imagination. 14.03.10, 16:15 hej,mam problem,mogłaby któraś z was wytłumaczyć mi dokładnie kiedy jest will,a kiedy be going to? jutro mam z tego spr,niby coś wiem czytałam w necie,ale chciałabym to dobrze umieć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ehmm Re: KTO jest dobry z angielskiego? 14.03.10, 16:24 Will gdy jest w zdaniu słowo think decyzje podjęte w chwili mówienia ( dzwoni telefon - odbiore) Prośby (otworzysz drzwi? ) Obietnice. going to coś przemyślanego czyli nasze plany np o zawodzie nie wiem czy pomogłam ale dawno tego nie miałam więc tylko tyle pamiętam Odpowiedz Link Zgłoś
imagination. Re: KTO jest dobry z angielskiego? 14.03.10, 16:25 ok rozumiem,torche pomogłaś ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
kajkox Re: KTO jest dobry z angielskiego? 14.03.10, 16:28 ja jestem dobra . TEŻ MAM JUTRO Z TEGO SPRAWDZIAN .' chętnie ci pomogę. Be going to używa sie wtedy gdy planujemycoś.. mamy dowód na to ,że cos się wydarzy w przyszłości . Natomiast Will [lub won't] . - dajesz to wtedy ,gdy była to jakas Spontaniczna decyzja, po prostu gdy podpowiada nam to intuicja lub jakieś ansze doświadczenia. ale pomoże ci też we wstawianie Will to ,że ZAWSZE po nim występują okoliczniki takie jak : I think, hope, centeirly, probably, maybe .. [więc gdy ich nie ma to wstawiasz be going to. ]. ja jeszcze muszę umiec wyrażnie may|might ale ty go nie podałas więc nie będe ci go tłumaczyc ^ xP . proste . wow ale wy nie macie tego w ćwiczeniahc lub podręczniku? my mamy całe regułki . mam nadzieję ,że pomogłam . powodzenia. proszę xd. Odpowiedz Link Zgłoś
kardolina Re: KTO jest dobry z angielskiego? 14.03.10, 16:28 will używasz kiedy mówisz o decyzjach podejmowanych spontaniznie, impulsywnie, np. rozmawiasz o czymś z koleżanką i ona się nagle pyta czy idziecie jutro do kina to mówi `will we go tomorrow to the cinema?`. albo po takich czasownikach jak `think, hope, i'm sure` etc. be going to używasz kiedy mówisz o zaplanowanych już czynnościach, np `jadę na wakacje do ....` - bo to już jest zaplanowane. mam nadzieję, że choc trochę zrozumiesz z tego mojego takiego tłumaczenia ;] Odpowiedz Link Zgłoś
madalena Re: KTO jest dobry z angielskiego? 14.03.10, 16:31 will jest w tedy jeśli : jest to wiedza, intuicja, jest ze słówkami: -I'm sure... -I hope... -I'm certain... - I think... -maybe... -perhaps... -probably... -I belive... be going to: jeśli sytuacja nam wskazuje na to że coś się stanie, np. Ten chłopak jest pijany. Zaraz się przewróci. (jest pijany więc sytuacja nam wskazuje, żę się przewróci) mam nadzieję, że pomogłam Odpowiedz Link Zgłoś
imagination. Re: KTO jest dobry z angielskiego? 14.03.10, 16:36 omg kocham was! dziękuje bardzo wszystkim! Odpowiedz Link Zgłoś
emm_ " Going to " 14.03.10, 17:11 Going to używamy, gdy mówimy o zamiarach i planach, np. I'm going to visit my aunt n Saturday. gdy przewydujemy przyszłość, opeirając sie na przesłankach widocznych obecnie, np. Look at those clouds. It's going to rain. gry przewidujemy przyszłość na podstawie dedukcji, np: She's going to be fifty next year. ( wiemy, że w tym roku ma 49, więc możemy to obliczyć) Odpowiedz Link Zgłoś
emm_ will 14.03.10, 17:15 will używamy, gdy przewidujemy przyszłość na podstawie własnych opinii lub gdy spodziewmy się, co ma nastąpic, np: I think Germany will win whet next World Cup. It will get dark at about 4.30 today. gdy podejmujemy decyzję w momencie mówienia, np. It's my father's birthday tomorrow and I can't think what to get him. i know. I'll buy him a book about football. formułując obietnice, ostrzeżenia i prośby, np: I'll be there at 7.30 I won't let you have that whistle anymore formułując propozycje i sugestie, np: Shall we go to the cinema tonight? Shall I open the window? Odpowiedz Link Zgłoś
jo. Re: will 14.03.10, 17:18 Kajkox, nie przechwalaj się. Dziewczyny mają rację, ale emm_ wyjaśniła ci wszystkie sytuacje, więc kieruj się jej wskazówkami. Odpowiedz Link Zgłoś
michaelmontana Re: KTO jest dobry z angielskiego? 14.03.10, 17:37 Will - masz pewność że to nieodwołalnie wydarzy się w przyszłości ! Że to na pewno będzie i tylko desz meteorów cię powstrzy,a ;p Be going to wtedy gdy dopiero coś planujesz... Odpowiedz Link Zgłoś