Dodaj do ulubionych

Gazetka szkolna

27.09.10, 20:29
Czy wasza szkoła posiada gazetkę szkolną?
Ja zaczęłam edukację w gimnazjum, zapisałam się na kółko dziennikarskie i dziś
dostałam pierwsze zlecenie: mam napisać referat pt. "Jak przeprowadzić dobry
wywiad?", i przygotować się do rozmowy z gościem którego zupełnie nie znam
(!), a z którym podobno mam rozmawiać o parkurze i zamieścić to w gazetce.
Możecie mi udzielić jakiś rad?
Piszcie pod tym wątkiem również o Waszych doświadczeniach dziennikarskich, chętnie
się z nimi zapoznam wink
Obserwuj wątek
    • morphine_ Re: Gazetka szkolna 27.09.10, 20:39
      Tak ; ) Jest u nas coś w rodzaju gazetki szkolnej. Nazywa się `Pająk`. Kiedyś
      chciałam należeć do redakcji, ale odechciało mi się.

SPAM : Mój Photoblog-Możesz dodać do
      znajomychsmile
      • kalax33 Re: Gazetka szkolna 27.09.10, 21:42
        Dzięki, dodam kiss
        Na moim na razie zdjęć nie ma, ale będą.
        Nasza gazetka nazywa się "Wilcze kły" xd
        • geniaaa Re: Gazetka szkolna 27.09.10, 21:49
          przede wszystkim musiałabyś się dowiedzieć trochę więcej o parkurze .
          i poszperać w internecie co do tego 'wywiadu' .
          • kalax33 Re: Gazetka szkolna 30.09.10, 22:24
            Wiem, wiem.
            Jak to się mówi "odpowiednie przygotowanie nie skompromituje dziennikarza" czy
            jakoś tak, heh xd
            • answer ja 01.10.10, 12:07
              mam i miałam gazetke szkolną. tyle że ta w podstawówce to była raczej z
              incjatywy uczniówsmile

my biało- czarną mamy taką ( kasy brak na kolorowy tusz) i tam jest chyba 6-7
              stron. Sprzedajemy po złotówce co tydzień. Oprócz tego najważniejsze informacje
              zaiweszamy na megfa tablicy korkowej na parterze

A apropo tego jak się masz przygotować to po prostu poczytaj.

a tak wogule to weż se soba jakiś notatnik czy cóśsmile
              • hilary_fanka Re: ja 01.10.10, 13:24
                Niestety nie. Jeszcze nie. Ale szkolny samorząd zamierza stworzyć, ja chętnie zgłosiłabym
                się do redakcji, bo kocham pisać.
                W podstawówce miałam, gazetka nazywała się "Kabaczek". Była to niestety totalna
                porażka, sam wiersze i jakieś jesienne krzyżówki. Wychodziło coś takiego raz na 3 miesiące
                i nikt nie kupował. Teraz, mam nadzieję, będzie inaczej, tylko gazetką w gimnazjum
                kierować będą pewnie trzecie klasy, a z niektórymi starszymi dziewczynami czasem
                naprawdę nie można się dogadać. Jestem dobrej myśli. Dzień Uśmiechu, nie?
      • kasasza Re: Gazetka szkolna 01.10.10, 13:51
        nie ma u nas czegos takiego było w gimnazjum a teraz nikomu sie nie chce za duzo nauki:-
        /sciana
      • basiawoz Re: Gazetka szkolna 01.10.10, 16:17
        taa... nazywa się ,,Guzik prawda " lecz nikt jej nie kupuje. smile Pewnie dlatego że spotkania są
        od 13.40 6 kl. kończą o co najmniej 14.25. a przecież nie wezmą 3 kl. ewentualnie 5.big_grin
    • heyfuckme Re: Gazetka szkolna 01.10.10, 13:27
      My posiadamy gazetkę "K.I.T." - nie pamiętam co ten skrót oznacza szczerze
      mówiąc ; ) Jestem w redakcji, zajmuję się działem muzycznym, piszę recenzje itp.
      Jest to miesięcznik, można sobie go kupić za 1,50 na własność albo przeczytać,
      bo poszczególne kartki rozwieszone są w gablotce. W sumie wywiady nie są takie
      trudne, musisz po prostu czuć się pewnie no i nie jąkać się itp. No i oczywiście
      nie zmieniać odpowiedzi, tak jak robią brukowce, haha. Pozdrawiam (:
    • gossip_trouble Re: Gazetka szkolna 01.10.10, 13:40
      wpisz w google instrukcję, coś typu jak przeprowadzić wywiad. Ja sama jestem taką,,
      szkolną dziennikarką''!!
      • meva_ Re: Gazetka szkolna 01.10.10, 14:09
        moja szkoła nie ma gazetki, ale jest strona internetowa na którą piszę artykuły.
    • x.pati.x Re: Gazetka szkolna 01.10.10, 14:10
      u nas w gimnazjum nie ma gazetki.
      nie jest potrzebna.
      wieści roznoszą się w trybie odrzutowym xd
    • jane_ Re: Gazetka szkolna 01.10.10, 14:11
      obecnie jestem redaktor naczelną naszej szkolnej gazetki. piszę w niej od roku. jest fajna, choć mam nadzieję, że za moich 'rządów' stanie się jeszcze fajniejsza. mamy wywiad + karykaturę wybranego nauczyciela, temat miesiąca, plotki, humor, szkolne wydarzenia, recenzje płyt, sport, recenzje gier, jakieś ankiety czasem, pozdrowienia, i tak dalej. wychodzi to średnio raz w miesiącu, schodzi jak schodzi: biorąc pod uwagę, że przez ostatni rok reklamy nie było wcale, było nieźle. obecnie to nasz słaby punkt i osobiście się za nią zabiorę. tak samo za jej wygląd, nie był on dotychczas najlepszy. c;

pisanie do gazetki szkolnej to świetna sprawa, jeśli się czuje temat, który sobie wzięliśmy. wydaje mi się, że nie powinno narzucać się go z góry. życzę Ci jednak powodzenia. <3
    • pacia88 Re: Gazetka szkolna 01.10.10, 14:30
      super też byłam w takim kółku i myśle że powinnaś zacząc od przeczytania paru
      wywiadów smile
    • just.breathe Re: Gazetka szkolna 01.10.10, 14:38
      U mnie w szkole jest gazetka, sama biorę udział w jej tworzeniu.wink Jestem dopiero w
      pierwszej gimnazjum tak jak ty i dopiero zaczynam pracę nad dziennikarstwem. Pozdrawiam i
      życzę powodzenia. smile
    • loveselly a co to jest wg 'parkura' ? ;D 01.10.10, 14:38
      u mnie w szkole nie ma gazetki , a kto by to czytał ;D
    • star_is_best Re: Gazetka szkolna 01.10.10, 14:54
      tak u nas to są tak zwane warsztaty dziennikarskie wink
    • selena1709 Re: Gazetka szkolna 01.10.10, 15:47
      Musisz być zawsze wyluzowana, jakiś żart by przełamać pierwsze lody nie zaszkodzi wink
      • geniaaa Re: Gazetka szkolna 01.10.10, 15:51
        teraz już u mnie w szkole nie ma gazetki .
    • monik4 Re: Gazetka szkolna 01.10.10, 15:51
      moja buda nie ma gazetki szkolnej niestety xd
      • angel1117 Re: Gazetka szkolna 01.10.10, 19:38
        u mnie jest i mam zamiar sie zapisać do kółka ale zobaczymy tongue_out
    • linda Re: Gazetka szkolna 01.10.10, 15:59
      Moja szkoła nie posiada gazetki szkolnej. Mamy zbyt dużo nauki aby móc poświęcić czas na jakąś gazetke.
      • smiley. . . . 01.10.10, 16:09
        ` w tamtym roku chodziłam na zajęcia dziennikarskie, jednak nie wiem, czy w tym roku będzie kontynaucja, bo pani ma za dużo obowiązków, niestety. :c
    • nutria Re: Gazetka szkolna 01.10.10, 16:11
      Ja piszę do szkolnej gazetki. Prowadzę dział muzyczny - recenzje, wiadomości o nieznanych
      zespołach i listę przebojówsmile
      • ema11 Re: Gazetka szkolna 01.10.10, 16:16
        oczywiście
    • madalena Re: Gazetka szkolna 01.10.10, 16:16
      oj nie wiem co ci poradzić u nas nie ma gazetki w gimie tez nie było w
      podstawówce była "LUFA" nawet ją redagowałam smile
    • ktosniewaznekto Re: Gazetka szkolna 01.10.10, 16:17
      big_grin. Ja osobiście z koleżanką piszę klasową gazetkę : Ge`pardon. Jest w niej dużo
      ciekawych rubryk jak np. : Plotki-Klotki, Lowe Krowe, Para Miesiąca, Zagadka
      Miesiąca, Czy wiesz, że ?, Czyżby ?, Prawda czy Fałsz?, Temat Miesiąca, To
      najbardziej nas nurtuje, Dziwne pytania, Raport Specjalny, Hit czy kit?, Rubryka
      Specjalna, Pozory Mylą...
      Nasza gazeta wśród osobników z klasy cieszy się niebywałą popularnością. W
      naszej gazecie prezentujemy różne ciekawe rzeczy z życia klasy. GP jest pisane
      od listopada 2009 roku ^^.big_grin
      • ktosniewaznekto Re: Gazetka szkolna 01.10.10, 16:21
        Ymm.. dla wyjaśnienia : Pismo Plotkarskie XD
    • lolka203 Re: Gazetka szkolna 01.10.10, 16:55
      My mamy nazywa się Dzwonnica jest po złotówce ale wydawana raz na 3 miesiące
      moja koleżanka chodzi na koło dziennikarskie i wybiera zdjęcia do gazetki w
      sumie nie ma tam nic ciekawego confused
    • kwiatulka7 Gazetka Szkolna - KOCHAM xD 01.10.10, 18:11
      W swojej szkole mam gazetę szkolną, zostałam w niej redaktor naczelną czyli
      zajmuję się okładką itd:.

kocham tą gazetkę, a raczej pisanie w niej . z wywiadem nie będzie trudno, tylko
      dowiedz się czegoś o tej osobie, poczytaj o danym np. zainteresowaniu w necie,
      ułóż pytania i pójdzie gładko smile Powodzenia ! kiss
    • chusteczka_aha Re: Gazetka szkolna 01.10.10, 18:47
      U nas w szkole jest gazetka, nawet w niej piszę, ale na wywiad jeszcze się nie natknęłam
      więc nie pomogę SORKI
      PS. Dzięki za przypomnienie - zapomniałam napisać artykułu a do poniedziałku ma być
      gotowy... ;]
    • mileyselfan Re: Gazetka szkolna 01.10.10, 18:49
      U nas jest gazetka :"Echa z Wojciecha", a do tego farciarz, czyli nie musisz odpowiadać.
      Pisałam jeden artykuł, a tak to nie redaguję.smile
    • demi261 Re: Gazetka szkolna 01.10.10, 18:53
      chodzą do gimnazjum i niby moja szkoła ma jakąś tam gazetkę, no ale nie wiem czy
      ją można nazwać gazetątongue_out ja nie uczęszczam na kółko dziennikarskie, ale w
      podstawówce chodziłam na takie zajęcie, tylko, że rad ci za bardzo nie mogę
      udzielić, akurat w tym referacie, bo myśmy tam jakieś kawały pisali, no i
      śmieszne historyjki wymyślaliśmy itp, jedyne co ci mogę powiedzieć, to według
      mnie bardzo ważny jest tytuł artykułu, powinien on przykuć uwagę czytelników do
      lektury o to tego referatuwink życzę powodzeniawink i nie przejmuj się, że nie
      znasz gościa, jak się dobrze przygotujesz, na pewno będzie wszystko
      dobrzewinkcool jeszcze raz powodzeniawink
    • nisia237 Re: Gazetka szkolna 01.10.10, 19:24
      a my mamy Fizie smile
    • lutaxd Tutaj : ) 01.10.10, 19:43
      U Mnie od 3 lat ( gimnazjum ) jest gazetka : D
      Jestem naczelną ogólnie jest ona bardzo popularna wychodzi raz w miesiącu ze względu na
      brak czasu. Sprzedajemy ją po 1,50 zł + jakiś dodatek na halloween np. dynia na niepytanie :
      D Zawsze schodzą wszystkie. Ostatnio uzbieraliśmy 258 zł na tusze kartki i inne.
      Piszemy tam o imprezach szkolnych, wycieczkach, co w szkole piszczy, hit czy kit, na
      celowniku jest też komiks oraz: " Kartka z Pamiętnika " i wiele innych artykułów : )
      • lutaxd Re: Tutaj : ) 01.10.10, 19:47
        Poprawka: była wcześniej, ale Ja piszę w niej od 3 lat : )
    • dominikax3 Re: Gazetka szkolna 01.10.10, 19:50
      my chyba posiadamy gazetkę ;d
    • magdalena13072 Re: Gazetka szkolna 01.10.10, 19:55
      taa jakoś tam mamytongue_out chyba.............

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka