pliku z własnej pamięci. Trudno. Było,
        minęło."
        Ewa Nowak 'Kiedyś na pewno'

"Dobre wspomnienia są jak klejnoty. Nie ma dwóch identycznych. Człowiek zbiera
        je, zachowuje, aż pewnego dnia obejrzawszy się za siebie dostrzega, iż utworzyły
        długą, wielobarwną bransoletkę."
        James Peterson- Pamiętnik pisany miłością

"Są uczucia, których nie sposób zabić, mimo, iż na to zasługują."
        Stowarzyszenie Wędrujących Dżinsów - Ostatnie lato_ Anna Brashares

"- A sztuka? - spytała.
        - Jest chorobą.
        - Miłość?
        - Rozczarowaniem.
        - Religia?
        - Wytwornym surogatem wiary.
        - Jesteś sceptykiem.
        - Nie. Sceptycyzm jest początkiem wiary.
        - Więc czymże jesteś?
        - Określać,znaczy ograniczać."
        Oscar Wilde - Portret Doriana Graya

"Gdyby nie ciemność, nigdy nie zobaczylibyśmy gwiazd."
        chyba Zmierzch.

ok skończyłam. oczywiście cytatów mam wiele więcej ale nie będę was zanudzać już ;p
        ps. dzięki za założenie tego wątku. zmotywowałam się i odszukałam mój zeszyt z
        cytatami z książek.

"Muminek zajęty był cerowaniem majtek kąpielowych dla swojej rodziny." haha;3
        • playtime Re: Nietzsche. 14.02.10, 13:27
          Nawet o tym nie myśl!!! Czekam na WIĘCEJ! smile
    • violet_ Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 13:16
      - z miłością bywa tak, że możesz czytać z dłoni, pytać gwiazd, wróżyć z fusów i przegapić
      coś najbardziej oczywistego.

~ chłopaki na scenę, kelly mckain.
    • kiwi Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 13:18
      `-żałuję tylko, że nie udało mi się zmierzyć z tym upiorem...
      - Ciekawe w co by sięzamienił widząc ciebie-zadrwiłron, chichocząc - W pracę
      domową za którą dostałaś 9 punktów na 10 możliwych, co?`

HP i Więzień Azkabanu
    • kristen_136 Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 13:20
      " Bella przestań - upierał się przy swoim. - Nessie też mnie lubi.
      Zamarłam i wstrzymałam oddech. Za moimi plecami zapadła idealna cisza, bo widząc
      moją reakcję, moi najbliżsi też znieruchomieli.
      - Jak... jak ją nazwałeś?!
      Jacob zrobił niepewną minę, cofając się przy tym o kolejne pół metra.
      - No, wiesz - wymamrotał - to imię które dla niej wymyśliłaś jest trochę
      przyciężkie...
      - Moja córka skojarzyła Ci się z potworem z Loch Ness?!
      A potem rzuciłam mu się do gardła." ----> Przed Świtem . < 333

"...ciemność nie zawsze oznacza zło,↵ tak jak światłość nie zawsze niesie
      dobro... " ---> Naznaczona, Zdradzona . : 33
      • ashley24 Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 13:23
        - Jace?
        - Tak?
        - Skąd wiedziałeś , że mam w sobie krew Nocnych Łowców? Po czym poznałeś?
        - Zgadywałem – odparł Jace, zamykając za nimi drzwi. – Uznałem , że to
        najbardziej prawdopodobne wyjaśnienie.
        - Zgadywałeś? Musiałeś być dość pewien, zważywszy na to , że mogłeś mnie zabić.
        - Byłem pewny na dziewięćdziesiąt procent.
        - Rozumiem.
        Ton jej głosu sprawił, że Jace obrócił się i na nią spojrzał. Spoliczkowany, aż
        się zachwiał. Złapał się za twarz, bardziej z zaskoczenia niż z bólu.
        - Za co to było, do diabła?
        - Za pozostałe dziesięć procent – powiedziała Clary.

- (...) - Czytałam w twoich fusach od herbaty, pamiętasz, Nocny Łowco? Nie
        zakochałeś się jeszcze w niewłaściwej osobie?
        - Niestety, Damo Nieba, moją jedyną prawdziwą miłością pozostaję ja sam.
        Dorothea wybuchnęła śmiechem.
        - Przynajmniej nie martwisz się odrzuceniem, chłopcze.
        - Niekoniecznie. Od czasu do czasu się odtrącam, żeby było ciekawiej."

,,- Teraz zaczniesz rwać koszulę na pasy, żeby obandażować mi rękę? -
        zażartowała. Nienawidziła widoku krwi, szczególnie własnej.
        - Jeśli chciałaś, żebym porwał na sobie ubranie, wystarczyło poprosić. - Jace
        sięgnął do kieszeni i wyjął z niej stelę. - To byłby o wiele mniej bolesny sposób.
        (...)
        - Już - powiedział Jace, prostując się. - Następnym razem, kiedy postanowisz się
        zranić, żeby przyciągnąć moją uwagę, pomyśl, że czułe słówka działają cuda."

to jest z miasta kości mam ich znacznie wiecej ale nie chce mi sie pisać xD
      • playtime Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 15:00
        Taaak, wtedy Bella była chyba po raz pierwszy tak NAPRAWDĘ, STRASZNIE, PIEKIELNIE
        wkurzona na Jacoba...Nessie...ha, ha, ha,
        smile
    • light Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 13:23
      Może jeszcze jeden?
      Jest wyrwany z kontekstu, więc większość może nie skapować o co w nim biega,
      ale... ale jest boski.
      "[...]
      - Robię się ślepy.
      - Ślepy?
      - Bo nie widzę irracjonalnego.
      - Wiesz co? Nie chce mi się ciebie słuchać.
      - A sprawiedliwość jest ślepa. Nie możesz być sprawiedliwością. Ja nią jestem. I
      przegram. Bo ty jesteś bogiem, tworzysz własną sprawiedliwość. A ja zginę za
      moją."
      .
      Tak, tak, mam go na profilu.
      ;33
      • alicia Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 13:42
        "Wiem, że wciąż stoję u progu życia. Odbywam cudowną podróż, podczas której
        wszystko dzieje się w zawrotnym tempie. Dlatego chcę tu posatwić kamień milowy,
        dokładnie na tym zakręcie mojego życia, zanim jego obraz zacznie zacierać się w mojej
        pamięci. Liczę na to, że razem będziemy się dobrze bawić". ~ Miley Cyrus "Miles to go"
        (oczywiście brawa dla polskich tłumaczy, którzy przetłumaczyli to jako: "Droga do
        sławy"). Ogólnie jestem fanką Miley, ale nie taką zapatrzoną w jej cudowną postać
        Hannah Montana (choć serial też lubię) ;P

PS: Autorce z tymi milowymi kamieniami, w jej autobiografii, chodziło o to że każdy kamień
        milowy oznacza zakończenie jednego i rozpoczęcie kolejnego etapu w jej życiu. smile
      • dio223 Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 13:59
        playtime dla ciebie wszystko. oto kolejna porcja cytatów z mojego zeszyciku. ;*

"..A są rzeczy, których nie sposób zdobyć nawet magią.
        I są dary, których nie wolno przyjąć jeśli nie jest się w stanie odwzajemnić
        ich... czymś równie cennym.W przeciwnym razie taki dar przecieknie przez palce,
        stopi się niby okruch lodu, zaciśnięty w dłoni.Zostanie tylko żal, poczucie
        straty i krzywdy.."
        Okruch lodu- Andrzej Sapkowski

"Tak, jakby w miłości mogło się wybierać,tak jakby to nie był piorun,który
        strzela w ciebie i zostawia cię zwęglonego na środku patio."
        Gra w klasy-Julio Cortázar

"Ludzie mylą się co do czasu. Czas to nie pieniądz. Czas to wyścig."
        Ulica marzycieli- Robert McLiam Wilson

"Ale marzenie o czymś nieprawdopodobnym ma własną nazwę. Nazywamy je nadzieją."
        Jostein Gaarder- Dziewczyna z pomarańczami

"Życie składa się z mówienia DZIEŃ DOBRY ludziom, których nie lubimy i DO
        WIDZENIA ludziom, których lubimy."
        James Jones- Stąd do wieczności

"Szczęście nie jest przecież stanem wiecznym.
        Zresztą też i nie okresowym.
        Szczęście to po prostu taki skurcz serca,
        którego doznaje się czasami, kiedy człowieka przepełnia taka radość,
        że wprost trudno ją znieść. Znika równie szybko jak się pojawia.
        I nie ma go, dopóki nie nadejdzie znowu,
        by sprawić, że człowiek uzna życie za najwspanialszy dar.
        Margit Sandemo -"Saga o Ludziach Lodu 10: Zimowa zawierucha"

"Ludzie bowiem mogą zamykać oczy na wielkość,na grozę, na piękno, i mogą zamykać
        uszy na melodie albo bałamutne słowa. Ale nie mogą uciec przed zapachem. Zapach
        bowiem jest bratem oddechu. Zapach wnika do ludzkiego wnętrza wraz z oddechem i
        ludzie nie mogą się przed nim obronić, jeżeli chcą żyć.I zapach idzie prosto do
        serc i tam w sposób kategoryczny rozstrzyga o skłonności lub pogardzie,odrazie
        lub ochocie, miłości lub nienawiści. Kto ma władzę nad zapachami, ten ma władzę
        nad sercami ludzi."
        Patrick Süskind- Pachnidło

'Każdego ranka, po przebudzeniu, otrzymujemy kredyt w wysokości
        osiemdziesięciu sześciu tysięcy czterystu sekund życia na dany dzień. Kiedy
        wieczorem kładziemy się spać, niewykorzystana reszta sekund nie przejdzie na
        następny dzień; to, czego nie przeżyliśmy w ciągu dnia, jest na zawsze stracone,
        pochłonięte przez wczoraj. Każdego następnego ranka rozpoczyna się ta sama
        magia, znowu otrzymujemy taką liczbę sekund życia i wszyscy zaczynamy grać w tę
        nieodwracalną grę: bank może zamknąć nam konto w najbardziej nieoczekiwanym
        momencie, bez żadnego ostrzeżenia – w każdej chwili może zatrzymać nasze
        życie.'

Marc Levy -Jak w niebie
        kiss

• playtime Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 14:53
          Jesteś nieziemska!!! Sapkowski...moja ukochana Sandemo (nie dotrwałam do końca sagi
          niestety)...RETY, CHYBA SIĘ PORYCZĘ, już myślałam ,że nikt z youngsters tego nie
          czyta!kiss
        • paulis... Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 16:09
          I znów zmierzch.(..) Kolejny dzień dobiega końca. Choćby nie wiem jaki był piękny, jego
          miejsce zajmie noc...

Zmierzch serce
    • jane_ Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 13:31
      mam całe strony pozaginane na znak fajnych cytatów w moich książkach. najwięcej w zrób mi jakśąś krzywdę i radiu armageddon. znajdę trochę czasu, może wypiszę. c:
    • tayswift Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 13:38
      nie , ja tak nie robię . ale może zacznę ? fajny pomysł . wink)
    • elen Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 13:39
      a twoim zdaniem jakie książki są NIEDOBRE?

w każdej książce, niezależnie od tego durnego podziału DOBRE I NIEDOBRE,
      można znaleźć świetne cytaty.
      • playtime Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 15:14
        elen, bez urazy, "dobra" książka, to taka którą czytam bez przerwy z zapartym tchem,
        taka do której chętnie wracam, taka, która niesie jakieś przesłanie, może czegoś nauczyć,
        dać powód wyobraźni aby zaczęła działać...Książka o której myślę przed zaśnięciem bo już
        tęsknię aby rano, gdy otworzę oczy sięgnąć po nią i zacząć się nią DELEKTOWAĆ...
        Jest kilku autorów przez których dzieła nie potrafię przebrnąć, czasem jest to jakiś pijacki
        bełkot, nieraz cukierkowy, różowy, słodki od lukru obrazeczek albo jawne kłamstwo nie
        mające nic wspólnego z fikcją literacką...
    • mileyfankacyrus Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 14:03
      Zmierzch:

,,Będzie tak jakbyśmy się nie poznali''
      • xxriczkaxx Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 14:05
        Oto miałam oddać życie za kogoś innego,
        Kogoś, kogo kochałam.
        To dobra śmierć, bez wątpienia.
        Znaczący postępek.
        Coś wyjątkowego…

zmierzch big_grin
      • playtime Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 15:19
        To tak apropo walentynek! smile
    • gaga_ Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 14:04
      Człowiek nie jest stworzony do klęski. Człowieka można zniszczyć, ale nie pokonać.
      - Ernest Hemingway

może i nie moja ulubiona książka, ale ten cytat zapadł mi w pamięci.
      • playtime Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 15:21
        Stary człowiek i morze, niedoceniana lektura!sad
    • violet_ Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 14:08
      - powoli odmierzył dawkę, jak profesjonalista. musiał się śpieszyć, wszystko zaczęła
      bowiem spowijać gęsta mgła. mit głosi, że każdy musi przejść przez siedem piekieł. jeśli mu
      się powiedzie, to będzie jego ostatnie, siódme piekło. ujął ciężką strzelbę, przykładając jej
      lufę do swojego podniebienia. będzie dużo hałasu, co do tego nie miał wątpliwości. a
      potem już go nie było...

~ charles r. cross, pod ciężarem nieba.
    • slodkiporanek Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 14:15
      Mam kilka ulubionych cytatów. Zarówno z książek jak i z filmów, anime... Noi
      czesto wykorzystuję je w wypracowaniach.
    • lovejustin__ Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 14:21
      Był jak książe, który przybył na białym koniu, żeby uczynić mnie swoją królewną. -
      Zaćmienie.

Zaopiekuj się moim sercem - zostawiam je przy tobie. - Zaćmienie.
      Dobrze widzi się tylko sercem, najważniejsze jest niewidoczne dla oczu. - Mały
      Książe
      .
    • mady_ Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 14:21
      świetny wątek.
      lubię cytaty z ksiązki "Wichrowe wzgórza"

ale tutaj podam inne cytaty, niestety ich autorów nie znam: sad

`Pamiętaj, że każde 60 sekund, które spędzasz
      smutny, to minuta radości, której nigdy nie odzyskasz.

`Najlepszym przyjacielem jest ten, kto nie pytając o powód smutku, potrafi
      sprawić, że znów wraca radość.

`Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki ...

`...człowiek to rzeczownik, a rzeczownikiem rządzą przypadki...

i wiele innych, ale za długo by pisać big_grin
      pozdrawiam kiss

• playtime Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 15:06
        Rzeczownik jest świetny, boooskie sentencje- dzięki!
    • szmatrix Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 14:24
      'Ludziom zawsze się zdaje, że wiedzą całą prawdę. Co do mnie, gwiżdżę na to, ale nieraz
      już mnie nudzi, kiedy powtarzają mi wszyscy w kółko, żebym pamiętał o swoim wieku.
      Czasem przecież postępuję, jakbym był znacznie starszy, niż jestem - słowo daję! - ale
      tego ludzie nigdy nie zauważają.'

* ' Buszujący w Zbożu ' J.D.Salingera .

uważam ten cytat za bardzo prawdziwy brawo
    • light Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 14:28
      E tam, strzelę sobie cytaciki z ulubionego anime. x33

Kira: 'W ciągu sześciu lat istnienia Kiry, zniknęły konflikty,
      najbardziej brutalni przestępcy praktycznie wyginęli... Ale ten świat nadal
      gnije! Nadal jest pełno ludzi, którzy powodują gnicie tego świata! Ktoś musi w
      końcu coś zrobić! W chwili, gdy otrzymałem ten notes, Wiedziałem, że muszę to
      zrobić! Nie... Tylko ja mogłem to zrobić!'
      Mikami: 'Czasem sprawiedliwość przegrywała. Jednak niezależnie od tego
      jak cierpiałem, czułem się szczęśliwy. Samo usłyszenie słów podziękowania
      sprawiało, że chciałem pomagać w każdej sytuacji.'
      Ryuuk: 'Ludzie to jednak... ciekawe stworzenia'

I z tym sympatycznym akcentem Was żegnam x33.
      • playtime Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 15:26
        light...podobnie jak Ryuuk wypowiedział się Mały Książę, tylko zamiast "stworzenia" użył
        określenia "istoty"...POZDR.
    • rainbow_girl Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 14:53
      "Nie ma nic gorszego, niż człowiek, który się czegoś spodziewa i którego nic nie
      spotyka." - Tylko ciebie chcę
      "Możesz zmienić niebo, które masz nad sobą, ale duszy w sobie nie." - Tylko
      ciebie chcę
      "Sam jestem, samiutki z sobą samym." - Buszujący w zbożu
      "Lepiej nikomu nic nie opowiadajcie. Bo jak opowiecie - zaczniecie tęsknić." -
      Buszujący w zbożu
      "W ludziach więcej rzeczy zasługuje na podziw niż na pogardę." - Dżuma
      "Gdyby wszystko przepadło, a on jeden pozostał, to i ja istniałabym nadal.
      (...)" - było już.
      "Kocham ciebie, choć mnie zabijasz, lecz czy mogę przebaczyć ci to, że zabijasz
      siebie?" - Wichrowe wzgórza
      "Być razem znaczy dla nas być jednocześnie wolnymi jak w samotności i wesołymi
      jak w towarzystwie." - Dziwne losy Jane Eyre

• alicia Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 15:02
        taki o cytat, na trudne chwile, na doła:

"Nawet trudne chwile są elementem twojego życia. Jeśli przyznasz, że istnieją i przebrniesz
        przez nie, w końcu, staną się częścią twego doswiadczenia, które czyni cię mądrym
        człowiekiem."
        (autobiografia) Miley Cyrus "Miles To Go" (pol. "Droga do sławy")
        • klaudia7 cytaty 14.02.10, 15:15
          "Czasami to co najbardziej prawdziwe dzieje się tylko w wyobrażni. Wspominamy tylko to
          co nigdy się nie wydarzyło"C.R.Zafon- Marina

"Jeśli nie wiesz dokąd zmierzasz nigdy do niczego nie dojdziesz"C.R.Zafon Marina

"Gdyby ludzie zastanawiali się nad jedną czwartą tego co mówią, świat byłby rajem"Marina

"Poszedłem do lasu, wybrałem bowiem życie z umiarem. Chcę żyć pełnią życia! Chce
          wyssać wszystkie soki życia! By nie zrozumieć tuż przed śmiercią że nie umiałem żyć"
          Stowarzyszenie Umarłych poetów

Co do wątku genialny, mam cały notes takich wartościowych myśli, jak bede miałą czas to
          jeszcze napisze, wybrałam tylko te najpiękniejsze...."Piękno to tylko podmuch wobec
          wichrów rzeczywistości"
          • playtime Re: cytaty 14.02.10, 15:34
            Zafon is my number one! Czytałaś Cień wiatru???
        • dark_angel. Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 16:17
          "Gdzie nie spojrzeć- obowiązują niepodważalne prawa natury. Zwierzęta dzielą się
          na drapieżców i ich ofiary. To niekończący się cykl życia i śmierci. Czy ktoś
          widział, żeby ryba próbowała pocałować orła?"

"Życie to jedno wielkie gó..., a potem się umiera."

"Nie dbam o to, że mnie nie chciał. Byłam gotowa zrobić dla niego wszystko,
          nawet poświęcić własne życie."

"Kiedy nie możesz być z kimś kogo kochasz, czy zostaniesz z kimś kto kocha Ciebie?"

"Zagubiona w otchłani czasu, szukałam mojego ideału... znalazłam tylko wspomnienia"

"Czas nic jest nie wart, nie zauważam jego upływu"

"Tyle tylko pozostało z dziewczyny, którą obaj kochaliśmy..."

"Musiałam pozbyć się tego irracjonalnego poczucia, że moja przyjaźń z Jacobem
          stanowiła nierozerwalną część mojego życia. Jacob nie mógł być już "moim"
          Jacobem, nie mógł do mnie "należeć", skoro ja należałam do kogoś innego"

'Świat skończył się już dawno- teraz znikło z powierzchni ziemi to, co udało mi
          się po tamtej katastrofie odbudować"

"Będzie tak, jakbyśmy nigdy się nie poznali"

"I znów zmierzch. Kolejny dzień dobiega końca. Choćby nie wiem jaki był piękny,
          jego miejsce zajmie noc"

"Chętna zakończyć swoje życie, nie zaznawszy dorosłości. Chętna uczynić z
          młodości zmierzch swego życia. Gotowa wyrzec się wszystkiego."

"Samotna, czarna królowa wśród armii białych pionków, a każdy z nich zadaje ból,
          przypominając śnieżno-białą skórę"

"Czyli stało się. To już było to. Wypłynąłem na ocean bólu. Woda w nim wrzała, a
          drugi brzeg znajdował się tak daleko, że nie mogłem uwierzyć, że istnieje, a co
          dopiero go dojrzeć."

"Znowu poczułem się pusty- tym razem, bo straciłem w życiu cel."

"Miłość jest luksusem na który możesz sobie pozwolić dopiero wtedy, kiedy twoi
          wrogowie zostaną wyeliminowani. Do tego czasu, wszyscy, których kochasz, to
          zakładnicy, wysysający z ciebie odwagę i nie pozwalający ci podejmować
          rozsądnych decyzji."

"poczuła, że się ześlizguję_ nie mając czego się chwycić."

"Mój stary umysł nie byłby zdolny poradzić sobie z taką ilością miłości. Moje
          stare serce nie byłoby dość silne, by ją udźwignąć."

"Bella, może między nami nie ma już tego, co było, ale zawsze będziesz moim
          najlepszym przyjacielem i zawsze będę cię kochał. I to kochał cię wreszcie tak,
          jak należy. Nareszcie będę wobec ciebie w porządku. Bo teraz oboje mamy przy
          sobie inne osoby, bez których nie umielibyśmy żyć."

"Śpij, Skarbie. Niech ci się przyśni coś miłego. I nie przejmuj się- tylko ty
          obudziłaś moje serce. Już zawsze będzie należeć tylko do ciebie. Śpij, moja
          jedyna miłości."

"Edward nie zobaczy już ani jednej łzy wylanej za Jacoba Blacka."

"Nie ma rzeczy, której by dla mnie nie zrobił, a ja tak bardzo go ranię..."

"Do niektórych ludzi po prostu nie dobiera, że nie są gdzieś mile widziani."

"i pomyśleć, że coś tak małego, może tak działać człowiekowi na nerwy."

"Próbowałam jakoś nad sobą zapanować, ale ogarniał mnie tak przeraźliwy smutek,
          że nie sposób było z nim walczyć. Tak bardzo żałowałam,że mój sen nie okazał się
          prawdą."

"Nie przejmuj się. Gdybym mógł śnić, śniłbym tylko o tobie. I nie wstydziłbym
          się tego."

"Z chmurami sobie radzę, ale nie mogę walczyć z zaćmieniem."

"Nie mogę żyć bez mojego życia! Nie mogę żyć bez mojej duszy!"

"Prawda jest taka, że kiedy kocha się tego, kto chce cię zabić, brakuje wyboru."

"Spojrzał na mnie z wnętrza swojego prywatnego piekła i zobaczyłem, że się ze
          mną zgadza."

"Trafiłam do nieba - w samym środku piekła."

"-(...) pomyślałem sobie-ciągnął,- że nada to symbol ojej osoby, bo jest takie
          twarde i zimne.-zaśmiał się._ A i w słońcu, tak jak ja, mieni się różnymi
          kolorami tęczy.
          -Zapomniałeś o najbardziej oczywistej czesz, która was łączy.-wtrąciłam-Jest
          piękne...
          -Moje własne serce jest równie ciche-stwierdził- I tak jak to tu, należy do ciebie.
          Poruszyłam ręką żeby serduszko zamigotało.
          -Dziękuję. Dziękuję za oba.(...)"

Stephanie Meyer, Saga: "Zmierzch"

"Przez całe życie uważałam miłość za coś w rodzaju przyzwolonego niewolnictwa.To
          kłamstwo: nie istnieje miłość bez wolności i na odwrót.Tylko ten kto, czuje się
          wolny,kocha bezgranicznie.A ten, kto kocha bezgranicznie ,czuje się wolny."

Paulo Coelho, "11 Minut"
          • playtime Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 19:23
            dark angel- nasza Zmierzchofanka brawo
            FAJNO! Stephani Meyer byłaby z Ciebie dumnasmile
      • stokroteczka11 Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 15:09
        ~ Tracąc Zane'a czułam się, jakby ktoś wyciągnął mi serce, pogniótł je i
        pokroił na milion kawałków.
        ~ Nie, nie nie będę płakać. W końcu jestem Wyjątkowa, a Wyjątkowi nie płaczą.
        ~ Pierwszy raz w historii Wyjątkowych jeden z nich rzewnie płakał. Kto nim był?
        Ja. Płakałam. Za kim. Za nim.
        - Scott Westerfeld, ''Wyjątkowi''
        • drama_queen Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 15:23
          taki głupi, ale mi się podoba:
          "Po chwili odwzajemniłem uśmiech i zacząłem wypowiadać słowo "właściwie",
          którego używam zawsze, kiedy brakuje mi słów. Spróbujcie sami, a przekonacie
          się, że aby wydobyć z siebie dźwięk "w", trzeba w odpowiedni sposób wydąć usta -
          w bardzo podobny kształt, jak podczas gwizdania. A może nawet całowania.
          Sara mnie pocałowała.
          S a r a pocałowała m n i e.
          Wyglądało to tak, że ja stałem z wydętymi wargami i skołowaciałym mózgiem, a ona
          po prostu podeszła do mnie i wepchnęła język w moje usta. Przez chwilę myślałem,
          że może potknęła się na wystającej klepce i odruchowo wystawiła język, ale jakoś
          nie wydawało mi się to specjalnie prawdopodobnie, zresztą po odzyskaniu
          równowagi schowałaby przecież język z powrotem, prawda?"
        • zabax3 Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 15:27
          Margit Sandemo.
          ''Czy boisz się śmierci?
          Czy to naprawdę śmierci samej w sobie się boi?
          Czy aby nie chcemy raczej pożyć trochę dłużej?
          Popatrzeć, co się dzieje? '' - Saga o Ludziach Lodu.

''Dobre uczynki nie zawsze wynikają tylko z egoizmu. Zdarzają się, naturalnie,
          postępki całkowicie anonimowe i bez nadziei na zapłatę, ale przeważnie
          ofiarodawca nie czuje się zadowolony, jeżeli sam nie może zobaczyć skutków
          swojego postępowania, dopóki nie przekona się jaki szczęśliwy i wdzięczny jest
          ten, któremu pomógł. Większość dobrych uczynków to postępowanie egoistyczne, bo
          chcemy czuć się szlachetni i bardziej wartościowi.'' - Saga O Ludziach Lodu. (
          chyba Zimowa Zawierucha ale nie jestem pewna ;P)
      • playtime Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 15:30
        Dżuma jest świetna jeśli chodzi o sentencje warte zapamiętania...Camus: TRZEBA CHOĆ
        NA CHWILĘ ZAPOMNIEĆ O SOBIE DLA KOGOŚ INNEGOindifferent
      • playtime Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 16:11
        "Jestem w ciemności i próbuję widzieć jasno"- Camus
        "(...) ocean czasu - chcemy czy nie - zawsze zwraca nam to, co w nim kiedyś
        pogrzebaliśmy" -Zafon
        "Ktoś kiedyś powiedział, że w chwili, kiedy zaczynasz zastanawiać się, czy kochasz kogoś,
        przestałeś go już kochać na zawsze"- Cień wiatru
      • playtime Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 16:18
        I nasza POLSKA-SWOJSKA noblista "Nic dwa razy się nie zdarza i nie zdarzy, z tej
        przyczyny zrodziliśmy się bez skazy i pomrzemy bez rutyny...żaden dzień się nie powtórzy,
        nie ma dwóch podobnych nocy, dwóch tych samych pocałunków, dwóch jednakich spoj
        w oczy ..."
    • wolfgirl Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 15:17
      "Przez te wszystkie tysiąclecia ludziom nie udało się rozgryść zagadki, jaką jest miłość. Na
      ile jest sprawą ciała, a na ile umysłu? Ile w niej przypadku, a ile przeznaczenia? Dlaczego
      związki doskonałe się rozpadają, a te pozornie niemożliwe trwają w najlepsze? Ludzie nie
      znaleźli odpowiedzi na te pytania i ja też ich nie znam. Miłośc po prostu jest albo jej nie ma.
      S. Meyer "Intruz"
      serce
      • sileny. Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 15:39
        "Życie to jedno wielkie gó..., a potem się umiera"
        Przed Świtem.
        • playtime Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 15:54
          Baaardzo optymistyczny wink
      • playtime Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 16:02
        "to była pewnego rodzaju forma snu, jeśli sen można zdefiniować jako bezładny stan
        między okresami aktywności" Meyer "Midnight sun"- szkoda, że niedokończony cry
    • cathylinton Wichrowe Wzgórza. 14.02.10, 15:38
      już był taki wątek .
      no, ale zdecydowałam, że go poszukam u siebie i skopiuje . ;p

Mój ulubiony cytat pochodzi z "Wichrowych Wzgórz".
      "Gdyby wszystko inne zginęło, lecz zostałby on, ja wciąż bym istniała.
      Gdyby zaś wszystko inne pozostało, a on był unicestwiony, wszechświat stałby się dla
      mnie czymś nieskończenie obcym; nie czułabym, że do niego należę"

to jest najlepszy cytat pod słońceem! ; ****
      • dio223 Re: Wichrowe Wzgórza. 14.02.10, 19:07
        wow.! ale się wątek rozwinął. wink
        podaje kolejne cytaty z mojej kolekcji. ;p

"Co jest najśmieszniejsze w ludziach? Zawsze myślą na odwrót:
        Śpieszy im się do dorosłości, a potem wzdychają za utraconym dzieciństwem.
        Tracą zdrowie, by zdobyć pieniądze, potem tracą pieniądze, by odzyskać zdrowie.
        Z troską myślą o przyszłości, zapominając o chwili obecnej i
        w ten sposób nie przeżywają ani teraźniejszości ani przyszłości.
        Żyją jakby nigdy nie mieli umrzeć, a umierają jakby nigdy nie żyli.
        P.Coelho- niestety tytułu nie znam.

"..zdarza się, że dwie gwiazdy sie spotykają, aby stać się jednością,
        i na zawsze pozostają od siebie zależne.
        Są nierozłączne i nigdy nie przestaną się odnajdywać,
        od życia do życia.
        Jeżeli w ciągu jakiejś ziemskiej egzystencji jedna połowa oddzieli sie od drugiej,
        łamiąc przysięgę, która je połączyła, obie dusze natychmiast gasną.
        Nie mogą osobno kontynuować swojej podróży."
        "W następnym życiu" Marc Levy

"Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie
        unicestwienie.
        Stawie mu czoła. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie.
        A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Tam, gdzie przeszedł
        strach, nie ma już nic.Jestem tylko ja."
        "Diuna" Franka Herberta

" Jechali wprost w zachodzące słońce.
        Za nimi zostawała ciemniejąca dolina.
        Za nimi było jezioro, jezioro zaczarowane, jezioro niebieskie i gładkie jak
        oszlifowany szafir.
        Za nimi zostawały głazy na jeziornym brzegu. Sosny na zboczach.
        To było za nimi.
        A przed nimi wszystko"
        Sapkowski-Pani Jeziora

"Telewizja, mój kolego, to antychryst i ośmielam się twierdzić,
        że wystarczą trzy lub cztery pokolenia, a ludzie nie będą wiedzieć,
        jak się samemu bąka puszcza, człowiek wróci do jaskiń, do średniowiecznego
        barbarzyństwa i do stanu zidiocenia,
        z którego pierwotniak pantofelek wyrósł już w okresie plejstocenu.
        Ten świat nie zginie od bomby atomowej, jak prorokują gazety, ale umrze ze
        śmiechu, ze strywializowania,z obracania wszystkiego w żart, na domiar złego w
        kiepski żart."
        Carlos Ruiz Zafón -Cień wiatru

Gdy dwie osoby się kochają nieważna jest ani dzieląca je odległość, ani różnica
        wieku.
        Jeżeli dwie osoby chcą być razem jedyne co jest ważne to miłość między nimi!
        Nie znajduj nikogo innego tylko po to, by zapomnieć o tym kogo kochasz.
        Nie zrywaj z tym kogo kochasz tylko dlatego, że ktoś ma coś przeciwko temu, że
        jesteście razem. W jakichkolwiek okolicznościach się znajdziecie nie
        przestawajcie się kochać!
        Jeśli kogoś kochasz - powiedz to - nie ważna jest odpowiedź!
        NIe masz nic do stracenia!
        nie pamiętam z czego.

• playtime Re: Wichrowe Wzgórza. 14.02.10, 19:36
          dio 223- napisalaś może coś SWOJEGO? Jakiś tekst, wiersz... Myślałam o takim wątku na
          kotku: "MOJA TWÓRCZOŚĆ" czy jakoś tak, ludzie mogliby wstawić swój wiersz,
          opowiadanie itp.taki mini kącik młodocianego poetywink
          Nie twierdzę, że wypali ale chciałabym poznać Twoją opinię...I OPINIĘ WSZYSTKICH
          ZAINTERESOWANYCH- OCZYWIŚCIE!!!- piwo
          Warto? A może już było?
    • flip_a_coin Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 19:47
      Henry Wadsworth Longfellow
      Dwaj anieli...

I mrok opadł na dom twój wesoły,
      Zgasła światłość, tak jasna przed chwilką:
      I z komnaty, gdzie jeden wszedł tylko,
      Dwa ku niebu wzleciały Anioły.

• dio223 playtime 14.02.10, 20:02
        tak. pisałam kiedyś wiersze. moim zdaniem są denne i ciągle o tym samym, ale
        mogłabym je komuś pokazac. myślę że założenie takiego wątku to dobry pomysł. wink
        • playtime Re: playtime 14.02.10, 20:05
          To co? Dodajemy? Jaki tytuł...wiesz, żeby zachęcał i przyciągał wzrok....
        • playtime Re: playtime 14.02.10, 20:16
          Ps. Nie badź taka samokrytycznawink
          • dio223 Re: playtime 14.02.10, 20:19
            wydaje mi się że coś w stylu "Nasza twórczość" byłoby okey. może wpadniesz na
            coś lepszego.
            po przeczytaniu moich wypocin sama przekonasz się że moja samokrytyka jest jak
            najbardziej słuszna ;p
            • playtime Re: playtime 14.02.10, 20:28
              Ha, nie sądzę żeby tak było...troche więcej wiary w siebie droga dio! Hmm może się nam
              wydawać, że to co sami tworzymy jest bzdetne i do bani ale innym może się
              podobać...Słowackim nie jestem i również mam nikłe przekonanie o wysokiej wartości
              moich wyobraźnianych wytworów ale...raczkowanie w końcu doprowadza do tego, że
              staje się na dwów nogach...zatem głowa do góry i ziarenko optymizmu. Pomyślę nad
              wątkiem a tym czasem pozdrawiam gorąco....JUTRO ZNOWU DO SZKOŁY confused
              KUUUURDEsciana
              • dio223 Re: playtime 14.02.10, 20:45
                oj biedactwo.kiss a ja ma woooooolne.! nareszcie spotkało mnie szczęście i
                opuściłam moją budę na całe dwa tygodnie. czyż to nie piękne.?
                lol2 teraz ta gorsza cześć- jadę w góry i moje maleństwo (czytaj laptopa)
                muszę zostawić w domu. crying
                jak wrócę a ty droga playtime założysz już ten wątek to na pewno jakiś tam
                wierszyk podrzucę.
    • panna_muminkowa Re: Cytaty z ulubionych książek... 14.02.10, 20:50
      ja niestety taka mądra nie jestem. :d

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka