Dodaj do ulubionych

Egzaminy pisane ołówkiem

07.02.11, 15:26
Zastanawia mnie dlaczego w filmach/serialach amerykańskich, angielskich, australijskich itd. uczniowie piszą egzaminy, zadania, notatki itp. ołówkiem. Wiem, że w rzeczywistości również tak jest, więc dlaczego np. u nas ( w Polsce ) nie możemy tak pisać? Gdy my napiszemy coś ołówkiem na egzaminie, sprawdzianie itd. nie jest to brane pod uwagę. Dlaczego? : /

Co o tym sądzicie?

I teraz pytanie skierowane głównie do osób uczących się zagranicą smile
Piszecie w szkole ołówkiem?
Obserwuj wątek
    • sysiek4444 Re: Egzaminy pisane ołówkiem 07.02.11, 18:04
      hmm... nie wiem własnie. ;/
    • trufla Re: Egzaminy pisane ołówkiem 07.02.11, 18:19
      Zawsze i wszędzie piszę/pisałam długopisem. Ołówek jest nietrwały, coś może się przypadkowo zetrzeć, nauczyciel może czegoś nie zauważyć i obniżyć ocenę...
    • jane_ Re: Egzaminy pisane ołówkiem 07.02.11, 19:08
      u nas w szkole nie można pisać notatek ołówkiem bądź wypełniać ćwiczeń ołówkiem. to samo jeśli chodzi o kartkówki, sprawdziany czy inne prace pisemne.

nie wiem, czemu, ale mi to rybka.
    • ciapolka Re: Egzaminy pisane ołówkiem 07.02.11, 19:13
      a jak ci się zmarze to już ci lecą punkty w dół. zresztą co to za różnica? to tylko ołówek/długopis.
    • l_san Re: Egzaminy pisane ołówkiem 07.02.11, 19:15
      hmm... może dlatego , że mamy takich "dziwnych" polityków .? nie , no nie wiem xD dołączam się do pytania ^^
    • squash ja was uświadomię. 07.02.11, 19:24
      bo nasza piękna polska młodzież kocha oszukiwać. A ołówek można elegancko wygumkować i poprawić błąd bez żadnego śladu. Większość robiłaby tak, a potem przychodziłaby do nauczyciela z problemami "dlaczego pan mi tu skreślił? Przecież jest poprawnie!"
      • myszqa13 squash ma racje 21.02.11, 14:02
        squash napisał(a):

> bo nasza piękna polska młodzież kocha oszukiwać. A ołówek można elegancko wygum
        > kować i poprawić błąd bez żadnego śladu. Większość robiłaby tak, a potem przych
        > odziłaby do nauczyciela z problemami "dlaczego pan mi tu skreślił? Przecież jes
        > t poprawnie!"
    • positive_girl Re: Egzaminy pisane ołówkiem 07.02.11, 19:25
      ciekawe. ale to jest ustawiane to wiesz.. u nas raczej się nie pisze ołówkiem, a jeśli ktoś napisze to trudno.
    • stokrotka_q Re: Egzaminy pisane ołówkiem 07.02.11, 22:06
      a ja pytam: dlaczego w Polsce ma być tak jak w Ameryce?
    • klema Re: Egzaminy pisane ołówkiem 08.02.11, 11:00
      Ja sądzę, ze to dobry pomysł. Bo, nauczyciele często narzekają, że pokreślone, ze nie mogą się doczytać, a połowa z nich nie pozwala używać korektora.

Z drugiej strony, to można było by łatwo oszukać. Bo nawet po sprawdzianie, zmienisz sobie odpowiedź i pójdziesz powiedzieć, ze miałaś dobrze.. Wtedy nauczyciele mogli by, bardziej się przyłożyć do ich sprawdzania, ale cóż..

Wg. to każdy powinien pisać tym, co chce.
    • madalena Re: Egzaminy pisane ołówkiem 08.02.11, 11:09
      no bo to filmy, coś mi się zdaje, że w rzeczywistości nigdzie nie można pisać ołówkiem, bo wtedy łatwo jest wymazać, podrobić i takie tam.
    • paulinusia4 ;) 08.02.11, 11:14
      No nie wiem. Mi tam jakoś pisanie długopisem czy piórem nie przeszkadza. Nie lubię pisać ołówkiem, nie podoba mi się to, po prostu nawet gdybym miała taką możliwość, nie skorzystałabym z niej.
      Uważam też, że gdyby uczniowie pisali ołówkiem, nauczyciele uważniej sprawdzali by każdy test, zadanie czy kartkówkę. A jak nauczyciel się spieszy, to uczeń się cieszy. wink Mi wile razy udało się zdobyć parę punktów więcej, mimo że coś jednak było źle, ale cóż tam się będę przyznawać. Nauczyciel się pomylił, to jego sprawa wink
    • valhalla Re: Egzaminy pisane ołówkiem 08.02.11, 14:14
      ołówek można wymazać, łatwiej coś dopisać - większa pokusa do oszukania.
      • arriane_ Re: Egzaminy pisane ołówkiem 08.02.11, 14:24
        Właśnie jak to inne użytkowniczki napisały ołówek można zmazać i masz o parę punków więcej.Większość polskiej młodzieży lubi oszukiwać.
    • luana14 Re: Egzaminy pisane ołówkiem 08.02.11, 14:27
      Nie wiem jak można by było oddać test napisany ołówkiem. Wyobraź sobie jak takie coś ma sprawdzić pani czerwonym długopisem? Ołówek się zetrze a czerwony tusz zostanie. I jak to będzie wyglądało. Na pewno zależy to od wymogów panujących w szkołach tych krajów.
      • molinka Re: Egzaminy pisane ołówkiem 08.02.11, 14:42
        w Polsce pisze się długopisem i koniec kropka .
    • chocolatex Re: Egzaminy pisane ołówkiem 08.02.11, 21:42
      na prawdę nie wiecie? ołówek można szybko zmazać. można łatwo oszukać. dlatego tak jest.
      • chocolatex Re: Egzaminy pisane ołówkiem 08.02.11, 21:42
        najwidoczniej w usa nie oszukują. shock
        • positive_girl Re: Egzaminy pisane ołówkiem 03.03.11, 12:07
          W USA nie oszukują bo tam za ściąganie można wylecieć ze szkoły.
    • senseless Re: Egzaminy pisane ołówkiem 09.02.11, 13:33
      u nas podczas oddawania testów i klasówek, kiedy zobaczysz błąd popełniony przez nauczyciela można to poprawić i gdyby u nas piano klas ołówkiem to większość poprawiłaby sobie złe odpowiedzi na dobre.
      tam nie ma czegoś takiego, ze nauczyciel źle sprawdził lub się pomylił, tam nie oszukują, nie maja jak tongue_out
      • jane_ Re: Egzaminy pisane ołówkiem 12.02.11, 17:14
        gdzieś kiedyś zasłyszałam, ze "w zachodnich szkołach" za ściąganie wywalają.

a u nas to przecież nawet długopisem można poprawić i pobiec do nauczyciela, że pan się pomylił, przecież to proste.
    • sandrolaxd Re: Egzaminy pisane ołówkiem 20.02.11, 13:14
      Nie wiem może ich na długopisy nie stać . mvhahah.xd nie no a może po prostu nie można używać kolektorów więc wolą używać ołowków czy coś ?
    • dulcecita Re: Myślę tak jak squash ! ;> 21.02.11, 13:57
    • enigmatic91 Re: Egzaminy pisane ołówkiem 27.02.11, 18:19
      piszemy dlugopisem , gdyż zazdrosna koleżanka mogła by zgumowac ci odpowiedzi xD
    • madziek67 nie można pisać ołówkiem , 02.03.11, 22:06
      bo po sprawdzeniu uczeń może zmazać , i powiedzieć , że pani źle sprawdziła .

U nas jak ktoś raz napisze ołówkiem to nic się nie dzieje , ale następnym razem jest ndst .

pozdrawiam c:
      • diamond_girl12 Re: nie można pisać ołówkiem , 02.03.11, 22:11
        Jak napiszesz ołówkiem, to potem możesz zmazać i poprawić. Więc długopisem trzeba pisać, bo nauczyciele mają wtedy pewność, że uczeń nie skłamie.
    • karmel_ Re: Egzaminy pisane ołówkiem 02.03.11, 22:11
      na ogłoszeniu o egzaminie próbnym bodajże w mojej szkole jest napisane że można zaznaczać i pisać czarnym długopisem lub ołówkiem.
    • madzia2710 Re: Egzaminy pisane ołówkiem 02.03.11, 22:24
      Bo cały świat ma polskę głęboko gdzieś!
    • szatynka . 02.03.11, 22:43
      Wybacz, ale jakbym pisała ołówkiem sprawdzian to, by mi nie ocenili go. Niedostateczny i tyle. To jak dokument wartościowy tylko w klasach niższych. Takie rzeczy wypisuje się długopisem, tak samo ze sprawą korektora - nie wolno używać.

Zeszyt - to inna sprawa. Nikt nigdy nie wymagał pisania długopisem, chyba że na polskim. Nauczyciele traktują Cię jak osobę dorosłą robisz notatki lub ich nie robisz Twoja sprawa. Czym piszesz/co rysujesz/jak prowadzisz - a kogo to obchodzi? Może polski, wos, chemia ewentualnie historia. Nikt więcej nie wymaga estetyczności, długopisu, ołówka czy czegoś innego.
    • calley Re: Egzaminy pisane ołówkiem 03.03.11, 01:35
      To tylko w serialach .
    • mileymandy Nie piszą tylko ołówkiem 03.03.11, 03:10
      Piszą też długopisami,aczkolwiek wolą ołówkami i to jest w US dopuszczalne.
      Nie wiem,czemu w Polsce nieconfused...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka