Dodaj do ulubionych

Ciąża mamy.

10.12.10, 21:14
Mam problem i od razu mówię, że beznadziejnie idiotyczny. Otóż moja mama jest w ciąży, w poniedziałek zaczyna 9 miesiąc i powiedziałam o tym moim trzem przyjaciółkom i ogólnie dwie czy trzy osoby z klasy o tym wiedzą, a reszta nie. I... no łąsnie, nie wiem, jak wszystkim o tym powiedzieć, mam jakąś taką dziwną zaporę, że nie mogę tego powiedzieć. Nawet tym przyjaciółkom wysłałam sms'a. Nie wiem, ja sama jeszcze nie umiem uświadomić sobie, że będę miała siostrę i nie umiem powiedzieć o tym innym, a jak im nie powiem, a później okaże się, że moja mama urodziła to... trochę głupio, nieprawdaż? Tak więc proszę o rady na temat tego, jak powiedzieć to osobom z klasy i czy wy też miałyście taką sytuację i nie mówiłyście o tym w klasie.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i poświęcony czas.
Obserwuj wątek
    • oliiviia a po mówic o tym wszystkim? o.o 10.12.10, 21:19
    • kiwi Re: Ciąża mamy. 10.12.10, 21:20
      dopóki nie pytają nic im nie mów...bo po co.
    • jamajka. Re: Ciąża mamy. 10.12.10, 21:20
      A niby po co chcesz powiedzieć..'?' xd
      Nie rób jaj. To raczej osobiste sprawy.
      Może najlepiej ogłoś w radiu, że twoja mama jest w ciąży. ...
    • nata6626 Re: Ciąża mamy. 10.12.10, 21:20
      Moja mama też była w ciąży .
      Ale wszyscy wiedzieli, że bd mieć rodzeństwo . xDD
      I się pytali czy już wiem jaka płeć .
      I mam Brata 4 lata . xDD .

Nie wstydź się powiedz . kiss .
      Pozdrawiam . ;-**
      • lieb_de_sekunde Re: Ciąża mamy. 11.12.10, 11:24
        powiedz tylko tym, na których ci zalezy, ktozy powini o tym wiedziec i sie nie krepuj . a reszte olej z czasem sami sie dowiedza
    • nick_jonas_jb Re: Ja... 10.12.10, 21:22
      ... powiedziałam (oprócz przyjaciółce) jeszcze ze dwóm dziewczynom i od razu one rozgadały więc nie miałam problemu smile
      • mika292 Re: Ja... 10.12.10, 21:30
        No tak, po co mówić? Jestem trochę zżyta z moją klasą, znamy się już parę ładnych lat. I właśnie koleżanki wyręczyłyby mnie bardzo łatwo, wszystko rozpowiadając, ale nic nie mówią, a ja naprawdę nie umiem tego z siebie wydusić. To naprawdę idiotyczne, ale u mnie jeżeli mowa o takich rzeczach, o uczuciach, to naprawdę nie umiem o nich mówić... Ale naprawdę dzięki za komentarze smile
    • elizabeth_ Re: Ciąża mamy. 11.12.10, 10:55
      ale po co o tym wszystkim mówić? i tak się dowiedzą, a ty oszczędzisz sobie kłopotu. chyba, że jesteś z całą klasą bardzo blisko, ale raczej w to nie wierzę wink
    • trufla Re: Ciąża mamy. 11.12.10, 11:02
      Jeśli nie pytają i się tym nie interesują to nie ma potrzeby im o tym mówić...
      • gaba97 @trufla 11.12.10, 11:08
        ma rację
        • twilight_lovee ; ) 11.12.10, 11:14
          sądzę , ze paru osobom zaufanym możesz powiedziec kiss , ale jeśli inni nie pytają sie czy cos takiego , to potem przeciez nie musisz sie im spowiadac . Wazne zeby najbliższe osoby z twojego otoczenia wiedziały ; D .
          Ja miałam podobną sytuacje , tylko ze ciaza mojej mamy była zagrożona i miała poprostu zakaz mowienia ; d . A teraz mam siostre , 4 lata i wszystko jest okej ; *

Więc nie martw sie !
      • arriane_ Re: Ciąża mamy. 11.12.10, 11:10
        Kiedyś się dowiedzą.A tak w ogóle to gratuluje smile
    • ann_g Re: Ciąża mamy. 11.12.10, 11:12
      ja też mam młodszą siostrę i nie wiem, ty to tak przeżywasz, ale to nie jest takie straszne , zobaczysz bedzie fajnie!! Nie będziesz się nudzić!!smile Możlwe, że to dla ciebie szok, czy jak to nazwać, ale naprawdę, z mojego punktu woidzenia nie jest źle!!
      • mweezy . 11.12.10, 11:15
        A po co masz mówić wszystkim? Ja nie widzę takiej potrzeby, żebyś wszystkim to rozpowiadała.
    • julia135 moj kolega tak zrobil... czyt. niżej :) 11.12.10, 11:26
      jak dziecko sie juz urodzi to np. na lekcji wychowawczej spytaj sie pani czy mozesz cos powiedzec klasie... i powiedz ze zostalas starsza siostra smile albo jesli sie wstydzisz spytaj sie pani na przerwie czy moglaby ona to oglosic ze zostalas siostra smilesmilesmilesmile
    • julia135 Re: Ciąża mamy. 11.12.10, 11:29
      ale tak na serio to nie rozumiem tych wszystkich odpowiedzi "po co masz mówic?" ja bym sie cieszyla gdybbym zostala starsza siostra bo to jest wielkie szczescie i radosc moim zdaniem i wiadomo, niejtorzy chca sie tym szczescie ta nowina dobra oczywiscie podzielic z blizszymi osobami z otoczenia (tutaj:klasa) ja to rozumiem...

a swoją drogą gratuluję Ci smile bo ja nie mam mlodzego rodzenstwa smile
      • mika292 Dziękuję za rady :) 11.12.10, 13:19
        Dzięki za gratulacje, naprawdę bardzo miło z waszej strony smile Ja oczywiście bardzo się cieszę, zresztą mam już i starszą i młodszą siostrę więc trochę o tym wiem smile

I naprawdę dzięki wielkie za rady, bo na serio nie wiedziałam co robić, bo to rzeczywiście dziwna sprawa i nie miałam komu o tym powiedzieć.
    • valhalla Re: Ciąża mamy. 11.12.10, 11:40
      zastanawiam się tylko, po co Twojej klasie taka wiedza...
      i tak, trochę głupio, że nie może Ci to przejść przez gardło - przecież to zupełnie zwyczajna sprawa.
      • nikt. Re: Ciąża mamy. 11.12.10, 13:06
        przecież nie musisz im tego mówić. smile jeśli nie chcesz, to po prostu się nie zmuszaj, bo to na nic.
    • creyzola Re: Ciąża mamy. 11.12.10, 14:06
      ` a musisz mówić swojej klasie , że Twoja mama jest w ciąży ? Jak zobaczą , że Twoja mama urodziła to się dowiedzą . Przecież to nie Twoje dziecko . Nie wiem z czego robisz problem . ;/
    • kajka11 Re: Ciąża mamy. 12.12.10, 01:42
      Moi znajomi dowiedzieli się o tym dopiero gdy urodziła się moja sis. Tylko moja jedna przyjaciółka wiedziała wcześniej.
      Pamiętam, to doskonale. Kumpela przyjechała do mnie i widząc moją mamę z brzuchem zaniemówiła. Jej mina - bezcenne . He He He big_grin
      Gratulacje cool
    • andzius163 Re: Ciąża mamy. 12.12.10, 08:16
      przecież nie musisz nikomu o tym mówić.
    • monik4 Re: Ciąża mamy. 12.12.10, 08:42
      a kogo obchodzi ciaza twojej mamy? xd
    • laleczka. Re: Ciąża mamy. 12.12.10, 09:26
      Powiedz wtedy jak ktoś się będzie Ciebie pytał na gadu lub w realu np. "co tam ?" to odpowiedz "a ja będe starszą siostrą, moja mama jest w ciąży"
    • lays_x33 Re: Ciąża mamy. 12.12.10, 09:33
      Ja właściwie się cieszyłam , kiedy się dowiedziałam . Spytaj się koleżanek czy mają rodzeństwo . Jeśli tak , to powiedz im z radością ' a ja już w przyszłym tygodniu będę miała siostrę ! ' - czy coś w tym stylu .
      Pozdrawiam kiss
      Patrycja
    • jb.0la Ale po co masz mówić? Nie wszyscy muszą to ... 12.12.10, 09:55
      ..wiedzieć. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka