Dodaj do ulubionych

Czy to jest uzależnienie.?

14.02.11, 21:31
Cóż.
Od ponad 6 lat przesiaduje codziennie na internecie.
Siedzę ponad 10 godzin dziennie co i tak dla mnie nie jest męczące.
Problem w tym że umiem się odzwyczaić ale nie muszę tego robić koniecznie.
Gdy mama dała mi szlaban na komputer (Na 1 miesiąc) nie usiadłam ani na chwile.
Gdy on się skończył ja usiadłam i robię to dalej.
Jednak komputer mi nie mąci. Nie gram w gry tak jak inni lecz jednak pisze różne opowiadania.
Czy to jest uzależnienie.?
Obserwuj wątek
    • kamila_1355 opowiadania... 14.02.11, 21:38
      no taaaa...to wiele wyjaśnia. -.-"
      przestaw się z komputera na kartkę i długopis.
      • menthe Re: opowiadania... 20.02.11, 21:44
        fajnie, że piszesz opka ale możesz troche ograniczyć godziny na kompie.
        załóż sb notanik i tam wszystko pisz i pozniej przepisuj xd
      • wariatka... Re: opowiadania... 21.02.11, 21:25
        Spróbuj sobie wyznaczyc jakiś czas na kompa i pilnuj tego,
        mi to pomogło..... big_grin
    • katsuumi_17 Myślę, że to jest uzależnienie. 14.02.11, 22:10
      • darkness_day . 15.02.11, 14:44
        Mimo tego, że przez dość długi czas potrafisz wytrzymać bez internetu i cię do niego nie ciągnie, to jednak siedzenie 10 godzin przed komputerem nie jest normalne. Tak, w pewnym sensie jesteś uzależniona-nie całkiem, ale jednak.
    • ladies_frutti Re: Czy to jest uzależnienie.? 15.02.11, 14:57
      Spróbuj ograniczać czas. Zapisz się na zajęcia dodatkowe np. języki obce, sport, kółka zainteresowań itp. Nie będziesz mogła tyle przy nim siedzieć.
    • sunshine16 Re: Czy to jest uzależnienie.? 15.02.11, 14:58
      No cóż 10 godzin to stanowczo za dużo... co ty robisz tyle w internecie? Nie wiem czy to uzależnienie ale nie powinnaś tyle siedzieć
      • dominikax3 Re: Czy to jest uzależnienie.? 22.02.11, 16:57
        to już uzależnienie.
    • seneka4 Re: Czy to jest uzależnienie.? 15.02.11, 15:03
      Każdy robi to co lubi, więc dla Ciebie pisanie opowiadań na internecie może być pasją. Dla mnie to nie jest uzależnienie ,ale chęć pisania Twoich opowiadań. Ale zdrowiej dla Ciebie jeśli będziesz czasami wychodziła gdzieś z koleżankami czy poświęciła się innemu hobby - może taniec albo jakiś inny sport?
      • bellacullen366 Re: Pisanie na komputerze... ;) 19.02.11, 14:12
        Niby można pisać na kartce, ale nie każdy wie, co to znaczy : pisać opowiadania. Kiedy piszemy na komputerze, piszemy szybko, aby nie stracić weny i pomysłów. Na kartce, hmm... trudniej, zdecydowanie trudniej. Ja uważam, że to nie jest uzależnienie, ale radziłabym Ci, abyś wychodziła na dwór, nieważne, w jaką pogodę. Z własnego doświadczenia wiem, że to lepiej działa na nasze Dusze Twórcze, niż zamknięcie w czterech ścianach przez prawie cały dzień ; ) Pozdrawiam.big_grin
    • chocolatex Re: Czy to jest uzależnienie.? 15.02.11, 15:35
      tak, myślę że jesteś uzależniona. 10 godzin to trochę dużo.
    • urszulka2691 ja w sob siedzie nawet po 15 godzin:) 15.02.11, 16:17
      • pudel . 15.02.11, 16:20
        to uzależnienie
    • koniara8 Re: Czy to jest uzależnienie.? 15.02.11, 16:23
      Na to wygląda. Może zamiast tego zmuś się i zacznij chodzić na spacery, poświęcaj więcej czasu znajomym. Spróbuj wszystkiego żeby się odzwyczaić.. I nie myśl o rzeczach związanych z komputerem. POD ŻADNYM POZOREM!!!

That's all. cool
      • sylwek11 Re: Czy to jest uzależnienie.? 19.02.11, 13:30
        Chyba tak . Poproś kogoś z bliskich zeby dopilnował żebyś nie siedziała na kompie . A opowiadania możesz pisać na papierze . xd ;d
    • corba 19.02.11, 13:35
      sądzę, że po części tak ..
    • innocence_ Re: Czy to jest uzależnienie.? 19.02.11, 13:35
      Zapisz sie na różne kółka, umawiaj się ze znajomymi - będziesz miała mniej czasu na komputer.
    • rikkki mem 19.02.11, 13:38
      nie, ja też tak mam i żyję suspicious ale jak mi się popsuł modem czy coś to nagle robię coś innego, to jest po prostu jakiś typ rutyny
      • mikessa Re: hmm 19.02.11, 13:55
        Myślę, że nie. Najważniejsze jest to, że potrafisz wytrzymac jakiś tam czas bez kmomputera ; )
    • caterina97 Re: Czy to jest uzależnienie.? 19.02.11, 13:55
      ponad 10 godz ? łaał o,O
      no to raczej jest uzależnienie, spróbuj to ograniczać, przecież życie nie kręci się wokół kompa.
    • marcella_ Re: Czy to jest uzależnienie.? 19.02.11, 18:45
      10 godzin?! ...
      dziwię się , że jeszcze żyjesz.
      uzależnienie.
      • roxy11 Re: Czy to jest uzależnienie.? 19.02.11, 18:49
        dziesięć godzin dziennie? ...ale jak?
        kiedy ty chodzisz do szkoły, uczysz się, spotykasz z przyjaciółmi, wykonujesz jakieś banalne czynności?
        oczywiście, że to jest uzależnienie.
        dziwię się, że jeszcze twoje oczy wytrzymują.
    • light Uzależnienie, ale jeszcze nie nałóg. 19.02.11, 19:01
      Gdybyś odsunięta od komputera nie potrafiła normalnie funkcjonować, miałabyś huśtawki nastrojów, płakałabyś z nieznanych powodów lub wpadała w histerię, to byłoby bardzo niepokojące.
      Chociaż radzę ograniczyć komputer, bo wynika z tego, że zaślepiona Internetem nie masz czasu dla życia społecznego.
      • michal87 Uzależnienie od komputera i Internetu 26.03.11, 10:44
        Uzależnienie od komputera i internetu jest coraz powszechniejsze wśród Polaków. Ostatnio nawet znalazłem serwis e-uzalezneinia, który w pełni jest poświęcony różnego rodzaju uzależnieniom od komputera.

Chodź uzależnienie od komputera jest na pozór bagatelizowane może naprawdę stanowić duży problem coraz więcej sąd orzeka rozwodów z powodu uzależnienia się od internetu współmałżonka! Uzależnienie to może powodować depresję, wadę kręgosłupa u dzieci i młodzieży, wady wzroku, trudności w życiu zawodowym jak i prywatnym...
    • sandrolaxd Re: Czy to jest uzależnienie.? 19.02.11, 19:06
      Chyba tak . Też strasznie długo siedzę mam już siebie dosyć ale wciągam się. Ale są to raczej 2-3 godziny a nie tak jak ty 10....uncertain
    • mary_ Re: Czy to jest uzależnienie.? 20.02.11, 10:53
      Moim zdaniem jest. Ja siedzę coś ok. 2/3 godziny w weekend. W normalny dzień z godzinkę. Ale nie 10! Popieram poprzedniczki, jeśli tak kochasz pisać opowiadania przestaw się na kartkę i długopis.
    • dulcecita Re: Czy to jest uzależnienie.? 20.02.11, 18:35
      Chyba tak choć jeszcze nie takie mocne. Lepiej by było gdybyś ograniczyła siedzenie przy komputerze chociaż do 5 h smile To taka rada - bo później nawet nie zauważysz, kiedy będziesz wolała siedzieć przy komputerze, zamiast spać itp. Wtedy będzie ci bardzo trudno się odzwyczaićsmile
    • bellacullenx nie wiem, chyba nie. 20.02.11, 21:10
      no bo sama mówisz że możesz przez miesiąc nie siedzieć i że wgl. cię to nie kręci xd
      a więc chyba nie, przecież myślę że byś nie ześwirowała jak by ci mama zabrała komputer na zawsze ; p
    • misio Re: Czy to jest uzależnienie.? 20.02.11, 21:47
      Przesadzasz. To raczej nie uzależnienie. U mnie jest gorzej xd
    • pauliska1212 Re: Czy to jest uzależnienie.? 21.02.11, 21:08
      doba ma 24 godziny a ty przed kompem spędzasz dziennie 10 godzin?
      haha jakoś dziwne mi się to wydaje, bo zostaje ci 14 godzin, w tym ok. 7 na szkołę, dojście do szkoły i powrót, więc tak jakby 8, no to mamy już tylko 6 godzin, a gdzie czas na jedzenie, spacer, a co najważniejsze sen ?
      • karmel_ Re: Czy to jest uzależnienie.? 21.02.11, 21:36
        nie, myślę że to że lubisz sobie czasem długo posiedzieć to żadne jakieś poważne uzależnienie, mam podobnie. Gdybyś była uzależniona myślałabyś tylko o komputerze, jeśli ktoś by ci zakazał i tak byś weszła, byłabyś wtedy wściekła, oddałabyś wszystko żeby tylko wejść na komputer itd.
    • pauu26 Re: Czy to jest uzależnienie.? 21.02.11, 22:31
      10 godzin ?
      wow D:
      • molinka Re: Czy to jest uzależnienie.? 21.02.11, 23:08
        myślę że tak .
        10 godzin ? lol
        • miley123236 Re: Czy to jest uzależnienie.? 22.02.11, 16:16
          Czy uzależnienie - Niewiemindifferent
          Czy przesada - Tak indifferent
    • madalena Re: Czy to jest uzależnienie.? 26.03.11, 11:02
      może tak może nie nie wiem, ale dostrzegasz problem więc chyba nie jednak powinnaś z kimś porozmawiać dopóki widzisz że może być do uzależnienie, może psycholog szkolny?
      pozdrawiam smile
    • keysi Re: Czy to jest uzależnienie.? 26.03.11, 11:19
      Jeżeli wytrzymałaś miesiąc bez komputera to sądzę, że nie.
      Ty raczej lubisz pisać opowiadania, a możliwe, że na komputerze pisze ci się wygodniej i się już tak przyzwyczaiłaś przez te lata big_grin
      Tylko uważaj na swój wzrok tongue_out
      Wiem coś o tym confused
      • made_in_italia tu ;* 26.03.11, 11:31
        ja myślę że to nie jest uzależnienie. jakbyś była uzależniona to jakbyś dostała szlaban to wpadłabyś w furie. ale 10 godzin to za dużo ! powinnaś ograniczyć komputer do co najmniej 4 godzin. chyba że chcesz mieć wory pod oczami i okulary
    • alexis69 Uzależnienie. 10.06.11, 20:18
      też to mam ;d

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka