Dodaj do ulubionych

o. pulpet! xd

09.03.10, 16:33
Krótkie sprostowanie:
1. Temat nie mówi sam za siebie. Ma przyciągać.
2. Nie wiem czy coś takiego już było. Sprawdzałam, ale mi się nudno zrobiło ;c.
3. Ok. Chciałabym zacząć od tego, by ten wątek nie był dla wszystkich. Ale, że
wtedy wszyscy by z japą, że to wolny kraj - niech będzie więc dla wszystkich.
4. Jako, że czasem na kotku powstają tematy do podyskutowania, a dawno nie
widziałam, to postanowiłam założyć.
5. Jeśli się coś nie podoba, chętnie wysłucham zażaleń lub proszę kliknąć na
czerwony
kosz. Dziękuję.
6. Btw. Nie chcę na tych wątków odpowiedzi typu: 'dobry' lub 'zły' xd. Chcę
uzasadnienia wyboru, dlatego właśnie ma to przerodzić się w dyskusję.
7. Zaczynając, ten wątek kieruję bardziej do osób, które lubią dyskutować na
przede
wszystkim tematy filozoficzne.

Ja, na przykład zawsze mam wątpliwości, zazwyczaj co do interpretacji wierszy,
'zakładając, że...' albo uwielbiam spierać się z księdzem na tematy religijne.
I tak jakoś dzisiaj spytał: CZY ŚWIAT JEST DOBRY CZY ZŁY? Jeśli dobry, to
dlaczego, jeżeli zły, to też dlaczego.

I właśnie chciałabym poznać wasze zdanie, co do tego.
Na lekcji pojawiały się odpowiedzi typu, przytoczę jednego chłopaka:' jest dobry,
bo ma wiele atrakcji. komputery, szybkie samochody, kobiety.' xd innej osoby:
'nie wiem. po prostu już jest.' Prawda jest taka, że nie da się tego w prosty
sposób wyjaśnić.

Ale właśnie DLACZEGO ŚWIAT JEST DOBRY/ZŁY ?
Obserwuj wątek
    • paulinusia4 Re: o. pulpet! xd 09.03.10, 16:48
      To może, ja zaczynając powiem, że sama nie jestem racjonalnie wyjaśnić tego
      czemu świat jest dobry. W każdym bądź razie, kierując się podstawą Biblii,
      wydaje mi się, że świat jest dobry, gdyż wszystko należące do Boga jest dobre.
      Aczkolwiek zakładając, że na świecie teraz jest wielka nicość, sądzenie że świat
      jest dobry, nie byłoby całkowicie faktyczne. Nie możemy wziąć pod uwagę ludzi,
      ponieważ skoro założyliśmy tą nicość - nie było wtenczas ludzi, więc musimy
      trzymać się określonego szyku. Czyli powiedzmy, że na świecie panuje wielkie
      'nic' jakkolwiek sobie to wyobrazimy, w każdym razie i tak należy to do Boga,
      który powoli go kształtuje, by był lepszy, i sam sądzi, że jest dobry [?].

Haha.xd.
      Przepraszam za powtórzenia 'dobry', musiałam.
      • lully Re: o. pulpet! xd 09.03.10, 17:02
        świat jest dobry to ludzie są źli i psują świat
      • katy.green16 # 09.03.10, 18:31
        Świat ? Może trochę. Ponieważ to on powoduje trzęsiemnia ziemi, ale bardziej ludzie
        przyczyniają się do zua.
    • prosiak_ Re: o. pulpet! xd 09.03.10, 16:52
      trudno powiedzieć.
      świat nie jest zły, tylko ludzie.Przecież to nie świat morduje,
      terroryzuje,zanieczyszcza itp.więc moja odpowiedź brzmi : Świat jest dobry, Bóg
      jest dobry ,Człowiek jest zły Amen.xD
      • molinka Re: o. pulpet! xd 09.03.10, 16:57
        świat może i jest dobry , ludzie niekoniecznie
        ludzie tylko myślą o o sobie , nie wspierają biednych , niszczą planetę itp.
      • paulinusia4 Re: o. pulpet! xd 09.03.10, 17:01
        Co do człowieka, zgadzam się, że jest zły, ale tu też mam wątpliwości. Bo skoro
        Bóg jest dobry, który stworzył zarówno świat, jak i człowieka. I świat jest
        dobry, a człowiek nie. Wydaje mi się, sprostowując, że Bóg człowiekowi, jako
        tako daje wybór i to on ma prawo decydować o tym, czy chce być dobry czy zły. A
        świat, gdyż w sumie nie ma wyboru. Był, jest i będzie. Zmienia się, kształtuje,
        ale się nie gorszy ani nie polepsza.
        • softy_girl moje zdanie 09.03.10, 17:19
          paulinusia4 napisał(a):

> Co do człowieka, zgadzam się, że jest zły, ale tu też mam wątpliwości. Bo skoro
          > Bóg jest dobry, który stworzył zarówno świat, jak i człowieka. I świat jest
          > dobry, a człowiek nie. Wydaje mi się, sprostowując, że Bóg człowiekowi, jako
          > tako daje wybór i to on ma prawo decydować o , czy chce być dobry czy zły. A
          > świat, gdyż w sumie nie ma wyboru. Był, jestymt i będzie. Zmienia się, kształtuje,
          > ale się nie gorszy ani nie polepsza.

Niby Bóg stworzył nas byśmy byli dobrzy i wgl. ale wszystko zależy od nas ,
          nie chcemy być dobrzy bo wolimy mieć jakiś zysk . Nie chcemy żeby ten świat był
          lepszy bo on nas nie interesuje , widzimy tylko to co dotyczy nas , oto moje
          zdanie xd Oczywiscie mozecie sie z nim nie zgadzać smile
          • paulinusia4 Re: moje zdanie 09.03.10, 17:22
            I Bóg właśnie niesłusznie dał wybór... bo wiele osób wybrało to drugie [złe],
            ale prostsze życie.
        • playtime Re: człowiek 09.03.10, 17:27
          Człowiek stworzony przez Boga miał być dobry jak zresztą wszystko co Bóg stworzył.
          Człowiek został obdarzony wolną wolą aby decydować o swoim postepowaniu, taki był
          zamysł Boga. Człowiek z natury nie jest zły...Żaden człowiek złym się nie rodzi a każdy z
          nas nosi w sobie dziecko- które zła nie zna, nie jest zepsute do szpiku kości.
          Pytanie postawione w wątku jest adekwatne do jakiejś filozoficznej debaty, nie można
          jasno i z przekonaniem stwierdzić, że świat jest albo dobry albo zły...jest zróżnicowany,
          dlatego tak skomplikowany a przez to ciekawy i fantastyczny...
          Gdyby świat skonstuowany był tylko w jednolity- dobry lub zły sposób to myślę, że nie
          miałby sensu. Nie można się tylko weselić, żyć jak epikurejczycy, czy jak pierwsi ludzie w
          raju.Aby w pełni ukształtować swoją osobowość należy doświadczyć często skrajnych
          emocji. Musi istnieć zło aby istniało dobro. Jak wiadomo wszystko opiera się na antytezie-
          przeciwieństwie. Istnieje między dobrem i złem pewnego rodzaju harmonia, ludzie dobrzy
          dają przykład pozytywnych postaw ludziom, którzy błądzą. Homo sum humani nil a me
          alienum puto- człowiekiem jestem i nic co ludzkie nie jest mi obce, zatem doświadczam
          zarówno dobra jak i zła...Idealni ludzie nie istnieją, natura ludzka jest złożona a proces
          jakim jest wychowanie i samo życie kształtuje naszą postawę.
      • prosiak_ Re: o. pulpet! xd(2) 09.03.10, 17:06
        chociaż z jednej strony trudno powiedzieć czy na świecie jest więcej zła czy dobra?
        właściwie to chyba odpowiedzi nie ma.
        Bo zła jest dużo: wojny,przemoc,zabójstwa,depresje.Przez takie smutki człowiek
        uważa że świat jest zły i życie.Codziennie słyszymy o nowych
        katastrofach,zabójstwach,powodziach itp. i jak tu w końcu stwierdzić czy świat
        jest dobry czy zły?
        Słyszymy jak to ludzie z zimną krwią mordują siebie nawzajem.

Ale jest też dużo dobra,chyba nawet więcej niż zła...ale ja tam się nie znam.
        Przyroda -coś pięknego cudownego i nie zwykłego
        miłość-dzięki niej właśnie myślimy że życie jest piękne a świat cudowny ona jest
        najpiękniejszym dobrem tego świata.smile
        przyjaciele/rodzina-wspierają nas w trudnych chwilach
        wystarczy się uśmiechnąć i od razu jest weselej.
        Zwierzęta-cudowne stworzenia.
        więc jak sama widzisz nie ma odpowiedzi na twoje pytanie smile
        • paulinusia4 Re: o. pulpet! xd(2) 09.03.10, 17:10
          Tak. Wiem, że nie ma na to zgodnej odpowiedzi. Każdy widzi to wszystko inaczej,
          dlatego jest to dobry temat do dyskusji.
    • martynka93 Re: o. pulpet! xd 09.03.10, 16:58
      A więc tak:
      uważam, iż świat jest zły.
      Księża i katecheci uważają, że jest dobry, bo Bóg go stworzył, a wszystko co
      stwarza jest dobre...
      Dla mnie to są brednie! Bo gdyby tak było, to na świecie nie byłoby głodu,
      wszyscy żyli by na równi.
      Dam taki przykład:
      Przypuśćmy, że mamy 2 osoby. Jedna żyje bardzo dostatnio, ma piękny dom, rodzinę
      i nie choruje i nie chodzi do kościoła. Druga osoba natomiast żyje bardzo ubogo
      i do tego jest poważnie chora.
      Wiadomo, że śmierć dopadnie każdego, ale obie osoby pójdą do rzekomego nieba...
      Obie osoby żyją po śmierci w "raju", bo Bóg przebacza każdemu... Podobno.

Nie wiem, czy zrozumiesz moje przesłanie, ale po prostu chodzi o to że świat
      jest bardzo zły. Takie jest moje skromne zdanie... pewnie pójdę do piekła, bo
      nie chwale w tym momencie dobroci bożej...
      • ashley24 Re: o. pulpet! xd 09.03.10, 17:02
        Świat jest dobry, a ludzie są źli big_grin
      • nearlaify Re: o. pulpet! xd 09.03.10, 17:02
        świat jest dobry, ludzie są źli. źli ludzie źle potraktowali naszą planetę przez
        co ona się wkurwiła i nas olewa - dosłownie tajfunami, lawą, gradem, wodą, czym
        się da...
      • paulinusia4 @martynka93. 09.03.10, 17:08
        Tak. Owszem, głód cierpienie dotykają ludzi.
        Ale zakładając, że ludzie byliby idealni, perfekcyjni i na równi, znaczyłoby to,
        że świat jest dobry?
        Tak przy okazji, zapomniałam o tym dodać, ale to też zależy jak kto rozumie
        pojęcie 'świat', bo można je interpretować różnie.
        Tobie akurat chodzi o coś innego niż mnie. Ale patrząc pod twój kąt widzenia -
        masz rację.
    • lexi55 Re: o. pulpet! xd 09.03.10, 17:00
      jej.. a już myślałam że tu nie ma normalnych osób xD
      a więc uważam że świat jest i taki i taki. zależy od sytuacji. np jak mam gorszy
      dzień to automatycznie myśle że świat jest do dupy.
    • klakierzyca Re: o. pulpet! xd 09.03.10, 17:03
      a ja uważam, że świat nie jest ani zły, ani dobry. dla mnie dobro i zło nie istnieją. koniec kropka. :d
    • lady_em Re: o. pulpet! xd 09.03.10, 17:09
      Nie mogę być w tym temacie obiektywna. Bo jednak dla mnie świat jest ZŁY, choć wiem, że ma w sobie wiele pokładów niewykorzystanego DOBRA. Każdy człowiek dostaje na starcie od Boga wolność i od niego zależy, jak ją wykorzysta. Niestety spora część ludzi wykorzystuje ją w niewłaściwy sposób. Dzisiejszy świat to świat przemysłu, dobrze rozwiniętej gospodarki i wiecznych, nieodłącznych problemów. Świat opiera się na wyścigu szczurów, gdzie nie ma miejsca na pomoc czy życzliwość. Owszem, zdarza się. Lecz niestety to ZŁO jest tą łatwiejszą formą w odbiorze. Podam przykład: gdy poznajemy nową osobę od razu zauważamy u kogoś wady, a dopiero potem część zalet. Dlatego, że zło się uwydatnia i wybija znacznie bardziej niż dobro. Ma łatwiejszą formę przekazu: wybierz mnie, a będzie ci w życiu łatwiej. Na wzór szatana, który kusi i niestety szybkość, z jaką rozwija się świat, nie pozwala ludziom na zastanowienie się nad wyborem dobro lub zła, więc wybierają to łatwiejsze. Przemysł niszczy środowisko naturalne, ludzie je niszczą. I nie potrafią docenić tego, że to natura ich stworzyła. Niszczą to, co pozwala im żyć. Niszczą siebie nawzajem i wszystko wokół siebie. W dzisiejszych czasach nawet Kościół pozwala sobie na różne formy zła, a przede wszystkim na materializm. MATERIALIZM to jest ZŁO, a jak wiemy na materializmie opiera się dzisiejszy świat.
      • lady_em Re: o. pulpet! xd 09.03.10, 17:16
        A to ludzie kreują świat. Bóg go stworzył, mając dobre zamiary, lecz pozwolił ludziom go kształtować. I to był błąd.
        • paulinusia4 . 09.03.10, 17:31
          Dokładnie. Bóg nie potrzebnie dał wybór. I zgadzam się, co do tego, że ludzie
          wybierają zło, gdyż to one jest prostsze, niewymagające i pozwala na wszystko. A
          Bóg mimo iż pragnie nawrócenia, wydaje mi się, że mimo swojej potęgi, nie jest
          na tyle silny, by móc zapanować nad tym, co zaczął kształtować, mając dobre
          intencje. I teraz, mimo że jestem wierząca, muszę powiedzieć, że skoro Bóg jest
          dobry to czemu pozwala bezbronnym ludziom umierać? Czemu On nad tym nie
          zapanuje? Czy On liczy, że ludzie się poprawią? Może. W każdym razie mnie nie
          będzie wtedy już na świecie.
          • lady_em Re: . 09.03.10, 17:52
            > I teraz, mimo że jestem wierząca, muszę powiedzieć, że skoro Bóg jest
            > dobry to czemu pozwala bezbronnym ludziom umierać? Czemu On nad tym nie
            > zapanuje? Czy On liczy, że ludzie się poprawią?

Zastanawiałam się nad tym długo, aż w końcu przeczytałam gdzieś pewien dialog. Z tego, co pamiętam to w książce Anioły i demony. O, tu jest ta rozmowa(nieco długa, ale warto przeczytać):

- Ojcze - spytał [Chartrand] w pewnej chwili - czy mogę zadać dziwne pytanie?
            Kamerling uśmiechnął się.
            - Tylko jeśli ja mogę udzielić dziwnej odpowiedzi.
            Chartrand roześmiał się.
            - Pytałem już o to wszystkich znanych mi księży, ale nadal nie rozumiem.
            - A co takiego cię kłopocze? (...)
            Chartrand wziął głęboki oddech.
            - Nie rozumiem, o co chodzi z tym wszechmocnym i łaskawym Bogiem.
            - Czytasz Pismo Święte - uśmiechnął się kamerling.
            - Próbuję.
            - Jesteś zagubiony, ponieważ Biblia opisuje Boga jako wszechmogącego i łaskawego.
            - Właśnie.
            - Oznacza to po prostu, że Bóg wszystko może i dobrze nam życzy.
            - Rozumiem samo pojęcie... tylko, że widzę pewną sprzeczność.
            - Tak. Sprzecznością jest cierpienie. Głód, wojny, choroby, które dotykają ludzi.
            - No, właśnie! - Chartrand wiedział, że kamerling go zrozumie. - Na świecie dzieją się straszne rzeczy. Ludzkie tragedie świadczą raczej o tym, że Bóg nie może być jednocześnie wszechmocny i mieć dobre intencje. Gdyby nas kochał i posiadał moc, by zmienić naszą sytuację, to uchroniłby nas przed cierpieniem, prawda?
            Kamerling zmarszczył brwi.
            - Czy rzeczywiście?
            Chartrand zaniepokoił się. Czyżby przekroczył pewne granice? Może to jedno z tych religijnych pytań, których nie należy zadawać?
            - No… jeśli Bóg nas kocha i potrafi nas ochronić, to musiałby to robić. Wygląda na to, że jest On albo wszechmocny i o nas nie dba, albo łaskawy i nie ma mocy, by nam pomóc.
            - Ma pan dzieci, poruczniku?
            Chartrand zaczerwienił się.
            - Nie, signore.
            - Wyobraź sobie, że masz ośmioletniego syna… Kochałbyś go?
            - Oczywiście.
            - Czy zrobiłbyś wszystko, co w twojej mocy, żeby uchronić go przed cierpieniem w życiu?
            - Oczywiście.
            - Czy pozwoliłbyś mu jeździć na desce?
            To pytanie go zaskoczyło. Kamerling zawsze był dziwnie „na czasie”, jak na księdza.
            - No, chyba tak – odparł. – Oczywiście, że bym mu pozwolił, ale przestrzegłbym go, żeby był ostrożny.
            - Zatem jako ojciec tego dziecka udzieliłbyś mu pewnych podstawowych dobrych rad, a potem pozwoliłbyś mu odejść i popełniać błędy?
            - Nie biegłabym za nim i nie rozpieszczał go, jeśli o to ojcu chodzi.
            - A jeśli upadłby i zdarł sobie kolana?
            - Nauczyłby się bardziej uważać.
            Kamerling uśmiechnął się.
            - Zatem chociaż posiadałbyś moc, żeby zainterweniować i uchronić swoje dziecko przed bólem, zdecydowałbyś się okazać mu miłość, pozwalając mu uczyć się samemu?
            - Oczywiście. Cierpienie jest częścią dorastania. Dzięki niemu się uczymy.
            Kamerling skinął głową.
            - Właśnie.

Wyjaśnia sporo. Rzadko patrzę na świat przez pryzmat wiary, nie jestem osobą silnie wierzącą, ponieważ do działania potrzebuję namacalnej/realnej motywacji. Bóg daje nam wybór oraz pozwala się uczyć na własnych błędach. Niestety nie zawsze się na nich uczymy i je popełniamy ponownie, a czasem nawet podwajamy i wzmacniamy ich siłę, bo wiemy, jakie mają konsekwencje i możemy nimi dowolnie sterować.
            • paulinusia4 Re: . 09.03.10, 18:20
              Dziękuję. Świetnie wybrany fragment. Pomaga wiele zrozumieć...
              • lady_em Re: . 09.03.10, 19:25
                Nie ma za co. :} Wybrałam go, ponieważ sama uważam, że jest rzeczywiście fragmentem mówiącym wiele. Fragmentem, który rzeczywiście ukazuje Boga jako ojca, a nie jako gościa, który wszystkich stworzył. A tak nawiasem mówiąc, polecam przeczytać całą książkę. Pomimo tego, że jest świetnym thrillerem, uświadamia naprawdę wiele.
        • playtime Re: o. pulpet! xd 09.03.10, 17:39
          Bóg nie stworzył tego świata dla siebie lecz dla ludzi i dał im wolną wolę aby go kreowali i
          kształtowali w sposób odpowiedni dla siebie, wolna wola pozwoliła człowiekowi wybierać...
          Znacie historię biblijnego Hioba? Bóg zakłada się z szatanem, że Hiob przetrwa próbę,
          której zostanie poddany(pozbawienie majaku, choroba, utrata potomstwa, przyjaciele i
          żona odwracają się od Hioba) i Bóg wygrywa ale przecież pozwolił na to by jego wierny
          wyznawca wybrał pomiędzy dobrem i złem.
          SUMIENIE którym zostaliśmy obdarzeni pozwala różnicować zło i dobro, to również boży
          dar poprzez który mamy wyraźnie rozumieć co nam wolno a co wedłu dekalogu jest
          złem...
    • softy_girl Świat jest zły bo ludzie są źli 09.03.10, 17:09
      Taka już jest prawda zabijamy się , okradamy , jesteśmy dla sb wredni , nie
      mają szacunku dla drugiej osoby lub robimy komuś krzywdę w inny sposób
      wszystkich tych rzeczy nie wymienię bo się nie zmieści . Jeśli my nie będziemy
      lepsi świat też nie będzie lepszy...
      • paulinusia4 Re: Świat jest zły bo ludzie są źli 09.03.10, 17:19
        Denerwuje mnie takie stwierdzenie, że 'świat jest do dupy', gdyż na jakiej
        podstawie człowiek tak sądzi? Gdy ma zły dzień, ale nie ma go z powodu świata, a
        ludzi, którzy ten świat kształtują. To wina ludzi. Świat w sobie jest całkiem
        dobry, chociaż ktoś może się nie zgodzić, gdyż jak już ktoś wyżej wspomniał,
        powodzie, huragany, trzęsienia nie są pod reakcją człowieka, a innych sił, sił
        świata.
        • softy_girl no wiem ze to glupie stwierdzenie alee.... 09.03.10, 17:24
          Tak mi się wydaje no bo w dzisiejszych czasach mało co nas cieszy , wszystko
          tylko denerwuje i przeszkadza , cały czas spotykamy się z jakąś krytyką i wgl.
          a my nie umiemy (może nie chcemy ) tego zmienić , nie wiem na czym to polega .
    • dianolinka Re: o. pulpet! xd 09.03.10, 17:17
      hmmm , niezły wątek ...

mnie wkurza życie na tym świecie , wgl moje życie tak mnie na każdym roku
      doświadcza , że czasami mam chęć zasnąć i nigdy oczy nie otworzyć , * . *
      ale co do tematu , zależy dla kogo , dla mnie jest taki se ...
      niby są te wszystkie wynalazki ' komputery , telefony , telewizory , internet '
      , ale czy to tak naprawdę daje szczęście , ? : O
      no nie myślę , ważniejsza jest chyba przyjaźń , miłość ... chociaż wiele osób
      utłumionych szałowymi grami inteneretowymi zapomina o tym , - . -
      światy / życie podobno bóg wymyślił i nic się nie zrobi ...
      trza żyć i i ' cieszyć się ' życiem i tym co mamy najlepszej jak potrafimy , i
      niech bd git , : P
      • kradzieejka_ hm . 09.03.10, 17:22
        Nie wiem .
        Trudno określić .
        Optymiści widzą świat w różowych barwach, cieszą się życiem .
        Dla pesymistów wszystko jest gorsze .
    • light Re: o. pulpet! xd 09.03.10, 17:20
      Może nie sam świat, a ludzie są... znów nie wszyscy, ale nie oszukujmy się... źli.
      To co się tu dzieje coraz mniej ma wspólnego z dobrem, życzliwością,
      sprawiedliwością, czy prawem.
      Wystarczy spojrzeć, jak jeden człowiek jest w stanie postąpić względem drugiego!
      Okłamać, wykpić, zranić, zabić. To nie są dobre cechy, z całą pewnością.
      Oczywiście, zdarzają się przypadki prawe i odważne, które w jakiś sposób starają
      się pomóc, wesprzeć bliźniego, czy zmienić świat, ale umówmy się - nie jest ich
      dużo.
      Tyle mam do powiedzenia.
    • koniec . 09.03.10, 17:21
      myślę, że świat nie jest taki zły. jest dobry. gdyby byli sami doskonali
      ludzie, byłoby za dobrze. jest jak jest i nikt nie może tego zmienić. chyba c:
      • prosiak_ Re: . 09.03.10, 17:31
        wszystko co stworzył Bóg jest dobre.
        Bóg nas kocha,ufał nam więc pozwolił nam ''działać'' na własną rękę na ziemi.
        Niestety przez liczne morderstwa,przez to że głodują ludzie itp mówi sie że
        świat jest zły.
        Ale to nie prawda, bo gdyby ludzie byli dobrzy to inaczej na ziemi by się żyło.
        Oczywiście ludzie rzucają winę na Boga i mówią że to świat jest zły a oni
        oczywiście przezajebiści ;3
        • ash_14 ...etc. 09.03.10, 17:36
          Moim zdaniem świat był dobry, wspaniały i tak dalej. Ale zniszczyli Go
          ludzie. Był rajem teraz to dla niektórych piekło. Gdyby ludzie nie niszczyli
          Tego świata, który stworzył Bóg, wszystko było by dobrze. Ale ludzie byli chciwi
          i chcieli więcej i przez to nasz "raj" stał się miejscem gdzie ludzie się
          zabijają, kradną i grzeszą. Takie jest moje zdanie.
          • paulinusia4 Re: ...etc. 09.03.10, 17:42
            Świat jest dobry, bo nie miał wyboru, no bo co? miał się przeciwstawić? A
            człowiek jest zły [nie mówię o wszystkich], bo dostał wybór i źle go wykorzystał.
          • playtime Re: ...etc. 09.03.10, 17:48
            Przestańcie z tymi ludźmi... A tajfuny, wybuchy wulkanów, powodzie itp.były zawsze i co
            sami je sobie wywołujemy bo chcemy, tak? Bo jesteśmy źli? BZDURY! Człowiek jest z
            natury dobry...co wy myślicie, że jak zrzucicie winę na człowieka to po sprawie będzie?
            Słuchajcie jeśli mamy tak rozumować to przelustrujcie Wasze sumienia, choćby ostatnie
            24 godziny i powiedzcie JESTEM SUPER DOBRA/Y. Ludzie to jakaś zbiorowa paranoja a
            zresztą nawet jeśli tak mamy dzielić tych biednych "homo" to założę się-zresztą to jasne
            jak słońce, że tyc "dobrych" jest o wiele więcej a zło nadal istnieje...
            sciana
            • paulinusia4 Re: ...etc. 09.03.10, 17:59
              Czyli mamy rozumieć, że świat jest zły, bo kierują nim niezrozumiałe siły,
              powodujące trzęsienia, tornada, wybuchy? To jest w naturze świata, i można
              powiedzieć, że jest złe. Ale świat nie odpowiada sam za siebie, za niego
              odpowiada Bóg. Czyli Bóg mści się za to, że ludzie nie są tacy, jacy On chciałby
              by byli?
              • playtime Re: ...etc. 09.03.10, 18:27
                Bóg nie jest na tyle podły, wredny aby bezwzględnie i z premedytacją niszczyć ludzi, zbijać
                miliony...nie po to tworzył świat aby go niszczyć...
                Gdyby miała okazję wypowiedzieć się na ten temat osoba u kresu życia, to wiecie co by
                powiedziała? Że świat jest bezsprzecznie cudowny, piękny i w swej wyjątkowości
                jedyny...Ludzie z perspektywami na przyszłość, z planami i aspiracjami dopatrują się w
                bliźnich i świecie tylko knucia podstępu, nie wierzac w heroizm i bezinteresowność.
                Ja doświadczyłam i nadal doświadczam wielu przyjemnych i zaskakująco
                bezinteresownych reakcji na moje prośby...wniosek- ludzie są pomocni
                Spotkałam i nadal spotykam tych którzy mają bardzo dobre serca i chcą pomagać innym-
                wniosek- ludzie wiedzą czym jest miłość bliźniego
                Pomanano mojej rodzinie w chwilach, w których nie mogliśmy poradzić sobie z naszymi
                troskami- LUDZIE SĄ ZYCZLIWI
                Uśmiech nieznajomej osoby, pomocna dłoń wyciągnięta do staruszki , dobre słowo
                nauczyciela, wiara że ktoś w nas wierzy....Ludzie są dobrzy, tylko my tego nie
                dostrzegamy...A świat jest piękny a wszelkie zło które my widzimy jest niwelowane przez
                miliony dobrych uczynków i bezinteresowne gesty, które trudniej dostrzec niż krzywdę-
                zwłaszcza własną i zło-zwłaszcza jeśli dotknęło bliską nam osobę.
                • paulinusia4 Re: ...etc. 09.03.10, 18:33
                  Bo ZŁO się pamięta, DOBRO się zapomina.
                  I w tym jest problem, że dobrych ludzi, których mamy wokół siebie się nie
                  zauważa, ale tych złych - widać na odległość.
                  Bo zło jest widoczne, gdyż jest silniejsze, albo my chcemy, by to ono było na
                  pierwszym miejscu.
    • corba . 09.03.10, 17:38
      to pytanie jest dość trudne, ale odpowiem, że zły .

Mimo, że mamy te dobre rzeczy typu 'komputery, ... itp ' to uważam , że świat
      jest zły. Każdy ma na swojej drodze jakieś niespodziewane przeszkody, przechodzi
      przez różne, czasem i nawet bardzo okrutne i niesprawiedliwe rzeczy.
      Świat nie jest aż tak 'dobry' i myśle że w pewnym stopniu nie da się określić
      jaki jest świat.
      Tego nie da sie określić. Każdy ma inny pogląd na życie i wgl. ; ) Dla jednego
      może być to dobry świat [przeważnie uważają tak osoby, które bawią i cieszą się
      życiem, które uważają, że nie mają problemów, a przecież każdy jakieś ma], a dla
      kogoś innego zły [przeważnie są to osoby o pesymistycznych myślach, po wielu
      przejściach].
      No nie wiem.. to takie moje zdanie. Nie musicie sie z nim zgadzać . ; )
      • paulinusia4 Re: . 09.03.10, 17:50
        No i o to chodzi. To pytanie nie jest trudne, to pytanie nie ma jednej
        odpowiedzi, to pytanie ma odpowiedź zależną od każdego człowieka i perspektywy,
        z jakiej na nie patrzy.
    • playtime ha! 09.03.10, 17:52
      A skoro ludzie wg was są tacy nieokrzesanie bezwzględnie zatruci i źli to w takim razie
      Wasze matki, ojcowie, siostry, bracia, chłopcy, dziewczyny też??? Bo zdarza im się czynić
      zło....Kłamstwo, oszustwo, kradzierz, ściąganie, przeklinanie.......to jest złe....tak czy nie?
      Zapomnieli państwo o podstawowej prawdzie katolicyzmu o WYBACZANIU!!!
      • paulinusia4 Re: ha! 09.03.10, 18:02
        Owszem, jest złe. Bóg tego nie chce, racja Bóg chce wzajemnego wybaczenia. On
        sam wybacza, ciągle czeka, że ludzie się nawrócą, bo On wierzy, że to co
        stworzył jest dobre.
      • light Re: ha! 09.03.10, 19:23
        Zabijanie własnych dzieci żywcem, nieznanych ludzi, Ci którzy wywołują wojny dla
        własnej korzyści...
        Nie jestem w stanie wybaczyć, nie wiem, jak Ty.
        Po prostu nie byłabym w stanie na miejscu matki, której ktoś zabił dziecko,
        podejść do tej osoby i powiedzieć: "Wybaczam Ci, to zrozumiałe".
        • light Re: ha! [2] 09.03.10, 19:26
          Napisałam "zabijanie żywcem" - idiotycznie to brzmi, przepraszam za błąd.
    • martynka93 paulinusia4 09.03.10, 17:57
      @paulinusia4:
      "Denerwuje mnie takie stwierdzenie, że 'świat jest do dupy', gdyż na jakiej
      podstawie człowiek tak sądzi? Gdy ma zły dzień, ale nie ma go z powodu świata, a
      ludzi, którzy ten świat kształtują. To wina ludzi. Świat w sobie jest całkiem
      dobry, chociaż ktoś może się nie zgodzić, gdyż jak już ktoś wyżej wspomniał,
      powodzie, huragany, trzęsienia nie są pod reakcją człowieka, a innych sił, sił
      świata."

Zgadzam się z tym co napisałaś.
      Ale nie wiem dlaczego Bóg na to pozwala. Gdzie on wtedy jest?
      Moja katechetka powtarza, że Bóg jest dobry, stworzył wszystko dobre, więc
      kurde, dlaczego pozwala na te huragany itd?! uncertain
      • paulinusia4 Re: paulinusia4 09.03.10, 18:03
        Ja myślę, że Bóg nad tym nie panuje, tak samo jak nie panuje nad człowiekiem.
        • martynka93 Re: paulinusia4 09.03.10, 18:20
          "Ja myślę, że Bóg nad tym nie panuje, tak samo jak nie panuje nad człowiekiem."

możliwe...

ale w kościele i na religii usłyszysz, że Bóg jest wszędzie, jest
          najpotężniejszą istotą, która potrafi wszystko... i że słucha i spełnia nasze
          modlitwy...
          a jak miliony ludzi się modli o pokój na ziemi itp. to chyba powinien to spełnić...
          • paulinusia4 Re: paulinusia4 09.03.10, 18:41
            Po przytoczonym fragmencie lady_em, który musiałam kilka razy przeczytać, by
            zrozumieć, zmieniłam mój pogląd.

Bóg nie chce tego robić, chociaż ma taką możliwość. Spełnia niektóre prośby,
            przecież zdarzają się cudy, które nie są zwykłym przypadkiem, a czymś
            silniejszym, czego nie da się w racjonalny sposób wyjaśnić. Jest wszechmocny,
            daje nam możliwości. Chce, by cierpienie sprawiło, żeby się zastanowić nad tym
            bólem, który spotyka nas i innych. To być może on wywołuje te wszystkie
            huragany, powodzie, w których giną ludzie, by inni uświadomili sobie, że krzywdę
            mogą wyrządzić nawet jednym zbędnym, wypowiedzianym przypadkowo słowem.
    • slodkiporanek Re: o. pulpet! xd 10.03.10, 14:45
      Świat byłby dobry, gdyby nie byłoby na nim ludzi.
      Każdy jest zły, ja tez jestem zła.
      Może nie widzimy tego po wszystkich, ale przynajmniej raz, każdy zrobił coś
      niewłaściwego.
      Tak już jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka