il_whatever Re: in vitro 19.06.10, 01:46 tanatalka napisał(a): > jesteście za czy przeciw? > Za rodzicami którzy chcą mieć własne dzieci czy za kościołem, który uważa że in > vitro to > zabijanie życia? > Ja raczej nie jestem za stroną kościoła, oni mówią ze to zabijanie życia, a prz > ecież ta > metoda daje nowe życie tysiącom dzieci na świecie!!! > Ja miesiąc temu na lekcji dowiedziałam się ze kościół jest przeciwny dlatego ze > niby tworzy > się np. 5 dzieci a wybiera tylko jedno, ale przecież to są płody a jeszcze nie > dzieci...<br /> > Za drugi powód został nam podany sposób w jaki mężczyzna oddaje próbkę... (wiec > ie > czego) że to niby jest grzech bo on to robi bez żony.... > Ciekawa jestem czy ten nauczyciel który nam to mówił jak nie mógłby mieć dzieci > czy by > nie miał innego zdania... (głupio było mi pytać bo to facet) Ja jestem przeciw i chciałabym sprostowac twoja wypowiedź przy okazji. Po pierwsze - Kościól nie mówi o in vitro jako o "zabijaniu zycia". Ale nowego życia też ta metoda nie daje. Nie wiem czy jesteś wierząca czy nie, ale na pewno wiesz, że życie to dar od Boga. A in-vitro to sztuczna metoda, wiec dlatego tak bardzo jest nie popierana przez Kościół. Niezaleznie od tego czy jest legalna (narazie nie jest) czy nie, to każdy ma swoje sumienie i sam decyduje czy godzi sie na "omijanie" woli Boga czy nie. Dawca "wiecie czego" - nazwijmy to "nasieniem" (serio,nie widze nic nienormalnego w tym słowie, nie wiem dlaczego je ocenzurowałaś ) niezaeznie od tego czy popelnia grzech czy nie, powinien troche pomyslec. Bo jak bedzie sie czuła jego przyszła żona i ich wspólne dzieci, kiedy któregoś dnia spotkają na swojej drodze (nawet jeśli to bardzo mało prawdopodobne) dzieci swojego ojca z jakąś obcą kobietą i te dzieci też będą dla nich obce? (Troche nie gramatycznie ale wiecie o co chodzi) A poza tym - chcielibyscie sie dowiedzieć po kilku latach ze jesteście z próbówki??? Na bezpłodność a chęć posiadania dzieci i wypełniania planu Bożego jest metoda polecana przez Kościół, nazywa się adopcja. Jest tyle dzieci w domu dziecka, że lepiej podarować któremuś z nich swoją miłośc niż mieć własne z probówki. Troche długa wypowiedz, datego thx wszystkim którym się chciało ją przeczytać Odpowiedz Link Zgłoś
xyz69 Re: in vitro 19.06.10, 14:16 na pewno poniekąd masz rację- z tą adopcją. jednak w tych kwestiach każdy powinien decydować sam. bo ja wszędzie się wypowiadam że nie chciałabym tego zrobic. Ale no nie wiem, naprawde nie wiem co by było gdyby... ja bardzo chcę, pragnę przeżyć to, bo dla mnie to jest coś, niezwykłego, wspaniałego, nosić pod swym serduchem życie- owoc miłości dwojga ludzi. czuć jak to dziecko porusz się w Tobie, a potem przeżyć poród (obym tylko mogła urodzić naturalnymi siłami bo cedsarka nie wchodzi w grę). to jest coś pięknego. rozzumiem każdą kobietę która tego chce. Odpowiedz Link Zgłoś
kardolina Re: in vitro 19.06.10, 07:42 nie mam zdania, bo kompletnie się w tym temacie nie orientuję i nie będę się wymądrzac na temat, o którym nic nie wiem. ale irytuje mnie wasze podejście do adopcji. dobrze, ludzie mogą adoptowac dzieci, bo jest dużo dzieci w domu dziecka. ale na litośc boską, czy Wy uważacie, że to takie proste? że pójdą sobie do domu dziecka i hop! mają już dziecko?! po pierwsze muszą znaleźc jakieś dziecko, które pokochają i które pokocha ich lub chociaż im zaufa. to nie jest tak, że idą i adoptują pierwsze lepsze dziecko. po drugie to trwa długi czas i nie zawsze się powodzi. więc adopcja to też nie takie bajkowo proste rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
il_whatever Re: in vitro 19.06.10, 13:15 No jasne ze nie jest łatwe. Ale ciąża i rodzenie dzieci też nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
scarletrose Re: in vitro 19.06.10, 13:23 Aczkolwiek to raczej niesamowite przeżycie, czyż nie? : > Odpowiedz Link Zgłoś
xyz69 Re: in vitro do kardolina 19.06.10, 14:21 masz rację z ta adopcją, jest wiele wymogow i cały proces jest długi. ale jest jeszcze jeden problem, problem weekendowych rodziców. wiele dzieci ktore mieszkaja w domach dziecka nie może zostać adoptowanych bo ich rodzice nie zrzekli sie praw. i zabierają je do domu dwa razy w roku na święta udając wspaniałych rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
avril993 Re: in vitro 19.06.10, 13:19 Ja jestem za. Przeciw są Ci, którzy mogą mieć dzieci jakby nie mogli to by byli za. Odpowiedz Link Zgłoś
caterina97 Re: in vitro 19.06.10, 13:24 nie za bardzo się tym interesuję [ chodzi mi o wady i zalety ] , ale uważam że nie ma w tym nic złego . Odpowiedz Link Zgłoś
golden_star Za 19.06.10, 17:57 Zgadzam się z avril993. Jak byście nie mogli miec dzieci to byście byli za, ale jak możecie to przeciw. Postawcie się też w sytuacji rodziców, którzy nie mogą miec dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
il_whatever Re: Za 19.06.10, 23:28 tu sie mylisz. Znam wiele małzenstw, które nie moga miec dzieci a jednak nie decyduja sie na in vitro. Odpowiedz Link Zgłoś
slodkiporanek Re: in vitro 20.06.10, 17:41 Naczy powiem tak: jestem za, dopóki to nie pójdzie nigdzie dalej. Nie chciałabym, żeby doszło du sytuacji w której ludzie robią ludzi na zamówienie. Potrzeba jakiegoś organu, krwi? To stworzymy Wam idealny twór, z idealną zgodnością genetyczną do osoby potrzebującej. To kpienie z człowieczeństwa. Okrutna forma pozbawiania istoty żyjącej praw i wolności. Odpowiedz Link Zgłoś
renooo17 Re: in vitro 20.06.10, 17:53 Jestem stanowczo za in vitro. Jednak gdy para nie może mieć jednak dzieci, powinni rozważyć możliwość adopcji. Tyle dzieci jest przecież bez rodziny... Sama kiedyś chciała bym adoptować ale mój chłopak twierdzi że byłby temu przeciwny. Odpowiedz Link Zgłoś
paula_96 Re: in vitro 21.06.10, 19:32 Moim zadaniem nie powinno sie stosować in vitro, ponieważ jest sztuczne. Zgadzam się z kościołem - to grzech. Odpowiedz Link Zgłoś
paula_96 Re: in vitro 21.06.10, 19:34 Zgadzam sie z moimi przedmówcami, że jest to taka jak by zabawa w Pana Boga! Dlatego powinno to być zakazane! Odpowiedz Link Zgłoś
rogue96 Re: in vitro 21.06.10, 19:40 Zgadzam się z paula_96. Czy wy nie wiecie,że resztę zarodków się "wyrzuca",uśmierca !? A przecież tam w tej małej komórce żyje istota ludzka? To zabójstwo. W końcu jeżeli jakaś para nie ma dziecka to mogą je zaadoptować. Jest tyle dzieci, nawet noworodki,które chcą być kochane? Dlaczego nie obdarzyć tych dzieci miłością?! Pokazać im co to jest rodzina,kochanie ?! Pomyślcie nad tym Odpowiedz Link Zgłoś
yzz. Re: in vitro 21.06.10, 19:45 Ja jestem jak najbardziej za. Dla kościoła wszystko co w najmniejszym stopniu mówi o seksie jest grzechem. To trochę nie poważne podejście, ale cóż... Chyba tak właśnie działają kościoły. Odpowiedz Link Zgłoś
rogue96 Re: in vitro 23.06.10, 19:56 Jeżeli jesteś Katoliczką to nie powinnaś mówić takich rzeczy,a jeżeli nią nie jesteś to tym bardziej nie powinnaś zarzucać czegoś takiego Kościołowi ! Zresztą co ty gadasz za bzdury ?! Piszesz,że : >Dla kościoła wszystko co w najmniejszym stopniu > mówi o seksie jest grzechem. A to nieprawda ! Przecież Kościół nie zabrania małżonkom seksu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
seneka4 Re: in vitro 21.06.10, 19:47 Jestem zdecydowanie przeciwko takiemu sposobowi płodzenia dzieci. Dziecko powinno sie zapłodnić drogą płciową ,znaczy naturalną a nie przez jakąś metode opracowaną przez lekarzy. Wyobraźcie sobie powstać taką metodą ,przychodzisz do rodziców pytając sie jak powstałeś. Co mają Ci odpowiedzieć.? ,,Przez nową metode zwana in vitro ,kochanie'' .? Jeśli ktoś jest bezpłodny niech zaadoptuje dziecko! Ile jest biednych dzieci w ośrodkach adopcyjnych.? Medycyna idzie w dobrym kierunku wymyślaja nowe szczepionki etc., ale jestem zdecydowanie przeciw takiej możliwości zachodzenia w ciąże. Odpowiedz Link Zgłoś
atate_ Re: in vitro 29.06.10, 08:30 Denerwuje mnie podejście ludzi do tego . W końcu jeśli ludzie się kochają i chcą mieć dzieci , które także będą kochać , to czemu mieliby ich nie mieć ? Powinniśmy im to ułatwiać , a nie utrudniać . Odpowiedz Link Zgłoś
jonas_lover ;/ 29.06.10, 08:37 Jestem przeciwko. Pomyśl sobie - jeśli in vitro daje życie wielu tysiącom dzieci, to ile tysięcy musi przy tym zgniąć. I w żadnym wypadku nie zgadzam się z Tobą, że człowiek poczęty to nie człowiek tylko płód. To JEST człowiek i nikt tego nie zmieni. I jak już ktoś tu napisał - nie ma grzechu kiedy chce się urodzić wszystkie te dzieci - chyba nie ma, ale raczej mało kto by chciał mieć sześcioro-siedmioro dzieci, więc te zarodki po prostu giną. I to już JEST grzech. Odpowiedz Link Zgłoś
kiskowa Re: in vitro 29.06.10, 09:19 Za. W końcu są jakieś racjonalne wyjaśnienia czemu małożeństwa tak robią. Najczęściej jeden z partnerów jest bezpłodny. Co innego jak samotne kobiet, pary homoseksualne tak robią. To za. Jestem katoliczką i uważam że jednak dziecko powinno mieć dwóch rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
rispekt Re: in vitro 29.06.10, 11:56 Jestem za in vitro, oczywiście nierefundowaneym, ale jestem za. Kościół oczywiście ma obowiązek uświadamiać Katolików i reszte, że to jest złe..bla bla, ale państwo i rząd powinien całkowicie odciać się od poglądów Kościoła, a nawet i swoich. Jesteś katolikiem, jasne, nie będziesz korzystać z in vitro ani nie zrobisz sobie aborcji, ale nie zabieraj tej możliwości ludziom, którzy mają inne poglądy! Odpowiedz Link Zgłoś
kikunia Re: in vitro 29.06.10, 12:08 Nam pani z religi tłumaczyła to tak: Rodzice którzy decydują się na tę metodę, myślą tylko o sobie. Chcą za wszelką cenę mieć dziecko. A jest wiele dzieci w domach dziecka, które potrzebują miłości. I rodzice, którzy nie mogą mieć dzieci w pierwszej kolejności powinni zastanowić sie nad adopcją. Jeśli chodzi o zabijanie to rzeczywiście: jest kilka płodów, jedno się wybieram reszte zabija. Tak szczerze, że wiem co o tym sądzić. Nie sądze że jest to bardzo dobre, ani bardzo złe. Odpowiedz Link Zgłoś
replaceable Re: in vitro 29.06.10, 14:35 z jednej strony 50/50 ale z drugiej, dlaczego mamy zabierać komuś szczęście skoro sami nie jesteśmy w takiej sytuacji? no ale jeżeli w katolickim kraju kościół ma najważniejszy głos, nie ma szans żeby doszło to do skutku. Odpowiedz Link Zgłoś
karina545 Re: in vitro 01.07.10, 21:36 Ja jak najbardziej jestem za. Niektórzy ludzie naprawdę są w trudnej sytuacji, nie mogą mieć dzieci. Dlaczego mamy odbierać im tę szansę. Odpowiedz Link Zgłoś
anne05 Re: in vitro 04.07.10, 10:46 Jeśli kobieta jest bezpłodna jest jak najbardziej za. Odpowiedz Link Zgłoś
bad_alex ja jestem za , to nie jest sprawa kościoła . 07.07.10, 15:06 co ich to obchodzi czy kobieta zapłodni się metodą in vitro czy nie . Odpowiedz Link Zgłoś
suzann. Re: in vitro 07.07.10, 16:50 Hmm...szczerze mówiąc ja nie mam nic do in vitro, ale ja bym wolała zaadoptować dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś