katsuumi_17
26.06.10, 15:11
Zainspirował mnie ostatni artykuł o nowej piosence Cadny Girl, gdzie wszystkie zgodnie
stwierdziłyście, że piosenka jest mocno odgapiona od piosenek Gagi. Faktycznie, trudno
nie zauważyć podobieństwa do "Poker face".
Znacie jeszcze jakieś polskie wokalistki kopiujące zagraniczne?
Candy Girl- zaraz po Dodzie największa kopiara polskiego show biznesu. Bardzo mi przykro,
że można być aż tak mało kreatywnym jak ona, aż trudno w to uwierzyć, że dziewczyna
nie może wymyśleć czegoś sama. Ale bezczelnie skopiowała Lady Gagę! Nie jest tajemnicą,
że Hetmańska chciałaby zostać określona polską Lady Gagą, dlatego też ściąga od niej
stroje i podkłady. Ale ta piosenka to już przegięcie- do złudzenia przypomina "Poker face",
tyle, że w wersji zdecydowanie pogorszonej o brak umiejętności wokalnych tej panny.
Niestety, żeby pretendować do określenia "polska Lady GaGa" należy być czymś ponad
zwykłą kopią. Potrzebny jest talent, choć w 10% dorównujący oryginałowi. Dodam, że
żadna polska celebrytka nie dostąpi tego "miana", bo u nas (mówię tu o muzyce
komercyjnej) nie ma indywidualności, jest tylko zlany w jedną mieszankę kicz i beztalencie,
okraszony znajomościami i pieniędzmi włożonymi w promocję.
Warto tu wspomnieć o polskiej "królowej" kopii- Dodzie. W prawdzie nie jest to tak
oczywiste jak w przypadku Barbary Hetmańskiej (Candy Girl), gdyż objawia się głównie w
strojach, a nie w muzyce (z którą DOda od dawna nie jest kojarzona, a jedynie ze
skandalami), jednak Doda wygrywa w rankingu ilości skopiowanych gwiazd. Kopiowała
stroje m.in. Lady GaGi, Beyonce, Rihanny, Britney... dużo by wymieniać.
Co sądzicie na ten temat?
Według mnie to wstyd, że polskie celebrytki nie mają swoich pomysłów.