Dodaj do ulubionych

Polskie (prawie)kopie zagranicznych gwiazd.

26.06.10, 15:11
Zainspirował mnie ostatni artykuł o nowej piosence Cadny Girl, gdzie wszystkie zgodnie
stwierdziłyście, że piosenka jest mocno odgapiona od piosenek Gagi. Faktycznie, trudno
nie zauważyć podobieństwa do "Poker face".
Znacie jeszcze jakieś polskie wokalistki kopiujące zagraniczne?

Candy Girl- zaraz po Dodzie największa kopiara polskiego show biznesu. Bardzo mi przykro,
że można być aż tak mało kreatywnym jak ona, aż trudno w to uwierzyć, że dziewczyna
nie może wymyśleć czegoś sama. Ale bezczelnie skopiowała Lady Gagę! Nie jest tajemnicą,
że Hetmańska chciałaby zostać określona polską Lady Gagą, dlatego też ściąga od niej
stroje i podkłady. Ale ta piosenka to już przegięcie- do złudzenia przypomina "Poker face",
tyle, że w wersji zdecydowanie pogorszonej o brak umiejętności wokalnych tej panny.
Niestety, żeby pretendować do określenia "polska Lady GaGa" należy być czymś ponad
zwykłą kopią. Potrzebny jest talent, choć w 10% dorównujący oryginałowi. Dodam, że
żadna polska celebrytka nie dostąpi tego "miana", bo u nas (mówię tu o muzyce
komercyjnej) nie ma indywidualności, jest tylko zlany w jedną mieszankę kicz i beztalencie,
okraszony znajomościami i pieniędzmi włożonymi w promocję.

Warto tu wspomnieć o polskiej "królowej" kopii- Dodzie. W prawdzie nie jest to tak
oczywiste jak w przypadku Barbary Hetmańskiej (Candy Girl), gdyż objawia się głównie w
strojach, a nie w muzyce (z którą DOda od dawna nie jest kojarzona, a jedynie ze
skandalami), jednak Doda wygrywa w rankingu ilości skopiowanych gwiazd. Kopiowała
stroje m.in. Lady GaGi, Beyonce, Rihanny, Britney... dużo by wymieniać.

Co sądzicie na ten temat?
Według mnie to wstyd, że polskie celebrytki nie mają swoich pomysłów.
Obserwuj wątek
    • anne05 Re: Polskie (prawie)kopie zagranicznych gwiazd. 26.06.10, 15:15
      Wszystko, co najbardziej rzucające się w oczy już wymieniłaś. To strasznie irytujące, zero
      gustu, zero stylu, nic od siebie włożą, tylko bezczelnie kopiują. Najgorsza ze wszystkich
      jest chyba dla mnie Paulla, która z wyglądu zrobiła z siebie Rihanne, a śpiewa niemal
      identycznie jak Edyta Górniak (która chyba jako jedyna za polskich wokalistek urzekła
      mnie swoim głosem). Strasznie mnie to irytuje. -.-
    • fineaszowa Re: Polskie (prawie)kopie zagranicznych gwiazd. 26.06.10, 15:16
      Paulla , gdy występowała w Tylko nas dwoje cały czaas kopiowała ubrania Rihanny .
    • indigo Re: Polskie (prawie)kopie zagranicznych gwiazd. 26.06.10, 15:19
      Masz racje.Polskie `gwiazdy` nic same nie umieją wymyślić potrzebują `zainspirowania` który zwykle przeradza się w kopie.
      Candy Girl od razu `śmierdziała` kopią.Bo doda na początku chyba miała swój Okropny styl.
      Niewiem ,nie interesowałam się dodą wtedy ,chociaż teraz też się nie interesuję.
      • exam. Re: Polskie (prawie)kopie zagranicznych gwiazd. 26.06.10, 15:23
        Paulla! nie dość, że śpiewać nie umie i wyje jak nie wiem to jeszcze kopiuje od
        Rihanny. te polskie gwiazdy to za grosz oryginalności.
    • only_exception Re: Polskie (prawie)kopie zagranicznych gwiazd. 26.06.10, 15:20
      Paula - Rihanna
      Doda - Kryśka
    • anja_ Re: Polskie (prawie)kopie zagranicznych gwiazd. 26.06.10, 15:29
      Dzisiaj czytałam Neewseek, gdzie było napisane, że Polsce nigdy nie udaje sie pobić żadnego rekordu Guinessa. tak samo jest i w muzyce. Nie wiem czemu, ale Polska według mnie nie jest najlepszym krajem pod względem oryginalności. mogę się jednak mylić :d
      • anne05 anja. 26.06.10, 15:33
        Wiesz, to nie jest całkiem prawda. Tu nie chodzi tyle co o polskie gwiazdy, ile o polski
        show biznes. Weźmy np Axel Rose - lider Guns N' Roses, czy też Jack White - lider grupy
        The White Stripes. Obaj mają polskie korzenie, a wybili się na szczyt. Dlaczego? Dlatego, że
        nie grali w Polsce.
        Guns N' Roses - Don't Cry:
        www.youtube.com/watch?v=zRIbf6JqkNc
        The White Stripes - Seven Nation Army (boska piosenkasmile)
        www.youtube.com/watch?v=fL4GPavajhI
        • katsuumi_17 Re: anja. 26.06.10, 20:28
          Fakt, o Paulli zapomniałam.
    • softy_girl Jeszcze pani Paulla. 27.06.10, 13:16
      Fakt, to naprawdę wielki wstyd. Przykro mi że Polska może zasłynąć tylko z tego.
      Naprawdę kiedyś myślałam że stać nas na więcej.
      • maddie2909 Re: Jeszcze pani Paulla. 27.06.10, 13:21
        Paulla to największa kopiara!!!!!!!!!!!
    • light Re: Polskie (prawie)kopie zagranicznych gwiazd. 27.06.10, 13:31
      Co racja, to racja. Wstydu idzie się za nie najeść.
      A ten teledysk Candy Girl, jak on w ogóle leciał? "Jeah, jeah dobrze jest być
      tu-u"? To była tak ohydna kopia, że nie dało się tego nie zauważyć. Aż dziwne,
      że cieszy się to aż tak wielką popularnością...
      Z drugiej strony Polska zdaje się ograniczać artystów, którzy mają szansę się
      wybić i wtedy dochodzi do emigracji.
      • supersonic Re: Polskie (prawie)kopie zagranicznych gwiazd. 28.06.10, 11:55
        Nie tylko w Polsce kopiują... Cały show-biznes opiera się na kopii niestety.
        Polecam odwiedzić mojego bloga - TWOG . blog . onet. pl suspicious
    • mejbelajn. własnie, jeszcze Paulla. 28.06.10, 12:25
      Paulla też jest niezła. Kopiuje wiernie stroje Rihanny, której nigdy nie dorówna. Wygląda to żałośnie, doprawdy. Te stroje są identyczne. Przez to kopiarstwo straciła w moich oczach, choć nigdy nie darzyłam ją sympatią. Dla mnie jest zerem. Serio, już wolę słuchać idiotycznych tekstów Dody przyodzianej w stroje podobne do strojów Gagi. Ale Doda zwykle oddaje jeszcze coś od siebie. Whatever. Candy Girl to też porażka. Katowicki plastik. Zero oryginalności. Brr. Ale takie łasnie są polskie 'gwiazdy', przynajmniej niektóre ;x.
    • paaali Re: Polskie (prawie)kopie zagranicznych gwiazd. 28.06.10, 12:28
      Ja słyszałam ze Marina Łuczenko to polska Ke$ha . xD .
      Ze teldyski podobne . Glam Pop - Tik Tok . ; )
    • ilovemyself Re: Polskie (prawie)kopie zagranicznych gwiazd. 28.06.10, 12:47
      Co do Pauli to nie chcę się nawet wypowiadać.
      Niech wzorują się i niech kopiują, dobrze na tym nie wyjdą, a sławniejsze też nie będą.
    • cukiereczek. Re: Polskie (prawie)kopie zagranicznych gwiazd. 28.06.10, 12:58
      Prawda jest taka,że w Polsce nie ma prawdziwych artystów.
      Są tylko marne komercyjne postacie,które nie mają za grosz talentu i właśnie
      oryginalności.
      Liczą się tylko dobre znajomości i pieniądze.
    • marlene __________ 28.06.10, 13:00
      Bardzo przemyślany temat. Powiem Ci szczerze, że od dawna rzuca mi się ten temat w
      oczy, wchodząc na wszelkiego rodzaju serwisy plotkarskie. Nasze "piękne i utalentowane"
      Dody, Candy Girl, Paula, Ewa Farna itp nie są w stanie swoimi możliwościami wokalnymi,
      finansowymi etc dogonić poziom muzyki zagranicznej, ot na przykład tej produkowanej
      masowo w USA. Wiadomo, każdy z nas ma swojego idola, podziwia go, zazdrości, chce
      być taki jak on/ona. To samo robią nasze celebrytki. Stroje, muzyka, styl, wizerunek,
      fryzury... Można długo wymieniać. Masz rację pod względem naszej polskiej Lady Gagi -
      pannie Basi Hetmańskiej znanej jako Candy Girl. Jest ładną, sympatyczną dziewczyną,
      może brak jej talentu wokalnego ale jak na poziom naszego kraju zrobiłaby dobrą,
      przyzwoitą karierę. Ale łatwiej jej iść "na skróty" wzroując się na LG. Doda to z kolei nasza
      polska Beyonce, Britney, Rihanna, Christina Aguilera, Gaga i kto tam wie jeszcze kto. Zżyna
      wszystko, a bezczelnie nazywa się ją oryginalną. Paula = prezentujący się fatalnie klon
      Rihanny.

Mnie to osobiście odpycha, ale realia są jakie są. Polska ma niski poziom muzyczny, jak i
      komercyjny, a celebryci z naszego kraju chcą być jak ci podziwiani na całym świecie. Nie
      zdają sobie sprawy z tego, że gdyby zaczęli dbać o swój własny, niepowtarzalny
      wizerunek, pracować ambitnie, na poziomie zagranicznym, byliby o wiele bardziej
      podziwiani, doceniani niż teraz, jako marne podróby.
    • gosia1127 Re: Polskie (prawie)kopie zagranicznych gwiazd. 28.06.10, 13:07
      No tak, ale Candy GIrl i Doda to nie cały polski przemysł muzyczny. Fakt,
      faktem, że żadnemu z polskich zespołów czy wokalistów nie udało się przebić w
      świecie i rozsławić nasz kraj na tym polu, ale nie wszyscy kopiują zachodnie
      gwiazdy! Własny styl(choć nie koniecznie do niej pasujący<ale to moja opinia> ma
      A.Chylińska. Nie jest to już muzyka i styl, który do mnie przemawia, ale jest
      jej własny, co wręcz czyni go oryginalnym tak jak zespół Hey, a właśc.
      wokalistka K.Nosowska. Ona to dopiero polka! Z takich ludzi jak ona w naszym
      kraju powinniśmy być dumni.
      • katsuumi_17 Re: Polskie (prawie)kopie zagranicznych gwiazd. 28.06.10, 13:11
        Wiem, ale podałam tylko te, które najbardziej się promują i których kopiarstwo najbardziej
        rzuca się w oczy.
        • kitek14 Re: Polskie (prawie)kopie zagranicznych gwiazd. 28.06.10, 13:41
          Paulla chyba chcę na siłę stać się drugą Rihanną-raczej jej się to nie uda. Candy Gril-
          nieudany klon Lady Gagi, Doda- kopiuje od Gagi, Beyonce, Christyny i nie wiem jeszcze od
          kogo. Polskie gwiazdy= zero orginalności, czasem talentu (weźmy tu np.Mandaryne) itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka