Dodaj do ulubionych

Nowotwór - wcześnie wykryty może być leczony !

20.11.10, 15:52
Nowotwór zwany także " potworem " wcześnie wykryty może być leczony !
Zwykle jest tak że " rak " jeżeli go wykryją to od razu myślimy że ten ktoś umrze .Ale tak nie jest ! Starsi ludzie mają mniejsze szanse na przeżycie ale młodzież , dzieci , czasem nawet niemowlaki mogą się leczyć jeżeli wcześnie się wykryje tą chorobę . Nowotwór jest leczony chemioterapią i radioterapią , jeśli jest to białaczka przyjmuję się też chemię ale jedynym ratunkiem jest przeszczep szpiku . Ostatnio strasznie dużo mówi się o tej chorobie , a dlaczego ? Dlatego , że brakuje funduszy , krwi , szpiku ... Więc oddawajcie szpik lub krew , zróbcie sobie badania choćby głupie badanie krwi sprawdzicie czy nie zauważyliście czegoś niepokojącego w swoim organizmie ( choćby zwykły ból nogi lub ręki często się pojawiający ) . To wszystko dla was i innych . Możecie zostać wolontariuszami i zabawiać dzieci leżące w szpitalu gdy cały czas myślą o chorobie , niepotrzebne gry i zabawki oddawajcie na dziecięce oddziały , a na wielu twarzach pojawi sie uśmiech . smile
Obserwuj wątek
    • alexrusso Re: Nowotwór - wcześnie wykryty może być leczony 20.11.10, 15:57
      Wypowiadajcie się ! Może ktoś w waszej rodzinie lub przyjaciele chorują lub chorowali .
    • alexrusso Odś. 20.11.10, 16:02
    • alexrusso Re: Nowotwór - wcześnie wykryty może być leczony 20.11.10, 16:07
      chciałam was zainteresować , że możecie pomóc lub sami się przebadać , ale widocznie nikogo ten temat nie poruszył sadsad
      • alexrusso odś. 20.11.10, 16:29
    • waldorf_ Re: Nowotwór - wcześnie wykryty może być leczony 20.11.10, 16:34
      o stara, ale masz czytelników ! <lol2>

swoją drogą, nie udało Ci się mnie ani poruszyć, ani zainteresować.
      • alexrusso waldorf_ 20.11.10, 16:41
        ciekawe czy byś tak mówiła gdybyś miała sama tą chorobę lub bliska ci osoba !
        • waldorf_ Re: waldorf_ 23.11.10, 17:19
          Aleś trafiła, akurat mam kogoś takiego.
    • magnaw18 Re: Nowotwór - wcześnie wykryty może być leczony 20.11.10, 16:58
      nie znam nikogo z taką chorobą
      • pola16 Re: Nowotwór - wcześnie wykryty może być leczony 23.11.10, 17:48
        Też nie znam nikogo chorego, ale jak już będę mogła to oddam krew. Nie ma u mnie w pobliżu takiego ośrodka, więc wolontariuszką raczej nie będę, bo jakieś 40 km to dużo, żeby jeździć...

Jak Was może nie interesować tak obecny problem? Wyobraź sobie, że Ty też możesz w odległej przyszłości zachorować, a wtedy już będzie za późno, żeby pomóc innym.
    • katsuumi_17 Re: Nowotwór - wcześnie wykryty może być leczony 23.11.10, 17:44
      To to, o czym rozmawiałyśmy smile podzielam twoje zdanie.
      Natomiast tajemnicą nie jest, że wcześnie wykryty nowotwór może być leczony- zwłaszcza, jeśli nie jest złośliwy.
      • alexrusso katsuumi_17 23.11.10, 20:30
        złośliwy czy nie złośliwy oba da się leczyć jeżeli jest w miarę szybko wykryty .
        osoby młodsze mają większe szanse na pokonanie tej choroby .
        oczywiście , że na tą chorobę nie ma lekarstwa bo nigdy nie wiadomo czy po miesiącu lub 10 latach choroba się z powrotem rozwinie .
    • simcha Re: Nowotwór - wcześnie wykryty może być leczony 23.11.10, 18:09
      doskonale wiem o co chodzi niedawno moja babcia zmarla na "raka" niestety nic nie moglismy zrobic by ja uratowac bo zostal za pozno wykrytyangryangryangry i dlatego wiem ze pierwsze co zrobie po skonczeniu 18-nastki to oddanie krwi [planuje rowniez zostac wolontariuszem i tu moje pytanie do was czy trzeba miec skonczone 18?? i jak sie do tego "zabrac"??suspicioussuspicioussuspicious
      pozdr.
    • elisss92 masz rację, ale.. 23.11.10, 19:15
      zdarza się, że młodzi ludzie umierają, podczas gdy straszym udaje się pokonać chorobę. Tak było z moją mamą, która zmarła w grudniu ubiegłego roku w wieku 38 lat. Miała raka brodawki Vatera (okolice trzustki). Walczyła chorobą 1,5 roku, podczas gdy na pewno choroba rozwijała się jeszcze 3-4 lata wstecz. Zadziwiające, prawda? Człowiek żyje w nieświadomości i, chociaż boli go tu i ówdzie, czasami cierpi, to nie daje sobie z tego sprawy. Kiedy dowiaduje się o chorobie świat lega w gruzach. Coś podobnego było z moją mamą, bo siedzi za długo w pracy (fakt, praca siedząca po 12 godzin dziennie), że dysk jej wypadł, że to i tamto. Prawda jest taka, że w mojej rodzinie było dużo zachorowań na tego śmiecia i nikomu nie udało się z tą chorobą wygrać. Mama nie mogła mieć chemii.
      czy boję się, że też zachoruję? Pewnie, to normalne, dlatego planuję gruntowne badania, bo nie chcę umrzeć w pelni sił i zostawić ludzi, których kocham.
    • yourbadream Heh. 23.11.10, 20:20
      Mój dziadek ze strony mamy zmarł na raka (jelita z przerzutami do mózgu). Moja babcia, ze strony taty, zwalczyła raka macicy, miała naświetlania. Moja mama ma raka i przeszła leczenie, ciężką chemię i herceptynę.
      Znam chorobę. Zbyt dobrze. Jestem z tzw. grupie podwyższonego ryzyka.

Nie jestem za transfuzją krwi, bo to się da zastąpić i nie ma tylu powikłań co po niej. Nad zbadaniem szpiku się ostatnio zastanawiam.
    • miley_cliqua Re: Nowotwór - wcześnie wykryty może być leczony 23.11.10, 20:28
      po pierwsze aby oddawać szpik czy krew trzeba być pełnoletnim, a ile pełnoletnich osób zagląda na to forum?
      Mój kolega miał białczkę.
      Zmarl już kilka lat temu.
      Miał przeszczep , i gdy wydawało się że wszystko jest już ok... niestety przeszczep się nie udał. Od tego czasu białaczke uważam za najpotforniejszą z chorób, moze nie dotknęła mnie osobiść ale jakąś częśc mnie na pewno
      [*] G.
      • alexrusso miley_cliqua 23.11.10, 20:32
        masz rację , zgadzam się że białaczka to najgorsza z chorób . ale pewnie gdzieś znajdą się gorsze .

• kasix_14 Re: Nowotwór - wcześnie wykryty może być leczony 23.11.10, 20:38
      Wiadomo, że wcześnie wykrytego można wyleczyć :p Mój dziadek miał raka ale wyleczyli go <3
    • virginkaa ... 23.11.10, 20:50
      Dobrze, że są jeszcze takie osoby, które chcą komuś pomóc bezinteresownie, a nie martwic się tylko o swój tyłek.

Mój dziadek walczy z rakiem od ok.4 lat, wiem że już niedługo umrze, bo leki już nie działają, a z dnia na dzień jest coraz gorzej...

Mój drugi dziadek również walczył z rakiem, na szczęście dało go się na razie wyleczyć.
    • jamajka. Re: Nowotwór - wcześnie wykryty może być leczony 23.11.10, 22:11
      Nie jestem za oddawaniem krwi.. więc to już nie dla mnie.
      Wolontariuszem też bym nie chciała być. Trzeba mieć dużą cierpliwość i wytrzymałość psychiczną...
      Ogólnie niby jak się pisze to wszystko wydaje się łatwe, ale w rzeczywistości człowiek niewiele może zrobić...
      A zabawkę, jasne, mogę dać...
    • karmel_ Re: Nowotwór - wcześnie wykryty może być leczony 23.11.10, 22:18
      w wieku 13 lat oddawać krwi i szpiku o ile się nie myle nie można.
      mama jest pielęgniarką, i zamiast być bardziej przeczulona na punkcie chorób, jest wręcz przeciwnie - ostatni raz krew miałam pobieraną baardzo dawno. i mama się tym nie przejmuje.
      do wolontariatu można by iść, ale nie mam czasu, nie mam kiedy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka