Dodaj do ulubionych

pije, pali i ćpaa !

30.09.10, 21:10
otóż mam pewien problem. w sumie nie ja ale mój dobry kolega. otóż ja i moja paczka nie
należymy do najspokojniejszych osób. lubimy sobie dobrze wypić i chyba jest tylko jedna
laska z naszej grupy która nie pali. jednak na tym sie kończy. wiadomo, że czasami sie coś
wciągnie ale mojemu koledze to już się wymyka spod kontroli. nie byłoby takiego dnia kiedy
nie kupił by sobie dopalacza. a najgorsze, że ostatnio próbował gazu. wszyscy mu
tłumaczymy ale na niego nic nie działa ;c chce mu pomóc ale z drugiej strony nie chce na
niego nakonfić. macie moze pomysły zeby jakos od tego go odciągnąć ?
heelp .
Obserwuj wątek
    • paul97. Re: pije, pali i ćpaa ! 30.09.10, 21:22
      ojej ,powiem ci mamy ze mamy podobny problem. Też mam kolega który ćpa i
      wylądował w szpitalu , ale nic nie wykryli . Co prawda ja nie pale i nie ćpam
      ,ale napic sie moge. Tłumaczyłam koledze zeby tego nie robił , podowałam mu
      takie argumenty , ze mi sie łzy wypełniały oczy , ale to nic nie dawało , on
      musi prawie coedziennie brac bo inaczej mu jest żle , dziwnie ,dopiero jak
      wezmie to czuje ze jest soba ! Ciagle próbuje mu to jakoś wytłumaczyc ale to do
      niego nie dociera ! ;/ sciana Powodzenie , moze twój kolega ma troche
      rozumu , i zmądrzeje smile
      • lisaxx Re: pije, pali i ćpaa ! 30.09.10, 21:27
        znam kilka osob ktore juz sa uzaleznione np od dopalaczy ..
        to jest przeciez bardzo niebezpieczne ..
        nie wiem jak moglabys mu pomoc .. ale jezeli to dobry kolega to moze cie chociaz troche poslucha ? trzeba cos zrobic bo moze zle skonczyc ..
      • geniaaa Re: pije, pali i ćpaa ! 30.09.10, 21:27
        a oglądał dzisiaj telewizje ? mówili o dopalaczach .
        • ciapek Re: pije, pali i ćpaa ! 30.09.10, 21:32
          Powiedz mu że później będzie tego żałował, jeżeli codziennie coś bierze bo musi to znaczy
          że ma głody i że jest już uzależniony...
          Powiedz jego rodzicą, narkotyki są poważną sprawą i nie ma czegoś takiego jak
          'Nie nakabluje na niego bo nie jestem konfidentem'
          Jeżeli będzie groził to olej później będzie ci dziękował.
          Przeczytaj książkę lub poleć jemu ' My dzieci z Dworca ZOO'
          Niech się dowie jak może się to skończyć uncertain
      • fanka96 hahahha 30.09.10, 21:33

....no prosze, kiepski to lans, chwaląc sie ze palicie...
        ...jesli uwazacie sie za dorosle, to co za problem powiedziec o tym rodzicą że jaracie,
        przeciez dorosli nie pytają sie o zdanie mamusi, prawda??\

prosze was, w oczach dorosły jesteście tylko śmiesznymi gó...arami...
    • lady_cat Re: pije, pali i ćpaa ! 30.09.10, 21:29
      wy chcecie go wyciagnąc ? wy ? ci którzy lubią dobrze wypić ? chcecie prawić mu morały,
      a sami nie jesteście bardziej porządni ? nie rozumię tego . . .
    • vhyf_ Re: pije, pali i ćpaa ! 30.09.10, 21:33
      gratuluje rozumu tobie i twoim kolegom. pozdrawiam.
      • mweezy . 30.09.10, 21:39
        cóż za hipokryzja... radzę poinformować o tym jego rodziców i niech to będzie
        dla was nauczką, radzę nieco zmienić zwyczaje w waszej paczce.
    • larabingx96 Re: pije, pali i ćpaa ! 30.09.10, 21:36
      Może wszyscy w końcu przestańcie tak postępować ?? Picie i palenie nie świadczy
      o waszej dorosłości tylko o waszej głupocie i nie rozsądku. Owszem sama lubie
      wypić, ale nie tyle żeby sie upić!

W tym momencie powinnaś nakablować o tym chłopaku, bo po pierwsze sie stoczy, a
      po drugie poczytaj sb. o dopalaczach. Można przez nie umrzeć. (no jak przez
      narkotyki i alkohol ;//
    • malcia tutaj... 30.09.10, 21:42
      jedno pytanie-gdzie są rodzice.?!
    • julka_18 żałosne. 30.09.10, 21:43
      wciągacie? hmm, chyba
      oranżadkę w proszku.
    • ironic_ Zacznijcie od zmiany siebie samych. 30.09.10, 21:49
      Dopiero, kiedy sami z tmy skończycie namawiajcie innych do zmiany. Obecnie Wasze
      jakiekolwiek rady będę brzmieć żałośnie, bynajmniej moim zdaniem. Ogarnij się, no.
      • sweet1604 Re: Zacznijcie od zmiany siebie samych. 30.09.10, 22:03
        Ja też nie jestem święta , lubię imprezować i nie żałuję sobie % ale ... ile WY
        macie lat ?! Zmarnujecie sobie życie ... totalnie . Tutaj tylko lekarz pomoże
        temu koledze ,jeśli to co piszesz jest prawdą . I powiem Ci ,że lepiej być
        konfidentem , niż za parę lat oglądać swojego kolegę jako "roślinkę" i mieć
        świadomość ,że mogłaś temu zapobiec .
    • pauliska1212 . 30.09.10, 21:53
      martwisz się o kolegę, że dopalacze zagrażają jego życiu a może pomyśl też o sobie?
      Dopalacze w małej dawce, alkohol i papierosy również bardzo zagrażają TWOJEMU życiu.
      Zamiast przeżywać daj mu przykład i sama z tym kończ, bo raczej trudno przyjmować
      rady od osoby , która mówi jedno a robi drugie.
    • bad_alex hahha rozwalasz mnie lasko . 30.09.10, 22:04
      na profilku też oznajmilaś wszem i wobec, że palisz i pijesz xd jestes żałosną lansiarą ..
      ja kiedy pale i pije to nie ogłaszam tego całemu światu, a moi rodzice wiedzą.
      ty robisz za doroslą ... chcesz sie polansić przy 12 latkach tym co robisz ? super zajebiście.
      a lepiej pomyśl o sobie zanim zaczniesz oceniać kolegę.
    • linda Re: pije, pali i ćpaa ! 30.09.10, 22:17
      Sorry za wypowiedż ,ale dla mnie to wy wszyscy jesteście chorzy , choć nie tak bardzo jak ten kolega bo przynajmniej wiecie kiedy powiedzieć dość ! Powiem jedno ....ludzie na tym świecie się staczają , zchodzą na dno. Niektórzy są już o krok , a nie mają zielonego pojęcia , że dotykając tego dna można się już nie wybić i szczerze mówiąc nie każdemu się to udaje.Wam to jak narazie nie grozi , ale temu koledze za niedługo może przytrafić się coś złego. Co będzie kiedy okaże się że przedafkuje ? nie mówie teraz , ale za rok , może dwa ?? Skoro tak strasznie ćpa to bardzo prawdobodobne .Wiem że nie chcesz na niego donosić , ale co innego jak nie odwyk , czy tez terapia może mu pomóc. O ile wgl. może ?? Ja na twoim miejscu powiedziałabym to komuś z jego rodziny _dorosłemu i zaufanemu _. Niech mu pomogą lekarze. Być może kiedyś ci za to podziękuje. To dla jego dobra , trzeba myśleć co się robi. Jak nie tyyy to nikt mu nie pomoże smile powodzenia
    • fanka7137 Coś co bym sama zrobiła. 30.09.10, 22:18
      1. Ubawił mnie twój komentarz. Z tego co napisałaś wynika, że jeszcze się uczysz. Już
      palisz i pijesz? Wiesz ile ma w sobie trutek papieros? Amoniak, Piryn Polon 210 (choćby) i
      37 innych substancji raotwórczych. Napewno też uzależnia. Po 30-stce płuca ci wysiądą i
      wtedy zadasz sobie pytanie czy było warto wypalać ileś tam dziennie płacąc za papierosy.
      2.Chcesz go wyciągać ze zbyt wielkiego brania dopalaczy? Okej rozumiem troskę, tylko nie
      rozumiem, dlaczego tak ograniczoną. Kolega nie powinien ani pić, ani palić ani brać. Ale
      skąd ma brać przykład? Skoro jego "kumple" nie robią nic, aby się sami zmienić. W życiu
      nie toleruję wielu rzeczy: papierosów i innych używek, mordowania i gwłacenia,
      niewolnictwa, torurowania, kradzieży i innych z tej beczki. Dla mnie jesteś na równi z
      mordercą lub gwałcicielem( sorry za to porównanie, ale czy papieros nie zabija? czy nie
      dokonujesz w ten sposób gwałtu na sobie?)

A teraz moja rada:
      Ten chłopak ma chyba rodziców, no nie? Powiedz im o nim. Co będziesz mówiła na jego
      pogrzebie:" Nie chciałam na niego kablować i być konfidentem"? Nie będzie to dobrze
      brzmić. Lepiej zrób to teraz jeśli jeszcze możesz.

Jeśli chcesz to od niego odciągnąć to jedynym sposobem jest poinformowanie rodziców.
      To oni mają na niego wpływ. A twoje gadanie tylko go wk*rwia(tak chyba zrozumiesz? :-
      S).
    • niebieskaa Re: pije, pali i ćpaa ! 01.10.10, 12:54
      wy chcecie mu pomóc? hahahahah.
      lepiej poinformujcie jego rodziców bo wpadniecie tak jak on.
    • psychoxfreak Re: pije, pali i ćpaa ! 01.10.10, 13:02
      Wut? Chcesz żeby się zmienił? Spójrz na siebie i na swoich pozostałych kolegów.
      Niby nie chcę prawić Ci kazań dotyczących tego co powinnaś, a co nie, w końcu
      nie jestem twoją matką i prawdopodobnie jesteśmy w podobnym wieku, noale.
      Najpierw zacznijcie od siebie, skończcie z tymi nałogami, bo - naprawdę - ani to
      fajne, ani takie super pro elo 'kÓl', jak zapewne sądzicie, chwaląc się tym na
      prawo i lewo. Dopiero potem możecie tłumaczyć swojemu koledze, żeby z tym
      skończył, a może i on sam widząc to że się zmieniliście, sam to rzuci.
      No :3.
    • unborn_ pije, pali i ćpaa ! 01.10.10, 15:23
      Jak możesz mu pomóc, skoro Ty również robisz złe rzeczy?
    • naomi. dokładnie, żałosne. 01.10.10, 17:25
      myślisz, że jesteś fajna pisząc na jakimś forum o tym że palisz, czy 'wciągasz'
      haha , ciekawe co. głupota i nic więcej.
    • chocolatex Re: pije, pali i ćpaa ! 01.10.10, 18:08
      Na prawdę masz się czym chwalić. Myślisz, że to, że palisz i pijesz to spowoduje
      że będziesz fajna? Mylisz się. Takich ludzi się unika.
      • chocolatex Re: pije, pali i ćpaa ! 01.10.10, 18:09
        A z kolegą na odwyk się wybierzcie
    • cudna_amelcia Re: pije, pali i ćpaa ! 01.10.10, 18:22
      Jak jesteś fajna i Cię wszyscy lubią, to mu powiedz, żeby przestał bo inaczej nie bd sie z nim
      kumplować, to wtedy nie bd chciał stracić na reputacji i przestanie .. Wg to się dziwię czemu z
      jakimś ćpunem się zadajesz .. ;/
    • norrmalna Re: pije, pali i ćpaa ! 01.10.10, 18:26
      Choodzisz do 1 gimnazjum tak? Nie skomentuje Twojego/Waszego zachowania, bo nie
      o tym temat.
      Wasz ekipa pali, pije , wiec nie dziw sie, ze chloapk siega po uzywki.
      Na waszym miejscu na jakis czasie zaprzestalabym korzystania z uzywek, moze by
      wzial z was przyklad
      • norrmalna Re: pije, pali i ćpaa ! 01.10.10, 18:28
        Bo watpie, zeby sluchal rad od 13 latkow, ktorzy pija i pala <3
    • kananiii_ wiesz... 01.10.10, 18:29
      jesli nie chcesz sobie zniszczyc zycia to najlepiej odejdz od swojej paczki .
      ale jesli tak too ... rób co chcesz .
      Co do twojego kolegi ..
      nie pomoge ci ... nie bylam w takiej sytuacji .
      • msthic Re: wiesz... 01.10.10, 19:15
        załóż się z nim, że on nie wytrzyma przez cały rok bez ćpania, palenia itp. ,
        jak przegra będzie musiał się przyznać np. rodzicom, że jest ćpunem . xd hmm...
        w sumie nie wiem co byś mogła tak na serio zrobić [bo mój debilny pomysł i tak
        by nie wypalił] ... najlepiej powiedzieć mu, że przesadza i jeśli nadal będzie
        tak robił to zgłosisz to komuś dorosłemu . może nie jest to na twoją korzyść,
        ale to chyba jedyny sposób.
        • dirty Re: wiesz... 01.10.10, 19:56
          dzięki za radę, jutro z nim pogadam mam nadzieję, że mnie posłucha.
          a jeśli chodzi o wasze komentarze typu 'załosne ajć' to własnie one są żałosne, bo to moje
          życie i robie co chce ^^ ; *
          • bad_alex nie ma to jak się lansować nie ? hahahahhahahahaha 01.10.10, 20:04

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka