Dodaj do ulubionych

Rasa psa...

11.11.10, 12:03
Od kilku tygodni planuję zakup psa. Czy możecie doradzić mi jakąś niekłopotliwą rasę? Mieszkam w domu z ogródkiem, zatem pies będzie miał swobodę. Zależy mi na tym aby szczeniak szybko nauczył się podstawowych komend i zachowywania czystości. Myślałam już o buldożkach francuskich, westach i yorkach.
Jesli macie doświadczenie z tego typu rasami lub pokrewnymi (maluchy) doradźcie i opiszcie swoje spostrzezenia. Dziękuję smile
Obserwuj wątek
    • miastowa. Re: Rasa psa... 11.11.10, 12:08
      takie małe pieski np yorki są nie fajne . gryzą , ciągle szczekają i wgl
      buldożki może i fajne , ale to raczej leniuszki ciągle śpią i jedzą .
      jak masz ogródek to polecam ci labradorka lub goldena , to bardzo mądra , nie problemowe psy , ale radziłabym ci szkolenie .
      • playtime Re: miastowa 11.11.10, 13:24
        Jesli chodzi o labradora, byłam niegdyś szczęśliwą posiadaczką ale szczeniaka tej rasy nie nazwałabym bezproblemowym. Pamiętam, że gdy skończył rok, robiliśmy generalny remont parteru naszego domu. Wszystko co spotykał na swojej drodze, nadawało się jego zdaniem do pogryzienia. Kupowaliśmy miliony kości i gryzaków, ten jednak wolał rogi kanapy, nogi stołu, krzeseł etc. Nieźle narozrabiał i rzecz zasadnicza, nie mozna go było zostawić samego nawet na pół godziny, bo po powrocie dom wyglądał jak po włamaniu. Totalna demolka. Niestety psy tej rasy cierpią na dysplazję, zapalenie stawów i kości. Nasz Frodo przeszedł operację ale tak, czy siak musieliśmy go uśpić ponieważ poza dysplazją cierpiał na nowotwór.
        • nicoole Ooj.. przykro mi;-( 11.11.10, 13:32
          Ja tam chciałabym i tak labradora albo goldenasmile) bardzo przyjazne psysmile yorki są głupie, b ciągle gryzą, szczekają i nie są zbyt miłe..
          • kasiekk2 nicoole 11.11.10, 13:51
            Yorki nie są głupie . Mam Yorka i jest przyjazny i zrównoważony . c;
            Ale jest z nimi dużo Roboty . Mycie , czesanie .
            Jeżeli chcesz nie kłopotliwego psa do poleca, Owczarka Niemieckiego , Golden Retivera , Cocker Spaniela c:
          • pluszbezpluszu Re: Ooj.. przykro mi;-( 12.11.10, 10:27
            Zależy jaki charakter i do czego...(pieszczenie, pilnowanie domu, pieszczenie/pilnowanie) Goldenów nie polecam- tzn kochane psy, sama miałam najukochańszego goldena na świecie ale drugi raz bym nie kupiła... Dlatego, że niestety nie są zbyt żywotne. Bardzo często chorują na nowotwory (tak jak mój zmarł po 8 latach).
            Ja bym osobiście chciała doga niemieckiego albo buldoga angielskiego ale te niestety jeszcze bardziej chorowite i jeszcze krócej żyją.

Szukałam nawet ostatnio psów i wpadły mi w oko GreatPyrenees tylko to wielki pies o silnym instynkcie więc nie dla każdego...Bez wad genetycznych podobno... Dość rzadkie w Polsce...
            Ale podobno Hovawart'y są fajnymi psiakami... nie chorują też zbyt często. Bardzo mądre...
    • klaudi073 Owczarek niemiecki-super psy;p 11.11.10, 13:30
      • playtime Re: mam doświadczenie 11.11.10, 13:34
        z dużymi rasami. Owczarek odpada, musi to być mały piesek.
      • deklove Tuu!!! 11.11.10, 13:39
        Smiechu warte co tu pisza .. yorki gryza, i sa nie mile ?! Nic bardziej mylnego! To sa bardzo energiczne i przyjazne psy. Moja dobra kolezanka jest posiadaczka yorka. To sa naprawde świetne ! szybkko ucza sie komend jej pies umie ( siad, podaj lape , turlanie, do nogi i stanie na dwoch lapkach). Powiem szczerze w wyboze psa pytaj sie osob ktore taka rase posiadaja bo tu na forum widac ze wiekszoszc osob opiera sie na banalach.!
        Ps. Jeśli bedziesz wybierala pieska u jakiegos chodowcy bierz zawsze tego co do ciebie sie lasi.
        Powodzenia z kupnem wink
        • deklove Re: Tuu!!! 11.11.10, 13:43
          problemy u yorkow ze stawami moga sie zdarzac. A tak wogule nie myslalas o malym kundelku?
    • mada144 Re: Rasa psa... 11.11.10, 13:33
      ja mam Berneńskiego psa pastersiekigo co prawda urośnie duży ale kocham się z nim bawić <33
      jest słoldki nie sprawia kłopotów, ja np. często chodze z moim na smyczy i trudno mi się z nim rozstać..
      polecam ci tego pieska jak najbardziej
      będzie wielkości bernardyna ale jak się z nim zaczniesz bawić to trudno będzie ci się z nim rozstać smileserceserceserceserceserceserceserceserceserce
    • nati19love Re: Rasa psa... 11.11.10, 13:33
      shi tzusmile
      • playtime Re: nati 11.11.10, 13:35
        dlaczego właśnie shi tzu?
        • mada144 Re: piesek 11.11.10, 13:40
          a Tobie jaki najbardziej się podoba??
    • kurczak569 więc tak 11.11.10, 13:40
      yorki i buldogi mają wrodzone, bardzo bolesne i utrudniające życie wady stawów, do tego yorki są wredne i (sorry za sformuowanie) głupie. natomiast znam kilka westów i są miłe, zrównoważone i ogólnie fajne ale lubią sobie czasem uciec;]
      • kurczak569 wiem! 11.11.10, 13:43
        a może bichona? są ładne(pod warunkiem, że regularnie obcina się im włosy), małe, kochane i przyjazne;]
        • playtime Re: kurczak 11.11.10, 13:53
          rzeczywiście słodkie, podobne do westów smile
      • gorzata.14 Kurczak!!! 12.11.10, 11:17
        Jak możesz mówić że yorki są głupie i wredne? Miałaś kiedyś jakiegoś yorka? Mój york nie tylko bo znam kilka osób które mają yorki i jak z nimi rozmawiałam o nich to jesteśmy zgodni że yorki sa kochane. Yorki to żywe i energiczne pieski. Ja akurat nie mam miniaturki tylko normalnego i jest trochę wyższy od przeciętnych yorków. Tylko że yorki trzeba często myć i czesać chyba że je ostrzyżesz to ułatwia utrzymanie higieny psa.
        Wszyscy piszą że yorki gryzą. mój na razie gryzie bo rosną mu stałe zęby (ale nigdy nie pogryzł mebli czy kanapy lub fotela. Po prostu ma dużo zabawek i je gryzie).
        I do tego yorki nie uczulają bo mają włosy. Ja np. jestem uczulona na psy a z nim mogę się bawić i czasami z nim śpię. Ale do domku (do obrony domu) polecam dużego psa. Nie miałam dużych psów bo mieszkam w blokach więc nie mogę ci doradzic jakiego. W każdym razie yorki to taka maskotka do domu żeby mieć kogo przytulić wink smile
    • klaudi073 .... 11.11.10, 13:49
      Zawsze podobały mi sie
      mopsy
      i
      maltańczyki
    • innocence_ . 11.11.10, 18:12
      Ja bym zastanawiała się nad mopsem albo maltańczykiem. Chociaż dla mnie zwykły kundel wystarczy wink
    • gorzata.14 York 12.11.10, 10:06
      Jest to cudowny pies. Mam takiego jakiś czas. Jest to jeszcze szczeniak a ja mieszkam w blokach. Nie mam z nim problemów. No może na początku były z nauczeniem czystości, że załatwia się na dworze. Niektórzy mówią że to hałaśliwe psy a to nie prawa. Mój bardzo rzadko szczeka (chyba że do lustra). Z pewnością są takie i bardzo hałaśliwe nie przeczę. Tylko że yorki to bardzo delikatne pieski i musiałabyś go trzymać w domu.
      Jeśli chcesz takiego na dwór to radzę wziąć jakiegoś dużego psa rasowego albo duże psa kundelka ze schroniska.
    • truskawka159 Re: Rasa psa... 12.11.10, 10:59
      Owczarek Niemiecki długowłosy ładny i szybko się z tobą zaprzyjaźni
    • shunra Re: Rasa psa... 12.11.10, 13:12
      Na rasach psów się nie znam ale myślę że obojętnie jakiego byś wzięła będzie trzeba go wytresować. Jeśli o jakieś rasie piszą że jest spokojna i bezproblemowa to nie zawsze psiak tej rasy właśnie taki będzie wszystko zależy od jego charakteru i tresury. Spotkałam się też z twierdzeniem że małe pieski są wredne i hałaśliwe a duże spokojne i ułożone ale to nie prawda niestety ludzie na zbyt wiele pozwalają małym psiakom ,, bo taki malutki" ,, co on może zrobić złego" a potem są takie rozpieszczone dlatego jak szczeniak się u ciebie zadomowi będziesz już musiała go uczyć co wolno a co nie, młodego pieska można nauczyć więcej niż tego starszego. Jestem pewna że jeśli go pokochasz to on obdarzy cię tym samym uczuciemserce
      • truuu Re: Rasa psa... 12.11.10, 13:20
        ja na twoim miejscu bym wzięła kundelka. są to jedne z najbardziej wiernych psów ;p
        chyba że na prawdę chcesz wydać majątek na rasowego, to nie przeszkadzam..
      • pinky33 Re: Rasa psa... 12.11.10, 13:29
        Nieważne jakiego psa sobie kupisz,ważne żeby był duży.Z takim psem napewno będziesz bezpieczna.Powiem ci to na moim przykładzie.
        Kilka dni temu moja kolezanka wybrała się na spacer ale sama (chciała coś sobie przemyślec :p ) i natkneła się na grupę chłopaków z sasiednije wioski ktorzy palili pili.Chciel od nije fajki ale ona nie miała i ledwo co uciekła.Rano przysżła do mnie i powiedziła wszytsko.Była przestraszona.
        Wtedy ja w tym dniu poszła razem ze swoim psiakiem i oni tam znou byli.Lecz gdy mnie zobaczyli z psem to nic nie mowili tylko sie gapili. heh big_grin

To moj pies:www.balao.pl/gallery/albums/album18/Filon_2_lata.sized.jpg&t=1" border="0" alt="https://t1.gstatic.com/images?q=tbn:RzF15USvsTHGSM:www.balao.pl/gallery/albums/album18/Filon_2_lata.sized.jpg&t=1">

Z takim na 100% bedziesz bezpieczna

• pinky33 to jest dog niemiecki :) 12.11.10, 13:31
    • marsjanka115 x__x 12.11.10, 13:20
      nie kupuj psa ze sklepu. wiesz co one przeżywają przewożone w małych brudnych klatkach po 10 na jedną ! sciana
      lepiej popytaj znajomych czy może nie ma ktoś z rodziny do oddania bo się oszczeniła su.ka.
      rasa jest nie ważna czy kundel czy owczarek i tak go pokochasz serce
      i pamiętaj co powiedziałam o kupowaniu w zoologicznym crying
      • paaaty. Re: x__x 12.11.10, 14:14
        ja mam yorka. hmm, są to pieski wdzięczne, ale z silnym charakterkiem. to raczej one próbują przystosować sobie do siebie właściciela, a nie na odwrót. są bardzo uparte c;
        • kate__ Re: x__x 12.11.10, 14:24
          JA również polecam shih tzu.. Na ogół pieski dośc spokojne, słodkie i inteligwntnwe. Mój rico uczy się komend w 15 minut big_grin Jednak trzeba go codziennie czesać.
    • playtime Re: zdecydowałam się na westa :) 20.11.10, 14:28

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka