Dodaj do ulubionych

Legendy rocka - inne spojrzenie.

04.04.10, 19:50
Ostatnio zaobserwowałam pewne zjawisko - otóż, coraz więcej osób próbuje
"zaszpanować", że słuchają najlepszych, legendarnych zespołów. Nie chodzi mi
sam fakt, że ich słuchają, ja również lubię AC/DC czy Nirvanę, ale chodzi mi o
to, jak niektórzy strasznie się z tego powodu wywyższają. Rozumiem, że Led
Zeppelin czy Guns N' Roses są niezastąpieni i to z pewnością jedni z
najlepszych (i pierwszych) wykonawców rockowych, ale trzeba się aż tak tym
"chełpić", że się tego słucha? I przy okazji ochrzaniać inne, współczesne
zespoły wykonujące rocka? Szanuję i rozumiem, że każdy z nas ma swoje zdanie,
ale momentami bawią mnie już te wasze wypowiedzi "Co to za shit ten Green
Day/Muse?! AC/DC, to jest dopiero muzyka, a nie to coś" albo "Oni przecież nie
zmienili nic w muzyce, za to legendarne zespoły..." itp. Myślicie, że naprawdę
teraz byłoby łatwo stworzyć nowy podgatunek rocka? Szczerze w to wątpię. I
możecie powiedzieć, że jestem nietolerancyjna, ale to szpanowanie i ciągłe
podkreślanie (naprawdę, czasem w każdym wątku o muzyce niektóre osoby
non stop to wypominają), że słucha się takich ekstra cool zespołów robi się
już nudne.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • jane_ Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 20:13
      to zabawne, szczególnie przetoczona przez Ciebie wypowiedź. c:
      nie lubię green day, nie lubię muse. totalnie mnie wkurzają, są sztuczni, nieprawdziwi, plastikowi, są produktem. słucham tylko indie/alternatywnego rocka. i kilka tych starszych - lecz też mniej popularnych. bo czy któraś z kotkowiczek szczycąca się słuchaniem 'staroci' zna my bloody valentine, sonic youth, joy division? szczerze wątpię. a oni zrobili tak samo wiele, co duże nazwy.
      ale są zbyt skomplikowani. pozderki.
      • slodkiporanek Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:25
        znam tytuły które podałaś, co nie znaczy, ze ich słucham. Do każdego trafia
        inna muzyka,
        i nie ważne czy jest skomplikowana, komercyjna czy legendarna.

A co do postu... Mnie ogólnie wkurza, jak ktoś obnosi się ze swoim "oryginalnym"
        gustem.
        Dzielenie się opinia - rozumiem, ale przytłaczanie gustu kogoś innego, swoim
        "najlepszym" jest żałosne.
        • slodkiporanek Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 05.04.10, 09:36
          Nie tytuły, tylko wykonawców.
      • ne.gra jane_ kochanie, ja znam. 05.04.10, 23:05
        Niespodzianka, merry Christmas.
        Nie szczycę się, a znam i to bardzo bardzo dobrze. Joyów na pamięć na przykład. I lubię Muse. I Green Daya. I sorry, ale dla mnie pierwsze płyty, garażówki tak zwane, są mniej plastikowe niż chociażby Arktyczni (których też uwielbiam).
        • jane_ Re: jane_ kochanie, ja znam. 06.04.10, 09:44
          ale większość mniej ogarniętych dziewczątek nawet nigdy o nich nie słyszała.
          dobrze, garażówki. ale gdzieś już pisałam, że to, co robią teraz, podważa ich tamte dzieła. tyle.
          • ne.gra Re: jane_ kochanie, ja znam. 06.04.10, 11:08
            och, przepraszam, już biegnę przeczytać wszystkie twoje wypowiedzi.
            Yhm, zobaczymy jeszcze co nas czeka ze strony młodych zespołów. Może za parę płyt staną się takim gównem że nie da się tego słuchać? Oczywiście bardzo bym tego nie chciała, za bardzo lubię nowości, ale kto wie.
            Jak dla mnie chociażby takiemu Green Dayowi należy się kurde szacunek, jak nie za to co tworzą teraz, to za to co tworzyli. Muse też nie jest komercyjnym szitem - muzykę mają na prawdę świetną, wystarczy się wsłuchać (polecam pracę basu w "Time is Runnig Out"). Trochę idiotyczne i infantylne jest ocenianie zespołów za najnowszą płytę nie sądzisz?
            • jane_ Re: jane_ kochanie, ja znam. 06.04.10, 11:43
              a czy ocenianie wręcz tylko na podstawie starszych płyt jest prawidłowe? dobrze, szacunek - nie twierdzę, że go do nich nie mam, faktycznie kiedyś robili coś prawidłowego. skończyło się jak skończyło, a mi to nie pasuje. nie mówię, że jak ja nie lubię, to i innym zabraniam, bo nie na tym to polega, to się tak ładnie tutaj nazywa 'własne zdanie', a moje jest takie, że dla mnie są straszni. nie lubię ich. a muse jest takie, że albo się ich kocha na zabój, albo nienawidzi. i choć jestem w tej drugiej grupie, idę na coke, nie na selector, gdzie pół lineupu lubię, bo to muse jest 'must see'. i śmieszne zarzucanie jest, że jak się coś krytykuje, to się tego nie zna. bo muse czy gd nie znam od momentu piosenki do zmierzchu czy 21 guns.
              • ne.gra Re: jane_ kochanie, ja znam. 06.04.10, 12:21
                "mój rock jest lepszy od twojego". pamiętasz?
                • jane_ Re: jane_ kochanie, ja znam. 06.04.10, 12:39
                  nie. było 'mój rock nie równa się twojemu', co oczywiście zostało zrozumiane na moją niekorzyść.
                  oświeć mnie, jaka to ja nietolerancyjna jestem.
                  • ne.gra Re: jane_ kochanie, ja znam. 06.04.10, 12:50
                    Sorry, ale mi się trochę nie chce ;d
                    Nie no, bez przesady. Tak jak czytuję na tym forum to zawsze Cię za całkiem rozsądną uważałam, ale ostatnio mam wrażenie że jedziesz po każdym i udowadniasz jakiej to cudownej i wspaniałej alternatywy słuchasz. I są tu ludzie, którzy słuchają podobnej muzyki.
                    Wkurza mnie też taka bezpodstawna krytyka - "są beznadziejni i chuj". Jak coś się krytykuje to chociaż podaje się powód... Nie mówię o elaboratach, bo sama też nie zwykłam ich pisać, ale chociażby "tekst nie trzyma się kupy, śpiewają wciąż o tym samym, kopiują ..., powielają schematy którejśtam płyty"... No coś w tym guście.
                    Generalnie też nie jestem jakąś wielką fanką Muse czy Green Day (czy na tym forum jako przykłady podaje się tylko ich? ;d), ale GD zrobili coś dla muzyki moim zdaniem i nie ważne co by teraz nagrali, będą dobrym zespołem. A Muse po prostu nie grają tak tragicznie.
                    A stare zespoły i tak zawsze będą najlepsze (abstrahując od tematu naszej "dyskusyjki" i wracając do tematu... tematu ;d) < 3 ale bez dyskryminowania nowości, nowe też może być zajebiste.
                    • jane_ Re: jane_ kochanie, ja znam. 06.04.10, 17:29
                      tak? ciekawe, tym bardziej, że coraz mniej tu momentów, w których mogłabym tak robić. i w żadnym wypadku nie słucham tylko alternatywy, litości. największą alternatywą obecnie jaką słucham są fuck buttons, reszta to pop. i ja jestem tego świadoma. i wcale nie zależy mi na dowartościowywaniu się słuchaniem 'lepszej' muzyki.
                      bo własnie - bardzo często tutaj własne zdanie, bez dopisku 'przepraszam, jeśli uraziłam' jest odbierane jako lans, szpan, i w ogóle nie lubimy Cię, bo się obnosisz. też trzeba trochę pomyśleć, czy na pewno ktoś taki miał zamiar. bo mi się szalenie często to zarzuca, a wcale nie chcę, żeby to tak wyglądało. ale inni wiedzą przecież lepiej, co ja myślę. c:

nie lubię green day, nie lubię muse. totalnie mnie wkurzają, są sztuczni, nieprawdziwi, plastikowi, są produktem. kropka. uzasadniłam już wcześniej, i to nie jest bezpodstawna krytyka. a zdarzało mi się pisać, czemu taką 'nienawiścią' ich darzę - więc nie będę się powtarzać.

ależ ja nie dyskryminuje nowości. ja żyję nową muzyką, czekam na debiutantów, na ente płyty. niektórzy się bronią, niektórzy nie. gd i muse nie, przykro mi.
                      • ne.gra Re: jane_ kochanie, ja znam. 07.04.10, 19:57
                        Ook, nie stresuj się.
                        Też często wyrażam swoje zdanie, serio. Tylko moją manią jest raczej literatura
                        nie muzyka. Niestety, nie da rady wypowiadać się tak szeroko o książkach jak o
                        muzyce na tym forum. No może też nie mam czasu, aczkolwiek jest tu niestety
                        chyba mniej osób czytających XIX i XX wiem niż słuchających
                        indie/alternatywy/rocka/popu.
                        Nie mówię, że wiem lepiej co ty myślisz, bez przesady. Też nie znoszę, kiedy
                        ludzie wkładają mi w usta nie moje zdanie. I też jak napisałam - to moje
                        wrażenie, tak po prostu. Żyję w trochę dziwnej czasoprzestrzeni, więc może
                        wydaje mi się, że często widzę twoje właśnie wypowiedzi o muzyce alternatywnej,
                        a tak naprawdę widziałam ostatnio 3 miesiące temu, a wydaje mi się, że to było
                        wczoraj... W każdym razie, wrażenie, jak napisałam, zostało.
                        Też nie dyskryminuje nowości, tez zbyt dużo czasu im poświęcam, za bardzo kocham
                        nowych wykonawców, nawet jeśli wszyscy ich znaja, a ja ich dopiero odkrywam - to
                        było po prostu nawiązanie do tematu całego wątku big_grin
    • kiwi Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 20:25
      No ale Green Day to faktycznie `shit` i chłam. Nie ma co się oburzać. A poza
      tym to nie jest podkreślanie, że `o.! ten mój rock to najlepszy, a ten twój to
      kompletne dno` tylko to jest czyjeś zdanie i nikt jego nie zmieni.
      • scarletrose Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 20:38
        Wybacz, aczkolwiek niektóre osoby ciągle to podkreślają - przecież można wyrazić
        swoje zdanie, mówiąc, że się nie lubi tego i tego, a nie trzeba dodawać, że
        słucha się takich cool zespołów. Może jane_ i Ty nie podkreślacie, ale inne
        kotkowiczki owszem, więc cóż...
    • weirdo Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 20:53
      Słuszna uwaga, scarletrose. Prawdę mówiąc, dziś już uznaję, że nie warto z kimś takim
      dyskutować, bo próbowałąm wiele razy, ale to jak rzucanie grochem o ścianę. Osobiście
      klasyczny rock to dla mnie coś, od czego wszystko się zaczęło, szanuję to i często do tego
      wracam. Natomiast jest inne zjawisko, które irytuje mnie jeszcze bardziej: wysyp tych
      wszystkich indie dziewczyn ;/ Coś w stylu: "Och, słucham Arctic Monkeys, najlepszego
      zespołu na planecie, jestem taka alternatywna!". Jeśli o mnie chodzi to właśnie ten zespół
      jest przereklamowany i wciskany ludziom na siłę, ale oczywiście każdy ma swój gust i nie
      mam sensu dyskutować. Jestem tylko ciekawa, ile z tych indie dziewczyn słyszało o takim
      zespole, jak choćby Pavement?
      Kończąc moją przydługą wypowiedź: nie ma co się afiszować z tym czego się słucha,
      wciskać tego każdej napotkanej osobie i krytykować wszystkich którzy mają inne zdanie.
      • mweezy buhahahahahahahahahihihihihehehe ]:-> 04.04.10, 21:02
        zupełnie jakbym słyszała siebie. c:
        rzygam już tymi megasuperlanserskimi pościqami w stylu

'Boże, jestem taka zaje.bista bo słucham takiej wyjątkowej muzy, a wy nie
        słuchacie, bo jestem przekonana że wy w ogóle nawet o niej nie słyszeliście, ale
        ja się nie chwalę wcale, po prostu stwierdzam fakt'

fajnie, słuchajcie sobie czego chcecie, ale nie ma powodu żeby się z tym obnosić
        oraz z pogardą odnosić do innych, co niektórzy czynią często, może czasem nie
        zdając sobie z tego sprawy. uraziłam pewnie teraz wiele dziewczątek, ale
        wybaczcie mi to, bywam brutalna c: buziaczki.
        • honey__ jak mweezy. 04.04.10, 21:11
          nie będę powtarzać.
        • aleeex17 Re: buhahahahahahahahahihihihihehehe ]:-> 04.04.10, 21:23
          Ja słucham Muse i The Runaways, i nikomu nic do tego. Na pewno się nie wywyższam
          z tego powodu smile
        • theblair Re: buhahahahahahahahahihihihihehehe ]:-> 04.04.10, 22:28
          no, niektórzy robią to na pokaz. Ale też np. wnerwia mnie jak jakaś słit
          dwunastolatka pisze, że np. Miley Cyrus jest lepsza od Metalliki! Poza tym,
          uważam, ze niektóre teraźniejsze zespoły mają lepszą muzykę jak dla mnie niż np.
          Led Zeppelin wink Ale poza tym zgadzam się z autorką wątku i z mweezy big_grin
        • anqaa_ TAK!TAK!TAK! 05.04.10, 01:21
          Zgadzam się. Pisanie, że kocha się rocka i słucha się go od dzieciństwa, a w profilu pisanie
          "Ulubieni wykonawcy: Justin Bieber, Hannah Montana, RBD i w końcu "GreenDay"
          jest bezsensu.
          Szpan?Lans?Bans?
          Może.

Wychowałam się na ACDC, Black Sabbath, Gunsach, Elvisie, Queen. Michael <3
          Dzięki nim wyrosłam na kogoś takiego.
          Do dzisiaj dziękuję mamie, że cicho puszczała mi "Dont cry" kiedy jako maluszek
          ryczałam. <br />
          <br /> Dzięki temu nurtowi, za czasów PRLu udało się złamać system.
          Taki mały w słowach. Tak dużo zmienił w naszym kraju.

<3 Rock Forever <3 !
          "Nic nam nie zostało. Tylko rock".
        • klaudusia110297 jane_ ... 03.06.10, 11:59
          jane_ uprzejmie prosze cię żebyś skończyła krytykować innych.
          Każdy ma inny guts i każdy ma prawo słuchać co mu się podoba więc nie krytykuj Green Day
          czy Muse, bo ja na przykład ich lubie ale to nie przeszkadza mi w słuchaniu Nirvany czy
          czegokolwiek innego.
          Więc nie ''chełb'' się i skończ krytykować coś czego nie zanasz big_grin
          Pozdrawiam serce
        • collins Re: buhahahahahahahahahihihihihehehe ]:-> 03.06.10, 16:39
          racja. nie warto szpanować tym czym się słucha. każdy zespół jest dobry. na swój
          sposób. to, że ktoś inny ma inny gust, nie musi się tym chełpić.
      • lastrebel Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:04
        popieram poprzedniczkę. i dodam jeszcze, że każdy ma swoje zdanie, a gusta są różne i powinno się to szanować ;x
        • scarletrose Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:12
          Jestem mile zaskoczona widząc, że nie tylko ja mam takie zdanie.
      • jane_ Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:06
        akurat arctic monkeys trochę namieszali. whatever people... ma cudowne melodie, to mnie oderwało od emo-syfu. humbug na początku wydawał mi się beznadziejny, wróciłam do niego po pół roku, i okazało się, że bez całego zamieszania wokół niego, jest po prostu świetną płytą. akurat małpy zapoczątkowały jednak coś nowego - przedłużyli istnienie indie, zapoczątkowane przez libsów i strokes. czy wyszło to na dobre? patrząc na to, czym dzisiaj określa się indie rock - nie. ale nie wyobrażam sobie współczesnej muzyki bez arctic monkeys. choć nie jestem psychofanką i moim ulubionym zespołem nie są. i zawsze wydawało mi się, że dziewczyny ich słuchające są troche bardziej ogarnięte, niż Ty sądzisz.
        a Pavement znam. znanie jednego, mimo wszystko, nie wyklucza drugiego. nie lubię ograniczonych horyzontów muzycznych. tyle.
    • reigai Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:09
      właśnie Green Day i Muse, to zespoły bez klasy, które nie wnoszą nic nowego do współczesnej muzyki (chociaż muszę przyznać, że Muse na ostatniej płycie zaserwowało niezły pop pomieszany z r'n'b). Miałam nadzieję, przeczytać wreszcie jakiś inteligentny post na tym forum, znowu się zawiodłam. Jeżeli chcesz zobaczyć jaki rock jest piękny i różnorodny, radzę porzucić konto na kotku i zacząć poznawać inny świat. Masz rację, że obecnie słuchanie legend rocka to szpanerstwo do potęgi entej, ale akurat są one klasą samą w sobie przy chłamie z półki Paramore czy Linkin Park.
      • lilii_95 Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:15
        lanserstwo, lanserswto, lanserstwo.
        niestety.
        • honey__ Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:19
          @reigai nie mów, że linkin park to chłam. nie jestem jakąś fanką, ale szanuję ich za piosenki z meteory. aktualnie nie wiem, nie wiem, na leave out all the rest ich skończyłam, ew. new divide, to już nie to, co kiedyś. nie są beznadziejni. są dobrzy, tylko nie jako rock, odnosząc się do tematu. to bardziej [meteora] nu metal i odłamy tego.
        • lilii_95 Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:23
          podobna sytuacja jak z MJ.

zajebisty jest, oczywiście po śmierci, bo wcześniej to był pedofil, teraz
          słuchanie jego muzy to jest lans.

• bad_alex Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:33
            bardzo cię przepraszam , ale są osoby , które słuchały go za czasów gdy żył .
            • lilii_95 Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:37
              wiem, że są. i je doceniam. ale większość zauważyła go o śmierci.
              • bad_alex Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:41
                wiem , wiem .
                teraz u mnie w szkole .. pojawiła się mania na MJ .
                jeszcze przed wakacjami dziewczyna słucha rapu i techno a tu po śmierci
                Michaela wielka fanka muzyki lat 70 , 80 i 90 .
                • lilii_95 Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:49
                  boli. cholernie boli.

u mnie na szczęście takiego szału nie ma.
                  za to mamy 2 didżejów który tak miksują i gotta feelin' enpe, że
                  się słuchać nie da.
                  już oryginał lepszy.
                  a najgorsze jest to, że puszczają to w radioli na całą szkołę. miły początek
                  dnia, nie ma co.
                  • bad_alex Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 22:05
                    u nas na szczęście puszczają rocka . kiedyś kiedy do kin dopiero co wszedł
                    zmierzch , puszczali paramore - decode , i caught myself . teraz częściej
                    metallica , .
                    w ogóle szkoła podzielona jest na dwa obozy .
                    uczniowie , którzy mieszkają w moim mieście słuchają właśnie takie rockowe
                    brzemienia [ chociaż zdarza się też hip - hop , rap . a np, ci którzy dojeżdżają
                    z wiosek pobliskich [ nie żeby moje miasto było jakieś duże ] słuchają tylko
                    peji , techna etc .
                    • lilii_95 Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 22:12
                      przykre. ja mieszkam w małej miejscowości i jestem skazana na ludzi jarających
                      się popem.
                      i na brata jarającego się radiemparty i discopolo.

w mojej szkole mało osób słucha rocka z tego co wiem. jeden słucha metalu, jeden
                      z mojej klasy AC/DC, ale z nim nie gadam więc w jego guście muzycznym nie
                      siedzę, więc C:
                      • bad_alex Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 22:15
                        u mnie na szczęście w rodzinie słuchają takie brzmienia , jakie lubię . ; ]
                        a koleżanki .. , jedna RHCP , druga Boba Marleya , inna znowu Justina Biebera . : c
                        • lilii_95 Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 22:26
                          nie ma to jak różnorodność C;
                          może to i dobrze?

ja czasem w mojej rodzinie czuję się jak jakiś odmieniec. noale.
                          dopiero jakiś rok temu nastąpiła rewolucja. we mnie. i zaczęłam się buntować
                          przeciwko temu co mnie atakuje. w sensie muzyki. może jestem tylko pozerem? nie
                          wiem w sumie.
                          ale teraz odnalazłam to co naprawdę mnie rusza.
                          czasem myślę co by było gdybym poznała wykonawców, których słucham teraz
                          wcześniej, ale to tylko takie gdybanie. dołowanie się niepotrzebnie... liczy się
                          teraz.
                          • bad_alex Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 22:38
                            słuchasz rocka teraz ?
                            ja też się zbuntowałam .. ale nie tylko w sprawach muzyki .
                            wgl , u mnie to było tak , że gdy byłam mała słuchałam tego co dziś , potem gdy
                            poszłam do 4 klasy kochałam tokio hotel oO . [ aż wstyd się przyznać , : c ] ,
                            potem miałam znowu erę na rihanne [ chociaż przez koncert mam do niej sentyment
                            do dziś , nie wiem dlaczego ] . no i dopiero potem nastąpił wielki powrót : D
                            • lilii_95 Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 23:06
                              bardziej indie rock i shoegaze. czasem post-punk, garaż (garage rock).

wcześniej (o boziu) pop.
                              i nikt raczej o moją edukację muzyczną nie dbał. musiałam zadbać sama.
                              na początku wchłanianie tego, co słuchała klasa, potem powiedziałam sobie
                              pieprzę, poszukam czegoś na własną rękę.
                              potem króciutki epizod z
                              paramore'ami i GD, choć do American Idiot sentyment mam. i to wszystko w
                              krótkie, zeszłoroczne wakacje. potem poznałam lasta.fm. i się zaczęło.
                              należy się sprostowanie - 8 miesięcy. w swoistym zaokrągleniu liliowatym rok.
                              niech żyje matematyka.
                              • bad_alex Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 23:14
                                hahah , no widzisz ; 3
                                ja tam jeszcze muzycznie edukuję się na Vh1 ; D , w piątki o 20 chyba [ bo
                                zaczynam dopiero o 22 , 30 ] lecą najlepsze rockowe piosenki lat 80 . , czasem
                                też 90 .
                                wgl , ostatnio [ w środę bodajże ] było z jakich artystów ludzie za czasów PRL '
                                u w Polsce brali przykład [ w sprawie mody ] . na 10 miejscu była Janet Jackson
                                - , że niby marynarki ze stojącymi ramionami wymyśliła . na 5 Guns N Roses z
                                ciuchami - dla nich zwykłymi - dla ludzi a ' la bandyci , na 2 Madonna z
                                podartymi rajtuzami i różańcem na szyi . i największy pomyleniec - 1 miejsce -
                                Duran Duran . oni wprowadzili pastelowe garniaki , buty noszone bez skarpetek ,
                                i przy krótkie spodnie . akurat 1 miejsca nie rozumiałam ...
                                • lilii_95 Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 23:26
                                  hm. cóż. a na podstawie czego był robiony ten ranking?
                                  • bad_alex Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 23:50
                                    tego jaki wpływ mieli na ubiór ludzi w Polsce , . w każdym razie [ nie mówmy o
                                    ciuchach , bo tego dużo na kotku ; 3 ] nie wiem już o czym gadać ^ , ^
                                    • lilii_95 Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 23:59
                                      w miarę upływu czasu mózg coraz wolniej pracuje. bynajmniej u mnie.
                                      • bad_alex Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 05.04.10, 16:53
                                        u mnie też .
                                        sory , ze wczoraj nie odpisałam .. ale coś dopadło mnie zmęczenie : c
                                        • lilii_95 Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 05.04.10, 17:30
                                          wiesz, że mnie też? w pół do pierwszej już spałam głębokim snem.

nawet się nie skapnęłam że ktoś wyjął mi z uszu słuchawki.
                                          nie ma to jak małe Seven Nation Army przed snem C:
                                          • bad_alex Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 05.04.10, 17:54
                                            zespołu The White Stripes ? , ja raczej nie słucham przed snem bo potem mi całą
                                            noc gra i muszę ładować baterie : c
                                            fajna jest piosenka Soundgarden - Black Hole Sun
                                            dzisiaj zrobiłam wyjątek i kupiłam miesięcznik Bravo .
                                            • lilii_95 Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 05.04.10, 19:27
                                              mam się bac? C;

tak, tak the white stripes. cierpię poniekąd na SZJU (system zapętlenia jednego
                                              utworu) i padło na Seven Nation Army.
                                              i (matko jaki ze mnie pirat, no) ściągnełam sobie lungs florence. coś mnie napadło.
                                              • bad_alex Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 05.04.10, 20:22
                                                nie , ; 3 [ jeżeli chodzi o bravo to piszą tam tylko o beyonce , keshy i
                                                dżastinku bieberze ]

ja ostatnio szukam jakiegoś zespołu , który by mnie zaciekawił , niestety
                                                przesłuchuję i nic : c
                                                był czas , że cierpiałam na zespół lenny ' ego kravitza , i cały czas go
                                                słuchałam szczególnie fly away , podoba mi się też jego mama said
                                                ze slash ' em . [ mimo , że to nie rock ]
                                                • lilii_95 Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 05.04.10, 20:41
                                                  hm. niekiedy wezmę bravo do ręki w sklepie, jak mi się nudzi. i zaśmieję się
                                                  cicho na widok nagłówka.
                                                  bo czasem na serio jest żenujący.

jezu, ja pamiętam, jaką ja fazę miałam na The Horrors... non-stop puszczałam ich
                                                  piosenki.
                                                  teraz mi trochę przeszło, ale nadal ich bardzo bardzo lubię C: to mój ulubiony
                                                  zespół tak praktycznie.
                                                  • bad_alex Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 05.04.10, 21:07
                                                    oo tak , ja z jakieś 2 miesiące temu wywaliłam z szafek wszystkie gazety jakie
                                                    miałam . a uzbierało mi się trochę z przed jakichś 4 - 5 lat .

mój ulubiony to guns n roses , pamiętam jak kiedyś , gdy miałam 10 lat
                                                    oglądaliśmy z rodzicami Vh1 i właśnie leciała piosenka Sweet Child o '
                                                    Mine
                                                    . Myślałam , że oszaleję [ oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu
                                                    ] .

tak ps , grasz może na jakimś instrumencie ?
                                                  • lilii_95 Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 05.04.10, 21:29
                                                    niestety nie.

ale śpiewałam kiedyś. teraz czasem też. ale zanika bo nie ćwiczę.
                                                  • bad_alex Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 05.04.10, 21:41
                                                    ja chcę zacząć grać na gitarze , muszę tylko dokupić sobie 6 strunę i
                                                    oczywiście nastroić gitarę .
                                                    a moje marzenie to było grać na perkusji
                                                  • lilii_95 Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 05.04.10, 21:48
                                                    ja mam właśnie predyspozycje do gry na gitarze (chude palce), ale jakoś... mnie
                                                    to ominęło. chciałam, ale tylko na chęciach się skończyło.
                                                    a śpiew... dużo dały ćwiczenia w scholi (5-6 klasa ach wspomnienia).
                                                    teraz... jakoś muzycznie ustało. nie szkolę się, nie chodzę na zajęcia.
                                                  • bad_alex Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 05.04.10, 22:53
                                                    ja grałam na flecie , hahahah : 3
                                                    ale tylko w szkole na lekcjach muzyki
                                                    ale Lulajże Jezuniu zagrać potrafię ,.
                                                    a co do śpiewania , ... na zajęcia ani nic nie chodzę ... ale podobno mam dobry
                                                    głos .
                                                    chociaż ja patrzę na to jakoś sceptycznie /
                                                  • lilii_95 Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 06.04.10, 09:42
                                                    ha. ja w podstawówce też grałam na flecie.
                                                    różne durne kolędy itepe.

sorry że nie odpisałam. moja mama uznała, że lepiej będzie pooglądać Avatara,
                                                    którego mam na kompie, eh.
                                                    w rezultacie zasnęłam o 4 nad ranem.
                                                  • bad_alex Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 06.04.10, 12:41
                                                    okej , okej .
                                                    ja i tak chwilę później wyłączyłam komputer .
                                                    a Avatar fajny : 3
                                                  • lilii_95 Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 06.04.10, 13:09
                                                    byłam w kinie na 3D. z rodzicami. wczoraj oglądałam zwykłą wersję u siebie.
                                                    fajny, ale ja chyba mam jakoś nadwrażliwość na barwy i miganie światła na
                                                    ekranie (początki epilepsji?), tak samo jak mama.

w kinie, modliłam się by na nikogo nie zwymiotować.
      • scarletrose Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:16
        Och, tak, bo wszyscy piszą takie głupie posty i są tacy mało inteligentni, bo
        słuchają Twoim zdaniem chłamowatych zespołów... tak się składa, że owszem, znam
        wiele sławnych i naprawdę dobrych zespołów, ale nie obnoszę się z tym, że jestem
        taka super cool, bo mam na fonie Nirvanę czy Queena. I jak już
        zauważyłam, naprawdę trudno jest, aby w obecnych czasach wnieść coś nowego do
        muzyki i na pewno nie zgodzę się, że GD czy Muse to zespoły bez klasy. Jakie
        więc wg Ciebie obecnie są zespoły z klasą?
        • jane_ Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:29
          zespoły z klasą? mam straszny szacunek po tym, co zrobili teraz mgmt. pj harvey. charlotte hatherley. stare, dobre i ponoć tworzące my bloody valentine. libsi się schodzą. strokes nagrywają. szalenie dobrzy the horrors, arcade fire. tyle, że to wykracza poza rock. lekko, ale jednak. w większości tego nie akceptujecie.

oni są bez klasy, dali się pożreć, i to bez najmniejszych oporów. green day stał się strasznie popularny, wszyscy znają tylko 21 guns, czy tego chcemy, czy nie - nie mają nic wspólnego z tą punkową kapelą, którą miałam okazję poznać jako dzieciak. muse to czysty patos, oni mamią człowieka, czarują. łatwo jest się złapać, trudniej się połapać. zespół stadionowy, miliony sprzedancyh albumów, psychofanki, gwiazdy rocka. może mają melodie, może ktoś ich słucha, nie oszukujmy się - połowa przez zmierzch. patos, patos, patos. plastik. a fe. i już to dziś pisałam - nie, że jestem przeciwna plastikowi, ale nienawidzę tego, który jest sprzedawany pod przykrywką alternatywy. szału idzie dostać.
          • scarletrose Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:32
            Nie wiem, jak inni, ale ja np nie cierpię wymienionego przez Ciebie MGMT - to
            teraz takie modne, że och i ach, aż mi się rzygać chcę. The Horrors wyjątkowo
            lubię. Cóż, Green Day należy do moich ulubionych zespołów, aczkolwiek za
            najnowszą płytą nie przepadam, wręcz nie lubię; uważam jednak, że GD za czasów
            Dookie czy American Idiot był świetny.
            • jane_ Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:38
              a słuchałaś congratulations? wątpię. ja mgmt poznałam przez piosenki z epek, Te Trzy Wielkie Popowe Kól Single wypadają blado przy reszcie oracular spectacular, nie będę przyrównywać do congratulations, które jest manifestem. 'nie' dla mainstreamu. śliczna muzyka. oni są obecnie moją definicją odwagi pójścia pod prąd. nie będą grali na stadionach, nie sprzedadzą kolejnej piosenki do reklamy - ale nie robią czegoś wbrew sobie. i to się chwali.

może gd byli dobrzy. byli, bo biorąc pod uwagę to, co robią teraz, uważam, że już wtedy siedziało w nich zakłamanie.
              • scarletrose Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:45
                Nie, nie słuchałam. Po prostu mi się nie podoba wykonywana przez nich muzyka i
                tyle. Cóż, ja odnoszę wrażenie, że ostatnio MGMT się zrobiło dosyć modne, ale
                może mylne?
                • jane_ Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:50
                  no właśnie, nie podoba Ci się. a ta nowa płyta to nie jest durny pop. zmienili się. na lepsze. ale nie będę nikogo do nich zmuszać. szczerze mówiąc, mnie też na początku, daaawno temu, wkurzali. c:
                  ja nie odnoszę takiego wrażenia. jeszcze nie piszą o nich w bravo.
              • scarletrose Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:50
                To takie denerwujące, wcięło mi odpowiedź -.-

Nie, nie słuchałam i nie przesłucham, bo po prostu mi nie leżą. Ostatnio po
                prostu mi się wydaje, że MGMT stali się strasznie modni i wgl, ale może się mylę?
      • bad_alex Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:26
        popieram .

to właśnie mi się wydaje , że to osoby słuchające ten super " rock " zwany
        paramore etc udają super fajnych .
        " bo ja widziałam zmierzch i już nie słucham hanci montanci , ja słucham hard
        rocka - paramore " .
        z resztą jak tu niektórzy już napisali , każdy ma prawo do własnego zdania .
        a jeszcze jeden przykład. takie kłótnie powstają szczególnie wtedy , gdy
        tworzone są właśnie takie to oto wątki w stylu najlepszy zespół wszech czasów i
        wy za przykłady dajecie green day , linkin park , paramore . ja nie dziwię się
        fanom starego rocka , że się oburzają .
        to mówi samo przez " się " . co takiego paramore wnieśli do muzyki ? .
        a linkin park ? , [ wniosę tu akurat taki poboczny przykład ] - covery guns n
        roses im nie wychodzą , bo nie potrafią zagrać na gitarze tak jak slash [ a
        trochę potrafią to zrobić jakieś podróbki slasha w obecnym guns n roses
        tworzonego z samego axla . no ale to inna historia . ]
        dzisiejszy rock skupia się tylko na wokalu , listach przebojów i sprzedanych
        płytach etc .
        ten starszy na tym nie polegał ... a zanim zaczniecie komentować to trochę
        obeznajcie się w temacie , CAŁKOWICIE .
        a tak ps . nie każdy tym się szczyci .

wiem nie spójne trochę , ale spieszyłam się .

pozdrowienia chrystusowe .
        • scarletrose Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:30
          Oj, a mi się wydaje, że jest właśnie na odwrót. Jakbyś nie zauważyła był też
          wątek najlepszy zespół, w którym wymieniono wiele starszych, pewnie i lepszych
          wykonawców. I żebyś wiedziała, że kiedyś do cholery też istniała komercha, tylko
          się tym tak nie interesowano. Akurat jestem obeznana w temacie. Owszem, wiem, że
          nie każdy się tym szczyci, ale tworząc ten wątek, wybacz, akurat miałam też
          Ciebie na myśli.
          • jane_ Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:34
            oh dajcie spokój, wszystko jest komercyjne. te stare zespoły też. mnie to nie boli, wszystko, co zarabia, jest komercyjne. to takie ograniczone myślenie, komercją jest wszystko i tyle, czy tego chcemy, czy nie.
            • scarletrose Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:36
              Cieszę się, że to piszesz, bo jakoś nikt inny tego nie zauważa.
          • bad_alex Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:38
            , że ja się szczycę ?
            pewnie po tym jak weszłaś niedawno na mój profil gdzie znalazłaś dane guns n
            roses i inne legendy .
            tsaaa ., tak myślałam.tylko akurat jeszcze jakiś czas temu miałam tam
            powymieniane zespoły przeróżne ,niekoniecznie rockowe , bo również za dobrych
            czasów wysłuchiwane z tatą . jako , że kiedyś grano przede wszystkim na gitarze
            , i , że w mojej liście więcej było zespołów rockowych - zamieniłam to na
            legendy , aby skrócić czytelnikowi męki [ jako , że w dzisiejszych czasach nie
            za bardzo ludzie mają ochotę czytać . ]
            więc jakbyś weszła na mój profil 1 - 2 miesiące temu spotkałabyś coś całkiem
            innego .
            zazwyczaj nie lubię mówić o sobie .. , i w porównaniu z innymi na serio nie
            widać po mnie , że wgl słucham tego typu rytmów . [ porównuję tu do innych
            robiących sobie zdjęcia z gadżetami rockowymi etc . ]
            • scarletrose Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:42
              Nie chodzi o to, że weszłam na Twój profil, popatrzyłam na ulubione i nagle
              sobie pomyślałam "ojejej szpanerka", no proszę ;F Akurat przeglądałam różne
              wątki i byłaś jedną z tych, która ochrzania zespoły współczesne bo to gówno, bo
              to komercja, bo nic nie wnieśli do muzyki. Z resztą, swoją pierwszą wypowiedź
              pisałam po przeczytaniu opinii różnych postów, akurat skojarzyłam Twój nick.
              Może "szczycenie się tym" to złe słowo.
              • bad_alex Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:57
                może i złe . nie obchodzi mnie czy inni myślą , że się szczycę czy się nie
                szczycę .
                ważne , że ja w głębi wiem , że tego nie robię . był czas , że słuchałam jednej
                piosenki współczesnej . był też czas kiedy całkowicie mi się pomyliło i
                przestałam rocka całkowicie słuchać , tak jak napisałam w wątku na temat rapu -
                starałam się go polubić i odnaleźć siebie w tej muzyce . [ na szczęście na
                krótko ] . a co do komercji w starym rocku jeszcze się nie wypowiedziałam , .
                więc , wiem ... i kiedyś i teraz jest komercja . i wiem , że mój ulubiony zespół
                też był komercją [ jak to powiedziała jane_ wszystko co się sprzedaje jest
                komercją ] .
                nie będę może rozwijała tego tematu , bo to bardziej dla fanów .
                a tak ps , jestem strasznie wrażliwa na gitary w muzyce . i to jest główny powód
                , dla którego nie lubię linkin park etc . [ z całym szacunkiem dla fanów ]

pozdrowienia chrystusowe - przesyła szpanerka , ; ]

• scarletrose Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 22:19
                  Yaaay... czyżby znowu ucięło mi posta? Dobra, nieważne. W każdym bądź razie
                  cieszę się, że jako tako doszło do porozumienia no wink Btw, ja np uwielbiam
                  brzmienie perkusji, więc może to jest powód, dla którego jestem fanką
                  współcześniejszych zespołów.
                  • bad_alex Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 22:40
                    ja kiedyś bardzo chciałam grać na perkusji ! , nawet do dzisiaj wystukuję rytmy .
                    ale najbardziej na świecie kocham gitarę , mój kolega nauczył się od razu na
                    elektrycznej ! ,
                    ale mi szkoda kasy wydawać na elektryczną , kiedy okaże się np , że mi nie
                    wychodzi . dlatego zaczynam od klasycznej i akustycznej : c [ tańsza i łatwiejsza ]
                    ale co jak co , podziwiam wszystkich gitarzystów !
                    • scarletrose Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 22:43
                      Tak, ja też podziwiam gitarzystów, aczkolwiek chyba nie aż tak bardzo, jak
                      perkusistów. Bardzo chciałabym grać, ale cóż, to nie tak prosto jak na gitarze i
                      wydatek dosyć duży.
                      • bad_alex Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 22:57
                        no niestety . również nie prosty , bo bębny i talerze kupuje się osobno [
                        przynajmniej tak słyszałam , nie wiem ]
                        jedynym bębnem z jakim mam do czynienia to tai doi grania reggae - djembe .
    • heyyeah Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:15
      ja wolę starą muzykę.
      a porównywanie AC/DC, czy Nirvany do muse (tak, małą) to wielkie faux pas.

poza tym- muse , ani green day to nie rock.
      • heyyeah Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:17
        ale lansowanie się z tym, że słucha się innej muzy niż ogół jest serio żałosne.
        • heyyeah chociaż sama się czasami lansuję przy pomocy AC/DC 04.04.10, 21:18
          XDDDD
      • scarletrose Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:18
        Dawniej Green Day grał punk rocka, tak samo jak stare Muse to był rock.
        Btw, nie porównuję Nirvany do Muse.
        • heyyeah Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:22
          no… powiedzmy.
        • honey__ Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:24
          Green Day byli okej kiedy było `american idiot`. kiedy nikt nie słyszał nic o 20th century breakdown byli nawet `starociem, który jest stary`. a teraz nagle odrodzenie, łał, są tacy kulowi.

nie nadążam :C
      • dio223 Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:22
        kocham Nirvanę i wcale nie słucham jej dla lansu, szpanu itp.
        wśród moich znajomych znam może 2 osoby z które szczerze wielbią tego rodzaju
        muzykę.
        niestety natknęłam się na osoby, które uważają że są super zajebiste bo
        'słuchają" Nirvany, Guns' n roses, Ac/dc i ogłaszają to całemu światu, a tak
        naprawdę znają może jeden kawałek.
        potwornie mnie to wkurza.
    • extraordinary Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:30
      Popieram serdecznie.
      Ino tylko zaznaczę, że masa ludzi wpycha Green Day'a (ach, z dużej litery) do
      tego współczesnego 'rock'a', no ludzie. Zapoznajcie się z ich starszymi
      numerami, a nie kierujecie się jedynie najnowszą płytą. Punk rock prędzej.
      Uwielbiam ich dawną muzykę, co nie znaczy że nie lubię aktualnych piosenek, uhm, no.
      • scarletrose Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:34
        O, widzę, że mamy takie same zdanie. Może moja pierwsza wypowiedź była trochę
        niejasna, bo dopiero gdzieś niżej podkreśliłam, że zieloni to punk rock.
    • miqusia Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:30
      Postanawiam się podpisać pod Mweezy! Nawet nie mam siły się tu rozpisywać.
      Mam tylko nadzieję, że ja na takiego kogoś nie wychodzę, bo mnie tacy ludzie
      denerwują i wyszłabym na hipokrytkę. A hipokrytów też nie lubię, no.

Sama chętnie przyznaję czego słucham i wcale nie chwalę jaka jestem alternatywna.
      Bo ja zwyczajnie nie jestem. Słucham popularnych zespołów bardzo. Myślę, że
      już teraz nie można powiedzieć, że tacy MGMT czy Arctic Monkeys są mało znani.
      Szkoda, że teraz bycie indie jest takie popularne. Bo czuję się sztucznie tak
      otoczona.

I sorka, że zeszłam na indie, ale teraz jest bardzo modne takie bycie
      oryginalnym.
      Oryginalnym... szkoda, szkoda, że teraz wszyscy chcą być tacy alternatywni... -_-
    • aveglitchi Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:32
      Wieeesz. - , -
      Każdy ma wałsne zdanie, jedni uważają że tylko GnR potrafią robić dobrego rocka i
      nie uznają innych rockowych zespołów. x - d
      Ale ja tylko mogę się wypowiedzieć za siebie i osobiście toleruje inne zespoły rockowe takie
      jak Muse czy Green Day, chociaż Green'a nie miałam okazjii słuchać. Ale Musee to również
      jeden z moich ulubionych zespołów tak jak Metallica, Guns n' Roses czy Iron Maiden.
      Szpaan? ; - d
      No wieszz , w niekótrych przypadkach to szpan, ale nie możesz zabronić ludziom szpanu.
      x - d
      Wiem, że to wkurza, ale nic nie można z tym zrobić, zostaw sobie nerwy na jakieś
      uzasadnione sytuacjee. : - >>
      Affę.
      • scarletrose Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:36
        Przecież napisałam, że każdy ma własne zdanie. I ujęłam to dokładnie, że szpan
        jest wtedy, gdy non stop się podkreśla, czego się słucha. Eh...
        • aveglitchi Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:50
          O boszzz . Naprawdę aż tak bardzo Ci to przeszkadza, że ktoś podkreśla to że lubi np.
          AC/DC?
          • scarletrose Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 22:08
            Tak, przeszkadza mi to, jak ktoś w dosłownie co drugim wątku o muzyce o tym
            pisze i zjeżdża dzisiejszą muzykę, której czasem i ja nie lubię. Ale mniejsza z tym.
            • aveglitchi Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 05.04.10, 00:21
              Że też przejmujesz się takimi rzeczami. ; - >
              No niestety świata nie zmienisz. - , - Dlatego, na niektóre rzeczy trzeba mieć wywalone. - , -
              • scarletrose Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 07.04.10, 20:05
                Nie przejmuję się... tak tylko chciałam sobie z Wami o tym podyskutować, żeby
                zobaczyć, co o tym myślicie^^
                • aveglitchi Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 07.04.10, 21:33
                  No to trzeba było tak od razu. ; - p
                  I co wywnioskowałaś coś ciekawego?
    • irrepleacable Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:33
      Mam wrażenie, że od dawien dawna ludzie dzielili rocka` na `rock gorszy, rock
      lepszy`.
      Ostatnio czytałam `Tylko Rock` z 1993r., gdzie krytyk pisał np. o tym, jakim to
      gównem jest Guns N'Roses, nie można tego nawet porównać do The Doors czy Led
      Zeppelin`.
      Jak dla mnie każda odmiana rocka ma w sobie to coś. (za wyjątkiem tego `pop
      rocka`, który tak namiętnei uprawiają gwiazdy Disney'a). I nieważne, że wole te,
      jak to niektórzy ujmują `starocie`, `Supermassive Black Hole` i `American Idiot`
      i tak mi się będą podobały.
      • honey__ Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:41
        niektore zespoły się `zepsoły`.
        `Supermassive Black Hole` i `American Idiot ` i tak mi się będą podobały.
        Myślę, że już teraz nie można powiedzieć, że tacy MGMT czy Arctic Monkeys są mało znani.

• jane_ Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:47
          ale czy to źle? mgmt już nikt nie będzie słuchał, bo congratulations dla tych, którzy nie poświęcą im chwili i pewnej dozy czułości lol, jest nie do przej ścia. humbug to już też nie skoczne piosenki. nawet trochę pozytywne jest to, że chociaż mają rozpoznawalne nazwy - może przejdzie era emo-kupy.
      • heyyeah @dio223 04.04.10, 21:45
        Boże… w mojej klasie niektóre osoby znają tylko i wyłącznie Highway To Hell- AC/DC i
        mówią, że słuchają. angry
        Albo tylko Smells Like Teen Spirit i normalnie - koffam słit Nirvanką (nie zartuję, tak
        ktośtam miał napisane na nk.)
        WKURZA MNIE TO! A potem jak ja puszczam muzykę z mojego telefonu :
        -Ada, a co to?
        -AC/DC.
        -Serio? "
        -no
        -ale jakoś tak inaczej brzmi
        -no bo to nie Higway To Hell
        -Ej! Ja znam też inne piosenki!
        -na przykład?
        -eeee, yyyy.

KONIEC ROZMOWY.
        • dio223 heyyeah 04.04.10, 21:51
          taa u mnie to wygląda podobnie, ale częstsze zjawisko to.
          - Kinga! co za wiochę słuchasz?!
          - nirvane .!
          - a no tak.! uwielbiam ich.
          - tak a jaką piosenkę znasz?
          - smells like teen spirit
          - to wszystko?
          - noo, eee.!

po prostu śmiech na sali. jak już mają głosić że ich uwielbiają niech chociaż
          znają 3 piosenki, a nie jedną i to najbardziej znaną xd
        • scarletrose Re: @dio223 04.04.10, 21:52
          Rany, ktoś sobie napisał na profilu na nk? To już po prostu chore. Cóż, u mnie
          połowa szkoły słucha rapu, więc problemu nie ma.
          • heyyeah @scarletrose 04.04.10, 22:01
            tak, to była jedna z głównych przyczyn dla których skasowałam profil.
        • dio223 Re: @heyyeah 04.04.10, 21:54
          taa u mnie to wygląda podobnie, ale częstsze zjawisko to.
          - Kinga! co za wiochę słuchasz?!
          - nirvane .!
          - a no tak.! uwielbiam ich.
          - tak a jaką piosenkę znasz?
          - smells like teen spirit
          - to wszystko?
          - noo, eee.!
          po prostu śmiech na sali. jak już mają głosić że ich uwielbiają niech chociaż
          znają 3 piosenki, a nie jedną i to najbardziej znaną xd
        • irrepleacable Re: @dio223 04.04.10, 21:54
          heyyeach skąd ja to znam ;>.
          Włączyłam `You shook me all night long`, a `wielka fanka AC/DC` zapytała mnie,
          czemu słucham tego `chłamu` ;D . Kocham takich ludzi po prostu ;D
          • heyyeah @irrepleacable 04.04.10, 22:15
            'You Shook Me All Night Long'? To przecież jeden z popularniejszych utworów!
        • honey__ . 04.04.10, 21:56
          @jane_ nie, nie źle. nie chcę być jakaś mega super, łał, bo słucham zespołów, `których nikt nie zna.` jeżeli już tak chcemy powiedzieć o mgmt czy małpach to bardziej pasowało by `są mało popularni w moim otoczeniu`. chociaż arctic monkeys są bardziej znani.

@heyyeah identycznie. najlepsza jest pewna dziewczynka, która słucha nirvany, a nie poznała `smeels like teens spirit` podpisane jako `nevermind`, bo tak też czasami mówią na tą piosenkę. i spierała się, że to nie jest to, że to nie nirvancia i ją wkręcam.
          • heyyeah A wiecie, że te same moje koleżanki… 04.04.10, 22:03
            …miesiąc temu twierdziły, że Jonasi to hard rock ?!!!?!!?
            • bad_alex Re: A wiecie, że te same moje koleżanki… 04.04.10, 22:13
              to u mnie było takie coś , że dziewczyna zakochała się w chłopaku , który
              słuchał rocka .
              no i ona postanowiła się zmienić , a na pytanie jakiego zespołu rockowego teraz
              słucha odpowiedziała , - no jak to jakiego , najpopularniejszego , DŻONAS
              BRADERS !
            • scarletrose Re: A wiecie, że te same moje koleżanki… 04.04.10, 22:15
              Dobra, żartujesz sobie z nas, prawda? Powiedz, że żartujesz.
              • heyyeah Re: A wiecie, że te same moje koleżanki… 04.04.10, 22:22
                nie, niestety.

wiecie. ja kiedyś słuchałam jonasów, i pozostał taki sentyment, ale proszę! HARD ROCK?!
                • scarletrose Re: A wiecie, że te same moje koleżanki… 04.04.10, 22:27
                  Dokładnie. Też kiedyś słuchałam JB, ale nawet wówczas nie nazwałabym tego rockiem ;F
                  • heyyeah Re: A wiecie, że te same moje koleżanki… 04.04.10, 22:52
                    to był pop.
                    czasami powiewało leciuteńkim rockiem.
        • bgirl . 04.04.10, 22:13
          Zgadzam się z Tobą! I to w 100% . Jak mnie to denerwuje, to nie opisane. Te wypowiedzi typu "jak mozecie słuchać tego współczesnego gó**a! posluchajcie prawdziwej muzyki!"
          "Nienawidze popu to shit najwiekszy!!!!!!Jaka to ja jestem fajna bo slucham Nirvanki mojej koFFanej i AC/DC! Kurt KurtKurt Kurt Kurt Kurt Kurt[*] < 3333333 love love !!!! \m/ \m/ "

Oczywiscie, ze slucham (moze i to nie do konca moja muzyka) kocham piosenki Nirvany,
          AC/DC raczej nie, jakoś tak. Też troche denerwuje mnie to ze dzieciaki nie wiedzą kto to Kurt Cobain, i że był taki Pan jak Freddie Mercury, no ale w sumie g. mnie to obchodzi, bo one i tak narazie beda sluchac swojej ukochanej hanny montany, nie bede sie wywyższać przed nimi że slucham legend rocka i mowic że one tez powinny.
    • ola09 Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:53
      Ja słucham to co mi się podoba a nie żeby szpanować itp.
      Green Day to coś trochę innego od np.Guns N' Roses-GD to punk rock-a dokładnie
      kiedyś bo teraz nie nazwałabym ich tym gatunkiem muzycznym(dobra nie o to chodzi)
      Ja słucham GD i Muse,lubie również posłchać AC/DC czy Nirvany a czasami to nawet
      Gage czy Beyonce i nie wstydzę się tego.-A jak komuś się nie podoba co słucham
      to trudno(jestem przyzwyczajona bo z moich znajomych nikt takiej muzyki nie
      słucha-tylko mój tatakiss)
      jak pisze: Uwielbiam Nirvane-to nie znaczy ze chce szpanować(jak niektórzy).
      mi to nie przeszkadza jak ktoś szpanuje -jak chcą sie pochwalic że słuchaja
      prawdziwego rock'a ich sprawa-nie obchodzi mnie touncertain
    • jamajka. Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:54
      Zgadzam się. Mnie też to denerwuje.
      Dobrze jak ktoś ma inne zainteresowania muzyczne, bardziej ambitne .
      No ale bez przesady. Nie trzeba o tym trąbić za każdym razem.
      A tutaj znowu znalazły się takie osoby... Nie zamierzam pokazywać palcem , chociaż z
      trudem się powstrzymuje.. .
    • audreey Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:56
      a ja się z tobą zgadzam, wiesz? od dawna chodzi mi to po głowie, bo zjawisko pod
      tytułem 'słucham staroci i przez to jestem fajny' jest ostatnio bardzo częste. i
      strasznie mnie to irytuje. i nie, nie chodzi o to, że ja coś mam do starych
      zespołów, bo je szanuję, wiele z nich wniosło niewiarygodnie dużo do muzyki,
      niektórych nawet słucham, ale postępowanie polegające na słuchaniu wyłącznie
      'legend' muzyki i wręcz nieuznawaniu, odrzucaniu nowości jest dziwne, jak dla mnie.
      • honey__ Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 22:04
        i dlatego nie naczepiam sobie na głowie metki z nazwami moich ulubionych zespołów. jak ktoś zapyta, to odpowiem. ew. rozmowa się rozwinie na ten temat. każdy słucha czego cche. to `słcuham legend ` wręcz narzuca, żeby cały świat wielbił jakiś zespól.
        wszystkim fanom jednej piosenki - litości.
    • kristen99 Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 21:59
      Już mam tego dość jak ''Wy'' ciągle mówicie np '' Stary rock jest lepszy i niż
      ten tandetny nowoczesny'' Ja nie słucham tych starych zespołów tylko te
      nowoczesne bo mi się podobają mam taki styl.Nie lubię starego rocka i co to moje
      zdanie więc przestańcie mówić ''O Boże nie lubię jak ktoś mówi że lubi te
      nowoczesne zespoły rocka ,które są na topie itp
    • weirdo Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 22:02
      No niestety, ja nie miałam takiego szczęścia, żeby spotkać wiele fanek Arctic Monkeys,
      które naprawdę mocno siedziałyby w temacie, jeśli u Ciebie jest inaczej - ok. Tylko że mam
      wrażenie, że im mniej osób słucha jakiegoś zespołu, to tym bardziej jest dla pewnych
      ludzi 'prawdziwy' , 'niezakłamany' itd. Najlepiej zamknąć się w garażu i grać dla 15 osób.
      Wtedy jest się wiarygodym, bo zły świat i motłoch bez gustu się nie poznał na naszej
      sztuce i to oznacza jacy jesteśmy "true"?
      Patos, megalomania i granie na stadionach to przejaw sprzedania się itd.? W takim razie
      dotyczy to chyba wszystkich tych zespołów, które dzisiaj uznaje się za legendarne.
      Chyba niektórzy mają wrażenie, że posiadają jedyną słuszną prawdę o muzyce i trzeba ją
      wciskać ciemnym ludziom. Obiektywizm w muzyce nie jest możliwy, każdy ją odbiera
      inaczej.
      • jane_ Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 22:11
        może jakaś część słucha ich tylko dlatego, że alex jest słit - i okej, to ich problem, tylko generalizujesz.
        ja nie mam nic przeciwko komercji, patosowi. serio. często jestem pod wrażeniem. ale jak pisałam - szlag mnie trafia, kiedy ktoś sprzedaje to ludziom w otoczce alternatywności. ratunkiem nie jest zamykanie się na garaż, ale mam wrażenie, że gd, muse, rozpoczynali z zamysłem stania się 'wielkimi'. z innej beczki, weźmy takie radiohead. nie wyobrażam sobie, żeby thom z kumplami był na tyle głupi, aby pragnąć wielkiej sławy. a kto ją zdobył, nie dając się ugrzecznić? radiohead. jednocześnie zostali sobą, stając się wielkimi. i to jest nieprawdopodobne, bo jakoś specjalnie nie zanosili się na mainstream, prawda? wyszło jak wyszło, i ten zespół jest potwierdzeniem, że można coś osiągnąć prawdą i skromnością. połowa gwiazd rocka robiła straszne rzeczy, i była po prostu dupkami. i tu z kolei pozytywnym, choć trudno go tak określić, wzorem był ian curtis. totalnie prawdziwa osoba.
        patos - tak, ale nie w tej formie, w jakiej jest teraz najbardziej pożądany. nie dajmy się zwariować. trzeba mieć, cholera, dystans. do tych patosowych zespołów już nikt go nie ma. i to się nakręca.
      • reigai Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 22:17
        mnie właśnie wszystkie napalone fanki Alexa skutecznie odstraszyły od Małp. Mnie coś bierze jak widzę, że zespół staje się popularny tylko dla tego, bo wokalista ma ładną buzie. Akurat w ich przypadku była to zasługa olbrzymiej ilości talentu kompozytorskiego, ale gdyby nie Turner to zapewne nie byłoby tylu fanek w przedziale 12-16 lat, które uwielbiają "Teddy Picker" i na tym ich znajomość utworów Arktycznych się kończy
        • jane_ Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 22:30
          a ja lubię słuchać wykonawców, nie wiedząc, jak wyglądają. nie potrzebne mi to do szczęścia. i nie zamyka w schematach.
          • reigai Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 22:37
            doszłam do takiego wniosku jakiś czas temu, niestety, w wielu przypadkach - za późno.
    • shibby Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 22:02
      ja słucham i nowego rocka i staego. i ja się nie wywyższam że słucham np led
      zeppelin. ja nie słucham muzyki na pokaz że 'o patrzcie, jestem taka fajan bo
      słucham rocka' ale słucham muzyki bo to daje mi duzo radości. też mi sie to nie
      podoba jak ktoś się wywyższa że słucha starszej muzyki. ale teżnie lubię jak
      ktos mówi 'jak możesz takich staroci słuchać, przecież to juz jest nie modne'
      bla bla
      to moje zdanie wink
      • honey__ Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 22:13
        @weirdo, dobrze mówisz. sprzedawanie się polega na czymś innym niż na większej popularności niż początkujące jeszcze w garażach zespoły. myślę, że w muzyce chodzi o to, aby się nią dzielić. żeby dać ją innym, ale żeby to dobrze smakowało. nie każdemu, ale tym, którym się to spodoba. i na muzykę nie ma mody.
    • tokio_hotel_483 Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 22:12
      Mój ulubiony zespół to TH jak widać i tez słucham np. SOAD'u , Metallicy,Iron
      Maiden,i jakiś tam jeszcze i nie szpanuje tym , bo ja znam wartość `swojej`
      muzyki c;
    • beautiful_ Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 22:20
      Masz rację a tak na prawdę nic nie wiedzą o dobrej muzie, ja tam ostatnio się
      zainteresowałam Muse- zainteresowałam, myślę wciągnęłam na maxa ale pomińmy to . xD
      No i chodzi mi o to że nie komentuję innych rockowych grup jeżeli ich nie
      słuchałam a niektórzy jak się uprą na coś to nie ma co ...
    • scarletrose Wow, ekstra no. Jak ja kocham spam! Kosz. 04.04.10, 22:48
    • weirdo Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 04.04.10, 22:55
      Nie miałam na myśli tego, że napalone nastolatki ślinią się na widok Turnera, ale mniejsza o
      to. Muse na pewno nigdy nie byli 'alternatywni' i też nie są tak 'sprzedawani' Może mają
      rozbuchane ego, bredzą coś o byciu największym zespołem na świecie itd. (więc co
      powiedzieć o braciach Gallagher?) Mnie to w odbiorze nie przeszkadza. I odnosząc się do
      tego, że ich fanki to głównie wielbicielki "tłajlajta", to chyba jednak nie do końca prawda
      (chociaż fanki tej kategorii mnie denerwują i nic na to nie poradzę), a na soundtrack'u do
      tego badziewia, które niektórzy nazywają filmem (bez urazy dla fanów), udzielili się tam też
      m.in. Thom Yorke, Black Rebel Motorcycle Club i Editorsi, więc może ścieżka dźwiękowa nie
      jest taka tragiczna. A dlaczego to zrobili? Dla kasy. I co z tego?
      Ale chyba czas skończyć tę bezcelową dyskusję, bo i tak nie odnosi się do tematu tego
      wątku.
    • unease_ TAAK!! 04.04.10, 23:02
      szczerze i to niesamowicie szczerze się z tobą zgadzam. surprised
    • mweezy ciekawostki. 05.04.10, 00:04
      1. mweezy jest cholernie pusta bo lubi Jonasów oraz jest powszechnie uznawana za
      bezguście i dziwadło, bo mimo że ich lubi to słucha również zupełnie innej
      muzyki, screamo, metal, rock, alternatywa, POP, tak, POP. i wiele więcej. ale i
      tak fakt że lubi tego zuego disneja sprawia że jest traktowana jak kompletna
      idiotka.

2. mweezy gardzi osobami, które chodzą ubrane w koszulkę z AC/DC, mają torbę z
      AC/DC i na ful słuchają piosenek AC/DC na szkolnym korytarzu i się lansują. c:
      tak, ma styczność z taką osobą. niestety. ale unika ją więc może przeżyje. a to
      i tak tylko przykład jak ludzie potrafią się lansować.

kwiat
      • scarletrose Re: ciekawostki. 05.04.10, 15:18
        1. Wiesz, ja też nie mam nic do Jonasów, bo nawet ich lubię i to z dosyć
        pustawego powodu, bo za wygląd i za to, że są takimi psycholami. Btw, kiedyś
        powiedziałam do koleżanki, że Gomezka ostatnio ładnie wygląda, to myślałam, że
        mnie wzrokiem zabije. A więc nie jesteś sama w lubieniu osób od disneya i
        słuchaniu przy okazji "nie pasujących" zespołów. Uh, coś ta wypowiedź niegramotna xD

2. Taa, równie dobrze, to by można chodzić od stóp do głów w hanci montanci ^^
        Jak dla mnie, efekt ten sam.
        • mweezy Re: ciekawostki. 05.04.10, 22:20
          1. są psycholami? a ja myślałam że to się nazywa poczucie humoru. przystojni są,
          to fakt. a to że lubię tego zuego disneja i jednocześnie choćby Iron Maiden to
          dla mnie normalne i nie widzę powodu do wstydu/zaskoczenia czy jeszcze czegoś
          innego.

2. podałam przykład adekwatnie do twojej wypowiedzi czyli związanej z osobami
          lansującymi się tym jakiej to dobrej muzyki słuchają. c: bo przecież słuchanie
          Demi to wstyd jest i trzeba pokazać światu że lofcia się Metalikę bo jest kjut a
          Hana Montana to zuo -,- wrrr. to chore.
    • fleeea Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 05.04.10, 00:58
      Hmm... Ciekawe. A więc: drogie dziewczynki, przykro mi Was zawiadamiać, ale nie
      jesteście oryginalne. Nie wiem nawet czemu tak myślicie. Napiszecie sobie z
      udawaną urazą, że ktoś oprócz Was słucha rocka i to czegoś poza całkowitą
      podstawą jak AC/DC czy Nirvana, tylko po to, żeby się pochwalić. Jak ktoś kocha
      rocka to kocha i słucha, a nie udaje, że lubi i pisze na "KOTEK.PL" jaki to jest
      super. Smutne, nie powiemindifferent
      • spad_ Re: Legendy rocka - inne spojrzenie. 05.04.10, 01:08
        spada rodzice wychowali na pianiste.

ale spad kocha rocka. jesli kocham, chce powiedziec o tym calemu swiatu.
        tak jak cala moja rodzina kocham zeppelinow i bede sie tym "lansowal"

gdy spad byl maly, dziadek opowiadal mu na dobranoc relacje z koncertu
        zeppelinow na ktorym byl zamiast bajek o kapturku i smokach
    • agusiasweet Re: Wejdź tutaj! 05.04.10, 09:48
      Zgadzam się z tobą w pełni, ale jedno przykuło moją uwagę. Napisałaś, że green
      day jest nowy? Tak mi się zdaję - tyle, że muszę ciebie poprawić. Chłopacy grają
      już od 1987 roku! To, że niedawno temu wydali 21st CB nie znaczy, że dopiero
      zaczynają!

To jedyne chciałam poprawić - co do reszty się zgadzam.
      Ludzie umią tylko szpanować uncertain
      • scarletrose Re: Wejdź tutaj! 05.04.10, 15:15
        Green Day jest zespołem współczesnym. A w porównaniu do AC/DC czy Guns N' Roses
        jest... młody, no, powiedzmy, że nowy. Może użyłam wcześniej złego słowa, bo na
        pewno nie miałam myśli, że jest nowy wink Dzięki za to, że zauważyłaś.
        • bad_alex Re: Wejdź tutaj! 05.04.10, 17:01
          przestańmy już dyskutować na temat : młody , stary !
          faceci z ac / dc , guns n roses , led zeppelin etc to już noo .. starsi ludzie [
          ; 3 ]
          w każdym razie , swoje przerobili , swoje nagrali , swoje napili , swoje
          naćpali etc , etc , etc .
          ile lat mają faceci z green day ?
          • scarletrose Re: Wejdź tutaj! 05.04.10, 18:17
            Około czterdziestki.
            • bad_alex Re: Wejdź tutaj! 05.04.10, 23:06
              noo , to z guns n roses etc są od nich starsi .
              mają ponad 45 lat /
              • agusiasweet Re: Wejdź tutaj! 06.04.10, 17:18
                poprawię: wszyscy po 37 mają.
                Tyle, że BJ razem z Mikiem stworzyli w wieku ok. 12-14 lat zespół "sweet
                children". Nawa została potem zmieniona.
                Ale muzyka współczesna? Bo ja wiem...

posłuchaj tylko tego, ok?: (ale nie mówię tego w obraźliwym sensie, przeciwnie
                odczułam sympatię, jak powiedziałaś coś kulturalnie, a nie jak inni [czytaj: jak
                wściekłe świnie])
                valied.wrzuta.pl/audio/8yosfW1Dn1I/green_day_-_stuart_and_the_ave.
                Jest to jeden z łagodniejszych utworów.
                A teraz posłuchaj tego:
                givemenovacaine.wrzuta.pl/audio/6GNHjZEnBSd/green_day_-_2000_light_years_away
                Głos inny, c'nie? A skład zespołu się zmienił tylko jeden raz! Perkusista
                odszedł - w tej piosence jest już nowy (Tre Cool).

Kurde. Sorry, że ciebie tak zanudziłam!
    • other_ . . . 05.04.10, 09:57
      hellelujah xd
      gadasz do rzeczy , kiedyś napisałam coś
      podobnego w jednym z wątków ,
      ale kto to czyta .

muzyka której słuchasz to coś co człowieka charakteryzuje ,
      pokazuje jego osobowość,
      a ten kto tylko słucha pewnych zespołów bo są ostatnio ' na topie '
      nie ma swojego gustu muzycznego , tylko chce się przypodobac innym .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka