Dodaj do ulubionych

Reggae - słabe zainteresowanie ?

08.08.10, 22:39
Głównie wątek założony z myślą o gatunku muzycznym jakim jest REGGAE. Ostatnio dość popularny wśród młodzieży w Polsce. Sama go uwielbiam. Słucham Natural dread killaz, East west rockers, Indios bravos, Vavamuffin, Bas tajpan, Bob Marley, Abradab, Marika, Jamal, Mesajah itp. Większość nastolatków ma pewnie podobne upodobania. Teraz pytanie z mojej strony, dlaczego serwisy internetowe takie choćby jak kotek, radio, telewizja 'boją' się puszczać piosenek reggae. Dlatego, że jest najczęściej tam motyw z marihuaną ? Moim zdaniem te piosenki są naładowane pozytywną energią jak np. Natural dread killaz - uwierzyć w siebie. Często ta muzyka mi pomaga.
Oczywiście nie słucham tylko reggae. Gustuję również w metalu, rocku, punku. Czasami nawet skuszę się na pop, ale to tylko ulubieni wykonawcy.
Kociaki, jakie jest wasze zdanie o reggae, legalizacji marihuany i tym wszystkim ?
A słyszeliście, że podobno kiedyś ganija miała szerokie zastosowanie w medycynie, może nie tyle szerokie co była lepsza niż tzw. aspiryna.
POZDRO !

xoxoxo, schwarzy.
Obserwuj wątek
    • sruo. Re: Reggae - słabe zainteresowanie ? 08.08.10, 22:48
      dobrze mówisz .
      kotek jest za słitłaśny , żeby takie piosenki puszczał .
      ja uwielbiam tego typu muzyki .
      jestem wielką fanką Boba Marleya . < 3
      • heb Re: Reggae - słabe zainteresowanie ? 08.08.10, 22:52
        Ja np: nie lubie reggae. Mam kumpele, które tego słuchają, ale ja nie mogę. Ta
        muzyka mnie nudzi, od razu mam jej dość. Nie czuje tej pozytywnej energii, nie
        chwytam tego.
    • joan. hm. 08.08.10, 23:00
      Myślę, że takie strony jak kotek' wolą rozpowszechniać muzykę której wykonawcy są
      akurat na topie. Jak np. Justin Bieber czy Lady Gaga... Dzisiaj się wręcz tego wymaga i do
      tego dąży.. Osoba która jest 'cool' powinna wiedzieć co jest teraz modne, czego się
      słucha, jak się nie mówi lub jak powinno się mówić itd. ... Nic na to nie poradzimy...
      A reggae zawsze było jest i będzie jednym z najlepszych gatunków muzycznych.
      Wystarczy włączyć pierwszą lepszą piosenkę.. chociażby Boba Marleya.. i humor się
      poprawia.
      I wcale nie musi kojarzyć się z marihuaną. ... Moim zdaniem reggae jest dawką
      niesamowitej energii oraz paletą wielu słonecznych kolorów.
      Nawet jeżeli nie ma jej w radiu... to pełno jej w internecie.
    • princess132 . 08.08.10, 23:01
      legalizujmy maryśkę! niech dziesięciolatki zaćpają się na śmierć!

booo świat jest taki zajebiiisty.
      • sofciaa Re: . 08.08.10, 23:03
        jak już to xoxo, czyli hugs&kisses, a nie xoxoxo ;p ale spoko.

zgadzam się, kotek powinien puszczać nie tylko ( w większości ) swojski pop ! xd
        • princess132 Re: . 08.08.10, 23:07
          to napiszcie do niego email.
          i tak go nie słucham, więc wisi mi jakiego rodzaju muzyka leci.
    • anne05 Re: Reggae - słabe zainteresowanie ? 08.08.10, 23:19
      Dla mnie pisanie piosenek o marihuanie jest niezwykle płytkie. I szczerze mówiąc działa mi
      na nerwy ta muzyka, pewnie dlatego, że słysze jak codziennie puszczają ją dresiarze z
      sąsiedniego osiedla. Tak, uważam to za słabe zainteresowanie (sorry jeśli cię uraziłam).
      • princess132 anne05 08.08.10, 23:23
        dokładnie, a poza tym ludzie słuchają reggae nie dla tego że lubią, tylko dlatego że jest
        modne. to ja już wolę pop.
        • joan. Re: anne05 08.08.10, 23:34
          Po pierwsze chyba nie słuchałyście prawdziwego reggae. .. Zresztą jakie piosenki o
          marihuanie'?!'. W muzyce' zawnej 'hip hop' zazwyczaj śpiewają o seksie... i jakoś nikt nic
          nie mówi -.-... Natomiast pop porusza często wątki miłosne...
          "a poza tym ludzie słuchają reggae nie dla tego że lubią, tylko dlatego że jest modne."
          To trochę obraźliwe.. Ja słucham reggae już od jakiegoś czasu, a nie tylko dlatego że
          jest 'modne'. .. To samo mogłabym powiedzieć co niektórym o słuchaniu
          muzyki 'rockowej'. ..Nagle wszyscy się nawrócili czy jak...-.-
          • dacey Re: anne05 09.08.10, 13:21
            o seksie ? ciekawe bardzo wiesz ?
            a może tak posłuchaj takich nut , jak :
            PEJA - kochana mamo .
            2Pac - Dear Mama .
            Peja , Sandra - Kiedy Proszę

jest więcej tych piosenek , ale to mi na myśl przyszło akurat : /
            • joan. Re: anne05 09.08.10, 18:02
              No więc właśnie... to samo dotyczy się reggae..
              Tam nie tylko śpiewają o marihuanie. -.-
              np.Bob Marley- no woman no cry czy one love.
              albo Izrael- Życie to chwila...
              Jest takich zresztą więcej..
        • szatynka. Re: anne05 08.08.10, 23:34
          podobają mi się takie klimaty, to jest odprężające, ale nie słucham tego .
          po prostu, nie słucham .
          poza tym, czemu pytasz się nas, pytaj się kota.
          • asiula39 Re: anne05 09.08.10, 11:22
            princess132 uważasz, że reggae jest modne i ci co tego słuchają robia to, żeby się pokazać?Tak samo ja mogłabym powiedzieć, że to Ty próbujesz się lansować bo słuchasz rocka. Wkurza mnie takie coś. A tak w ogóle to wyluzujcie, bo nie wszystkie piosenki reggae są o maryśce i legalizacji. Większość mówi o miłości, szacunku i tym podobnych rzeczach. Uważam, że to jest na pewno mądrzejsze niż jakieś teksty w stylu "daj mi dupy", i do tego jest totalnie naładowane pozytywną energią. Radzę wybrać się na jakiś koncert i posłuchać tej muzyki na żywo, bo jak się tego słucha z setkami rasta, bujającymi się w rytm reggae, to już się nie myśli o niczym innym, niż o tym, że jest fajnie smile
            • alutaa. Re: anne05 09.08.10, 11:59
              asiula - popieram .
              napiszę coś podobnego, od siebie .. ;D

anne05 -
              tylko w większości nie jest to pisanie piosenek o marihuanie..
              równie dobrze ja mogę powiedzieć, ze rock to pisanie muzyki TYLKO o śmierci, chociaż tak
              nie uważam i tak nie jest, bo to był przykład. ja nie słucham reggae, bo jest modne, ja się
              na tym wręcz wychowałam, brat ciągle tego słuchał.. ja też zaczęłam...

posłuchaj np. Mesajah - Każdego dnia . i jaką masz tu choćby najmniejszą wzmiankę o
              marihuanie?! Mesajah napisał ją dla swojej dzieczyny -to, jak bardzo ją kocha wyraził w
              piosence.. wink

Peace.
              • asiula39 Re: anne05 09.08.10, 12:13
                alutaa i znowu się spotykamy wink
    • lady_cat Re: Reggae - słabe zainteresowanie ? 09.08.10, 11:32
      tak, słyszałam o tym. < 3

ja tez nawet lubię reggae. natural dread kilz - uwierzyć w siebie . < 3 o mi dodoaje
      niezlego ' kopa ' na odwagę, lubię tez jamala. ; 3
    • eheehe : ) 09.08.10, 11:39
      reggae jest naładowane dobrą energią .
      nawet mój brat który słucha tylko rapu powiedział, że reggae jest spk co mnie
      bardzo zdziwiło, bo mu nigdy nic nie odpowiada . ;P
      ostatnio reggae stało się bardzo popularne wśród moich znajomych . : )
      ja osobiście słucham więcej rock'a, ale niektóre piosenki reggae mnie wciągnęły
      . big_grin
    • grace_ Re: Reggae - słabe zainteresowanie ? 09.08.10, 11:45
      nie lubię tego gatunku, więc co do muzyki mówię 'pas', żeby zaraz nie naskoczyły
      na mnie inne kotkowiczki.
      Legalizacja marihuany jest według mnie nawet dobrym pomysłem, bynajmniej, w
      medycynie, a jak ktoś chce ćpać to i tak będzie ćpał, legalnie czy nie,
      zdobędzie hasz.
      • myoshi Re: Reggae - słabe zainteresowanie ? 09.08.10, 12:07
        uwielbiam reggae, kojarzy mi się z wakacjami. ładną pogodą. uwielbiam east west
        rockers i bass'a Tajpan'a.
        ponadto słucham też rocka, czasami-metalu.
    • aniaaax3 Re: Reggae - słabe zainteresowanie ? 09.08.10, 12:06
      ja tam reggae słucham : D zawsze ta muzyka poprawiała i poprawia mi nastrój : )
      radia nie puszczają reggae, bo to nie jest takie popularne jak pop i boją się że
      będą mieli mniej słuchaczy, a zależy im tylko na kasie XD
    • bellacullenx Re: Reggae - słabe zainteresowanie ? 09.08.10, 12:19
      wiesz co nie wiem... zawsze zastanawiałam się właśnie dlaczego reggae jest tak
      mało rozpowszechniane w telewizji, prasie, radiu..może rzeczywiście ludzi
      odciąga mimowolne skojarzenie z marihuaną.
      Kiedyś słuchałam reggae ale teraz jakoś przestałam..kiedyś ta muzyka dodawała mi
      sił i dobrego humoru i nie wiem dlaczego ale już mnie nie pociąga..
      Co do legalizacji marihuany w Polsce, no cóż jeśli wejdzie marihuana albo nikt
      już nie będzie jej palił (ludzie robią to poniekąd dlatego bo to jest zakazane i
      'zue'- to nie mój wymysł tylko taki wynikł wyszedł z ostatnio przeprowadzonej
      ankiety), albo Polskę zaleje fala narajanych młodych- gniewnych xd Będzie
      więcej wypadków na drogach, bójek itp..
      A teraz spójrzmy na sprawę okiem młodzieży ' ale czad! najaramy się zioła będzie
      odlot na maksa... ' Oni się cieszą... do czasu.

• asiula39 Re: Reggae - słabe zainteresowanie ? 09.08.10, 12:27
        z tego co wiem, to maryśka nie wywołuje agresji itd. Kiedy byłam na koncercie, to ci, którzy jarali blanty byli właśnie bardziej spokojni i wyciszeni. Ale w sumie nie paliłam, więc nie wiem.
        Mogę się założyć, że jeśli zalegalizują, to od razu nie będzie tak, że ludzie przestaną to palić, bo prawdziwi rasta uważają marihuanę za świętość i mają gdzieś, czy to legalne czy nie.
    • sweet_dudee Re: Reggae - słabe zainteresowanie ? 09.08.10, 12:20
      Mi sie akurat reggae nie podoba. Nie czuje tej pozytywnej energii. Poprostu nie dam rady
      tego sluchac... i uwazam ,ze tekty o marihuanie sa zenujace, ale to tylko moje zdanie. I nie
      zalezy mi ,zeby puszczali to na kotku bo i tak nie slucham tego zalosnego radia.
      • durex_ Reggae jest wyjebane. 09.08.10, 12:26
        słucham go i kocham z całego serca.
        lubie tez metal i rock ale na kotku taka muzyka sie nigdy nie pojawi. BYWA suspicious
    • 5 Reggae - słabe zainteresowanie ? 09.08.10, 12:24
      Media nikomu nie dogodzą. Słuchaj na youtube, bądź ściągnij na komputer i masz
      problem z głowy. Nie lubię reggae. Ta muzyka w ogóle do mnie nie przemawia.
      Jestem przeciwko legalizacji marihuany. Koniec.
    • cukiereczek. _ 09.08.10, 12:31
      Z reggae słucham tylko klasykę,czyli Boba Marleya.
      Za legalizacją marihuany nie jestem,jeszcze by tego brakowało,żeby dzisiejsza
      młodzież sięgała po narkotyki.Oczywiście są tacy,którzy już biorą,jednak nie
      jest to aż tak zareklamowane niż np.alkohol czy papierosy.
      Kiedyś się uśmiałam,kiedy na śledziku (nk) 12-latka miała napisane, że jest za
      legalizacją.
    • goga14 Re: Reggae - słabe zainteresowanie ? 09.08.10, 12:42
      wolę Hip-Hop ... ale .....
      Reggae jest boskie !
      ostatnio byłam na Festivalu Reggae ! ; D

a co do legalizacji .. to ja jestem ZA ! ; )
      moim zdaniem, to by było Okey... chociaż ja i tak na pewno nie spróbuję tego ; P

no i stacje muzyczne, radia, strony plotkarskie itp. no może i się boją... nie
      wiem czego, x d

Reggae łączy ludzi ! ; D
      Reggae łączy pokolenia ! ; D

xoxoxo,
    • dacey Re: Reggae - słabe zainteresowanie ? 09.08.10, 13:23
      Ja tam nic do reggae nie mam . Osobiście słucham prawie tylko rapu . Co do
      reggae słyszałam tylko parę piosenek ; ) . Są spoko , są okej . Moi znajomi
      słuchają reggae , niektórzy i reggae i rapu , niektórzy tylko rapu . I jest okej
      , nie ? ; >

ps . i niech mi ktoś tylko ku... powie , że rap jest tylko o seksie ,
      narkotykach i hajsie ! ;/
    • beautiful_ Re: Reggae - słabe zainteresowanie ? 09.08.10, 18:17
      Ymm raczej nie gustuję w Reggae, wolę rock, pop i elektro ; )) i te teksty o
      marihuanie mi się nie podobają.
    • idiotka_ Re: Reggae - słabe zainteresowanie ? 09.08.10, 18:49
      a ja ostatnio uwielbiam jamala. <3

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka