Dodaj do ulubionych

Wypowiedz się

08.04.10, 13:53
Już był ten temat bo go sama założyłam, ale mało osób się wypowiedziało. Teraz
zwracam się z prośbą o więcej wypowiedzi bo to dla mnie naprawdę ważne. To
jest tak jakby część mojej pracy maturalnej. Proszę piszcie.

To jest tak jakby ''badanie'' waszego poglądu na różne tematy w wieku jakim
jesteście. Chciałabym abyście napisały/-li co sądzicie na temat :
-Miłości
-Płci przeciwnej od twojej
-Świata, jaki jest, a jaki powinien być
-Nałóg (wybrany : narkotyki,alkohol,tytoń itp.)
A na koniec podać wiek.

Komentarze typu ''beznadziejne'' itp. proszę zachować dla siebie.
Obserwuj wątek
    • smileymiley1995 Re: Wypowiedz się 08.04.10, 13:58
      1.miłość...normalna rzecz...
      2.chłopcy...są cuudni<3!(Justin Bieber)
      3.jest ok.
      4.da się leczyć..
      5.mam 15l.

Ciesze się,że mogłam pomóc.
      Pozdrawiam smileymiley1995.big_grin
      • angelsonxd Re: Wypowiedz się 08.04.10, 14:25
        1. miłość: zapewne piękne uczucie, ale wątpię w miłość w wieku 11 - 14 lat ;P
        2. chłopcy: potrzebni wink
        3. powinno być na nim więcej tolerancji i bezinteresownej pomocy
        4. każdy nałóg da się wyleczyć, jednak zależy to tylko od osoby uzależnionej
        5. mam 13 lat ; )
        tongue_out
    • sonialovemiley5 Re: Wypowiedz się 08.04.10, 14:02
      M; przeżywa się...OKROPNOŚĆ!
      P; czasem tak czasem nie...
      Ś; powinno dużo się zmienić...
      N; żałosne
      12
    • karolcia741 Re: Wypowiedz się 08.04.10, 14:04
      a mogę prosić o bardziej wylewne wypowiedzi. Proszę
      • jessicakaulitz Re: Wypowiedz się 08.04.10, 14:19
        1. wierze w miłość jednak czasem warto kierować sie rozsądkiem a nie glosem serca i lepiej
        sie na tym wyjdzie...ale czasem można znalezc osobe idealna w której jest sie zakochanymi
        która pelnia też wszytskie pozostale ważne wymagania..niestety to rzadkość
        2.chlopcy potrafią być wkurzający szczególnie w 1,2 gimnazjum bo zachowują sie jak
        dzieci chcą zgrywać maczo a efekt jest masakryczny...ale zdarzają sie też tacy którzy są
        dojrzali jak na swój wiek (oczywiście niewielu takich jest) ale ogólnie lubie chlopaków jesli są
        przystojni to chociaz jest z kim flirtować : p
        3. ohhh wiele możnaloby zmienić..szczególnie ludzi ..ich zachowanie wobec innych i wobec
        zwierząt..ale świata nie zbawisz zawsze znajdzie sie kilku ordynarnych prostaków
        4.moim zdaniem powinno sie trzymać zdala od alkoholu papierosów narkotyków itp ale jak
        sie juz wpadnie to warto pomysleć o innych których przez to krzywdzimy i powinno sie
        podjąc leczenie bo nigdy nie jest za pozno no chyba że nalóg już tak nas zniszczyl że
        jesteśmy bliscy smierci ...warto pomysleć o wlasnym zdrowie i o tym że takie nalogi
        skracają życie
        4.15 lat
        pozdrawiam tongue_out
    • truuu Re: Wypowiedz się 08.04.10, 14:16
      Miłość: Czasem sie wydaje że kogoś kochamy, a to tylko zwykłe zauroczenie. Moim
      zdaniem od pierwszego wejrzenia nie istnieje,a taka prawdziwa zdarza się nieczęsto.
      Płeć: Chłopcy? Zazwyczaj da się z nimi normalnie pogadać..
      Świat: Jest dużo nieporozumień, konfliktów, wojen. Powinni wszystko wyjaśnić i
      skończyć wszystkie wojny.
      Nałóg: Jeżeli chodzi o narkotyki, to jestem przeciw legalizacji, no chyba że
      narkotyki będą potrzebne w medycynie. A jestem przeciw legalizacji, bo gdy
      będzie legalne ćpanie wszyscy będą wiecznie naćpani. No, może nie wszyscy.
      Może nie za 'wylewnie' ale coś tam nabazgrałam xd
    • malinka25 tutaj. 08.04.10, 14:17
      -milosc: cos niesamowitego, kazdy chce ja spotkac
      - mezczyzni: sa slodzcy, swiat bez nich bylby nudny wink
      - swiat: powinien byc bardziej lepszy, hehe
      - papierosy: to najgorsza rzecz na swiecie, niszczy zywcem
      - 14 lat POZDRAWIAM kiss
    • owad Re: Wypowiedz się 08.04.10, 14:20
      miłość:
      uważam,że w tym wieku jest możliwa,aczkolwiek nie na długo.wydaje mi się,że
      teraz jest taki sprawdzian z miłością do naszych rówieśników.

płeć przeciwna do mojej:
      chłopcy są strasznie dziecinni.tylko z niektórymi można fajnie pogadać,pośmiać
      się.pół główki z naszej klasy śmieją się z byle czego,to jest wkurzające.
      świat,jaki jest,a jaki powinien być:
      za dużo dziewczynek,które chcą być słitaśne i emo.zdałam sobie sprawę,że nie
      wiele osób ma swój styl i umieją się bawić.muzyka jest badziewna.każdy na siłę
      chce się wcisnąć do świata show biznesu.filmy też są coraz głupsze.teraz jest
      moda na kolczyki,udawanie kogoś innego i robienie wszystko na siłę.

nałóg:
      nie będę wybierała.coraz więcej osób ma problemy(czasem tak błahe,że po prostu
      nie da się ich tu opisać)sięgają po różne używki,nie wiedząc co tracą.coraz
      więcej rodziców pije,pali,przez co dzieci też wpadają w to bagno oraz tracą
      dzieciństwo.
      mam 13 lat.
    • vikaa Re: Wypowiedz się 08.04.10, 14:26
      -Miłości - Jestem na to za młoda :d
      -Płci przeciwnej od twojej - w tym wieku chłopaki są dziecinni i głupi uncertain
      -Świata, jaki jest(egoistyczny, cyniczny, materialistyczny), a jaki powinien
      być- ekologiczny smile
      -Nałóg (wybrany : narkotyki,alkohol,tytoń itp.)
      tytoń-niszczy zdrowie, można zachorować na raka indifferent
      > A na koniec podać wiek. 13
    • nightmare_ Re: Wypowiedz się 08.04.10, 14:32
      Miłość: wierzę w miłość, ale "głos serca" to nie wszystko. trzeba się też
      kierować rozumem. uważam, że bezgraniczna miłość w młodym wieku, to przesada.
      myślę też, że związki do 15. roku życia nie powinny być do końca poważne.

Płeć przeciwna: jestem dziewczyną, więc muszę powiedzieć, co myślę o
      chłopakach. myślę, że są oni czasami dobrym wspraciem, czasami nawet sprawdzają
      się lepiej w roli najlepszego przyjaciela jakiejś dziewczyny, niż jakaś dziewczyna.

Świat: kocham świat, to na pewno. ale mogłoby być trochę inaczej, jeśli
      chodzi o losy niektórych ludzi. podoba mi się świat, jest wiele miejsc na
      świecie, które chciałabym odwiedzić i w ogóle. niektóre rzeczy mogłyby wyglądać
      inaczej, ale tak, jak jest teraz, też jest w miarę dobrze.

Nałóg: czyli inaczej uzależnienie. ja wiem, że na pewno nigdy nie będę
      nałogowo brać narkotyków (zresztą w ogóle nigdy nie będę brać, bez wyjątku), na
      pewno też nie będę nałogowo pić alkoholu, bo w zasadzie odrzuca mnie od samego
      jego zapachu, tytoń tym bardziej. a poza tym, to wszystko jest niedobre i
      niezdrowe, przynajmniej dla mnie.

Mam 12 lat c:

mam nadzieję, że pomogłam choć trochę. kwiat

• imperativ Re: Wypowiedz się 08.04.10, 14:36
      MIŁOŚĆ : przyjdzie w swoim czasie, każdy chociaż raz zauroczy się, zazna
      prawdziwej miłości. Jest to niesamowite uczucie, chociaż bycie singielką nie jest takie złe.
      Jeśli znalazło się swoją drugą połówkę jest się zobowiązanym do 100 % wierności.
      PŁCI PRZECIWNEJ OD TWOEJ : chłopak - cóż za niepojętne dla mnie stworzenie.
      Z charakteru niektórzy chłopcy mnie przerażają, widocznie przechodzą taki okres. No ale
      to jest niedozniesienia.. Ich zachowanie mnie przeraża, chociaż niektórzy są okay.. to
      zależy od tego PRZEDEWSZYSTKIM jak się zachowuje, czy umie się zachować na swój
      wiek [ niektórzy nie umieją ] i czy jest w miarę kulturalny ///// moje zdanie.
      ŚWIAT JAKI POWINIEN BYĆ : bez tych wszystkich spalin, dużo zieleni, dobro,
      chociaż nie do końca. było by nudno bez troszkę zUUa : d
      NAŁÓG : ojejkuu.. rozumiem, znam wielu nałogowców. To alkohol, to papierosy, to
      narkotyki. Moja koleżanka miała styczność z narkotykami. Źle skończyła...[*] Lepiej nie
      zaczynać, trzeba używać rozumu.

szósta klasa - 13 lat.
      Imperativ (;
    • jonas_lover Re: Wypowiedz się 08.04.10, 14:42
      Miłość - prawdziwej jeszcze nie spotkałam
      Chłopaki - co to by bez nich było? xDD
      Świat - nie jest idealny, ale do zniesienia wink A powinien być pełen milości, przyjaźni,
      wzajemnego zrozumienia itp.
      Nałóg - wszystkie są złe z tych, które podałaś i ja sama w nie nie wpadnę
      wiek - 13 big_grin
      • oubergine Re: Wypowiedz się 08.04.10, 15:14
        Miłość : jest i istnieje. nie wieżę w miłość od pierwszego wejrzenia. denerwują mnie
        dziewczynki, które mówią, że jej nie ma. niech popatrzą na rodziców. c;
        Chłopaki : bardzo interesujące stworzenie. jednak niektórzy są nierozumni,
        zachowują się jak dzieci, zero dojrzałości. I są też tacy "dojrzali". ;b lepiej odgrywają rolę
        przyjaciółek.
        Świat : nie jest on idealny. chciałabym, aby zniszczyli wszytko to, co niszczy naszą
        planetę - a w zamian więcej zieleni. jeszcze.. aby był bez wojen, przemocy, ale tak nigdy nie
        będzie.
        Nałóg : wybrałam narkotyki. cóż. niszczą nas od wewnąćz i od zewnącz. można się
        podjąć leczenia, i podziiwm wszystkich, któerzy się wyleczyli, bo to nie lada wyczyn. c;
    • katsuumi_17 Re: Wypowiedz się 08.04.10, 15:08
      Pierwszy raz się spotykam z pracą maturalną, na którą ktoś robi ankietę. Moge wiedzieć,
      jaki konkretnie masz temat?
      Miłość- prawdziwej jeszcze nie spotkałam, bo trudno jest ją znaleźć w każdym młodym
      wieku, ale myślę, że w moim wieku zaczyna się dojrzewać do takiej prawdziwej miłości i
      można zacząć myśleć o przyszłości, a nie zajmować się zauroczeniami i tzw. "chodzeniem".

Płeć przeciwna- taki sam, jak do mojej płci. Myślę, że w moim wieku nie ma rozróżnień
      na "chłopaków" i "dziewczyny". Z każdym z nich można porozmawiać.

Świat- Mój świat jest taki, jaki być powinien. W moim świecie nie zmieniałabym zbyt wielu
      rzeczy. Jednak oczywiście nie powinno być na świecie zawiści, biedy, chorób. Każdy
      powinien być szczęśliwy i cieszyć się z tego, co ma, a nie dążyć do ideału. Właśnie. Świat
      nie powinien być również tak komputeryzowany- uwzględnij to w swojej pracy, bo to
      trafny wniosek- niedługo wszystko będzie za nas wykonywane przez komputery, a dzieci i
      młodzież zamkną się w świecie internetowym. Niby ułatwianie życia, ale zatraca się przez to
      tradycję i naturę.

Nałogi- uważam, że wszystko jest dla ludzi, ale nie w nadmiarze. To ogólnie- o fajkach i
      alkoholu. Narkotyków nigdy nie próbowałam i nie zamierzam, bo faktycznie mogą
      zniszczyć życie.

19 lat.
      • karolcia741 Re: Wypowiedz się 08.04.10, 17:01
        Pogląd na świat w wieku dojrzewania. jest wiele na ten temat książek, a
        wiec dlatego to wybrałam. Sama wymyśliłam temat pracy.
    • karolcia741 Re: Wypowiedz się 08.04.10, 17:10
      Piszcie proszę!
    • nothing... . 08.04.10, 17:33
      Miłość- wspaniałe uczucie, ale osoby w naszym wieku nie są na nie psychicznie
      gotowe, ale są wyjątki wink
      Płci przeciwnej od twojej- cóż... są strasznie nie dojrzali xD Myślą, że jak
      rzucą żałosny tekst to wszystkie dziewczyny są ich. Wkurza mnie u nich ta duma,
      ktoś powie coś innego niż myśli drugi to od razu jest bójka. Choć fajnie jest
      mieć chłopaka za przyjaciela, bo można mieć z niego ubaw, a poza tym można na
      nim polegać (nie na wszystkich)
      Świata jaki jest a jaki powinien być- hmm.. dzisiejszy świat nie ma poszanowania
      dla innych chodzi o to że ludzie powodują konflikty na tle religii i wyznań.
      Jest dużo nie potrzebnych wojen, które można by było znieść jedną, długą
      rozmową, ale wrogowie nie chcą się godzić.
      Nałóg- popada w nie duża liczba młodzieży. mogę to potwierdzić, bo osoby z mojej
      szkoły już były na policji w związku z tym. Nigdy nie próbowałam i próbować nie
      będę. Mam niechęć i obrzydzenie do tego. Wiem co dzieje się z ludźmi na haju lub
      pod wpływem alkoholu, nie które nawet umierają. nie chce mieć z tym nic wspólnego.

Napisałam to dość ogólnie bo się śpieszyłam. Gdybym miała napisać co o tym myślę
      szczegółowo to nawet nie chciało by ci się tego czytać wink
    • anja_ Wypowiedz się: 08.04.10, 17:44
      Miłość w tym wieku nie jest taka 'naprawdę'. to tylko zauroczenia. chłopcy...ehh. To trudne. Większość z nich jest o połowe mniejsza i o trzy czwarte nie dojrzalsza ode mnie. co do świata, to spoko. Świat jest okej, ale ludzie nie są okej. zaśmiecają, nie szanują itp. Co drugiego i co trzecią gimnazjalistę(stkę) widzę z papierosem w ręku albo piwem. no sorry..ale to ma być kól? trzynaście.
    • idiotka_ Re: Wypowiedz się 08.04.10, 18:10
      Miłości nie ma jest tylko zauroczenie. a jeżeli jest już ta miłość to na pewno
      nie w tym wieku. Płeć przeciwna w ogóle mi nie przeszkadza, lubię chłopców jak
      prawie każda dziewczyna. Świat jak dla mnie jest beznadziejny. z opowiadań mojej
      mamy i babci było kiedyś lepiej. teraz to każdemu zależy na karierze i
      pieniądzach. kiedyś wszyscy się nawzajem pozabijają. Każdy ma jakiś nałóg. tak
      było, jest i będzie. nic nie mam do palaczy aczkolwiek mam wiele do alkoholików.
      jak widzę takiego żula to aż mi go szkoda a jednocześnie myślę sobie co on sobie
      z życiem zrobił. o narkotykach to się raczej nie wypowiem bo nie mam zdania na
      ten temat. wiek - czternaście.
    • bellaa. Re: Wypowiedz się 08.04.10, 18:27
      Miłość - moim zdaniem najpiękniejsze uczucie do drugiej osoby, człowiek
      czuje się komuś potrzebny, czuje się kochany i rozumiany przez drugą połówkę.
      Masz się komu wyżalić, wypłakać na ramieniu itp. Uważam też, że druga kochana
      jest jak najbardziej potrzebna bo jak się mówi MIŁOŚCI NIE KUPISZ ZA ŻADNE
      PIENIĄDZE , a gdy jej nie masz , czujesz się samotna i przede wszystkim
      nieszczęśliwa sad
      Chłopcy - zależy w jakim są wieku, bo wiadomo na świecie są potrzebni,
      jeśli są dojrzali jak na swój wiek to ok, ale ciężko w naszych czasach spotkać
      prawdziwego dżentelmena. Wiadomo większość patrzy tylko na wygląd i to się dla
      nich liczy, a osobowość kompletnie ich nie interesuje. Co jeszcze myślę na ich
      temat to nie wiem, a nie jednak wiem. Nie potrafię ,,strawić'' takich chłopaków
      którzy uważają się nie wiadomo za kogo, tylko dlatego, że mają więcej kasy niż
      inni, praktycznie też nie zwracają uwagi na dziewczyny, które nie mają ubrań z
      nike czy croopa.
      Świat - i zacznę znów od słów : moim zdaniem świat powinien być bez
      wszelakiej przemocy, nienawiści, zazdrości. Ludzie powinni naprawdę dbać o
      środowisko, bo przyroda, która nas otacza jest nieziemsko i niesamowicie piękna,
      a człowiek ją niszczy nawet sobie sprawy z tego nie zdając. Ludzie w XXI wieku
      dążą jedynie do zdobywania pieniędzy, sukcesu, dlatego też zostają wycinane
      lasy, a na ich miejscach budowane fabryki, a drzewa dają nam tlen niezbędny do
      życia, no ale przecież kogo to interesuje jak nie będziemy mieli czym oddychać
      to wtedy pogadamy angryangryangryangryangryangry
      Nałogi - ja nie mam nałogów ale w mojej najbliższej rodzinie jedna osoba
      próbuje rzucić palenie od 2 lat i kupuje tabletki, plastry, różne diety i nie
      może dalej sobie dać rady , a jak już praktycznie rzuciła to nie wytrzymała bo
      przyszedł do niej mój wujek i jak zaczął obok niej palić to nie wytrzymała i
      teraz żałuje. A uważam, że to jest już choroba kiedy ktoś nie może już przestać
      bo jest uzależniony.
      Aha i mam 16 lat smile) no już niedługo 17, bo w pażdzierniku :pppp
      Proszę bardzo myślę,że pomogłam chociaż ja mam bardzo dziwne podejście do życia tongue_out
      A i jeśli pomogłam to z góry mówię, że nie ma za co. smile
    • kardolina Re: Wypowiedz się 08.04.10, 18:32
      1. miłośc: irytuje mnie ten termin, a najbardziej wypowiadany przez natsolatki,
      które już przeżyły wielką miłośc ... -,-
      2. hmmm o chłopakach? lubię ich. wychowałam się wśród nich. z niektórymi mam
      nawet lepszy kontakt niż z dziewczynami. świetni kumple.
      3. świat jest benzadziejny i niesprawiedliwy, ale kto powiedział, że taki ma
      byc? tzn nie. świat nie jest beznadziejny. to ludzie tacy są. ogólnie nawet nie
      powiem po co świat jest, no ale... xd czasem tak mi się zbiera na rozmyślanie.
      ogólnie sytuacja na świecie jest tragiczna; wojny etc.
      4. nałóg: nakortyki: nigdy nie spróbuję, nie jestem na tyle głupia, żeby sobie
      niszczyc życie. jestem niesamowicie ciekawa jak się naprawdę człowiek czuje po
      narkotyku, ale nigdy nie spróbuję. mam kontrolę nad sobą. papierosy: nienawidzę!
      duszę się wręcz od dymu papierosowego! nienawidzę papierosów, dymu papierosowego
      i palenia, szczególnie w mojej obecności. to jest odrażające. alkohol: spożywany
      w małych ilościach jest ok; i od okazji. ale jeżeli mowa o alkoholizmie to
      oczywiście potępiam. uciekanie w jakiekolwiek nałogi to po prostu wyraz słabości
      i tchórzostwa.
      5. mam 15 lat ;D no, 15 będzie w październiku ;]
      • karolcia741 Re: Wypowiedz się 08.04.10, 18:45
        Dziękuję dziewczyny wam bardzo jesteście niesamowite nawet nie wiecie ile wam
        zawdzięczam kiss A jeśli jeszcze ktoś chce pisać to walić jak tylko się da na
        pewno przeczytam big_grin
    • animowana Re: Wypowiedz się 08.04.10, 18:55
      1. miłość - coś niemożliwego dla 13-latki. jedyna, prawdziwa i tak dalej... po
      prostu trzeba być dojrzałym, aby na coś takiego sobie... ee, pozwolić? ;q
      2. czasami są niezrozumiali. ale śmieszni. i fajnie się z nimi rozmawia. a
      czasami potrafią mnie nieźle wkurzyć.
      3. świat jest niesprawiedliwy, okrutny i chamski. nie ma ludzi, którym można
      zaufać. bo gdyby tak było, nie trzeba by było zamykać drzwi od domu na klucz co
      wyjście, co nie? o polityce i politykach nawet się nie wypowiadam. po prostu
      szkoda słów. a poza tym kiedyś było inaczej. z każdym wiekiem jest coraz gorzej
      i tyle... w sumie niedługo będzie koniec świata (podobno).
      4. tytoń - działa na zasadzie: raz spróbuję i będę chciał/a więcej. zatruwa
      ludzi dookoła i ogólnie jest szkodliwy, ale nie, żeby mi to aż tak przeszkadzało...
      alkohol - wydajesz na niego kupę kasy, a potem wyglądasz jak żul z pod
      śmietnika, brzydko mówiąc, na dodatek wszystko to co wypiłeś później "wylewasz"
      do kibelka. więc takie trochę bez sensu.
      narkotyki - skrajność człowieka. nikt normalny by się za to nie zabrał. to samo
      skąd się biorą samobójstwa itepe.
      mój wiek - 14.
    • pauluu Re: Wypowiedz się 08.04.10, 20:39
      1. Miłość - potrzebna jak cholera, ale nie w wieku 11 lat oczywiście ; )
      2. Chłopcy - Nie którzy fajni.. nie zaprzeczam ;D Nie zawsze myślą ale to się da znieść wink
      3. Świat - więcej tolerancji dla 'innych'
      4. Nałogi - Dużo młodych niestety pali, szkoda że niewiedzą że to daaawno przestało być
      'modne' ; //

14 lat

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka