Dodaj do ulubionych

Soczewki vs. Okulary

15.07.10, 19:14
Jadę nad morze, czytałam, że nie można opalać się w soczewkach i w nich
pływać(a na plaży i w słonecznych miejscach bd pewnie dość często) więc
zastanawiam się czy je wziąć.
Mam dużą wadę i bez soczewek albo okularów nie dam radysad
Co mam wybrać???
Helppsmilesmirk

Ps bez głupich porad !!! to ważne
dziękssmile
Obserwuj wątek
    • leesh Re: Soczewki vs. Okulary 15.07.10, 19:18
      Ja nie nosze soczewek , wszystko robie w okularach (pływam, opalam się) nie
      przeszkadzają mi big_grin
      • virginkaa Re: Soczewki vs. Okulary 18.07.10, 09:04
        szoczewki, ale najpierw musisz iść do okulisty, żeby zobaczył czy w ogóle możesz nosić..
    • urszulka2691 Re: Soczewki vs. Okulary 15.07.10, 19:22
      ja nie nosze okularów a ni soczewek ale moze weź i zobaczysz jak bedziesz sie czuc w
      soczewkach a jak w okularach. a najlepiej spytaj rodziców
      • lovebug zainwestuj w słoneczne korekcyjne. 15.07.10, 19:41
        jak masz zamiar inwestować w soczewki.
    • sylwunciiiaa Re: Soczewki vs. Okulary 15.07.10, 20:08
      Okulary . Bo w soczewkach nie można pływać i raczej opalać tez chyba że masz soczewki na zmiane jak ci wypłyną .. confused
      • truemusic Re: Soczewki vs. Okulary 18.07.10, 09:10
        sylwunciiaa : weź nie gadaj jak nie wiesz.
        Ja nosze od 2 lat soczewki i robię w nich wszystko, możesz bez obawy w nich pływać.
        Nie opalisz sie na okulary. xD
    • temptation Soczewki 16.07.10, 23:06
      To chyba oczywiste.. ;]
    • hektor18 Re: Soczewki vs. Okulary 16.07.10, 23:20
      ja bardzo bym chciała soczewki ale niestety musiałabym je mieć z cylindrami co jest
      baardzo drogie dlatego noszę okulary, w sumie to się do nich przezwyczaiłam, właśnie
      wróciłam z kolonii z Hiszpoanii i ich noszenie nie sprawiało mi problemów, nosiłam ze sobą
      futerał i na plaży je normalnie nosiłam tylko do wody ściągałam wink smile tongue_out ale i tak ich nie
      lubie ... crying

P.S. też mam dużą wadę i bez okularów nie ma mowy sad
      • oleksandra_xd Re: Soczewki vs. Okulary 16.07.10, 23:25
        Noszę soczewki ii no kąpać się w nich raczej nie możesz, bo jak się w nich
        wykąpiesz to potem do wyrzucenia... Chyba że masz jedno dniowe, ale i tak po
        kąpieli bd musiała je od razu zdjąć. smile Sądze, że opalać się w nich wolno...
        Możesz je ze sobą zabrać, ale okularki też weź ; )) Na pewno lepiej działają na
        wzrok niż soczewki, no ale... x d w 100 % Cię rozumiem, no ja bym nie wytrzymała
        bez nich... Nie pytaj dlaczego ; PP <br />
        Możesz sobie je wziąć, nic się nie stanie ; )
        • oleksandra_xd Re: Soczewki vs. Okulary 16.07.10, 23:28
          JEZUUU, soczewki z oczu nie wypłynąą!!!!!!!!!!!!!! LUDZIE !
          Ja noszę wink co mi odpowiada x d, moje są też bardzo drogie, bo też mam ogromną
          wadę wzroku i mam z cylindrami ; PP Niestety, takie życie xd
          Nienawidzę okularów! Bo wyglądam w nich obleśnie ; ddd ( debil )
          • lotte13 Re: Soczewki vs. Okulary 17.07.10, 23:06
            we wrześniu będzie rok jak noszę soczewki. mam bardzo fajną panią okulistkę, która
            wszystko na początku mi wyjaśniła. chodzi o to, że w soczewkach można spokojnie
            pływać ale NAJLEPIEJ jeśli miałabyś ta ten okres kupione jednodniowe. chodzi o to, że gdy
            wypadną, żeby nie było problemów, stresu itp. czy też jeśli mogłyby się dostać tam jakieś
            drobnoustroje któryh w morzach czy jeziorze jest pełno. jednodniowe po prostu
            wieczorem ściągasz i wyrzucasz. z tego co wiem w opalaniu to nic nie przeszkadza. poza
            tym prawdopodobnie wycofują produkcję soczewek jednodniowych, bo ludzie ich nie
            kupują, bo się mało co opłąca, ale można zamóić przez internet np na OPTIVA.PL.
            a jeśli wygodniej ci w okularach i uznasz że z soczewkami to dużo zachodu to nie ma
            sensu. ja osobiście sobie nie wyobrażam jehać na dłuższy czas bez soczewek, ale okulary
            mam, bo chodzę w nich rankiem lub wieczorem.
            • lotte13 Re: Soczewki vs. Okulary 17.07.10, 23:13
              a i jescze jedno, soczewki MOGĄ wypaść w wodzie - wiem od okulistki, dlatego jak ma się
              małą wadę to lepiej jeździć bez soczewek, a także z własnego doświadczenia. ostatnio
              byłam nad morzem nic się nie stało, trzymały się cały dzień, następnego dnia pojechałam
              nad jezioro i jedna gdzieś wypadła, wypłynęła nie wiem jak to ująć, ale widziałam dobrze
              nawet z jedną tylko czasem jakbym miała wrażenie że obraz patrząc kącikiem oka jest
              lekko niewyraźny i mało ostry, ale to nic strasznego. może znaczenie mieć też czas od
              włożenia, nie wiem, bo jadąc nad morze włożyłam wcześniej, więc miały więcej czasu
              przed kontaktem z wodą.
    • madziabe6 Re: Soczewki vs. Okulary 18.07.10, 09:21
      okulary!!!!! ja też je noszę i zabieram ze sobą nad morzesmilesmilesmile
    • angie2 Re: Soczewki vs. Okulary 18.07.10, 09:25
      Soczewki są wygodniejsze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka