madzia2710 13.02.11, 14:36 Pare miesięcy temu przeczytałam tą książkę. Jak na lekturę bardzo mi się podobała. Co o niej sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kokoss. Re: Romeo i Julia... 13.02.11, 14:39 super książka. właśnie ją przeczytałam i jestem zachwycona : ) tylko niektóre słowa ... nie mogłam zrozumieć :d Odpowiedz Link Zgłoś
bella32 Re: Romeo i Julia... 18.02.11, 14:32 Cudowna książka ale niektóre słowa były dla mnie niezrozumiałe Odpowiedz Link Zgłoś
malwi_14 Re: Romeo i Julia... 13.02.11, 14:40 ja miałam w szkole tą lekturę 2 tygodnie temu... i jak zaczęłam czytać jednego wieczora, to czytałam dotąd, aż skończyłam ( ok. północy ^^) Odpowiedz Link Zgłoś
ciapolka Re: Romeo i Julia... 13.02.11, 14:41 nudna. jak ją mielismy jako lekture to udało mi sie tylko przeczytać do 20/30 strony. Odpowiedz Link Zgłoś
sweet_ashley Re: Romeo i Julia... 13.02.11, 14:50 Uważam, iż jest ona bardzo wartościową lekturą. Mogłabym powiedzieć, że jest jedną z nielicznych książek, które pasują w wykaz lektur. Pozostałe to czyste bezsensy... No ale cóż... ; D Odpowiedz Link Zgłoś
rabid_squirrel Re: Romeo i Julia... 13.02.11, 15:19 jak na lekture bardzo fajna rok temu ja musiałam czytać Odpowiedz Link Zgłoś
szpillla Re: Romeo i Julia... 13.02.11, 15:28 jest super chociaz dawno napisana, taka aktualna Odpowiedz Link Zgłoś
roksanaroxana Re: Romeo i Julia... 13.02.11, 15:46 moim skromnym zdaniem - szajs Odpowiedz Link Zgłoś
mikessa Re: Romeo i Julia... 13.02.11, 16:09 Teraz ją skończyłam czytac. No jak na lekturę to nie najgorsza... ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
justine1495 Re: Romeo i Julia... 13.02.11, 16:21 Niedawno czytałam, bo mamy teraz jako lekturę...podobała mi się Nawet dwa razy czytałam, bo bardzo fajna jest. Może te długie wyznania miłosne są mamentami nudne, ale tak ogólnie to książka jest fajna Odpowiedz Link Zgłoś
kropka_myslnik Kocham Shakespeare'a. Ale... 13.02.11, 16:44 w "Romeo i Julii" podoba mi się przede wszystkim język. Samą historię uważam za lekko naciąganą, bohaterowie są dla mnie dziecinni i lekkomyślni (i niech nasza pani od polskiego nie próbuje mi udowodnić, że ich czyny świadczą o dojrzałości). Myślnik Odpowiedz Link Zgłoś
nikki712 Re: Romeo i Julia... 13.02.11, 20:24 Zanim ja przeczytałam, słyszałam o miłości ,ze niektórzy są jak tytułowi bohaterowie,ale szczerze nie iwedizłam co maja na mysli. Wyobrażaąłm sobie więlka miłość (tak wgl. można ?!) Co okazało sie tylko częściowo prawdą. Na myśl ,ze to ma byc nasza lektura pomyślałam:A to dobre i było. Szczzerze keidy ja czytałam nei byłam zachwycona, język był dla mnie okropnie niezrozumiały i trudny do czytania. Wtedy były to dla mnei cos przez co musze przebrnąć na polskim dzis jest to dal mnei piękan historia o zauroczeniu któe wyglądało jak miłosc na tle wojny miedzy dwoma zgorzkniałymi rodami. Film jest przpiękny z Leonardo Di caprio, wtedy go nei doeceniłam. Mi bardzio podoba sie ta historia, zarówno ksiażkowa jaki odwierciedloan na wielkich ekranach Muszę przeczytać ponownie. P.S chciałbym władać językiem shakespareowskim Odpowiedz Link Zgłoś
katyk Jaki shakespearowski? 18.02.11, 20:22 Prawdopodobnie czytałaś tłumaczenie (być może mieszkasz w kraju anglojęzycznym, nie wiem), a pamiętaj, że każdy tłumacz zostawia w tłumaczonym dziele cząstkę siebie - dlatego właśnie wolę tłumaczenie "Zmierzchu" od oryginału (muszę przyznać, że pan tłumacz całkiem nieźle poradził sobie z tym grafomańskim bełkotem, jakim było "dzieło" S. Meyer), a polskiej wersji "Harry'ego Pottera" nie mogę znieść. Ja próbowałam przeczytać dzieła Szekspira w oryginale, ale mi się nie udało. Mimo, że biegle mówię po angielsku, ten staroangielski jest dla mnie stanowczo niezrozumiały. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolatex Re: Romeo i Julia... 14.02.11, 14:43 Strasznie ciężko mi się czyta taki język dlatego wolałam film z DiCaprio. Odpowiedz Link Zgłoś
alicjaaa Re: Romeo i Julia... 14.02.11, 16:10 Ładna jest, czytałam w tamtym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
kuleczka23412 Re: Romeo i Julia... 18.02.11, 13:33 Ja też ją czytałam...ze 3 razy....i za każdym razem beczałam ...jest piękana....polecam też film z Leonardo di Caprio...książka i film są świetne!! Odpowiedz Link Zgłoś
cesautres sama historia mi się podoba 18.02.11, 13:43 ale nie lubie książek pisanych wierszem , no po prostu nie moge tego czytać Odpowiedz Link Zgłoś
katyk Bo to dramat 18.02.11, 20:15 Czyżbyś nie wiedziała, że właśnie tak wtedy pisano się dramaty? Odpowiedz Link Zgłoś
aszulka romeo i julia 18.02.11, 13:46 chyba najfajniejsza lektura, bardzo mi się podobała aczkolwiek uważam że fajnej byłoby gdyby ten wątek miłosny był bardziej rozwinięty. Odpowiedz Link Zgłoś
geniaaa ._. 18.02.11, 14:14 czytałam w 1 gimnazjum, a skoro przeczytałam całą tzn. że nie była zła. Odpowiedz Link Zgłoś
seneka4 Re: Romeo i Julia... 18.02.11, 14:15 Jeśliby nie była pisana wierszem, to myślę ,że pokochałabym tą romantyczną historię. Odpowiedz Link Zgłoś
lady_famous Re: Romeo i Julia... 18.02.11, 14:39 piękna ale nieszczęśliwa historia miłości Szekspir w bardzo charakterystyczny sposób opisywał to uczucie, chociażby w sonetach Odpowiedz Link Zgłoś
dirty Re: Romeo i Julia... 18.02.11, 14:47 mam teraz ferie i musze do końca ferii ją przeczytać xd na razie 5 stron, haha xd Odpowiedz Link Zgłoś
angie2 Re: Romeo i Julia... 18.02.11, 14:48 Przeczytałam parę dni temu. Strasznie mdława, a Romeo strasznie dużo mówi i to jest bardzo nużące. Hamlet jest najlepszy Odpowiedz Link Zgłoś
olciaaa03 Olciaaa03- nieeeee! 18.02.11, 14:58 nie podoba mi się ponieważ: nie lubie poezji poprostu jej nie trawie.! nie cierpie jeżeli coś jest pisane 'starym językiem" a poo ostatnie to to że aż za bardzo odbiegała od rzeczywistych czasów ..;/ ale to moje zdanie i nie bierz tg do siebie Odpowiedz Link Zgłoś
sailor_venus Re: Romeo i Julia... 18.02.11, 15:01 Czytałam już dawno, ale szerze to mnie nie zachwyciła. Z perspektywy czasu oceniam bohaterów jako postaci podchodzące do życia jak do zabawy, ludzi dziecinnych. OK, Szekspir chciał przekazać, że miłość wznosi się ponad wszystko i że śmierć młodych pogodziła zwaśnione rody. To jego i mu tego nie odbiorę. Tak, to jest fajne, jednak nie ma się za bardzo ad czym rozczulać. Mi osobiście bardziej podobają się książki Sienkiewicza, czy Krasińskiego, które pomimo tego, że do krótkich nie należą, niosą wartości i pokazują jak można rozwiązać problemy żyjąc, bo śmierć jest prosta... Prawdziwymi bohaterami są ci, którzy żyją mimo przeciwności i je pokonują. Odpowiedz Link Zgłoś